[Giro] Kelderman moest knokken op Montecampione

Wilco Kelderman kon zondag in de vijftiende etappe van de Giro d'Italia net niet met de besten mee op de slotklim naar Montecampione. De kopman van Belkin werd in het klassement gepasseerd door ritwinnaar Fabio Aru en Nairo Quintana en staat nu zevende. "Hij had niet zijn allerbeste dag en moest er vandaag echt voor knokken", zag ploegleider Jan Boven.

"Natuurlijk balen we wel als een stekker dat Wilco twee plekken verliest, maar we wisten na de afgelopen dagen dat Aru en Quintana bergop heel goed zijn. Dan weet je ook dat ze voorbij kunnen komen in het klassement", stelt Boven.

Kelderman ontsnapte kort voor de laatste col aan een valpartij. "Aan de voet ging ik bijna onderuit toen iemand met zijn zadel in mijn hendel reed, daardoor viel ik bijna en raakte ik uit mijn concentratie. Daarna kwam ik er wel doorheen, maar heb ik nooit echt meer het goede gevoel teruggekregen."

Toen de favorieten aanvielen, moest Kelderman passen. "Ik heb mijn eigen tempo gereden en op zich is het gewoon super goed dat ik in een groepje met Evans over de streep kom. Ik wist dat het moeilijk zou worden mijn vijfde plaats vast te houden, maar op zich is er weinig aan de hand. Top tien blijft het doel. Dat is het belangrijkste."

De renners genieten maandag van een rustdag. Dinsdag volgt een loodzware etappe die zowel over de Gavia als de Stelvio leidt. "Ik kijk uit naar de rustdag. Ik weet niet hoe het gaat zijn om de volgende dag meteen een loodzware rit te rijden. Dat heb ik nog niet eerder meegemaakt", besluit Kelderman.