McGinley: "Europa favoriet voor Ryder Cup"

Europa is in alle opzichten aldus de captain van het Europese team Paul McGinley. Hij waakt welvoor overmoed. "We zijn eerder licht dan zwaar favoriet", aldus McGinley. Team Europa heeft vier spelers uit de top zes van de wereldranglijst in zijn team. De statistieken zijn ook in het voordeel van Europa. 

Europa won zeven van de laatste negen edities van in de prestigieuze tweejaarlijkse golfstrijd met de Verenigde Staten. Amerika heeft bovendien de laatste 21 jaar niet gewonnen op Europese bodem.

"We hebben misschien wel het sterkste Europese team ooit, maar je mag onze tegenstander niet onderschatten. Neem de gemiddelde ranking op de wereldranglijst; die van Amerika is zestien en die van ons achttien", zei McGinley op de persconferentie maandag. Vrijdag begint de veertigste editie van de Ryder Cup. Er zal gespeeld worden op de PGA Centenary Course van Gleneagles in Schotland.

De grote ster van het Europese team is Rory McIlroy. De Noord-Ier won dit jaar al twee Majors en is de aanvoerder van de wereldranglijst. McGinley. Ook de Spanjaard Sergio García (3), de Zweed Henrik Stenson (4) en de Engelsman Justin Rose (6) zijn in vorm.

Jim Furyk is met plaats vijf de hoogst geplaatste Amerikaan op wereldranglijst. Team USA zal het moeten stellen zonder de geblesseerde Tiger Woods. Captain Tom Watson van de Amerikanen wil revanche in Gleneagles. Negen van de twaalf Amerikaanse spelers waren er twee jaar geleden ook bij. Europa kwam spectaculair van een 6-10 achterstand terug om  uiteindelijk in Medinah met één punt verschil te winnen. "Ik heb de jongens duidelijk gemaakt dat dit een trip van de verlossing is. Zij kunnen alles weer rechtzetten."

De bookmakers zijn het overigens met McGinley eens. Een Europese zege levert maximaal 1,5 keer de inzet op, wat betekent dat Europa volgens hen ruim 65% kans op de overwinning heeft. Een inzet op de VS levert tot 2,8 keer de inzet op.

Ryder Cup 2012: The Mircale of Medinah. (Bron: YouTube)