FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 13 december 2012

[Upd] Reddingspoging bultrug mislukt

De walvis die woensdag op een zandplaat in de Waddenzee strandde, is niet meer te redden. Volgens natuurcentrum Ecomare is het beest te zwak en is op oordeel van experts besloten de bultrug op te geven.

Reddingswerkers hadden donderdagochtend nog hoop om de bultrug naar dieper water te kunnen slepen. De ruim twaalf meter lange walvis had de nacht overleefd en lag nog gedeeltelijk onder water. Later lag het beest toch helemaal droog en was er geen redden meer aan. De conditie van de walvis ging hard achteruit.

In overleg met walvisdeskundigen en een dierenarts van het Dolfinarium in Harderwijk werd besloten om de reddingsactie af te blazen. De toestand van het dier bleek nog slechter dan het er van een afstand uit zag.

"Een stressvolle actie met zwaar materieel zou in dit geval geen enkele zin meer hebben gehad", aldus Ecomare in een verklaring. "Het was een moeilijke beslissing, maar het is in dit geval wel in het belang van het dier om het in rust te laten sterven." Of het beest later nog wordt weggehaald, is nog niet bekend.

Update: 23.24 uur
Een alsnog op touw gezette reddingspoging is mislukt, schrijft de NOS. Deze was gestart omdat de bultrug bij inspectie in de namiddag levendiger bleek dan aanvankelijk gedacht. Tijdens de reddingsactie schoot het om de walvis gespannen net echter los, en raakte uiteindelijk ook de brandstof van de assisterende helikopter op. Al met al verliep door de tegenslagen de door de Koninklijke Nederlandse Reddings Maatschappij gestelde deadline van 21.00 uur, het tijdstip waarna de waterstand te laag wordt. De stichting Ecomare probeert het beest nu de nacht door te helpen in afwachting van een nieuwe reddingspoging rond 07.00 uur morgenochtend.

[Coppa] Hoofdrol Emanuelson bij winnend Milan

AC Milan heeft de kwartfinale van de Coppa Italia bereikt. Reggina werd donderdag met 3-0 geklopt. Urby Emanuelson speelde de hele wedstrijd en vervulde een hoofdrol bij de Rossoneri. De oud-Ajacied gaf bij de eerste twee goals, van Mario Yepes en M'biaye Niang, de voorzet. Giampaolo Pazzini tekende voor de derde treffer.

Milan was in eigen huis het hele duel de betere ploeg, maar Serie B-club Reggina hield vijftig minuten lang stand. Dat had de ploeg vooral te danken aan doelman Davide Facchin die zijn team enkele keren op de been hield. In de 51e minuut belandde de bal na een afgeslagen corner aan de rechterkant bij Emanuelson die met een indraaiende bal Yepes op maat bediende. De Colombiaan passeerde Facchin met het hoofd.

De 1-0 bleef tot elf minuten voor tijd op het scorebord staan. Toen was een aanval door het midden succesvol. Emanuelson stoomde op en gaf een perfect steekpassje op jongeling Niang die koel bleef en afrondde. Twee minuten later pikte ook Pazzini zijn doelpuntje mee.

AC Milan heeft in de kwartfinale geen makkelijke tegenstander. Begin januari wacht Juventus.

Gesink zal geen klassiekers rijden

Robert Gesink zal het wielerseizoen 2013 op een geheel andere wijze aan gaan pakken dan de jaren hiervoor. De kopman van de Blanco-ploeg wil in de Giro d'Italia voor het klassement gaan en zal daarom geen voorjaarsklassiekers gaan rijden. Ook zal hij deelnemen aan de Tour de France, waarschijnlijk als kopman.

"Mijn rol daarin hangt een beetje af van het verloop van de Giro." Gesink zal het jaar starten in de Ruta del Sol, waarna hij in Parijs-Nice zich van voren moet laten zien. Hierna gaat de Achterhoeker op trainingsstage in Tenerife en rijdt hij de Ronde van Romandië.

In de Giro d'Italia krijgt Gesink steun van Steven Kruiswijk en Wilco Kelderman die afgelopen seizoen doorbrak. In de Tour moeten naast Gesink Bauke Mollema en Laurens ten Dam de kastanjes uit het vuur gaan halen.

Rusland: Assad verliest greep op Syrië

De Syrische president Bashar Assad verliest langzaamaan de greep op zijn land. De oppositie lijkt aan de winnende hand. Dat tekende persbureau ITAR-Tass donderdag op uit de mond van de Russische onderminister van buitenlandse zaken Michail Bogdanov.

Rusland heeft zich altijd gekeerd tegen het instellen van internationale sancties tegen het regime in Damascus en bleef de Syrische regering van wapens voorzien. In dit licht is het opmerkelijk dat een Russische hoogwaardigheidsbekleder, voor het eerst, laat doorschemeren dat de strijd die Assad levert niet te winnen is.

Hoewel Moskou geen blijk geeft de druk op het Syrische regime te willen opvoeren lijkt het erop dat Rusland er nadrukkelijker rekening mee houdt dat de dagen van de regering van Assad zijn geteld.

"We moeten naar de feiten kijken: het lijkt erop dat de regering steeds meer de controle verliest over een steeds groter deel van het grondgebied", zei Bogdanov in het Kremlin. "De overwinning van de oppositie kan niet worden uitgesloten."

De onderminister drong aan op een compromis, omdat de strijd volgens hem nog tienduizenden slachtoffers zal eisen.

Volgend DLC-pakket Borderlands 2 bekend

Na wat gesnuffel door de patch die vandaag is uitgekomen, zijn gebruikers achter de naam van het volgende DLC-pakket voor Borderlands 2 gekomen. Dit pakket zal de naam "Sir Hammerlock's Big Game Hunt" dragen. Gearbox, ontwikkelaar van Borderlands 2 heeft dit bevestigd.

Sir Hammerlock's Big Game Hunt zal drie nieuwe trophies/achievements bevatten. Een voor het voltooien van de missie "The Fall of Nakayama" en een voor het voltooien van alle side-missions van dit pakket . De laatste krijg je na het ontdekken van alle genoemde locaties in de jacht.

Advocaat: Litvinenko werkte voor MI6

De Rus Aleksandr Litvinenko was een 'geregistreerde en betaalde' agent van de Britse buitenlandse inlichtingendienst MI6 toen hij werd vergiftigd. Dat heeft de advocaat van zijn weduwe donderdag gezegd in een hoorzitting over de kwestie. Een andere advocaat zei dat Groot-Brittannië aanwijzingen heeft dat de Russische regering achter de dood van Litvinenko zat.

Groot-Brittannië is bezig met een onderzoek naar de dood van Litvinenko, die in november 2006 overleed na het drinken van een kop thee die was aangelengd met het radioactieve polonium-210. De zaak heeft de betrekkingen tussen de Britten en Moskou ernstig onder druk gezet. Rusland ontkent in alle toonaarden de voormalige Russische spion, die later een fel criticus van het Kremlin werd, te hebben vergiftigd.

De zitting van donderdag was bedoeld om de omvang van een gerechtelijk onderzoek af te bakenen. Volgens rechter Robert Owen gaat dit onderzoek in mei van start. Dergelijke onderzoeken vinden altijd plaats als iemand onder verdachte omstandigheden om het leven is gekomen.

Volgens advocaat Ben Emmerson werkte Litvinenko voor MI6 en had hij tot taak de Spaanse inlichtingendiensten te helpen bij een onderzoek naar de Russische maffia. In het onderzoek dat de Britse autoriteiten gaan instellen moet volgens Emmerson worden gekeken of MI6 de risico's goed heeft ingeschat voordat Litvinenko aan zijn opdracht begon. De advocaat van het Britse ministerie van binnenlandse zaken wilde 'bevestigen noch ontkennen' dat Litvinenko in dienst was van MI6.

De advocaat van de gerechtelijk onderzoeker in de zaak zei in de zitting dat vertrouwelijk materiaal van de Britse regering erop lijkt te wijzen dat Rusland schuld heeft aan de vergiftiging van Litvinenko.

Op zijn sterfbed verklaarde Litvinenko dat hij was vergiftigd in opdracht van het Kremlin, in het bijzonder de Russische president Vladimir Poetin. Groot-Brittannië verdenkt twee Russen, Aleksandr Loegovoj en Dmitri Kovtoen, maar Moskou weigert het duo uit te leveren.


Advocaat: Litvinenko werkte voor MI6 (Foto: Novum)

Betogers Turkije hekelen proces 'coupplegers'

De Turkse politie heeft donderdag pepperspray en waterkannonen ingezet tegen honderden betogers die probeerden een rechtbank in Istanbul binnen te dringen. De betogers waren woedend over de rechtszaak die daar diende. Bijna driehonderd mensen die ervan worden beschuldigd betrokken te zijn geweest bij een poging de regering omver te werpen kregen daar hun vonnis te horen.

De rechters moesten de zitting drie maal onderbreken wegens bezwaren van de advocaten van de verdediging en omdat toeschouwers leuzen scandeerden, aldus het Turkse staatspersbureau Anadolu. Duizenden mensen hadden zich bij het gerechtsgebouw verzameld om hun steun te betuigen aan de verdachten, onder wie de voormalige stafchef van het Turkse leger, Ilker Basbug.

Volgens het Turkse openbaar ministerie waren de verdachten lid van een ultranationalistische bende, Ergenekon. De bende zou aanslagen hebben gepleegd op kranten en een rechtbank en plannen hebben gesmeed om premier Recep Tayyip Erdogan en schrijver Orhan Pamuk om te brengen. Ze zouden daarmee onrust hebben willen zaaien om zo een staatsgreep door het leger uit te lokken. De aangeklaagden hebben allen de aantijgingen ontkend.

Tegenstanders menen dat de aangeklaagden het slachtoffer zijn van een poging van de regering critici de mond te snoeren en de Turkse seculiere achtergrond te ondermijnen. Het proces zou gevoerd worden op basis van flinterdun of zelfs verzonnen bewijsmateriaal. De Turkse regering houdt echter vol dat de rechtszaak een stap in de richting van democratische hervormingen is.


Betogers Turkije hekelen proces 'coupplegers' (Foto: Novum)

Platina film voor Alles Is Familie

Meer dan vierhonderdduizend mensen hebben Alles Is Familie bezocht. De film, waarvan Kim van Kooten het scenario schreef, is daarmee goed voor platina. Dat heeft het Nederlands Film Festival donderdag bekendgemaakt.

Acteur Thijs Römer, die samen met onder anderen Carice van Houten en Benja Bruijning in de komedie speelt, is blij met de award. "Vierhonderdduizend bezoekers", twitterde de acteur. "Dat zijn een paar Arena's vol. Fantastisch ..."

Eerder dit jaar werden de komedie New Kids Nitro en de Nederlandse familiefilm Mees Kees bekroond met een platina film.

Complicaties bij operatie Chavez

Bij de operatie die de Venezolaanse president Hugo Chavez heeft ondergaan zijn complicaties ontstaan. Dat heeft de Venezolaanse regering donderdag bekendgemaakt.

Volgens de regering ontstonden er bij Chavez, die kanker heeft, na de operatie bloedingen. Er zijn 'maatregelen' getroffen waarmee de bloedingen 'onder controle' werden gebracht. Chavez is inmiddels wel herstellende. "Zijn genezingsproces zal door de complexe operatie echter een behoorlijke tijd in beslag nemen", aldus minister van informatie Ernesto Villegas.

Nederlandse met 'drugsbonbons' opgepakt in Suriname

Een 28-jarige vrouw uit Nederland is dinsdag gearresteerd op de luchthaven van Paramaribo voor drugssmokkel. De narcoticabrigade betrapte de vrouw, die onderweg was naar Amsterdam, met 3,35 kilogram cocaïne in haar bagage, goed voor een straatwaarde van meer dan 150 duizend euro.

De drugs waren ingepakt als chocoladebonbons en zaten tussen kokospoeder. Volgens de politie ging de vrouw niet bepaald verfijnd te werk. "Het zilverpapier was eenvoudigweg van het snoepgoed gehaald en om de cocaïnebolletjes gewikkeld", zegt een inspecteur.

Volgens hem is het niet de eerste keer dat drugs is ontdekt die op die manier was verstopt. "Bendes veranderen voortdurend hun werkwijze wanneer ze merken dat een bepaalde methode te vaak wordt doorzien."

Volgens de inspecteur kijkt de vrouw aan tegen een gevangenisstraf van minstens een jaar.

Mark Andrews wil dat Pixar sneller werkt

Mark Andrews is van mening dat Pixar te traag werkt en sneller films zou kunnen uitbrengen als het aan hem lag. De regisseur van de animatiefilm Brave heeft dat in een interview met Steve Pond van The Wrap gezegd.

Voor zijn overstap naar de bioscoopfilms van Pixar, was hij druk met tv-producties en "daar lag het tempo hoger", zo beweert Andrews. "De werkwijze van Pixar lag in groot contrast met wat ik gewend was. Maar ik heb vanaf het begin tegen mezelf gezegd; oké, maar ik werk wel op mijn eigen tempo door".

Of Andrews recht heeft om te klagen, valt te betwijfelen. De studio heeft sinds 2006 elk jaar een bioscoopfilm en verschillende kortfilms naar buiten gebracht. Ook lijkt zijn bewering haaks op de instelling van Pixar te staan, gezien zij kwaliteit boven kwantiteit stellen.

De filmstudio lijkt deze lijn vooralsnog voort te zetten. De volgende film van Pixar, Monsters University, wordt op 10 juli 2013 in de Nederlandse bioscopen verwacht.

Haase en Sijsling halvefinalist op Masters

Robin Haase en Igor Sijsling zijn donderdag doorgedrongen tot de laatste vier van de Masters in Rotterdam. De twee beste Nederlandse tennissers waren in hun kwartfinalepartijen binnen het uur klaar. Haase was met 6-2 en 6-2 Mark de Jong de baas, terwijl Sijsling Matwé Middelkoop met 6-2en 6-4 naar huis stuurde.

In de halve eindstrijd neemt de als eerste geplaatste Haase het vrijdag op tegen Jesse Huta Galung. Sijsling treft dan Antal van der Duim die in zijn kwartfinalepartij tegenstander Thiemo de Bakker geblesseerd zag opgeven.

John de Mol wil Henkjan Smits aanklagen

John de Mol dreigt Henkjan Smits aan te klagen naar aanleiding van zijn uitspraken over The Voice of Holland. Smits suggereerde eerder op Radio 1 dat John de Mol ervoor zou hebben gezorgd dat Sandra van Nieuwland uit de talentenjacht werd gezet omdat anders de finale niet spannend zou zijn.

"Ik heb mijn advocaat de opdracht gegeven om heel goed te luisteren naar wat hij gezegd heeft", zei De Mol donderdag in de Coen en Sander Show. "Als het inderdaad zo is dat hij letterlijk zegt dat ik de boel manipuleer, heeft hij morgen een brief van de advocaat in zijn bus."

De Mol is behoorlijk boos over de uitspraken van Smits. "Ik vind het zonde van de zendtijd om te reageren op dit soort domme, zielige uitspraken van mensen die zelf een beetje uitgerangeerd zijn en proberen op deze manier nog een beetje in de publiciteit te komen."

Henkjan Smits zei in het gesprek dat hij suggereert 'dat John de Mol er niet heel veel minder van wordt' als de populaire Van Nieuwland vrijdag niet in de finale zou staan. Het jurylid twitterde later dat het volgens hem geen doorgestoken kaart is. "Ik zei dat het de finale spannender maakt dus tv-matig komt het niet slecht uit."

Lieberman aangeklaagd wegens vertrouwensbreuk

De Israëlische procureur-generaal heeft minister van buitenlandse zaken Avigdor Lieberman donderdag aangeklaagd wegens vertrouwensbreuk. Het gaat om een fraude- en witwasaffaire van meer dan tien jaar geleden, die gevolgen kan hebben voor de aanstaande Israëlische verkiezingen.

Aanklagers vermoedden dat Lieberman in persoonlijke zaken geld van zakenlieden heeft aangenomen en via mantelbedrijven heeft witgewassen. Maar zij konden klaarblijkelijk het bewijs niet rondkrijgen. De aanklacht luidt nu dat hij via de voormalige Israëlische ambassadeur in Wit-Rusland materiaal uit het officiële onderzoek tegen hem in handen heeft gekregen.

Lieberman zei op een persconferentie niet van plan te zijn op te stappen. Naar eigen zeggen is hij volgens de wet niet verplicht om ontslag te nemen. Hij gaat echter in overleg met zijn advocaten, voordat hij een beslissing neemt. Hij liet doorschemeren dat hij die beslissing pas neemt na de parlementsverkiezingen van 22 januari.


Lieberman aangeklaagd wegens vertrouwensbreuk (Foto: Novum)

'Liam Hemsworth betrokken bij knokpartij'

Liam Hemsworth is naar verluidt een man te lijf gegaan. De Amerikaanse entertainmentsite TMZ plaatste een video met vage beelden waarop te zien zou zijn hoe de 22-jarige acteur een andere man een flinke klap verkoopt.

Bronnen vertellen dat Hemsworth door het lint ging toen hij dacht dat een man een steen naar hem en zijn vriend gooide. De verloofde van Miley Cyrus gaf de man een klap in zijn gezicht en duwde zijn hoofd tegen het asfalt.

Vervolgens arriveerde de politie, maar niemand werd aangehouden. De politie van Philadelphia laat weten dat er geen aanklachten zijn ingediend.

Fyra-trein gestrand tussen Amsterdam en Breda

Tussen Amsterdam en Breda is donderdag aan het einde van de middag een Fyra-trein gestrand. Het voertuig kwam volgens een woordvoerder van de NS in de buurt van Rotterdam stil te staan vanwege een technisch mankement. Op het traject reden korte tijd geen treinen vanwege de defecte trein.

De trein strandde rond 16.45 uur en kwam na ongeveer een uur weer in beweging. Reizigers moeten door de eerdere verstoring tot ongeveer 22.00 uur rekening houden met een extra reistijd van een halfuur tot een uur. Er rijden minder Fyra-treinen.

De hele week zijn er al problemen met de hogesnelheidstrein, die sinds deze week tussen Amsterdam en Brussel rijdt. Een woordvoerder van de NS liet eerder donderdag weten dat sinds zondag ruim de helft van de mensen die met de Fyra reisden vertraging hebben opgelopen.

Staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) gaat voorlopig niet ingrijpen, zei ze donderdag tijdens een overleg in de Tweede Kamer. Volgens haar wordt hard gewerkt aan verbeteringen.

Film met Jeroen Willems opent IFFR

De Wederopstanding van een Klootzak van Guido van Driel opent op 23 januari het Internationaal Filmfestival Rotterdam (IFFR). In dit debuut speelt de onlangs overleden acteur Jeroen Willems een belangrijke rol. Dat maakte distribiteur A-Film donderdag bekend.

De Wederopstanding van een Klootzak is een mozaïekfilm met verschillende verhaallijnen en personages. De rode draad is dat ze uiteindelijk elkaar allemaal zullen helpen. Behalve Willems zijn onder anderen Yorick van Wageningen, Goua Robert Grovogui en Juda Goslinga te zien. De film dingt mee naar de Tiger Awards, de prijzen van het IFFR.

De publieksopening is The Master van P.T. Anderson.

De 42e editie van het festival duurt van 23 januari tot en met 3 februari.

Film met Jeroen Willems opent IFFR
Film met Jeroen Willems opent IFFR (Foto: ANP)

Verkiezing: 2e Ronde sporter van het jaar 2012

Het jaar 2012 loopt alweer bijna op zijn eind, wat dus betekent dat de sporters weer de vele verkiezingen kunnen aflopen. Ook wij doen hieraan mee, want in een speciaal toernooi kunnen jullie kiezen wie volgens FOK! de beste Nederlandse sporter van het afgelopen jaar was.

Er waren 64 sporters genomineerd. Voor deze tweede ronde zijn er nog 32 over. Deze gaan in een knock-out toernooi uitmaken wie zich uiteindelijk mag kronen tot 'FOK!sporter van het jaar 2012'.

Links naar vorige rondes:
Nominaties
1e ronde

Onder dit bericht en in het topic op het Sport-forum kun je stemmen. Dit kan door gebruik te maken van de [ b] en [ /b] tags. (gebruik deze zonder de spaties rond de naam van je keuze).

voorbeeld:
[b]Roger Federer[/b] - Novak Djokovic

Bij een gelijkspel zal er een tiebreak volgen van 24 uur. De 2e ronde sluit op vrijdag 14 december 2012 om 20:00uur.

De tweede ronde:

Igor Sijsling - Gerco Schröder
Lobke Berkhout - Ranomi Kromowidjojo
Stefan Groothuis - Michael van Gerwen
Marianne Vos - Robin Frijns
Arjen Robben - Edward Gal
Esther Vergeer - Adelinde Cornelissen
Epke Zonderland - Marit Bouwmeester
Rick van de Ven - Bob de Jong
Jeffrey Herlings - Kelly van Zon
Naomi van As - Ireen Wüst
Sven Kramer - Sebastiaan Verschuren
Anky van Grunsven - Michel Mulder
Dorian van Rijselberge - Churandy Martina
Laura Smulders - Lars Boom
Niki Terpstra - Teun Mulder
Marrit Leenstra - Marlou van Rhijn

Lemoine verslaat Rus op Masters

Tennisster Arantxa Rus is donderdagavond in de kwartfinales van de KNLTB Masters in Rotterdam verrassend uitgeschakeld. De als tweede geplaatste speelster ging onderuit tegen Quirine Lemoine. Rus verloor in twee sets. Na 64 minuten stond er 6-2 en 6-4 op het bord. 

Rus had voor een bye in de eerste ronde. Lemoine versloeg Marcella Koek dinsdag met twee keer 6-3. Ze komt in de halve eindstrijd uit tegen Angelique van der Meet. In de andere halve finale speelt de favoriete Kiki Bertens tegen Richel Hogenkamp.

Cross Buy en meer Vita voor Sly Cooper

Sony heeft een trailer uitgebracht van de uiterst sluwe wasbeer Sly Cooper, die begin volgend jaar weer gaat stelen in Sly Cooper: Thieves in Time.

Het spel wordt Cross Buy, dus als je de PlayStation 3-versie koopt krijg je de PlayStation Vita-versie voor nop. Daarnaast ondersteunt het spel Cross Save, waardoor savegames tussen de twee platformen uitwisselbaar zijn.

De augmented reality van de handheld wordt ook gebruikt. Door deze functionaliteit kunnen mensen met een PlayStation Vita schatten vinden in de PlayStation 3-versie.

Sly Cooper: Thieves in Time vertelt een verhaal over de familiehistorie van Sly die vol meesterdieven zit. Het vak wordt van vader op zoon doorgegeven en alle kennis is verzameld in een dik boek. Als het boek opeens langzaam gewist wordt, blijkt dat er iemand de geschiedenis herschrijft door middel van een tijdmachine. Sly gaat samen met Bentley en Murray achter de mysterieuze tijdsreiziger aan om de familiegeschiedenis te redden.

Sly Cooper: Thieves in Time komt in maart uit op PlayStation 3 en PlayStation Vita.

[WK] Verlinden vierde in finale 100 vlinder

Joeri Verlinden heeft net naast de prijzen gegrepen bij de 100 meter vlinderslag op het WK kortebaan in Istanbul. De Nederlander eindigde op 1,63 seconden van de winnaar Chad de Clos, die het Amerikaanse duo Tom Shields en Ryan Lochte voorbleef.

