FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 29 juli 2010

Voor 1,7 miljard aan marihuana vernietigd

Bij een grootscheepse operatie tegen de teelt van marihuana in Californië is voor meer dan 1,7 miljard dollar (bijna 1,3 miljard euro) aan marihuanaplanten vernietigd. Bijna honderd personen werden ingerekend, maakte de politie donderdag bekend.

Bij de teelt waren diverse Mexicaanse drugskartels betrokken, aldus sheriff Margaret Mims. De meeste arrestanten zijn ook Mexicaans.

"Er werd en wordt een enorme verwoesting aangericht door deze industriële wijze van telen", zei Gil Kerlikowske van het drugskantoor van het Witte Huis. "Ik denk dat het een groot verschil zou maken als mensen weten wat deze teelt van marihuana aanricht."

Ongeveer 450 agenten hebben in een periode van drie weken meer dan 432.000 marihuanaplanten vernietigd. De operatie eindigt vrijdag.

Voor 1,7 miljard aan marihuana vernietigd in VS
Voor 1,7 miljard aan marihuana vernietigd in VS (Foto: Novum)

Overstromingen in Zwitserland door noodweer

Zware regenval heeft donderdag overstromingen veroorzaakt in delen van Zwitserland. Circa 650 brandweerlui moesten ondergelopen straten en kelders leegpompen in Luzern. Ook was een deel van het spoor een tijd lang onbegaanbaar door de hoeveelheid water. In het midden en oosten van het land traden beken buiten hun oevers.

In de omgeving van de hoofdstad Bern en Aargau in het noorden was in de nacht van woensdag op donderdag veel regen en hagel gevallen. De radio meldde 44 liter per vierkante meter. In Emmental bij Bern zouden enkele lichte aardverschuivingen hebben plaatsgevonden. In de middag waren de grootste problemen voorbij.

Toeristen vast door Griekse stakingen

In Griekenland dreigen tekorten, omdat de tank- en vrachtwagenchauffeurs sinds maandag staken uit protest tegen een EU-maatregel over vergunningen. In supermarkten slinken de voorraden groenten en fruit en tienduizenden toeristen zaten donderdag noodgedwongen vast in hotels en campings omdat er geen benzine is om verder te reizen. Bij de weinige tankstations die nog wel brandstof verkopen stonden lange wachtrijen.

Reisorganisaties hebben de regering opgeroepen actie te ondernemen omdat het toerisme dreigt in te storten. Duizenden toeristen zouden hun reis al geannuleerd hebben. Op Kreta hebben enkele honderden toeristen hun auto laten staan, omdat de benzine op was. Kreta, Corfu en Rhodos stelden dat ze bankroet dreigen te gaan door de staking en smeken de regering maatregelen te nemen.

Circa 30.000 Griekse chauffeurs protesteren, omdat de EU heeft bepaald dat Griekenland de zogeheten gesloten beroepen moet openen. Veertig jaar lang werden er geen vergunningen voor vrachtauto's uitgegeven, die tot 300.000 euro kostten en steeds meer waard werden. Daar komt nu een einde aan.

Toy Soldiers best verkochte arcadegame 2010

Toy Soldiers is de best verkochte arcadegame van 2010 op de Xbox 360. Dit spel heeft tot begin juli maar liefst 4,6 miljoen dollar opgeleverd, waardoor het op nummer één staat.

De lijst hieronder is de volledige top tien, en het gaat hier om verkochte spellen in 2010. Zo kwam Trials HD wel in 2009 uit, dit spel blijft een klassieker en verkoopt nog steeds als een trein. Hetzelfde geldt voor Castle Crashers, dat zelfs een jaar eerder uit kwam.

* Toy Soldiers (Signal Studios) -- $4.6 million
* Trials HD (RedLynx) -- $4.4 million
* Castle Crashers (The Behemoth) -- $2.9 million
* Battlefield 1943 (EA DICE) -- $2.5 million
* Perfect Dark (4J Studios) -- $2.4 million
* Marvel vs. Capcom 2 (Capcom) -- $1.8 million
* Family Game Night (EA Bright Light) -- $1.7 million
* Shadow Complex (Chair Entertainment) -- $1.2 million
* Magic: The Gathering (Stainless Games) -- $900,000
* Call of Duty Classic (Infinity Ward) -- $800,000

Toy Soldiers

Meeste bewoners ontruimde flat weer thuis

De meeste bewoners van het ontruimde flatgebouw in de Viermasterstraat in Amsterdam-Noord zijn weer thuis. Bussen haalden donderdagavond een groot aantal bewoners op die de afgelopen dagen in een hotel sliepen en brachten hen naar huis. Dat liet verantwoordelijk stadsdeelwethouder Willem Paquay van het stadsdeel Amsterdam-Noord weten.

De bewoners van vier ontruimde woningen mochten woensdagavond hun huis al weer in. De anderen moesten nog even wachten. Op hun balkons lag nog asbest dat verwijderd moest worden. Overigens heeft een aantal families die donderdagavond weer mochten terugkeren dat nog niet gedaan. Deze gezinnen verblijven bij familie of vrienden en gaan later op eigen houtje naar huis.

Er is nu nog maar één gezin dat nog niet naar huis mag. Bij deze familie was er ook sprake een verhoogde asbestconcentratie in de woning. Die wordt nu eerst schoongemaakt.

Door een ontploffing in een woning in een tegenovergelegen flatgebouw kwamen zondag brokstukken met asbest in de omgeving terecht. De gemeente besloot maandagavond tot de ontruiming van 32 woningen om metingen uit te voeren. Die wezen uit dat het vrijgekomen asbest geen risico voor de volksgezondheid heeft opgeleverd.

Lidl betaalt kleuter 7500 euro

Een Ierse rechter heeft bepaald dat de supermarktketen Lidl een vijfjarige kleuter een schadevergoeding van 7500 euro moet betalen. Een medewerker van de discountsupermarkt heeft de kleuter vals beschuldigd van diefstal van een zakje chips.

Het incident vond vorig jaar plaats in de supermarkt waar de vijfjarige Tadhg Mooney met zijn moeder was. Een medewerker greep het ventje bij zijn arm en beschuldigde hem van het stelen van chips.

Volgens de moeder was de jongen behoorlijk van zijn stuk gebracht. De advocaat van Tadhg stelde dat het vastpakken van de kleuter gezien kan worden als vrijheidsberoving. Ook is de reputatie van het kind beschadigd. De rechter deelde deze mening en ging daarom mee in het voorstel van de raadsman dat Lidl 7500 euro schadevergoeding en de proceskosten moet betalen.

Geheugensteuntje FOK! F1-manager: Hongarije

Ronde 12 gaat in voor de FOK! Formule 1-manager. In Hongarije is aanstaande zaterdag om 14:00 uur de kwalificatie en op zondag wordt in Boedapest de race vanaf 14:00 uur verreden. Beide evenementen worden uitgezonden op RTL 7 en BBC One.

Uiteraard doet FOK!sport verslag van zowel de vrije trainingen, kwalificatie, als de race. Maar ook voor het laatste nieuws moet je hier zijn. 

De FOK! Formule 1-manager is altijd een extra belevenis als je tv zit te kijken om jouw 'team' aan te moedigen. Vrijdag 30 juli om 23:59 uur zal de F1-manager weer op slot gaan voor het raceweekend in Hongarije, dus zorg dat je voor die tijd je (gewijzigde) team opgeslagen hebt!

Als je een kijkje gaat nemen op de site van de FOK! Formule 1-manager, zijn je wellicht al de uiterlijke veranderingen opgevallen. Maar ook in de werking is heel wat veranderd. Lees hier meer over alle nieuwe lay-outupdates en de nieuwe features die ingebouwd zijn, zoals de individuele scores van de subleaguedeelnemers, en het sorteren in het klassement op alle kolommen.

Om direct naar de FOK! Formule 1-manager te gaan klik je hier. Voor meer uitleg over de FOK! Formule 1-manager lees je [Upd] FOK! Formule 1-manager 2010 gelanceerd of de Speluitleg in de manager. Wil je weten welke prachtige prijzen FOK! heeft geregeld? Lees dan dit bericht even!

Wil je meespelen, maar heb je nog geen account op FOK!? Registreer je dan eerst. Veel succes en vooral plezier gewenst met de FOK! Formule 1-manager!

AZ'er Swerts mag transfervrij vertrekken

Gill Swerts mag zijn biezen pakken. De verdediger van AZ kan transfervrij weg bij de club uit Alkmaar.

De oud-speler van Feyenoord en Excelsior heeft dat na goed overleg met de club uit Alkmaar besloten, zo meldt RTV Rijnmond donderdagavond. De Belg kwam afgelopen seizoen tot zeventien optredens in de Eredivisie.

De Belgische international wist dus nooit echt een vaste waarde te worden in Alkmaar, waar hij sinds het seizoen 2008/2009 onder contract stond. Daarvoor speelde de verdediger ook bij Vitesse, ADO Den Haag, Feyenoord en Excelsior.

"Misschien wordt het na veertien jaar Nederland tijd om een andere competitie op te zoeken. Als ik maar weer ergens aan voetballen toekom", gaf Swerts eerder al aan tegenover Het Laatste Nieuws.

Statenlid PvdA Zuid-Holland stapt uit fractie

Statenlid in Zuid-Holland Resul Özdemir stapt uit de PvdA-fractie en gaat zelfstandig verder. Zijn eenmansfractie gaat Sociale Democraten Fractie (SDF) heten, laat hij donderdagavond weten. Özdemir vindt dat hij binnen de fractie onvoldoende mogelijkheden krijgt om de sociaaldemocratische ideologie te verwezenlijken.

Özdemir werd in 2007 met voorkeurstemmen verkozen. Dit is een reden voor hem om zijn zetel niet terug te geven aan de PvdA, maar zelfstandig verder te gaan. "Ik zal de stemmers die mij hun vertrouwen hebben gegeven niet teleurstellen en zal me voor hen blijven inzetten zoals ze dat van mij gewend zijn."

Moerenhout wint criterium Wateringen

Wielrenner Koos Moerenhout heeft donderdagavond het criterium van Wateringen op zijn naam geschreven. De routinier van Rabobank was in de slotfase weggereden uit een kopgroep en arriveerde solo aan de finish. Martijn Maaskant eindigde als tweede.

Laurens ten Dam bereidde zich in Wateringen voor op de Classica San Sebastian van zaterdag. De Raborenner brak half juni bij een val in de Ronde van Zwitserland zijn linkerpols en twee zogenoemde doornuitsteeksels van zijn onderste ruggenwervels. Hij miste daardoor de Ronde van Frankrijk. Ten Dam maakt in San Sebastian zijn rentree in het wielerpeloton.

Alessandro Petacchi toonde in het Westlandse dorp zijn groene trui, als winnaar van het puntenklassement in de Tour. De Italiaan arriveerde als derde aan de meet.

Tomasson beslist na dit seizoen over carrière

Jon Dahl Tomasson beslist na het komende seizoen over zijn toekomst, zo ventileert hij tegenover RTV Rijnmond. De Deense spits is recentelijk aangesloten bij de Feyenoord-selectie na het WK in Zuid-Afrika.

"Ik heb nog een jaar een contract bij Feyenoord. Dan zie ik wel of ik ga stoppen of dat ik nog een jaar erbij ga pikken. Dat is ook afhankelijk van hoe ik mij voel en of de motivatie net zo groot is als nu. Dat is nog even afwachten", vertelt Tomasson op het trainingskamp van Feyenoord in Spanje en Portugal.

Tomasson zat na het WK - waarin zijn Denemarken al in de poulefase werd uitgeschakeld - enkele weken in de lappenmand met een spierscheuring. Daar is de spits nu van hersteld. "Ik heb meestal op nummer tien gespeeld", geeft Tomasson zijn voorkeur aan. "Maar ik kan ook op negen spelen. Het zou goed zijn voor Feyenoord als er nog een spits komt. Maar ik speel waar de trainer mij neerzet. Hij is de baas, de chef."

Over de verwachtingen voor het komende seizoen kon de aanvaller nog niet veel zeggen. "We hebben een jonge groep met veel talent. Vorig seizoen was uitstekend, vierde plaats en een bekerfinale. De selectie is nu wel veranderd ten opzichte van toen. Dat wordt hard werken. Een conclusie over waar wij kunnen komen dit seizoen is nu nog niet te trekken."

Uitslagen 3e voorronde EL (29/07/2010)

Hieronder zijn de uitslagen van de derde voorronde van de Europa League te vinden. Beide Nederlandse ploegen wisten te winnen en zo een stap richting de groepsfase te zetten. Utrecht won met 1-0 van FC Luzern uit Zwitserland en AZ was met 2-0 te sterk voor IFK Göteborg uit Zweden.

Thuisploeg Uitploeg Uitslag
CSKA Sofia, Bul Cliftonville, NIe 3-0
S.Novosibirsk, Rus Apollon, Cyp 1-0
Spar.Zlatibor, Ser Dnjepr, Oek 2-1
Beroe, Bul Rapid Wien, Oos 1-1
Dnjep.Mogilev, WRu Banik Ostrava, Tsj 1-0
Inter Turku, Fin Racing Genk, Bel 1-5
MyPa, Fin FC Timisoara, Roe 1-2
Ruch Chorzow, Pol Austria Wien, Oos 1-3
Karpaty Lviv, Oek FC Zestafoni, Geo 1-0
IF Elfsborg, Zwe FK Teteks, Mac 5-0
FC Utrecht FC Luzern, Zwi 1-0
Aalesund, Noo Motherwell, Sch 1-1
Molde FK, Noo VfB Stuttgart, Dui 2-3
Apoel Nicosia, Cyp FK Jablonec, Tsj 1-0
Randers FC, Den FC Lausanne, Zwi 2-3
Odense BK, Den HSK Zrjinski, Bos 5-3
Kalmar FF, Zwe Levski Sofia, Bul 1-1
Maccabi Haifa, Isr Dinamo Minsk, WRu 1-0
Cercle Brugge, Bel Anorthosis, Cyp 1-0
Din.Boekarest, Roe Hajduk Split, Kro 3-1
Galatasaray, Tur OFK Belgrado ,Ser 2-2
Wisla Krakow, Pol FK Karabach, Aze 0-1
Nordsjaelland, Den Sporting Portugal, Por 0-1
Györ ETO, Hon Montpellier, Fra 0-1
NK Maribor, Slo Hibernian, Sch 3-0
Olympiakos, Gri Macc.Tel Aviv, Isr 2-1
Viktor Plzen, Tsj Besiktas, Tur 1-1
Rode Ster, Ser Sl.Bratislava, Slw 1-2
Sturm Graz, Oos Dinamo Tbilisi, Geo 2-0
AZ Alkmaar IFK Göteborg, Zwe 2-0
Jag.Bialystok, Pol Aris Saloniki, Gri 1-2
CS Marítimo, Por Bangor City, Wal 8-2
FK Rabotnicki, Mac Liverpool, Eng 0-2
Shamr.Rovers, Ier Juventus, Ita 0-2
Bud.Podgorica, Mnt Brøndby, Den 0-2

De returns zijn op donderdag 5 augustus.

Blauwe kiekendief vestigt zich in Oost-Groningen

De blauwe kiekendief heeft zich in Oost-Groningen gevestigd. Dit meldt de provincie Groningen donderdag nadat er twee nesten met in totaal zes jongen bij Finsterwolde waren ontdekt. De in Nederland zeldzame roofvogel werd al in het voorjaar boven de tarwevelden gesignaleerd, waar de kiekendief jaagt op onder meer veldmuizen.

De blauwe kiekendief broedt voornamelijk op de Waddeneilanden, maar de populatie neemt sinds eind jaren negentig af. Het aantal paren op de eilanden nam af van ongeveer 160 tot dertig. Het gebrek aan geschikte prooien is waarschijnlijk de oorzaak.

Het aantal grauwe en bruine kiekendief nam in de jaren negentig wel toe, mede dankzij de natuurgebieden in Groningen. Het landelijk aantal van de grauwe variant ligt net boven de honderd. De bruine kiekendief telt naar schatting twaalf- tot veertienhonderd paren.

De Groningse gedeputeerde Douwe Hollenga is blij met de komst van de blauwe kiekendief. Hij noemt het succes 'een steun in de rug voor onze lobby rond de 'akkervogelmiljoenen' in Brussel'.

Help mensen met overgewicht en noem ze dik

De Britse minister van Gezondheid, Anne Milton, heeft de bevolking van Groot-Brittannië opgeroepen om mensen die aan obesitas lijden voortaan dik te noemen. Obesitas spoort volgens de minister niet voldoende aan tot een gezondere levensstijl.

Zij vindt dat dikke mensen moeten horen dat ze te dik zijn, dat maakt veel meer indruk. Ook artsen zouden dit vaker moeten zeggen. Omdat veel Britse mensen lijden aan overgewicht (te dik zijn) moet hier volgens Milton echt iets aan veranderen.

RadioShack laat drie talenten debuteren

RadioShack heeft voor de rest van het wielerseizoen drie stagiairs toegevoegd aan hun formatie. Naast Jesse Sergent en Clinton Avery zal ook het grote talent Taylot Phinney zijn debuut maken bij de ploeg.

"Het zijn alledrie jonge klasbakken," zegt RadioShack-manager Johan Bruyneel over de renners die overkomen van Trek-Livestrong, dat de opleidingsploeg is van RadioShack. De renners worden voornamelijk ingezet in kleinere (ritten-)koersen in Frankrijk en België.

[EL] Uitslag AZ - IFK Göteborg

AZ heeft in de derde voorronde van de Europa League goede zaken gedaan. De Alkmaarder formatie won met 2-0 van IFK Göteborg en maakt dus een goede kans op de vierde voorronde van dit Europese toernooi. Beide doelpunten werden in de tweede helft van het duel door Ragnar Klavan en Johan Gudmundsson gemaakt.

AZ begon goed aan de wedstrijd tegen IFK Göteborg en kreeg daaropvolgend ook een paar kansen. Een schot van Pontus Wernbloom werd gekeerd en een kopbal van diezelfde speler ging maar net naast. Ook Erik Falkenburg was met een kopbal dichtbij een treffer, maar trof geen doel.

Na een klein half uur probeerde Maarten Martens het eens, maar ook hij had zijn vizier niet op scherp staan. Toch kon AZ niet voorkomen dat het niveau enigszins inzakte. De Alkmaarders slaagden er wel in om de baas te blijven.

Uiteindelijk slaagde AZ erin om toch te scoren. Klavan kopte de bal namelijk achter Sandberg. Nog geen drie minuten later was de zege binnen, nadat Gudmundsson de voorsprong verdubbelde. In het resterende deel van de wedstrijd hadden de manschappen van trainer Gert-Jan Verbeek nog een keer kunnen scoren, maar ook met deze twee goals heeft de ploeg een prima resultaat geboekt.


AZ

2 - 0

IFK Göteborg

 52' Klavan
 55' Gudmundsson
 
 
 Gele kaart: Wernbloom, Falkenburg (AZ), Hysén, Lund, Bjarnason (IFK Göteborg)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 11.563
Arbiter: Teixeira Vitienes (Spa)
 
Opstelling:   Opstelling:
Didulica
Marcellis (Swerts/65)
Jaliens
Moisander
Klavan
Wernbloom
Viergever (Ortíz/71)
Martens
Benschop (van der Velden/46)
Falkenburg
Gudmundsson
  Sandberg
Johansson
Jónsson
R. Sigurdsson
Lund
Svensson
Olsson (T. Bjarnason/60)
Stiller (Ericsson/84)
Johansson
Selakovic (Söder/78)
Hysén

De 'speciale' Halo: Reach aankondiging

Weet je nog dat we gisteren een 'speciale' Halo: Reach aankondiging aankondigden? Nou dit 'speciale' nieuws kan wel eens iets heel anders zijn dan je had verwacht.

Microsoft heeft een celebrity 'Super Squad' in Groot-Brittannië samengesteld om tegen de beste Halo-spelers in het land te spelen op de dag dat Halo: Reach uitkomt.

Zo zal de competitie doorgaan totdat er in augustus een beste speler moet zijn. Die zal dan de nieuwe 'Super Squad' leiden die weer zal strijden tegen de volgende zes beste spelers.

Deze celebrity 'Super Squad' zal bestaan uit natuurlijk de voetballer Rio Ferdinand. Jason Bradbury, de kale van The Gadget Show, zal ook van de partij zijn. En tenslotte is er nog Jamelia, de zangeres die nu presentatrice is geworden. Er zullen binnenkort meer leden van deze celebrity 'Super Squad' bekendgemaakt worden.


De 'Super Squad' leader?

OR Organon naar rechter

De ondernemingsraad (OR) van Organon stapt naar de Ondernemingskamer, omdat moederbedrijf MSD de OR niet om advies heeft gevraagd over het massaontslag bij het farmaciebedrijf in Oss. De ondernemingsraad maakte donderdag bekend dat hij aan de Ondernemingskamer in Amsterdam zal vragen het besluit terug te draaien.

