FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 5 mei 2013

178.000 bezoekers tentoonstelling Toetanchamon

De internationale tentoonstelling Toetanchamon in Amsterdam Expo heeft in totaal 178.000 bezoekers getrokken. Dat meldt Amsterdam Expo. Zondag was de laatste dag dat de expositie in Nederland te zien was voordat de tentoonstelling haar wereldreis vervolgt.

De tentoonstelling in Amsterdam-Zuid opende eind november haar deuren. De expositie gaat over de jonge Egyptische farao van wie negentig jaar geleden de vrijwel intacte graftombe werd ontdekt.

De tentoonstelling Toetanchamon, zijn Graf en zijn Schatten reisde al langs Parijs, Zürich, Barcelona, Brussel en Seoul. Enkele miljoenen mensen kwamen in die landen al af op de expositie met reconstructies van de schatten en de tombe.

Drie grafkamers zijn nagebouwd op basis van schetsen en notities. Ze zijn ingericht met in Egypte gemaakte replica's van juwelen, een gouden strijdwagen en een dodenmasker.

Het graf van Toetanchamon werd in 1922 gevonden, 3300 jaar na zijn dood. De farao had een kort leven. Hij was 10 jaar oud toen hij farao werd en regeerde tot hij tien jaar later overleed aan de gevolgen van malaria en een gebroken been. Hoewel hij geen grote koning was, heeft de ontdekking van zijn vrijwel onaangetaste tombe hem wereldberoemd gemaakt.

Betoging tegen Poetin in Moskou

Enkele honderden mensen zijn in Moskou bijeengekomen om te demonstreren tegen president Vladimir Poetin. Het protest is een initiatief van een groep die zich heeft afgesplitst van de grootste oppositiebewegingen.

De belangrijkste coalitie van oppositiegroepen heeft voor maandag een betoging gepland. Het is dan een jaar geleden dat Poetin werd geïnaugureerd en demonstranten slaags raakten met de politie.

Tientallen arrestaties rond huldiging Ajax

Rond de huldiging van Ajax zijn zondag in Amsterdam ongeveer 35 voetbalsupporters aangehouden. Twee agenten raakten gewond door rondvliegend vuur- en glaswerk. Een van hen moest voor behandeling naar een ziekenhuis worden overgebracht. De verdachten zijn aangehouden, meldt de politie.

De meeste arrestaties werden verricht wegens verstoring van de openbare orde door bijvoorbeeld het afsteken van vuurwerk, vechtpartijen, opruiing en belediging. Hoeveel arrestanten de nacht in de cel mogen doorbrengen, is nog onduidelijk.

De politie stelt dat de huldiging zondag vooral feestelijk, veilig en ordentelijk is verlopen. Bij de Arena zagen ruim vijftigduizend volgens de politie uitzinnige Ajax-supporters hoe de spelers en staf na de door hun club gewonnen thuiswedstrijd tegen Willem II werden gehuldigd.

Op het Leidse- en Rembrandtplein volgden honderden supporters de kampioenswedstrijd in kroegen. Na de wedstrijd trokken veel supporters van het centrum naar de Arena voor de huldiging. Enkele honderden fans bleven echter op het Leidseplein.

Na het laatste fluitsignaal trokken echter ook enkele honderden supporters vanuit de Arena naar het Leidseplein. Zaterdag liet een deel van de fanatieke aanhang van Ajax al weten de huldiging zondag bij de Amsterdam Arena te boycotten. Supporters van het Vak410 gaven op hun website aan na de schaaluitreiking naar het Leidseplein in de hoofdstad te trekken. De huldiging als Ajax kampioen werd vond voorheen altijd plaats in het centrum van de hoofdstad, maar de gemeente wil dat niet meer vanwege rellen in het verleden.

Volgens de politie was het ook op het Leidseplein vooral sfeervol en gemoedelijk. "Aan het eind van de middag leek het iets onrustiger te worden", aldus de politie. Enkele kleine vechtpartijen konden volgens de politie echter in de kiem worden gesmoord, 'mede door inzet van de eigen ordedienst van de supportersaanhang'.

Linkse betoging tegen Hollande in Parijs

Tienduizenden linkse betogers zijn zondag in Parijs de straat opgegaan om te protesteren tegen president François Hollande. De betogers kritiseerden Hollande omdat hij zijn beloftes om de financiële industrie aan banden te leggen en de economie te stimuleren in hun ogen niet is nagekomen.

De linkse Hollande kwam in mei vorig jaar aan de macht. Hij beloofde tijdens de verkiezingscampagne geen strenge bezuinigingsmaatregelen door te voeren zoals elders in Europa is gebeurd. Er zijn bezuinigingen en belastingverhogingen ter waarde van dertig miljoen euro doorgevoerd, maar dat is een druppel op een gloeiende plaat voor een land met een economie waar jaarlijks twee biljoen euro in omgaat.

De betogers die zondag op de been waren verzetten zich tegen het idee dat Hollande de bevolking voor erger heeft behoed. "Salarissen zijn bevroren en ze blijven steeds minder mensen aannemen in de publieke sector", aldus een van de demonstranten. "We wachten nog altijd op echt links beleid. Er zit geld in de schatkist!"

Over het precieze aantal mensen dat zondag de straat opging lopen de meningen nogal uiteen. De politie hield het op zo'n dertigduizend mensen, terwijl de organisatie sprak van 180 duizend betogers.

Celstraffen voor betogers Bahrein

Een rechtbank in Bahrein heeft zondag 31 betogers veroordeeld tot celstraffen van vijftien jaar. De rechter achtte de betogers schuldig aan het gooien van molotovcocktails naar leden van de veiligheidsdiensten tijdens een betoging vorig jaar.

De demonstranten, in de leeftijd tussen de 16 en 34 jaar, komen van het eiland Sitra, een gebied waar het sinds 2011 geregeld onrustig is. In dat jaar kwam de sjiitische meerderheid in Bahrein in opstand. Het sjiitische bevolkingsdeel eist meer invloed op de politiek in de door soennieten bestuurde Golfstaat.

Koreaanse PlayStation Store terug van weggeweest

Na een afwezigheid van meer dan tien maanden is de Zuid-Koreaanse PlayStation Store eindelijk weer online. In juli vorig jaar moest de PlayStation Store van het land sluiten vanwege nieuwe wetgeving die dicteerde dat personen onder de leeftijd van 18 jaar niet verplicht worden om hun echte identiteit op te geven.

Aangezien het verplicht is om een account aan te maken om toegang te verkrijgen tot de PlayStation Store, en Sony vraagt om NAW-gegevens bij de accountregistratie, voldeed het niet aan de wetgeving van het land. De wetgeving ging per 1 juli in, terwijl Sony nog bezig was om wijzigingen door te voeren om te voldoen aan de nieuwe wetgeving, waardoor het verplicht was om de Store offline te halen.

Inmiddels heeft Sony de Store geüpdatet en is het alleen nog maar toegankelijk voor personen van 18 jaar of ouder. Om de leeftijd te controleren hebben nieuwe gebruikers een credit card nodig bij de accountregistratie. Op 16 mei zal de nieuwe PlayStation Store online gaan.

ECG Neil Armstrong onder de hamer

Het elektrocardiogram (ECG) dat werd gemaakt van de Amerikaanse astronaut Neil Armstrong toen hij zijn eerste stappen op de maan zette, wordt deze maand geveild. Het ECG gaat later deze maand onder de hamer bij veilinghuis RR Auction.

Het ECG, de registratie van de elektrische activiteit van de hartspier, maakt deel uit van een reeks voorwerpen die te maken hebben met de lucht- en ruimtevaart die tussen 16 en 23 mei onder de hamer gaan. Behalve het ECG wordt onder meer de joystick geveild waarmee austronauten Buzz Aldrin en Michael de commandomodule van Apollo 11 bestuurden. In totaal gaan 85 voorwerpen onder de hamer.

Armstrong was op 20 juli 1969 de eerste mens die voet zette op de maan. Hij overleed in augustus vorig jaar op 82-jarige leeftijd.

Het design van The Realm

Sinds kort kun je op de Kickstarterpagina van The Realm een nieuwe video vinden die meer uitleg geeft over de design details uit de game. De designers van Atomhawk Design vertellen zo dat ze veel elementen uit populaire point-and-click adventures opzettelijk niet gebruiken.

Je kunt het project nog zestien dagen steunen door een bedrag te storten. Het doel om £195.000 bijeen te sparen is nog niet bereikt, aangezien er nu £50.709 op de pagina te lezen staat.

[Premier League] Mata schiet Chelsea laat langs Man United

Chelsea heeft landskampioen Manchester United zondag dankzij een late goal van Juan Mata met 1-0 verslagen op Old Trafford. De Londenaren stijgen daardoor naar de derde plek in de Premier League en zijn dicht bij het behalen van Champions Leaguevoetbal.

Chelsea staat nu op 68 punten, een meer dan Arsenal en drie meer dan Tottenham Hotspur. Arsenal heeft echter een duel meer gespeeld dan zijn concurrenten. In Engeland geven de eerste vier plekken recht op Champions Leaguevoetbal. De nummer vier moet nog wel een voorronde door.

Mata werd in Manchester matchwinnaar door drie minuten voor tijd de bal laag in de hoek mikken. Zijn tegenstander Rafael kreeg twee minuten later nog een rode kaart voor vermeend natrappen richting David Luiz.

[Bundesliga] HSV morst dure punten voor Europees voetbal

Hamburger SV heeft zondag in de Bundesliga dure punten laten liggen in de strijd om Europees voetbal. De ploeg van aanvoerder Rafael van der Vaart, die de gehele wedstrijd meespeelde, kwam in eigen stadion niet verder dan 1-1 tegen VfL Wolfsburg. HSV kwam op slag van rust via verdediger Heiko Westermann op voorsprong, maar halverwege de tweede helft zorgde de Japanner Makoto Hasebe voor evenwicht.

