[jOS] Basketbalsters vechten zich naar nieuwe zeges

De Nederlandse 3x3-basketbalsters blijven maar winnen op de Jeugd Olympische Spelen in Nanjing. Vrijdag moesten zowel Hongarije als Spanje eraan geloven tegen het Nederlandse kwartet.

Fleur Kuijt, Janis Ndiba, Esther Fokke en Charlotte van Kleef begonnen 's ochtends met een wedstrijd tegen Hongarije, dat alle vier voorgaande wedstrijden had gewonnen. Het was opnieuw Fokke die Nederland op sleeptouw nam en in haar eentje al meer punten scoorde dan de Hongaarse dames. Met twaalf punten droeg ze bij aan de 18-8 zege van Nederland.

Het Hongaarse team baarde een dag eerder nog opzien tijdens de dunk contest bij de mannen. De Fransman Karim Mouliom had een hoge score nodig in de finale en vroeg daarbij de assistentie van drie van de vier Hongaarse dames, waarna hij over ze heen sprong en het goud pakte in de dunk contest.

Terug in het 'echte' toernooi speelde Nederland in de avond tegen Spanje, dat in de vijf eerdere wedstrijden alleen van Hongarije verloor. Het duel tegen Nederland was zeer spannend en kwam wat traag op gang. Pas na anderhalve minuut maakte Ndiba met een vrije worp het eerste punt, 1-0. Al snel kwam Spanje op 1-4 en 3-7, maar telkens trok Ndiba de stand weer gelijk.

Op 9-8 kwam Nederland, opnieuw door Ndiba, voor het eerst weer op voorsprong. Dat duurde niet lang, maar weer door Ndiba kwam Nederland wel op gelijke hoogte: 11-11 met nog één minuut te spelen. In de slotminuut bracht Kuijt Nederland op voorsprong, maar het werd al direct weer gelijk. Vervolgens was het elf seconden voor het einde, bij een 12-12 stand, de beurt aan wie anders dan Ndiba om met een vrije worp de wedstrijd te beslissen: 13-12.

Na zes wedstrijden staat Nederland met vijf overwinningen en één nederlaag op de eerste plek in groep A. Estland en Hongarije, waar Nederland van won, hebben dezelfde score. Nederland speelt nog tegen Duitsland, Slovenië en Brazilië, de nummers zes, acht en negen in de poule. Die wedstrijden worden zaterdag en zondag gespeeld, waarna op maandag en dinsdag de knock-outfase op het programma staat.