Begin volgend jaar zullen de onderzoeks- en ontwikkelingsafdelingen van Organon verdwijnen, waardoor duizend mensen hun baan verliezen. Bij de productie en andere afdelingen wordt 30 procent van de banen geschrapt en daarbij gaat het nog eens om 1175 medewerkers.

'Laat oordeel cybercrime bij rechter liggen'

Niet de officier van justitie, maar de rechter moet blijven bepalen of informatie van internet moet worden gehaald. Dat zegt internetprovider Xs4all in reactie op een plan van demissionair minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA). Hij wil officieren van justitie de bevoegdheid geven strafbare informatie van internet te laten verwijderen.

De provider vindt het niet kloppen dat de instantie die het onderzoek naar de strafbare feiten doet, dergelijke beslissingen mag nemen. "Het OM is niet onafhankelijk, zoals de rechter wel is."

Xs4all kan wel begrijpen dat in sommige gevallen informatie van internet moet worden verwijderd, bijvoorbeeld wanneer iemand zwart wordt gemaakt en als sprake is van smaad of laster. "Maar een onafhankelijke partij moet beoordelen of daar daadwerkelijk sprake van is."

Woensdag stuurde Hirsch Ballin het nieuwe wetsvoorstel voor advies naar verschillende instanties.

Artsen Jackson niet aangeklaagd

Zeven verschillende artsen van Michael Jackson worden niet vervolgd. Dat hebben de Amerikaanse autoriteiten woensdag bekendgemaakt. Justitie onderzocht op welke manier de artsen medicijnen voorschreven aan de overleden popster.

Een van de artsen moest voor de medische tuchtraad van Californië verschijnen voor het voorschrijven van medicijnen aan een valse alias van Michael Jackson. Een woordvoerder wilde geen uitspraken doen over details, omdat de uitslag van het onderzoek geen publiek goed is.

Het onderzoek naar de betrokken artsen is hiermee afgerond. De advocaat van Joe Jackson, de vader van Michael, laat weten teleurgesteld te zijn. "Het misbruik van medicijnen in de laatste jaren van Michaels leven was buitensporig. Als je dit niet openbaar maakt, negeer je de realiteit."

Conrad Murray, de lijfarts van de King of Pop, hoorde niet bij de groep van zeven artsen. Hij wordt nog altijd verdacht van dood door schuld voor het toedienen van een dodelijke hoeveelheid van het narcosemiddel propofol.

Artsen Jackson niet aangeklaagd
Artsen Jackson niet aangeklaagd (Foto: Novum)

'Leonardo DiCaprio stapt uit Mel Gibson-film'

Leonardo DiCaprio stapt uit de Vikingfilm waarin hij de hoofdrol had onder regie van Mel Gibson. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentsite Radar Online. De beslissing lijkt het gevolg van de negatieve publiciteit die momenteel aan Gibson kleeft.

"Geen schijn van kans", antwoordt een bron dicht bij DiCaprio op de vraag of de acteur nog bij Gibsons film over de Vikingcultuur betrokken is. Hiermee lijkt eens temeer duidelijk te worden dat de uitspraken van Gibson, waarmee hij de afgelopen weken in de media kwam, hem nu ook professioneel parten spelen.

Gibson wordt door zijn ex-vriendin Oksana Grigorieva beschuldigd van huiselijk geweld en kindermishandeling. Eerder lekten bandopnames uit waarop hij racistisch en vrouwonvriendelijk tegen Grigorieva tekeergaat.

De 54-jarige acteur werd eerder deze maand al aan de kant gezet door zijn persagentschap. Niet lang daarna werden enkele films waarin hij speelt of nog zou spelen voor onbepaalde tijd in de ijskast gezet.

'Leonardo DiCaprio stapt uit Mel Gibson-film'
'Leonardo DiCaprio stapt uit Mel Gibson-film' (Foto: Novum)

Halo: Reach Blood Gulch gameplay

Tijdens de Comic-Con liet Bungie de mensen met Halo: Reach spelen, als een soort van demo mochten ze de multiplayer spelen.

Een bezoeker van deze comic conventie in San Diego heeft onderstaand filmpje kunnen maken. De maker, die zichzelf Voltron64x noemt, kon filmen hoe hij de remake van Blood Gulch uit Halo 1 in Halo: Reach speelde.

14 september zal zowel Halo: Reach als een Xbox 360 die in het teken van Halo: Reach staat uitkomen.

Egyptische grenswacht schiet migrant dood

De Egyptische grensbewaking heeft een Afrikaanse migrant doodgeschoten omdat hij de grens met Israël probeerde over te steken. Dat heeft een bron binnen de Egyptische douane donderdag gezegd. Het slachtoffer, een 28-jarige Eritreeër, overleed woensdag aan een schotwond in zijn borst.

Honderden Afrikanen op zoek naar politiek asiel en werk in het relatief welvarende Israël proberen jaarlijks de grens tussen Egypte en de joodse staat over te steken. Zij worden daarbij geholpen door bedoeïenen die als mensensmokkelaars dienst doen.

Donderdag raakte ook een grenswacht gewond bij een schietpartij met smokkelaars die Afrikaanse migranten Israël probeerden binnen te krijgen.

De afgelopen twee jaar heeft de Egyptische grensbewaking tientallen migranten doodgeschoten. Zij riep daarmee de kritiek van mensenrechtenorganisaties op zich af. De regering zegt echter altijd eerst waarschuwingsschoten te lossen.

Ontsnapte tijger na twee dagen gevonden

Panjo, een zeventien maanden oude Bengaalse tijger die twee dagen geleden uit een auto ontsnapte in het Zuid-Afrikaanse district Delmas, ongeveer zeventig kilometer ten zuidoosten van Johannesburg, is terecht. Dat hebben de eigenaars van het dier gezegd. Speurhonden kwamen het dier op het spoor.

Panjo werd gevonden in de bossen ten zuiden van Johannesburg. Het dier was lichtgewond geraakt door zijn ontsnapping en had sindsdien waarschijnlijk niets meer gegeten. Het dier werd gelokt met rauw vlees en melk en kon daarna worden gevangen.

De jacht op de tijger was groot nieuws in Zuid-Afrika. Tijgers komen oorspronkelijk niet voor in het land.

Postbode gemolesteerd en van post beroofd

Een postbode is dinsdagmiddag in elkaar geslagen en van zijn post beroofd in Hoofddorp. De daders zijn volgens de politie blanke jongens van rond de 16 jaar.

De 22-jarige postbode was rond 13.30 uur bezig met zijn rondje en had zijn fiets ergens neergezet. Toen hij terugkwam bij de fiets, stonden er drie jongens bij. Een van hen haalde de post uit de tas.

Toen de postbode daar wat van zei, duwden de jongens hem tegen de grond en sloegen ze er volgens een politiewoordvoerder flink op los. Daarna gingen ze er met de post vandoor. De postbode hoefde niet naar een ziekenhuis. De politie onderzoekt de zaak en vraagt getuigen contact op te nemen.

Miltvuur kost leven Ugandese nijlpaarden

Een uitbraak van miltvuur heeft afgelopen anderhalve maand in het nationale park Queen Elizabeth in Uganda 82 nijlpaarden het leven gekost. Dat heeft Nicholas Kauta, een zegsman van de nationale taakgroep tegen miltvuur, donderdag gezegd. Ook negen buffels verloren in deze periode door miltvuur het leven.

Volgens Kauta zijn voor zover bekend geen mensen met de ziekte geïnfecteerd.

In 2004 kostte miltvuur aan driehonderd nijlpaarden het leven. Antraxsporen kunnen van nature in de bodem voorkomen, waar zij jarenlang kunnen liggen sluimeren. Door droogte, overstromingen of wind kunnen de sporen zich verspreiden en vee besmetten.

Uitslagen oefenduels 29 juli

Alle profclubs zijn volop bezig met de voorbereiding. Ook oefenduels horen daarbij. FOK!sport zet elke dag de uitslagen voor je op een rijtje.

 

Thuis Uit Uitslagen
Willem II Jong Ajax 0-0*
De Graafschap
Coppoolse
Helders Elftal 1-0**
FC Zwolle
Ars
Ankaragücü (Tur) 1-0

* Wedstrijd van het Maritiem-toernooi, Willem II wint 5-4 na strafschoppen.
** Ook wedstrijd van het Maritiem-toernooi, ondanks de overwinning volgde er toch een strafschoppenserie, deze werd eveneens gewonnen door De Graafschap.

Voorbeschouwing grand prix van Hongarije

Komend weekend staat op de Hungaroring de grand prix van Hongarije op het programma. Een baan waar traditioneel veel stof ligt op vrijdag en die gedurende het weekend steeds sneller wordt. Voor Felipe Massa is het een weerzien met het circuit waar hij vorig jaar in de kwalificatie een ongeval kreeg en hierdoor de rest van het jaar uitgeschakeld was. Kan hij met zijn Ferrari-tamgenoot Fernando Alonso het succes van vorige week herhalen of weten de McLarens en de Red Bulls deze week wel toe te slaan? We weten het zondagmiddag.

De eerste grand prix in Hongarije werd in 1936 op het circuit van Népliget gehouden. Daarna duurde het tot 1986 totdat er weer een race op het programma stond. Nabij Boedapest werd toen de Hungaroring geopend, een baan waar tot op de dag van vandaag door de Formule 1 geracet wordt. Om het inhalen te bevorderen is in 2003 het rechte stuk verlengd.


Bron: FIA.com

Lengte: 4.381 km
Aantal ronden: 70
Totale lengte: 306.458 km
ronderecord: 1:19.071 (M. Schumacher - Ferrari F2004, 2004)

Coureurs

Pos. Rijder Team Punten
1 Lewis Hamilton McLaren-Mercedes 157
2 Jenson Button McLaren-Mercedes 143
3 Mark Webber Red Bull Racing 136
4 Sebastian Vettel Red Bull Racing 136
5 Fernando Alonso Ferrari 123
6 Nico Rosberg Mercedes Grand Prix 94
7 Robert Kubica Renault 89
8 Felipe Massa Ferrari 85
9 Michael Schumacher Mercedes Grand Prix 38
10 Adrian Sutil Force India F1 35
11 Rubens Barrichello Williams 29
12 Kamui Kobayashi Sauber 15
13 Vitantonio Liuzzi Force India F1 12
14 Vitaly Petrov Renault 7
15 Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso 7
16 Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso 3
17 Nico Hulkenberg Williams 2
18 Pedro de la Rosa Sauber 0
19 Heikki Kovalainen Lotus F1 0
20 Karun Chandhok HRT F1 Team 0
21 Lucas Di Grassi Virgin Racing 0
22 Bruno Senna HRT F1 Team 0
23 Jarno Trulli Lotus F1 0
24 Timo Glock Virgin Racing 0
25 Sakon Yamamoto HRT F1 Team 0


Constructeurs

Pos. Team Punten
1 McLaren-Mercedes 300
2 Red Bull Racing 272
3 Ferrari 208
4 Mercedes Grand Prix 132
5 Renault 96
6 Force India F1 47
7 Williams 31
8 Sauber 15
9 Scuderia Toro Rosso 10
10 Lotus F1 0
11 HRT F1 Team 0
12 Virgin Racing 0


De eerste race op de nieuwe Hungaroring werd in 1986 gewonnen door Nelson Piquet, voor Ayrton Senna en de op een ronde gezette Nigel Mansell. Piquet haalde Senna tweemaal in tijdens deze race, waarbij de laatste keer als een van de mooiste inhaalacties uit de Formule 1-geschiedenis wordt beschouwd, omdat de Braziliaan al driftend zijn Williams in de bocht opvangt en hiermee Senna het nakijken geeft.

In 1994 was er Nederlands succes in Hongarije. Jos Verstappen reed een groot deel van de race op plaats vier achter Michael Schumacher, Damon Hill en Martin Brundle. De Nederlander werd door zijn Benetton-teamgenoot op een ronde gereden, maar Schumacher gaf hem in de slotfase de ruimte om terug te komen in dezelfde ronde. Hierdoor kon Verstappen profiteren van het stilvallen van Brundle en zo zijn eerste podiumplaats in de Formule 1 veroveren.

Pech en succes liggen op de Hungaroring dicht bij elkaar. Pechvogels waren Rubens Barrichello (in 1995) en Damon Hill (in 1997). Eerstgenoemde stevende met de Jordan op een derde plaats af, maar zijn motor gaf in de laatste ronde de geest, waardoor hij uiteindelijk slechts als zevende afgevlagd werd. Hill leek met de Arrows op weg naar de eerste overwinning ooit voor het team, maar de gaskabel haperde aan het eind van de race, waardoor Jacques Villeneuve alsnog voor Williams de zege op kon eisen.

In 2008 lagen pech en succes ook zeer dicht bij elkaar. Felipe Massa was de snelste man van het weekend, maar de verkeerde bandenkeuze in de kwalificatie bracht hem slechts op de derde plaats, achter de McLarens van Lewis Hamilton en Heikki Kovalainen. De Braziliaan pakte de leiding in de race en leek af te gaan op de zege. Lewis Hamilton kreeg een lekke band en finishte uiteindelijk op plaats vijf. De Ferrari-motor van Massa gaf met nog drie ronden te gaan de geest, waardoor Kovalainen zijn eerste race in de Formule 1 kon winnen.

In 2009 beleefde Massa zijn slechtste moment tot nu toe in de Formule 1. De Braziliaan werd in de kwalificatie geraakt door een veer die losgebroken was van de bolide van Rubens Barrichello en raakte buiten bewustzijn. Hij werd naar het ziekenhuis afgevoerd waar hij dagenlang voor zijn leven moest vechten omdat de veer zijn schedel beschadigd had. De Hongaarse artsen wisten Massa echter te redden, maar de Braziliaan moest wel een lange herstelperiode ondergaan.

In de kwalificatie was uiteindelijk Fernando Alonso de snelste, voor Sebastian Vettel en Mark Webber. Alonso kende de beste start, voor Lewis Hamilton en Webber. Vettel kwam slecht weg en sloot pas op plaats vijf aan. Na aanraking met de Ferrari van Kimi Räikkönen viel de Duitser nog twee plaatsen terug.

Alonso bouwde een voorsprong op maar kampte met problemen met de brandstofpomp. Bij de eerste pitstop van de Spanjaard ging het rechtsvoor niet goed, waardoor het wiel niet goed vastzat. Alonso vertrok toch, maar in bocht negen ging het wiel een eigen leven leiden. Alonso kwam binnen voor een nieuwe band, maar moest een ronde later alsnog met een kapotte brandstofpomp opgeven.

Hamilton pakte de leiding en stond deze niet meer af. Räikkönen wist in de pits de tweede plaats van Webber af te snoepen, waardoor de Fin uiteindelijk de finishvlag als tweede zou zien. Vettel zou uiteindelijk uitvallen met veringsproblemen, terwijl Jaime Alguersuari in zijn eerste race op een ronde achterstand als vijftiende werd afgevlagd.

Vrijdag 30 juli 2010
10:00 - 11:30 vrije training 1
14:00 - 15:30 vrije training 2

Zaterdag 31 juli 2010
11:00 - 12:00 vrije training 3
14:00 - 15:00 kwalificatie

Zondag 1 augustus 2010
14:00 Formula 1 Eni Magyar Nagydíj 2010

Nederlandse tijden

Datum Tijd Programma
Za 31 juli 13.55-15.15 uur RTL GP: Formule 1 - Hongarije - Kwalificatie
Zo 1 augustus 13.00-13.55 uur RTL GP: Formule 1 - Hongarije - Pre-show
Zo 1 augustus 13.55-16.00 uur RTL GP: Formule 1 - Hongarije - Race
Zo 1 augustus 18.00-19.00 uur RTL GP: Formule 1 - Hongarije - Samenvatting

Datum Tijd Programma
Za 31 juli 13.10-15.15 uur BBC1: Formule 1 - Hongarije - Kwalificatie
Zo 1 augustus 13.10-16.00 uur BBC1: Formule 1 - Hongarije - Race
Zo 1 augustus 20.00-21.00 uur BBC3: Formule 1 - Hongarije - Samenvatting
Nederlandse tijden


Dag Minimum Maximum Neerslagkans Weerbeeld
Vrijdag 19 °C 29 °C 30 % buien mogelijk
Zaterdag 18 °C 31 °C 20 % licht bewolkt
Zondag 19 °C 29 °C 30 % buien mogelijk
Bron: The Wheather Channel

Russisch vliegtuig korte tijd gekaapt

Een passagier van een Russisch vliegtuig heeft het toestel donderdag enige tijd gekaapt. De kaping vond plaats op de belangrijkste luchthaven van Moskou. Uiteindelijk werd hij door agenten, verkleed als medische hulpverleners, ingerekend.

Het vliegtuig arriveerde uit de zuidelijke stad Mineralnije Vody, zei een zegsvrouw van het vliegveld. De passagier hield de andere 105 inzittenden plus de bemanning twee uur in gijzeling.

Op een gegeven moment stemde de man ermee in dat enkele passagiers medische hulp zouden krijgen. Toen de agenten het toestel betraden wisten zij de kaper te overmeesteren.

[EK] Zilver Sintnicolaas op de meerkamp

Eelco Sintnicolaas heeft op het Europees kampioenschap zilver gewonnen op de tienkamp. De titel ging naar de Fransman Romain Barras.

Sintnicolaas moest bij het slotonderdeel, de 1.500 meter, een achterstand van 0,75 seconde goedmaken op de Fransman. De twee hielden elkaar constant in de gaten gedurende de wedstrijd. Het tempo lag niet hoog, waardoor de twee tot de slotronde bij elkaar bleven. Daarin plaatste Barras zijn versnelling, waar de Nederlander vervolgens geen antwoord op had.

Met zeven persoonlijke records kende Sintnicolaas een geweldige meerkamp. Hij kwam in totaal tot 8.436 punten, en kwam er daarmee elf tekort om het al 22 jaar oude Nederlands record van Robert de Wit te verbreken.

Karen vindt K3 weer spannend

Karen heeft met de komst van Josje de spanning in K3 weer teruggevonden. De kleuterpopgroep voelde voorheen als een lange relatie, vertelt de roodharige zangeres. Sinds januari is de spanning weer terug. "Alsof je een nieuwe liefde hebt."

In januari maakte de Nederlandse Josje na het vertrek van Kathleen de groep weer compleet door 'K2 Zoekt K3' te winnen. "Door een nieuwe start te maken, hebben wij ook de kans gekregen om een aantal zaken te veranderen", vertelt Karen in het AD. "Zaken waar we vroeger misschien niet de moed of zin voor hadden om ze aan te kaarten."

"Ook de dynamiek binnen de groep is veranderd", legt Karen uit. "Ik zal niet zeggen dat de sleur erin zat, zeker niet, maar vroeger voelde K3 als een lange relatie, waar je helemaal in gesetteld bent. En nu is het terug, spannender. Alsof je een nieuwe liefde hebt."

Karen vindt K3 weer spannend
Karen vindt K3 weer spannend (Foto: Novum)

Van Avermaet: "Wil in schoonheid afscheid nemen"

Het was al eerder bekend dat de Belg Greg Van Avermaet Omega Pharma-Lotto zou gaan verlaten. Het botert niet tussen hem en kopman Philippe Gilbert en daarom gaat de renner weg. Hij wil echter met enkele mooie resultaten afscheid nemen van de ploeg.

"Ik wil van mijn laatste maanden bij de ploeg iets moois maken," zei Van Avermaet tegen Sporza, waarbij hij en passant ook zijn nieuwe ploeg bekendmaakte. "En het is niet omdat al bekend is dat ik vanaf volgend seizoen voor BMC zal aantreden, dat ik me niet meer tot het uiterste zou inspannen voor mijn huidige ploeg."

"Ik kende mooie momenten, maar ook minder mooie. Maar dat maakt iedereen wel mee zeker? Verandering van lucht kan dan soms een nieuwe impuls geven."

Natuurbrand Loon op Zand

In het Brabantse Loon op Zand heeft donderdagavond korte tijd een natuurbrand gewoed. Omdat het gebied moeilijk te bereiken was, werden veel brandweerlieden ingezet, die te voet naar de brand gingen. Er werd ook een helikopter ingezet, meldt de politie.

Rond 20.00 uur werd een rookpluim waargenomen bij het Land van Kleef. Vanwege de lastig te bereiken locatie werd opgeschaald naar een zeer grote brand. Het vuur was al snel onder controle, rond 20.40 uur werd het sein brand meester gegeven. De brandhaard was een hectare groot.

Utrecht in beroep tegen straf KNVB na wanordelijkheden

FC Utrecht gaat in beroep tegen de uitspraak van de tuchtcommissie van de KNVB. Deze heeft de Domstedelingen veroordeeld tot een 'supporterloze' uitwedstrijd tegen Ajax.