Door de remise lijkt het bereiken van de Europa League een lastig verhaal te gaan worden voor HSV. De achterstand op de door SC Freiburg bezette zesde plaats bedraagt drie punten, met nog twee speelronden voor de boeg.

In de Bundesliga plaatsen de eerste zes ploegen zich voor Europees voetbal, waarvan de eerste vier in aanmerking komen voor de Champions League. Daarnaast is er via het bekertoernooi een Europa Leagueticket beschikbaar. Dit seizoen gaat VfB Stuttgart daarmee aan de haal.

Luchtruim Noord-Israël gesloten

Israël heeft het luchtruim boven het noorden van het land voor passagiersvliegtuigen gesloten. Dat heeft de Israëlische radio zondag gemeld. Een woordvoerster van de strijdkrachten wilde geen reden voor de maatregel geven, maar vermoedelijk hangt die samen met de angst voor represailles na de luchtaanval op de Syrische hoofdstad Damascus zondagochtend vroeg.

De Israëlische maatschappij Arkia kondigde aan alle vluchten van Haifa in het noorden naar de badplaats Eilat aan de Rode Zee uit te stellen.

Syrië beschouwt de raketaanvallen van de afgelopen nacht op Damascus als een Israëlische oorlogsverklaring. "De aanvallen zijn een nieuw bewijs voor de banden tussen islamitische terroristen en Israël", zei de onderminister van Buitenlandse Zaken, Faisal al-Makdad, zondag tegen CNN. Hij zwoer dat Syrië de aanvallen zou vergelden.

Ook Iran, bondgenoot van het Syrische regime, heeft de raketaanval fel veroordeeld. Het land riep landen in de regio op om tegen de aanval in actie te komen.

De Boer kreeg een 'mooi berichtje' van Van Gaal

Frank de Boer heeft na het veroveren van de derde opeenvolgende landstitel een 'mooi berichtje' ontvangen van Louis van Gaal. Dat zei de Ajax-trainer zondag kort na de huldiging tegen Novum Nieuws. "Welkom in het mooie rijtje", liet de bondscoach zijn voormalige pupil weten. De Boer schaarde zich door de derde titel op rij in een illuster rijtje. Alleen Rinus Michels en Van Gaal deden hem dat voor.

De Boer liet Van Gaal vervolgens weten heel blij met de verwelkoming te zijn. "En ik hoop dat jullie volgend jaar met z'n tweeën in dat rijtje staan", voegde hij daaraan toe. De Boer kan volgend seizoen de eerste Ajax-trainer worden die vier titels op rij pakt. Jack Reynolds is met acht landstitels nog altijd recordhouder, maar de Engelse trainer pakte er nooit drie op rij. Reynolds veroverde zijn kampioenschappen tussen 1918 en 1947.

De Boer is positief over volgend seizoen. "Gewoon stap voor stap. Ik ga gewoon weer mijn stinkende best doen samen met de andere leden van de technische staf", zei de trainer. "Toch weer proberen kampioen te worden. Het is nooit gewoon om kampioen te worden, daarom genieten hier ook met volle teugen van."

[WTCC] Uitslagen Hungaroring

Tom Coronel blijft goed presteren in het World Touring Car Championship. De Nederlander stuurde vandaag zijn BMW op de Hungaroring naar twee zesde plaatsen, waardoor hij naar de zesde plaats in het kampioenschap klom.

Race 1

De zege in de eerste race werd een prooi voor kampioenschapsleider Yvan Muller. De Fransman leidde de gehele race, maar had het lastig met thuisrijder Norbert Michelisz die op minder dan een seconde achterstand tweede werd. Tiago Monteiro werd al snel ridder te voet toen hij zijn Honda met remproblemen in de bandenstapel parkeerde. Ook voor Daryl O'Young was het snel voorbij, waarbij hij ook Fredy Barth, James Thompson en Pepe Oriola uitschakelde.

Coronel begon de race als vijfde, maar moest bij de start twee plaatsen inleveren. De Nederlander knokte zich terug en worstelde zich eerst voorbij Tom Chilton. Daarna ging hij op jacht naar Rob Huff, maar maakte bij een inhaalactie op de Brit een foutje, waardoor Mehdi Bennani hem inhaalde. Gabriele Tarquini werd derde, voor Huff, Bennani en Coronel.

Race 2

Bennani vertrok in de tweede wedstrijd van poleposition en behield na de start de eerste plaats, voor Huff, James Nash en Coronel. Voor Tarquini was de race snel voorbij nadat hij door Muller de vangrail in werd gedrukt. De Italiaan kwam moeizaam uit zijn bolide en moet voor de zekerheid de nacht in het ziekenhuis doorbrengen. Omdat er zoveel rommel lag werd de safety car naar buiten gestuurd.

De herstart werd een prooi vor Huff die de zege daarna niet meer uit handen gaf. Bennani kon de Brit bijhouden en reed naar de tweede stek. Achter dit duo was er een stevig gevecht tussen Alex MacDowall, Nash, Muller, Coronel en Chilton. Coronel moest Muller laten gaan, maar wist Chilton na een goed gevecht uiteindelijk wel voor te blijven en zesde te worden.

In het kampioenschap heeft Muller met 160 punten een ruime voorsprong op Tarquini die op 114 staat. De derde stek is voor Huff met 68 punten, terwijl Coronel met 64 punten zesde staat.

Wozniacki verliest snel in Madrid

Caroline Wozniacki is zondag al in de eerste ronde van het WTA-toernooi van Madrid uitgeschakeld. De als tiende geplaatste Deense was op het, dit jaar niet blauwe maar normaal rode, gravel in de Spaanse hoofdstad niet opgewassen tegen de Kazachse Yaroslava Shvedova: 2-6 en 4-6.

Serena Williams bereikte wel de tweede ronde. De nummer één van de wereld had het een set moeilijk met Shvedova's landgenote Yulia Putintseva. De Amerikaanse won uiteindelijk met 7-6 (5) en 6-1. Agnieszka Radwanska (4) klopte Tsvetana Pironkova met 6-2 en 6-4.

Angelique Kerber en Petra Kvitova boekten moeizame zeges. Kerber (6) stuurde Su-Wei Hsieh uit Taiwan met 3-6, 6-3 en 6-2 naar huis. Kvitova (8) wees de Belgische Yanina Wickmayer terug: 4-6, 7-5 en 6-4.

Sneijder met Galatasaray kampioen in Turkije

Galatasaray is zondag met Wesley Sneijder in de basis kampioen van Turkije geworden. Tegen Sivasspor werd het in eigen huis 4-2. Burak Yilmaz, topscorer in Turkije, vond tweemaal het net en staat nu op 22 goals. Concurrent Fenerbahçe ging met 2-0 onderuit bij Büyük?ehir en kan niet meer langszij kan komen.

Sneijder, die na een klein uur werd gewisseld voor oud-PSV'er Nordin Amrabat, verruilde in de winterstop Internazionale voor Istanbul. Hij pakte het vierde kampioenschap in zijn carrière, na met Ajax, Real Madrid en Inter telkens eenmaal kampioen te zijn geworden. Voor Galatasaray is het de negentiende landstitel.

Libië doet Gadhafi-getrouwen in de ban

Het Libische parlement heeft een wet aangenomen die het voor hooggeplaatste functionarissen uit het oude regime van Moammar Gadhafi onmogelijk maakt opnieuw een hoge positie binnen de overheid te bekleden. De wet werd met een overweldigende meerderheid aangenomen.

Door de wet moeten mogelijk veel huidige leiders binnen de Libische regering, die tientallen jaren geleden deel uitmaakten van het Gadhafi-regime, het veld ruimen, ongeacht de rol die ze speelden tijdens de opstand in 2011. Parlementsvoorzittter Mohammed al-Megarif is een van deze mensen. Hij was zondag niet aanwezig bij de stemming.

Een woordvoerder van het parlement zei dat er een commissie wordt opgericht om te bestuderen op wie de wet precies van toepassing is.

Levels ontwerpen met pen, papier en een iPad

Heb je als kind wel eens levels getekend voor je favoriete games en gedroomd dat je deze levels kon spelen? Binnenkort wordt die fantasie werkelijkheid! Ontwikkelaar Robin Rath heeft namelijk een iOS-app, genaamd Pixel Press, ontwikkeld die getekende levels inscant en vervolgens speelbaar maakt.

De applicatie werkt als volgt: op ruitjespapier teken je je level aan de hand van een set symbolen die de applicatie in kan lezen. Vervolgens scan je je tekening in en heb je je level in de applicatie. Daarna kun je tiles, sprites, geluidseffecten en muziek toevoegen om je game helemaal uit te bouwen. Er komt geen enkele regel code aan te pas, waardoor zelfs een kind met de app uit de voeten kan.

Ben je dolenthousiast en wil je meteen aan de slag, dan moet je nog even wachten. De app is namelijk nog in de prototype-fase. Vanaf 7 mei wordt echter de Kickstarter van de app gestart, en is het mogelijk om Pixel Press te pre-orderen.

De Jong hoeft nog niet weg bij Ajax

Siem de Jong hoeft ondanks het behalen van zijn derde landstitel met Ajax niet per se weg uit de Arena. Als er een mooie club komt is De Jong echter wel geïnteresseerd. Dat zei de aanvoerder van de Amsterdammers zondag tegen Eredivisie Live. "Ik kijk in de zomer wel wat er komt. Ik heb nog twee jaar bij Ajax."

Over de kampioenswedstrijd tegen Willem II had De Jong gemengde gevoelens. "Ik denk dat we een beetje zenuwachtig speelden", verklaarde hij het feit dat er na de 2-0 lange tijd niet meer gescoord werd. Dat er toch nog drie goals bijkwamen, was wel naar zijn zin. "Ik ben blij dat we goed afsloten."