Verlinden, die afgelopen maand bij het EK kortebaan ook al vierde werd, kam 0,86 te kort voor een medaille. Bij de vrouwen wist de jonge Ruta Meilutyte de wereldtitel te winnen op de 50 meter schoolslag. De 15-jarige Litouwse won eerder dit jaar verrassend goud op de 100 meter school bij de Olympische Spelen.

Links-extremisten vrijgesproken van terrorisme

Vijf links-extremisten zijn donderdag door de rechtbank in Kopenhagen schuldig bevonden aan brandstichting bij kantoren van onder meer de politie en Deense banken. De rechtbank sprak de 21 tot 24 jaar oude verdachten vrij van terrorisme, omdat de aangerichte schade te klein was om het publiek angst in te boezemen.

Bij de aanslagen in 2010 en 2011 op kantoren van de politieacademie, de nationale inlichtingendienst, twee banken en andere gebouwen raakte niemand gewond. De rechtbank maakt later bekend welke straffen de vijf krijgen.

Jong Servië zonder publiek na racismezaak

Jong Servië moet een duel zonder publiek afwerken. Dat heeft de UEFA donderdag besloten. Aanleiding is racistisch gedrag van het publiek bij de play-off voor EK-kwalificatie tussen Jong Servië en Jong Engeland half oktober. De Servische voetbalbond moet bovendien tachtigduizend euro betalen voor de misdragingen van de supporters. De Engelse bond werd vrijgesproken.

De Europese voetbalbond schorste twee Servische assistent-coaches Andreja Milunovic en Predrag Katic, voor hun aandeel in een opstootje na afloop van het door Engeland gewonnen duel. Milunovic mag een jaar niet in het voetbal werkzaam zijn, Katic anderhalf jaar.

Vier spelers van Jong Servië kregen een schorsing van tussen de vier en twee duels voor vertegenwoordigende nationale elftallen voor hun aandeel in het opstootje. Een Servische speler werd vrijgesproken. Steven Caulker en Thomas Ince van Jong Engeland werden voor respectievelijk twee en een duel geschorst. Zij missen daardoor wedstrijden van Jong Engeland op het EK in juni in Israël.

Alle gestraften kunnen nog in beroep tegen de uitspraak.

Mansveld wil niet ingrijpen bij Fyra

De Fyra heeft geen goede start gemaakt, maar staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) gaat niet ingrijpen. Daarvoor is het nog te vroeg, zei de bewindsvrouw donderdag tijdens een overleg in de Tweede Kamer over het spoor.

De hogesnelheidslijn die sinds deze week tussen Amsterdam en Brussel rijdt, wordt geplaagd door technische storingen en vertragingen. Sinds zondag liep de helft van de reizigers vertraging op. "Ik vind het ontzettend vervelend zijn dat er opstartproblemen zijn bij de nieuwe lijn", zei Mansveld.

De bewindsvrouw zei dat er hard wordt gewerkt aan verbeteringen. "We analyseren de problemen tot op de bodem." De vervoerders zijn daar 'dag en nacht' mee bezig. Mansveld vindt dat Fyra de tijd moet krijgen om zich te bewijzen. Zij wees erop dat ook de Thalys in het begin de nodige problemen kende. "Mochten de problemen langer aanhouden dan zal ik het gesprek aangaan met de vervoerders."


Mansveld wil niet ingrijpen bij Fyra (Foto: Novum)

PvdA grootste in peiling, VVD verliest zetels

In de peiling van Ipsos Synovate is de PvdA opnieuw de grootste partij. De sociaaldemocraten behouden de 31 zetels die ze twee weken geleden ook hadden in de Politieke Barometer. De VVD daalt van 30 naar 28 zetels.

De PVV stijgt twee zetels en komt uit op twintig zetels. D66 blijft op achttien staan en de SP op zeventien. Het CDA stijgt van dertien naar vijftien.

Van de kleinere partijen is 50Plus met zeven zetels de grootste. De ChristenUnie blijft op vijf staan, GroenLinks op drie. De SGP en de Partij voor de Dieren dalen ieder van vier naar drie zetels.


PvdA grootste in peiling, VVD verliest zetels (Foto: Novum)

John de Wolf genomineerd voor Gouden Loeki

John de Wolf maakt kans op een Gouden Loeki. De ex-voetballer is genomineerd met de reclame waarin hij schittert voor verzekeraar Ditzo. In de commercial is te zien hoe de ex-Feyenoorder als ziekenhuispatiënt moeite heeft met het uitzicht op de Amsterdam ArenA. De prijzen voor de beste reclames worden woensdag uitgereikt.

De vijf genomineerden werden donderdag door Ruben Nicolai in RTL Boulevard bekendgemaakt. De Wolf neemt het op tegen onder meer het Wereld Natuur Fonds en Telfort maken kans.

Ook Koop Geen Plofkip van Wakker Dier en Handen Af van Hulpverleners van SIRE worden mogelijk bekroond met een Gouden Loeki. Tot de liveshow van woensdag kan er op de reclames worden gestemd. Vorig jaar won Altijd Samen met Ali B in de hoofdrol.


De commercial met John de Wolf

Agressieve Britten uit vliegtuig gehaald

De marechaussee heeft donderdag op Schiphol zeventien agressieve Britten aangehouden. Voordat het vliegtuig was geland meldde het toestel al dat passagiers zich hadden misdragen tegenover het cabinepersoneel.

Het ging om een groep van zowel Britse mannen en vrouwen tussen 19 en 24 jaar, liet de marechaussee weten. Mogelijk hadden de verdachten gedronken. Ze zitten voorlopig vast voor verder onderzoek.

Hitman: HD Trilogy aangekondigd

IO Interactive A/S, de Square Enix studio achter Hitman: Absolution, kondigt vandaag Hitman: HD Trilogy aan. In deze titel zitten Hitman 2: Silent Assassin, Hitman: Contracts en Hitman: Blod Money in een HD-collectie voor PlayStation 3 en Xbox 360.

Een gehele verrassing is het niet, gezien gisteren Amazon eigenlijk al het spel lekte. Meer dan veertig missies zijn er te spelen over de drie klassieke Hitman-games, maar dit keer in HD.

De Hitman: HD Trilogy staat gepland voor release in Europa op 1 februari voor PlayStation 3 en Xbox 360.

Hitman: HD Trilogy

Hitman: HD Trilogy

Hitman: HD Trilogy

Hitman: HD Trilogy

PvdA wil minder spoorlijnen decentraliseren

Staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld wil meer spoorlijnen regionaal aanbesteden dan haar eigen partij, de PvdA. Dat bleek donderdag tijdens een debat over het spoor in de Tweede Kamer.

Mansveld wil op termijn mogelijk vier extra lijnen decentraliseren. Dat betekent dat niet langer de NS, maar een andere vervoerder over het spoor gaat rijden. Zij zet hiermee het beleid voort dat door het vorige kabinet werd ingezet. Het gaat om de lijnen Zwolle - Groningen, Zwolle - Enschede, Maastricht Randwyck - Roermond en Sittard - Heerlen. Die kwamen na onafhankelijk onderzoek uit de bus als kandidaten voor decentralisatie.

Kamerlid Duco Hoogland (PvdA) liet tijdens het debat weten dat hij alleen toestemming wil geven voor het decentraliseren van de lijnen in Limburg. Hoogland is tegen 'versnippering' op het spoor, maar maakt een uitzondering voor deze twee lijnen, omdat de provincie dat zelf graag wil.

Mansveld zei echter dat het besluit om de lijn Zwolle - Enschede niet langer aan de NS te gunnen al is genomen en in 2014 ingaat. Bovendien hield zij vast aan het plan om ook de lijn tussen Groningen en Zwolle regionaal aan te kunnen besteden. Wel is daarvoor eerst overleg nodig met de regionale bestuurders.

De bewindsvrouw verwees daarbij naar het regeerakkoord, waarin VVD en PvdA hebben afgesproken om de mogelijkheden van verdere decentralisatie te onderzoeken, maar het hoofdrailnet in stand te houden. Hoogland hield echter voet bij stuk. De PvdA'er wil het laten bij het regionaal aanbesteden van twee lijnen. "Meer dan twee lijnen is voor ons te veel." Hij wil de bewindsvrouw met een motie op andere gedachten brengen.

De andere regeringspartij VVD pleitte juist voor meer decentralisatie. Ook moet het tempo worden opgevoerd, zei Betty de Boer. Zij wil volgend jaar al kijken of meer lijnen kunnen worden gedecentraliseerd, zoals de verbinding tussen Zwolle en Leeuwarden.

AZ verlengt contract jeugdinternationals

AZ heeft donderdag de talentvolle jeugdinternationals Wesley Hoedt (18) en Raies Roshanali (17) tot de zomer van 2015 vastgelegd. Beide spelers maken al jaren deel uit van de jeugdopleiding van de club uit Alkmaar. Hoedt is een centrale verdediger en Roshanali speelt als middenvelder.

Hoedt is momenteel bezig aan zijn zevende seizoen in de jeugdopleiding van de Alkmaarders. De linkspoot kwam als D-pupil via Reiger Boys en Hollandia terecht bij AZ. Ook komt Hoedt uit voor Oranje onder 19. Middenvelder Roshanali speelt inmiddels drie jaar in Alkmaar. Hij kwam voor zijn AZ-periode uit voor Zeeburgia. Net als Hoedt is Roshanali jeugdinternational maar dan bij Oranje onder 18. 

Vriend Winehouse vrijgesproken van verkrachting

Reg Traviss is donderdag vrijgesproken van verkrachting. Dat meldt de BBC. Traviss, die een relatie had met Amy Winehouse toen zij overleed, stond terecht omdat hij zich op oudejaarsavond twee keer aan een vrouw zou hebben vergrepen.

Traviss werd in april gearresteerd vanwege de vermeende verkrachting. De 35-jarige filmmaker heeft altijd ontkend dat er sprake was van verkrachting. De vrouw beweerde dat ze de bewuste avond te dronken was om te staan en dat ze geen seks wilde, maar Traviss zich toch aan haar opdrong.

Na de uitspraak bedankte Traviss de rechter en omhelsde hij zijn vrienden en familie. De vriend van de vorig jaar overleden Winehouse liet weten dat hij hoopt ooit weer verliefd te kunnen worden.

Cliff Bleszinksi wil carrière herdefiniëren

Gameontwikkelaar Cliff Bleszinksi wil met een nieuwe game zijn carrière een draai geven. De Amerikaan wil niet herinnerd worden als de man van het kettingzaaggeweer uit Gears of War. Dat zei hij in een interview in de Amerikaanse tv-show X-Play. Bleszinski stopte in oktober na twintig jaar met zijn werk bij Epic Games.

"Jongere gamers denken dat Gears of War het enige is wat ik ooit heb gemaakt", zei hij in de televisieshow. Bleszinski werkte onder meer aan Jazz Jackrabbit en Unreal Tournament voordat hij in 2006 met de eerste Gears of War op de markt kwam.

Zijn nieuwe spel, waarvan alleen bekend is dat de werknaam Silverstreak is, moet hem een nieuw gezicht geven. "Met iets nieuws en iets fris zou ik graag mijn nalatenschap willen herdefiniëren", benadrukte de Amerikaanse gameontwikkelaar.

Dead Space 3 krijgt stemcommando's

Gamers kunnen in het horrorspel Dead Space 3 speciale krachten inzetten door te praten. Korte stemcommando's moeten het spelen van het actiespel voor de Xbox 360 gemakkelijker maken. Dat blijkt uit previews van onder meer gameweblog Polygon. Stembesturing via de Kinect-sensor is een nieuw onderdeel binnen de gamereeks.

Dead Space 3 is niet het eerste spel dat probeert stemcommando's te gebruiken. Begin dit jaar deden het schietspel Binary Domain en het ruimteavontuur Mass Effect 3 precies hetzelfde. Hoewel de functie het doorlopen van menu's en het drukken van knoppen voorkomt, oordeelden recensenten dat stemcommando's niet vlekkeloos werken.

Het actiespel Dead Space 3 ligt begin februari in de winkel voor de PlayStation 3, pc en Xbox 360. Naast de introductie van stemcommando's is het in de nieuwe Dead Space ook voor het eerst mogelijk het spel met twee spelers te doorlopen.

Verzekeraars stellen EPD nog niet verplicht

Zorgverzekeraars zijn niet van plan huisartsen te dwingen zich aan te sluiten bij het Landelijk Schakelpunt, de opvolger van het elektronisch patiëntendossier (EPD). Dat stellen Zorgverzekeraars Nederland en de Landelijke Huisartsenvereniging donderdag in een gezamenlijk persbericht.

Op basis van een passage in contracten voor 2013 van verschillende verzekeraars vreesden veel huisartsen dat aansluiting bij het nieuwe EPD op termijn verplicht wordt. Dat is niet het geval, zeggen de verzekeraars. De contracten zullen worden aangepast.

Het is aan de huisartsen om te bepalen of het EPD tot norm wordt verheven. "De verzekeraars zullen zich daarbij afzijdig houden." Wel moedigen ze gebruik van het EPD aan. Pas als het EPD algemeen is geaccepteerd door huisartsen, zullen verzekeraars aansluiting verplicht stellen.

Het nieuwe EPD is omstreden. Volgens eerder gemaakte afspraken mogen vanaf 1 januari alleen nog gegevens worden uitgewisseld van patiënten die expliciet toestemming hebben gegeven. De organisatie achter het nieuwe patiëntendossier, de VZVZ, wil van die afspraken af, omdat nog maar weinig patiënten toestemming hebben gegeven.

De patiëntenfederatie NCPF schreef woensdag in een brief aan de Tweede Kamer te willen vasthouden aan de datum van 1 januari. Ook is de voorlichting aan patiënten onder de maat, schrijft NCPF-directeur Wilna Wind. Volgens Wind is sprake van grote onrust onder patiënten.

Taakstraf voor Jelle Klaasen om sturen naaktfoto's

Darter Jelle Klaasen heeft donderdag een taakstraf van zestien uur geaccepteerd vanwege het versturen van naaktfoto's naar een minderjarig meisje. Het Openbaar Ministerie in Breda had hem die aangeboden. Hij betaalt het verstandelijk beperkte meisje ook een schadevergoeding van bijna vierhonderd euro.

De 28-jarige darter hoeft zich door het accepteren van de straf niet meer voor de rechter te verantwoorden. Justitie wilde de zaak met een taakstraf en een schadevergoeding afdoen, omdat Klaasen er inkomstenderving door heeft geleden en omdat de zaak breed is uitgemeten in de media.

"Hij gaf zelf al aan er spijt van te hebben en zat er erg mee in zijn maag", aldus een woordvoerder van het OM. Volgens haar zijn de ouders van het meisje ook akkoord met de manier waarop de zaak is afgedaan.

De darter bekende in augustus in een verklaring in de Dartskrant al dat hij naaktfoto's naar het destijds 15-jarige meisje had gestuurd. Hij vertelde dat hij haar al een tijd kende en zei zich diep te schamen voor wat hij heeft gedaan. De Brabander zei niet te hebben geweten dat het meisje een verstandelijke beperking had.

Klaasen won in 2006 de wereldtitel op het Lakeside-toernooi in Engeland door titelverdediger Raymond van Barneveld te verslaan. Hij behoort sindsdien tot de top van de Nederlandse darters.


Taakstraf voor Jelle Klaasen om sturen naaktfoto's (Foto: Novum)

'Ajax geïnteresseerd in Belg van MVV'

Leroy Labylle staat in de belangstelling van tal van clubs uit de Eredivisie. Ook Ajax zat al op de tribune voor de 21-jarige middenvelder van MVV. AZ, FC Utrecht, sc Heerenveen, Heracles Almelo, VVV-Venlo en Roda JC schijnen ook belangstelling te hebben Labylle, die ook als linksback uit de voeten kan.

"Over de interesse van Ajax heb ik wat gehoord, maar dat is nu niet concreet", zei Labylle tegen Voetbal International"Met een paar andere clubs is wel al wat contact geweest", erkent Labylle. "Voorlopig geef ik nog alles voor MVV, maar ik ben blij met de belangstelling. Want ik wil zo snel mogelijk naar de Eredivisie. Toen ik hier tekende zei ik al dat ik snel een stap hogerop wilde maken. Wat mij betreft gebeurt dat in de winterstop."

Trainer René Trost is van mening dat Labylle klaar is voor de volgende stap in zijn loopbaan. "Heel veel clubs hebben liggen slapen, vorig jaar hadden ze hem gratis kunnen ophalen. Ik kan me voorstellen dat ze nu voor hem in de rij staan. Hij kan zo mee in de Eredivisie."

Labylle is bezig aan zijn eerste jaar in de Jupiler League. In januari werd hij door MVV transfervrij overgenomen van Standard Luik.

Geen straf voor afsnijden testikel kleuter

Een chirurg in het ziekenhuis Rijnstate in Arnhem die vorig jaar een testikel van een 5-jarige patiënt aanzag voor een zwelling en deze afsneed, wordt hiervoor niet berispt. Dat heeft het tuchtcollege voor de gezondheidszorg in Zwolle donderdag bepaald. De ouders van de jongen hadden een klacht tegen de arts ingediend.

De jongen werd geopereerd omdat het vermoeden bestond dat hij een liesbreuk had. Achteraf bleek de jongen te kampen met een opgezette lymfeklier, die buikpijn veroorzaakte. De onfortuinlijke ingreep betekent niet dat de jongen later geen kinderen meer kan krijgen.

De chirurg is inmiddels met pensioen.

Toeristen blijven welkom in Amsterdamse coffeeshop

Toeristen blijven voorlopig welkom in Amsterdamse coffeeshops. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) zei donderdag in de Tweede Kamer dat het zogeheten ingezetenencriterium niet onmiddellijk gehandhaafd gaat worden in de hoofdstad. Wanneer dit wel gebeurt kon de minister niet zeggen.

In het regeerakkoord staat dat de wietpas wordt geschrapt. Coffeeshops mogen alleen wiet verkopen aan mensen met een Nederlands paspoort. Gemeenten mogen echter 'lokaal maatwerk' voeren in hun coffeeshopbeleid. Het verplichte afstandscriterium, dat voorschreef dat coffeeshops niet binnen een straal van 350 meter van een school mogen liggen, is geschrapt.

Het lokale maatwerk betekent niet dat Opstelten alles accepteert, zo benadrukte hij. Gemeenten moeten bij hem een 'arrangement' presenteren, en als dat volgens de minister onvoldoende is dan grijpt hij in. "Een leeg velletje accepteer ik niet."

Het voorstel van D66 om gemeenten toe te staan zelf wiet te gaan telen kon niet op veel enthousiasme van Opstelten rekenen. Wel zegde hij toe om met gemeenten die hiermee willen experimenteren in gesprek te gaan.

In het debat uitten oppositiepartijen scherpe kritiek op het nieuwe beleid van Opstelten ten aanzien van softdrugs. Volgens SP Kamerlid Nine Kooiman creëert het kabinet boeven door de achterdeur van de coffeeshop niet goed te regelen.

SGP-voorman Kees van der Staaij laakte het halfslachtige 'jojobeleid'. "Legaliseer of handhaaf de wet. Wij zijn daarbij overigens tegen legalisering." Volgens CDA-Kamerlid Peter Oskam is het huidige gedoogbeleid door de feiten ingehaald. "Softdrugs is hard crime", zei hij. Het CDA begint een meldpunt voor overlast van coffeeshops.

PvdA-Kamerlid Myrthe Hilkens zei dat haar partij hoopt dat wiet ooit wordt gelegaliseerd, maar wees ook op de coalitie met de VVD waar de PvdA aan is gebonden. Zij kan leven met het lokale maatwerk. "Maar als de VVD dit maatrwerk dichttimmert dan grijpt de PvdA in."


Toeristen blijven welkom in Amsterdamse coffeeshop (Foto: Novum)

Manager strijdt voor veiligheid Justin Bieber

De manager van Justin Bieber wil er alles aan doen om te zorgen dat het tieneridool veilig is. Dat zegt de manager tegen het Amerikaanse tijdschrift Us Weekly in reactie op het nieuws dat een man van plan was Bieber te laten wurgen en castreren.

"We nemen alle maatregelen om Justin en zijn fans te beschermen en te verzekeren van hun veiligheid", laat de manager weten aan Us Weekly.

De veroordeelde crimineel Dana Martin heeft twee mannen ingehuurd om de 18-jarige zanger om het leven te brengen, schreef de website KRQE.com. Ze zouden Bieber enkele weken geleden hebben willen wurgen met een stropdas, toen hij een optreden gaf in Madison Square Garden in New York.

Om nog onbekende reden lichtte Martin zelf de politie in over zijn plannen, waarna de twee mannen werden opgepakt. Een van hen was in het bezit van wapens en een snoeischaar. Martin, die een levenslange straf uitzit wegens de verkrachting van en moord op een 15-jarig meisje, zou zijn geobsedeerd door Bieber en een tatoeage van de zanger op zijn been hebben.

Mido mogelijk al weg bij Barnsley

Mido moet Barnsley mogelijk na een half jaar al verlaten. De Egyptenaar kwam tot nu toe pas één keer in actie voor de club uit de tweede profdivisie van Engeland.

Barnsley contracteerde Mido in juni, maar vanwege blessures en overgewicht speelde hij pas één wedstrijd. "Ik heb een hoop mensen genegeerd toen ik hem aantrok, maar hij heeft nog niets laten zien. Het is jammer dat hij zijn carrière hier geen nieuwe impuls heeft kunnen geven", zegt manager Keith Hill tegen de BBC.

De club denkt er dan ook over om de oud-Ajacied te laten gaan. "We discussiëren daar momenteel over met zijn zaakwaarnemers", aldus Hill. Na zijn twee jaar bij Ajax begon Mido aan een Europese tocht langs veel verschillende clubs, waar hij het nooit lang uithield. De spits speelde onder meer voor Olympique Marseille, AS Roma en Tottenham Hotspur.

Als tiener werd Mido door Ajax weggehaald bij AA Gent. In augustus 2010 keerde hij tijdelijk terug in Amsterdam, maar ook Martin Jol kreeg de 29-jarige Egyptenaar niet aan het voetballen. Mido speelde 51 interlands, waarin hij negentien keer trefzeker was.

Watson aangesteld als Ryder Cup-captain VS

Tom Watson is donderdag aangesteld als de nieuwe Ryder Cup-captain van het Amerikaanse golfteam. Watson is de opvolger van Davis Love III, die in september met de VS in een heroïsch gevecht het onderspit moest delven tegen de golfers uit Europa. De volgende editie van de tweejaarlijkse golfstrijd staat in 2014 op het programma.

Watson is met zijn 63 jaar de oudste captain in de historie van de Ryder Cup. Hij wordt gezien als een van de beste golfers uit de historie. Watson won acht majors, vijf daarvan op het British Open.

De Amerikaan was eenmaal eerder de aanvoerder van zijn ploeg. In 1993 werd onder zijn leiding een nipte overwinning behaald. Het was tevens de laatste keer dat de VS in Europa de strijd in zijn voordeel besliste. Sindsdien eindigden zeven van de negen ontmoetingen in het voordeel van de Europeanen.

