[OS 2014] Hoe Sochi de Spelen kreeg

Op 7 februari gaan de Olympische Spelen in Sochi van start. In aanloop naar de Winterspelen brengen wij jullie een reeks van specials over de vele facetten van dit grootse evenement. Elke vrijdag kun je een special lezen die gaat over Sochi, Nederlandse sporters, olympische historie en andere mooie verhalen rond dit grote evenement.

Begin van deze eeuw werd er in Rusland besloten om in de bergen bij de bekende badplaats Sochi een skiresort aan te leggen. Bij de plaats Krasnaya Polyana, slechts een half uur van het strand van Sochi gelegen, in de bergen van de Kaukasus zou een modern skioord moeten verrijzen. Volgens de planning zou dit alles in 2007 af zijn. Wat beter dan de nieuwe wintersportlocatie promoten dan met de Olympische Winterspelen dachten ze in Rusland.

Sochi stelde zich daarom al voor de Spelen van 2010 kandidaat. De Russische stad kwam echter niet door de eerste selectie heen en behoorde niet tot de steden die op het congres van het IOC in stemming kwamen. Destijds verkozen de leden van het IOC Vancouver als gastheer van de Winterspelen ten koste van Salzburg en Pyeongchang.

De badplaats Sochi gezien vanaf de Zwarte Zee (WikiCommons/Användare:Ojj! 600)
De badplaats Sochi gezien vanaf de Zwarte Zee (WikiCommons/Användare:Ojj! 600)

Voor de Spelen van 2014 besloot het Russisch Olympisch Comité Sochi wederom voor te dragen als kandidaat. Bij de sluiting van de inschrijving in 2005 bleken zich zeven steden te hebben aangemeld. Vier van hen vielen af in de selectieronde die werd afgerond in 2006. De steden die het niet haalden waren Jacca (Spanje), Alma-Ata (Kazachstan), Sofia (Bulgarije) en Brodzjomi (Georgië).

Sochi moest het in de beslissende ronde van de kandidaatstelling opnemen tegen de verliezers van de Spelen van 2010. Het Oostenrijkse Salzburg en het Zuid-Koreaanse Pyeongchang kregen bij de definitieve keuze in 2007 een herkansing.

De Zuid-Koreanen, die de Spelen van 2010 op drie stemmen misliepen, waren voor deze verkiezing licht favoriet. Maar de Russen waren niet bereid zomaar de strijd op te geven. Als grote troef vloog president Vladimir Putin hoogst persoonlijk naar het beslissende IOC-congres om de aanwezigen te overtuigen van de Russische kandidaatstelling. Salzburg werd niet gezien als favoriet. De stad had van alle drie de overgebleven kandidaten de minste steun onder de plaatselijk bevolking voor het binnenhalen van de Spelen.

Op het IOC-congres van 4 juli 2007 in Guatemala konden de IOC-leden stemmen over wie de gastheer zou gaan worden. De stad die als eerste een meerderheid van de stemmen achter zich zou krijgen zou de winnaar zijn. Mocht er na de eerste stemronde geen meerderheid zijn voor één stad dan zou de stad met de minste stemmen afvallen en zou er een beslissende stemronde komen tussen de twee overgebleven steden. De uitslag van de eerste stemronde was als volgt:
Pyeongchang 36
Sochi 34
Salzburg 25

Salzburg, dat deze keer meer stemmen kreeg dan voor de Spelen van 2010, viel hierdoor af. De finale stemronde leverde de volgende uitslag op:
Sochi 51
Pyeongchang 47

De inwoners van Sochi barsten uit in vreugde na de bekendmaking dat de Winterspelen van 2014 in de Russische stad plaats zullen vinden (WikiCommons/Igor Yakunin)
De inwoners van Sochi barsten uit in vreugde na de bekendmaking dat de Winterspelen van 2014 in de Russische stad plaats zullen vinden (WikiCommons/Igor Yakunin)

Na deze uitslag barste er meteen een feest los in Sochi waar de bevolking in de stad de stemming had gevolgd op grote schermen midden in de stad. Door de keuze voor de Russische stad haalde Rusland pas voor de tweede keer de Olympische Spelen binnen. In 1980 was de Sovjet-Unie met Moskou gastheer van de Zomerspelen. De Winterspelen vonden nooit eerder in Rusland plaats.

Met de keuze voor Sochi werd er gekozen voor een speciale plaats voor de Winterspelen. De ijsonderdelen zullen aan de boorden van de Zwarte Zee plaatsvinden tussen de palmbomen. Sochi heeft namelijk een gematigd subtropisch klimaat met korte zachte winters en lange zomers. Hier dankt de stad zijn bijnaam als de Russische rivièra aan.

Het skigebied bij Krasnaya Polyana (WikiCommons/Lite)
Het skigebied bij Krasnaya Polyana (WikiCommons/Lite)