Doelman Kenneth Vermeer had de kampioenswedstrijd rustig beleefd. "Ik heb niet veel te doen gehad gelukkig", glimlachte hij. De doelman van Oranje vond niet dat de titel makkelijker werd veroverd dan vorig jaar toen een grotere achterstand werd goedgemaakt. "We bleven dit jaar wel beter bij."

Ook Vermeer wordt regelmatig in verband gebracht met buitenlandse clubs. "Ik zit nog goed op mijn plaats", verklaarde de goalie echter. "De kans is groot dat ik blijf, maar als er iets komt, dan kijk ik dan wel."

Regeringscoalitie Maleisië blijft aan de macht

De Maleisische regeringscoalitie Nationaal Front heeft zondag de algemene verkiezingen gewonnen. Dat heeft de kiescommissie bekendgemaakt.

Het is de dertiende verkiezingsoverwinning op rij voor het Nationaal Front, dat al 56 jaar aan de macht is. Volgens de voorlopige tellingen heeft de coalitie van premier Najib Razak in ieder geval 112 van de 222 parlementszetels binnengesleept. De driepartijencoalitie van oppositieleider Anwar Ibrahim heeft tot dusver 57 zetels gewonnen. De strijd om de andere zetels is nog niet beslist.

Een recordaantal Maleisiërs toog zondag naar de stembus. Volgens de kiescommissie hebben tien miljoen mensen, zo'n tachtig procent van de kiesgerechtigde bevolking, hun stem uitgebracht.

Miljoen bezoekers Bevrijdingsfestivals

De Bevrijdingsfestivals in Nederland hebben zondag zeker tegen een miljoen bezoekers getrokken. Dat heeft een woordvoerder van het Nationaal comité 4 en 5 mei aan het begin van de avond laten weten. De festivals duren nog voort tot zondagavond laat.

De festivals zijn elk jaar goed voor meer dan 750 duizend bezoekers. Het hoge bezoekersaantal van dit jaar is volgens het comité onder meer te danken aan het goede weer.

De festivals vinden elk jaar plaats in de twaalf provincies, hoofdstad Amsterdam en in Den Haag. Ze worden samen met het Nationaal Comité 4 en 5 mei georganiseerd. Samen vormen ze volgens het comité het grootste eendaagse culturele evenement in Nederland.

De festivals, die samen ruim 250 bands een plek op een van de ongeveer veertig podia bieden, zijn gratis toegankelijk.

Inwoners Wetteren maandag weer naar huis

De vijfhonderd inwoners van het Oost-Vlaamse Wetteren die na het ongeluk met de goederentrein eerder deze week werden geëvacueerd kunnen maandag weer naar huis. Dat heeft provinciegouverneur Jan Briers zondag gezegd op een persconferentie, meldden Belgische media.

Goederenwagons van de trein, die chemische producten vervoerde, ontspoorden vrijdagnacht. Er brak brand uit en via het bluswater kwamen chemische stoffen in het riool terecht. Het opruimen van het giftige water zal zondag volgens Briers zeker nog tot 20.00 uur duren. Daarna moeten de leidingen nog worden schoongespoeld.

Via het riool kwamen giftige dampen ook in de huizen van omwonenden terecht. Het aantal mensen dat zich in het ziekenhuis heeft gemeld met klachten is zondag opgelopen tot 49. Twee mensen liggen op de intensive care. De verwachting is dat de overige 47 later zondag het ziekenhuis mogen verlaten.

Kleine vechtpartijtjes op Leidseplein

Op het Leidseplein in Amsterdam is het zondag korte tijd onrustig geweest toen fans van kampioen van de Eredivisie Ajax met elkaar op de vuist gingen. Een politiewoordvoerder zegt dat sprake was van een paar kleine vechtpartijtjes. De mobiele eenheid nam daarop een zogenoemde veiligheidspositie in, maar tot een treffen met supporters is het niet gekomen.

Vanwege de opstootjes zijn een aantal arrestaties verricht, hoeveel kon de zegsman niet direct zeggen. "Er zaten een aantal opruiers tussen, die zijn opgepakt." Omstreeks 18.45 uur waren er, verdeeld over de hele dag, in totaal ruim twintig Ajax-supporters opgepakt, onder meer wegens het afsteken van vuurwerk.

Op het Leidseplein vierden zondag enkele honderden fans dat Ajax kampioen van de Eredivisie is geworden. Omstreeks 18.45 uur zei de politiewoordvoerder dat de feestvierders langzaamaan afdruipen. De tram rijdt er ook weer. Die lag er een tijdje uit vanwege de mensenmassa.

Het terrein bij de Arena, waar de huldiging plaatsvond, loopt inmiddels langzaam leeg, aldus de gemeente. De gemeente schat dat uiteindelijk 55 duizend fans er de kampioenen hebben toegejuicht. Volgens de politiewoordvoerder gaan de meeste feestvierders weer naar huis.

Level-5 registreert drie nieuwe, mysterieuze handelsmerken

Ontwikkelaar Level-5 heeft maar liefst drie nieuwe handelsmerken geregistreerd, namelijk Rare Drop Adventurer NoteEarth Devastating B-rank Girlfriend en Wonderflick. Het heeft echter nog geen nieuwe games aangekondigd, dus de vraag is of het ook allemaal nieuwe gameprojecten zijn.

Volgens Joystiq zijn de handelsmerken rond dezelfde tijd geregegistreerd, wat kan aanduiden dat het drie nieuwe titels binnen de Guild-serie van het bedrijf kan zijn. De Guild-games zijn compilaties van uiteenlopende spellen ontwikkeld door Level-5 voor 3DS en iOS. Echter, is er nog helemaal niks bekend over deze drie titels, dus wellicht is één van de games weer een RPG in samenwerking met Studio Ghibli, zoals het begin dit jaar uitgebrachte Ni no Kuni.

Ni no Kuni, de meest recente game uit de stal van Level-5

Politie laat opstandige coffeeshops met rust

De politie heeft zondag nog nergens ingegrepen bij Limburgse coffeeshops die aan buitenlanders wiet verkochten. Volgens een woordvoerster van de politie was het zondag in Maastricht "heel druk, maar rustig". Niemand is aangehouden.

Ook eigenaren van coffeeshops die meedoen aan de actie tegen de wietpas laten weten dat hen geen strobreed in de weg wordt gelegd. Opvallend was dat de anders zo uitdrukkelijk in het straatbeeld aanwezige criminele dealers zich nergens lieten zien.

Burgemeester Onno Hoes had eerder gedreigd met strafrechtelijke en bestuurlijke maatregelen tegen coffeeshops die buitenlanders binnenlieten. Hoes is deze week op vakantie en laat zich vervangen door locoburgemeester André Willems, zei de woordvoerder van Hoes.

Miley Cyrus bovenaan lijst Maxims mooiste vrouwen

Miley Cyrus is volgens lezers van Maxim de mooiste vrouw ter wereld. De 20-jarige actrice staat bovenaan de zogeheten Hot 100-lijst van het mannentijdschrift.

"Bedankt dat jullie mij hebben verkozen tot de nummer een van de Maxim Hot 100", heeft Cyrus zaterdag via Twitter laten weten aan haar fans. De actrice plaatste ook een foto uit het tijdschrift, waarop ze te zien is in een gouden badpak.

Of Maxim blij is Mileys actie is nog maar vraag. Het tijdschrift heeft zelf namelijk nog helemaal niets laten doorschemeren over de lijst van dit jaar. De editie van 2012 werd aangevoerd door model Bar Rafaeli.

De foto van Miley Cyrus kun je hier bewonderen!

Bevrijdingsfestival Utrecht weer open

Het Bevrijdingsfestival in Utrecht is weer gewoon toegankelijk voor nieuwe bezoekers. De organisatie meldde rond 17.15 uur dat er weer ruimte op het festivalterrein is. "Dus wees welkom."

Het festival meldde eerder op de dag, rond 15.00 uur, dat het terrein vol stond. Daarom werd besloten dat pas weer iemand naar binnen mocht, als een ander naar buiten zou gaan.

Het Utrechtse festival vindt plaats in het volkspark Transwijk. Er zou ruimte zijn voor achttienduizend mensen.

Wawrinka in finale Oeiras te sterk voor Ferrer

Stanislas Wawrinka heeft zondag zijn eerste toernooizege van het jaar geboekt in het Portugese Oeiras. De Zwitserse tennisser, de nummer zestien van de wereld, was na ruim een uur klaar met David Ferrer (4): 6-1, 6-4.

In februari hield Ferrer de Zwitser nog van een eindzege af. De Spanjaard versloeg Wawrinka toen in drie sets in de finale in Buenos Aires. Voor de 28-jarige Wawrinka betekende de winst in Oeiras de vierde toernooizege in zijn carrière. In 2011 was hij voor het laatst de beste, toen in Chennai.

[Serie A] Juventus grijpt scudetto na winst op Palermo

Juventus is zondag voor de 29e keer kampioen geworden van Italië. De ploeg uit Turijn versloeg in eigen huis Palermo met 1-0 door een benutte strafschop van Arturo Vidal. Juventus had aan een gelijkspel voldoende om de titel voor zich op te eisen. De 'Oude Dame' volgt zichzelf op als kampioen van Italië.

Makkelijk had Juventus het niet in de kampioenswedstrijd. Fabrizio Miccoli had de bezoekers uit Sicilië twee keer bijna op voorsprong gezet in Turijn. Eerst raakte hij de paal en even later werd hij teruggefloten wegens buitenspel. Door de goal van Vidal kwam er echter rust in het spel bij Juve en de ploeg kwam verder niet meer in de problemen.

