Van Hanegem ontstemd: "Hoe zielig is dat?"

Willem van Hanegem stoort zich aan 'het circus' rond het Nederlands elftal. Daarin speelt Co Adriaanse volgens De Kromme een negatieve rol. De tactiek van Oranje is al dagen voer voor de media.

"Adriaanse heeft nu geroepen dat hij al heel, heel erg lang geleden ook met vijf verdedigers en daarin drie centrumverdedigers heeft gespeeld. En dat ze het toen de Berlijnse Muur noemden. Nou en? Het lijkt erop of bij elke stap van Van Gaal gedaan moet worden alsof hij niks zelf bedenkt", vertelt Van Hanegem in het Algemeen Dagblad.

"Dat wordt dan benadrukt door Co Adriaanse en meer van die types. Ik zal het scherper zeggen, er wordt zelden of nooit iets geheel nieuws bedacht in het voetbal. Alles is altijd gebaseerd op iets wat er al was", aldus de oud-international. Van Hanegem hekelt ook kritische uitspraken van Adriaanse over zijn assistenten in zijn periode bij FC Twente.

"Hoe zielig is dat? Hij had Mulder, Pahlplatz en Schreuder, als ze als slecht functioneerden, eruit moeten gooien toen hij hun baas was. Doe je dat niet, dan moet je later zwijgen. En als je dan nu op een paar plaatsen tegelijk je mening over voetbal mag geven, doe dat dan met liefde voor het spel en niet omdat je eigenlijk stiekem je gram wilt halen en je frustraties wilt botvieren", verklaart Van Hanegem.

De voormalig assistent-bondscoach verbaast zich ook over 'het circus' bij Oranje. "Het stoort me in hoge mate, dat randgebeuren in alle media. Waar zijn we nou op uit met zijn allen? Spaken in het wiel steken? Ik begrijp werkelijk niet dat Van Gaal op veel plaatsen alweer de maat genomen wordt."

"En oh, oh, oh, hij noemde een Engelse vraag over Manchester United een stupid question. We weten nu toch onderhand wel hoe Louis in elkaar steekt? Hij heeft het hart op de tong en praat af en toe nogal hard. Nou en? Dat is toch bekend? Het zijn observaties van buitenaf en daar koop je helemaal niets voor."

Van Hanegem vindt dat er een bepaalde 'hijgerigheid' hangt rond het Nederlands elftal. "Ik vind het kinderachtig, meer iets voor in de Donald Duck of zoiets. Joël Veltman zegt dat de bondscoach werkt aan een nieuwe defensie en er wordt gedaan of die jongen een staatsgeheim aan Poetin heeft verkocht."