[HWL] Oranjevrouwen vermorzelen arm India in kwartfinale

De Nederlandse vrouwen hebben zich dinsdagavond geplaatst voor de halve finale van de Hockey World League in Rotterdam. In de kwartfinale was de ploeg van coach Max Caldas te sterk voor India: 8-1. Door de overwinning komt Oranje ook in actie op de finaleronde van de HWL, die van 30 november tot en met 8 december in Argentinië wordt gehouden.

Nederland had minder gemakkelijk met India dan de eindstand doet vermoeden. De Oranjevrouwen hadden moeite om langs de sterk verdedigende Aziaten te komen. Te vaak werd er aan de Nederlandse kant een actie te veel gemaakt of was het laatste passje niet scherp genoeg. Desondanks openden de gastvrouwen in de 21ste minuut de score. Frederique Derkx stoomde langs de zijlijn op, gaf de bal aan Kitty van Male die deze vervolgens met een snoekduik voorgaf op Kim Lammers. De routinier reageerde attent en tikte de bal binnen: 1-0.

Vervolgens kwam Nederland beter in het spel, er werd mooi gecombineerd, maar het vizier was nog niet scherp genoeg om de aanvallen te belonen met doelpunten. Pas in de 32ste minuut was het opnieuw raak. Paumen pushte feilloos raak uit de inmiddels vierde corner: 2-0.

Na rust bleef Oranje druk zetten, maar opnieuw vond de ploeg het lastig om de kansen te verzilveren. Naarmate de tweede helft vorderde, kwam de doelpuntenmachine op gang. Ellen Hoog breidde de stand via een hard backhandschot uit: 3-0. Nog geen drie minuten later, pikte India ook een goaltje mee. Vandana Katariya tipte de bal prachtig achter Joyce Sombroek. Lang konden de Aziaten niet van hun doelpunt genieten. Valerie Magis tekende binnen een minuut voor de 4-1. Haar eerste treffer voor Oranje.

Daarna ging het plotseling hard. Eva de Goede maakte er ruim vijf minuten later 5-1 van, door de elfde corner van Nederland te benutten. Zeven minuten voor het einde van de wedstrijd tilde Sabine Mol de stand naar 6-1. Paumen deed er even later nog een schepje bovenop door via een corner de 7-1 op haar naam te schrijven. Eén minuut voor tijd bepaalde De Goede met haar tweede de eindstand op 8-1.

Nederland neemt het in de halve finale van de HWL het op tegen Nieuw-Zeeland. Dit duel staat op donderdag 20 juni gepland om 20.00 uur.