Miroslav Klose maakte indruk tijdens Lazio's 6-0 zege op Bologna. De Duitser na vijf van de zes Romeinse treffers voor zijn rekening voordat hij halverwege de tweede helft gewisseld werd. Hernanes scoorde eenmaal.

AC Milan verstevigde zijn derde plaats door met 1-0 van Torino te winnen. Mario Balotelli scoorde zes minuten voor tijd. De achterstand op nummer twee Napoli, dat later zondag tegen Internazionale speelt, bedraagt vier punten. De voorsprong op nummer vier Fiorentina is even groot.

In de strijd om Europees voetbal bleven Udinese (3-1 zege op Sampdoria) en Lazio in het spoor van nummer vijf AS Roma. De Romeinen wonnen zaterdag al met 1-0 van Fiorentina.

Onderin deed Genoa goede zaken in de strijd tegen degradatie. Door een 4-1 zege op Pescara staan de Genuezen zeventiende. De voorsprong op nummer achttien Palermo bedraagt drie punten. Pescara staat laatste en is al gedegradeerd.

Overige uitslagen Serie A zondag:

Parma - Atalanta Bergamo 2-0

Catania - Siena 3-0

[Giro] Sky wint ploegentijdrit

Team Sky heeft zondag de tweede etappe van de Giro gewonnen. De Engelse formatie had 22.05 minuten nodig voor de 17,4 kilometer lange tijdrit op het eiland Ischia. Movistar had negen seconden meer nodig en werd tweede voor Astana (22.19). Salvatore Puccio neemt de roze trui over van Mark Cavendish (Omega Pharma-Quick-Step). Bradley Wiggins staat tweede.

Blanco Pro Cycling was de beste Nederlandse formatie op de achtste plaats met een tijd van 22.33 minuten. Zes seconden daarachter werd Vacansoleil negende. Argos-Shimano had 23.18 minuten nodig voor de tijdrit en finishte in de achterhoede.

Ajax kampioen: kinderspel

Ajax is kampioen! Voor het derde seizoen op rij, en daar ben ik als Ajacied uiteraard blij mee. Weer de Champions League in, waar een derde plek in de groep vast het doel zal zijn, en natuurlijk mooie beelden vandaag uit de ArenA. 5-0 tegen Willem II, heerlijk om naar te kijken. Het uitreiken van de schaal door Rob de Wit aan Siem de Jong, fantastisch. En toen kwamen er kinderen in beeld. En dat was volgens mij helemaal niet nodig.

Haase naar hoofdtoernooi Madrid, Sijsling exit

Robin Haase heeft zondag het hoofdtoernooi in Madrid bereikt. De Hagenaar sloeg zich in drie sets langs de Fransman Michaël Llodra: 6-2, 3-6 en 6-3. Haase is de nummer 74 van de wereld, Llodra staat veertien plaatsen hoger.

Haase zette na de eerste vier games een versnelling in en pakte via twee breaks de eerste set tegen Llodra. In het tweede bedrijf liep hij echter tegen een break van de Fransman aan en dat kon hij niet meer wegpoetsen. Haase herpakte zich echter in de derde set. In de zede game daarvan plaatste hij de beslissende break en vervolgens serveerde hij de wedstrijd uit.

In het hoofdtoernooi is Haase aan de Oekraïner Alexandr Dolgopolov gekoppeld. Als hij die partij wint is de Fransman Jo-Wilfried Tsonga zijn volgende opponent. De nummer zeven van de plaatsingslijst is in de eerste ronde vrijgesteld.

Eerder op de dag sneuvelde Igor Sijsling wel over de laatste horde. De Amsterdammer verloor in de tweede en laatste kwalificatieronde van Jesse Levine. De Canadees zegevierde op het Spaanse gravel met 6-4 en 6-3. Sijsling stond op de wereldranglijst 24 plaatsen hoger.

Hoewel de uitslag wellicht anders doet vermoeden was Sijsling niet geheel kansloos. Beide spelers kregen evenveel breekkansen, maar Levine ging daar alleen veel efficiënter mee om. Hij brak viermaal de service van Sijsling, die zelf maar een break noteerde.

Historisch vliegtuig stort neer tijdens show

Tijdens een vliegshow van historische toestellen is zondag een vliegtuig neergestort. Het toestel vloog tegen een gebouw op luchthaven Cuatro Vientos in het westen van de Spaanse hoofdstad Madrid en ging in vlammen op.

De piloot kon nog uit het brandende wrak gehaald worden, maar bezweek later op de dag aan zijn verwondingen. Achttien mensen liepen rookvergiftiging en lichte verwondingen op.

De 45-jarige piloot raakte tijdens een acrobatische beweging de controle over zijn toestel kwijt. Hij bestuurde een vliegtuig uit de jaren 50. Dat kwam boven op een hal met politiehelikopters terecht.

Youtube: video ooggetuigen

Martinez wint slotrit Duinkerken, eindzege Démare

Yannick Martinez heeft zondag de slotrit van de Vierdaagse van Duinkerken op zijn naam geschreven. De Franse renner van La Pomme Marseille bleef het peloton nipt voor. De Duitser Matthias Friedeman en Benoit Drujon uit Frankrijk legden beslag op de ereplaatsen. Arnaud Démare, die drie van de vijf etappes won, greep de eindzege.

De Nederlanders Kenny van Hummel, Stefan van Dijk, Ramon Sinkeldam en Danny van Poppel waren in de laatste rit goed voor plek vijf tot en met acht.

In het algemeen klassement is Michel Kreder, die zaterdag naar etappewinst reed, met de derde plek de hoogst genoteerde Nederlander. Sinkeldam werd vierde. Op zestien seconden van Démare greep Florian Vachon zilver.

[DTM] Uitslag race Hockenheim

Augusto Farfus heeft de DTM-race op Hockenheim op zijn naam geschreven. De Braziliaan reed met zijn BMW een tactische race en bleef zo merkgenoot Dirk Werner en Mercedes-coureur Christian Vietoris voor.

De poleposition was voor Timo Scheider en hij leidde de eerste ronden voor Farfus, Robert Wickens en regerend kampioen Bruno Spengler. Martin Tomczyk leek zich ook met de topposities te kunnen bemoeien, maar hij bleek te vroeg vertrokken te zijn, waardoor de Audi-coureur een keer extra door de pits moest.

De enige safety car was na vijf ronden een feit toen de Audi van Adrien Tambay vlam vatte. De toppers besloten hierop meteen hun eerste van twee verplichte pitsstops uit te voeren. Debutant Pascal Wehrlein was een van de weinigen die dit niet deed en kwam aan de leiding te liggen. Hij hield deze positie vol tot halverwege de race toen hij zijn eerste stop maakte. De jonge Duitser zou uiteindelijk buiten de punten als elfde finishen.

Ook de prestaties van oud-Formule 1-coureur Timo Glock vielen op. De Duitser wist bijna naar voren te rijden en leek de snelheid in zijn BMW goed voor elkaar te hebben. Zijn eerste stop gooide roet in het eten, want het rechter achterwiel was niet goed gemonteerd en ging snel na het verlaten van de pits een andere kant op, waardoor Glock zijn bolide langs de baan moest parkeren.

Door alle wisselingen was Vietoris ondertussen aan de leiding komen te rijden. Hij werd op de huid gezeten door Werner die hem minder dan tien ronden voor het einde passeerde. Vietoris dook meteen de pits in voor nieuwe banden en kwam hierbij als vierde, vlak achter Gary Paffett naar buiten. Werner stopte enkele ronden later, waardoor hij op plaats twee, achter Farfus aansloot. Vietoris wist in de slotronden Paffett nog te passeren en zo nog de derde plaats voor zich op te eisen. Paffett werd vierde, voor Spengler, Scheider, Joey Hand, Mike Rockenfeller, Marco Wittmann en Roberto Merhi.

Dronken man wandelt over A28

Een 58-jarige man uit Epe is zaterdagnacht opgepakt omdat hij dronken over de A28 bij Nunspeet liep. Bij zijn arrestatie schopte de man een van de agenten, meldt de politie zondag.

Verschillende passanten waarschuwden rond 02.30 uur de politie dat een voetganger over de vluchtstrook van de snelweg liep. De man zou met zijn capriolen bijna aanrijdingen veroorzaken. Toegesnelde agenten moesten zelf ook vol in de remmen om een aanrijding te voorkomen.

De Epenaar wilde bij de agenten weglopen. Daarom werd hij opgepakt. De agent die hij daarbij schopte, raakte niet gewond. Tegen de man is aangifte gedaan van mishandeling. Ook kan hij boetes tegemoet zien voor het lopen op de snelweg en openbare dronkenschap.

Evil Dead

Weer een horror-remake in de bioscopen, zoals we er de laatste jaren al velen hebben gezien met wisselend succes. Evil Dead is een ware cultklassieker en de fans zullen dus niet snel tevreden zijn met deze remake. Een gewaagde gok dus. Maar hoe staat de film op zichzelf? Zal het bioscooppubliek nog steeds ongemakkelijk de zaal verlaten? FOK! bekeek deze film vol gore.

Onderzoek naar gevonden 'dode'

De ambulancedienst van Zuid-Holland onderzoekt een incident waarbij een 'stoffelijk overschot' dat zaterdag in Gorinchem werd gevonden, toch in leven bleek te zijn. Dat heeft een woordvoerder zondag laten weten.

Twee jongens vonden zaterdagmiddag bij de rivier de Merwede het lichaam van een man en belden de politie. Die begon met reanimeren, waarna de ambulancedienst het overnam.

"In eerste instantie is geconcludeerd dat het slachtoffer was overleden en dit bleek later niet het geval. Tussen deze twee momenten zat ongeveer anderhalf uur", meldde de dienst. Die doet verder geen uitspraken over de verleende medische zorg, maar "begrijpt dat deze situatie vragen oproept [...] Het verloop van de hulpverlening rondom dit incident wekt de schijn dat de afhandeling niet is gegaan zoals verwacht had mogen worden."