De KNVB kwam tot dat oordeel na vermeende wanordelijkheden voorafgaand aan de uitwedstrijd tegen Ajax. De straf is opgelegd ondanks pogingen van de directie van FC Utrecht om met Ajax, de beide burgemeesters en de KNVB tot een afspraak te komen om voortaan slechts een beperkt aantal supporters over een weer mee te nemen en beide supportersgroepen een laatste waarschuwing te geven. Hierover is op dit moment nog geen overeenstemming bereikt met de leiding van de Amsterdamse club. Dat meldt Utrecht op haar officiële website.

Voornaamste verwijt dat de supporters van FC Utrecht gemaakt wordt door de aanklager, is het feit dat voorafgaand aan de uitwedstrijd in februari kwetsende spreekkoren ten gehore werden gebracht. Utrecht gaat in beroep, omdat het van mening is dat de aanklacht zeer eenzijdig is en de opgelegde straf niet zal bijdragen aan de oplossing van het probleem.

"We zijn allemaal, inclusief de aanklager, op de hoogte van de rivaliteit van beide supportersgroepen en proberen er als clubs alles aan te doen om deze rivaliteit terug te brengen tot een acceptabel niveau. Ik begrijp ook dat het makkelijker was zeshonderd supporters terug te sturen met de trein dan tweeduizend supporters van de tegenpartij op het voorplein van het stadion weg te sturen", aldus voorzitter Jan-Willem Van Dop.

"Maar het meest kwalijke vind ik dat beide clubs niet de gelegenheid hebben gekregen om, in het belang van het betaald voetbal, gezamenlijk te komen tot een oplossing voor de nabije toekomst."

Beckham bedankt voor West Ham United

West Ham United zou David Beckham graag aan de selectie toevoegen, maar de speler van Los Angeles Galaxy heeft laten weten liever in Amerika te blijven. Dit maakte een woordvoerder van Becks vandaag bekend.

"Het is vleiend om te horen dat er interesse is, maar er is niet eens contact geweest met West Ham United", liet de zegsman weten. "David is tevreden bij LA Galaxy en hoeft niet te vertrekken. Hij richt zich op het nieuwe seizoen in Amerika."

West Ham United heeft voor de komende jaren in elk geval een aantal grote veranderingen op stapel staan. The Hammers zouden graag intrek willen nemen in het olympisch stadion, dat in 2013 vrijkomt. De ploeg wilde dit middels de komst van Beckham bewerkstelligen.

Honkballers pas vrijdag tegen Zweden

Nederland komt op het EK honkbal in Duitsland morgen twee keer in actie. De wedstrijd tegen Zweden, die aanvankelijk voor vanavond stond gepland, is een dag uitgesteld omdat de Scandinaviërs niet op tijd op de plaats van bestemming konden zijn. Griekenland is  de andere tegenstander van Oranje.

Zweden plaatste zich vandaag dankzij een 3-2 zege op Italië voor de finalepoule, maar die wedstrijd nam zo veel tijd in beslag dat de ploeg niet meer op tijd in speelstad Heidenheim kon zijn. Het duel tussen Oranje en Zweden wordt nu om 18.00 uur gespeeld. Het duel met de Grieken, eveneens in Heidenheim, start om 14.30 uur.

Nederland is als enige ploeg op het EK nog ongeslagen. De overwinningen tegen Frankrijk en Duitsland, die eveneens de groep hebben overleefd, worden meegenomen naar de finalepoule.

Nacht vol geweld in Zutphen

Vier mensen zijn woensdagavond en -nacht in een ziekenhuis beland na diverse geweldsincidenten in Zutphen. Zo werd iemand neergestoken en kregen twee andere mannen zulke klappen dat ze behoorlijk gewond raakten. De politie heeft een verdachte opgepakt.

Een 19-jarige man uit Zutphen was het eerste slachtoffer. Hij bleek rond 22.30 uur te zijn neergestoken met een mes in de binnenstad van de Gelderse plaats. Hij is naar een ziekenhuis gebracht.

Rond 00.25 uur was het weer raak, dit keer op de Paapstraat. Agenten troffen daar een bloedende 28-jarige man uit Amersfoort aan, die ook naar een ziekenhuis moest. Hij was op straat aangevallen door meerdere personen. Later in de nacht werd een 21-jarige verdachte uit Zutphen aangehouden.

Toen de politie nog volop bezig was met het onderzoek hiernaar, bleek een man in de Laarstraat te zijn mishandeld. Agenten troffen hier op straat een 38-jarige man uit Warnsveld aan, die diverse verwondingen had. Ook hij moest naar een ziekenhuis.

Vervolgens meldde zich een 52-jarige man uit Zutphen bij de politie. Hij zou eveneens in de Laarstraat mishandeld zijn. Hij vertelde een man te hebben betrapt die de fiets van zijn vrouw had gestolen. Toen hij de man hier op aansprak, kreeg de vermeende dief klappen. Diverse mensen schoten de mogelijke fietsendief te hulp. De man uit Warnsveld hielp de 52-jarige man, die ook naar een ziekenhuis moest.

Later in de nacht deden zich vervolgens in Warnsveld en de Zutphense wijk Leesten twee incidenten voor die vermoedelijk te maken hadden met de mishandeling in de Laarstraat. Hierbij werden vernielingen aangebracht aan een auto en een woning.

Van de eerste mishandeling is de vermoedelijke verdachte bekend. Ook zijn van de gebeurtenissen op de Laarstraat en vernielingen namen van mogelijke betrokkenen bekend bij de politie.

Man opgepakt voor bezit kinderporno

Een 53-jarige man is woensdagmiddag in Nijmegen opgepakt voor bezit van kinderporno. De herkomst van het onder meer digitale beeldmateriaal is nog onduidelijk, meldt een politiewoordvoerder.

De verdachte meldde zich zondagochtend bij een politiebureau, omdat hij zich niet goed voelde. De man zonder vaste woon- of verblijfplaats bleek niets ernstigs te mankeren, maar had wel een aantal boetes openstaan en werd in de cel gezet. Toen zijn spullen werden doorzocht, kwam de kinderporno aan het licht.

De man zit nog vast. Zedenrechercheurs onderzoeken de zaak.

4.000 DSB-spaarders krijgen geen geld

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft terecht besloten dat spaarders die bij de DSB Bank een achtergestelde depositorekening hadden, zich niet kunnen beroepen op het garantiestelsel. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam donderdag bepaald in een rechtszaak die was aangespannen door enkele gedupeerde spaarders met zo'n rekening.

DSB bood op achtergestelde deposito's rentes tot wel 7,5 procent. Critici zien dit soort deposito's ook wel als noodleningen aan een bank. Het deposito-garantiestelsel verzekert spaarders tot 100.000 euro als een bank omvalt, maar niet bij achtergestelde deposito's.

De Stichting Meldpunt Collectief Onrecht (SMCO) die de gedupeerden steunt, bestudeert het vonnis nog en sluit niet uit dat zij hoger beroep aantekent. Ruim 4.000 gedupeerden hadden samen 110 miljoen euro (gemiddeld 27.500 euro) op achtergestelde DSB-deposito's staan.


DSB-directeur Dirk Scheringa pakte niet alleen leners met hoge rentes

[EL] Uitslag FC Utrecht - FC Luzern

FC Utrecht heeft de eerste wedstrijd in de derde voorronde van de Europa League gewonnen. FC Luzern werd in de Galgenwaard met 1-0 verslagen.

Voor rust was Utrecht de betere ploeg, maar het kreeg weinig uitgespeelde kansen. Met een splijtende pass stuurde Nesu Dries Mertens weg en die maakte de 1-0. Luzern kwam niet verder dan een gevaarlijk schot van Gygax.

De tweede helft was rommeliger van aard. De Utrechters slaagden er niet in om hun tegenstanders vast te zetten en achterin moest het af en toe goed opletten. Utrecht kreeg via Schut en Mulenga wel de beste kansen maar de stand bleef 1-0.


FC Utrecht

1 - 0

FC Luzern

 35' Mertens
 
 
 Gele kaart: Asare (FC Utrecht), Ferreira, (FC Luzern)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 9.000
Arbiter: Rasmussen (Den)
 
Opstelling:   Opstelling:
Sinouh
Cornelisse
Schut
Wuytens
Nesu
Asare
Silberbauer (Maguire/82)
Lensky (Nijholt/73)
Mertens
Mulenga
v.Wolfswinkel (Oar/69)
  Zibung
Lukmon (Fanger/63)
Kibebe
Veskovac
Ferreira (E. Zverotic/58)
Renggli
Gygax (Prager/81)
Kukeli
C.Lustenberger
Ianu
Yakin

Wekelijkse releaselijst week 30

Releaselijst week 29, 19-07-2010 t/m 25-07-2010, Europese retailgames.

Deze week zien we dat de releases weer iets terugkomen, er is één grote game deze week; Starcraft II. De andere games zijn minder bekend maar gelukkig komt er nog iets uit.


DS

  • Sushi Go Round (Beheer je sushirestaurant-game)

Wii

  • Sushi Go Round
  • We Sing Encore (Liedjes zingen)

PC

  • Starcraft II: Wings of Liberty (RTS vervolg op legendarisch eerste deel)
  • Need for Speed World (Online racen in NFS stijl)
  • Commander: Conquest of the Americas (Strategische game in de 16e eeuw)

PSP

  • Fullmetal Alchemist: Brotherhood (Action/Adventure met de Elric broers die Alchemie gebruiken)
  • Ace Combat: Joint assault (Gevechtsvliegtuig simulator)

Deze wekelijkse lijst is onder voorbehoud en kan dagelijks veranderen, het gaat alleen om Europese retail-releases.

Bodor mist opening nieuwe seizoen

Roda JC kan tijdens de opening van het nieuwe seizoen niet op Boldizsár Bodor rekenen. Dit heeft Martin van Geel, technisch directeur van de Limburgers, vandaag laten weten.

Bodor ging eerder deze week tijdens een training door zijn enkel. De middenvelder ondergaat morgen een scan, waarna de doktoren uitsluitsel moeten geven over de ernst van de kwetsuur.

Het is in elk geval zeker dat Bodor het duel tegen FC Twente mist.

'Planktontekort bedreigt oceanen'

De hoeveelheid fytoplankton is de voorbije decennia sterk afgenomen en bedreigt hierdoor de volledige voedselketen in alle oceanen op de planeet. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek dat donderdag is gepubliceerd in het tijdschrift Nature. Volgens de Canadese onderzoekers is de oorzaak waarschijnlijk de opwarming van de aarde.

Fytoplankton bestaat uit microscopisch kleine organismen. Elk jaar daalt de hoeveelheid met circa 1 procent. Volgens de  wetenschappers is er een verband met de oppervlaktetemperatuur van het zeewater. Vooral in de tropische en polaire gebieden verdwijnt het plankton.

Onderzoeker Boris Worm wijst op de cruciale rol die fytoplankton speelt in het ecosysteem van onze planeet: "Het produceert 50 procent van de zuurstof die we inademen, het reduceert koolstofdioxide en het is belangrijk voor de visserij. Een oceaan met minder fytoplankton zal anders functioneren."


Fytoplankton: de grootste producent van zuurstof op aarde

Shell: 4,4 miljard dollar kwartaalwinst

Royal Dutch Shell heeft over het tweede kwartaal van 2010 een hogere winst geboekt ten opzichte van een jaar eerder dankzij een hogere olieproductie en de effecten van herstructurerings-maatregelen.

Het olieconcern boekte het afgelopen kwartaal een nettowinst van 4,39 miljard dollar tegen 3,82 miljard dollar in de vergelijkbare periode vorig jaar. De olie- en gasproductie bedroeg over het tweede kwartaal 3,11 miljoen vaten olie-equivalent per dag.

Thor laat zijn hamer zien

Van de week kregen we te horen dat Thor, de dondergod, een eigen videogame zal krijgen die tegelijk zal moeten uitkomen met de film in 2011. Er is nog niet heel veel bekend over de game maar er is wel een teasertrailer die ons lekker moet maken voor de third person action-adventure.

Met Thor zijn hamer Mjolnir, is het mogelijk om als speler de krachten van een storm te beheersen zoals wind, donder en bliksem. De game zal uitkomen op Xbox 360, PS3, Wii, DS en PSP. Bekijk hieronder de korte trailer.

KNVB keurt kunstgras AGOVV Apeldoorn af

AGOVV Apeldoorn heeft een probleem. De ploeg uit Gelderland heeft namelijk een gloednieuw kunstgrasveld aan laten leggen, maar deze mat kwam niet door de keuring van de Nederlandse voetbalbond (KNVB).

"Het veld is afgekeurd", liet Renske Bruinsma, woordvoerster van de KNVB, vandaag weten. "De club heeft tot de eerste competitiewedstrijd de tijd om het veld goedgekeurd te krijgen en anders moet er worden uitgeweken naar een ander veld."

De voorzitter van AGOVV Apeldoorn, Victor Doorn, rekent erop dat de problemen snel opgelost zullen worden. "Het veld is nog niet goedgekeurd. Op alle punten is het oké, behalve als het gaat om de 'verticale vervorming'. De bal doet nog niet precies wat hij moet doen."

"Wij scoren zeg maar een acht en moeten een negen hebben. De leverancier gaat er maandag mee aan de slag. Ik ga ervan uit dat het goedkomt en anders moet ik woensdag alternatieve speelplaatsen aandragen bij de KNVB."

Kingdom Hearts: Birth By Sleep krijgt speciale editie

Kingdom Hearts: Birth By Sleep krijgt naast de gewone editie ook een Special Edition in Europa. Dit is te lezen op de officiële PlayStation blog. In deze speciale editie krijg je naast de game ook het volgende:
 

- 2 Kingdom Hearts: Birth By Sleep art prints.
- Een hardcover boek met 48 pagina's aan artwork. 

De game komt op 10 september uit in nederland. De Special Edition zal 5 euro duurder zijn dan de gewone versie. Respectievelijk €44,99 en €39,99.

Kingdom Hearts: Birth By Sleep SE

Nieuwe karakters voor Assassin's Creed: Brotherhood multiplayer

Ubisoft heeft twee nieuwe karakters voor de multiplayer van Assassin's Creed: Brotherhood onthuld. Het gaat om de Blacksmith en Soldier, helaas zullen deze twee karakters niet in de multiplayer-bèta zitten die exclusief voor de PS3 is en in september van start zal gaan. Het volledige spel komt negentien november uit voor de Xbox 360, PS3 en PC.

In de multiplayer van AC: Brotherhood zijn er verschillende gamemodi, waaronder Wanted. In Wanted worden zes tot acht spelers op één kaart gezet, het is de bedoeling dat je elkaar ongezien doodt maar let op, iedereen krijgt een ander doelwit. Dus terwijl jij je doelwit besluipt word jij misschien ook beslopen.
In de multiplayer kun je voor zover nu bekend is uit tien karakters kiezen: Courtesan, Hunter, Barber, Priest, Banker, Executioner, Doctor, Merchant, Blacksmith en de Soldier. Voor pre-orders komt daar nog de Harlequin (gamestop) of de officer (best buy) bij.

Check hieronder de twee nieuwe karakters en de multiplayertrailer.

Nieuwe Karakters

'Hughes nieuwe trainer Fulham'

Volgens de BBC zal de Engelse voetbalclub Fulham binnen 48 uur Mark Hughes als nieuwe trainer presenteren. Hughes was echter niet de eerste keuze van de club uit Londen, die eerder tevergeefs Martin Jol van Ajax probeerde over te nemen.

De voormalige aanvaller van Manchester United en FC Barcelona zat sinds december 2009 zonder werk, toen hij werd ontslagen bij Manchester City. De BBC wist ook te melden dat de Welshman zijn staf van zijn tijd bij Man City mee zal nemen. Bovendien gaan er geruchten dat een aantal spelers die bij City nauwelijks meer aan het spelen toekomen de overstap naar de nieuwe club van hun oude manager zouden maken, onder wie Craig Bellamy, Roque Santa Cruz en Stephen Ireland.

Na een lange carrière als speler begon Mark Hughes in 1999 zijn loopbaan als coach van het nationale elftal van Wales. Nadat hij Euro 2004 net niet wist te bereiken met zijn land stapte hij over naar het clubvoetbal, waar hij bij de Blackburn Rovers aan de slag ging. Met die club bereikte hij Europees voetbal en kwam hij ook tot de halve finale van de FA Cup. In 2008 stapte hij over naar het steenrijke Manchester City, maar na slechts 18 maanden moest hij noodgedwongen plaatsmaken voor Roberto Mancini.

Hoewel Fulham niet de rijkdommen heeft zoals die bij Manchester City aanwezig zijn hoeft Hughes niet op een slecht team te rekenen. Onder de onlangs naar Liverpool overgestapte Roy Hodgson ontpopte Fulham zich tot een stabiele subtopper in de Premier League en werd ook de finale van de Europa League behaald. Deze werd echter verloren van Atlético Madrid.

Wuytens ziet af van STVV

Stijn Wuytens heeft ervoor gekozen om bij PSV te blijven. De middenvelder van de Eindhovenaren had een aanbod van het Belgische Sint Truiden (STVV) op zak, maar heeft deze inmiddels naast zich neergelegd. "Ik heb afgezegd", liet hij weten. "Voorlopig blijf ik nog bij PSV."

PSV bereikte enkele dagen geleden een akkoord met STVV. Wuytens kende een prima voorbereiding bij PSV, maar de kans op een plekje in de basis lijkt vooralsnog klein. De concurrentie in deze linie is namelijk moordend met spelers als Ibrahim Afellay, Orlando Engelaar en Otman Bakkal.

In het afgelopen seizoen kwam Wuytens slechts zes keer in actie voor de hoofdmacht van PSV. In de overige wedstrijden zat hij op de bank of op de tribune.

Giro 2011 start met ploegentijdrit

De Giro d'Italia van 2011 zal van start gaan met een ploegentijdrit over 22 kilometer in de straten van Turijn. Deze plaats is gekozen omdat het in 1861 bij de Italiaanse eenwording gekozen werd tot hoofdstad. De renners zullen na drie weken koersen uitkomen in de huidige hoofdstad Rome, zo werd vandaag bekendgemaakt.

Giro-baas Angelo Zomegnan heeft voor de editie van 2012 grotere plannen. Dan moet de ronde gaan beginnen in de hoofdstad van de Verenigde Staten Washington D.C. "Wij weten voor oktober of dat haalbaar is. Wij zijn daarnaast ook geïnteresseerd om de ronde dat jaar in het olympische Londen te laten starten," zei de koersdirecteur.

Hajduk Split-supporters reizen voor niets naar Roemenië

Zo'n vijfhonderd supporters van Hajduk Split kunnen onverrichter zaken huiswaarts keren. De fans van de Kroatische club waren naar Roemenië afgereisd om daar het EL-duel met Dinamo Boekarest te aanschouwen. De Europese voetbalbond UEFA heeft de Hajduk Split-supporters vandaag echter de toegang tot het stadion ontzegd.

De fanatieke aanhangers van de club hebben in het verleden regelmatig voor problemen gezorgd en dat leidde al tot boetes en schorsingen van de UEFA. Volgens lokale media bevinden zich ongeveer vijfhonderd Kroatische fans in de Roemeense hoofdstad.

Het Kroatische ministerie van buitenlandse zaken maakte vanmiddag bekend dat zij geen kaartje voor het duel in de derde voorronde van de Europa League mogen kopen. De wedstrijd begint om 20.00 uur.

Chavanel mist Clásica San Sebastián

Sylvain Chavanel kan deelname aan de Clásica San Sebastián op zijn buik schrijven. De renner van Quick Step is geveld door een blessure aan zijn grote teen, waar hij een ontsteking heeft zitten.

Quick Step rijdt deze wielerwedstrijd met dezelfde selectie, die ook al in de Tour de France actief was. Het enige verschil is dus het wegvallen van Chavanel, die door Mauro Facci wordt vervangen.

Been: "Ben ervan overtuigd dat die spits komt"

Mario Been is momenteel met Feyenoord in voorbereiding op het nieuwe seizoen. De Rotterdammers doen dat in het Spaanse Isla Canela, waar de trainer goede hoop heeft op een nieuwe spits.

Been denkt dat er met een beetje geluk deze week nog een nieuwe diepe spits gepresenteerd kan worden. "We moeten een volgende stap zetten", zegt Been tegen Voetbal International. De oefenmeester wil dat doen in de komende twee oefenwedstrijden tegen respectievelijk Benfica en Aston Villa.

De selectie van Feyenoord is in elk geval helemaal fit. Been: "Ook de jongens van Oranje -19 zijn mee, waardoor we met 22 spelers en drie keepers zijn afgereisd. Zoveel mensen hebben we nodig. We spelen in 24 uur tijd toch twee loodzware wedstrijden."

