Kuipers: finale herinnering voor het leven

Het fluiten van de Champions League-finale zaterdag was een geweldige ervaring voor Björn Kuipers. "Het is uniek om dit mee te maken, een herinnering voor het leven", zei hij zondag bij terugkomst in Nederland tegen KNVB TV. "We hebben zeker genoten."

"Als je in de catacomben staat en je ziet de beker voor je en de geweldige organisatie rondom zo'n wedstrijd, dan is het maar een ding: dat is genieten", blikt de scheidsrechter uit Oldenzaal terug op het duel in Lissabon, waar Real Madrid na verlenging met 4-1 won van Atletico Madrid. "De volle bak, veel mensen die met maar een ding bezig zijn en dat is de wedstrijd."

Lang stilstaan bij het hoogtepunt in hun carrière, doen Kuipers en zijn team niet. "We zitten niet op een roze wolk. Daar stappen we heel snel van af, want we weten hoe kwetsbaar het vak van scheidsrechter is. Een cruciale fout en je bent terug waar je begonnen bent. Ik kies ervoor gelijk met beide benen op de grond te staan en te focussen op het WK."

Kuipers wordt genoemd als kandidaat voor de finale van de mondiale titelstrijd in Brazilië. Daarbij is hij wel afhankelijk van de prestaties van Oranje. "Laten we hopen dat een van ons beiden de finale haalt. Als ik met mijn team plaats moet maken voor het Nederlands elftal, dan doen we dat graag."