[OS 2014] De stadions deel 2

Op 7 februari gaan de Olympische Spelen in Sochi van start. In aanloop naar de Winterspelen brengen wij jullie een reeks van specials over de vele facetten van dit grootse evenement. Elke vrijdag kun je een special lezen die gaat over Sochi, Nederlandse sporters, olympische historie en andere mooie verhalen rond dit grote evenement.

Voor de Olympische Spelen zijn vele nieuwe stadions gebouwd en diverse nieuwe wedstrijdlocaties aangelegd. In een aantal delen willen we een aantal bijzondere stadions en locaties belichten. Vandaag deel twee;

Stadion: Bolshoy Ice Dome
Capaciteit: 12.000 toeschouwers
Sporten die er plaatshebben: IJshockey

Samen met de Shayba Arena zal de Bolshoy Ice Dome het decor zijn voor het ijshockey tijdens de Olympische Spelen. Beide gebouwen liggen slechts 300 meter van elkaar in het olympisch park aan de Zwarte Zee. In 2009 werd begonnen met de bouw van de hal die in totaal 180,1 miljoen dollar kostte. In 2012 werd het complex voltooid. In april van dit jaar was het WK ijshockey onder achttien jaar het testevenement voor deze locatie.

 De Bolshoy Ice Dome aan de buitenkant (Pro Shots)
De Bolshoy Ice Dome aan de buitenkant (Foto: Pro Shots)

De vorm van het gebouw symboliseert een bevroren waterdruppel. Dit wordt benadrukt door de zilveren kleur van het gebouw. Bolshoy betekent ‘groots’, de Ice Dome is dan ook de grootste wedstrijdlocatie van deze Spelen. Bolshoy als naam moet ook associaties oproepen met het Bolshoy-theater in Moskou, wereldberoemd vanwege de vele opera’s en balletvoorstellingen.

Tijdens de Spelen zullen hier diverse poulewedstrijden van het ijshockeytoernooi gespeeld worden. Uiteindelijk zullen ook de finales en de strijd om de bronzen medailles hier plaats vinden. Na de Spelen zal de hal niet gebruikt worden voor de Paralympische Spelen. De ultra moderne Bolshoy Ice Dome zal na de Spelen dienst gaan doen als multifunctioneel complex waar sportevenementen en concerten plaats zullen vinden.

De binnenkant van de Bolshoy Ice Dome (Foto: Pro Shots)
De binnenkant van de Bolshoy Ice Dome (Foto: Pro Shots)

Stadion: RusSki Gorki Jumping Center
Capaciteit: 7.500 toeschouwers
Sporten die er plaatshebben: Schansspringen en de noordse combinatie

Het meest opmerkelijk aan het RusSki Gorki Jumping Center is wel de naam. Voor het eerste deel van de naam zijn de woorden Rus en Ski bij elkaar getrokken. Dat geeft 'Russki', wat ook een Engelse benaming is voor mensen die afkomstig zijn uit Rusland. Het nabijgelegen plaatsje Gorki Gorod leverde het volgende deel van de naam.

Het complex ligt in hetzelfde bergcluster waar ook de bobbaan ligt die een maand geleden besproken is. De schansen zijn op een speciale plek gebouwd. Internationale experts kozen deze plek tussen twee bergkammen uit zodat de spingers weinig last van zijwinden zullen hebben. In totaal zijn er vijf schansen gebouwd. De 95 meter en de 125 meter schans zullen bij de Spelen gebruikt worden. Maar omdat dit complex na de Spelen het nationale trainingscentrum zal worden zijn er ook een 72 meter, een 45 meter en een 25 meter schans gebouwd.

De schans vergaarde internationale roem doordat president Vladimir Poetin er publiekelijk een uitbrander gaf aan Achmed Bilalov. Hij had als verantwoordelijke voor de bouw van de schans de kosten die geraamd waren op 30 miljoen euro laten oplopen tot 200 miljoen. Daarbij kwam ook nog eens een enorme vertraging bij de oplevering van de schansen. Bilalov werd kort daarop uit zijn taken ontheven. Hier het befaamde filmpje.

Stadion: Ice Cube Curling Center
Capaciteit: 3.000 toeschouwers
Sporten die er plaatshebben: Curling

Zoals de naam al doet vermoeden zal in het Ice Cube Curling Center het curling plaatsvinden. Tijdens de Paralympische Spelen zal het rolstoelcurling hier worden gehouden. Het gebouw bestaat uit meerdere verdiepingen. Op de eerste verdieping liggen vier curlingbanen en zijn de kleedkamers. Een verdieping hoger vind je de tribunes. Ook zijn daar de VIP-tribunes, presidentiële lounge en familielounges.

De bouw van het stadion heeft 10 miljoen euro gekost. Het simpele ontwerp zou moeten staan voor democratie, toegankelijkheid en feestelijkheid, wat ook kenmerken zijn van de Olympische en Paralympische Spelen. Het hele complex is een tijdelijk gebouw en zal na de Spelen afgebroken worden en ergens anders opgebouwd worden zodat het weer als sport accommodatie inzetbaar is.

Het Ice Cube Curling Center (Foto: Pro Shots)
Het Ice Cube Curling Center (Foto: Pro Shots)