Belgische biatleet schrijft historie met eerste goud ooit

De Belgische biatleet Michael Rösch heeft in het Russische Tyumen geschiedenis geschreven. De geboren Duitser pakte op het onderdeel achtervolging de gouden medaille tijdens het WK zomerbiatlon. Het zomerbiatlon verschilt weinig van wat er in de winter gedaan wordt: In plaats van langlaufski's gebruikt men rollerski's met wieltjes. Nooit eerder kwam een Belg zelfs bij de beste twintig op een WK.

Op de sprint pakte Rösch een dag eerder al zilver, waardoor hij de achtervolging als tweede mocht starten. Ondrej Moravoc, de Tsjechische winnaar van de sprint, maakte bij de eerste van vier schietbeurten al direct drie fouten, waardoor hij al veel tijd in moest leveren. Ook Rösch kende een slecht begin, want hij wist twee van de vijf doelen niet te raken.

Bij alle volgende schietbeurten ging het echter van een leien dakje voor de Belg: Alle vijftien volgende schoten troffen doel. Op de ski's toonde Rösch aan in uitstekende vorm te verkeren. Alleen de Sloveen Klemen Bauer was sneller, maar hij maakte een fout meer dan de Belg en moest genoegen nemen met zilver. Krasimir Anev uit Bulgarije, gestart als negende, bleef foutloos en pakte het brons. 

Rösch komt sinds het begin van 2014 uit voor België. Door zijn prestaties in de IBU Cup in maart van dit jaar, het niveau onder de World Cup, zal hij naar alle waarschijnlijkheid een wildcard krijgen om komende winter in de World Cup te mogen starten. Dat heeft hij nodig, want België heeft geen automatische startplaats op het hoogste niveau.