Cruijff: "Dit is niet mijn Barcelona"

Johan Cruijff vindt dat FC Barcelona de verkeerde weg is ingeslagen. De legendarisch nummer 14 vindt de felle kritiek op Lionel Messi ook overtrokken.

Messi liep zo'n zes kilometer tijdens de kwartfinale van de Champions League tegen Atlético Madrid (1-0 nederlaag). Doelman José Manuel Pinto kwam tot iets meer dan vijf. Matchwinner Koke liep twaalf kilometer. Spaanse media stelden vraagtekens bij het aantal kilometers van Messi, die nauwelijks in het spel voorkwam in Vicente Calderon.

"Die mensen hebben een gebrek aan gezond verstand", zegt Cruijff tegen El Mundo Deportivo. "Drie weken terug in El Clásico was hij nog de beste ter wereld. Nu kan hij er plotseling helemaal niets van. Hij heeft de mentaliteit van een straatvoetballer. Messi wil altijd winnen en is altijd bezig zichzelf te ontwikkelen. Waarom zou zo'n speler willen vertrekken?"

Cruijff, ex-speler en -trainer van Barcelona, is niet gelukkig met de huidige koers die Barça vaart. "Het moet anders. Dit is niet mijn Barcelona. Neymar is het slachtoffer van geld, zijn management en de club. Hoe is het mogelijk dat een 21-jarige speler meer verdient dan voetballers van dertig, die alles al hebben gewonnen? De club moet leren van dit soort fouten."

Na een jarenlange ruzie met voormalig president Sandro Rosell bedankte Cruijff voor een titel als erevoorzitter. Met de aanstelling van de nieuwe president Josep Bartomeu komt de oud-international mogelijk weer in aanmerking. "We zullen zien wat Bartomeu wil. Ik denk nog steeds dat mijn besluit om mijn titel neer te leggen een goede is geweest", besluit Cruijff.

Cruijff in actie voor Barcelona (Foto: PROSHOTS/Action Images)