Van Gerwen naar kwartfinale World Matchplay, Barney niet

Vanavond werd begonnen met de tweede ronde van de World Matchplay in Blackpool. Raymond van Barneveld speelde tegen Simon Whitlock. Eerder op de avond nam Michael van Gerwen het op tegen Ian White. 

Andy Hamilton v Dave Chisnall
Hamilto en Chisnall verschenen als eerste aan de oche. Op 4-4 nam Chisnall een voorsprong en liep uit naar 5-8. Met een 160-finish van Hamilton werd het 6-8. The Hammer gooide daarna ook 132 uit terug te komen tot 7-8.  

Na de derde pauze was het Chisnall die het verschil weer op drie legs bracht (7-10). Beide spelers hielden daarna hun legs en met dubbel zestien kon Chizzy de partij uitgooien. Hij won met 10-13. 

James Wade v Richie Burnett
Het was de avond niet voor Richie Burnett. Hij kreeg negentien kansen op een dubbel en wist twee legs te pakken. Wade gooide net wat beter en was zeker in de afronding een stuk sterker. Dit leverde de uitslag 13-2 op voor Wade, met een 114-finish op het eind. 

Halverwege de wedstrijd werd Burnett boos en dat kwam zijn spel ten goede. The Machine gooide 95,24 gemiddeld en had een checkoutpercentage van 43,33% (13/30). Burnett kwam niet verder dan een gemiddelde van 87,42. 

Michael van Gerwen v Ian White
White begon goed en kwam na twaalf darts op tops uit. Hij miste echter zes darts voor de eerste leg en Van Gerwen kon alsnog zijn leg houden. White was zenuwachtig en kwam deze start niet echt meer te boven. Bij de eerste pauze stond het 4-1 voor de wereldkampioen. Vijf legs later was de tussenstand verdubbeld. 

White kwam geen enkel moment meer in de partij. Van Gerwen gooide voor zijn doen een degelijke wedstrijd. Mighty Mike won dan ook met 13-4. De gemiddelden waren 96,75 om 92,56 in het voordeel van Van Gerwen. De checkoutpercentages waren 41,94 (13/31) om 17,39 % (4/23) eveneens in het vordeel van de Brabander. In de kwartfinael speelt Van Gerwen tegen Dave Chisnall. 

Simon Whitlock v Raymond van Barneveld
Whitlock begon aan de partij, maar Van Barneveld had de eerste leg te pakken. De Hagenaar kon uitlopen naar 0-4 voordat Whitlock zijn eerste leg won. De tweede sessie van vijf legs ging met 4-1, mede door een 128-finish, naar Whitlock zodat er een 5-5 tussenstand op het bord stond. 

Nadat beide spelers elkaar braken, was het Whitlock die daarna voor het eerst in de partij op voorsprong kwam (7-6). Met een 111-finish kon The Wizard afstand nemen van Barney. Het gemiddelde van de voormalig postbode zakte onder de 90. Vooral op hoge worpen bleef Van Barneveld achter bij Whitlock. Bij de derde pauze stond het 9-6. 

Whitlock won evenlater de partij met 13-8. Het gemiddelde was me 93,54 tegenover 86,78 in het voordeel van de Australiër. Whitlock treft in de kwartfinale James Wade. 

Programma Woensdag 23 juli
Paul Nicholson v Wes Newton
Stephen Bunting v Gary Anderson
Phil Taylor v Michael Smith
Adrian Lewis v Mervyn King