[EKZ] Estafettezwemmers naar finale 4x200 meter vrij

De Nederlandse estafettezwemmers zijn op de voorlaatste dag van het EK doorgedrongen tot de finale van de 4x200 meter vrije slag. Ferry Weertman, Dion Dreesens, Joost Reijns en Sebastiaan Verschuren klokten zaterdag een tijd van 7.15,52. Daarmee wonnen ze hun halve finale en zetten ze de derde tijd van het veld neer.

De Duitse en Russische zwemmers staken er in Berlijn boven uit. De thuisfavorieten waren het snelst in 7.10,26, Rusland kwalificeerde zich in 7.11,37 als tweede. Later op de dag wordt de finale gezwommen.

Moniek Nijhuis bereikte overtuigend de halve finales op de 50 meter schoolslag. De 26-jarige Twentse won haar serie in 30,75 seconden. Alleen de Litouwse Ruta Meilutyte was nog iets sneller. De regerend olympisch en wereldkampioene tikte aan in 30,73.

Nijhuis haalde eerder de finale van de 100 meter schoolslag. Daarin finishte ze als vijfde. De halve eindstrijd van de 50 meter schoolslag is zaterdagmiddag, de medailles worden zondag verdeeld.

Op de 50 meter vrije slag plaatsten Maud van der Meer en Inge Dekker zich voor de halve finales. Van der Meer zwom in 25,18 de achtste tijd in de voorrondes, Dekker had aan 25,38 voldoende. Dat was goed voor de veertiende plaats.

Sharon van Rouwendaal bleef steken in de series van de 200 meter vlinderslag. De geboren Utrechtse, eerder nog zeer succesvol in het open water, kwam met 2.14,10 minuten niet verder dan de twintigste plaats.

Jesse Puts werd in de voorrondes van de 50 meter vrije slag uitgeschakeld. De 20-jarige debutant eindigde in 23,31 in totaal als 43e. Eerder haalde Puts wel de eindstrijd op de 50 meter rugslag.