Xavi tot 2016 bij Barcelona

Xavi Hernández zal hoogstwaarschijnlijk zijn gehele voetbalcarrière louter in het shirt van Barcelona hebben gespeeld. De 32-jarige middenvelder maakte vandaag bekend dat hij zijn contract bij de Catalaanse grootmacht tot 2016 gaat verlengen. Xavi is dan 36.

De Catalaan ontkende tegelijkertijd dat hij een lucratief aanbod uit Rusland heeft aangenomen, een gerucht dat de afgelopen tijd de ronde deed. "Dat zou ik alleen hebben gedaan als ik hier ontevreden was, maar dat ben ik niet en dat toon ik door mijn contract te verlengen. (...) Het doet me plezier als ik eraan denk dat dit mijn enige club zal zijn."

Xavi speelt al sinds 1998 voor het eerste van Barcelona, speelde 429 wedstrijden en scoorde daarin 51 keer. Hij was echter al vanaf zijn elfde actief bij de club uit de Catalaanse hoofdstad.

Vandaag werd ook bekend dat Cristian Tello zijn contract tot 30 juni 2016 zal verlengen. Ook hij komt voort uit Barcelona's eigen jeugdopleiding.

KNVB heeft datum voor overige Jupiler Leagueduels

De KNVB heeft donderdag de nieuwe speeldatum bekendgemaakt van de overige twee Jupiler Leagueduels, die afgelopen weekeinde werden afgelast als gevolg van het winterse weer. Eerder was al een nieuwe datum geprikt voor de andere vijf wedstrijden die geen doorgang konden vinden.

FC Den Bosch neemt het donderdag 17 januari thuis op tegen FC Eindhoven. Op diezelfde dag staat ook Go-Ahead-Eagles - SC Veendam gepland. De andere duels staan voor maandag 17 december en maandag 21 januari op het programma.

Pocket-editie van Minecraft verkoopt goed

Het gaat goed met Minecraft en het bedrijf achter Minecraft. Mojang heeft in een tweet verteld dat de mobiele versie van het spel al vijf miljoen keer verkocht is. In totaal zijn er al meer dan 17,5 miljoen exemplaren van een Minecraft-versie verkocht. Naast een mobiele variant is er ook een Xbox 360- en pc-versie.

Mojang gaat binnenkort met een update komen waarmee multiplayer mogelijk wordt voor de Minecraft Pocket Edition. Wanneer deze update gaat komen is nog niet bekend. Wel zal het bedrijf in Q1 van 2013 moet een patch komen waarmee enkele bugs en tweaks toegepast gaan worden. 

Bij wangedrag aan loket geen uitkering

Uitkeringsgerechtigden die zich misdragen tegenover personeel van de sociale dienst of een andere uitvoeringsinstantie in de sociale zekerheid lopen straks de kans dat ze hun uitkering kwijtraken. Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken heeft dat donderdag gezegd bij de behandeling van haar begroting in de Tweede Kamer. Eerder deze week had VVD-Kamerlid Cora van Nieuwenhuizen daarop aangedrongen.

Volgens Klijnsma zal in alle sociale verzekeringswetten worden opgenomen dat "zeer ernstig" wangedrag kan leiden tot stopzetting van de uitkering.

Vorig jaar kreeg 77 procent van de medewerkers van sociale diensten te maken met ongewenst gedrag aan het loket, aldus Van Nieuwenhuizen.

Devil May Cry komt 25 januari naar pc

QLOC S.A. is de developer van de pc-versie van DMC: Devil May Cry en heeft aangekondigd dat deze versie vanaf januari beschikbaar is. Het bedrijf heeft wat meer informatie vrijgegeven, zo ondersteunt het spel AMD Eyefinity multi-display-technologie en AMD Crossfire waarmee je twee grafische kaarten kunt gebruiken.

De game zal draaien op 60 FPS of zelfs hoger en biedt ondersteuning voor Xbox 360-controllers of andere third-party controllers. De minimale systeemeisen zijn:

  • OS: Windows Vista/XP, Windows 7, Windows 8
  • Processor: AMD Athlon X2 2.8 Ghz or better,
  • Intel Core 2 Duo 2.4 Ghz or better
  • Memory: 2 GB RAM
  • Hard Disk Space: 8 GB free hard drive space
  • Video Card: ATI Radeon HD 3850 or better,
  • NVIDIA GeForce 8800GTS or better
  • DirectX: 9.0c or greater
  • Sound: Standard audio device

Geadviseerde systeemeisen zijn:

  • OS: Windows Vista/XP, Windows 7, Windows 8
  • Processor: AMD Phenom II X4 3 Ghz or better,
  • Intel Core 2 Quad 2.7 Ghz or better
  • Memory: 4 GB RAM
  • Hard Disk Space: 9 GB free hard drive space
  • Video Card: AMD Radeon™ HD 6950 or better
  • DirectX: 9.0c or greater
  • Sound: Standard audio device

Dictee

Foutloos. He-le-maal foutloos. Dat was me nog nooit gelukt en ik had ook niet verwacht dat het ooit zou gebeuren. Maar gisteravond was het dan toch zover, bij het Groot Dictee der Nederlandse Taal 2012. Lange woorden, trema’s, d/t-situaties, samenstellingen, het ging allemaal goed. Helemaal foutloos dus? Ja, helemaal foutloos. Ik had het gepresteerd de volledige zesde zin correct op te schrijven. Bij die andere zeven zinnen ging ik uiteraard wel regelmatig de mist in.

FOK!filmtip van de dag: Return Of The King

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Na twee dagen The Lord Of The Rings willen we de reeks waardig eindigen door ook naar deel drie te kijken. Om 20.30 uur op RTL7 is de film The Lord Of The Rings: The Return Of The King te bewonderen. De reis naar de Doemberg om de Ring te vernietigen vordert, maar het einddoel is ook nog lang niet in zicht. Sauron voert het bevel over zijn laatste belegering en de mensheid kijkt steeds wanhopiger uit naar de terugkeer van hun Koning. De reisgenoten, evenals de krachten die zich achter hen verenigd hebben, zijn eindelijk gearriveerd bij het grootste gevecht uit hun leven. Ze hebben geen kans om te winnen en hun gevecht dient slechts één doel: Sauron afleiden en Frodo volgen om zijn opdracht te volbrengen in dit laatste, beslissende moment.

Veel kijkplezier!

Valve toont hardwarecijfers van Steam

Ome Gabe van Valve heeft een lijstje samengesteld naar aanleiding van een onderzoek naar de hardware van gebruikers. Dit is niet een complete lijst, aangezien het een vrijwillig onderzoek was en niet iedereen antwoord heeft gegeven. Desalniettemin toch een redelijk indicatie wat de gemiddelde Steam-gebruiker bezit.

  • OS Version Windows 7 64 bit – 58.58%
  • System RAM 4 GB – 23.43%
  • Intel CPU Speeds 2.3 Ghz to 2.69 Ghz – 21.17%
  • Physical CPUs 2 cpus – 47.34%
  • Video Card Description Intel HD Graphics 3000 – 3.94%
  • VRAM 1024 MB – 34.03%
  • Primary Display Resolution 1920 x 1080 – 29.47%
  • Multi-Monitor Desktop Resolution 3840 x 1080 – 18.60%
  • Microphones Yes – 72.95%
  • Language English – 54.74%
  • Free Hard Drive Space 100 GB to 249 GB – 26.10%
  • Total Hard Drive Space 250 GB to 499 GB – 34.23%
  • Network Speed Unspecified – 28.95%
  • Other Settings FCMOV – 100.00%

Meer informatie kan gevonden worden op de Steam-website.

steamresults

Een derde minder overvallen op tankstations

Het aantal overvallen op tankstations is sinds 2009 met ruim 35 procent gedaald. Dat meldt autobranchevereniging Bovag op basis van cijfers van het Korps Landelijke Politiediensten.

Tussen januari en november 2009 werden nog 150 overvallen op tankstations gepleegd. In dezelfde periode in 2012 waren dat er 97. Volgens Bovag is de daling deels toe te schrijven aan betere camera's en alarmsystemen bij de tankstations.

Daarnaast proberen tankstations bewust weinig geld in kas te hebben, onder meer door klanten te stimuleren met pin te betalen. Dit is bekend bij overvallers, zegt Bovag, waardoor tankstations een steeds minder aantrekkelijk doelwit worden.

FOK!sters helpen FOK!kers met kerstpakkettenroadtrip

Twee FOK!users rijden donderdag een route van ruim 700 kilometer door het land om van de FHF-kerstpakkettenactie een groot succes te maken. Barretje80 en littledrummergirl gaan tijdens hun roadtrip kerstpakketten ophalen bij liefdadige FOK!users en deze vervolgens uitdelen bij minder bedeelde FOK!users.

De tocht begon met een vertraging van 30 minuten om 9.30 uur in Den Haag. De dames rijden onder meer langs Rotterdam, Rhoon, Den Helder en Groningen om pakketten op te halen. De distributieronde voert vervolgens langs plaatsen als Den Bosch, Tilburg, Oosterhout en Gouda om weer te eindigen in Den Haag. De roadtrippers hebben het vooralsnog erg gezellig gehad. Bij de ene user kregen ze koffie, thee, appeltaart,  broodjes en een fles wijn voor thuis, bij de ander stond een zelfgemaakte biologische choco-mokkacake klaar.

In het FHF-forum loopt een vervoerstopic, waarin de hele roadtrip te volgen is. Na elk bezoek van de roadtrippende dames verschijnt daar een update.

De kerstpakkettenactie wordt in 2012 voor het derde jaar georganiseerd. Dit jaar zijn er maar liefst 41 pakketten door FOK!users voor FOK!users gemaakt. Dat zijn er 11 meer dan vorig jaar. De actie kan daarom met recht een succes genoemd worden. "Wat leuk is, is dat ik dit jaar zie dat ontvangers ook gevers worden. Omdat ze zelf weten hoe leuk het is om iets te krijgen", meldt moderator Cat22.

De kerstpakkettenroute
De kerstpakkettenroute (screenshot: Google Maps)

Staphorst staat stil bij zelfmoord gepeste scholiere

Jongeren in Staphorst hebben een bijeenkomst georganiseerd om stil te staan bij de zelfmoord van een 15-jarig meisje uit die plaats. Ze maakte dinsdag een einde aan haar leven door voor een trein te springen, waarschijnlijk vanwege pesterijen op haar school in Meppel.

De bijeenkomst vindt vrijdagavond plaats in het Dienstencentrum in Staphorst en is een initiatief van de jongeren zelf, laat de Overijsselse gemeente donderdag weten. Het meisje wordt maandag begraven.

De school van het meisje, het AOC Terra in Meppel, gaat de zelfmoord onderzoeken, zo werd eerder donderdag bekend. De school wil weten of het meisje inderdaad werd gepest.

SP: 'Stuur Fyra retour afzender'

In de Tweede Kamer bestaat grote onvrede over de Fyra, die sinds deze week tussen Amsterdam en Brussel rijdt. Tijdens een overleg met staatssecretaris van Infrastrucutuur Wilma Mansveld (PvdA) hekelden de partijen de technische problemen en het ontbreken van Den Haag als halteplaats van de spaghettiboemel.

Regeringspartij VVD toonde zich uiterst ontevreden over de deal die Mansveld begin deze maand sloot met België. Het compromis hield in dat er een trein ging rijden tussen Breda en Antwerpen. Een rechtstreekse verbinding tussen Den Haag en Brussel komt er echter niet, hoewel dat was afgesproken met België.

De afgelopen maanden dreigde het kabinet België nog met juridische stappen om de afspraken hierover uit 2005 na te komen. De Belgen zeiden geen geld te hebben om het treinstel te kopen dat daarvoor nodig was. Ook zou de lijn niet rendabel zijn. Die juridische procedure is nu van tafel.

De VVD vindt dat Mansveld alsnog juridische stappen moet nemen. België heeft de gemaakte afspraken 'met voeten getreden', zei Betty de Boer. De hofstad heeft in het verleden 'andermaal' de toezegging gekregen dat de rechtstreekse verbinding met Brussel zou blijven. "Ik ben het niet eens met de conclusie om te stoppen met verdere juridische stappen op dit punt."

De Boer steunt het voornemen van de gemeente Den Haag om zelf te zorgen voor een rechtstreekse verbinding tussen de hofstad en België. Ook D66'er Stientje van Veldhoven noemde het ontbreken van Den Haag in de dienstregeling een 'gemiste kans' en vroeg de staatssecretaris dit te herstellen.

Het pizzabrik rijdt sinds deze week van Amsterdam naar Brussel. Verschillende fracties hekelden de problemen waarmee dat gepaard gaat. Sinds zondag liep ruim de helft van de passagiers vertraging op. Ook daarop viel harde kritiek te beluisteren. Farshad Bashir (SP) riep op om de spaghettiboemels retour te sturen naar de fabrikant, die 'prutswerk' heeft afgeleverd. Ook wil hij dat een schadeclaim wordt ingediend.

Ondertussen zou de Beneluxtrein weer moeten gaan rijden, vindt de SP'er, die 'ronduit verbolgen' zei te zijn over de gang van zaken. Verschillende partijen hekelden ook dat voor de spaghettiboemel verplicht kaartjes moeten worden gereserveerd. Mansveld komt later op de middag aan het woord.

Meer onderzoek naar schietpartij Rishi

Justitie laat aanvullend onderzoek doen naar het schietincident vorige maand op station Hollands Spoor in Den Haag, waarbij de 17-jarige Rishi om het leven kwam door een politiekogel. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) is onder meer gevraagd uit te zoeken wat de afstand tussen de schietende agent en het slachtoffer was.

Ook onderzoekt het NFI de baan die de kogel heeft afgelegd, laat het Openbaar Ministerie in Den Haag donderdag weten. De Rijksrecherche moet tot in detail in kaart brengen wat er is gebeurd tussen het oproepen van de politie tot aan het schot.

Het OM roept getuigen van het schietincident die nog niet met de Rijksrecherche hebben gesproken, op zich alsnog te melden. De politie is in het bijzonder op zoek naar twee vrouwen die tijdens het incident op spoor 4 stonden.

De agent die de jongen doodschoot, is een dag na het incident gehoord als verdachte. Ook sprak de recherche al met andere mensen die op een of andere manier betrokken waren bij de schietpartij, zoals NS-personeel. Volgens justitie is het verdere verloop van het onderzoek lastig in te schatten, omdat onderzoeksresultaten weer nieuwe vragen kunnen oproepen.

Schadevergoeding voor klokkenluider bouwfraude

De Nederlandse overheid betaalt een schadevergoeding aan Floor Drost. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken donderdag gezegd. Drost bracht in 2004 de schaduwboekhouding van bouwbedrijf Boele & van Eesteren naar buiten.

Om hoeveel geld het gaat wordt niet bekendgemaakt. De woordvoerder zei dat deze stap niet betekent dat de staat aansprakelijkheid erkent voor de schade die Drost heeft geleden. Het betalen van een schadevergoeding is echter, gezien de rol die Drost heeft gespeeld als klokkenluider, wel zo redelijk, lichtte de woordvoerder toe.

Het feit dat er nu een schadevergoeding wordt betaald, betekent dat Drost verder zal afzien van gerechtelijke stappen, zei de woordvoerder.

G.I. Joe: Retaliation blaast Londen op

De nieuwste trailer van G.I. Joe: Retaliation knalde vandaag de redactie binnen. Niet alleen Joe moet rennen voor zijn leven, niemand op aarde lijkt veilig te zijn voor het kwaad waar we deze keer oog in oog mee staan.

In de keiharde actiefilm spelen onder meer Bruce Willis, Jonathan Pryce, Channing Tatum, Dwayne Johnson, Adrianne Palicki, Ray Stevenson, Ray Park en Joseph Mazzello een knallende rol. Dit keer moet het G.I. Joe team het niet alleen opnemen tegen hun dodelijke vijand Cobra, maar ook tegen regering die het G.I. Joe team probeert op te heffen en te elimineren.

G.I. Joe: Retaliation verschijnt op 28 maart 2013 in de bioscoop.


Moskou verbiedt betoging tegen Poetin

Het stadsbestuur van Moskou heeft donderdag geweigerd toestemming te verlenen voor een protestbetoging tegen president Vladimir Poetin. Oppositieleiders zeggen het verbod naast zich neer te leggen en zaterdag toch de straat op te gaan.

De oppositie wil met de demonstratie het eenjarig bestaan van de anti-Poetinbeweging vieren. In het afgelopen jaar vonden veel grote demonstraties tegen de terugkeer van Poetin als president plaats. De grootste trokken meer dan honderdduizend deelnemers en het ging er meestal vreedzaam aan toe. Zaterdag komen waarschijnlijk veel minder mensen op de been, maar zal de oproerpolitie naar verwachting ingrijpen.

In onderhandelingen over de geplande demonstratie heeft het stadsbestuur de oppositieleiders routes aangeboden die in het verleden ook zijn gevolgd, maar de organisatoren staan er op dat de mars leidt naar het hoofdkantoor van de federale veiligheidsdienst FSB in het centrum van Moskou.

De animo om mee te doen is afgenomen, deels doordat mensen teleurgesteld zijn in de leiders van de oppositie, maar peilingen geven ook aan dat er grote ontevredenheid heerst over de regering van Poetin. Sinds Poetin in maart na een onderbreking van vier jaar aan een derde termijn begon heeft het door het Kremlin gedomineerde parlement enkele wetten aangenomen waarin deelname aan ongeoorloofde demonstraties zwaar wordt bestraft, bijvoorbeeld met een boete van driehonderdduizend roebel (7500 euro, bijna een gemiddeld jaarsalaris).

Behalve een boete lopen deelnemers ook kans klappen te krijgen of door de politie afgevoerd te worden.

Grote vuurwerkvangst in Randstad

De politie heeft dinsdag bij invallen op verschillende locaties in de Randstad bijna 6,5 ton zwaar illegaal vuurwerk in beslag genomen. Negen mensen werden gearresteerd, zo laat de politie vrijdag weten. Bij het vuurwerk zaten cobra's, mortierbommen en ander massa-explosief vuurwerk.

In Amsterdam werd het meeste vuurwerk gevonden, 3400 kilo in totaal. In het Zuid-Hollandse Nootdorp werd nog eens 2600 kilo aangetroffen. Verdere invallen vonden plaats in Rotterdam, Den Haag en de gemeente Leidschendam-Voorburg. Behalve het vuurwerk werden ook zeven bestelbusjes en vijftienduizend euro in beslag genomen.

De aangehouden verdachten zijn tussen de 21 en 59 jaar oud. Zes van hen zitten nog vast. Het massa-explosieve vuurwerk, dat bij ontploffing van één deel een kettingreactie in werking zet, is afgevoerd en vernietigd.

SP dreigt met motie van wantrouwen tegen Teeven

De SP gaat een motie van wantrouwen indienen tegen staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) als hij geen opvang regelt voor afgewezen asielzoekers die niet terug kunnen keren. Dat zei Sharon Gesthuizen donderdag bij de ontruiming van het tentenkamp in Den Haag.

De Tweede Kamer stemde vorige maand in met een motie die het kabinet opdraagt om 'menswaardige opvang' te regelen voor asielzoekers die zijn uitgeprocedeerd maar niet terug kunnen keren naar hun land van herkomst. Teeven weigert dit.

Woensdag debatteert de Kamer over de kwestie. "Als Teeven dan niet heeft besloten de motie uit te voeren trek ik daar consequenties uit", zei Gesthuizen. "De staatssecretaris heeft de Kamermeerderheid te respecteren. Als hij dat niet doet, mag hij wat mij betreft opstappen."

Thaise oud-premier aangeklaagd wegens moord

De Thaise oud-premier Abhisit Vejjajiva is donderdag aangeklaagd wegens moord in verband met de gewelddadigheden tussen aanhangers en tegenstanders van zijn voorganger Thaksin Shinawatra in 2010. Bij het geweld vielen meer dan negentig doden en achttienhonderd gewonden.

De aanklacht vloeit voort uit onderzoek van een speciale rechercheafdeling, de DSI. Het verwijt aan Abhisit is dat hij ongebreideld gebruik van dodelijk geweld heeft toegestaan tegen betogers die zijn aftreden eisten omdat hij op onwettige wijze aan de macht zou zijn gekomen. Zijn voorganger Thaksin werd in 2006 door het leger aan de kant gezet omdat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan corruptie en minachting had getoond voor de monarchie.

Abhisit ontkent schuldig te zijn. Een rechter moet de aanklacht tegen hem nog goedkeuren voordat het tot een proces kan komen.

De DSI acht Abhisit met name schuldig aan de dood van een taxichauffeur, omdat hij toestond dat het leger oorlogswapens en scherpe munitie gebruikte tegen demonstranten. Ook voormalig vicepremier Suthep Thaugsuban, die toentertijd de leiding had over een speciale veiligheidsdienst die de protesten van de zogenoemde roodhemden moest indammen, is aangeklaagd.

De aanklacht van de DSI tegen Abhisit is saillant, omdat de directeur van de DSI, Tharit Phengdit, de recherchedienst ook al leidde toen Abhisit premier was. Hij werd toen gezien als een verlengstuk van de premier bij het aanpakken van de leiders en aanhangers van de roodhemden.

Inmiddels zit Abhisit in de oppositie en is de zus van Thaksin, Yingluck Shinawatra, premier van Thailand. Thaksin verblijft in zelfgekozen ballingschap, na in 2008 te zijn veroordeeld wegens belangenverstrengeling. Aanhangers zeggen dat hij onterecht veroordeeld is en hopen dat hij terug kan keren zonder de gevangenis in te gaan.

De zaak tegen Abhisit en Suthep wordt gezien als een soort wisselgeld voor een amnestieregeling voor de talrijke personen die in verband met de politieke veldslagen na de coup zijn veroordeeld of aangeklaagd. Een amnestie voor Thaksin zou politiek beter te verkopen zijn als die ook voor Abhisit zou gelden. Abhisit heeft echter in recente interviews gezegd dat hij bereid is zich voor de rechter te verantwoorden; Thaksin zou dat dan ook moeten doen.


Thaise oud-premier aangeklaagd wegens moord (Foto: Novum)

Patriots eind januari operationeel

De Patriot-eenheden die Nederland naar Turkije stuurt, zijn naar verwachting eind januari operationeel. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) donderdag gezegd na een gesprek met NAVO-chef Anders Fogh Rasmussen in Brussel.

Waar de Nederlandse Patriots naartoe gaan, kon Rutte nog niet zeggen. Daarover wordt nog overlegd met Duitsland en de Verenigde Staten, die ook Patriots sturen ter verdediging van Turkije tegen Syrische raketaanvallen.

Rasmussen bedankte Rutte voor het sturen van de Patriots, en ook voor de Nederlandse bijdragen in Afghanistan en Kosovo en aan de antipiraterijmissie bij Somalië. "Nederland is een sterke en betrouwbare bondgenoot."

Rasmussen zei op de persconferentie ook dat het Syrische regime 'dicht bij ineenstorting' is. "Het is alleen een kwestie van tijd. Ik doe een beroep op het regime om het geweld te stoppen en in te zien wat de feitelijke situatie is."

'Lindsay raakt persoonlijke eigendommen kwijt'

Lindsay Lohan raakt mogelijk een hoop persoonlijke eigendommen kwijt. De actrice heeft de huur van haar opslagbox niet betaald, waardoor de inhoud van Lohans container kan worden geveild. Dat schrijft entertainmentwebsite TMZ.