Leo Beenhakker is op de achtergrond nog altijd bezig met de zoektocht naar een diepe spits, zo maakte zijn zaakwaarnemer vandaag nog bekend aan Goal.com. "Ik ben ervan overtuigd dat die komt, maar we zijn afhankelijk van Beenhakker. Die werkt er hard aan een aanvaller naar Feyenoord te halen. Als alles meezit, kunnen we deze week wellicht een spits begroeten", aldus Been. 

Anelka sleept Franse krant voor de rechter

Nicolas Anelka heeft de Franse sportkrant L'Équipe voor het gerecht gedaagd. De aanvaller van Chelsea was tijdens het desastreus verlopen WK voetbal voor de Franse nationale ploeg de zondebok en beschuldigt het medium nu van laster.

Volgens L'Équipe zou er een flinke ruzie tussen Raymond Domenech, voormalig bondscoach van de Fransen, en Anelka zijn geweest. De aanvaller zou de oefenmeester onder meer hebben uitgescholden voor 'hoerenzoon'.

Naar aanleiding van dit incident koos de Franse voetbalbond (FFF) ervoor om Anelka naar huis te sturen. De achtergebleven internationals zetten vervolgens een staking op touw.

Koranincident leidt tot protest in Uruzgan

In Tarin Kowt heeft donderdag een protest plaatsgevonden, omdat Isaf-militairen een koran zouden hebben beschadigd. De Afghaanse politie heeft uit veiligheidsoverwegingen de bazaar in de hoofdstad van de provincie Uruzgan gesloten, laat een woordvoerder van het ministerie van Defensie weten.

Volgens Defensie is er op dit moment 'geen enkel bewijs' dat NAVO-militairen betrokken zijn bij het incident. Volgens de Wereldomroep is het protest een reactie op een Isaf-operatie die woensdag plaatsvond in de Mirabadvallei. Tijdens een zoekactie bij een huis zou de bewoner zich hebben verzet, waarna de koran kapot werd gemaakt. Volgens een imam is het heilige boek door midden gesneden, aldus de omroep.

De betreffende koran is niet aanwezig bij het protest tegen de internationale troepenmacht, dat volgens de Wereldomroep werd bijgewoond door meer dan driehonderd man. Pogingen van stammenleiders om het heilige boek mee te nemen, werden verijdeld door politieagenten. Volgens een lokale bestuurder zit de Taliban achter de actie, in een poging de NAVO-missie in een kwaad daglicht te stellen, meldt de omroep.

Defensie onderneemt verder geen actie, dat is aan het plaatselijke bestuur. Wel worden 'dergelijke meldingen' nauwlettend in de gaten gehouden. "Wij staan absoluut afkeurend tegenover dergelijke acties."

Nederland draagt zondag het commando over Uruzgan over aan de Amerikanen en Australiërs, omdat de missie op die dag na vier jaar afloopt.

Glazenwasser redt man uit brandende woning

Een glazenwasser heeft donderdagochtend een 64-jarige man uit zijn brandende woning in het Gelderse Eibergen gered. De man wilde vanaf de eerste verdieping uit een raam springen toen twee buurtbewoonsters de brand zagen. Ze schoten een glazenwasser aan die de man met zijn trap uit de woning wist te halen.

De bewoner raakte lichtgewond, maar hoefde niet naar een ziekenhuis. De brandweer heeft de brand, die rond 10.30 uur ontstond op de benedenverdieping van de woning aan de Dennenstraat, geblust.

De oorzaak van de brand en de schade aan het pand worden nog onderzocht.

Tas vol DSB-geheimen vergeten in taxi

Een adviseur van De Nederlandsche Bank (DNB) heeft in oktober een tas met geheime stukken over de DSB Bank in een taxi laten liggen. Dat meldt RTL-Z op basis van een verslag van de rijksrecherche.

Enkele dagen nadat de adviseur de tas was vergeten, lekte via de Volkskrant uit dat DNB werkte aan een noodregeling voor DSB. Dat leidde ertoe dat DSB-klanten hun spaargeld massaal terugtrokken. De voormalige DSB-leiding heeft DNB van het lek beschuldigd.

In de tas zaten onder meer vertrouwelijke verslagen van vergaderingen van de groep binnen DNB die zich met de DSB Bank bezighield. De tas werd enkele dagen later door de taxichauffeur terugbezorgd.

Volgens DNB is er geen verband te leggen tussen de inhoud van de tas en het lek. De rijksrecherche heeft geprobeerd het lek te vinden, maar is daar niet in geslaagd. Uit het onderzoek van de rijksrecherche is gebleken dat 450 tot vijfhonderd mensen van tevoren wisten dat de noodregeling zou worden aangevraagd.

RTL-Z had het onderzoeksverslag van de rijksrecherche al eerder gekregen, maar daarin was veel zwart gemaakt. Na een beroepsprocedure beschikt de financiële nieuwszender nu over een nieuw exemplaar waarin meer leesbaar is, onder andere over de blunder met de tas.

Vijfde aanklacht om aanslag uitgeweken Rwandees

Een Zuid-Afrikaans hof heeft een vijfde verdachte van het neerschieten van een uitgeweken Rwandese generaal in staat van beschuldiging gesteld. Een 29-jarige Rwandees werd donderdag aangeklaagd voor het beramen van moord en het in bezit hebben van gestolen goederen.

Volgende maand moeten vier verdachten voor de rechtbank verschijnen wegens het verwonden van generaal Kayumba Nyamwasa, een voormalige Rwandese legerleider. Hij werd in juni voor zijn huis in Johannesburg neergeschoten.

Nyamwasa ontvluchtte zijn geboorteland in februari en vroeg asiel aan in Zuid-Afrika. Rwanda verzocht om zijn uitlevering. Het land ontkent bij de schietpartij betrokken te zijn geweest.

Barrichello voelt mee met 'vriend' Massa

Coureur Rubens Barrichello heeft medelijden met Felipe Massa. De Braziliaan weet maar al te goed hoe het is om in een Ferrari een teamorder aan te horen. Hij vindt het sneu dat zijn vriend Massa plaats moest maken voor Fernando Alonso.

"Ik heb erg met hem te doen", zei Barrichello. "Niemand zou zoiets moeten ervaren. Felipe is een vriend en ik had liever gezien dat dit niet gebeurd was. Als je racet, wil je iedereen verslaan en is het niet fijn als het team zich ermee bemoeit. Daarom ben ik destijds vertrokken. Het is aan de mensen daar om zoiets te stoppen. Je zou moeten kunnen racen. Als je daardoor het kampioenschap misloopt, is dat zo."

"En als je het kampioenschap wint met één punt, omdat iemand je dat gaf, wat heeft het dan voor zin? Als ik een slechterik had moeten zijn, maar wel kampioen, had ik gepast. Dat leer ik mijn jongens en met die instelling ben ik content."

Ibrahimovic: "Ik ben en blijf van Barcelona"

Zlatan Ibrahimovic heeft donderdag een einde gemaakt aan de geruchten dat hij zou vertrekken bij FC Barcelona. "Ik ben en blijf speler van Barça", zei de Zweedse spits stellig.

De Spaanse kampioen nam Ibrahimovic vorig jaar voor zo'n 75 miljoen euro over van Internazionale, maar Ibrahimovic kon de hooggespannen verwachtingen nog niet volledig waarmaken.

Barcelona versterkte zich deze zomer met de Spaanse aanvaller David Villa, waardoor een vertrek van Ibrahimovic aanstaande leek. De 28-jarige Zweed heeft echter van trainer Josep Guardiola te horen gekregen dat hij een belangrijke kracht is, zo beweerde Ibrahimovic tijdens een persconferentie in Oslo. "Ik moet nu gewoon hard blijven werken om zijn vertrouwen te behouden. Ik ben naar Barcelona gekomen om de Champions League te winnen en ik blijf dat doel nastreven."

Ibrahimovic stelde zich onlangs weer beschikbaar voor de nationale ploeg. Met Zweden is hij een van de tegenstanders van het Nederlands elftal tijdens de EK-kwalificatie.

United ziet in Lindegaard opvolger Van der Sar

Manchester United heeft haar zinnen gezet op een transfer van Anders Lindegaard. De sluitpost komt momenteel uit voor Aalesund FK en heeft daar een doorlopend contract.

De Noorse club bevestigt de interesse vanuit Manchester. "Het klopt dat ze hem willen, er is nooit rook zonder vuur, maar er is nog geen direct contact geweest", zegt directeur Henrik Hoff van de Noorse club tegenover Ekstra Bladet.

Manchester United is door Edwin van der Sar, die bijna zal gaan stoppen, en het vertrek van Ben Foster al een tijdje op zoek naar een nieuwe doelman. Hetgeen United best eens in Noorwegen kan gaan vinden, mits de club een behoorlijk bedrag neertelt.

"Als een grote club als Manchester United interesse in een van je spelers toont, moet je klaar zijn om te onderhandelen", vervolgt Hoff. "We willen een flinke som geld voor Lindegaard ontvangen, want volgens ons is hij de beste keeper van de competitie."

'Vrijdag meer duidelijkheid over formatie'

Vrijdag komt er mogelijk duidelijkheid over de voortgang van de kabinetsformatie. Dat verwachten bronnen bij de partijen die geheime gesprekken voeren over de vorming van een kabinet.

De fractievoorzitters van VVD, PVV en CDA praten sinds begin deze week met elkaar over de vraag of ze samen een kabinet kunnen vormen. Dat gebeurt op informele basis, zonder andere aanwezigen en op een geheime locatie. Over de inhoud van de gesprekken is nagenoeg niets naar buiten gekomen.

Vrijdag worden de fracties van in elk geval VVD en CDA bijgepraat over wat er is besproken, zo is de bedoeling. Daarna volgt mogelijk een bezoek van de fractieleiders aan informateur Ruud Lubbers (CDA). Die heeft eerder gezegd dat hij voor het einde van de week van VVD, PVV en CDA wil horen.

De gesprekken tussen de fractievoorzitters Mark Rutte (VVD), Geert Wilders (PVV) en Maxime Verhagen (CDA) vinden plaats op verzoek van Lubbers. De oud-premier is als informateur aangesteld nadat vorige week de onderhandelingen over paars-plus mislukten.

De drie fractievoorzitters bespreken onder meer de vraag of hun partijen alledrie in het kabinet moeten gaan zitten. Een andere mogelijkheid is een minderheidskabinet bestaande uit VVD- en CDA-ministers, dat in de Tweede Kamer steun krijgt van de PVV.

Als de drie partijen besluiten dat ze bereid zijn een kabinet te vormen, volgt het stadium van formele onderhandelingen. Of Lubbers daarbij aanblijft als formateur, is nog niet duidelijk. De vorming van een minderheidskabinet zou in elk geval niet onder de opdracht vallen die hij van koningin Beatrix heeft gekregen.

Wederom hitterecord in Moskou

Voor de tweede keer in een week tijd is in Moskou een hitterecord gebroken. Het kwik steeg donderdag tot 37,8 graden Celsius, een fractie warmer dan het vorige record dat maandag werd gevestigd. Dat meldden diverse Russische persbureaus.

Moskovieten zijn opgeroepen niet naar hun werk te gaan en binnen te blijven. Niet alleen de hitte vormt een gezondheidsrisico, door veenbranden buiten de stad dringt namelijk ook gevaarlijke smog Moskou binnen. Bovendien wordt de omgeving van de Russische hoofdstad geteisterd door bosbranden.

Pellizotti twee jaar geschorst

Het Italiaans olympisch comité CONI heeft wielrenner Franco Pellizotti voor twee jaar geschorst. In het biologisch paspoort van de 32-jarige coureur van Liquigas zijn afwijkende bloedwaarden geconstateerd. De internationale wielrenunie UCI maakte dat begin mei bekend, vlak voor de start van de Ronde van Italië.

Pellizotti werd in 2009 derde in de Ronde van Italië. Vervolgens veroverde hij in de Ronde van Frankrijk als beste klimmer de bolletjestrui. De afwijkende bloedwaarden zouden volgens de Italiaanse krant Gazzetta dello Sport al zijn aangetroffen bij een controle aan de vooravond van de Tour van 2009. Pellizotti moest zich op 17 mei verantwoorden bij het CONI.

Het antidopingbureau van het CONI maakte vandaag op de website bekend dat de Italiaanse renner voor twee jaar is geschorst.

[Upd] Dodelijk ongeval op het circuit van Zandvoort

Een crash op het Circuit Park Zandvoort heeft een leven geëist. Twee raceauto's botsen vol tegen elkaar, waarna een van de auto's in de vangrail eindigde. De crash bleek er daarna een met een fatale afloop.

In de Rob Slotemaker Bocht, waar het ongeluk plaatsvond, is alles door de brandweer afgeschermd. Het wrak wordt inclusief lichaam overgebracht naar Beverwijk. Auto's kunnen namelijk in Zandvoort niet opengeknipt worden.

Update 16.59 uur:

Er wordt gemeld dat het zou gaan om een open raceauto. Nadat de auto tegen de vangrail aanknalde is de auto uitgebrand, waarbij de coureur om het leven kwam. Het invliegen van de traumahelikopter mocht niet meer baten. Wie het slachtoffer is, is nog niet bekendgemaakt. Op dit moment wordt onderzoek gedaan naar de precieze toedracht van het ongeluk.

Update 17.48 uur:

Uit nieuwe informatie blijkt dat er geen aanrijding aan de brand vooraf is gegaan. De auto vloog ineens in brand, het lukte de bestuurder nog wel om de auto stil te zetten langs de kant, maar niet meer om er zelf uit te komen. Het ongeluk gebeurde bij een racesessie georganiseerd door coureursfamilie Bleekemolen. Particulieren kunnen dan ervaren hoe het is om in zo'n snelle auto te rijden.

[EK] Sintnicolaas stijgt naar tweede plek

Eelco Sintnicolaas is bij de tienkamp bij het Europees kampioenschap atletiek in Barcelona in de tussenstand drie plaatsen gestegen. De 23-jarige atleet bezet nu de tweede plaats op 46 punten van het goud.

Na eerder vandaag persoonlijke records op de 110 meter horden en het discuswerpen, verbeterde hij ook bij het polsstokhoogspringen zijn PR. Sintnicolaas sprong over een hoogte van 5,45 meter.

De tweede Nederlandse deelnemer aan de tienkamp, Ingmar Vos, staat na acht onderdelen twaalfde en lijkt net als Sintnicolaas een nieuw puntenrecord te gaan behalen.

Guillermo Del Toro werkt aan game

Filmregisseur Guillermo del Toro werkt aan een game. Het spel is nog niet onthuld, maar Del Toro verwacht dat er binnen enkele weken meer informatie beschikbaar komt. Dit zegt Del Toro voor de camera van MTV.

Over de aard van de game wil de regisseur van Hellboy en Pan's Labyrinth niet veel kwijt. "Het is een grote deal met een groot bedrijf", vertelt hij. Met welk bedrijf Del Toro samenwerkt, wil hij niet zeggen. "Anders schieten ze mij door mijn hoofd", grapt de Mexicaanse filmregisseur.

Del Toro is niet de eerste regisseur die zich waagt aan de productie van een game. Zo ging Steven Spielberg hem voor door in samenwerking met Electronic Arts in 2008 het Nintendo Wii-spel Boom Blox uit te brengen.

Guillermo Del Toro werkt aan game
Guillermo Del Toro werkt aan game (Foto: Novum)

Nintendo positief ondanks verlies

Ondanks een verlies van meer dan tweehonderd miljoen euro in het afgelopen kwartaal ziet Nintendo de toekomst rooskleurig in. De lancering van een nieuwe spelcomputer en een dosis nieuwe spellen moeten de Japanse game-ontwikkelaar weer winst opleveren. In de komende acht maanden wordt het verlies omgebogen in een winst van 1,75 miljard euro, verwacht het Japanse bedrijf.

Nintendo heeft de afgelopen drie maanden 219 miljoen euro verlies geleden. De lage prijzen voor de Nintendo DS en de zwakke positie van de Japanse yen zijn de belangrijkste redenen.

Bestaande spellen van Nintendo verkochten goed, zoals Super Mario Galaxy 2 met vier miljoen verkochte exemplaren, maar volgens de gamegigant zijn er in de periode van april tot en met juni te weinig nieuwe titels verschenen. Hierdoor werden ook minder spelcomputers verkocht en draaide Nintendo minder omzet. De lancering van de Nintendo 3DS en nieuwe spellen als The Legend of Zelda: Skyward Sword, Metroid: Other M en Wii Party moeten bijdragen aan de winstcijfers.

Nintendo positief ondanks verlies
Nintendo positief ondanks verlies

Massa: "Als ik tweede viool moet spelen, stop ik"

Coureur Felipe Massa stopt als hij de tweede coureur bij Ferrari wordt. De rijder uit Brazilië moest tijdens de grand prix van Duitsland aan de kant voor teamgenoot Fernando Alonso, maar dit zal volgens Massa niet betekenen dat Alonso nu de eerste rijder wordt.

"De dag dat ik moet zeggen dat ik de tweede coureur ben, is de dag dat ik stop met racen", aldus Massa tijdens een persconferentie. "Als dezelfde situatie zich nog eens zal voordoen, zal ik winnen. Ik heb natuurlijk met iedereen gesproken in het team. Ik kom hier niet om alleen maar te racen, ik kom hier om te winnen. Dat is mijn punt. Ik ben een professionele coureur, ik werk voor het team en iedereen moet mijn standpunt begrijpen."

Killzone-makers bezig met iets nieuws

Guerrilla Games gaat zich naast de succesvolle Killzone-serie ook richten op andere games. Dat heeft de Amsterdamse gamesstudio laten weten. Sinds Guerrilla in 2004 een exclusieve samenwerking aanging met game-uitgever Sony Computer Entertainment is er enkel gewerkt aan de Killzone-serie. Op dit moment zit de ontwikkeling van het nieuwe spel nog in de conceptfase.

Volgens Herman Hulst, managing director bij Guerrilla Games, zijn dit mooie tijden voor de gamestudio. "Het is typisch voor de Guerrilla-cultuur dat het hele bedrijf betrokken wordt bij het project", vertelt Hulst aan het vakblad voor de game-industrie Control Magazine. "We hebben iedereen uitgenodigd ideeën te pitchen."

Inmiddels weet Guerrilla Games precies wat het wil doen met de nieuwe game, maar wil daarover nog geen details prijsgeven. Op dit moment wordt er nog gewerkt aan Killzone 3 voor de PlayStation 3. Het nieuwe project staat nog op een laag pitje, maar binnenkort worden er meer mensen op het project gezet, zegt Hulst.

'Killzone'-makers bezig met iets nieuws
Killzone-makers bezig met iets nieuws

Cel geëist voor filmen op toilet Leiden

Tegen de 52-jarige eigenaar van Italiaans restaurant Sorento in Leiden is donderdag vijf maanden celstraf geëist omdat hij een camera op het damestoilet had gehangen. Het Openbaar Ministerie in Den Haag meent dat de man, die in Alkmaar woont, drie jaar lang inbreuk heeft gemaakt op de privacy van de bezoeksters en het personeel van zijn pizzeria.

De man zou tussen 1 juni 2005 en 18 oktober 2008 opnames hebben gemaakt van vrouwen die de wc bezochten. Om hoeveel slachtoffers het gaat is niet bekend, maar het OM houdt er rekening mee dat zeer veel vrouwen gefilmd zijn.

De zaak kwam aan het licht toen een vrouw de camera in de plafondlamp opmerkte. Ze deed aangifte bij de politie, die in de etage boven de wc maar liefst 96 videobanden met beelden van vrouwen die hun behoeften doen aantrof.

De restauranteigenaar verklaarde dat hij de camera had opgehangen om zijn personeel te controleren op diefstal of drugsgebruik. Hij ontkent een seksueel motief te hebben gehad. Het OM gelooft daar niets van, en merkt op dat de publiciteit voor veel onrust en onbehagen bij mensen uit Leiden heeft gezorgd.

De rechter doet over twee weken uitspraak.

Almeerder klaagt 10.000 keer over Schiphol

Een man uit Almere heeft in het tweede kwartaal van dit jaar bijna tienduizend klachten ingediend bij Schiphol wegens geluidsoverlast.

De man was grotendeels verantwoordelijk voor het recordaantal klachten dat uit Almere binnenkwam. Dat heeft een woordvoerder van het Bewoners Aanspreekpunt Schiphol (BAS) donderdag gezegd.

Klagers uit Almere dienden in het tweede kwartaal twaalfduizend klachten in, tegenover zesduizend klachten in het eerste. In het eerste kwartaal klaagde de Almeerder ruim vierduizend keer. Volgens de woordvoerder gebruikt de man een computerprogramma dat aan de lopende band klachten stuurt naar BAS. De Almeerder zou bezwaar hebben tegen de aanvliegroute van vliegtuigen naar de Buitenveldertbaan. Deze loopt boven Almere. Gesprekken met de man hebben tot dusver geen resultaat opgeleverd.

