Gerrans naar tweede plaats op ranglijst World Tour

Simon Gerrans is door zijn zege in Luik-Bastenaken-Luik de top drie van de ranglijst van de UCI World Tour binnengestormd. De Australische kampioen van Orica-GreenEdge verruilt de negende voor de tweede plaats. Alberto Contador is nog steeds de nummer één.

Gerrans is de eerste Australiër ooit die de Belgische heuvelklassieker op zijn naam schrijft. In de straten van Ans versloeg hij zondag Alejandro Valverde. De Movistar-kopman, die woensdag de Waalse Pijl won, stijgt drie plekken op de officieuze wereldranglijst. Hij staat nu derde.

Fabian Cancellara is het grootste slachtoffer. De Zwitser zakt van twee naar vier. Hij houdt de Pool Michal Kwiatkowski en Niki Terpstra nog wel achter zich. Terpstra is de enige Nederlander in de top twintig.

In het landenklassement boekte Nederland een plekje winst. De vijfde stek werd ingeruild voor de vierde. Spanje gaat aan kop, voor België en Australië.

Omega Pharma-Quick-Step is nog altijd de beste ploeg. De Belgische equipe leidt voor Movistar en Katusha. Belkin staat tiende, Giant-Shimano is de nummer twaalf.