"Tijd is gekomen voor Spelen in Afrika"

Volgens het Senegalese IOC-lid Amadou Dia Ba is de tijd rijp voor Afrikaanse steden om een poging te doen de Olympische en Paralympische Spelen binnen te halen. "Er is lang over gesproken, maar de tijd is nu gekomen om er serieus over na te denken", zo zegt de voormalig hordenloper tegenover FrancsJeux.

"Ik denk niet dat het er nog te vroeg voor is. Niemand hield het voor mogelijk dat het wereldkampioenschap voetbal naar Afrika zou gaan, maar toch is Zuid-Afrika daarin geslaagd. In het Marokkaanse Marrakech wordt dit jaar bovendien de Continental Cup atletiek gehouden", zo spreekt Dia Ba over het vierjaarlijkse atletiektoernooi waar topatleten namens hun continent strijden in plaats van namens hun land.

"Er zal veel steun nodig zijn vanuit de politiek en dat moet op gang gaan komen, maar de tijd daarvoor is nu aangebroken", aldus Dia Ba, die in 1988 in Seoul olympisch zilver won op de 400 meter horden in de nog altijd snelste niet-winnende tijd ooit. 

Het Zuid-Afrikaanse Durban leek zich kandidaat te gaan stellen voor de Spelen van 2024, maar zij lijken zich waarschijnlijk te gaan richten op de Commonwealth Games van 2022. Daarvoor is Durban alleen in de strijd met het Canadese Edmonton.

In 2012 liet de Keniaanse minister-president Raila Odinga nog weten graag de Olympische Spelen van 2024 naar Nairobi te halen, maar dat plan lijkt inmiddels in de prullenbak beland te zijn. Naast Nairobi zouden ook de Zuid-Afrikaanse steden Johannesburg en Kaapstad en de Senegalese hoofdstad Dakar een optie zijn voor het organiseren van de Spelen.