Kromowidjojo uit ziekenhuis ontslagen

Zwemster Ranomi Kromowidjojo heeft het ziekenhuis op Tenerife mogen verlaten. De Nederlandse werd daarin vorige week opgenomen nadat bij haar hersenvliesontsteking was geconstateerd. Uit bloedonderzoeken bleek dat een langer verblijf in het ziekenhuis niet noodzakelijk was en daarom zal Kromowidjojo zaterdag terugkeren naar Nederland.

De Nederlandse zwemploeg was op de Canarische Eilanden op trainingskamp om zich voor te bereiden op het Europees kampioenschap dat op 9 augustus in Boedapest van start gaat. Het is nog onduidelijk of Kromowidjojo daarbij aanwezig kan zijn. Mocht ze afvallen dan is dit een domper voor de Nederlandse ploeg omdat die kans heeft op een medaille. Eerder haakte Inge Dekker al af voor het toernooi.

Bouma blijft serieuze optie voor PSV

Wilfred Bouma traint mee bij de ploeg uit Eindhoven en wil een contract afdwingen maar heeft tot op heden geen aanbieding gehad. Ondanks dat Bouma nog geen voorstel kreeg van PSV staat hij wel in de belangstelling van buitenlandse clubs. De verdediger kan mogelijk dus ook nog naar het buitenland vertrekken.

Er is echter nog niets besloten en trainer Fred Rutten twijfelt ook nog over Bouma. Hij heeft momenteel nog de mogelijkheid om de oud-PSV'er aan zich te binden. "Wilfred is nog steeds een serieuze optie", zegt hij tegenover het Algemeen Dagblad.

Wanneer Rutten en PSV echter te lang wachten zal Bouma zich mogelijk gaan richten op de geïnteresseerde clubs uit het buitenland.

Robinho keert terug naar Manchester City

Robinho zal binnenkort zijn vaderland opnieuw verlaten en terugkeren naar Manchester City. De verhuurperiode bij Santos zit erop voor de Braziliaans international.

Robinho zal woensdagavond zijn laatste partij voor Santos spelen. Na een oefenwedstrijd voor Brazilië zal hij terugkeren naar Engeland, waar hij zich vooralsnog niet wist te bewijzen.

Manchester City wil echter toch graag dat de Braziliaan terugkeert. "Ik heb er geen problemen mee als Robinho hier gewoon weer terugkeert", vertelt coach Roberto Mancini tegenover Sky Sports. "Al ben ik me er wel van bewust dat hij een speler is die zich gelukkig moet voelen om goed te kunnen voetballen."

"Op dit moment is het zo dat hij zijn huurcontract gaat uitdienen bij Santos. Dan blijft hij nog een week in Brazilië, speelt nog een interland voor Brazilië en keert dan terug naar Man City", aldus Mancini.

Hofland zet loopbaan op Cyprus voort

Kevin Hofland verruilt Feyenoord definitief voor AEK Lanarca op Cyprus. De verdediger tekent een contract voor twee jaar bij de club van trainer Ton Caanen en technisch directeur Jordi Cruijff. Ook komt hij daar Gregoor van Dijk tegen, terwijl de club nog in onderhandeling is met oud-PSV'er André Ooijer.

Feyenoord werkte mee aan de transfer van Hofland omdat hij niet meer tot het basiselftal behoorde. André Bahia en Ron Vlaar krijgen de voorkeur boven de Limburger in het hart van de verdediging. Daarom wordt hij voor een jaar verhuurd aan Lanarca waarna zijn contract daar nog een jaar doorloopt.

"Op zijn leeftijd wil hij gewoon elke week lekker voetballen en daar hebben we begrip voor, vandaar dat we snel tot overeenstemming kwamen op het moment dat AEK Larnaca interesse toonde," zei de technisch directeur van Feyenoord Leo Beenhakker.

Vele tientallen doden bij scheepsramp Congo

Bij een scheepsramp in de Democratische Republiek Congo zijn woensdag zeker 138 doden gevallen. Dit heeft de politie van het Afrikaanse land donderdag laten weten.

De ramp gebeurde bij slecht weer in de provincie Bandundu, zo'n 300 kilometer ten oosten van de hoofdstad Kinshasa. "De boot was zwaar overladen en haalde het niet in het onrustige water", aldus een politiewoordvoerder. "De mensen kunnen hier niet zwemmen."

In Congo, een land ter grootte van West-Europa dat eerder dit jaar vijftig jaar onafhankelijkheid van België vierde, gebeuren veel scheepsongelukken. De Congolezen hebben veel wegen die de Belgen hadden laten bouwen weer dicht laten groeien. Schepen en vliegtuigen zijn dus de enige vervoermiddelen voor de langere afstand, maar zijn vaak in slechte staat. Het potentieel rijke land is verarmd door jarenlange oorlogen die aan miljoenen mensen het leven hebben gekost.

[EK] Sintnicolaas blijft vijfde na discuswerpen

Tienkamper Eelco Sintnicolaas heeft bij de Europese kampioenschappen atletiek in Barcelona nog steeds uitzicht op een medaille.

Bij het discuswerpen wierp hij de discus naar een afstand van 42,43, een nieuw persoonlijk record. Hij staat vijfde na zeven onderdelen. Sintnicolaas heeft een achterstand van 217 punten op Darius Draudvila die aan de leiding gaat.

De andere Nederlandse deelnemer aan de tienkamp, Ingmar Vos, staat negende.

Schumacher spreekt Massa over teamorders

Naar aanleiding van alle commotie rondom de teamorders heeft legende Michael Schumacher een gesprek gevoerd met ex-teamgenoot Felipe Massa. In opdracht van zijn team moest de Braziliaan zijn teamgenoot Fernando Alonso voor laten in de grand prix van Duitsland. Een gebaar wat Schumacher maar al te goed kent uit zijn tijd bij Ferrari.

Voor het begin van de grand prix in Hongarije dit weekend sprak Schumi met de pers en hierbij bevestigde hij dat hij een gesprek had gehad met Massa over de hele happening. "Hij is ervaren genoeg om geen advies van mij nodig te hebben", aldus de zevenvoudig wereldkampioen. "Ik heb wel een gesprek met hem gevoerd, maar de inhoud daarvan is privé."

A28 afgesloten wegens spoedreparatie

Rijkswaterstaat voert donderdagavond op de A28 van Utrecht naar Amersfoort vanaf 19.00 uur een spoedreparatie uit. De snelweg tussen de afritten Soesterberg en Maarn wordt in verband hiermee tot vrijdagochtend zeven uur afgesloten, zo verwacht Rijkswaterstaat.

Automobilisten moeten rekening houden met extra reistijd en Rijkswaterstaat raadt ze aan vanuit Utrecht om te rijden via de A27 en de A1. Het verkeer vanuit Amersfoort kan wel over de A28 richting Utrecht.

De reparatie wordt uitgevoerd omdat de betonplaten op het traject tussen de afritten in slechte staat zijn. Deze zullen worden vervangen door asfalt.

Clubs Bundesliga zijn zuinig

De voetbalclubs in de Duitse Bundesliga zijn zuinig. Een kleine vijf weken voor het sluiten van de transfermarkt hebben de clubs 84,3 miljoen euro aan nieuwe spelers uitgegeven. Dat is ongeveer 65 miljoen euro minder dan een jaar geleden rond hetzelfde tijdstip, meldde donderdag het persbureau DPA.

De achttien clubs uit de Bundesliga kochten bij elkaar 154 spelers. De verkoop van 135 spelers leverde tot dusver 52,4 miljoen euro aan inkomsten op.

VfL Wolfsburg is de grootste inkoper met 22,6 miljoen euro. Opvallend is dat landskampioen Bayern München nog helemaal geen transfersom heeft betaald.

Spanjaard fluit beslissende wedstrijd PAOK-Ajax

PAOK - Ajax wordt volgende week in Thessaloniki gefloten door een Spaanse scheidsrechter. De UEFA heeft Carlos Velasco Carballo aangewezen om de return in de Griekse stad te leiden.

De 38-jarige Carballo is twee jaar internationaal scheidsrechter en fluit al zes jaar in de Primera Division.

De Madrileen debuteerde op 30 juli 2008 buiten de landsgrenzen met de leiding bij de voorronde Champions League-wedstrijd Anorthosis Famagusta - Rapid Wien (3-0). Dit seizoen kwam Velasco internationaal nog niet in actie.

Hij staat bekend als een arbiter die in ieder geval zelf de rust weet te bewaren. Het zal hem goed van pas komen in het stadion van PAOK waar het supportersgeweld regelmatig te zien is.

Zwembad ontruimd na 'calamiteit'

Duizenden mensen die in zwembad 'De Tongelreep' in Eindhoven aanwezig waren voor de opnames van 'Zwemzomer 2010' -een programma van Omroep Brabant- zijn donderdagmiddag rond 14.00 uur geëvacueerd vanwege een 'calamiteit'. In eerste instantie heerste er veel verwarring over wat de calamiteit precies inhoudt. Volgens een ter plaatse aanwezige verslaggever van Omroep Brabant liepen er mensen rond in aluminium dekens.

Twintig minuten later werd omgeroepen dat iedereen weer naar binnen mocht. De ontruiming verliep vlekkeloos, er was geen enkele sprake van paniek. Om 14.35 uur werd bekendgemaakt dat het rookalarm was afgegaan vanwege stoomvorming in het subtropisch zwembad, na controle van de brandweer mocht iedereen dus weer naar binnen.

Thomas Dekker gebruikte vaker epo

De geschorste wielrenner Thomas Dekker heeft meer dan eens doping gebruikt. "Het was niet één keer. Het was over een langere periode", bekent de Nederlander in een interview dat vandaag is gepubliceerd op de website Cyclingnews.

Dekker zit momenteel een schorsing uit tot en met 1 juli 2011. De 25-jarige Noord-Hollander was de eerste renner die bij een hercontrole van een oude urinestaal positief op epo werd bevonden. Het leverde hem ontslag bij zijn ploeg Lotto en een schorsing van twee jaar op.

"Ik voelde me onoverwinnelijk, leefde in een zeepbel en realiseerde me niet waarmee ik bezig was. Ik heb doping gebruikt in het verleden en dat is het verhaal. Ik heb er spijt van en wil schoon terugkeren in het peloton", zegt hij.

Dekker is inmiddels verhuisd naar België en werkt naar eigen zeggen keihard aan zijn comeback. Onder anderen oud-bondscoach baanwielrennen Peter Pieters begeleidt hem.

De wielrenner beweert in het interview dat hij aan het einde van het jaar 2007 in de verleiding is gekomen om epo te gaan gebruiken. "Ik had die winter al last van mijn heup en voelde me ook niet lekker in het nieuwe team van Rabobank. Ik was mezelf niet meer en zocht mijn toevlucht in doping."

Dekker weigert te zeggen hoe hij aan de epo kwam, hoe vaak hij injecteerde en wie hem hielpen. "Het volstaat om te zeggen dat ik doping heb gebruikt en alleen ik ben daarvoor verantwoordelijk geweest. Ik weet wat ik gedaan heb. Ik weet dus ook dat mijn overwinningen in de Ronde van Romandië en de Tirreno-Adriatico in 2007 zuiver waren."

De renner stopte met de epo toen hij voor het seizoen 2009 op zoek moest naar een nieuwe ploeg. "Dat was niet zo moeilijk. Ik wilde dolgraag weer op de fiets zitten en mijn oude niveau halen. Toen ik bij Lotto een contract kreeg, heb ik doping meteen afgezworen. Het was een enorme opluchting."

Zimbabwe schorst voetbalbobo voor omkoping

De Zimbabwaanse voetbalbond heeft directeur Henrietta Rushwaya geschorst. Rushwaya wordt beschuldigd van omkoping bij wedstrijden van de nationale ploeg. Dat zou vorig jaar december tijdens een voetbaltoernooi in Maleisië zijn gebeurd.

Ook Aziatische goksyndicaten zouden bij het omkoopschandaal betrokken zijn. Zimbabwe verloor bij het toernooi met 6-0 van Syrië en met 3-0 van Thailand.

Rushwaya ontkende vandaag iets fout gedaan te hebben. Ze liet weten haar volledige medewerking te verlenen aan het onderzoek van de voetbalbond. De Zimbabwaanse bond liet verder weten de zaak aan wereldvoetbalbond FIFA gemeld te hebben.

Velthuizen: "Boschker aan oude kant"

Vitesse-doelman Piet Velthuizen is blij met zijn uitverkiezing voor het oefenduel van het Nederlands elftal tegen Oekraïne op 11 augustus. De 23-jarige sluitpost hoopt dat dit de opmaat is naar meer en dat hij achter Maarten Stekelenburg en Michel Vorm de derde doelman van Oranje zal worden.

Voor het WK moest Velthuizen Sander Boschker nog voor zich dulden, maar de jonge goalie ruikt nu zijn kans. "De bondscoach heeft Michel Vorm als enige van de WK-selectie geselecteerd en die heeft net zo weinig gespeeld als Boschker. Ik denk dat hij Sander niet voor niets thuislaat. Sander is wat aan de oude kant. Al is het natuurlijk aan de bondscoach om te beslissen of hij hem in 2012 nog kan gebruiken."

Het nieuws dat Velthuizen niet mee mocht naar het WK in Zuid-Afrika heeft hij inmiddels verwerkt. "Het was even moeilijk om de keuze van de bondscoach te accepteren, want stiekem had ik gehoopt en gedroomd dat ik mee mocht."

"Maar na het slechte nieuws heb ik toch nog een goede trainingsweek bij Oranje gedraaid. Hard werken komt jezelf altijd ten goede. Tijdens mijn vakantie heb ik m’n hoofd clean gemaakt, daarna ben ik ook bij Vitesse weer keihard gaan trainen om beter te worden. Wat geweest is, is geweest. Ik ben niet iemand van het in de put zitten. Ik laat liever zien wat ik kan. Het is een goed teken dat ik dat nu weer bij Oranje kan doen."

Heijsman boos op KNVB

Ook FC Dordrecht hoort bij de zeven clubs die door de KNVB zijn bestraft met puntaftrek. De Dordtenaren beginnen het seizoen met -1, omdat de club in februari te laat was geweest met het nakomen van de huursomverplichtingen. Voorzitter Ad Heijsman is in Algemeen Dagblad woedend op de bond.

"Ik ben ontzettend kwaad over deze straf. Dit is de bureaucratie ten top. In die periode hadden we een klein liquiditeitsprobleem, veroorzaakt door de geringere inkomsten die we hadden omdat we teruglopende bezoekersaantallen en inkomsten hadden vanwege enkele maandagwedstrijden. De factuur van de huur van die speler is blijven liggen en dat dient dan gemeld te moeten worden. Zoiets mag geen naam hebben, want we hebben vervolgens tot en met 15 mei keurig aan onze verplichtingen voldaan wat betreft de huur van die speler. Maar uiteindelijk worden we er wel zwaar voor gestraft," briest de preses.

FC Dordrecht ging al in beroep, maar de KNVB gaf niet toe. Wat Heijsman vooral pijn doet is het feit dat zijn club nu in één adem genoemd wordt met clubs als MVV en Veendam. Clubs die voortdurend in gebreke bleven bij financiële verplichtingen. Buitenstaanders zouden kunnen denken dat FC Dordrecht een niet deugend financieel beleid voert, terwijl dat niet het geval is. Heijsman overweegt uit rancune de bondsvergaderingen in Zeist te boycotten: "In Zeist denkt een aantal professoren met nul komma nul verstand van voetbal dat zij dit zomaar kunnen beslissen. Ik ben het spuugzat om met dat soort mensen te moeten omgaan. Daarom vraag ik me af of ik wel verder wil als voorzitter."

Française beschuldigd van babymoorden

Een 45-jarige vrouw is er donderdag in Noord-Frankrijk van beschuldigd acht zuigelingen te hebben vermoord. De vrouw zou acht keer een pasgeboren baby hebben vermoord en in de tuin van haar woning of in die van de woning van haar ouders hebben begraven.

Justitie in Douai gaat tot vervolging over, nadat de botten van baby's toevallig waren gevonden door de nieuwe bewoners van een woning waar de ouders van de vrouw hadden gewoond. Later vond de politie meer stoffelijke resten van zuigelingen in de woning van de vrouw en haar man in hetzelfde dorpje Villers-au-Tertre, ten zuidoosten van Douai.

De echtgenoot wordt ervan beschuldigd de misdaden niet te hebben aangegeven en de stoffelijke resten te hebben verborgen.

Emanuelson: "Nu gebeurt precies hetzelfde als in het verleden"

Ajax speelde gisteren een goede eerste helft in de voorronde van de Championse League tegen PAOK Saloniki en kwam op een 1-0 voorsprong. De tweede helft kon het echter geen potten breken, PAOK kwam op gelijke hoogte en Ajax wacht nu een lastige uitwedstrijd in Griekenland. Daar is Urby Emanuelson zich terdege van bewust.

"De eerste helft speelden we goed", laat Urby Emanuelson weten tegenover AjaxLife. "We krijgen vijf of zes kansen en in de meeste gevallen staat een speler van ons een op een met de keeper. Maar die kansen moeten we wel benutten."

Volgende week wacht een lastige return door de tegentreffer. "Ik was er niet mee bezig, maar dacht wel even terug aan wedstrijden uit het verleden,'' gaat de vleugelspeler verder. ''Nu gebeurt precies hetzelfde. Er staat ons een heet avondje te wachten in Griekenland, het zal niet gemakkelijk worden."

Desondanks heeft Emanuelson nog vertrouwen in een goede afloop. "We moeten ons vasthouden aan het spel in de eerste helft. Dan moet het daar alsnog goed komen. Bovendien zijn de WK-gangers een week langer in training en zijn we als team dan ook een week verder."

Mental Theo boos op winkel om shirt

Een shirt van het merk Cool Cat is Mental Theo in het verkeerde keelgat geschoten. De dj claimt dat de winkelketen het kledingstuk zonder toestemming heeft gekopieerd. Precies hetzelfde shirt werd namelijk uitgedeeld tijdens een toer van Charlie Lownoise en Mental Theo.

Op het witte shirt staat de tekst 'kiss your fucking ears goodbye'. "Cool Cat heeft niet alleen de spreuk gepikt, maar het hele T-shirt nagemaakt", twittert een verontwaardigde Theo. De dj zegt hiervoor nooit toestemming te hebben verleend.

"Ik kan niet wachten totdat Cool Cat er achterkomt dat mijn advocaat echt een aangetekende brief heeft gestuurd", schrijft Theo. Het kledingbedrijf wilde niet direct reageren op de zaak.

Mental Theo boos op winkel om shirt
Mental Theo boos op winkel om shirt (Foto: Novum)

Ook Mido nog niet naar Ajax

Na de problemen rond de transfer van Mounir El Hamdaoui van AZ naar Ajax is bekend geworden dat ook Mido zich nog niet bij de Amsterdammers gaat melden. De Egyptenaar wil graag terug naar Nederland, maar de onderhandelingen tussen Ajax en Middlesbrough verlopen stroef.

"Er is op dit moment geen akkoord tussen de clubs. De deal kan afketsen," zei Mido tegen het Egyptische Fitgoal.com. "Ik wil komend seizoen voor Ajax spelen, maar onder de huidige omstandigheden zit dat er mogelijk niet in."

Mocht een transfer toch afketsen dan zal de spits in Engeland blijven voetballen. "Als ik geen andere geschikte aanbieding krijg, blijf ik bij Middlesbrough en ga ik helpen bij de jacht op promotie naar de Premier League."

Ajax-trainer Martin Jol is naarstig op zoek naar versterkingen in de voorhoede nu spits Marko Pantelic samen met onder meer Dennis Rommedahl uit de hoofdstad vertrokken is. "Mido wil ons helpen en wij willen hem helpen," zei de oefenmeester.

Ziekenhuis dumpt incompetente rugspecialist

Het Waterlandziekenhuis in Purmerend heeft een incompetente rugspecialist ontslagen. De raad van bestuur van het ziekenhuis heeft besloten afscheid te nemen van de orthopedisch chirurg, nadat een onafhankelijke onderzoekcommissie concludeerde dat de rugspecialist een 'te groot risico' vormt voor het ziekenhuis en de patiënten.

De man voerde wervelkolomoperaties niet naar behoren uit. Ook informeerde hij patiënten niet zoals hij zou moeten doen. Het onderzoek werd in maart ingesteld na twee berispingen door het Regionaal Medisch Tuchtcollege in Amsterdam, waar twee patiënten over de chirurg hadden geklaagd. Destijds was met de arts al afgesproken dat hij gedurende het onderzoek niet zou werken.

De specialist werkte 25 jaar in het ziekenhuis. Hij was aanvankelijk de enige specialist in het hospitaal die wervelkolomchirurgie verrichtte, maar inmiddels is er een 'multidisciplinair team' actief, het Rugcentrum Waterland. Het ziekenhuis gaat zich nu buigen over de vraag of het ziekenhuis wervelkolomchirurgie in de huidige vorm moet blijven doen.