Lindsay zou nog een rekening van zo'n zestienduizend dollar hebben openstaan. In de box bewaart de actrice naar verluidt dure designkleding en erfstukken.

Lohan kan pas weer bij haar spullen als ze de factuur heeft voldaan. Dat kan de actrice echter niet, omdat de Amerikaanse belastingdienst haar rekeningen geblokkeerd heeft wegens een hoge belastingschuld.

Mourinho teleurgesteld in spelers na nederlaag

Jose Mourinho was na de bekernederlaag van zijn Real Madrid tegen Celta de Vigo woensdagavond totaal niet te spreken over de getoonde wil en instelling van zijn spelers. "Er zijn spelers die mij hebben teleurgesteld. Het leek wel of ze niet wilden voetballen vanwege de kou, de regen en omdat het 'maar' een bekerduel is."

De Koninklijke ging woensdagavond in de Copa del Rey met 2-1 onderuit, ook al acteerde het in de sterkste opstelling. De terugwedstrijd op 9 januari moet worden gewonnen om uitschakeling in het bekertoernooi te voorkomen.

De geruchten dat Mourinho met sommige spelers niet meer door een deur kan, worden door zijn uitspraken alleen maar sterker. Naar verluidt zou de Special One aan zijn laatste seizoen als oefenmeester bezig zijn bij Real. Voorzitter Florentino Perez verwees het gerucht vorige week echter naar het rijk der fabelen.

De Spaanse kampioen maakt tot nog toe geen al te best seizoen door. In de competitie staat men al elf punten achter koploper en aartsrivaal Barcelona. De ploeg verloor al zes wedstrijden in de diverse competities, een meer dan in het hele vorige seizoen. Real plaatste zich, achter Borussia Dortmund, nog wel voor de laatste zestien van de Champions League.


Mourinho teleurgesteld in spelers na nederlaag (Foto: Novum)

Cumberbatch zijn rol in Star Trek Into Darkness

De afgelopen weken waren er veel geruchten rondom de rol van Benedict Cumberbatch. Speelt hij Khan in de film Star Trek Into Darkness of niet? Is het dan toch de telepathische Gary Mitchell? Het verlossende antwoord komt van Benedict zelf.

Mocht je niet willen weten welke rol Cumberbatch op zich neemt, stop dan nu met lezen.

In een interview met Access Hollywood laat de acteur weten dat hij de rol speelt van… "John Harrisson, een terrorist en nieuw personage. Hij is iemand die niet de alledaagse, tweedimensionale schurk is, hij heeft een zeer bijzonder doel", zo legt Cumberbatch uit. "Ik hoop dat er in de film ook een moment zit dat je met hem kan meeleven en kan sympathiseren met de motieven waar hij voor strijdt, niet zozeer met de achtergrond en de vernietiging die hij veroorzaakt."

De acteur blikt in het interview terug op zijn rol van Harrison. "Het was een geweldige tijd, niet alleen omdat hij de vijand is en de antagonist, maar ook omdat hij een duidelijk doel heeft en het niet moeilijk is om zijn beweegredenen op bepaalde momenten te zien." En wat te denken van de geruchten over Khan na het verschijnen van de de Japanse aankondigingstrailer? De knipoog naar de film Star Trek II: The Wrath Of Khan noemt Cumberbatch 'interessant'. " Speculatie is speculatie en dat is altijd leuk."

Star Trek Into Darkness verschijnt op 6 juni 2013 in de bioscoop.

Japanse versie van de Star Trek Into Darkness aankondigingstrailer

Rente voor Spanje en Italië omlaag

Italië en Spanje hebben donderdag tegen lagere rentes staatsleningen weten te veilen. Voor de veilingen was bovendien veel belangstelling.

De Spaanse schatkistbewaarder verkocht onder meer voor 802 miljoen euro aan tienjaarsleningen. De rente die het daarover moet betalen daalde tot 4,2 procent. Eind vorige maand was Spanje nog een rente van 4,47 procent schuldig.

Italië sleet 3,5 miljard euro aan staatsleningen met een looptijd van drie jaar. De rente daalde tot het laagste niveau in twee jaar. Het land moet een rente van 2,5 procent betalen. Afgelopen maand was dat nog 2,64 procent.

Op de secundaire markten van staatspapieren waren de rentes voor zowel Italië als Spanje nog gestegen nadat de Italiaanse premier Mario Monti afgelopen weekeind bekend had gemaakt af te treden zodra het parlement heeft ingestemd met de begroting.

Monti is de opvolger van de onder druk van de financiële markten afgetreden Silvio Berlusconi. Die kondigde direct na het nieuws van het aftreden van Monti aan weer kandidaat te zijn voor het premierschap.

De kans op een hernieuwd premierschap voor de 76-jarige Berlusconi is heel klein, omdat een oude belangrijke coalitiepartner hem niet steunt. De oud-premier zinspeelde er woensdag vervolgens op dat hij geen kandidaat wordt als Monti zich opwerpt. Of Monti dit doet is echter nog niet bekend.

Argo, Django en Lincoln Golden Globe-favorieten

De volledige nominatielijst voor de Golden Globes is vrijgegeven. Met name de films Argo, Django Unchained en Lincoln hebben meerdere nominaties in de wacht weten te slepen, waaronder die voor beste film.

Stevens Spielbergs oorlogsdrama Lincoln maakt volgend jaar kans op zeven Golden Globes. De film maakt onder meer kans op de prijs voor beste drama, en acteerprijzen voor hoofdrolspeler Daniel Day-Lewis, Sally Field en Tommy Lee Jones. Het politieke drama Argo van Ben Affleck en de westernfilm Django Unchained van Quentin Tarantino maken allebei kans op vijf Golden Globes, waaronder die voor beste drama. De drie titels concurreren in die categorie met de boekverfilming Life of Pi en Zero Dark Thirty over de jacht op Osama Bin Laden.

De nominaties voor beste regisseurs komen overeen met de genomineerden voor beste drama. Affleck werd genomineerd voor Argo, Bigelow voor Zero Dark Thirty, Ang Lee voor Life of Pi, Spielberg voor Lincoln en Tarantino voor Django Unchained.

In de categorie beste komedie maken de The Best Exotic Marigold Hotel, Les Misérables, Moonrise Kingdom, Salmon Fishing in the Yemen en Silver Linings Playbook kans op Golden Globes. De categorie beste niet-Engelstalige film is bevolkt door Europese producties. Maar liefst drie Franstalige films maken kans. De Franse komedie Intouchables, het Oostenrijkse drama dat zich afspeelt in Parijs Amour en de Frans-Belgische coproductie De Rouille et d'Os. De films concurreren met het Deense drama A Royal Affair en het Noorse Kon-Tiki.

Bij de acteurs in drama's zijn de kanshebbers, naast Day-Lewis als Lincoln, Richard Gere voor Arbitrage, John Hawkes voor The Sessions, Joaquin Phoenix voor The Master en Denzel Washington voor Flight. Bij de dames zijn de genomineerden in de categorie drama Jessica Chastain voor Zero Dark Thirty, Marion Cotillard voor De Rouille et d'Os, Helen Mirren in Hitchcock, Naomi Wattts voor The Impossible en Rachel Weisz voor The Deep Blue Sea.

Actrice Jodie Foster krijgt tijdens de uitreiking op 13 januari de Cecil B. DeMille-prijs voor haar oeuvre. De Golden Globes worden volgend jaar voor de zeventigste keer uitgereikt. Drie jaar lang nam de Britse komiek Ricky Gervais de presentatie op zich, maar volgend jaar wordt uitreiking aan elkaar gepraat door de Amerikaanse comédiennes Tina Fey en Amy Poehler.

Winnaars in de filmcategorieën van de Globes zijn doorgaans een belangrijke graadmeter voor de winnaars van de Oscars. De prijzen voor film en tv worden uitgereikt door de journalistenvakbond Hollywood Foreign Press Association. De prijzenceremonie vindt op 13 januari 2013 in Beverly Hills plaats, waar de gouden wereldbollen worden uitgedeeld. De volledige nominatielijst is hieronder te bewonderen:

FILMS

BEST PICTURE, DRAMA
Argo
Django Unchained
Life of Pi
Lincoln
Zero Dark Thirty

BEST PICTURE, MUSICAL OR COMEDY
Best Exotic Marigold Hotel
Les Miserables
Moonrise Kingdom
Salmon Fishing in the Yemen
Silver Linings Playbook

BEST DIRECTOR
Ben Affleck, Argo
Kathryn Bigelow, Zero Dark Thirty
Ang Lee, Life of Pi
Steven Spielberg, Lincoln
Quentin Tarantino, Django Unchained

BEST ACTOR, DRAMA
Daniel Day-Lewis, Lincoln
Richard Gere, Arbitrage
John Hawkes, The Sessions
Joaquin Phoenix, The Master
Denzel Washington, Flight

BEST ACTRESS, DRAMA
Jessica Chastain, Zero Dark Thirty
Marion Cotillard, Rust and Bone
Helen Mirren, Hitchcock
Naomi Watts, The Impossible
Rachel Weisz, The Deep Blue Sea

BEST ACTOR, COMEDY OR MUSICAL
Jack Black, Bernie
Bradley Cooper, Silver Linings Playbook
Hugh Jackman, Les Miserables
Ewan McGregor, Salmon Fishing in the Yemen
Bill Murray, Hyde Park on Hudson

BEST ACTRESS, COMEDY OR MUSICAL
Emily Blunt, Salmon Fishing in the Yemen
Judi Dench, Best Exotic Marigold Hotel
Jennifer Lawrence, Silver Linings Playbook
Maggie Smith, Quartet
Meryl Streep, Hope Springs

BEST SUPPORTING ACTOR
Alan Arkin, Argo
Leonardo DiCaprio, Django Unchained
Philip Seymour Hoffman, The Master
Tommy Lee Jones, Lincoln
Christoph Waltz, Django Unchained

BEST SUPPORTING ACTRESS
Amy Adams, The Master
Sally Field, Lincoln
Anne Hathaway, Les Miserables
Helen Hunt, The Sessions
Nicole Kidman, The Paperboy

BEST SCREENPLAY
Mark Boal, Zero Dark Thirty
Tony Kushner, Lincoln
David O. Russell, Silver Linings Playbook
Quentin Tarantino, Django Unchained
Chris Terrio, Argo

BEST ANIMATED FEATURE
Brave
Frankenweenie
Hotel Transvylvania
Rise of the Guardians
Wreck-It Ralph

BEST FOREIGN LANGUAGE FILM
Amour
A Royal Affair
The Intouchables
Kon Tiki
Rust and Bone

BEST ORIGINAL SCORE
Mychael Danna, Life of Pi
Alexandre Desplat, Argo
Dario Marianelli, Anna Karenina
Tom Tywker, Reinhold Heil, Johnny Klimek, Cloud Atlas
John Williams, Lincoln

BEST ORIGINAL SONG
"For You" Act of Valor
"Not Running Anymore" Stand Up Guys
"Safe and Sound" The Hunger Games
"Skyfall" Skyfall
"Suddenly" Les Miserables

TELEVISIE

BEST TV SERIES, DRAMA
Breaking Bad
Boardwalk
Downton Abbey
Homeland
Newsroom

BEST TV SERIES, COMEDY
The Big Bang Theory
Episodes
Girls
Modern Family
Smash

BEST ACTOR, TV DRAMA
Steve Buschemi
Bryan Cranston
Jeff Daniels
Jon Hamm
Damian Lewis

BEST ACTRESS, TV DRAMA
Connie Britton, Nashville
Glenn Close, Damages
Claire Danes, Homeland
Michelle Dockery, Downton Abbey
Julianna Marguiles, The Good Wife

BEST ACTOR, TV COMEDY
Don Cheadle, House of Lies
Alec Baldwin, 30 Rock
Louis CK, Louis
Matt LeBlanc, Episodes
Jim Parsons, The Big Bang Theory

BEST ACTRESS, TV COMEDY
Zooey Deschanel, New Girl
Julia Louis-Dreyfus, Veep
Lena Dunham, Girls
Tina Fey, 30 Rock
Amy Poehler, Parks and Recreation

BEST MINISERIES OR MOTION PICTURE MADE FOR TELEVISION
Game Change
The Girl
Hatfields & McCoys
The Hour
Political Animals

BEST PERFORMANCE BY AN ACTOR IN A MINISERIES OR A MOTION PICTURE MADE FOR TELEVISION
Kevin Costner
Benedict Cumberbatch
Woody Harrelson
Toby Jones
Clive Owen

BEST PERFORMANCE BY AN ACTRESS IN A MINISERIES OR A MOTION PICTURE MADE FOR TELEVISION
Nicole Kid
Jessica Lange
Sienna Miller
Julianne Moore
Sigourney Weaver

BEST PERFORMANCE BY AN ACTOR IN A SUPPORTING ROLE IN A SERIES, MINISERIES, OR MOTION PICTURE MADE FOR TELEVISION
Max Greenfield, New Girl
Ed Harris, Game Change
Danny Houston, Magic City
Mandy Patinkin, Homeland
Eric Stonestreet, Modern Family

BEST PERFORMANCE BY AN ACTRESS IN A SUPPORTING ROLE IN A SERIES, MINISERIES, OR MOTION PICTURE MADE FOR TELEVISION
Hayden Panetierre, Nashville
Archie Panjabi, The Good Wife
Sarah Paulson, Game Change
Maggie Smith, Downton Abbey
Sofia Vergara, Modern Family

Verhuizing orka Morgan niet onrechtmatig

De verhuizing van orka Morgan van het Dolfinarium in Harderwijk naar Loro Parque, een park in Tenerife, was niet onrechtmatig. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam donderdag bepaald. De zaak was aangespannen door de Orka Coalitie, een verbond van dierenactivisten, die wilde dat het dier in de natuur zou worden vrijgelaten.

Morgan werd in 2010 ernstig verzwakt aangetroffen in de Waddenzee. Het dier werd naar het Dolfinarium gebracht om te herstellen. In 2011 werd bekendgemaakt dat Morgan naar Loro Parque op Tenerife zou verhuizen, waar al vijf andere orka's leefden. Toenmalig staatssecretaris Henk Bleker gaf een vergunning af voor de verhuizing van Morgan naar Tenerife. Dit had volgens de Orka Coalitie nooit mogen gebeuren.

De vergunning mocht alleen worden afgegeven als het doel daarvan onderzoek of onderwijs naar de bescherming of instandhouding van de soort was. Dit is volgens de rechter het geval. Het park op Tenerife doet onderzoek en vervult een educatieve functie, aldus de rechter.

De rechter ziet geen reden om aan te nemen dat het welzijn van Morgan gevaar loopt op Tenerife. De Orka Coalitie kan, als ze het hier niet mee eens is, een zaak in Spanje starten.

VUmc komt met verbeterplan

Het VUmc in Amsterdam voert een reeks maatregelen door om de kwaliteit van de zorg, patiëntveiligheid en de samenwerking tussen artsen te verbeteren. Dat maakte het ziekenhuis donderdag bekend.

Ook stappen drie leden van de raad van toezicht op. In de loop van volgend jaar zal een nieuwe raad van bestuur aantreden. Daarmee hoopt het ziekenhuis de afstand tussen de raad van bestuur en de werkvloer te verkleinen.

Daarnaast hoopt het ziekenhuis met het verbeterplan het vertouwen van patiënten zo snel mogelijk te herstellen. "Het is, al met al, een pakket met stevige maatregelen geworden, waarbij we ook onszelf niet ontzien", licht voorzitter van de raad van toezicht Cees Veerman toe. "Maar dat is nodig om het vertrouwen in VUmc te herstellen." Een saillant detail: Veerman blijft zelf aan.

Het Amsterdamse ziekenhuis kwam dit jaar meerdere keren in opspraak. Artsen van de longafdeling lagen met elkaar overhoop en tv-producent Eyeworks maakte zonder toestemming van patiënten filmopnames op de afdeling Spoedeisende Hulp. Deze week werd bekend dat er op de afdeling kindergeneeskunde mogelijk is gefraudeerd met declaraties.

Fresco-vernielster veilt werk

De 80-jarige vrouw die wereldfaam verwierf met haar 'restauratie' van een fresco van Jezus in een Spaans kerkje, biedt een van haar kunstwerken aan op eBay. De opbrengst van het schilderij gaat naar een goed doel.

Celia Gimenez werd in augustus plotsklaps beroemd, nadat op internet foto's waren opgedoken van haar restauratie van de muurschildering Ecce Homo (Zie, de mens) in het stadje Borja. Het gezicht van de heilige zoon leek door een chimpansee geschilderd.

Het hoogste bod voor het doek dat Gimenez nu veilt, Las Bodegas de Borja, was donderdag met 620 euro het dubbele waard van de startprijs. Ruim dertig mensen brachten hun bod uit. De opbrengst gaat naar de katholieke hulporganisatie Caritas.

De fresco van Gimenez, die door sommigen werd omgedoopt tot Ecce Mono (Zie, de aap), werd een toeristische attractie in Borja. Het misvormde plaatje wordt nu gebruikt op T-shirts en wijnflessen.

Een foto van de originele fresco en het resultaat van het amateuristische prutswerk van Celia is te zien op de website van de NOS.

Politie start ontruiming tentenkamp Den Haag

De politie is donderdagmiddag gestart met de ontruiming van het tentenkamp van een groep asielzoekers in Den Haag. Rond 13.30 uur waren zo'n vijftien asielzoekers gearresteerd, nadat de politie hun een laatste kans had gegeven het terrein vrijwillig te verlaten. Daar waren zo'n dertig asielzoekers, die zich aan elkaar vast hadden geketend, niet op ingegaan.

Op het terrein zijn ongeveer dertig politiemensen aanwezig, waaronder politie te paard. Zij zetten een deel van het terrein af met linten. Een groep van zo'n dertig sympathisanten kreeg de keuze het afgezette terrein te verlaten of ook gearresteerd te worden. Daarnaast staan vier bussen van de Mobiele Eenheid klaar, meldt een woordvoerder van de actiegroep.

Eerder had een groep van zo'n 25 asielzoekers het kamp al verlaten. Zij zijn ondergebracht bij sympathisanten. Ook een deel van de tenten is afgebroken. Een woordvoerder liet eerder weten op een vreedzame ontruiming te hopen. Waar de dertig asielzoekers naartoe gaan als zij weer op straat worden gezet, weten zij niet.

De Haagse rechtbank bepaalde woensdag dat de ontruiming op last van de gemeente mocht doorgaan. Van burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen (VVD) mag de groep, die sinds drie maanden in het kamp bivakkeert, overdag en zonder tenten wel demonstreren op de Koekamp aan het Malieveld. Een woordvoerder van de groep zei dat, mede door de kou, niet te zien zitten.


Politie start ontruiming tentenkamp Den Haag (Foto: Novum)

Hennis sluit extra geld voor Defensie uit

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert waarschuwt dat er onder geen beding meer geld voor de krijgsmacht beschikbaar komt. "Extra geld is wensdenken", zei de minister donderdag in de Tweede Kamer bij de behandeling van de begroting van haar departement. Extra bezuinigingen zijn niet uitgesloten, zei Hennis verder.

Het ministerie van Defensie moet een miljard euro bezuinigen, zo bepaalde het vorige kabinet al. Daardoor sneuvelen zesduizend banen. Hennis, die deze bezuinigingsoperatie moet leiden, zal eind volgend jaar met een visie komen waarin ze uiteenzet hoe het afgeslankte budget en het ambitieniveau van de krijgsmacht op elkaar afgestemd moeten worden.

De minister wil de komende jaren stevig inzetten op internationale samenwerking. Het is volgens Hennis noodzakelijk dat Nederland nauwer gaat samenwerken met België en Duitsland.


Hennis sluit extra geld voor Defensie uit (Foto: Novum)

Kooijman en Keet! te horen in animatiefilm

Jan Kooijman gaat een stem inspreken voor de avontuurlijke 3D animatiefilm Ted & de Schat van de Mummie. Naast de bekende acteur en presentatorspreken ook de Telekids-presentatrice Keet! en cabaretier Jandino Asporaat een stem in. De nieuwe animatiefilm is vanaf 13 februari 2013 te zien in de bioscoop.

Kooijman spreekt de stem in van Ted Jones, een klungelige bouwvakker die droomt van een avontuurlijk leven zoals dat van de legendarische Indiana Jones. Keet! verzorgt de stem van Sara, de mooie, intelligente en goed opgevoede dochter van een beroemd archeoloog. Jandino is Freddy, een vrolijke maar eigenaardige gids met een multi-jas vol gadgets die hij probeert te verkopen.

Jan sprak al eerder stemmen in voor een bioscoopfilm, maar nog nooit die van een actieheld als Ted Jones. "Ik ben trots dat ik de stem van Ted mag verzorgen. Welke jongen droomt er nou niet van om voor even een actieheld te mogen zijn!? Net als Ted ben ik soms nogal klungelig, dus volgens mij is het een match made in heaven." Keet! heeft ook zin in haar rol. "Inspreken van stemmen is echt helemaal te gek. Je moet echt goed kunnen acteren want je stem moet bij het beeld passen en dat vind ik altijd een enorme uitdaging." Ook Jandino is kijkt uit om zijn stem te verlenen aan de animatiefilm. "Ik voel me zeer vereerd dat ik gevraagd ben om de stem van Freddy in te spreken. Met veel plezier kijk ik dan ook uit naar deze film!"

In Ted & de Schat van de Mummie wordt de dromerige bouwvakker Ted Jones vanwege een ongelukkige verwarring aangezien voor een beroemd archeoloog en wordt hij op expeditie gestuurd naar Peru. Met hulp van zijn trouwe hond Bieber, de mooie, intelligente Sara en een stomme papegaai probeert Ted de mythische verloren stad van de Inca’s te redden van een groep gemene schatzoekers.

Het inspreken van de stemmen van de van origine Spaanse animatiefilm genaamd Las aventuras de Tadeo Jones vindt deze maand plaats. Independent Films brengt Ted & de Schat van de Mummie op 13 februari 2013 in 3D uit in de Nederlandse bioscopen.

Het einde is nabij in Pacific Rim-trailer

Aliens uit de ruimte? Onzinm het einde van de mensheid start door een gevaar dat diep onder ons zit. Vandaag is een nieuwe trailer verschenen voor Guillermo del Toro zijn film Pacific Rim.

Wanneer legioenen van monsterlijke wezens, die bekend staat als Kaiju, uit een opening in de zeebodem naar het aardoppervlak komen, start er een oorlog begon die miljoenen levens eist. Om de Kaiju’s te bestrijden heeft de mens massieve robots met de titel Jaegers gemaakt. Maar zelfs de Jagers blijken bijna weerloos te zijn in de strijd tegen de meedogenloze Kaiju. Op de rand van de volledige ondergang moet de mensheid alle krachten bundelen om te kunnen overleven. Zij leggen  het lot van het volk in de handen van twee onwaarschijnlijke helden: een aangespoelde, voormalig piloot (Charlie Hunnam) en een stagiair (Rinko Kikuchi) die samen met een legendarische, maar verouderde Jaeger het gevecht aan wille gaan. Samen staan ze als laatste de mensheid hoop tegen de naderende Apocalyps.

Pacific Rim verschijnt op 18 juli 2013 in de bioscoop.