Het onderzoek naar de hulpverlening neemt naar verwachting zo'n 2 weken in beslag. Dan moet blijken wat de oorzaak was van de onjuiste diagnose en of er maatregelen moeten worden genomen.

Het is onbekend waardoor de man in schijnbaar levenloze toestand bij de rivier lag of hoe het nu met hem gaat.

Gevluchte man doet aangifte en wordt opgepakt

Een 33-jarige Rotterdammer die zaterdag bij een achtervolging aan de politie wist te ontkomen, is zondag alsnog opgepakt toen hij op het politiebureau in zijn woonplaats aangifte ging doen van vermissing van zijn auto. Dat meldt de politie. Zij losten zaterdag nog vergeefs schoten, in een poging om de man tot stoppen te dwingen.

Agenten wilden de man zaterdag bij het Marconiplein controleren omdat hij opviel in het verkeer. De man negeerde een stopteken en reed door. Hij werd vervolgens door de politie klemgereden, maar gaf niet op en reed in op één van de agenten. Een andere agent loste vervolgens twee schoten. Niemand raakte hierbij gewond.

Op de hoek hoek van de Spaanse Bocht liet de verdachte zijn auto achter en ging te voet verder. Daardoor ontkwam hij.

Toen de man zondag aangifte kwam doen van vermissing van zijn auto, kon hij alsnog worden aangehouden. Hem wordt zware mishandeling, poging tot doodslag en het overtreden van de Opiumwet ten laste gelegd.

De politie sluit meer arrestaties niet uit.

Afrojack in nieuwe bolide aangehouden door politie

Afrojack is zondagmiddag aangehouden door de politie. De dj, die eigenlijk Nick van de Wall heet, was in Den Haag toen hij besloot uit te proberen wat zijn splinternieuwe Lamborghini in huis heeft.

"Ik heb een nieuwe auto, hè, en die wilde ik even testen", laat de 25-jarige Afrojack weten aan RTL Boulevard. "Ik doe het altijd veilig en er is verder niks aan de hand gelukkig."

Eerder dit jaar liep een dergelijk ritje minder goed af. Toen kwam zijn gloednieuwe Ferrari tot stilstand tegen een vangrail.

Neuswiel afgebroken bij noodlanding vliegtuigje

Bij een noodlanding van een eenmotorig vliegtuig in het Groningse Grootegast is zondagmiddag het neuswiel afgebroken. De twee inzittenden bleven ongedeerd, meldt een woordvoerder van de politie.

Het vliegtuig was opgestegen in Drachten. Vermoedelijk kreeg het onderweg motorpech. In een weiland aan de Munnikenweg maakte het toestel een noodlanding.

De oorzaak van de motorproblemen is nog onbekend.

ANWB verwacht woensdag drukke avondspits

Weggebruikers moeten woensdag in de avondspits rekening houden met extra files. De ANWB verwacht dat veel mensen vanwege Hemelvaart op vakantie gaan, waardoor het een stuk drukker zal worden op de wegen.

Op de wegen in het midden van het land is de kans op files het grootst. Vooral op wegen richting de Veluwe (A1, A28 en A50), rond Arnhem (A12 en A50) en naar het zuiden (A2 en A27) kan het vastlopen. Na 19.30 uur is de grootste vakantiedrukte volgens de ANWB weer voorbij.

Ook op de wegen in het buitenland wordt het woensdag drukker, denkt de ANWB. In België staan de langste files waarschijnlijk rond Antwerpen en Brussel. Ook loopt het waarschijnlijk vast op de E40 tussen Brussel en Oostende.

In Frankrijk is kans op opstoppingen op de wegen vanuit Parijs naar het westen en zuiden. In Duitsland loopt het vast op de wegen naar de Noord- en Oostzeekust en rond Frankfurt, Neurenberg en München.

Volgende week zondag is opnieuw kans op files, omdat de meeste vakantiegangers in de loop van de middag weer naar huis gaan.

Veertien mensen onwel in stadion ADO Den Haag

Veertien mensen zijn zondagmiddag in het stadion van ADO Den Haag onwel geworden. Een aantal is inmiddels naar een ziekenhuis gebracht, meldt een woordvoerder van de brandweer. Waardoor de veertien onwel werden, is nog onbekend.

Het voorval vond plaats aan het einde van het duel van ADO Den Haag tegen Feyenoord. Omroep West meldt dat de slachtoffers in een skybox zaten en vermoedelijk iets verkeerds hebben gegeten. Sommige slachtoffers zouden kinderen zijn.

Rojer verliest dubbelfinale in Portugal

Jean-Julien Rojer is er samen met zijn Pakistaanse partner Aisam Ul-Haq Qureshi niet in geslaagd het dubbelspel te winnen bij het toernooi in het Portugese Oeiras. IN de finale was Mexicaanse/Amerikaanse koppel Santiago Gonzalez en Scott Lipsky te sterk.

De wedstrijd werd pas beslist in een supertiebreak. Het werd 6-3 en 4-6 en de daaropvolgende supertiebreak uiteindelijk 10-7. Rojer en Qureshi wonnen eerder dit jaar het toernooi in Miami en haalden de finale in Marseille.

[MotoGP] Uitslag Grand Prix van Jerez

Dani Pedrosa heeft zondag voor eigen publiek de MotoGP van Spanje gewonnen. Hij bleef op het circuit van Jerez ploeggenoot van Honda Marc Marquez voor en boekte de 23e zege uit zijn carrière in de koningsklasse van de motosport.

Jorge Lorenzo maakte op de derde plaats het Spaanse podium compleet. De regerend wereldkampioen werd in de laatste bocht gepasseerd door Marquez.

Marquez dit jaar nieuw in de MotoGP, nam de leiding in de wereldbekerstand over. Hij verzamelde in de eerste drie races van het seizoen 61 punten, drie meer dan Pedrosa. Lorenzo volgt weer op een punt daarachter.

Vervuild rioolwater Wetteren geloosd in Schelde

Een deel van het rioolwater dat na het ongeluk met de goederentrein in het Oost-Vlaamse Wetteren vervuild is geraakt met chemische stoffen, wordt in de Schelde geloosd. Dat heeft provinciegouverneur Jan Briers zondag gezegd op een persconferentie. Het vervuilde water wordt geloosd, omdat de maximale opslagcapaciteit van een nabijgelegen waterzuiveringsinstallatie is bereikt.

Briers benadrukt dat deze oplossing het minste kwaad kan. Hoewel de lozing geen gevaar oplevert voor de volksgezondheid, kan het visbestand wel schade ondervinden.

De verwachting is dat rond 15.00 uur een schip uit Amsterdam bij Wetteren aankomt. Zodra het schip er is, wordt het vervuilde water uit de zuiveringsinstallaite in het schip overgepompt. Tot die tijd wordt het vervuilde water in de Schelde geloosd. Watersport op de Schelde tussen Dendermonde en Melle is vanwege de lozing verboden en er mag ook niet gevist worden. Hoelang die maatregelen van kracht zijn, is nog onbekend.

Goederenwagons van de trein, die chemische producten vervoerde, ontspoorden vrijdagnacht. Er brak brand uit en via het bluswater kwamen chemische stoffen in het riool terecht. Via het riool kwamen giftige dampen ook in de huizen van omwonenden terecht. Het aantal mensen dat zich in het ziekenhuis heeft gemeld met klachten is zondag opgelopen tot 49. Twee mensen liggen op de intensive care. De verwachting is dat de overige 47 later zondag het ziekenhuis mogen verlaten.

Doden bij aanslagen Irak

Bij twee aanslagen in Irak zijn zondag drie mensen om het leven gekomen. Zeker zes mensen raakten gewond. Dat hebben de Iraakse autoriteiten gezegd.

Bij de Zein al-Abideen-moskee, in een westelijke voorstad van Bagdad, explodeerde een bom. Een omstander kwam om het leven en zes mensen liepen verwondingen op. Een van de buitenmuren van de moskee raakte beschadigd.

Enkele uren later vielen volgens de politie gewapende lieden het huis van de burgemeester van Mahmoudiya aan. De burgemeester en zijn zoon werden bij de aanval gedood.

Publiek kan afscheid nemen van Kris Kross-rapper

Fans van Kris Kross kunnen komende week afscheid nemen van Chris Kelly. De helft van het Amerikaanse rapduo overleed woensdag, waarschijnlijk aan een overdosis drugs.

Begrafenisondernemer Murray Brothers in Atlanta biedt het publiek woensdag de mogelijkheid om de laatste eer te bewijzen aan Kelly. Een dag later vindt de begrafenis plaats in Jackson Memorial Baptist Church.

De rapper werd in 1990 op jonge leeftijd wereldberoemd dankzij Kris Kross' hit Jump. Het handelsmerk van de twee was het achterstevoren dragen van hun kleding. Kelly is 34 jaar geworden.

Syrië: Israël steunt terroristen met luchtaanvallen

Syrië heeft de Israëlische luchtaanvallen op doelen rond Damascus zondag veroordeeld. In een brief aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties schrijft het Syrische ministerie van buitenlandse zaken dat Israël met de aanvallen 'directe militaire steun biedt aan terreurgroepen' die strijden tegen de regering.

Volgens de Syrische regering zijn als gevolg van de 'Israëlische agressie' diverse mensen omgekomen of gewond geraakt. Bovendien zijn er 'op grote schaal verwoestingen aangericht'.

Haas pakt ATP-titel München

Tommy Haas heeft zijn veertiende ATP-titel weten te veroveren. De Duitser was in het toernooi van München in de finale te sterk voor zijn landgenoot Philipp Kohlschreiber; 6-3 en 7-6(3).