Man tankt onderbroek vol met benzine

Een 46-jarige dronken automobilist uit Nijverdal heeft woensdagmiddag bij een benzinestation op de Schipholweg in Haarlem per abuis benzine in zijn onderbroek getankt. Dat maakte de politie donderdag bekend.

De man probeerde bij het tankstation een jerrycan te vullen met benzine, maar dit lukte niet. Hij goot de brandstof daarentegen in zijn slip. Een getuige die het zag, waarschuwde de politie. De man bleek bijna drie keer de maximaal toegestane hoeveelheid alcohol te hebben genuttigd. Zijn rijbewijs is ingevorderd en de man moest mee haar het bureau. Hij is donderdagmiddag weer in vrijheid gesteld.

[Upd] Hooligans vernielen Amsterdams café

Nadat het Ajax-hooligans woensdag niet lukte om bij PAOK-supporters te komen, hebben ze gisteren toch nog iets kunnen vinden om hun frustraties op te uiten. In een kroeg op het Max Euweplein troffen ze namelijk supporters aan van het Zweedse IFK Göteborg. De Zweedse club moet donderdagavond aantreden in Alkmaar tegen AZ.

Bij deze confrontratie zijn drie mensen lichtgewond geraakt, ook sneuvelden enkele ruiten en stoelen van het café. Volgens getuigen probeerden de hooligans door te dringen naar ruimtes op de eerste etage. Het is nog niet bekend of er mensen zijn aangehouden.

Update 13.13 uur:

De eigenaar van de Irish Pub heeft inmiddels verklaard dat de Zweedse supporters rustig binnen in de kroeg zaten en dat er plotsklaps 50 tot 60 mensen uit het Vondelpark kwamen aangerend die binnen probeerden te komen. De IFK-supporters voelden zich dermate bedreigd dat ze in de keuken probeerden te geraken om messen te kunnen pakken. De groep hooligans vluchtte vervolgens weer weg.

PSP kan Super Street Fighter IV niet aan

Yoshinori Ono, hoofd van Capcom, heeft onthuld waarom Super Street Fighter IV op de 3DS komt en niet op de huidige DS of PSP. Volgens Ono zijn de DS en PSP te zwak om SSFIV aan te kunnen.

In een interview met Famitsu vertelt Ono dat de DS en PSP 'geen recht kunnen doen aan de serie en de game niet kunnen laten spelen op het niveau dat Capcom wil.'

Ono vertelde ook dat de draadloze communicatie mogelijkheden van de 3DS de doorslag gaven. Volgens Ono zal onderlinge communicatie in SSFIV 3DS een belangrijke rol spelen.

Tenslotte voegde Ono hier nog aan toe dat SSFIV 3DS hetzelfde zal spelen als zijn grote broer op de consoles. De controls zullen niet versimpeld worden om de game zo laagdrempelig te houden.

Super Street Fighter 3DS

Paaltjes verwonden jaarlijks drieduizend fietsers

Paaltjes op het fietspad zorgen jaarlijks voor bijna drieduizend gewonden. Zo'n 2500 mensen melden zich bij de eerste hulp en 325 fietsers belanden voor langere tijd in een ziekenhuis. Dat blijkt donderdag uit onderzoek van de Fietsersbond. Ongelukken op onverharde en halfverharde fietspaden zijn nog niet meegeteld.

Volgens de Fietsersbond voldoet 99 procent van de paaltjes op fietspaden niet aan de vormgevingseisen. De paaltjes die bedoeld zijn om auto's op het fietspad te weren zijn volgens de belangenorganisatie in veel gevallen dan ook 'bloedlink'.

De bond doet een oproep gevaarlijke of overbodige paaltjes te melden. De klachten die via de site van de bond binnenkomen worden doorgespeeld naar de gemeente of provincie die erover gaat. Vervolgens wordt ook bijgehouden of er iets met de klachten gebeurt.

De meeste ongelukken met paaltjes gebeuren met ouderen, tijdens fietstochten en op plekken die fietsers niet kennen. In de meeste gevallen zien de fietsers de paaltjes te laat. De bond pleit voor opvallende paaltjes, goede verlichting, voldoende ruimte tussen de obstakels en vijf meter ribbelmarkering voor de paaltjes.

Ronaldo krijgt bij Real 'geheiligd' rugnummer 7

Na het vertrek van Raúl mag nu Cristiano Ronaldo bij Real Madrid gaan schitteren met rugnummer 7 op zijn shirt. Dat maakte de Spaanse krant Marca donderdag bekend.

De Portugese aanvaller droeg het nummer ook bij Manchester United, waar hij in zijn begintijd nog met nummer 28 speelde. Dat nummer droeg hij ook bij Sporting CP, zijn eerste profclub.

In het verleden droegen sterren als Kopa, Juanito, Amancio, Esnaider, Butragueño en Raúl nummer 7 bij De Koninklijke. Het geheiligde nummer behoort vanaf heden toe aan Ronaldo, die ook een eigen 'merk' opzette onder de naam CR7.

Vorig seizoen droeg Ronaldo bij Real nog het shirt met nummer 9. Nu Raúl is vertrokken naar Schalke 04, kwam nummer 7 vrij. De spits, die Real in 740 wedstrijden vertegenwoordigde, scoorde liefst 323 doelpunten voor de Madrilenen.

Lotus tekent overeenkomst met DuPont Refinish

Het team van Lotus heeft een sponsordeal gesloten met DuPont Refinish, een high-tech bedrijf in verfsystemen. DuPont zal de officiële technische leverancier van Lotus worden. Tijdens de grand prix van Duitsland is de deal gesloten.

Het logo zal vanaf de volgende grand prix overal te zien zijn. De auto's van Jarno Trulli en Heikki Kovalainen krijgen het logo evenals de garage, de transport-trucks en het motorhome.

"Ik ben erg blij dat een bedrijf van het kaliber als DuPont Refinish onze technische leverancier wil zijn", reageerde Tony Fernandes, de teambaas van Lotus. "Het is een goed voorbeeld van hoe ver Lotus al gekomen is in de korte periode dat we bezig zijn. Dat zo'n groot bedrijf zich aan het team wil binden is positief en ik kijk ernaar uit wat we voor elkaar kunnen betekenen."

Zwembad Boedapest te smal

Het zwembad voor de Europese kampioenschappen in Boedapest is te smal voor tien banen. Dat is uit metingen naar voren gekomen. De zwemmers zullen om die reden weer in acht banen tegen elkaar strijden.

De wereldzwembond FINA introduceerde vorig jaar de uitbreiding naar tien banen om meer landen de kans te geven op een finaleplaats. Bij de WK vorig jaar in Rome en de EK kortebaan in Istanbul was de nieuwe regel al ingevoerd.

In de Hongaarse hoofdstad rees de afgelopen dagen twijfel over de afmetingen van het 50-meterbad. Bij exact opmeten bleek dat het bad enkele centimeters te smal is. De EK duren van 9 tot en met 15 augustus.

Mini keert terug in rallysport

Mini zal terugkeren in de rallysport. Het Britse merk dat inmiddels eigendom van BMW is zal in 2011 deel gaan nemen aan enkele rally's in het World Rally Championship en zal vanaf 2012 voor meerdere jaren deel gaan nemen aan het kampioenschap.

Het bedrijf Prodrive zal de Mini Countryman WRC gaan prepareren voor het kampioenschap. Deze auto is een doorontwikkeling van het productiemodel. Hiermee hoopt het merk oude tijden uit de jaren '60 te doen herleven toen het met de Mini Cooper S en Monte Carlo Rally won en het Europese kampioenschap op haar naam schreef.

Doelman Krul blijft bij Newcastle United

Tim Krul speelt de komende vier jaar ook voor Newcastle United. De 22-jarige doelman tekende vandaag een contract dat hem tot 2014 op Saint James' Park houdt.

De Hagenaar staat al sinds 2005 bij de Magpies onder contract. In totaal startte Krul zeven wedstrijden in de basis voor Newcastle. Twee keer mocht hij invallen. Hij werd door de club eerder uitgeleend aan het Schotse Falkirk en Carlisle United in Engeland.

Krul laat op de clubsite weten erg blij te zijn met zijn contractverlenging. "Hopelijk kan ik mijn dromen om de toekomstige eerste doelman te worden en het Nederlands elftal te halen verwezenlijken. Ik ben nu vijf jaar bij de club en het voelt alsof ik er thuis ben." Krul is doelman van Jong Oranje.

Newcastle-coach Chris Hughton prijst Krul. "Vorig seizoen heeft hij laten zien dat hij een uitstekende jonge doelman is en hij kan alleen nog maar beter worden."

Van der Kooy doet weer mee aan Dakarrally

Rallyrijder Jaap van der Kooy (59) gaat weer van start in de bekende en beruchte Dakarrally die in 2011, net als de afgelopen jaren, in Zuid-Amerika wordt verreden. Voor de Zoeterwoudenaar wordt het de tweede keer dat hij op dat continent van start gaat. Daarvoor reed de ervaren motorrijder vijftien keer de Dakarrally in Afrika. Op 1 januari 2011 gaat Van der Kooy van start in de race die hem door het noorden van Argentinië en Chili voert.

"Ik kies weer voor het avontuur," meldt Van der Kooy die wederom met een KTM zal gaan rijden. "Nu de ASO de Dakarrally opnieuw niet in Afrika organiseert, heb ik toch maar besloten om weer van start te gaan in Zuid-Amerika. Het blijft tenslotte een enorm avontuur. Na mijn inschrijving werd ik meteen teruggebeld door Nelly Pavee, hoofd deelnemersbegeleiding van de Dakar-organisatie die ik al vijftien jaar ken. Ze vinden het geweldig dat ik er weer bij ben. En eerlijk gezegd is het voor mij ook een heerlijk gevoel om er weer bij te zijn en te merken dat je zo'n goed contact hebt met de organisatie."

Tijdens zijn eerste Zuid-Amerikaanse editie van de rally, inmiddels anderhalf jaar geleden, finishte Van der Kooy niet.
In een stofwolk reed hij op een stilstaand voertuig. "Dit keer is het mijn inzet om de eindstreep in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires wel te halen," meldt de avonturier die inmiddels al weer volop in training is voor het evenement.


Jaap van der Kooy

FOK!games Tofste baas - dag 23

Diablo wist gisteren niets van zijn tegenstanders heel te laten wat ervoor zorgde dat hij het in de tweede ronde mag opnemen tegen Dracula (Castlevania) en Sarah Kerrigan (Starcraft)

Vandaag hebben we natuurlijk weer drie kandidaten voor jullie. Pas op! De beschrijvingen kunnen SPOILERS bevatten!

Ganondorf (Zelda)
Ganondorf, Ganon voor vrienden, de duistere tovenaar en natuurlijk aartsvijand van Link. Deze afstammeling van de Gerudo-clan is zo geobsedeerd door macht, dat hij blijft proberen de Triforce compleet te krijgen, zodat hij zal heersen over Hyrule. Hij heeft twee vormen, die van een mens, en die van een varkensachtig wezen, dat op zijn zachtst gezegd, groot kan worden. Lichtgevende of zilveren pijlen staan niet op zijn wenslijst en ook meesterzwaarden behoren niet tot zijn favorieten.

Trypticon (Tranformers: War for Cybertron)
Trypticon is de grote baas in Transformers: War for Cybertron. En dat 'grote' moet je vooral letterlijk nemen. Deze overgrote robot ziet eruit als een enorm ruimteschip of later als een dinosaurus met iets te veel wapens voor een gezond gesprek. Al te slim is hij niet, maar dat maakt hij goed met zijn brute kracht en vooral veel explosieve raketten.

Hans Grosse (Wolfenstein 3D)
De eerste baas die je tegenkwam in het controversiële Wolfenstein 3D was Hans Grosse. Deze sterke Nazi had de beschikking over twee mini-guns en was een pain-in-the-ass om te verslaan als je zelf nog geen beschikking had over dezelfde gun. Erg slim was hij niet maar zeker een uitdaging omdat hij van afstand goed kon mikken.

ganondorftrypticonhans Grosse

Wie van bovenstaande deelnemers vinden jullie het tofst? Laat het weten in het topic in GAM. Deze poll loopt tot morgenmiddag 12.00 uur waarna we de uitslag bekendmaken op FOK!games en dan zal het volgende gevecht gaan plaatsvinden.

André Hazes op het witte doek

Nadat Rachel Hazes het leven van haar overleden man André Hazes al op had getekend in een boek, is zij nu in onderhandeling om ditzelfde boek 'Typisch André' te laten verfilmen. Helemaal zeker dat de film er gaat komen is het nog niet, over twee weken wordt verder onderhandeld met de mogelijke producers.

Dat er een musical over het leven van de bekende volkszanger gaat verschijnen, is al wel zeker. De musical zal in 2012 in première gaan.

Soundtrack StarCraft 2 op iTunes

Hoewel aanvankelijk werd geroepen dat de officiële soundtrack van StarCraft2 alleen voor Collectors Edition-eigenaars was voorbehouden, ligt het 'album' van de game al lang en breed in de iTunes-store. Voor een briefje van tien kun je 14 nummers downloaden en genieten van de game zonder het spelen.

Vanzelfsprekend hebben een hoop fans deze OST hoge cijfers gegeven. Een paar tracks klinken nostalgisch in de oren omdat deze overduidelijk invloeden hebben van StarCraft 1. Neem gauw een kijkje op iTunes en test een paar van deze tracks.

Voor ons maakt het allemaal niet uit, zolang we de nummers maar kunnen luisteren met een iPistol:

Khedira vrijwel zeker naar Real

De transfer van de Duitse voetbalinternational Sami Khedira naar Real Madrid is bijna rond. De Spaanse topclub heeft overeenstemming bereikt met de middenvelder, meldde vandaag diens zaakwaarnemer Jörg Neubauer.

Real moet het nog met Khedira's huidige club VfB Stuttgart eens worden over de hoogte van een afkoopsom. De Duitse club verlangt volgens mediaberichten een bedrag tussen de 12 en 15 miljoen euro.

De 23-jarige Khedira stond tijdens het WK in Zuid-Afrika in de basis van die Mannschaft omdat Michael Ballack vanwege een enkelblessure niet mee kon doen. De controlerende middenvelder speelde een goed toernooi en eindigde met Duitsland als derde.

McLaren: "Raadsel rond voorvleugels"

Het Formule 1-team McLaren heeft aangegeven nog voor een raadsel te staan hoe Ferrari en Red Bull Racing hun voorvleugels kunnen laten doorbuigen. Doordat ze 25 millimeter lager dan gebruikelijk hangen kunnen de bolides meer neerwaartse druk genereren op de snelle gedeeltes van het circuit.

Hoofdengineer bij McLaren Paddy Lowe staat voorlopig voor een raadsel hoe de renstallen dit voor elkaar hebben gekregen onder de huidige reglementen. "Ik heb van die situatie veel foto's gezien. We denken, net als andere teams, dat Ferrari en Red Bull de vleugels veel lager hebben hangen dan wij voor elkaar kunnen krijgen. Het kan legaal zijn of niet. We snappen er niets van," zei Lowe.

McLaren is ervan overtuigd dat de teams het niet door een paar simpele aanpassingen voor elkaar hebben gekregen. "Het verschil is vrij groot, dus het is niet te verklaren met enkele simpele dingen als brandstofhoeveelheid, bandendruk of de set-up. Dit zijn relatief kleine zaken, veel kleiner dan dat we op de foto's hebben gezien," zei Lowe die eraan toevoegde dat McLaren op dit moment hard bezig is om het concept uit te denken.

SC2-uitbreiding wordt 'net zo epic'

Volgens Blizzard wordt de nieuwe StarCraft 2-uitbreiding genaamd 'Heart of the Swarm', net zo episch als Wings of Liberty. Hoewel ze de game nog niet eens formeel aangekondigd hebben, zegt Blizzards Carl Chimes dat ze hun best doen een net zo'n goede game af te leveren als zijn voorganger.

Hoewel de meeste gamers amper over de 50% zijn in de singleplayer campagne van Wings of Liberty, praten ze bij Blizzard alweer over de tweede van de StarCraft-trilogie. "We zitten nog steeds in het ontwikkelproces en hebben daarom nog niets aangekondigd." aldus Chimes tijdens de launchparty van StarCraft 2 in Londen.

Heart of the Swarm gaat vanzelfsprekend over de Zerg, maar het is nog onbekend hoe de verhaallijn gaat lopen. De derde uitbreiding, Legacy of the Void, gaat met de Protoss aan de slag. We verwachten net als de bron dat we op BlizzCon 2010 in oktober meer te weten komen.

zergrush
FOK!Trivia: Een aantal stemacteurs van SC2 hebben ook een rol in Mass Effect 2

Warwick FIA-steward in Hongarije

Oud-coureur Derek Warwick zal in Hongarije de stewards van de FIA wederom bij gaan staan om beslissingen te nemen over situaties die zich voordoen. Eerder stond de Brit de stewards al in Barcelona tijdens de grand prix van Spanje bij.

Warwick reed zelf tussen 1981 en 1993 162 races in de Formule 1 voor Toleman, Renault, Brabham, Arrows, Lotus en Footwork, maar wist geen race te winnen. Hij won in 1992 de 24 uur van Le Mans en vertrok daarna naar het British Touring Car Championship.

Militairen schakelen lantaarnpaal uit

Terwijl hun collega's in Uruzgan dagelijks bermbommen onschadelijk maken, zijn zes militairen in Assen erin geslaagd een lantaarnpaal omver te trekken. Toch toont een politiewoordvoerder zich niet onder de indruk van deze prestatie. "Zo moeilijk is het niet hoor, het schijnt wel mee te vallen."

De politie werd woensdagnacht gewaarschuwd door een getuige die de militairen rond 01.30 uur bezig had gezien op de Collardslaan. Door het duidelijke signalement konden de vijf mannen en de vrouw al snel worden aangehouden. Ze variëren in leeftijd van 21 tot en met 31 jaar en mochten in de cel overnachten.

Wat de militairen ertoe heeft gebracht de lantaarnpaal te vernielen, is niet bekend. De soldaten zijn gehuisvest op een kazerne in Assen. De marechaussee onderzoekt de zaak.

Samurai gaan los in Shogun 2: Total War-trailer

Afgelopen maand kondigden Creative Assembly en SEGA de nieuwe Total War-game aan. Shogun 2: Total War is de opvolger van van Shogun: Total War uit 2000 en zou in 2011 voor de PC moeten verschijnen.

Het spel speelt zich af in het midden van de zestiende eeuw in het middeleeuwse Japan. Het land, ooit bestuurd door een regering, is nu opgedeeld in vele strijdende clans. De speler neemt de rol in van een Daimyo, een clanleider, en zal gebruikmaken van zijn leger, economie en diplomatie om Japan te verenigen onder zijn opperbevel om zo Shogun te worden, de onbetwiste heerser van Japan.

De game zou nieuwe AI, revolutionaire multiplayer modes, gloednieuwe campagnes en epische 3D real-time gevechten bevatten. De gevechten worden getoond in onderstaande trailer. Willen jullie deze in prachtig HD bekijken, neem dan hier een kijkje.

Man vliegt zelf in brand bij aansteken woning ex

Een 27-jarige Amsterdammer is woensdagavond zelf in brand gevlogen toen hij de woning van zijn ex-vriendin in brand stak. Hij is brandend van het huis aan de Peperstraat in Haarlem weggerend en later door de politie gevonden. De man is zwaargewond opgenomen in een ziekenhuis.

De brandweer heeft de brand in de woning geblust. De ex-vriendin is niet gewond geraakt. De politie onderzoekt de zaak.

Tienerjoyrider voor derde keer betrapt

Een 16-jarige hardleerse joyrider is woensdag in Rotterdam voor de derde keer betrapt achter het stuur van een auto. Agenten hielden hem aan omdat hij rondreed in een auto waarvan de APK was verlopen, maar al snel werd duidelijk dat dit niet het grootste probleem van de bestuurder was.

De agenten zagen de jongen rijden op de Meent. Op de 4e Westewagenhof haalden ze hem naar de kant. De politiemannen vonden de bestuurder er wel erg jong uitzien. Nadat bleek dat hij geen identiteitsbewijs bij zich had, gaf de jongen schoorvoetend toe 16 jaar te zijn en dus geen rijbewijs te hebben, meldt de politie donderdag.

Hij werd naar een politiebureau gebracht, waar bleek dat het al de derde keer was dat hij achter het stuur werd betrapt. Het voertuig waarin de tiener reed, is in beslag genomen. De 16-jarige kreeg daarnaast boetes voor het rijden zonder rijbewijs, rijden zonder geldige APK en het niet bij zich dragen van een identiteitsbewijs.

