Marathontopper weigert $1,7 miljoen te betalen, wacht verdubbelde schorsing

De Russische marathonloopster Liliya Shobukhova weigert om ongeveer 1,7 miljoen dollar aan prijzengeld terug te betalen aan de organisatie van door haar gewonnen marathons. Daarbij gaat het met name om drie keer de marathon van Chicago en één keer die van Londen.

Shobukhova werd eerder dit jaar voor twee jaar geschorst vanwege abnormale waarden in haar bloedpaspoort. Met een tijd van 2:18,20 uur in Chicago 2011 was ze de op een na snelste vrouw ooit op de marathon.

Igor Shobukhov, haar man en coach, zegt dat ze echter niet van plan is om prijzengeld terug te betalen. "In de regels van de wedstrijden staat niet dat het terugbetalen van prijzengeld een optie is. Ook in de contracten met organisatoren van marathons die Liliya won stond dit nergens. Tegenwoordig staat in de contracten wel een stuk over het terugbetalen van prijzengeld als iemand op doping wordt betrapt, maar toen niet", aldus Shobukhov tegenover ITAR-TASS.

Ondertussen heeft de Russische nog wel een ander probleem aan haar hoofd. De wereldatletiekbond IAAF wil de schorsing van twee jaar namelijk laten verdubbelen. Dat meldt ITAR-TASS op basis van een bron binnen de IAAF. Volgens de bond is de overtreding zwaar genoeg voor een schorsing van vier jaar. De bron binnen de bond zegt dat de straf niet zal veranderen als Shobukhova haar schuld toegeeft. Blijft ze echter volhouden dat ze onschuldig is, dan zou de straf wel eens verdubbeld kunnen worden.

Shobukhova op weg naar de winst in Chicago 2011, waar ze de op een na snelste vrouw ooit werd (Foto: Getty)