Het is voor Haas de vierde titel in eigen land. Hij was tweemaal de sterkste in Halle en in 2001 al in Stuttgart. In 2003 verloor hij de finale in München, maar dit keer gaf hij Kohlschreiber lange tijd geen schijn van kans.

Ajaxfans opgepakt in Amsterdam

Acht Ajaxsupporters zijn zondagmiddag opgepakt in Amsterdam. Zeven mensen zijn aangehouden voor het afsteken van vuurwerk, een voor belediging. De meeste arrestaties zijn verricht bij het Leidseplein, dat vol staat met Ajaxfans. Ook bij de ArenA zijn echter wat mensen aangehouden, meldt een woordvoerder van de politie.

Op het Leidseplein staan honderden mensen. Ook op het Rembrandtplein zijn Ajaxfans aanwezig, hoewel het daar iets minder druk is, aldus de politiezegsman. Bij de ArenA, waar Ajax zondagmiddag wordt gehuldigd, staan ook al wat supporters die de wedstrijd niet in het stadion hebben bekeken.

Volgens de politiewoordvoerder valt het aantal arrestaties mee, gezien het aantal mensen dat in de hoofdstad op de been is. "Het is vooral sfeervol, gezellig en feestelijk."

Uitslagen Eredivisie (05/05/2013) - kampioenschap

Om 12.30 uur werd er voor vier duels afgetrapt bij clubs die nog strijden om het kampioenschap en een plek in de Champions League. Ajax won met 5-0 tegen Willem II en mocht zich daardoor kampioen noemen. Feyenoord en Vitesse verloren hun duels, waardoor PSV zo goed als zeker is van de voorronde Champions League.

Hieronder vind je de statistieken van alle vier de duels.

AFC Ajax

5 - 0

Willem II

 12' Sigthórsson
 25' Eriksen
 68' Fischer
 82' De Jong
 89' Hoesen
   
 
 Gele kaart: Van Buuren (Willem II)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 51.963
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
Van Rhijn
Alderweireld
Moisander
Blind
De Jong
Schöne (Poulsen/46)
Eriksen
Babel
Sigthórsson (Hoesen/71)
Fischer (Boerrigter/75)
  Meul
Van Buuren (Van Kerckhoven/71)
Haastrup
Peters
Cornelisse
Ippel
Guyt (Hofs/61)
Haemhouts (Van Zeelst/77)
Misidjan
Snijders
Höcher

PSV

4 - 2

N.E.C. Nijmegen

 9' Bovenberg (e.d.)
 38' Toivonen
 78' Lens
 90+7' Locadia
   64' Van der Velden 
 76' Amieux 
 
 Gele kaart: Lens (PSV)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 33.700
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Waterman
Hutchinson
Bouma (Derijck/86)
Marcelo
Willems
Van Bommel
Toivonen (Wijnaldum/77)
Strootman
Lens
Matavz (Locadia/68)
Mertens
  Babos
Bovenberg (Will/73)
Van Eijden (George/81)
Cmovs
Conboy (Platje/85)
Pálsson
Van der Velden
Koolwijk
Foor
Falkenburg
Amieux

ADO Den Haag

2 - 0

Feyenoord

 10' Van Duinen
 37' Holla(pen)
   
 
 Gele kaart: Omeruo (ADO Den Haag)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 10.000
Arbiter: Liesveld
Bijzonderheden: Pellè (Feyenoord) mist strafschop 90+6
 
Opstelling:   Opstelling:
Coutinho
Malone
Omeruo
Wormgoor
Koppers
Holla
Jansen
Meijers (Visser/90+4)
Chery
Van Duinen (Leeuwin/83)
Vicento (Kolk/62)
  Mulder
Janmaat
De Vrij (Nelom/25)
Mathijsen
Martins Indi
Clasie
Immers
Vilhena (Vormer/64)
Schaken
Pellè
Goossens (Verhoek/72)

RKC Waalwijk

3 - 2

Vitesse

 2' Braber
 40' Lieder
 69' Duits(pen)
   47' Van der Heijden 
 68' Havenaar 
 
 Gele kaart: Duits, Martina (RKC Waalwijk), Kashia, Havenaar, Janssen (Vitesse)
Rode kaart: Boukhari (28/2xg) (RKC Waalwijk)
 
Stadion: Mandemakers Stadion, Waalwijk
Toeschouwers: 6.000
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Martina
Drost
Ramos
Van Peppen
Stans
Duits (Van Mosselveld/71)
Braber
Boukhari
Jozefzoon (Jungschläger/88)
Lieder (Lamey/62)
  Velthuizen
Kalas
Kashia (Cziommer/73)
Van der Heijden
Van Aanholt
Van Ginkel
Havenaar
Janssen
Ibarra
Bony
Qazaishvili (Darri/78)

Uitslagen Eredivisie (05/05/2013) - Play-offs

Om 12.30 uur begon er een volledige speelronde in de Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen van duels die van belang waren voor de play-offs.

Heracles Almelo

1 - 1

FC Twente

 7' Bruns    27' Fer 
 
 Gele kaart: Bruns, Quansah, Te Wierik, (Heracles Almelo), Fer, (FC Twente)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 8.500
Arbiter: v. Sichem
 
Opstelling:   Opstelling:
v. Loo
Te Wierik
Schenkeveld
Rienstra
Koenders
Quansah
Vujicevic (Vejinovic/68)
Bruns (Duarte/69)
Paljic (Gouriye/82)
Castillion
Everton
  Plattel
Breukers
Douglas (Bjelland/73)
Bengtsson
Braafheid
Fer (Tadic/62)
Janssen (Pelupessy/74)
Gutiérrez
Holscher
Chadli
Castaignos

sc Heerenveen

2 - 4

FC Utrecht

 30' El Ghanassy
 80' El Ghanassy
   34' Toornstra 
 61' Mulenga 
 67' Wuytens 
 86' v.d. Hoorn 
 
 Gele kaart: , Bulthuis, (FC Utrecht)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 24.000
Arbiter: Braamhaar
 
Opstelling:   Opstelling:
Nordfeldt
v. Anholt
Gouweleeuw
Zomer
Kruiswijk
Marecek
Kums (Pappa/74)
v.d. Berg
El Ghanassy
Finnbogason
Djuricic
  Ruiter
v.d. Maarel (Markiet/76)
v.d. Hoorn
Wuytens
Bulthuis
Duplan
Mortensson
Toornstra
Asare
v.d. Gun (Oar/61)
Mulenga

VVV-Venlo

0 - 0

FC Groningen

 
 Gele kaart: , De Leeuw, (FC Groningen)
 
Stadion: Seacon Stadion - De Koel, Venlo
Toeschouwers: 5.001
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Maenpaa
Joppen
Roseler
Ramsteijn
Leiwakabessy
Radosavljevic
v. Haaren (Cullen/68)
Turk (Maguire/82)
Ammi (Wildschut/76)
Nwofor
Linssen
  Bizot
Magnasco
v. DIjk
Kwakman
Burnet
Bacuna
De Leeuw
Lindgren (Ajilore/85)
Zeefuik (Schet/73)
Kirm

Uitslagen Eredivisie (05/05/2013) - overige duels

Om 12.30 uur stonden er nog twee duels op het programma. NAC Breda ontving in eigen huis Roda JC Kerkrade, dat nog de nacompetitie probeert te ontlopen, terwijl AZ PEC Zwolle op bezoek kreeg. Hieronder vind je de statistieken van deze twee duels.

NAC Breda

5 - 3

Roda JC

 18' Botteghin
 58' Ten Voorde
 60' Lurling
 75' Hooi
 81' Lurling
   13' Demouge 
 33' Bonevacia 
 49' Donald 
 
 Gele kaart: Lurling (NAC Breda), Biemans, Sutchuin Djoum, Demouge, (Roda JC)
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 17.000
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Ten Rouwelaar
De Roover
Luijckx
Botteghin
Janse (v.d. Weg/83)
Buijs
Gilissen
Gudelj
Seuntjes (Ten Voorde/51)
Lurling (Edwards/89)
Hooi
  Kurto
Sutchuin DJoum
Wielaert (Lebedynski/79)
Danilo
Biemans
Hupperts (Delorge/74)
Bonevacia
Donald
Fledderus
Demouge
Malki

AZ

4 - 0

PEC Zwolle

 20' Elm
 39' Beerens
 62' Jóhannsson
 77' Maher
   
 
 Gele kaart: Altidore (AZ), Achenteh, Benson (PEC Zwolle)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 16.000
Arbiter: Wegereef
 
Opstelling:   Opstelling:
Esteban
Marcellis (Johansson/46)
Reijnen
Viergever
Wijnaldum
Henriksen
Maher
Elm
Beerens
Altidore (Jóhansson/46)
Gudmundsson (Ortíz/72)
  Boer
v. Polen
Lachman
Broerse
v. Hintum
Gravenbeek (Drost/69)
Pluim
Kich
Achenteh (v.d. Werff/70)
Mokhtar (Valpoort/84)
Benson

Landskampioen van Nederland bekend

Ajax is vandaag voor de 32e keer landskampioen van Nederland geworden. De Amsterdammers wonnen vandaag met 5-0 van Willem II en mogen zich daardoor één speelronde voor het einde van de competitie al kampioen noemen.

Het is de derde landstitel op een rij voor het team van coach Frank de Boer. Net als in de voorgaande twee seizoenen liep Ajax snel achter de feiten aan en stond het na elf speelronden op de vijfde plaats. De achterstand was in tegenstelling tot de afgelopen twee jaar minder groot. Toen PSV in de 26e speelronde met 3-1 verloor bij sc Heerenveen werd de koppositie overgenomen van de Eindhovenaren.

In de daarop volgende wedstrijden werd de voorsprong vergroot, mede door een 2-3 uitzege bij directe concurrent PSV, waarna vandaag tegen Willem II de titel binnengehaald kon worden. Willem II is door de nederlaag na één seizoen weer gedegradeerd naar de Jupiler League.