Magische bomen in Dungeon Siege 3 teaser

Kort na de aankondiging dat Obsidian Entertainment aan de opvolger van Dungeon Siege 2 gaat werken, is de debuutteaser verschenen. Ze vertellen over wat het hoofdverhaal zal inhouden en wat er daarvoor heeft plaatsgevonden. Het koninkrijk van Ehb mist zijn beschermers, de 10th Legion.

De speler is een lid van dit 10th Legion, en heeft de taak om dit legioen te herstellen naar zijn voorgaande glorie. Op zijn pad kan je je personage opwaarderen en metgezellen oppikken met elk hun eigen stijl en kijk op de wereld. Ook je keuzes hebben impact op de wereld en je strijdmakkers.

Dungeon Siege 3 komt in 2011 uit voor PC, PlayStation 3 en Xbox 360. Chris Taylor, geestelijk vader van de serie houdt de ontwikkeling nauw in de gaten om dezelfde kwaliteit van voorgaande games te garanderen.

[EK] Sintnicolaas vijfde na zes onderdelen

Tienkamper Eelco Sintnicolaas is zijn tweede dag bij de Europese titelstrijd in Barcelona begonnen met een persoonlijk record op de 110 meter horden.

De 23-jarige atleet liep de afstand in 14,33 seconden. Dat levert hem na zes onderdelen een puntentotaal van 5151 op. Daarmee bezet hij de vijfde plaats in het tussenklassement.

Sintnicolaas werd gisteravond aanvankelijk gediskwalificeerd op de 400 meter, die hij met 47,88 seconden winnend had afgesloten. Hij zou niet binnen de lijnen van zijn baan zijn gebleven. Na een protest werd het besluit teruggedraaid en kon de Nederlander vandaag zijn medaillejacht voortzetten.

Ingar Vos liep de 110 meter horden in 14,63 seconden. Hij staat tiende met 5047 punten. Aan de leiding gaat de Litouwer Darius Draudvila met 5326 punten. Hij profiteerde van de opgave van de Oekraïner Oleksij Kasjanov, die gisteren nog aan de leiding ging na vijf disciplines. Hij haakte vandaag geblesseerd af.

MS herhaalt pricing argumenten Kinect

Gamers over heel de wereld hebben zich verbaasd over de prijs van de Kinect van Microsoft. Brett Siddons, marketing manager van Microsoft UK, zegt echter dat de prijs competitief is afgesteld op de Wii en de PlayStation Move.

In Groot-Brittannië gaat men £129.99 betalen en £249.99 als men de Xbox zelf ook in de bundel wil hebben. Hierbij moet gezegd worden dat je er het spel Adventures in beide gevallen bij krijgt. Siddons rechtvaardigde de prijs als volgt: ”The camera tracks six people – with two active gamers – you don’t have to buy anything else. I’ll let you do the maths, but when you say Nintendo Wii or PlayStation Move you buy this and this, even for a two player games. What do you need and what do [you] actually have to spend for a two player game for this device versus that device. You actually find that [Kinect] is very competitively priced.

Als je naar de prijzen van de Move in Groot-Brittannië kijkt dan kom je uit op £49.99 voor de Move controller, de PlayStation Eye Camera en de demoschijf. Een Navigation controller (zoiets als de nunchuk) kost je nog eens £29.99. Een tweede Move kost je dan weer £39.99.
Dit alles zou voor twee personen uitkomen (dus ook met tweede Navigation controller) rond de £150.

Als je het op deze manier bekijkt komen de prijzen inderdaad vrij dicht bij elkaar. In Nederland zal de Kinect voor €150 over de toonbank gaan.

Udinese verlost Denis van Napoli

German Denis maakt de overstap van Napoli naar Udinese. De aanvaller kreeg zelfs nog succeswensen mee van Napoli-voorzitter Aurelio De Laurentiis.

Udinese was op zoek gegaan naar een versterking voor de voorste linie. Deze heeft het in de persoon van Denis gevonden. Sky Sport Italia maakte tijdens de samenstelling van de speelkalender van de Serie A melding van dit nieuwsfeit.

Nadien bevestigde Napoli-voorzitter De Laurentiis de transfer. "Het is een erg aardige jongen en een zeer goede speler. Ik wens hem veel geluk bij Udinese", aldus de preses van de club uit Napels tegenover het medium.

De Argentijn Denis kreeg afgelopen seizoen niet veel speelminuten onder coach Walter Mazzarri. Denis moest Ezequiel Lavezzi en Fabio Quagliarella voor zich dulden in de pikorde der aanvallers. Momenteel heeft de speler in kwestie een voetblessure.

PlayStation-verkoopcijfers kwartaal 1

De onthulling van verkoopcijfers is altijd het moment dat wij gamers kunnen zien of onze hobby de grote bedrijven nog genoeg geld oplevert. Vandaag heeft Sony de cijfers van het eerste kwartaal van het nieuwe fiscale jaar laten zien. Dit kwartaal liep tot 30 juni.

Sony verkocht dit kwartaal maar liefst 2,4 miljoen exemplaren van zijn console, de PS3. Dit is een stijging van 118 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, toen verkocht Sony 1,1 miljoen consoles. Er werden dit kwartaal 24,8 miljoen PS3-games verkocht tegenover 14,8 miljoen vorig jaar. Dit is een stijging van 68 procent.

De omzet steeg dit jaar met 32 procent, van 264,1 miljard Yen vorig jaar naar 325 miljard Yen dit jaar. Trekken we hier de kosten van af, dan houdt Sony een winst over van 32,9 miljard Yen winst tegenover een verlies van 36,7 miljard Yen van vorig jaar. Dit staat gelijk aan ongeveer 290 miljoen euro.

De PSP Go heeft helaas geen positief effect gehad op de verkoop van handhelds. Sony verkocht dit kwartaal 1,2 miljoen PSP's tegenover 1,3 miljoen PSP's vorig jaar. Dit brengt de teller op 48,6 miljoen PSP's sinds de launch. De PSP-games verkopen dit kwartaal wel beter, 9,2 miljoen games dit kwartaal tegenover 8,3 miljoen games vorig jaar. De verkoop van de PlayStation 2 staat dit kwartaal op 1,6 miljoen, net als vorig jaar. De PS2-games zien wel een flinke daling. 3,4 miljoen verkochte games dit kwartaal tegenover 8,5 miljoen vorig jaar.

NAC stelt geen prijs meer op aanwezigheid Idabdelhay

NAC Breda is bereid om Fouad Idabdelhay te laten gaan. De spits heeft de technische staf van de club niet weten te overtuigen.

Afgelopen seizoen kwam Idabdelhay op huurbasis uit voor RKC Waalwijk, waarvoor hij drie doelpunten maakte in 25 wedstrijden. Hij meldde zich deze zomer met de nodige ambities in Breda, maar kwam bedrogen uit.

Idabdelhay kon NAC-trainer Robert Maaskant en zijn staf niet overtuigen van zijn kunnen. Vervolgens ging de oefenmeester volgens BN/De Stem een persoonlijk gesprek met zijn pupil aan, waarin Idabdelhay te horen kreeg dat er geen prijs meer op zijn aanwezigheid wordt gesteld.

De 22-jarige aanvaller maakte drie jaar terug al zijn debuut in het vlaggenschip van de Bredanaars. In totaal speelde hij 32 wedstrijden namens NAC in de competitie en daarin scoorde hij zevenmaal. Het contract van Idabdelhay loopt nog tot medio 2011.

Kern omstreden immigratiewet Arizona verboden

Een federale rechter in Arizona heeft op het laatste moment de kern van de omstreden anti-illegalenwet van de Amerikaanse staat verboden. De wet is donderdag van kracht geworden, maar zonder de bepalingen waar burgerrechtenactivisten tegen te hoop zijn gelopen. Arizona gaat in beroep tegen de uitspraak, zei de Republikeinse gouverneur Jan Brewer.

De regering van president Barack Obama betuigde zich blij met de uitspraak. Washington wil niet dat zaken als immigratiebeleid door staten zelf worden bepaald. Dat is een taak van de federale regering, is het standpunt.

Rechter Susan Bolton oordeelde dat de meest controversiële bepalingen in de wet voorlopig geen kracht van wet mogen krijgen. Eerst moet worden bepaald of een dergelijke wet wel door een individuele staat mag worden ingevoerd. Ze gaf te kennen dat het standpunt van Washington, dat dat niet mag, een goede kans maakt om door de rechter te worden overgenomen.

Voorlopig geschrapt zijn de bepalingen dat politieagenten verplicht worden mensen zonder identiteitsbewijs te arresteren als zij vermoeden dat het illegale immigranten zijn. Ook opgeschort is de bepaling die illegaal verblijf in Arizona tot een misdrijf maakt. Tot dusverre kregen mensen zonder identiteitspapieren alleen een boete.

Critici zeggen dat de wet ertoe leidt dat Hispanics, de grootste groep immigranten in Arizona, als criminelen worden weggezet. Voorstanders zeggen dat illegalen door de wet gedwongen worden het land vrijwillig te verlaten en dat dat een goede ontwikkeling is.

Ontmanteling bommen Bakel begonnen

De Explosieven Opruimingsdienst is donderdagochtend in het Brabantse dorp Bakel begonnen met de ontmanteling van de twee vliegtuigbommen die eerder werden gevonden. De 104 mensen op de 32 adressen die voor 08.00 uur hun pand moesten verlaten, zijn vertrokken.

De woningen van deze bewoners en de acht bedrijfspanden bevinden zich in een zone tot tweehonderd meter rond een van de bommen. De 815 mensen in 307 andere adressen, waaronder nog eens acht bedrijven, moeten tijdens de ontmanteling binnen blijven of ook voor 08.00 uur hun huis hebben verlaten. Rond 08.15 uur bleek dit allemaal te zijn geregeld en kon de ontmanteling beginnen.

Bewoners en medewerkers van de bedrijven kunnen voor opvang terecht in Het Parochiehuis in Bakel. Daarvoor hebben zich 32 mensen opgegeven, zegt een woordvoerder van de gemeente. Er wordt naar gestreefd rond 11.00 uur klaar te zijn met de ontmanteling.

De bommen zijn Britse duizendponders uit de Tweede Wereldoorlog. Eerder was al duidelijk dat er een metalen voorwerp onder de grond lag en werd al vermoed dat het om bommen ging. Zaterdag bleek dat inderdaad het geval te zijn.

Eind mei maakte de Explosieven Opruimingsdienst in Bakel al in één dag negen duizendponders onschadelijk. De bommen zijn allemaal gevonden in de nieuwe wijk Neerakker. Ze zijn vermoedelijk gelost door een Engelse bommenwerper die in moeilijkheden verkeerde en de lading dumpte om de kans op een explosie bij een noodlanding te verkleinen.

Brommobiel veroorzaakt gaslek in Ouddorp

Twintig bewoners van Ouddorp hebben woensdagnacht hun huis moeten verlaten nadat een brommobiel op een gasverdeelstation was gereden. Een gasleiding raakte daardoor lek. Uit metingen van de brandweer bleek volgens de politie dat in een straal van honderd meter explosiegevaar bestond.

Het ongeluk gebeurde rond 03.15 uur aan de Hazersweg. De bewoners zijn opgevangen in een nabijgelegen sporthal. Bijna anderhalf uur later slaagde netbeheerder Joulz erin het lek te dichten. Al snel daarna was het explosiegevaar geweken en konden de bewoners naar huis.

De bestuurder van de brommobiel, een 24-jarige man uit Goedereede, is aangehouden omdat hij mogelijk te veel had gedronken. De eigenaar van de brommobiel, een 18-jarige plaatsgenoot, zat naast hem.

Veertien Nederlanders in Ronde van Polen

Aankomende zondag gaat de Ronde van Polen van start. Op de gisteren vrijgegeven startlijst is te zien dat er veertien Nederlanders aan de start zullen verschijnen.

Namens Rabobank starten Jos van Emden, Rick Flens, Thomas Leezer, Joost Posthuma, Tom Stamsnijder, Pieter Weening en Dennis van Winden. Omega Pharma-Lotto staat met Michiel Elijzen en Gerben Löwik aan de start. Vacansoleil begint met Johnny Hoogerland en Wout Poels en Skil-Shimano verschijnt aan de start met Tom Veelers, Roy Curvers en Albert Timmer.

ManUnited ruim langs 'allstars' Amerika

Manchester United heeft in een uitverkocht Reliant Stadion in Houston met ruime cijfers gewonnen van een sterrenteam uit de Amerikaanse Major Soccer League. De Engelse formatie van manager Alex Ferguson won voor het oog van ruim 70.000 toeschouwers met 5-2.

Federico Macheda maakte de eerste twee doelpunten voor Manchester. Daarna troffen Darron Gibson, Tom Cleverley en de Mexicaanse aanwinst Javier Hernandez doel voor de Engelse topclub. Brian Ching van Houston en Dwayne de Rosario van Toronto FC scoorden voor de 'Allstars'.

Manchester beëindigt morgen zijn Amerikaanse tournee met een oefenwedstrijd tegen Chivas Guadalajara in Mexico.

Veendam aast op Zeefuik en laat Pool vertrekken

BV Veendam heeft in de Pool Sebastian Kosiorowski niet de gewenste versterking gevonden. De doelman was langere tijd op proef bij de Veenkolonialen.

Uiteindelijk kwamen beide partijen niet tot overeenstemming. Veendam is al geruime tijd op zoek naar een tweede doelman achter de eerste sluitpost Peter van der Vlag. Daarnaast is de ploeg van hoofdtrainer Joop Gall nog op zoek naar een balvaste spits.

Volgens RTV Noord heeft Veendam voor die positie het vizier gericht op Género Zeefuik. De aanvaller staat momenteel onder contract bij PSV. Vorig seizoen leende PSV hem uit aan FC Dordrecht.

De Eindhovense club wil de speler voor aankomend seizoen graag verhuren aan een club uit de Eredivisie. Mocht dit niet lukken, dan komt Veendam in beeld om de speler te huren. Veendam begint de competitie op 8 augustus. De equipe van Gall neemt het dan op tegen Telstar.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag de twee maten van Hirsch Ballin.

Justitieminister Hirsch Ballin (CDA) wil het stiekem opnemen van gesprekken strafbaar stellen. Nu is dat al strafbaar wanneer degene die de opname maakt, zelf geen deelnemer aan dat gesprek is. Maar straks mag iemand die zelf deelneemt, het gesprek ook niet meer stiekem opnemen.

Het stiekem opnemen van gesprekken is niet altijd fout:

Maak je eigen levels in Halo: Reach

De online levels van Halo: Reach worden ontworpen door de spelers zelf. Dit heeft een vertegenwoordiger van gamestudio Bungie verteld in een interview met gametrailers.com tijdens Comic-Con. Via een speciale applicatie kunnen spelers zelf levels ontwerpen.

"Zij zijn diegenen die vorm gaan geven aan wat we volgend jaar allemaal online gaan spelen in Halo: Reach", vertelde de vertegenwoordiger van Bungie nadat hij had gesproken over de mogelijkheden om zelf levels en spelvormen te verzinnen voor de Xbox 360-game. Deze creaties kunnen gedeeld worden met andere gamers van over de hele wereld.

De nieuwe applicatie genaamd Forge World moet het gemakkelijker maken voor gamers om hun eigen levels te ontwerpen. Zo zijn er ongeveer honderdvijftig voorwerpen die de speler in een level kan plaatsen. Met behulp van Forge World kunnen de bezitters van Halo: Reach ook hun eigen spelvorm maken met zelfverzonnen doelen.

Halo: Reach is een prequel binnen de Halo-serie. Het schietspel wordt in september verwacht.

Fans geven vorm aan nieuwe ?Halo?
Fans geven vorm aan nieuwe Halo

Toyota roept auto's terug om stuurprobleem

De Japanse autoproducent Toyota moet weer auto's terug naar de garage roepen. Ditmaal in verband met een mogelijk probleem met de stuurkolom. Dat meldde Toyota Nederland donderdag.

Wereldwijd moeten de Toyota Avalon, de Lexus LX 470 en de Toyota Land Cruiser 100 terug. In Nederland is alleen de Land Cruiser verkocht. De types die terug moeten, zijn gebouwd tussen juli 2002 en eind september 2006. Het gaat om de Executive uitvoering met automaat. Volgens Toyota Nederland gaat het om 127 gevallen.

In Nederland zijn volgens Toyota geen ongelukken gebeurd door het euvel, noch zijn er meldingen binnengekomen. Volgens Toyota kan een borgring op de as van de stuurkolom uit positie raken "bij ongebruikelijke zware impact op de voorwielen". Als het stuur een paar keer helemaal naar rechts of links gedraaid wordt, kan de borgring op termijn verschuiven "en de stuuras los raken van het stuurhuis".

NAVO wil luchtmacht ook in 2011 in Uruzgan houden

De NAVO wil de Nederlandse luchtmacht ook in 2011 in de Afghaanse provincie Uruzgan houden. Een formeel verzoek daartoe wordt waarschijnlijk ingediend als een nieuwe regering is aangetreden, schrijven de GPD-bladen.

Informeel zou het ministerie van Defensie al op de hoogte zijn van de wens. Het was al bekend dat de luchtmacht een paar maanden langer blijft om de veiligheid van de troepen tijdens de terugtrekfase te waarborgen. Wanneer het verblijf definitief wordt gestaakt, is echter niet duidelijk.

Vooral de ondersteuning van de Nederlandse F16-gevechtsvliegtuigen wordt gevraagd omdat de Nederlandse vliegers veel ervaring hebben opgedaan met apparatuur die bermbommen kan opsporen. Eerder liet demissionair minister van Defensie Eimert van Middelkoop (ChristenUnie) al weten dat de luchtmacht mogelijk ook volgend jaar nog actief is in Afghanistan.

Taliban prijzen PvdA om vertrek uit Uruzgan

De Taliban prijzen de PvdA om het besluit uit de Afghaanse provincie Uruzgan te vertrekken. Nu hopen de Taliban dat de PvdA een hoofdrol gaat spelen in een nieuw te vormen regering. Dat zou kunnen leiden tot een 'nieuwe vriendelijke politiek' tegenover Afghanistan.

Daarnaast feliciteren de opstandelingen Nederland met het vertrek uit Uruzgan. De felicitaties zijn donderdag in de Volkskrant uitgesproken door de officiële Talibanwoordvoerder voor Zuid- en West-Afghanistan, Qari Yusuf Ahmadii. Hij zegt te hopen dat andere landen met militairen in Afghanistan het Nederlandse voorbeeld volgen.

De PvdA weigerde in te stemmen met een verlenging van de missie in Uruzgan, waarop het kabinet viel. De plannen voor een missie waarbij Afghaanse agenten en militairen worden getraind worden door de Taliban afgewezen. "Voor ons is er geen verschil tussen vechtend en niet-vechtend personeel", zegt de woordvoerder in de Volkskrant.

Uit de hoop dat de PvdA een rol gaat spelen in een nieuw kabinet blijkt dat de Taliban aardig wat afweten van de situatie in Nederland. "Wij volgen al het nieuws over Afghanistan continu via nationale en internationale media. Dat is eenvoudig, want wij hebben toegang tot internet en moderne technologie, net zoals u."

Het gesprek met de woordvoerder werd via een vertaler gevoerd over de telefoon vanaf een onbekende locatie in Afghanistan. De Taliban richten zich doorgaans alleen op internationale media zoals Al Jazeera, CNN en BBC.

VN: schoon water is een mensenrecht

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft woensdag het recht op schoon water tot een fundamenteel mensenrecht verklaard door het in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens op te nemen.

De resolutie werd overigens door 41 van de 192 landen, waaronder de Verenigde Staten en een aantal andere westerse landen, niet gesteund. Zij onthielden zich van stemming.

De resolutie was ingediend door Bolivia en kreeg de steun van 122 landen, waaronder België. De universele verklaring is niet bindend, maar wel van politieke betekenis.

Jol: "We hadden voor rust dik voor moeten staan"

Ajax heeft zichzelf een slechte dienst bewezen door met 1-1 gelijk te spelen tegen PAOK Saloniki in de derde voorronde van de Champions League. Martin Jol kan zijn manschappen 'niks verwijten'.

Het begin was erg goed, maar Ajax vergat een grote voorsprong op te bouwen. "We begonnen sterk aan het duel. Zeker de eerste twintig minuten waren goed. Het positiespel bij ons was goed en we kregen kansen. Voor rust hadden we dik voor moeten staan", meende Jol.

Na de pauze verzwakte Ajax, dat ook wat hinder leek te ondervinden van de vermoeidheid van WK-gangers. Jol was desalniettemin tevreden over het niveau dat zijn elftal wist te halen. "Eigenlijk kan ik de ploeg weinig verwijten", aldus de trainer in De Telegraaf.

De Amsterdammers brengen volgende week een bezoek aan PAOK. Bij de thuiswedstrijden van de Grieken kan het spoken. Ajax moet dan ook een lastige klus zien te klaren. Een doelpuntloos gelijkspel is niet voldoende om de vierde en tevens laatste voorronde van de CL te bereiken.