Consument wil tandarts en fysio in basispakket

Consumenten willen dat een bezoek aan de tandarts en de fysiotherapeut wordt vergoed onder de basiszorgverzekering. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlandse Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel).

Van de zesduizend ondervraagde consumenten geeft rond de 85 procent aan de tandarts en het fysiotherapeut in het basispakket te willen. Sinds de invoering van de basiszorgverzekering in 2006 heeft de tandarts hier nooit onder gevallen. Fysiotherapie is dit jaar juist versoberd.

Consumenten kunnen vanaf volgend jaar geen rollator meer declareren bij hun zorgverzekeraar. Net iets meer dan de helft van de ondervraagden is het daar mee eens. Dieetadvies wordt juist weer teruggestopt in het basispakket. Een kwart van de ondervraagden kan zich daarin vinden.

Slechts vijftien procent wil dat hulp met stoppen met roken weer onder de dekking van de basiszorgverzekering komt te vallen. Geestelijke gezondheidszorg vindt men belangrijker: daarvan vindt 59 procent dat dit onder het basispakket moet vallen.

Volgens het Nivel is het belangrijk dat consumenten worden betrokken bij de samenstelling van het zorgpakket, om de solidariteit van het zorgstelsel te behouden. "Als veel mensen het idee hebben dat ze veel moeten betalen voor zorg die volgens hen helemaal niet in het basispakket thuishoort, komt de houdbaarheid van ons zorgstelsel onder druk te staan", meent onderzoeker Judith de Jong. "Dit kan tot gevolg hebben dat mensen af willen van een verplicht basispakket."

Helikoptercrash Maasvlakte waarschijnlijk door fout

Een fout van de piloot van de helikopter die in juni 2010 crashte op de Maasvlakte heeft mogelijk het ongeluk ingeleid. Ook is het mogelijk dat een passagier, die op de plaats van de tweede piloot zat, de crash heeft veroorzaakt. Dat meldt de Onderzoeksraad voor Veiligheid donderdag na onderzoek.

De helikopter maakte volgens de onderzoekers een draaiende beweging, die vervolgens niet werd gestopt. Het toestel kwam daarna in een snelle daling terecht en raakte onbestuurbaar. Er was vervolgens onvoldoende tijd om de ontstane situatie te corrigeren. Bij de crash vielen vier doden, een vijfde inzittende raakte ernstig gewond.

De onderzoeksraad acht een technische of medische oorzaak onwaarschijnlijk. De piloot heeft mogelijk onbedoeld de crash ingeleid met een verkeerde besturingsmanoeuvre. Een andere mogelijkheid is volgens de raad dat de passagier op de stoel van de tweede piloot per ongeluk een van de pedalen heeft geraakt. De helikopter was uitgerust met een dubbele bediening.

Volgens de voorschriften is het niet toegestaan dat er tijdens vluchten passagiers in de cockpit aanwezig zijn, tenzij de dubbele bediening wordt verwijderd. Die regels gelden echter alleen op commercieel luchtvervoer met burgerhelikopters.

Daar was in dit geval geen sprake van omdat de inzittenden, onder wie drie fotografen, opnamen maakten van de wielertocht Tour du Port. De vierde passagier was een medewerker van de organisatie van het evenement. Volgens de raad moet er nog eens kritisch worden gekeken naar de regelgeving omtrent het al dan niet verwijderen van de dubbele bediening.

Onenigheid rond eigendom Stalker-licentie

Het is niet duidelijk welk gamebedrijf de rechten heeft om spellen uit te geven in de schietspelserie Stalker. Deze week maakte de Duitse uitgever Bitcomposer bekend de rechten verkregen te hebben, maar de Russische gamestudio GSC Game World ontkent dit in een verklaring richting gamewebsite Gamasutra.

Bitcomposer heeft in onder meer Duitsland het schietspel Stalker: Call for Pripyat, dat gemaakt werd door GSC Game World, uitgegeven. Volgens de gamestudio heeft de uitgever nog rekeningen open staan. GSC beweert dan ook dat het niet waar is dat Bitcomposer de rechten heeft om spellen rond Stalker op de markt te brengen.

Het Russische bedrijf heeft in de afgelopen jaren meerdere schietspellen gemaakt binnen de Stalker-reeks. Het bedrijf werkte aan Stalker 2, maar kwam in de financiële problemen. Een groot deel van de werknemers werkt nu bij andere gamestudio's aan verschillende spellen.

Haug na 22 jaar weg bij Mercedes

Mercedes neemt aan het eind van de maand afscheid van de grote baas van de motorsportafdeling. Norbert Haug verlaat het Duitse automerk na 22 jaar. "Hij was meer dan 20 jaar het gezicht van onze activiteiten in de motorsport. Met als hoogtepunt de terugkeer van de 'Silberpfeile' in de Formule 1", zei Dieter Zetsche, de directeur van moederconcern Daimler.

Mercedes nam de renstal over van de Brit Ross Brawn en reed vanaf 2010 als Mercedes GP weer meer in de Formule 1. Het grootste succes boekte de renstal afgelopen seizoen met de zege van Nico Rosberg in de Grote Prijs van China. Haugs laatste wapenfeit was het contracteren van de Britse coureur Lewis Hamilton voor volgend jaar als vervanger van de gestopte Michael Schumacher.

Patricia Paay droomt van filmrol

Patricia Paay hoopt ooit nog in een film te kunnen spelen. "Ik zou zo graag in een leuke Nederlandse speelfilm willen", zegt Paay voor de camera van Novum Nieuws.

De Rotterdamse heeft een rol in de komedie De Marathon laten schieten. "Daar wilden ze dat ik mezelf speelde en dat vind ik geen uitdaging." Ze hoopt in de toekomst een betere filmrol aangeboden te krijgen. "Een leuke, gekke rol vind ik wel leuk." De 63-jarige diva is vooral bekend als mediapersoonlijkheid en zangeres, maar acteren deed ze nooit. "Dat zou ik nog willen doen."

DTM-test Frijns bij Mercedes

Robin Frijns heeft op het circuit van Estoril een DTM-test voor Mercedes-Benz afgewerkt. De Limburger was door de Duitse fabrikant uitgenodigd naar aanleiding van zijn sterke optreden in de World Series by Renault, waarin hij afgelopen seizoen kampioen werd.

Frijns werd onlangs als derde- en reservecoureur aangesteld bij Sauber. Een garantie voor veel kilometers is dit niet. Esteban Gutierrez reed het afgelopen seizoen namelijk alleen de eerste vrije training van India, omdat Sergio Perez zich niet lekker voelde. Ook mag er tijdens het seizoen niet getest worden. 

"Ik heb zo hard mogelijk gereden en we zullen wel zien waar het toe leidt", aldus Frijns na zijn geheime sessie van afgelopen week.

Courtney Love niet blij met 'herenigd' Nirvana

Aandachtshoer Courtney Love is pissig op Paul McCartney. De Beatle stond woensdag op het podium met de nog levende leden van Nirvana, wat de weduwe van Kurt Cobain niet kon waarderen. Dat schrijft entertainmentwebsite TMZ.

"Als John nog leefde, zou het cool zijn geweest", zei Love, die kennelijk meer voelt voor John Lennon dan voor McCartney. De rock-'zangeres' is echter niet alleen pissig op de Beatle, ook Cobains ex-collega's Dave Grohl en Krist Novoselic moeten het ontgelden.

Grohl en Novoselic bestempelden hun optreden als een Nirvana-reünie. Daarvan is volgens Love geen sprake, omdat Cobain, die in 1994 zelfmoord pleegde, de 'hart en ziel' van de grungeband was.

Staat wordt niet vervolgd om Otapan

De Nederlandse staat wordt niet vervolgd voor de gang van zaken rond het asbestschip Otapan. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag woensdag bepaald. Milieuorganisatie Greenpeace had een verzoek tot vervolging ingediend. Hoewel verwijtbaar is gehandeld, zijn de staat en de betrokken ambtenaren immuun voor rechtsvervolging, aldus het hof.

De Otapan lag jaren in de haven van Amsterdam. In 2006 werd het schip naar Turkije gestuurd om ontmanteld te worden. Daarvoor werd een exportvergunning afgegeven. Wat het hof betreft kunnen de staat en de ambtenaren worden gezien als verdachten van het plegen van sluikhandel en valsheid in geschrifte. Vervolging is uitgesloten, omdat de ambtenaren en de staat zich kunnen verschuilen achter hun immuniteit.

Toen het schip in Turkije aankwam, werd het teruggestuurd. Het bevatte veel meer asbest dan eerder was opgegeven. Het schoonmaken van het schip kostte Nederland uiteindelijk zo'n 4,3 miljoen euro.


Staat wordt niet vervolgd om Otapan (Foto: Novum)

Wie is wie in The Hobbit?

Met het in première gaan van de langverwachte film The Hobbit: An Unexpected Journey komt voor de vele fans een droom uit. Echter biedt deze film een ware overload aan dwergen. Wat nu?

Was het voor de kijkers van The Lord of the Rings-trilogie al lastig om de vele personages in het begin uit elkaar te houden, met dertien dwergen is het ook voor de Hobbit-films lastig om ze allemaal uit elkaar te houden. FOK!film helpt je graag om het onderscheid te vinden met onderstaande tekening. Neem dit mee naar de bioscoop of vouw het schema in de dvd- of bluray-verpakking, voordat je de draad weer eens kwijt bent.

The Hobbit: An Unexpected Journey draait nu in de bioscoop. Hier kan je de review van de film lezen.

[WK Clubs] Chelsea moeiteloos naar finale

Chelsea heeft zich eenvoudig geplaatst voor het WK voor clubteams in Japan. De winnaar van de Champions League was in Yokohama met 3-1 te sterk voor het Mexicaanse Monterrey. Zondag in de finale stuiten de Britten op het Braziliaanse Corinthians, dat woensdag Al Ahly uitschakelde.

Chelsea had iets meer dan een kwartier nodig om op voorsprong te komen. Na een mooi hakballetje van Eden Hazard en een voorzet van Ashley Cole schoot Juan Mata raak. Aldo de Nigris miste vlak daarna met het hoofd een goede kans op de gelijkmaker.

De eerste drie minuten na rust werd de wedstrijd van alle spanning beroofd. Fernando Torres maakte er met een van richting veranderd schot 2-0 van. Bijna direct na de aftrap liep verdediger Darvin Chavez na een voorzet van Mata de bal ongelukkig in eigen doel. Pas in blessuretijd redde De Nigris de eer voor de Mexicanen.

Chelsea kan dit seizoen wel een succesje gebruiken. De Londense club sneuvelde als titelverdediger al in de groepsfase van de Champions League. In de Premier League bedraagt de achterstand op koploper Manchester United al tien punten.

Onbekend sprookje Hans Christian Andersen gevonden

Een Deense historicus zegt dat hij een tot nu toe onbekend sprookje van Hans Christian Andersen heeft gevonden. Onderzoeker Esben Brage vond het zes pagina's tellende verhaal in het nationale archief van Denemarken, waar het kennelijk al jaren onaangeraakt had gelegen.

Het sprookje lag onderin een doos die ooit toebehoorde aan een welgestelde familie in Andersens geboorteplaats Odense. Het handgeschreven verhaal, dat de naam Vetkaars kreeg, is opgedragen aan de overbuurvrouw van de schrijver.

Het gaat vermoedelijk om een van de eerste verhalen van de schrijver van sprookjes als De Kleine Zeemeermin en Het Lelijke Eendje, zei Andersen-kenner Ejnar Stig Askgaard donderdag. Andersen schreef het verhaal zeven jaar voor zijn officiële debuut in 1829. De schrijver leefde van 1805 tot 1875 en schreef honderdzestig sprookjes.


Onbekend sprookje Hans Christian Andersen gevonden (Foto: Novum)

Polikliniek cardiologie Ruwaard maandag weer open

De polikliniek cardiologie van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse gaat maandag weer open. De polikliniek gaat geleidelijk weer volledig draaien met cardiologen van het Maasstad Ziekenhuis, maakte het ziekenhuis donderdag bekend. De verpleegafdeling cardiologie blijft voorlopig gesloten.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft ingestemd met de heropening. De inspectie heeft met het ziekenhuis en andere betrokken partijen geconcludeerd dat de patiëntveiligheid en kwaliteit van zorg gewaarborgd zijn.

De polikliniek opent maandag met twee cardiologen die elk een dagdeel spreekuur houden. Daarna wordt het aantal cardiologen en spreekuren uitgebreid. Naar verwachting duurt het nog enkele weken voordat de polikliniek weer volledig draait. Alle spreekuren vinden in eerste instantie plaats in Spijkenisse. De buitenpoliklinieken worden voorlopig niet ingevuld.

De polikliniek cardiologie van het ziekenhuis en de buitenpoliklinieken werden op 20 november gesloten. Enkele dagen eerder was de verpleegafdeling cardiologie gesloten, nadat bekend was geworden dat de sterftecijfers op de verpleegafdeling in 2010 hoger lagen dan gemiddeld. Mogelijk maakten cardiologen fouten. Inmiddels liggen er 21 aangiften over het geknoei van het ziekenhuis bij het Openbaar Ministerie in Rotterdam.

Voortijdige schoolverlaters al vroeg zichtbaar

Leerlingen die het voortgezet onderwijs niet afmaken zijn al in de brugklas te ontdekken. Achterblijvende schoolprestaties in een vroeg stadium van de schoolcarrière zijn een belangrijke risicofactor, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. Het gaat vooral om jongens.

Schoolverlaters hebben behalve slechte prestaties ook weinig motivatie en vinden de school vaak niet leuk. Bovendien horen ze vaak tot de lagere sociaaleconomische klasse. Ook kinderen op scholen met alleen vmbo haken sneller af zonder diploma dan leerlingen van bredere scholengemeenschappen.

Volgens het CBS is proces van voortijdig schoolverlaten niet onomkeerbaar, ook al gaat het op jonge leeftijd van start. Zo werkt het als ouders meer interesse tonen in de schoolactiviteiten van hun kind.

Ontvoeringsslachtoffer CIA wint zaak in Straatsburg

De door de Amerikaanse geheime dienst CIA ontvoerde en naar een geheime gevangenis in Afghanistan overgebrachte Duitser Khaled El-Masri heeft een door hem aangespannen zaak voor het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg gewonnen. Volgens het EHRM klopt het verhaal van El-Masri en moet Macedonië hem zestigduizend euro schadevergoeding betalen omdat het zijn rechten meermaals heeft geschonden.

Het is de eerste belangrijke juridische overwinning van El-Masri, die zegt dat hij in 2003 in Macedonië werd ontvoerd omdat hij werd aangezien voor een terreurverdachte. Hij zegt vier maanden te zijn vastgehouden in een geheime CIA-gevangenis in Afghanistan.

Ruim 1500 klachten over nieuwe dienstregeling

Bij het meldpunt van Rover zijn sinds maandag ruim vijftienhonderd meldingen binnengekomen over de nieuwe dienstregeling van de NS. Dat meldt een woordvoerder van de reizigersvereniging donderdag. Het merendeel van de klachten gaat over te volle treinen.

Opvallend veel klachten over te volle treinen gingen over de trajecten Almere Buiten-Amsterdam, Haarlem-Rotterdam en Leiden-Amsterdam. Ook over te drukke treinen vanuit Apeldoorn en Amersfoort richting Utrecht werd volop geklaagd. Daarnaast maakten reizigers melding van langere overstaptijden.

Verder kwamen veel meldingen binnen over de Fyra, de snelle internationale verbinding van Nederland naar België, die de Beneluxtrein sinds zondag vervangt. Sinds zondag liep ruim de helft van de mensen die met de Fyra reisden vertraging op.

Ook over het busvervoer werd geklaagd. Bussen van Arriva zorgden met name in Leiden voor vertraging, onduidelijkheid en drukte. In Zuid-Limburg kregen reizigers te maken met te kleine busjes ingezet door vervoerder Veolia.

Rover verwacht dat de piek van de klachten inmiddels is geweest. De reizigersvereniging wil in overleg met de NS, zodat knelpunten in de nieuwe dienstregeling worden aangepakt. Wanneer dat overleg plaatsheeft is nog niet bekend.


Ruim 1500 klachten over nieuwe dienstregeling (Foto: Novum)

Kickstarter gaat niet altijd goed

Ongeveer tien maanden geleden was er een game genaamd Code Hero op kickstarter gezet. Het project was erg succesvol en haalde $170.000 op van de oorspronkelijk beoogde $100.000. Reden genoeg voor de makers om eens geconcentreerd aan de slag te gaan en de game uit te brengen.

Sinds de betalingen binnen zijn, zijn de plannen echter niet gegaan zoals gepland. Ondanks dat er mensen geweest zijn die meer dan $1.000 hebben betaald voor de productie en de belofte die door de maker hieraan verbonden is, suggereert de baas van de studi, Alex Peake, dat er meer nodig is om de game af te maken.

"We can deliver a bunch of levels that deliver on what we promised originally, but what we have in mind is ten times more ambitious. We've been talking to quite a few interested investors, philanthropists and foundations, and it looks like they're going to be willing to help us finish the job", aldus Peake.

De makers hebben inmiddels een bericht uitgestuurd dat de game nog steeds in ontwikkeling is. Mensen die ervoor betaald hebben, zijn echter op hun hoede. Sommige van hen verzamelen zich nu om een betere communicatie onder de betalers van Code Hero te krijgen. Volgens dit groepje mensen hangt er nog geen rechtszaak in de lucht, maar willen ze wel duidelijke antwoorden.

Helft Fyra-reizigers loopt vertraging op

Sinds zondag hebben ruim de helft van de mensen die met de Fyra reisden vertraging opgelopen. Dat heeft een woordvoerder van de NS donderdag gezegd.

Voor twee derde van de vertraagde reizigers bedroeg de vertraging minder dan een kwartier, aldus de woordvoerder. Zo'n twintig procent was minstens een half uur langer onderweg.

Volgens de woordvoerder is er niet een enkele oorzaak voor de problemen aan te wijzen. Een delegatie van de NS en NS Hispeed gaat vrijdag naar België om met de Belgische spoorwegen te praten. De woordvoerder benadrukte dat het een reeds gepland overleg betreft. De gesprekken zullen wel vooral over de problemen met de Fyra gaan.

Tot dusver zijn er donderdag weinig problemen met de Fyra. Slechts een spaghettiboemel liep vertraging op, zei de woordvoerder.

De hogesnelheidstrein rijdt sinds zondag tussen Amsterdam en Brussel.

Reizigersorganisatie Maatschappij voor Beter OV roept de NS-delegatie op vrijdag vooral niet met de Fyra naar België af te reizen. Als ze dat wel doen 'moet de kans dat zij op het afgesproken moment op het NMBS-kantoor in Brussel zullen arriveren minimaal worden geacht', aldus de reizigersorganisatie.


Helft Fyra-reizigers loopt vertraging op (Foto: Novum)

'Christopher Walken is maffe psychopaat'

Sam Rockwell vond zijn tegenspeler Christopher Walken soms net een psychopaat. In de misdaadkomedie Seven Psychopaths spelen de acteurs twee hondenkidnappers bij wie een steekje los zit. "Die man is zo intens, soms geloof je gewoon dat hij echt niet spoort", zegt Rockwell tegen Novum Nieuws.

In Seven Psychopaths zijn Rockwell en Walken te zien als de werkloze acteur Billy en de gepensioneerde nietsnut Hans, die wat bijverdienen door honden te ontvoeren om ze vervolgens aan de nietsvermoedende eigenaars terug te geven en het vindersloon op te strijken. Als ze echter per ongeluk de Shih Tzu van de geflipte crimineel Charlie, een rol van Woody Harrelson, ontvoeren, halen ze zich meer onheil op de hals dan ze hadden verwacht.

De 44-jarige Rockwell staat bekend om zijn excentrieke rollen in films als Confessions of a Dangerous Mind, The Hitchhiker's Guide to the Galaxy en Moon. Hij is dus wel wat gewend, maar de acteerprestaties van de 69-jarige Walken sloegen alles.

"Christopher kan echt alles maken op zo'n set", lacht Rockwell. "Ik moet steeds oppassen dat ik het niet te dik aanzet, want anders wordt het koddig of gewoon sneu. Chris niet, die gooit alle remmen los. Je ziet zelfs dat hij daar door de jaren heen steeds beter in is geworden."

Walken, die sowieso al bekendstaat om het vaak op de hak nemen van zijn eigen imago, houdt zich in Seven Psychopaths inderdaad geen moment in. Dat vindt ook regisseur Martin McDonagh, bekend van Six Shooter en In Bruges. "Dan wacht Chris net te lang met antwoord geven en lacht hij nog even guitig naar zijn tegenspeler", licht hij toe. "Maar het wordt nooit schmieren. Ontzettend knap."

De filmtitel duidt op de rode draad in de film, de titel van een filmscript waar Colin Farrells personage Marty, een scenarist met writer's block, al tijden op zwoegt. Om aan goede ideeën te komen plaatst hij een advertentie voor echte psychopaten, zodat zij hem hun verhalen kunnen vertellen. Uiteindelijk blijken de grootste psychopaten echter regelmatig bij hem over de vloer te komen, zoals zijn goede vriend Billy en diens compagnon Hans.

In de film zijn ook Tom Waits en Olga Kurylenko te zien. Seven Psychopaths draait vanaf vandaag in de Nederlandse bioscoop.

Wiggins wil Tour toch weer winnen

Bradley Wiggins gaat volgend jaar toch weer voor de eindzege in de Tour de France. Dat zegt de titelverdediger van Team Sky donderdag tegen de BBC. "Dat is mijn doel, maar ik weet niet of het ook realistisch is". De Brit had bij de tourpresentatie in oktober nog gezegd hoogstwaarschijnlijk te gaan knechten voor land- en ploeggenoot Chris Froome.

Het parcours van de komende Tour lijkt meer op het lijf van klimmer Froome geschreven dan op dat van de lange Wiggins. De route bevat veel meer klimwerk dan de afgelopen editie. De vele tijdritkilometers, in het voordeel van Wiggins, zijn juist uit de route verdwenen. Froome, de nummer twee van afgelopen jaar, liet bij de presentatie doorschemeren als kopman te willen starten.

Wiggins lijkt nu toch voor zijn eigen kans te willen gaan. "Ik wil de Tour weer winnen, maar ik schik me in de teamstrategie. Ik zal Chris steunen als dat nodig is. Anders moet je niet willen starten, want er zijn genoeg anderen die die rol wel op zich willen nemen. Het komt er gewoon op neer om te doen wat de ploeg van je verlangt."

De olympisch kampioen tijdrijden wekt de suggestie dat Sky met twee leiders naar de Tour moet gaan. "Al weet ik niet of dat goed gaat uitpakken." Of dat plan doorgaat is nog maar de vraag. Teambaas Dave Brailsford liet in november voorzichtig weten Wiggins te willen uitspelen in de Ronde van Italië en Froome als kopman te laten starten in de Tour.

Regenachtige, bewegende poster The Wolverine

Vandaag is de nieuwe poster van de film The Wolverine gelanceerd. Naast de statische poster is er ook een speciale bewegende versie, een zogenaamde motion poster verschenen.

In The Wolverine is Logan/Wolverine (Hugh Jackman) - de eeuwige krijger en buitenstaander - in Japan te vinden. Daar zal het katana-staal van de samurai in aanraking komen met zijn adamantium klauwen als Wolverine het opneemt tegen een mysterieus persoon uit zijn verleden. Deze confrontatie zal ontaarden in een episch gevecht en zal Logans leven voorgoed veranderen.