Ajax zal vandaag nog gehuldigd worden. Dit zal vanaf 16.30 uur gebeuren naast de eigen Amsterdam ArenA.

Ajax mag zich voor de derde keer op rij kampioen noemen na een 5-0 zege op Willem II. (Foto: Pro Shots)

Britse parlementariër ontkent verkrachting

Het Britse Lagerhuis-lid Nigel Evans heeft zondag in alle toonaarden ontkend dat hij schuldig is aan verkrachting en aanranding. De 55-jarige Evans werd zaterdag opgepakt. Hij werd verhoord over zedenmisdrijven die plaats zouden hebben gehad tussen juli 2009 en maart 2013.

Evans, die al meer dan twintig jaar in het Lagerhuis zit, noemde de aantijgingen 'compleet onwaar'. Volgens hem wordt hij van de zedenmisdrijven beschuldigd door 'twee mensen die elkaar goed kennen' en die hij tot voor kort als vrienden beschouwde. Hij zei 'niet te begrijpen waarom er aangifte is gedaan'.

Doden bij dubbele explosie Pakistan

Bij een dubbele explosie in de Pakistaanse havenstad Karachi zijn zaterdagavond drie mensen om het leven gekomen en 22 gewond geraakt. De explosies hadden plaats bij een kantoor van een politieke partij die felle kritiek heeft geleverd op de Taliban. Dat heeft de Pakistaanse politie zondag gezegd. De Taliban hebben via een woordvoerder de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist.

De afgelopen tijd zijn de spanningen in Pakistan toegenomen. Voor 11 mei staan verkiezingen gepland en in de aanloop daar naar toe zijn diverse politieke partijen en politici doelwit geworden van Talibanstrijders.

De aanslag van zaterdag was gericht tegen een kantoorpand van de Muttahida Qaumi-beweging, de grootste politieke partij van Karachi. De beweging is een van de drie liberale en seculiere partijen die geregeld door de Taliban op de korrel worden genomen, vermoedelijk omdat deze partijen een offensief van het leger tegen de opstandelingen steunen.

Ook vrijdag was de Muttahida Qaumi-beweging doelwit. Gewapende lieden op een motorfiets schoten een lid van de partij dood.

Rutte geeft startsein bevrijdingsfestivals

Premier Mark Rutte heeft zondag rond 13.00 uur in Utrecht het bevrijdingsvuur ontstoken. Daarmee gaf hij het startsein voor de bevrijdingsfestivals die in het hele land zijn georganiseerd.

De vlam werd rond middernacht al ontstoken in Wageningen, waar in 1945 de capitulatie werd getekend. Estafettelopers verspreidden het vuur over het hele land. Met de vlam die naar Utrecht werd gebracht ontstak Rutte het bevrijdingsvuur op het festival in Park Transwijk.

Voorafgaand aan het ontsteken van het vuur woonde Rutte in de Domkerk de 5 meilezing bij, die dit jaar werd gehouden door oud-minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin. Het centrale thema van Bevrijdingsdag is dit jaar 'vrijheid spreekt je aan'.

Naast in Utrecht zijn er bevrijdingsfestivals in onder meer Amsterdam, Den Haag, Leeuwarden, Rotterdam en Den Bosch. Miss Montreal, Dio en Chef'Special zijn dit jaar de ambassadeurs van de vrijheid en worden met helikopters van het ene naar het andere festival gevlogen.

De nationale viering van de bevrijding wordt zondagavond traditiegetrouw afgesloten met het 5 mei-concert op de Amstel in Amsterdam. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn daarbij aanwezig. Ook prinses Beatrix woont het concert bij.

Lohan gebruikte niet zoveel drugs

Lindsay Lohan denkt dat mensen een vertekend beeld hebben van haar drugsgebruik. De 26-jarige actrice, die momenteel bezig is aan haar zesde verblijf in een afkickkliniek, zegt maar 'vier of vijf keer' cocaïne te hebben gebruikt.

"Iedereen denkt dat ik het heel vaak heb gedaan, maar ik heb het maar vier of vijf keer gebruikt in mijn leven", zegt ze in de Britse krant The Mail on Sunday. "En twee keer daarvan werd ik betrapt."

Lohan gebruikte daarnaast ook marihuana en ecstasy. "Heel veel mensen experimenteren daar mee in hun studietijd", aldus de actrice. Ze injecteerde naar eigen zeggen nooit drugs.

Snelste seizoenstijd voor Gay op 100 meter

Tyson Gay heeft de snelste seizoenstijd op de 100 meter laten noteren. De Amerikaanse sprinter liep gisteravond in het Jamaicaanse Kingston de afstand in 9,86 seconden. De tweede plaats was voor de Jamaicaan Nesta Carter (10,03), voor Amerikaan Darvis Patton (10,07).

Olympisch en wereldkampioen Usain Bolt had zich voor het evement afgemeld met een hamstringblessure. De Jamaicaan zou in eigen land de 200 meter gaan lopen. Deze afstand werd nu gewonnen door zijn landgenoot Nickel Ashmeade in 20,00 seconden.

Bij de vrouwen was Veronica Campbell-Brown met 11,01 seconden de beste op de 100 meter. Op de dubbele afstand was de zege met 22,38 seconden een prooi voor haar Jamaicaanse landgenote Shelly Ann Fraser-Price.

Dodental fabrieksramp Bangladesh blijft stijgen

Het dodental als gevolg van het instorten van een fabrieksgebouw in Bangladesh blijft stijgen. Zondag stond het dodental op 580. Het is niet duidelijk hoeveel lichamen er nog onder het puin van het fabriekspand liggen.

De afgelopen dagen werden er dagelijks rond de twintig lichamen geborgen. Door de hoge temperaturen zijn de stoffelijke overschotten onder de berg puin gaan ontbinden. Veel lichamen zijn door de ontbinding nauwelijks nog te herkennen.

Het is nu ruim een week geleden dat het acht verdiepingen tellende bouwwerk in Savar, een buitenwijk van de hoofdstad Dhaka, plotseling ineen zeeg. De vermoedelijke oorzaak van de instorting moet volgens de politie worden gezocht in de slechte kwaliteit van de materialen waarmee het gebouw is opgetrokken.

Een dag voor ramp merkte eigenaar Mohammed Sohel Rana dat het pand scheuren vertoonde. Hij belde daarop met een deskundige die verklaarde dat het gebouw moest worden ontruimd. Ook de politie gaf opdracht tot evacuatie van het personeel, maar enkele uren voordat het pand instortte, zei Rana dat het gebouw veilig was en dat iedereen toch weer aan het werk moest gaan.

Rana is opgepakt en wordt vermoedelijk aangeklaagd voor nalatigheid, illegale bouwactiviteiten en het dwingen van mensen om aan het werk te gaan. Hij kan een celstraf van zeven jaar krijgen als hij wordt veroordeeld.

Israël plaatst raketverdedingssysteem in noorden

Het Israëlische leger heeft in het noorden van het land een raketverdedigingssysteem opgesteld. Het gaat om twee batterijen die deel uitmaken van het raketschild IJzeren Koepel. Dat heeft het leger zondag bekendgemaakt. De batterijen werden verplaatst naar het noorden enkele uren nadat Israël luchtaanvallen had uitgevoerd op een wapentransport in Syrië.

Vrijdag viel Israël ook al een lading raketten aan. Het ging om Fateh-110-raketten, die een zeer nauwkeurig geleidingssysteem hebben. De raketten zijn van Iraanse makelij en het wapentransport was vermoedelijk bedoeld voor de Libanese opstandelingenbeweging Hezbollah. Begin dit jaar viel Israël ook al een wapentransport aan.

Leidseplein volgestroomd met Ajax-supporters

Op het Leidseplein in Amsterdam hebben zich zondag aan het begin van de middag honderden Ajax-supporters verzameld om de wedstrijd tegen Willem II te volgen. Als de Amsterdamse club wint is Ajax voor de 32e keer in de historie landskampioen.

Als Ajax wint, dan wordt het elftal zondagmiddag nog gehuldigd bij de Amsterdam ArenA. Voorheen gebeurde dat altijd op het Leidseplein, maar de gemeente wil dat niet meer vanwege rellen in het verleden.

Fanatieke aanhangers van Ajax kondigden eerder al aan de huldiging in Zuidoost te boycotten en na de uitreiking van de schaal naar het Leidseplein te trekken.

Suárez: "Mijn toekomst is bij Liverpool"

Luis Suárez kan maar moeilijk aarden in Engeland. Toch wil hij gewoon bij Liverpool blijven. De Uruguayaanse spits kreeg een schorsing van tien wedstrijden voor het bijten van Chelsea-speler Branislav Ivanovic. Het voerde meteen geruchten dat hij Liverpool zou verlaten, maar daar is geen sprake van.

"Ik heb een overeenkomst met Liverpool en hier liggen mijn heden en toekomst", vertelde de oud-Ajacied aan The Sun. Door zijn schorsing mist Suárez zondagmiddag de Merseyside Derby tegen Everton.

"Vanaf de dag dat ik hier kwam, zag ik hoe belangrijk deze derby is. Daarom doet het pijn om deze te missen. Maar we hebben een geweldige ploeg die het ook zonder mij kan." Suárez zag de 'Speler van het Jaar'-trofee aan zich voorbijgaan (Gareth Bale won) en ook de topscorersprijs in Engeland kan hij op zijn buik schrijven door zijn schorsing.