Maradona beticht Argentijnse bond van leugens

Diego Maradona heeft woedend gereageerd op zijn gedwongen vertrek als bondscoach van Argentinië. De flamboyante trainer betichtte bondsvoorzitter Julio Grondona van het vertellen van leugens.

Ook teammanager Carlos Bilardo kon rekenen op stevige kritiek. Volgens Maradona heeft de voormalig bondscoach 'verraad' gepleegd. De bond maakte dinsdagavond bekend dat het contract van de legendarische oud-speler niet werd verlengd.

Grondona wilde naar verluidt niet akkoord gaan met het aanblijven van de technische staf van Maradona.

AGOVV en MVV teleurgesteld wegens puntenaftrek

AGOVV en MVV zijn twee van de zes Jupiler League-clubs die komend seizoen met minpunten aan de competitie beginnen. De Apeldoorners beginnen met -6 en de ploeg uit Maastricht zelfs met -7.

Beide clubs beginnen in de min vanwege financiële problemen. Victor Doorn, voorzitter van de Raad van Commissarissen van AGOVV, is teleurgesteld omdat veel clubs in zijn ogen nog meer schulden hebben. "Maar ze worden gered door garantstellingen van gemeenten en het treffen van magere schikkingen met crediteuren", zegt Doorn in De Telegraaf. "De puntenaftrek is fors, natuurlijk zijn we zwaar teleurgesteld over de sancties", gaat de voorzitter verder. "Temeer omdat we hard werken aan een gezonde, financiële basis. Dit jaar gaan we zelfs winst maken."

MVV kreeg de straf, omdat de begroting voor komend seizoen niet op tijd werd ingediend en spelers te laat hun salaris ontvingen. Paul Rinkens, de beoogde nieuwe voorzitter van MVV, wijst vooral naar anderen. "Het vorige bestuur heeft zich niet aan de afspraken gehouden. De feiten zijn zoals ze zijn." MVV was eind vorig seizoen dichtbij een faillissement. "We hebben een nieuw businessplan gemaakt, alleen hebben we niet gewerkt volgens de regels van de KNVB."

Kim Jong-Il draagt geld over aan zoon

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Il zou zijn persoonlijke kapitaal hebben overgemaakt aan zijn jongste zoon. Dat zou een teken kunnen zijn van een op handen zijnde machtsoverdracht in het communistische land. Dat meldde radiostation Open Radio for North Korea donderdag vanuit Seoul.

De laatste tijd doen steeds vaker geruchten de ronde dat de 27-jarige Kim Jong-Un klaargestoomd wordt om zijn vader op te volgen. Kim Jong-Il (68) zou in augustus 2008 een beroerte hebben gehad en zou sindsdien kwakkelen met zijn gezondheid. Analisten verwachten de machtsoverdracht in september tijdens een bijeenkomst van het communistisch regime.

De overdracht van het geld zou zijn overzien door Ri Chol, een adviseur van de Noord-Koreaanse leider die tot april ambassadeur was in Zwitserland. Ri zou alle geheime bankrekeningen van Kim Jong-Il in het buitenland beheren. Het kapitaal van Kim Jong-Il zou de afgelopen jaren flink geslonken zijn, onder meer door de economische crisis en de verscherpte sancties tegen Noord-Korea.

Ruud Lubbers had hartinfarct op eerste paasdag

Informateur Ruud Lubbers (CDA) heeft op eerste paasdag dit jaar een hartinfarct gehad. Hij is destijds opgenomen en gedotterd, schrijft De Telegraaf donderdag. De 71-jarige Lubbers stelt in de krant dat hij daarna goed is hersteld en dat het beslist niet zo is dat hij de informatieopdracht niet aankan.

Ook is er volgens hem geen verband met de uitspraken die hij vorige week deed na zijn gesprekken met koningin Beatrix. VVD-coryfee Hans Wiegel uitte woensdag kritiek omdat hij vond dat Lubbers te veel over zijn gesprekken had verteld. Zo had hij gezegd dat Beatrix het een 'waagstuk' vond om VVD-leider Mark Rutte tot informateur te benoemen.

Politiek is niet gemaakt voor bange mensen, legt Lubbers uit. Hij zou zich niet hebben versproken en de uitspraken zijn al helemaal niet veroorzaakt door een slechte conditie. Hij zou eerder te veel energie hebben dan te weinig. Intimi van de voormalig premier, onder wie zijn vrouw, maken zich volgens de krant toch zorgen.

Zijn voorganger, informateur Tjeenk Willink, was op de hoogte van zijn conditie toen hij hem benaderde om de nieuwe informateur te worden. VVD, PVV en CDA zijn inmiddels aan hun informele gesprekken begonnen.

Bloedspoor verraadt inbreker in Breda

Een 27-jarige inbreker uit het Brabantse Ulvenhout is woensdagochtend op wel erg onfortuinlijke manier tegen de lamp gelopen. Hij was bij het inslaan van een ruit gewond geraakt. Het bloedspoor dat hij achterliet was genoeg bewijs voor de politie om de man in te rekenen.

De verdachte werd rond 04.10 uur op de Ginnekenweg in Breda gewond aangetroffen. Hij lag in de foetushouding op de stoep, was niet meer aanspreekbaar en zat onder het bloed. Hij werd direct naar een ziekenhuis gebracht.

Agenten volgden het bloedspoor dat leidde naar een basisschool aan de Burgemeester Serrarislaan. Daar was ingebroken en stond een grote flatscreen televisie klaar om meegenomen te worden. Een ruit van een zijdeur bleek te zijn ingeslagen.

Na behandeling in het ziekenhuis is de man naar het politiebureau overbracht. Daar bekende hij de inbraak.

Galapagoseilanden geen bedreigd erfgoed meer

De Galapagoseilanden staan sinds woensdagavond niet langer op de lijst voor Werelderfgoed in gevaar. Ecuador, waar de eilandengroep bij hoort, heeft de omstandigheden op de eilanden zodanig verbeterd dat het erfgoed goed behouden kan blijven. Dat concludeerde de VN-commissie voor werelderfgoed op de jaarlijkse vergadering in Brazilië.

De Galapagoseilanden waren in 1978 de eersten die een plekje kregen op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De eilandengroep staat vooral bekend om het rijke zeeleven. De eilanden in de Stille Oceaan zijn een "levend museum" en een "tentoonstelling voor de evolutie", aldus Unesco. Charles Darwin bezocht de eilandengroep in 1835 en kreeg daar inspiratie voor de evolutietheorie.

Door toerisme, immigratie en nieuwe diersoorten kwam het paradijs echter in gevaar, besloot Unesco in 2007. Het aantal dagen dat cruisegangers op de eilanden verbleven, steeg in vijftien jaar tijd met 150 procent. Ook trokken steeds meer mensen naar de eilanden om in het toerisme te gaan werken en nam het verkeer over het water tussen de eilanden explosief toe.

Plaatsing van erfgoed in de gevarenzone kan, zoals bij de Galapagoseilanden, een gunstig effect hebben. Unesco hoopt met de beslissing overheden te dwingen meer te doen aan het behoud en de bescherming van het gebied. In sommige gevallen helpt het niet. Zo werd vorig jaar het Elbedal bij Dresden 'onterfd' door de aanleg van een brug. Eerder schrapte Unesco ook een natuurgebied in Oman toen de diersoort die men met de erfgoedstatus wilde beschermen, desondanks uitstierf.

De commissie vergadert nog tot en met 3 augustus. De komende dagen wordt bepaald welke nieuwe locaties zich voortaan werelderfgoed mogen noemen. Amsterdam dingt mee met de 17e eeuwse grachtengordel in de binnenstad.

Twaalf jaar geëist in zaak tienerdode Bijlmer

Tegen een 20-jarige man is woensdag twaalf jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist voor het doodschieten van een jongen op zijn zestiende verjaardag in Amsterdam Zuidoost. Hij wordt ook verdacht van poging tot moord op enkele vrienden van het slachtoffer tijdens hetzelfde schietincident.

De jongen, de talentvolle kickbokser Gianluca Flamingo, zat vorig jaar augustus op de achterbank van een auto die op de Steenderenstraat onder vuur werd genomen. Aan de schietpartij ging een ruzie vooraf, maar die ging vooral over vrienden die ook in de auto zaten.

De officier van justitie heeft er bij de hoogte van de strafeis rekening mee gehouden dat de schietpartij voor veel onrust heeft gezorgd in de Bijlmer. Ook speelde mee dat de verdachte geen spijt heeft betuigd en zich blijft beroepen op zijn zwijgrecht.

De rechtbank in Amsterdam doet over twee weken uitspraak.

Hongaars echtpaar vast voor vrouwenhandel

Een Hongaars stel is zondag in een hotel in Den Haag aangehouden op verdenking van mensenhandel. Ze zouden Hongaarse vrouwen naar Nederland hebben gehaald die in de raamprostitutie terechtkwamen. Dat meldt het landelijk parket van het Openbaar Ministerie woensdag.

De nationale recherche greep afgelopen weekeinde in nadat duidelijk was geworden dat minstens drie Hongaarse vrouwen naar Nederland waren gehaald. De 35-jarige man en de 41-jarige vrouw waren vermoedelijk verantwoordelijk voor de werving, het vervoer en de huisvesting van de vrouwen. Het stel is dinsdag voorgeleid en voor twee weken in bewaring gesteld.

Italiaanse militairen omgekomen in Afghanistan

Twee Italiaanse militairen zijn woensdag nabij Herat, in het westen van Afghanistan, om het leven gekomen door een bermbom. Dat heeft het Italiaanse ministerie van defensie gezegd.

De twee militairen, die onderdeel waren van een speciaal explosievenopruimingsteam, hadden net een bermbom onklaar gemaakt toen een andere afging.

De Italiaanse senaat en het lagerhuis namen na het bericht over de slachtoffers een minuut stilte in acht.

In Herat en in de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn ongeveer 3300 Italiaanse militairen gestationeerd. Zij maken onderdeel uit van de door de NAVO geleide ISAF-troepenmacht. In totaal zijn er in Afghanistan 29 Italiaanse militairen om het leven gekomen.

Suárez veertiende Ajacied met honderd treffers

Luis Suárez maakt sinds gisteravond deel uit van de 'club van honderd' van Ajax. Tegen PAOK Saloniki scoorde de Uruguayaan via een fraaie omhaal zijn honderdste goal in een Ajax-shirt. Hij is de veertiende speler die dat presteert.

Suárez maakte namens Ajax 74 doelpunten in de Eredivisie, elf in de KNVB beker, twee in Europese play-offs en dertien in een Europees hoofdtoernooi. De aanvaller had 136 wedstrijden nodig om tot dat totaal te komen.

In de lange geschiedenis van Ajax gingen slechts dertien spelers Suárez voor. Johan Cruijff is met 271 goals de onbetwiste clubtopscorer, gevolgd door Sjaak Swart (228). Jari Litmanen is met 132 treffers de enige buitenlander in de top tien.

Luis Suárez kan de tweede buitenlander worden als hij nog zes doelpunten erbij maakt. Dan passeert hij namelijk John Bosman en Klaas-Jan Huntelaar, die met 105 goals tiende staan. Eén plekje daarboven staat Dennis Bergkamp, die in 239 duels voor Ajax 122 keer het doelnet wist te vinden.

Iran betaalt voor nieuwe baby's

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad heeft woensdag een nieuwe maatregel ingesteld om de bevolkingsgroei te bevorderen. De regering gaat gezinnen betalen voor elk nieuw kind dat ze krijgen en gaat geld storten op de bankrekening van het kind totdat het 18 jaar is. Met de maatregel worden jarenlange pogingen de economie te stimuleren door de bevolkingsgroei te beperken teniet gedaan.

Het plan is onderdeel van een poging van Ahmadinejad de bevolking van Iran te vergroten. Op dit moment heeft het land 75 miljoen inwoners, maar volgens de president kan het land 150 miljoen mensen herbergen. Het programma is in het bijzonder aantrekkelijk voor de lagere inkomens in het land, die de ruggengraat vormden van zijn verkiezingsoverwinning in 2005 en 2009.

De bedoeling is dat de regering elk nieuw kind ongeveer 730 euro geeft bij de geboorte. Vervolgens stort ze elk jaar rond de 70 euro op de rekening. Van de ouders wordt verwacht dat ze ongeveer gelijke bedragen op de rekening storten. Als het kind 20 is kan het het geld gebruiken voor scholing, een trouwerij, gezondheidszorg of een huis. Hoe de regering de maatregel gaat bekostigen is nog onduidelijk; de regering heeft niet eens geld voor eenvoudige infrastructurele projecten.

In de jaren zeventig lanceerde Iran een succesvolle campagne voor gezinsplanning. Het land was toen van mening dat maximaal twee kinderen voldoende was. Na de Islamitische Revolutie in 1979 werd dit beleid teruggedraaid. Tien jaar later werd het echter weer ingevoerd omdat de bevolkingsgroei enorm toenam en de economie instortte.

In de jaren negentig probeerde Iran de bevolkingsgroei te beperken door mannen en vrouwen aan te moedigen goedkope anticonceptiemiddelen te gebruiken. Ook raadde de regering sterilisaties aan. De bevolkingsgroei daalde van 3,9 procent in 1986 naar 1,6 procent in 2006.

Na zijn aantreden als president in 2005 veroorzaakte Ahmadinejad een enorme publieke verontwaardiging toen hij zei dat twee kinderen per gezin te weinig is. Hij riep de Iraanse bevolking op meer kinderen te krijgen.

Marseille wint Franse Super Cup via strafschoppen

Landskampioen Olympique Marseille heeft de eerste prijs van het seizoen al binnen. In Tunesië werd het duel om de Franse Super Cup tegen bekerwinnaar Paris Saint-Germain gewonnen via penalty's.

Beide ploegen kwam in de reguliere speeltijd niet tot scoren. Na negentig minuten werd meteen overgegaan op strafschoppen. Peguy Luyindula mocht als eerste aanleggen en hij miste meteen namens PSG. Marseille wist de eerste twee penalty's te benutten via Taye Taiwo en Hatem Ben Arfa.

De kampioen bracht de spanning terug toen Lucho zijn poging niet in het doel zag verdwijnen. Oud-PSV'er Mateja Kezman bracht PSG vervolgens weer langszij. Bij een stand van 4-4 kwam Marseille op matchpoint toen Ludovic Giuly van elf meter miste. Edouard Cissé bezorgde L'OM vervolgens de winst.

Marseille begint op 7 augustus aan het nieuwe seizoen in Ligue 1. De ploeg van Didier Deschamps krijgt dan Cannes op bezoek. Een week later is de eerste uitwedstrijd tegen Valenciennes.

Nazi-verdachte (88) aangeklaagd in Duitsland

In Duitsland is een voormalige bewaker van een nazi-concentratiekamp in staat van beschuldiging gesteld wegens oorlogsmisdaden en andere misdrijven tijdens het Derde Rijk. De 88-jarige Samuel Kunz wordt ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij de moord op 430 duizend joden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Kunz werkte van januari 1942 tot juli 1943 in het voormalige vernietigingskamp Belzec in Polen. Hij zou daarnaast om persoonlijke redenen bij twee incidenten tien joden hebben doodgeschoten.

Zijn naam kwam bovendrijven in het onderzoek voor het proces tegen John Demjanjuk. Demjanjuk wordt ervan verdacht als bewaker in het voormalige nazi-vernietigingskamp Sobibor betrokken te zijn geweest bij de moord op ruim 28 duizend joden. Kunz en Demjanjuk zouden in het SS-kamp Trawniki zijn opgeleid tot kampbewaker.

Op de lijst van gezochte nazi's van het Simon Wiesenthal Centrum staat Kunz op de derde plaats. De verdachte woont momenteel in Bonn. Efraim Zuroff, de belangrijkste nazi-jager bij het Simon Wiesenthal Centrum, zei dat Kunz heeft deelgenomen aan de zogeheten Operatie Reinhard, die bedoeld was om het Poolse jodendom uit te roeien.

Wanneer en waar het proces tegen Kunz wordt gevoerd, is nog niet bekend.

Bloedheet Moskou gehuld in smog

Veenbranden hebben Moskou, dat gebukt gaat onder een hittegolf, gehuld in een giftige smog. Gezondheidswerkers hebben inwoners van de stad dan ook opgeroepen binnen te blijven.

Moskou heeft vaker hete zomers, maar dit jaar bereikte het kwik recordhoogtes. De afgelopen twee weken lag de temperatuur overdag rond de 35 graden Celsius. Maandag bereikte de temperatuur in Moskou een record: het was die dag 37,5 graden Celsius.

Door de aanhoudende hitte zijn ten oosten van Moskou bosbranden en veenbranden ontstaan, waardoor smog over de stad drijft. De concentratie smog is zo hoog dat het inademen ervan volgens gezondheidswerkers net zo erg is als het roken van sigaretten.

Naar verwachting neemt de hitte de komende dagen af.

Grote wietkwekerij Wolvega opgerold

In het Friese Wolvega is woensdagmiddag een grote wietkwekerij door de politie ontmanteld. Daarbij zijn drie personen aangehouden. De kwekerij bood plaats aan zo'n drieduizend planten, meldt een woordvoerder van de politie.

De kwekerij was gevestigd op een industrieterrein dat vlak achter het politiebureau ligt. Enkele duizenden euro's aan contant geld is tevens in beslag genomen. De politie kwam de kwekerij via een tip op het spoor.

[EK] Tienkamper Sintnicolaas mag toch door

Eelco Sintnicolaas mag toch deel gaan nemen aan de tweede dag van de tienkamp bij het Europees kampioenschap atletiek in Barcelona. Aanvankelijk werd de atleek gediskwalificeerd omdat hij op de 400 meter buiten zijn baan zou zijn geraakt, maar na een protest van Nederlandse zijde werd dit teruggedraaid.

Oleksiy Kasyanov gaat na de eerste dag aan de leiding met 4409 punten. De tweede plaats is voor de Litouwer Darius Draudvila met 4389 punten, terwijl op de laatste plaats op het podium de Wit-Rus Andrei Krauchanka met 4309 punten staat. Sintnicolaas is met 4219 punten als zevende geklasseerd, voor Ingmar Vos die met 4150 punten elfde staat.

Jol: "El Hamdaoui heeft 'nee' gezegd"

Het is nog hoogst onzeker of de transfer van Mounir El Hamdaoui van AZ naar Ajax rond gaat komen. De clubs zijn het eens over de transfersom, maar Ajax wil niet aan de (salaris-)eisen van de Marokkaanse spits voldoen. "Hij heeft 'nee' gezegd, dus we kijken naar anderen", zei trainer Martin Jol woensdag na het teleurstellende gelijkspel in de derde voorronde van de Champions League tegen PAOK (1-1).

Ajax heeft El Hamdaoui de tijd gegeven om na te denken. "Als hij er nog even over na wil denken, is dat goed", aldus Jol. De oefenmeester wil graag een spits toevoegen aan zijn selectie. Na het vertrek van Marko Pantelic beschikken de Amsterdammers niet meer over een echte aanvalsleider. "En Mounir is gewoon een goede spits die doelpunten maakt", zei Jol.

Tegen PAOK stond Miralem Sulejmani in de punt van de aanval. De Serviër ging halverwege de tweede helft naar de kant vanwege hamstringklachten. "Micky voelde zich goed en wilde graag spelen", verklaarde Jol zijn keuze voor de aanvaller die vorige week nog openlijk liet blijken bijzonder ontevreden te zijn omdat Ajax een verhuur naar West Ham United heeft geblokkeerd.

De Zeeuw: "Voorbereiding geen excuus"

"We hadden meer moeten scoren", verzuchtte Demy de Zeeuw na afloop van Ajax - PAOK Saloniki (1-1). Om naar de volgende voorronde door te gaan zal Ajax volgende week in ieder geval één keer moeten scoren in het Griekse Thessaloniki.

Geen makkelijke opgave. In de slecht gevulde ArenA waren de Griekse fans immers al luidruchtiger dan de Amsterdamse aanhang. Volgende week zal het aantal Grieken tien keer groter zijn. De Zeeuw, die zwak inviel, raakt er op voorhand niet van onder de indruk. "De kansen zullen daar zeker nog komen, ook met hun fanatieke aanhang."

"We hebben nog een duel te spelen. Vanavond stonden we vijf keer alleen voor de keeper. We hadden meer moeten scoren", zei hij tegenover Goal.com. "Normaal scoren we vaak thuis. Het is tot nu toe geen ideale voorbereiding, maar dat mogen we niet als excuus gebruiken. De eerste helft was goed, de tweede helft gewoon heel slecht. Iedereen is teleurgesteld."

De Zeeuw ging ook nog even in op de mogelijke transfer van Mounir El Hamdaoui. "Ik heb nog contact met hem gehad. Waarover? Over de onderhandeling. Hij geeft wel het idee dat hij wil komen, maar de onderhandelingen lopen nog steeds."

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.