De film, die is geregisseerd door James Mangold, is gebaseerd op een populaire verhaallijn uit de Wolverine-stripboeken. Vanaf 25 juli 2013 is The Wolverine n de bioscoop te bewonderen.

The Wolverine
The Wolverine (klik op de afbeelding voor een groter formaat)

Het behekste huis van Marlon Wayans

Geesten, vliegende meubels en duiveluitdrijvingen, we zijn er de afgelopen jaren kapot mee gegooid. Marlon Wayans, een van de geestelijk vaders achter Scary Movie, merkte dit en geeft een volledig eigen draai aan het geestenthema.

A Haunted House is een hilarische spoof op horrorfilms als Paranormal Activity en The Devil Inside. In de komedie volgen we Malcolm en Kisha (Marlon Wayans en Essence Atkins) die zojuist samen in hun droomhuis zijn ingetrokken. Al snel blijkt dat ze niet alleen in het huis zijn. Terwijl Malcolm aan zijn seksleven wil werken, waarbij hij liever niet gestoord wil worden door een irritante geest, komt hij erachter dat het juist zijn vriendin is die bezeten is. Hulp van een homoseksuele psychiater, een coke snuivende priester en een amateuristisch team van ghostbusters moet het leven van het ooit zo gelukkige stel redden.

In A Haunted House spelen onder meer Marlon Wayans, Nick Swardson, David Koechner, Essence Atkins, Cedric the Entertainer, Bobbie Lee en Dave Sheridan. De filmverschijnt in Nederland op 14 februari in de bioscoop.

Jackie Chan wil protestregels Hong Kong inperken

Jackie Chan vindt dat de protesten in Hong Kong moeten worden beperkt. "Er moeten regels komen waarover gedemonstreerd kan worden", zegt de acteur uit Hong Kong tegen het Chinese tijdschrift Southern People Weekly.

De actieheld klaagt dat de stad is uitgegroeid tot een stad vol protesten waar 'mensen schelden op China, schelden op de leiders, schelden op alles en protesteren tegen alles'. Een woordvoerder van de Rush Hour-acteur wilde niet ingaan op de uitspraken.

De 58-jarige Chan deed drie jaar geleden soortgelijke uitspraken over het inperken van de vrijheden van mensen, waarna hij werd overladen met kritiek. Toen zei de acteur te betwijfelen of vrijheid goed was.

Hong Kong is een voormalige Britse kolonie en is een semi-autonome regio. De stad is het toneel geweest van protesten tegen leider Leung Chun-ying.

Ruben van der Meer wint acteerprijs

Ruben van der Meer heeft tijdens het San Marino Film Festival de prijs voor beste acteur gewonnen. Van der Meer won de prijs voor zijn rol in de komedie Plan C.

De acteur liet woensdagavond weten in zijn nopjes te zijn met de prijs. "Ik ben zo blij!" twitterde hij met een foto van zichzelf en de prijs.

Van der Meer speelt in de misdaadkomedie een Amsterdamse rechercheur met gokschulden. Hij besluit een pokertoernooi te overvallen om van zijn problemen af te komen. De acteur maakte voor zijn rol ook kans op een Gouden Kalf, maar die werd gewonnen door Reinout Scholten van Aschat.

Het filmfestival in de kleine Europese staat vindt voor de tweede keer plaats. Het festival begon maandag en duurt tot en met zondag.

Europa op voorsprong in Mosconi Cup

Het Europese poolteam heeft nog twee punten nodig om voor de derde keer op rij de Mosconi Cup te winnen. De ploeg onder leiding van de Nederlandse bondscoach Johan Ruijsink liep in de York Hall in Londen op de derde dag uit naar een voorsprong van 9-6 op het Amerikaanse team.

De twee Nederlanders in het Europese team deden goede zaken. Nick van den Berg en Niels Feijen wonnen hun dubbels. Beiden haalden hun punt binnen met de Griek Nikos Ekonomopoulos als speelpartner. Aanvoerder Van den Berg verloor wel zijn singlepartij van Johnny Archer.

Vanavond staan nog zes singlepartijen op het programma. Mocht Europa deze edititie van de Mosconi Cup winnen dan verkleinen ze de achterstand tot vier punten. Amerika heeft elf keer gewonnen tegenover zes zeges voor Europa. 

Van Gerwen: 'Ik ben zeker niet één van de favorieten'

Aankomende vrijdag start het wereldkampioenschap darts van profbond PDC. Eén van de titelfavorieten volgens de bookmakers is de in bloedvorm verkerende Michael van Gerwen. Van Gerwen won in oktober de World Grand Prix en verloor afgelopen maand de finale van de Grand Slam of Darts van Raymond van Barneveld.

Gemakkelijk gaat het in ieder geval niet worden voor Van Gerwen, die onder andere te maken heeft met de concurrentie van Phil Taylor. "Ik sta lekker te gooien en heb gewoon veel zelfvertrouwen. Maar het is belangrijk dat ik het WK ronde voor ronde bekijk. Te ver vooruit kijken kan gevaarlijk zijn.", vertelt Van Gerwen aan NUsport

Op de vraag of hij zichzelf als favoriet voor de titel ziet, is van Gerwen duidelijk. "Ik ben zeker niet één van de favorieten. Phil Taylor zie ik nog steeds als de absolute favoriet, met daarnaast Adrian Lewis."

Waar het toernooi vrijdag van start gaat, hoeft van Gerwen pas op 20 december voor het eerst in actie te komen. Hij neemt het op tegen Singaporees Paul Lim of de Maleisiër Mohd Latif Sapup.

Team Rabobank verder als Blanco Pro Cycling

De voormalige Rabobank-wielerploeg gaat volgend seizoen verder onder de naam Blanco Pro Cycling. Dat is donderdag bekendgemaakt. Rabobank besloot zich in oktober na zeventien jaar trouwe dienst terug te trekken als hoofdsponsor. Sindsdien ging de ploeg onder de werktitel White Label door het leven.

Richard Plugge wordt naar voren geschoven als de nieuwe directeur van de ploeg. Hij volgt de aan het eind van het jaar vetrekkende Harold Knebel op. Plugge is momenteel in dienst als communicatiemanager.

In tegenstelling tot eerdere berichten is Giant niet in de nieuwe naam verwerkt. Het Taiwanese bedrijf blijft wel actief als subsponsor. Volgend jaar moet blijken of een nieuwe hoofdsponsor gevonden kan worden, zodat in 2014 een doorstart mogelijk is.

De vrouwenploeg kan wel op de steun van Rabobank blijven rekenen. De formatie rondom kopvrouw Marianne Vos gaat verder onder de naam Rabobank Liv/Giant Team en wordt ondergebracht in een zelfstandige stichting. Rabobank zal ook de veldrijders, de mountainbikers en de beloften financieel blijven steunen.

De beslissing van Rabobank om de herenploeg de rug toe te keren volgde op het dopingschandaal rondom oud-wielrenner Lance Armstrong. In het door de Amerikaanse antidopingautoriteit Usada opgestelde rapport gaf Levi Leipheimer toe dat hij in zijn periode bij Rabobank epo gebruikte.

Opnieuw chemiebedrijf dicht om veiligheidsproblemen

In Rotterdam sluit op korte termijn opnieuw een chemiebedrijf tijdelijk de deuren onder druk van de inspectiediensten. Dat melden verschillende bronnen aan RTV Rijnmond. Het gaan om het van oorsprong Spaanse bedrijf Abengoa Bioenergy. Milieudienst DCMR wil inhoudelijk niet reageren op het artikel van RTV Rijnmond.

De fabriek heeft volgens de lokale omroep de brandblussystemen niet op orde, alarmmelders zouden niet werken en er zou zoutzuur uit leidingen lekken. Ook zijn verschillende andere veiligheidsproblemen, die twee jaar geleden al werden aangekaart, nog steeds niet opgelost.

Abengoa gooit het bedrijf uit angst voor een slecht imago vrijwillig dicht voor drie maanden. In die tijd moeten de grootste problemen zijn opgelost. De inspectiediensten hebben desondanks een proces-verbaal opgemaakt en nadere maatregelen aangekondigd.

Het chemiebedrijf in de Europoort produceert uit maïs bio-ethanol. Van restproducten wordt onder meer veevoer gemaakt.

Abengoa is het tweede grote chemiebedrijf in Rotterdam dat tijdelijk de deuren sluit. Afgelopen zomer kwam tankopslagbedrijf Odfjell in opspraak vanwege hoge veiligheidsrisico's. Dat bedrijf ligt sindsdien grotendeels stil.

Nederlandse bevolking groeit minder hard

Het inwonertal van Nederland groeit dit jaar minder hard dan vorig jaar. Het inwonertal stijgt dit jaar met 47.000, 27.000 minder dan in 2011. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. Nederland telde begin dit jaar 16,7 miljoen inwoners.

Een van de oorzaken van de lagere bevolkingsgroei is dat meer migranten Nederland hebben verlaten en er minder nieuwe migranten voor in de plaats zijn gekomen. Dat geldt vooral voor migranten uit het voormalige Oostblok. Het CBS denkt dat dit mogelijk komt door de verslechterde arbeidsmarkt.

Ondanks de terugval van de bevolkingsgroei wordt voor de komende decennia nog wel een 'aanzienlijke' groei voorzien. Nederland telt in 2040 naar verwachting 17,8 miljoen inwoners, 1,1 miljoen meer dan begin dit jaar. Daarna vlakt de groei af. In 2060 komt het inwonersaantal uit op 17,9 miljoen, verwacht het CBS.

Kwart Grieken werkloos

De Griekse werkloosheid is in het derde kwartaal verder opgelopen tot 24,8 procent. Op jaarbasis gaat het om een stijging van 7,1 procentpunt. Dat maakte het Griekse statistische bureau donderdag bekend. Vorig kwartaal zat nog 23,6 procent van de Grieken werkloos thuis.

In absolute aantallen zijn er in Griekenland nu 1,2 miljoen werkzoekenden. Het aantal Grieken dat wel een baan heeft, is in een jaar tijd teruggelopen van 4,1 miljoen naar 3,7 miljoen.

Nieuwe plek voor Amsterdams aftelmoment

Met een groots vuurwerkspektakel luidt Amsterdam 2013 dit keer in bij het Oosterdok, vlakbij het Centraal Station. Een nieuwe locatie, aangezien in de voorgaande jaren het oudejaarsfeest plaatshad op het Museumplein. Volgens organisator IDTV is het dit jaar vooral een 'show op het water'.

Op het Scheepvaartmuseum tikt een grote geprojecteerde klok. Even verderop staan twee poppen van 12 meter hoog die elkaar om 00.00 uur kussen. Het programma naar het aftelmoment begint om 23.30 uur en eindigt 5 minuten na middernacht. SBS6 zendt het live uit.

Nieuwe plek voor Amsterdams aftelmoment
Nieuwe plek voor Amsterdams aftelmoment (Foto: ANP)

Palestijnse jongeren slaags met Israëlisch leger

Tientallen Palestijnse jongeren zijn donderdag in Hebron slaags geraakt met Israëlische militairen. Ze gooiden stenen en flessen naar de militairen. Die reageerden door traangas af te schieten. Er zijn vooralsnog geen berichten van zwaargewonden.

Woensdag werd in Hebron in de buurt van de Grot van de Patriarchen, een heilige plaats voor zowel joden als moslims, een Palestijnse tiener doodgeschoten door Israëlische troepen. Sindsdien is de sfeer zeer gespannen.

Volgens het Israëlische leger werd de 17-jarige jongen neergeschoten toen hij met een geweer zwaaide. Later bleek het om een nepgeweer te gaan. Volgens de Palestijnen was de jongen onbewapend en volgde hij bevelen om bij een militaire controlepost te stoppen niet op, omdat hij hardhorend was.

Achttien jaar cel voor dood juwelier Hund

De 20-jarige Soufiane B. moet achttien jaar de cel in voor het doodschieten van de Amsterdamse juwelier Fred Hund. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam donderdag bepaald, meldt het Openbaar Ministerie. De straf was gelijk aan de eis van justitie.

B. drong in oktober 2010 samen met een medeovervaller de zaak van Hund aan de Jan Evertsenstraat binnen. Kort daarop schoot een van de overvallers op de 66-jarige man. Hij overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

B. stond eveneens terecht voor een overval op een juwelier in Krommenie en een aantal overvallen, onder meer in Amsterdam, tussen mei 2010 en vorig jaar juli.

Dode zuster liet meerdere afscheidsbrieven achter

De verpleegster van Kate die zelfmoord pleegde na een grap van Australische dj's liet drie afscheidsbrieven achter. De zuster, die de dj's doorverbond naar een collega, hing zichzelf op, maakte de lijkschouwer bekend.

De politie is nog bezig met onderzoek naar de afscheidsbrieven. Ook worden vrienden, familie en collega's ondervraagd om vast te stellen wat Jacintha Saldanha tot haar daad dreef. Het lichaam van de verpleegster werd vrijdag gevonden door een collega en beveiliger van het King Edward VII-ziekenhuis, waar Jacintha werkte. Saldanha hing met een sjaal aan een kledingkast in haar kamer.

De verpleegster nam een telefoontje van twee Australische dj's aan en verbond ze door met een collega. De dj's deden zich voor als koningin Elizabeth en prins Charles en wisten zo informatie los te peuteren over de zwangere Kate, die opgenomen was wegens acute ochtendmisselijkheid.

De lijkschouwer heeft het onderzoek naar Saldanha's dood verdaagd tot 26 maart.

Componist Otto Ketting (77) overleden

In Den Haag is donderdag de componist en musicus Otto Ketting overleden. Dat heeft een goede vriend van hem bekendgemaakt. Ketting stierf na een kort ziekbed op 77-jarige leeftijd.

Otto Ketting schreef onder meer kamermuziek en muziekstukken voor ballet en film. Hij kreeg in 1957 de Gaudeamusprijs voor zijn compositie Passacaglia en schreef de muziek voor de film Dokter Pulder zaait papavers van regisseur Bert Haanstra.

Hij is de zoon van componist en muziekcriticus Piet Ketting.

Componist Otto Ketting (77) overleden
Componist Otto Ketting (77) overleden (Foto: ANP)

NAC Breda wil langer door met talent Seuntjes

NAC Breda hoopt snel tot een akkoord te komen met middenvelder Mats Seuntjes. De talentvolle middenvelder, kwam dit seizoen tijdens zes wedstrijden in actie voor de club uit Breda.

"Wij denken dat Mats nog heel veel beter kan worden. We zien in hem een speler die in de toekomst van grote waarde kan zijn voor ons", aldus technisch directeur Jeffrey Van As tegenover Voetbal International.

Seuntjes lijkt onder Nebosja Gudelj de voorkeur te krijgen boven Anouar Hadouir. Waar Seuntjes al meerdere keren zijn opwachting mocht maken onder Gudelj, wacht Hadouir nog steeds op zijn eerste minuten bij Gudelj.

De huidige verbintenis van Seuntjes loopt in 2014 af. NAC Breda hoopt het contract van de middenvelder tot minstens 2016 te kunnen verlengen.

Genomineerden Young Talent 2012

Dinsdag 18 december vindt het traditionele NOS / NOC*NSF Sportgala weer plaats. Op deze avond zullen de sportprijzen voor beste sportman, sportvrouw, gehandicapte sporter, talent, ploeg en trainer worden uitgereikt. In aanloop naar deze avond zullen we in zes specials alle genomineerden de revue laten passeren en nog eens terugblikken op hun prestaties in het afgelopen jaar. Vandaag bekijken we de genomineerden voor de Young Talent award.

School onderzoekt na zelfmoord mogelijk pestgedrag

Het AOC terra in Meppel gaat de zelfmoord van een 15-jarige leerlinge onderzoeken. Dat laat een woordvoerder van de overkoepelende Onderwijsgroep Noord weten. Het meisje uit Staphorst sprong dinsdag onder het oog van medeleerlingen voor de trein. Mogelijk werd de scholiere gepest.

In de afscheidsbrief van het meisje zouden de namen van haar pesters worden genoemd, meldt De Stentor. Ook op Twitter circuleren berichten van medeleerlingen die ervan uitgaan dat pesten de oorzaak is van de zelfdoding. Twee jaar geleden zou de leerlinge volgens de Meppeler Courant nog een poëzieprijs hebben gewonnen met een gedicht over pesten.

Begin november pleegde de 20-jarige Tim Ribberink uit Denekamp zelfmoord omdat hij werd gepest. Zijn dood veroorzaakte veel commotie toen zijn ouders een rouwadvertentie plaatsten met daarin een deel van zijn afscheidsbrief. "Ik ben mijn hele leven bespot, getreiterd, gepest en buitengesloten", viel daarin onder meer te lezen.

Overmars hoopt dat Alderweireld contract verlengt

Marc Overmars, de technische man bij Ajax, liet in het Algemeen Dagblad weten dat hij gaat proberen om het contract van Toby Alderweireld te verlengen. De huidige verbintenis van de Belgische verdediger loopt medio 2014 af.

Overmars wil daarmee voorkomen dat meerdere bepalende spelers komende zomer tegelijk vertrekken: "Een voordeel is dat wij als oud-spelers weten wat er in hen omgaat. We kennen het spel dat er wordt gespeeld. We hebben een goed contact met de zaakwaarnemer van Eriksen en gaan binnenkort met Soren Lerby om de tafel over onder anderen Alderweireld."

"Toby voelt zich steeds beter bij de leidinggevende rol die hij nu heeft. Voor mijn komst heeft hij een aanbod om zijn contract te verlengen naast zich neergelegd. Voor hem is er geregeld interesse vanuit Engeland. Toch gaan wij ook met hem nog praten", aldus Overmars.

[NBA] Heat verliest in eigen huis van Warriors

Miami Heat heeft woensdag in eigen huis een nederlaag geleden tegen Golden State Warriors. De titelverdediger in de NBA was met 97-95 de mindere van de ploeg uit Oakland. Voor de Warriors was het de vijfde uitzege op rij. Miami leed pas zijn tweede thuisnederlaag van het seizoen. De ploeg blijft achter de Knicks wel de beste ploeg in het oosten.

Eerstejaarsprof Draymond Green bezorgde de Warriors met nog ruim een seconde op de klok de winst. Klay Thompson werd met 27 punten topscorer bij de winnende ploeg. David Lee voegde 22 punten en dertien rebounds toe aan de zege. Jarret Jack noteerde twintig punten voor de ploeg uit Californië.

Aan de kant van Miami was het supervedette LeBron James die voor de 25e keer op rij meer dan twintig punten scoorde. James was ditmaal goed voor 31 punten. Ook Chris Bosh met 21 punten en Dwyane Wade met veertien punten waren redelijk op dreef. De slecht scorende bank van de regerend kampioen was uiteindelijk beslissend.

Oklahoma City Thunder boekte tegen New Orleans Hornets alweer de achttiende zege van het seizoen en de negende op rij. De verliezend finalist van vorig jaar won thuis met 92-88. De beste ploeg van dit seizoen uit de NBA kreeg de zege echter niet cadeau. Aan de hand van Kevin Durant, goed voor 35 punten, moest het eerst een achterstand van elf punten wegwerken.

Los Angeles Clippers won in Charlotte met 100-94 van de Bobcats. Voor de koploper uit de Pacific Division betekende het de achtste zege achtereen. Charlotte heeft nu al negen duels niet gewonnen. Clippers-spelverdeler Chris Paul tekende voor negentien punten en tien assists. Blake Griffin en Matt Barnes scoorden eveneens negentien punten.

Overige uitslagen NBA woensdag:

Philadelphia 76ers - Chicago Bulls 89-96

Toronto Raptors - Brooklyn Nets 88-94

Orlando Magic - Atlanta Hawks 80-86

Indiana Pacers - Cleveland Cavaliers 96-81

Utah Jazz - San Antonio Spurs 99-96

Phoenix Suns - Memphis Grizzlies 82-80

Minnesota Timberwolves - Denver Nuggets 108-105

Houston Rockets - Washington Wizards 99-93

Milwaukee Bucks - Sacramento Kings 98-85

Boston Celtics - Dallas Mavericks 117-115

Wenger mag flink investeren in winterstop

Arsène Wenger krijgt in de winterstop een flink budget om de selectie van Arsenal te versterken. Dat heeft algemeen directeur Ivan Gazidis woensdagavond tijdens een bijeenkomst van supporters laten weten.

De Londenaren maken vooralsnog een teleurstellend seizoen door. Arsenal bezet momenteel de zevende plaats, op maar liefst vijftien punten van koploper Manchester United. Bovendien knikkerde vierdeklasser Bradford dinsdagavond de ploeg na strafschoppen uit de League Cup. 

"Er is veel geld beschikbaar", meldt woordvoerder Tim Payton van de Arsenal-fans in gesprek met de BBC. "Dat was de boodschap die Ivan en zijn financieel directeur naar buiten brachten." 

Scheidsrechter in Arnhem aangevallen

Er zijn nog altijd mensen die het na afgelopen weekend niet begrijpen. Zo ook in Arnhem. Daar werd scheidsrechter Rob Oldenhave dinsdagavond aangevallen nadat hij weigerde een strafschop te geven.

Het incident gebeurde op sportpark Malburgen-West bij een oefenwedstrijd tussen de amateurclubs MASV en De Paasberg uit Arnhem. Oldenhave weigerde een strafschop te geven en werd vervolgens aangevallen door een 27-jarige Marokkaanse speler van MASV. Hij gebruikte daarbij woorden die verwezen naar bepaalde ziektes.

Nadat de speler de rode kaart kreeg van scheidsrechter Oldenhave, ging de speler volledig door het lint. Daarbij liep de arbiter een klap op. Ploeggenoten probeerden hem vergeefs in bedwang te houden. De scheidsrechter liet een dag later weten dat hij geen ernstige verwondingen had opgelopen.

Het bestuur van MASV liet weten dat ze de 27-jarige speler een aangetekende brief zouden opsturen waarin stond dat hij niet meer welkom is bij de club. Ook wordt bij de politie een straatverbod aangevraagd en wordt aan de leden royement van de speler voorgedragen.

Voetbalclub MASV was al voorwaardelijk uit de competitie genomen door de tuchtcommissie. De ploeg vreest ervoor dat deze straf nu onvoorwaardelijk zal worden. Ben de Ridder, voorzitter van de club, liet weten 'elke straf te accepteren'.

Twee nieuwe Studio Ghibli films aangekondigd

Liefhebbers van de Japanse animatiefilms van Studio Ghibli zullen een gat in de lucht springen. Er zijn twee nieuwe films gepland voor de zomer van 2013.

De films zullen Kaze Tachinu (The Wind Rises) en Kaguya-hime no Monogatari (The Tale of Princess Kaguya) gaan heten. Kaze Tachinu zal geregisseerd worden door Hayao Miyazaki, die al eerder verantwoordelijk was voor de goed ontvangen films Howl's Moving Castle en Spirited Away. Isao Takahata, onder andere bekend van Grave of the Fireflies, zal Kaguya-hime no Monogatari voor zijn rekening nemen.

In de film Kaze Tachinu maken we kennis met Jiro Horikoshi, de ontwerper van de Mitsubishi A6M Zero, een Japans gevechtsvliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog. Kaguya-hime no Monogatari zal het eeuwenoude Japanse sprookje vertellen over een bamboeverzamelaar die een baby tussen zijn bamboe vindt. Hij noemt haar Kaguya-hime (prinses Kaguya) en vanaf dat moment begint de verzamelaar ook brokjes goud aan te treffen in de bamboe.

Wie er naast regisseurs Hayao Miyazaki en Isao Takahata ook mee gaan werken aan de films is nog niet bekend, evenals de exacte datums waarop de films moeten verschijnen.

PonyoScreen1Still uit de film Ponyo, geregisseerd door Hayao Miyazaki

Hutchinson is de beste van Canada

PSV-speler Atiba Hutchinson is door de Canadese voetbalbond uitgeroepen tot Canadees voetballer van het jaar. "Ik ben erg blij met deze prijs. Ik had het echt niet verwacht," aldus de speler tegenover De Telegraaf.

Het is niet de eerste keer dat Hutchinson deze prijs in ontvangst mag nemen. In 2010 werd de speler ook al uitgeroepen tot Canadees voetballer van het jaar.

De verdediger, die het grootste gedeelte van afgelopen seizoen aan zich voorbij moest laten gaan vanwege een blessure, heeft dit seizoen nog geen competitiewedstrijd gemist van PSV. "De laatste maanden gaat het behoorlijk goed. Ik ben eindelijk weer in vorm na een vervelende blessure," aldus Hutchinson.


Vitesse drukt winstcijfers Eredivisie

De achttien clubs in de Eredivisie hebben over het voetbalseizoen 2011-2012 een gezamenlijke winst van 22 miljoen euro geboekt, zo meldt Voetbal International. Positieve uitschieter is PSV dat een plus van 29,7 miljoen euro kon noteren, terwijl Vitesse het jaar met een negatief resultaat van 22,7 miljoen euro afsloot.

Volgens VI maakten elf clubs winst en schreven zeven teams rode cijfers. PSV kon een winst van bijna dertig miljoen euro noteren vanwege een grondtransactie van 43 miljoen euro met de gemeente Eindhoven. Hierdoor verbeterde de financiële positie van de club, maar zonder deze transactie was ze diep in de rode cijfers beland. Toch zou die ruim 21 miljoen euro negatief een stuk beter zijn geweest dan het jaar ervoor toen PSV liefst 59 miljoen euro tekort kwam.

De rode cijfers van Vitesse komen niet als een verrassing. De Arnhemmers hebben in de afgelopen jaren stevig geïnvesteerd in de spelersgroep en er komt een gloednieuw trainingscomplex op Papendal. Op dit moment is het nog niet problematisch, omdat eigenaar Merab Jordania het tekort aan mag zuiveren. Dit verandert wanneer Financial Fair Play van de UEFA ingevoerd wordt, want dan is dit niet zomaar meer toegestaan. Sportief gezien gaat het in Arnhem voor de wind, want er werd al Europees voetbal behaald en dit seizoen staat de ploeg tweede in de Eredivisie op twee punten van koploper PSV.

Clubs de winst maakten

# Club Winst (in euro)
1 PSV 27.674.000
2 Ajax 9.666.000
3 Feyenoord 6.542.000
4 Roda JC Kerkrade 2.825.000
5 FC Groningen 1.400.000
6 AZ 1.358.864
7 FC Twente 1.000.000
8 Heracles Almelo 742.000
9 Willem II 309.000
10 ADO Den Haag 55.000
11 RKC Waalwijk 39.000


Clubs die verlies leden

# Club Verlies (in euro)
1 Vitesse 22.700.000
2 FC Utrecht 4.296.699
3 NAC Breda 1.183.556
4 VVV-Venlo 550.000
5 sc Heerenveen 295.265
6 N.E.C. Nijmegen 200.000
7 PEC Zwolle 125.000

Armenteros: "Tot 1 januari blijf ik nuchter"

Samuel Armenteros richt zich bij het slot van dit kalenderjaar op Heracles Almelo. Na 1 januari bekijkt de Zweed waar zijn toekomst ligt. De spits wordt nadrukkelijk gevolgd.

Nagenoeg de complete top van de Eredivisie wordt gelinkt aan Armenteros. De spits van Heracles zou worden gevolgd door Ajax, Feyenoord en Vitesse. AZ zit ook nog op het vinkentouw. De jeugdinternational van Zweden liet al weten dat hij zijn contract niet verlengt, waardoor hij komende zomer transfervrij weg kan bij Heracles.

"Ik zie het allemaal wel voorbij komen op internet. Via Facebook en Twitter wordt van alles naar me gestuurd. Op dit moment doet het niet veel met me. Ik blijf met beide benen op de grond en richt me op de volgende wedstrijd", zei Armenteros tegen TC/Tubantia. "Natuurlijk is het leuk als dat soort clubs je naam noemen."

"Het betekent dat je iets goed doet, iets positiefs. Anders gebeurt dat niet. Maar echt, ik ben op dit moment niet met een andere club bezig. Ik zit bij Heracles en er komen belangrijke wedstrijden aan. Tot 1 januari blijf ik gewoon heel nuchter. Daarna zien we het allemaal wel. We wachten tot begin januari. In de winterstop leggen we alle opties op tafel en gaan we alles eens rustig bekijken. Eerder niet. Dat is de realiteit", aldus de aanvaller.

Gerrit Zalm wordt commissaris bij Shell

Gerrit Zalm is benoemd als commissaris bij Shell. De oud-minister van Financiën en huidig topman van ABN AMRO begint op 1 januari als toezichthouder bij het Brits-Nederlandse olie- en gasbedrijf. Dat maakte Shell donderdag bekend. Jeroen van der Veer stopt volgend jaar als commissaris.

De VVD'er Zalm was vanaf de jaren negentig minister van Financiën in de kabinetten-Kok en in het tweede en derde kabinet-Balkenende.

De 65-jarige Van der Veer was tot 2009 topman van Shell, daarna werd hij commissaris. Hij werkte 42 jaar bij het bedrijf.


Gerrit Zalm wordt commissaris bij Shell (Foto: Novum)

Wilders ontvangt veel doodsbedreigingen

Geert Wilders is veelvuldig bedreigd sinds hij naar aanleiding van de dood van de grensrechter over een Marokkanenprobleem sprak. Dat laat de PVV-leider donderdagochtend weten. Volgens Wilders 'regent' het doodsbedreigingen.

De afgelopen week zou hij al zo'n twintig keer met de dood zijn bedreigd, zegt Wilders. Hij noemt het 'triest en veelzeggend'.

Grensrechter Richard Nieuwenhuizen overleed begin deze maand nadat hij was mishandeld door spelers van de Amsterdamse club Nieuw Sloten. De daders zouden van Marokkaanse afkomst zijn.

Win prijzen met The Walking Dead: Assault

De grote schepper van The Walking Dead, Robert Kirkman, heeft de '9 dagen van de Apocalyps'-wedstrijd gestart. Dit houdt in dat je met het spel The walking Dead: Assault, die beschikbaar is voor iOS apparaten, in de prijzen kan vallen.

Vanaf vandaag geeft Kirkman de komende negen dagen iedere dag een nieuwe uitdaging via zijn Twitter-feed @RobertKirkman. Dit zal iedere dag om 8 uur 's avonds gebeuren. De winnaars van de uitdagingen zullen prijzen krijgen. Wat deze prijzen zijn, dat is een geheim totdat de uitdaging de lucht in is. Skybound, de uitgever van het spel, belooft dat het speciale prijzen zijn die je nergens anders zult vinden.

Alonso: "Perfect 2012 moeilijk te evenaren"

Tweevoudig wereldkampioen Fernando Alonso betwijfelt dat hij er nogmaals in zal slagen een seizoen als 2012 af te werken. "Dat zal denk ik nagenoeg onmogelijk worden", zo verwacht de Spanjaard.

De vice-kampioen, die slechts drie punten achter Sebastian Vettel eindigde, omschrijft zijn eigen prestaties in 2012 als 'perfect'. "Soms heb je na afloop van een jaar het gevoel dat je het goed hebt gedaan, terwijl je na afloop van andere seizoenen juist het idee hebt dat je iets heb laten liggen of beter anders had kunnen doen, maar 2012 was naar mijn mening een perfect seizoen", vertelt Alonso.

Desondanks voorspelt de Spanjaard in 2013 wederom in de achtervolging te moeten gaan. "Red Bull was aan het eind van 2012 namelijk behoorlijk dominant en de regels blijven grotendeels hetzelfde. Het zal voor ons dan ook moeilijk worden om de achterstand van zeven á acht tienden die we aan het eind van het jaar nog hadden, goed te maken, maar we gaan er alles aan doen."

Politie voorkomt castratie Justin Bieber

Justin Bieber kan weer rustig slapen. Met de arrestatie van twee mannen is een aanslag op zijn eenogige slang voorkomen. Ook wilde het duo hem om zeep helpen.

De mannen, Mark Staake en zijn neefje Tanner Ruane, zeggen te zijn ingehuurd door Dana Martin. De beste man, die een gevangenisstraf van 978 jaar uitzit wegens moord en verkrachting, is geobsedeerd door het tieneridool. Zo heeft hij een tatoeage van Bieber op zijn been.

Het duo had het plan om Justin na een concert in New York te ontvoeren. Met een snoeischaar die in hun auto werd aangetroffen, wilden ze het kereltje castreren. Om hem vervolgens met een stropdas te wurgen.

Maar 'gelukkig' heeft het niet zo mogen zijn. De politie wist namelijk enkele telefoongesprekken tussen de mannen te onderscheppen. Ruane is naar verluidt zwaar teleurgesteld dat het plan is mislukt. En met hem miljoenen mensen over de hele wereld...

Een nieuwsitem over de jammerlijk geflopte aanslag

Zonderland wil met team naar Spelen 2016

Epke Zonderland wil met een Nederlands turnteam naar de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. De Fries was dit jaar in Londen de enige Nederlandse deelnemer bij de mannen, maar schitterde wel in de rekstok, waardoor hij de gouden plak behaalde.

Voor Rio hoopt hij op meer, maar dan moet er wel een team opstaan. "Ik heb de afgelopen maanden heel bewust op alle toestellen getraind. Komend jaar is er nog een individueel WK. Daarna wordt de teamprestatie weer belangrijk met het oog op Rio. Dan is het lastig als je alleen op brug en rekstok uitkomt."

De Nederlandse turnbond KNGU heeft in ieder geval een programma opgezet om het doel te kunnen halen. Dit moet gebeuren met turners als Bart Deurloo, Anthony van Assche, Michel Bletterman, Glenn Smink en Jeffrey Telussa. "We hebben een bredere basis met steeds meer potentie. Deelname aan Rio met een team is een realistisch doel."

De turners kunnen een voorbeeld aan Zonderland nemen, want voor zijn prestatie in Londen krijgt hij een wassenbeeld in Madame Tussaud in Amsterdam. In april zal het beeld onthuld gaan worden.

Tentenkamp Den Haag maakt zich op voor ontruiming

De asielzoekers in het tentenkamp in Den Haag maken zich donderdagochtend op voor ontruiming door de gemeente. De rechtbank in de hofstad bepaalde woensdag in kort geding dat het tentenkamp weg moet, zoals burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) vorige week bepaalde.

Nog zo'n dertig asielzoekers hebben de nacht van woensdag op donderdag in het kamp doorgebracht in afwachting van de ontruiming. "Zo'n 25 anderen zijn inmiddels ondergebracht bij sympathisanten", laat een woordvoerder van de actiegroep Recht op Bestaan donderdagochtend weten. Ook een deel van de tenten is inmiddels afgebroken.

Wanneer de daadwerkelijke ontruiming begint is voor de groep, waar zich ook zo'n dertig sympathisanten bij voegden, onduidelijk. "Wij weten dat het vanaf woensdag om middernacht zou kunnen gebeuren. Maar mogelijk wordt het pas het einde van de middag." Een gemeentewoordvoerder zei donderdagochtend nog niets te kunnen zeggen over het geplande tijdstip van ontruiming.

De asielzoekers hopen op een vreedzame ontruiming. "Maar wij gaan niet direct ons hoofd buigen als de politie komt. Dat is niet eigen aan de actie." Waar de dertig asielzoekers naartoe gaan als zij weer op straat worden gezet, weten zij niet.

Van Aartsen bepaalde dat de groep, die sinds drie maanden in het kamp bivakkeert, overdag en zonder tenten wel mag demonstreren op de Koekamp. Een woordvoerder van de groep zegt dat, mede door de kou, niet te zien zitten.

Agent die aanhouding Flexican 'wiste' niet vervolgd

De agent die in juli beelden van de aanhouding van dj The Flexican van een mobiele telefoon van een omstander zou hebben gewist, wordt niet strafrechtelijk vervolgd. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Den Bosch bepaald. Volgens justitie was het incident helemaal niet opgenomen, waardoor ook geen sprake kan zijn van wissen.

De Nederlandse dj werd eind juli na een dancefestival in Eindhoven naar eigen zeggen verbaal en fysiek mishandeld door agenten. Een 46-jarige Eindhovense zou deze mishandeling, en haar eigen mishandeling door agenten, hebben gefilmd. De politie erkende vervolgens het wissen van het filmpje en stelde een onderzoek in.

Een extern bureau dat door justitie werd ingeschakeld om het wissen te onderzoeken, ontdekte dat met het toestel geen filmpje is opgenomen van het incident. Wel zou de agent hebben gedacht dat de camera van de telefoon draaide omdat hij bewegende beelden zag, waarop hij meerdere keren op het display duwde om het filmen te stoppen.

Omdat geen sprake is van opname en dus niet van wissen, is de agent volgens justitie niet strafbaar. De betrokkenen zijn inmiddels op de hoogte gebracht.

São Paulo wint Copa na afgebroken finale

São Paulo heeft de Copa Sudamericana gewonnen. De Braziliaanse club werd bij een 2-0 voorsprong uitgeroepen tot winnaar van het Zuid-Amerikaanse equivalent van de Europa League, omdat spelers van tegenstander Tigre na de rust weigerden terug te keren op het veld. De spelers van de Argentijnse club beweerden te zijn geslagen en bedreigd door Braziliaanse veiligheidsbeambten.

De doelpunten in het Morumbi Stadium in São Paulo werden gemaakt door Lucas en Osvaldo. De eerste wedstrijd was vorige week in Argentinië in 0-0 geëindigd.

Nadat zich aan het eind van de eerste helft op het veld al wat opstootjes hadden voorgedaan, zou in de catacomben door het veiligheidspersoneel buitensporig hard zijn opgetreden. Volgens Tigre werden spelers en officials bont en blauw geslagen en werden zelfs pistolen getrokken. De coach van Tigre besloot zijn spelers niet terug te laten keren op het veld, waarna de scheidsrechter niets anders kon doen dan São Paulo tot winnaar uitroepen.

Met het WK van 2014 en de Olympische Spelen van 2016 in aantocht komt het incident uitermate ongelegen, temeer omdat de organisatiecomités vaak gebruik maken van lokale politieagenten en beveiligers. De FIFA en het IOC stellen naar verwachting snel een onderzoek in.

Cornald Maas voorlopig nog bij AVRO

Cornald Maas blijft de komende twee jaar voor de AVRO werken. De omroep heeft het contract met de presentator verlengd. Volgend jaar en in 2014 is Maas exclusief bij de AVRO te zien.

"Ik ben verheugd over de verlening van de samenwerking met de AVRO", laat Maas weten. "Het is geweldig dat ik juist in een tijd dat de kunsten en de publieke omroep onder druk staan, het gezicht kan zijn van het wekelijkse kunst- en cultuurprogramma Opium."

Naast Opium gaat Maas ook andere kunst- en cultuurprogramma's presenteren. "Ik verheug mij op het uitbouwen van onze vruchtbare samenwerking", reageert Peter Lubbers, mediadirecteur van de AVRO.

Personeel Cathay dreigt niet meer te glimlachen

Cabinepersoneel van de Hong Kongse vliegmaatschappij Cathay Pacific heeft vanwege een loongeschil gedreigd passagiers tijdens de feestdagen geen eten en alcohol te geven of zelfs maar tegen ze te glimlachen.

Het personeel wil voor volgend jaar een loonsverhoging van vijf procent, terwijl de luchtvaartmaatschappij twee procent heeft aangeboden.

Deze week stemde het personeel op een vakbondsbijeenkomst ook in met acties die voor vertragingen kunnen zorgen. De vakbond zei donderdag dat spoedig bekend wordt gemaakt wanneer de acties zullen worden uitgevoerd.

Andere maatregelen die worden overwogen zijn het niet groeten van passagiers wanneer die aan boord komen en het strikt handhaven van de maten van handbagage. Als laatste redmiddel overweegt de vakbond een staking, maar die zal niet meer in het oude jaar plaatsvinden.


Personeel Cathay dreigt niet meer te glimlachen (Foto: Novum)

Groot tekort bij organisator Dutch Design Week

De organisatie achter de Dutch Design Week en de Dutch Design Awards verkeert in financiële problemen. Designcoöperatie Capital D heeft een tekort van zo'n 945 duizend euro, heeft een woordvoerder donderdag gezegd. De jaarlijkse designweek in Eindhoven zelf zou niet in gevaar zijn.

Het tekort bij Capital D is de afgelopen drie jaar naar eigen zeggen opgelopen doordat de kosten stegen en de inkomsten achterbleven. De gemeente Eindhoven is inmiddels te hulp geschoten. Om hoeveel geld het precies gaat was donderdagochtend niet duidelijk. Wel is bekend dat het gaat om een deel van de subsidie van volgend jaar.

De organisatie komt voor maart met een nieuw bedrijfsplan dat de weg moet vrijmaken voor een 'gezonder organisatorisch model'. De raad van toezicht is aangevuld met een tijdelijk lid dat orde op zaken moet stellen. De toezichthouders, de directie en het bestuur blijven voorlopig aan.

Tineke Schouten baalt van harde werken

Tineke Schouten verwijt zichzelf nog steeds dat ze jaren geleden vol voor haar carrière ging. "Toen mijn oudste dochter net geboren was, moest ik harder werken dan ooit. Daardoor heb ik veel van haar eerste levensjaren gemist", blikt de cabaretière donderdag terug in De Telegraaf.

Ook toen haar tweede dochter ter wereld kwam, ging Schouten al snel weer aan de slag. "Ik dacht: als ze geboren is, pen ik de hele voorstelling achter elkaar op. Toen ben ik mezelf echt voorbijgehold." Nu de 58-jarige Schouten oma is, ziet ze wat ze vroeger heeft gemist. "Als ik zie hoeveel tijd mijn dochter aan haar kinderen schenkt, dan denk ik weer: had ik maar ..."

Toch heeft Schouten, die dit jaar haar dertigjarig artiestenjubileum viert, geen spijt. "Iedere keer als ik het slotapplaus hoor, besef ik hoeveel geluk ik heb gehad dat mijn meisjesdroom op het nippertje is uitgekomen. Natuurlijk zijn er dingen die ik beter had kunnen doen. Uiteindelijk word ik liever herinnerd als een goede moeder dan als een goede cabaretière."

Veertigduizend klachten bij Polenmeldpunt

Het omstreden Polenmeldpunt van de PVV heeft sinds februari ruim veertigduizend klachten opgeleverd. In totaal kwamen ruim 175 duizend reacties binnen maar het grootste deel kon direct de prullenbak in omdat het haatmail of spam betrof, schrijft het AD donderdag.

De meeste klachten, ruim zestig procent, gingen over dronkenschap, lawaai en parkeerproblemen. Zestien procent van de klagers pikken het niet dat mensen uit Midden- en Oost-Europa banen en woningen in Nederland overnemen. De rest van de klachten ging vooral over crimineel gedrag als diefstal, inbraak en vandalisme.

De PVV noemt het meldpunt in de krant een groot succes. "Bijna veertigduizend klachten van bezorgde burgers is enorm", aldus Kamerlid Joram van Klaveren. "Het is treurig dat mensen geprobeerd hebben ons meldpunt te saboteren, maar dat doet niets af aan de enorme overlast die veel mensen ervaren."

Het meldpunt, dat officieel voor klachten over overlastgevende Midden- en Oost-Europeanen is maar als snel het Polenmeldpunt werd genoemd, zorgde eerder dit jaar voor grote ophef in binnen- en buitenland.

Jamai Loman als Lord Farquaad in musical Shrek

Jamai Loman heeft ja gezegd tegen een musical. De 26-jarige musicalster is volgend jaar te zien als Lord Farquaad in Shrek. Jamai gaat de rol delen met Paul Groot, de huidige vertolker.

"Jamai begint vandaag al te repeteren", vertelt Albert Verlinde, die Shrek produceert, donderdag aan De Telegraaf. "Het is de bedoeling dat hij vanaf volgende maand te zien is."

Groot kan vanaf volgend jaar niet langer alle voorstellingen voor zijn rekening nemen. "We zijn verlengd en hij had andere verplichtingen. Jamai en Paul zullen straks afwisselend te zien zijn."

Groot is van plan Loman de fijne kneepjes van het vak te leren. "Ik ga Jamai met raad en daad bijstaan. Ik woon zijn repetities bij."

VN-conferentie voor meer toezicht op internet

Deelnemers aan de conferentie van de International Telecommunications Union hebben donderdag een resolutie gesteund die regeringen een grotere invloed op het internet geeft. Dat heeft de voorzitter van de VN-conferentie gezegd.

Het is een klap in het gezicht van een door de Verenigde Staten geleide groep landen die dat wilden voorkomen. Meer invloed voor regeringen kan volgens de groep een grotere beperking en regulering van het internet betekenen. De Amerikaanse afgevaardigde heeft al laten weten te proberen de beslissing te laten terugdraaien.

Volgens voorzitter Mohammed Nasser al-Ghanim is er niet gestemd, maar werd het voorstel door middel van consensus aangenomen nadat 'de temperatuur in de kamer' was opgenomen.

De onderhandelingen over een definitief verdrag eindigen vrijdag.

Onderzoek naar alternatieve treinverbinding Brussel

Den Haag gaat onderzoeken of er mogelijkheden zijn voor een alternatieve intercityverbinding tussen Den Haag en Brussel. De stad vindt het onbestaanbaar dat met het verdwijnen van de Beneluxtrein de rechtstreekse verbinding is verdwenen, meldt de gemeente donderdag.

Het onderzoek is een initiatief van verkeerswethouder Peter Smit (VVD). Volgens hem is er veel belangstelling voor een dergelijk plan. "Diverse ov-bedrijven hebben zich bij mij gemeld en aangegeven mee te willen doen. Wij zijn dan ook voortvarend aan de slag gegaan en in januari gaan we met diverse binnen- en buitenlandse ov-bedrijven in gesprek", zegt hij.

Den Haag wil kijken of er mogelijkheden zijn voor een intercityverbinding met stopplaatsen in Delft, Rotterdam, Dordrecht, Roosendaal, Antwerpen en Mechelen. Ook is een goede overstap op de treinen van en naar Leiden en Zoetermeer een voorwarde.

Volgens Smit zijn veel reizigers gedupeerd door het verdwijnen van de Beneluxtrein. "Zeker de dagelijkse pendelaars tussen België en de Randstad", aldus de wethouder. De vervangende Fyra is dan wel een snelle verbinding, 'maar niet vanuit bijvoorbeeld Den Haag of Dordrecht'. "Dan geldt dat je moet overstappen. Vergeleken met de Beneluxtrein is de reis met de Fyra bovendien een stuk duurder en minder flexibel."


Onderzoek naar alternatieve treinverbinding Brussel (Foto: Novum)

Nieuwe reddingspoging gestrande walvis bij Texel

Ecomare gaat donderdagmiddag bij hoogwater een nieuwe poging doen om de gestrande walvis bij Texel te redden. Het dier ligt op een zandplaat in de Waddenzee. Hoe de bultrug er precies aan toe is kan een woordvoerder van het natuurcentrum niets zeggen, al leeft het dier volgens hem nog wel.

"We hebben hem precies zo aangetroffen als we hem gisteravond achtergelaten hebben", aldus de woordvoerder tegen Radio 1. De ruim twaalf meter lange bultrug zwaaide nog met zijn staart, maar reddingswerkers moeten wel vaart maken, zegt hij. "Hoe sneller we hem loskrijgen hoe beter. Er hangt veel van zijn conditie af."

Reddingswerkers proberen een net om de walvis te trekken en hem dan met hoogwater met kabels naar dieper water te slepen. "Zonder hulp komt hij niet meer weg", aldus de zegsman. Volgens hem ligt de bultrug gunstig omdat het na de zandbank vrij snel dieper wordt.

Waarom de bultrug zich vast heeft gezwommen, is nog onduidelijk. Mogelijk is het dier ziek of is hij gestrand uit angst of is hij gedesoriënteerd. Ecomare sluit niet uit dat de walvis na de mogelijke redding opnieuw aanspoelt of alsnog doodgaat.

Naast Ecomare zijn bij de reddingsactie onder meer de KNRM en de marine betrokken.

Jan Smit gaat uit van vernietigende recensies

Jan Smit houdt er rekening mee dat niet alle kritieken over zijn acteerprestaties positief zullen zijn. "Mijn instelling is: uitgaan van volledige vernietiging, dan kan het achteraf altijd nog meevallen", legt de Volendammer donderdag uit in het AD.

Het Bombardement, waarin Smit zijn acteerdebuut maakt, gaat dinsdag in première. "Ik hoef als beginner heus geen stempel topacteur", vertelt de 26-jarige zanger. "Belangrijker voor mij is dat ik geloofwaardig overkom in de film. Persoonlijk denk ik dat ik een stabiele en energieke rol heb neergezet."

Smit weet al uit welke hoek hij de vernietigende kritiek kan verwachten. "Kranten als Trouw, Volkskrant en NRC hebben mij m'n hele carrière nooit voor vol aangezien, terwijl ik van alle Nederlandse artiesten inmiddels wel de meeste nummer 1-hits op mijn naam heb staan. Ondanks dat word ik door de 'elite' nog altijd genegeerd."

De Volendammer zegt het geen punt te vinden dat sommige media hem links laten liggen. "Ik krijg namelijk geen klotegevoel van matige, slechte of geen beoordelingen. Integendeel, ik ken mijn successen."

Ook maalt Smit niet om negatieve reacties van recensenten. "Als er straks honderdduizenden naar de bioscopen gaan, doen negatieve kritieken er niet meer toe. Ik heb liever dat mensen door de film zelf worden gegrepen dan door de bevooroordeelde mening van iemand die mij toch niet ziet staan."

Google Maps toch weer beschikbaar voor iPhone

Google Maps is op de iPhone terug van weggeweest. Het populairste kaartensysteem ter wereld kon woensdagavond weer als app voor de iPhone worden gedownload.

Drie maanden geleden verving Apple Google Maps voor zijn eigen kaartensysteem, maar dat leverde veel problemen op. Hele steden kwamen niet op de kaarten voor en andere steden stonden op de verkeerde plek. Eerder deze week noemde de Australische politie het systeem levensbedreigend, omdat mensen die de stad Mildura zochten naar een afgelegen plaats zeventig kilometer verderop werden gestuurd, een plek waar de temperaturen enorm kunnen oplopen.

Google liet al weten dat de nieuwe app voor de iPhone een stuk verbeterd is ten opzichte van de vorige versie.

Meldpunt CDA over coffeeshop bij school

Het CDA heeft een meldpunt geopend waar verontruste ouders kunnen klagen over coffeeshops in de buurt van scholen. Het gaat om een initiatief van Kamerlid Peter Oskam, laat hij donderdag weten. Hij is bezorgd dat drugsgebruik niet genoeg wordt aangepakt.

Het CDA is het niet eens met de plannen van het nieuwe kabinet dat er geen minimale afstand meer nodig is tussen scholen en coffeeshops. Het eerste kabinet-Rutte stelde nog dat binnen een straal van 350 meter rond een school geen coffeeshop mag staan.

Oskam heeft voor het meldpunt een site gelanceerd. Hij hoopt met de reacties minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) ervan te overtuigen om een minimale afstand tussen school en coffeeshop te handhaven.

Waldemar Torenstra vindt minnares 'geile gedachte'

Waldemar Torenstra noemt een minnares 'best een geile gedachte'. Toch is de 38-jarige acteur nog niet van plan op zoek te gaan naar een andere dame. "Het idee dat ik nog een vrouw aandacht en gezelligheid moet geven: geen haar op mijn hoofd", vertelt Torenstra aan het AD.

"Ik ben godsblij met Sophie, heb enorm veel lol met haar en durfde daarom ook kinderen met haar aan", vertelt Waldemar over zijn vriendin Sophie Hilbrand. "Ik ben megatevreden met de kindjes, mijn vrouw en mijn werk."

Toch moet Waldemar er naar eigen zeggen voor waken dat zijn relatie in een sleur komt. "Het idee dat we allemaal gelijk zijn, vind ik niets. Maar het contrast betekent dus ook dat je altijd gezeik in je relatie hebt. Je moet ervoor waken dat die irritatie de boventoon gaat voeren. Evenals dat je als stel gereduceerd wordt tot een business: als jij dit doet, regel ik dat."

Torenstra houdt zijn relatie spannend door Sophie niet enkel als de moeder van zijn twee kinderen te zien. "Je wilt niet alleen getrouwd zijn met de moeder van je kinderen, maar ook met een lekker wijf. Samen zijn, elkaar herinneren aan waarom je elkaar in de eerste plaats leuk vond. Spanning en romantiek."

Partijleiders Curaçao tekenen regeerakkoord

Op Curaçao hebben de partijen Pueblo Soberano, PAIS, PNP en onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran een regeerakkoord gesloten. Woensdagavond ondertekenden de partijleiders het akkoord in de openlucht op het Brionplein in Willemstad.

Het is voor het eerst op Curaçao dat een regeerakkoord direct aan het volk wordt gepresenteerd. Met deze unieke actie willen de coalitiepartijen draagvlak creëren voor de forse bezuinigingsmaatregelen die nodig zijn om de financiën van het eiland weer op orde te krijgen. Die zijn nodig nu het eiland onder financiële curatele staat van Nederland.

De ondertekening van het akkoord stond in het teken van verzoening. Het publiek was gevraagd in witte kleding te komen en ook werden witte duiven losgelaten na de ondertekening.

Zodra de screening van nieuwe bewindslieden met goed gevolg is afgerond, wordt bekendgemaakt wie de nieuwe premier wordt van het kabinet en met welke ministersploeg het regeerakkoord wordt uitgevoerd.

'Vrijwilliger kan vuurwerkdoden voorkomen'

Om te voorkomen dat rond de jaarwisseling doden en gewonden vallen en weer veel schade ontstaat, zouden vrijwilligers een goede hulp kunnen zijn. Ze kunnen de ogen en oren van gemeente en politie zijn, waardoor snel kan worden ingegrepen in gevaarlijke situaties. Dat staat in een advies van de Stichting Maatschappij Veiligheid en Politie (SMVP). Pieter van Vollenhoven is voorzitter van de stichting.

De SMVP wil dat de rijksoverheid zwaar illegaal vuurwerk effectiever bestrijdt. Ook moet de politie harder optreden tegen mensen die verkeerd omgaan met vuurwerk, bijvoorbeeld door het in brievenbussen te gooien of buiten toegestane tijden af te steken. Schade zou bovendien eerder moeten worden verhaald op de daders.

Europa bereikt akkoord over bankentoezicht

De ministers van Financiën van de 27 EU-landen zijn het in de nacht van woensdag op donderdag eens geworden over een toezichthouder op de bankensector. Dat meldden diverse aanwezigen, waaronder eurocommissaris Michel Barnier en de voorzitter van de vergadering, de Cypriotische minister van Financiën Vassos Shiarly.

Over de bankentoezichthouder is lang gedebatteerd, de laatste vergadering duurde 14 uur. In het centrum van het bankentoezicht komt de Europese Centrale Bank (ECB) te staan.

In totaal vallen circa 200 grote banken, met meer dan 30 miljard euro op de balans, onder het nieuwe toezicht van de ECB. De waakhond krijgt ook het recht om in te grijpen bij kleinere banken wanneer ze dat nodig acht. De toezichthouder wordt volgend jaar al actief en moet volgens Barnier per 1 maart 2014 volledig operationeel zijn.

Frankrijk wilde in eerste instantie een deal waarbij alle banken in de eurolanden, zo'n 6000, onder dit nieuwe toezicht zouden vallen. Maar bijvoorbeeld zwaargewicht Duitsland wilde een deal waarbij alleen de hele grote zogeheten systeembanken onder deze controle kwamen.

In Nederland hebben ING, Rabobank, ABNAmro en SNS Reaal meer dan 30 miljard euro op de balans staan. ING heeft zo'n 1279 miljard euro, Rabo 800 miljard euro, ABN 430 miljard euro en SNS 132,1 miljard euro.

De Cyprioot Shiarly sprak van het akkoord als "een kerstcadeau voor heel Europa". Volgens hem is het algemene doel van het bankenakkoord het herstel van vertrouwen in de sector, zo voegde hij toe.

Europa bereikt akkoord over bankentoezicht
Europa bereikt akkoord over bankentoezicht (Foto: ANP)

Nederlander koopt meer vuurwerk

De verkoop van vuurwerk lijkt niet te lijden onder de crisis. In de voorverkoop is al 3 tot 5 procent meer vuurwerk verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) donderdag.

"Mensen lijkten te denken: dit feestje laten we ons niet afpakken", zegt de woordvoerder van BPN. De vereniging kan nog niet inschatten of Nederlanders dit jaar evenveel gaan besteden aan vuurwerk als in 2011. Toen werd in totaal voor 70 miljoen euro aan knallers en siervuurwerk gekocht.

Mensen maken al 7500 jaar kaas

Onderzoekers hebben bewijs gevonden dat de mens 7500 jaar geleden al kaas maakte. Dat maakten onderzoekers van onder andere de universiteit in Bristol, Groot-Brittannië, woensdag bekend.

Het bewijs vonden ze in potscherven, die op dezelfde manier geperforeerd zijn als de materialen die moderne kaasmakers gebruiken. Ook vonden ze sporen van vetzuren uit koemelk in de zeven.

Door de melk te verwerken tot kaas konden de prehistorische boeren een voedselvoorraad opbouwen. Omdat de mens destijds lactose-intolerant was, kon men melk bovendien moeilijk verteren. In kaas zit minder lactose.

Peuter stierf aan overdosis heroïne

Twee mensen in Groot-Brittannië worden beschuldigd van doodslag, nadat een peuter van bijna 2 jaar oud was overleden aan een overdosis heroïne. Dat meldde de BBC donderdag.

Aanvankelijk kon de doodsoorzaak van het kind dat in mei stierf, niet worden vastgesteld. Nader onderzoek bracht de overdosis aan het licht, aldus de politie. De verdachten zijn een man en een vrouw van 29 en 33 jaar uit Wolverhampton in de West-Midlands.

Peuter stierf aan overdosis heroïne
Peuter stierf aan overdosis heroïne (Foto: ANP)

EA Play4Free wordt Origin Free To Play

EA Games heeft bekendgemaakt dat Play4Free, de collectie spellen die gratis te downloaden en te spelen zijn, deze week hernoemd gaat worden naar Origin Free to Play.

EA maakt duidelijk dat het enige dat het enige dat verandert, de url is. “What changes for our players? Other than a new destination URL, nothing about the games has changed.” Aldus EA Vice President Sean Decker

Battlefield Heroes, Need for Speed: World, Command & Conquer: Tiberium Alliances en een hand vol andere spellen staan op het moment in de Play4Free collectie, die dus geïntegreerd gaat worden met Origin. Huidige Origin ID-gebruikers hoeven, volgens Decker, geen nieuwe accounts aan te maken.

De EA Store is in 2011 vervangen door Origin, en heeft op het moment 30 miljoen gebruikers. 15 miljoen minder dan de Play4Free-community.

FOK! wat een weer...Later wat neerslag

Goedemorgen! Met name in het oosten van het land heeft het gisterochtend soms hard gesneeuwd en viel er plaatselijk 5 cm, maar op iets hoger gelegen plaatsen soms nog wat meer. In de kustprovincies regende het juist erg hard en kwam er ook onweer voor. Vanavond hebben we voorlopig de laatste kans op winterse ongemakken.

De dag begint met af en toe zon, maar in de loop van de dag zal de bewolking gaan toenemen en volgt er wat neerslag. Dit lijkt in eerste instantie vrijwel overal als sneeuw te gaan beginnen. Aan zee zal dit echter vrij snel in regen overgaan, terwijl er elders in het land kans bestaat op ijsregen of ijzel. De hoeveelheden zullen echter klein zijn, maar het is wel een reden om even alert te blijven en de berichtgeving goed te blijven volgen. Dit is vooral een belangrijk feit omdat je dus verschillende soorten neerslag kan krijgen en je pas op het laatste moment duidelijkheid krijgt over het hoe en wat. De temperatuur ligt vandaag vrijwel overal rond het vriespunt. In de avond zal de temperatuur overal echt gaan oplopen.

Na morgen zijn de winterse ongemakken echt even voorbij en is er van gladheid geen sprake meer. Overdag ligt de temperatuur rond de 7 graden en in de nacht zakt de temperatuur niet verder dan 5 graden. Verder zal er ook af en toe regen gaan vallen en dan kan je bijna zeggen dat dit tradioneel Nederlands weer is.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

SneeuwFlinke sneeuwval in de Achterhoek gisteren. Erwin Klein maakte deze schitterende winterfoto in Ruurlo.



Gilbert wil Monkey Island van Disney terug

De maker van Monkey Island, Ron Gilbert, wil contact met Disney zoeken om de rechten van Monkey Island te krijgen. Disney heeft Lucasfilm gekocht en daarmee ook LucasArts, de ontwikkelaar van Monkey Island-reeks.

In een interview met Eurogamer gaf hij aan dat hij best eens een keer met Disney wil praten om de rechten van de komische adventure terug te krijgen. Gilbert wil de franchise niet dood laten bloeden en wil graag de rechten terug om het spel dat hij nu in zijn hoofd heeft te ontwikkelen. Omdat Disney aangegeven heeft dat LucasArts werd omgevormd tot een casual game-ontwikkelstudio is de toekomst van Monkey Island bij Disney nogal onzeker.

Als Gilbert de rechten terugkrijgt is het waarschijnlijk dat hij de volgende game met Tim Schafer van Double Fine gaat maken. Hopelijk kunnen de  twee oervaders van de adventurereeks in de toekomst weer aan de slag met brokkenpiraat Guybrush Threepwood.

Monkey Island 2

Brute multiplayeractie in God of War

Sony heeft een nieuwe trailer uitgebracht van God of War: Ascension. In deze trailer zien we hoe je in multiplayer kennismaakt met een enorme hamer. Al zijn de drietand en zwaard ook geen lieverdjes.

Het verhaal van God of War: Ascension gaat vooraf aan de drie eerder verschenen God of War-games. Nadat Kratos door een list van Ares zijn vrouw en kind heeft gedood, moet hij de eeuwigheid uitzitten in de titanengevangenis voor de levend verdoemden. Die straf kreeg hij omdat hij zijn bloed-eed brak toen hij zwoer dat hij de enige mensen van wie hij ooit had gehouden zou wreken. Gewapend met zijn trouwe zwaarden van chaos moet hij het opnemen tegen de gruwelijkste wezens uit de mythologie, maar tijdens zijn genadeloze zoektocht naar vrijheid en vergiffenis komt hij ook heel wat ingewikkelde puzzels tegen.

De multiplayer bèta van God of War: Ascension is vanaf 9 januari beschikbaar voor PlayStation Plus-leden. Het spel zelf komt uit op 13 maart uit voor PlayStation 3.

Vier keer Gears of War: Judgment

Microsoft heeft vier nieuwe gameplayvideo's uitgebracht waarin singleplayer en multiplayer van Gears of War: Judgment te zien is. Dit vierde deel speelt zich vijftien jaar voor het eerste deel van Gears of War af. 

Het spel heeft nieuwe personages, nieuwe wapens en nieuwe multiplayermodi. Twee daarvan, Free For All en OverRun, worden in onderstaande video's getoond. Daarnaast zie je nog twee singleplayermissies voorbijkomen.

Gears of War: Judgment komt in maart 2013 uit voor Xbox 360.

[Coppa] Catania en Juve naar kwartfinale

In Italië bereikte Catania de kwartfinale van de Coppa Italia. Op bezoek bij Parma werd na strafschoppen gewonnen, nadat het na de reguliere speeltijd 1-1 stond. Dinsdag deed het AS Roma van Maarten Stekelenburg dat al, door Atalanta Bergamo met 3-0 te verslaan.

Ook Juventus bereikte de laatste acht. De Oude Dame won in eigen huis met 1-0 van Cagliari, door een goal van Sebastian Giovinco twaalf minuten na rust.

[League Cup] Swansea naar laatste vier

Swansea City heeft zich geplaatst voor de halve finale van de League Cup. In eigen huis won de Premier Leagueclub met 1-0 van Middlesbrough, dat een niveau lager uitkomt. Dinsdag schaarden Bradford City en Aston Villa zich al bij de laatste vier. De laatste halvefinalist moet donderdag komen uit het treffen tussen Leeds United en Chelsea.

Jonathan de Guzman en Dwight Tiendalli speelden de gehele wedstrijd mee bij Swansea, dat nog altijd de geblesseerde Michel Vorm moest missen. De vierde Nederlander in dienst van Swansea, Kemy Agustien, bleef de gehele wedstrijd op de bank, evenals Marvin Emnes bij Middlesbrough. De enige treffer van de wedstrijd kwam negen minuten voor tijd op naam van Sebastian Hines. De verdediger kopte een corner van De Guzman ongelukkig in eigen doel.

Panetta in Afghanistan voor gesprek met Karzai

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Leon Panetta is woensdag in Afghanistan aangekomen voor een verrassingsbezoek. Panetta zal onder meer spreken met de militaire bevelhebbers in het land en met de Afghaanse president Hamid Karzai.

Voordat hij naar Afghanistan vloog sprak Panetta zo'n honderd Amerikaanse militairen toe op een woestijnbasis in Koeweit. Hij bedankte hen voor hun inzet en benadrukte dat de Verenigde Staten bezig zijn de verschillende oorlogen waarin ze verwikkeld zijn te beëindigen.


Panetta in Afghanistan voor gesprek met Karzai (Foto: Novum)

'Assistent Sarah Jessica Parker jatte zonnebril'

De assistent van Sarah Jessica Parker heeft voor heel wat commotie gezorgd op een vliegveld in het Noorse Oslo. Bronnen die op het vliegveld werken vertelden de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ dat de actrice en haar entourage het vliegtuig in wilden stappen, toen de politie de assistent staande hield.

Het hulpje van Parker had naar verluidt een dure zonnebril gejat. De eigenaar van een winkel op het vliegveld schakelde vervolgens de politie in.

De assistent betaalde direct een boete van 1400 dollar, waarna het vliegtuig kon vertrekken. Het toestel liep door het incident een uur vertraging op.

Celstraf voor ex-agent die dakloze ontvoerde

Een oud-agent moet drie maanden de cel in omdat hij in 2009 een dakloze Pool heeft ontvoerd en bedreigd met zijn dienstwapen. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam woensdag bepaald. Een collega die ook bij het incident was betrokken kreeg 240 uur werkstraf opgelegd.

De rechtbank acht bewezen dat de twee mannen in augustus 2009 in Bleiswijk een dakloze Pool, die veelvuldig voor overlast had gezorgd, mee hadden genomen in een politiebus. Vervolgens werd de Pool in een afgelegen gebied gedwongen te knielen, waarna de ene agent hem bedreigde met zijn vuurwapen. Ook kreeg hij een schep, waarmee de indruk werd gewekt dat hij zijn eigen graf moest graven.

Pas acht maanden later maakte de agent die als medepleger wordt gezien melding van het incident bij zijn leidinggevenden. In augustus 2010 werden beide agenten aangehouden. Het tweetal werd daarop ontslagen.

De rechtbank noemde het incident 'verbijsterend, onterend en in strijd met de waarden en normen die Nederlandse politie hoog in het vaandel heeft'. Omdat de verdachte niet eerder is veroordeeld en hij sinds zijn ontslag nog geen nieuwe baan heeft, besloten de rechters tot een lagere straf dan de zes maanden die justitie had geëist. De straf voor de andere ex-agent was gelijk aan de eis van justitie.

Model Eva Herzigova zwanger van derde kind

Eva Herzigova is in verwachting van haar derde kind. Dat heeft haar modellenbureau laten weten aan de Britse krant Daily Telegraph.

Het 39-jarige model, dat vooral in de jaren negentig succes had, is sinds 2006 getrouwd met Gregorio Marsiaj. Ze hebben twee zoons van 5 en 1 jaar.

Herzigova is 4,5 maand zwanger en stond twee weken geleden nog op een catwalk in haar geboorteland Tsjechië. Ook is ze het gezicht van een verzorgingsproduct van Dior.

Duitsland roept ambassadeur N-Korea op matje

De Duitse regering heeft woensdag de Noord-Koreaanse ambassadeur op het matje geroepen om formeel protest aan te tekenen tegen de lancering van een langeafstandsraket door Noord-Korea. Met de raket werd een satelliet in een baan om de aarde gebracht, maar het ontwerp maakt het ook mogelijk om de raket uit te rusten met een kernkop.

De Duitse minister van buitenlandse zaken Guido Westerwelle noemde de lancering 'een bewuste provocatie' die in strijd is met de internationale verplichtingen waaraan Noord-Korea gehouden is en die de spanningen in de regio heeft doen oplopen. Westerwelle zei de ambassadeur op het matje te hebben geroepen om ervoor te zorgen dat de Duitse zorgen 'overgebracht zouden worden zonder dat er van een misvatting sprake zou kunnen zijn'.

De Duitse ambassadeur in Pyongyang heeft opdracht gekregen om officieel protest aan te tekenen bij de Noord-Koreaanse regering.


Duitsland roept ambassadeur N-Korea op matje (Foto: Novum)

FOK!games Wishlist 2013 #2

Die arme Lara toch, ze strandt op een onbekend eiland na een schipbreuk. Helaas voor gamers bevat dit eiland geen parelwitte stranden en een azuurblauwe zee. Geen Lara die geniet van het eiland in haar bikini dus. Nee, Lara moet in de reboot haar mannetje staan om te proberen overleven. Geen bouncende borsten meer, maar een jonge Lara die onzeker, bang en gewond is. Geen actieheldin dus, maar een onschuldige meid die helaas terechtkomt in een nachtmerrie.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.