Plat Haags - Eva, Joanna, Maxima, Sacha

Ze draaide zich nog één keer om. We wisten allebei dat het voorlopig voor het laatst zou zijn. Een laatste speelse blik. Ze had speciaal voor deze avond iets roods aangetrokken. Haar mooie vrouwelijke vormen speelden al de hele avond met m'n gedachten. Nog één keer die licht arrogante blik. 'Uiteindelijk weet ik het altijd als eerste,' leek ze te willen zeggen. Daarmee bleef ze me al die jaren boeien. Dat ze als eerste het allemaal al wist. Zij bepaalde zelfs de volgorde. En pas bij een zin als '500 doden gevonden in het wrak' begon ik op te letten. Dag Sacha. Het ga je goed.

[Moto3] Uitslag Grand Prix Jerez

Motorcoureur Jasper Iwema heeft zondag twee WK-punten veroverd. Tijdens de Moto3-race op het circuit van Jerez eindigde de Drent als veertiende tijdens de MotoGP van Spanje. Iwema kwam tijdens de MotoGP in Austin twee weken geleden zwaar ten val en liep een hersenschudding op.

De zege in Jerez ging naar de Spanjaard Maverick Viñales. Hij bleef zijn landgenoot Luis Salom en de Duitser Jonas Folger voor. Met 65 punten is Viñales ook de leider in de WK-stand. Hij heeft vier punten meer dan Salom. Alex Rins, ook uit Spanje, staat derde met 41 punten. Iwema staat met vijf punten achttiende.

FOK!filmtips van de dag: Soldaat van Oranje

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK! 

Broeierig psychologisch portret van vijf nonnen die in de onherbergzame Himalaya een missiepost openen en ten prooi vallen aan onderdrukte erotische begeertes en waanzin. Black Narcissus is te zien om 14.05 uur op CANVAS.

Soldaat van Oranje van Paul Verhoeven was in 1977 de grootste en duurste Nederlandse speelfilm ooit en werd in binnen- en buitenland enthousiast ontvangen. De film is gebaseerd op het gelijknamige autobiografische boek van Erik Hazelhoff Roelfzema, die in de oorlog als echte Soldaat van Oranje inderdaad opklom van verzetsstrijder tot rechterhand van de koningin. Rob Houwer tekende voor de productie en Verhoevens vaste scenarist Gerard Soeteman werkte mee aan het filmscript. Te zien om 20.00 uur op RTL7.

Nick Murder, gespeeld door James Gandolfini, is getrouwd met Kitty, een rol van Susan Sarandon. Ondertussen heeft hij een affaire met Tula, gestalte gegeven door Kate Winslet. Wanneer Kitty daarachter komt, krijgt Nick het zwaar. Ook zijn kinderen willen niks meer met hem te maken hebben. Toch blijft hij Tula zien. Stukje bij beetje komt Nick erachter waarom hij van Kitty houdt. Maar is het al te laat om het goed te maken? Romance & Cigarettes is te zien om 01.00 uur op BBC2.

Wanneer de 14-jarige Robbie plotseling een vader wordt, loopt zijn leven totaal uit de hand. Hij zag dit helemaal niet aankomen en wordt ook direct bang als hij zijn eigen vader spreekt of ziet. Hij besluit uiteindelijk toch maar zijn best te gaan doen om een goede vader te worden. Robbie moet noodgedwongen snel volwassen worden. A Boy Called Dad is te zien om 01.25 uur op BBC1.

Going the Distance en Windtalkers zijn ook te zien op de televisie vanavond.

Pornosites meer bezoekers dan Netflix, Amazon en Twitter samen

Volgens een infographic van pornowebsite Paint Bottle hebben pornosites meer bezoekers dan Amazon, Netflix en Twitter samen. Zo stookt videosite YouPorn zes keer zo veel bandbreedte dan Hulu.com. Van al het internetverkeer is dertig procent goed voor pornografie.

Het is een open deur dat iedereen wel eens porno kijkt. "We zijn ons onderzoek gestart door te zoeken naar mannen die nog nooit porno hebben gekeken. We hebben niemand kunnen vinden", zo bevestigt Simon Lajeunesse van de Universiteit van Montreal. 

De infographic kun je hier bekijken!

Pepe: "Mourinho moet Casillas respecteren"

Iker Casillas is zijn basisplek bij Real Madrid al een tijdje kwijt. Hij moet meer respect krijgen van de trainer, vindt Pepe. Real Madrid won zaterdag met 4-3 van Real Valladolid. Diego Lopez stond weer onder de lat bij De Koninklijke, waardoor clubicoon Casillas weer op de bank moest plaatsnemen. Verdediger Pepe hekelt de instelling José Mourinho.

"Mourinho moet Casillas meer respecteren. De uitspraken van de trainer waren niet gepast. Iker maakt deel uit van Real Madrid, hij is een icoon. Bij deze club en in Spanje. Hij moeten weten dat wij achter hem staan", vertelde hij aan Spaanse media.

De toekomst van Mourinho bij Real Madrid is hoogst onzeker. Hij kon de club opnieuw de Champions League niet brengen en hij wordt al in verband gebracht met een terugkeer naar Chelsea. "Wij blijven er rustig onder. Dat moet de trainer met de club regelen. Wij moeten de eer van Real Madrid verdedigen", aldus Pepe.

'Kompany op lijstje Barcelona'

Vincent Kompany is al een aantal jaren sterk bezig voor Manchester City. Hij zou in de belangstelling van staan van FC Barcelona. Dat meldt de Spaanse krant El Mundo Deportivo. Barcelona wil komende zomer op zoek naar een aantal versterkingen en de Belgische verdediger (27) zou hoog op het verlanglijstje van trainer Tito Vilanova staan.

Barcelona-clubicoon Carles Puyol is al 35 en heeft steeds meer last van blessures. De technische staf van de Spaanse club zou ook ontevreden zijn over de prestaties van Javier Mascherano.

Naast Kompany houdt Barcelona ook Mats Hummels (Borussia Dortmund) en Thiago Silva (Paris Saint-Germain) in de gaten. Maar de Rode Duivel zou bij Barcelona de favoriet zijn om ingelijfd te worden.

Van Gestel en Meppelink opnieuw vierde

Beachvolleybalsters Sophie van Gestel en Madelein Meppelink zijn zondag opnieuw als vierde geëindigd bij het grandslamtoernooi in Shanghai. Het Nederlandse duo verloor de strijd om de derde plaats met 16-21, 21-19 en 15-8 van het Braziliaanse duo Maria Clara Salgado Rufina/Carolina Solberg Salgado.

Vorige week slaagden Van Gestel en Meppelink er in Fuzhou ook niet in de bronzen medaille te veroveren. Ze speelden in Shanghai opnieuw om het brons na een nederlaag in de halve finales tegen de Oostenrijkse zusjes Doris en Stefanie Schwaiger (21-14 en 25-23).

Schwaiger en Schwaiger verloren in de finale van het Braziliaanse tweetal Talita Da Rocha/Taiana Lima (21-13 en 21-11).

Van Gestel en Meppelink opnieuw vierde
Van Gestel en Meppelink opnieuw vierde (Foto: ANP)

Venus Williams zegt af voor Madrid

Tennisster Venus Williams heeft zich zondag afgemeld voor het WTA-toernooi van Madrid. De Amerikaanse, die zondag haar partij in de eerste ronde had moeten spelen, heeft last van haar rug. Stefanie Vögele uit Zwitserland neemt Williams' plaats in het speelschema in en is nu de tegenstander van Anabel Medina Garrigues uit Spanje.

Venus Williams is de huidige nummer 21 van de wereld. Sinds begin april, toen ze in Charleston tot de halve finale reikte, speelde ze geen toernooi meer. In Madrid bereikte ze in 2010 één keer de finale, maar die verloor ze van de Française Aravane Rezaï.

Luke Evans is The Crow

Er gingen veel geruchten rond over wie de hoofdrol zou gaan spelen in de remake van The Crow, maar de tijd van gissen is voorbij nu bekend is geworden dat niemand minder dan Luke Evans deze hoofdrol gaat vertolken.

De regie is in handen van de minder bekende F. Javier Gutiérrez en het script komt van de schrijver van de comics, James O'Barr. Luke Evans is nog geen gevestigde naam, maar hij is wel druk geweest om hier verandering in te brengen. Met titels als Clash of the Titans, Immortals en The Raven lijkt hij aardig op weg. Tel daarbij op dat we hem in de toekomst gaan zien in Fast and Furious 6, The Desoluation of Smaug en There and Back Again, is dit toch een acteur om in de gaten te houden.

De opnames van The Crow zullen vroeg in 2014 beginnen.

Luke Evans
Luke Evans

Politie zoekt getuigen in zaak dode Eindhovenaar

Op de website van de politie zijn zondag foto's gepubliceerd van de auto waarin donderdag in Waalre een 29-jarige man uit Eindhoven dood werd gevonden. De politie is op zoek naar mensen die het voertuig, een blauwe Renault Laguna, tussen 29 april en 2 mei hebben gezien.

De politie stuitte donderdag op het lichaam na een melding over een auto die geparkeerd stond op een zandweg in het buitengebied van Waalre. Het voertuig zou al een paar dagen op die plek hebben gestaan, maar de politie wil dat niet bevestigen.

De politie gaat ervan uit dat de Eindhovenaar door een misdrijf om het leven is gekomen. Er zijn 35 rechercheurs op de zaak gezet.

Vijf doden na brand in limousine

Vijf vrouwen zijn zaterdagnacht in de buurt van San Francisco om het leven gekomen toen de limousine waarin ze zaten in brand vloog. Dat heeft de Amerikaanse politie zondag gezegd. Vijf andere inzittenden wisten zichzelf in veiligheid te brengen.

Volgens de politie reed de limousine op een brug bij San Mateo toen de inzittenden merkten dat er rook naar binnen kwam. De bestuurder zette de limousine aan de kant. Het voertuig stond daarna al snel in lichterlaaie. Vijf mensen konden niet op tijd uit het voertuig komen en vonden de dood. Van de vijf andere inzittenden moesten er drie worden behandeld in een ziekenhuis, omdat ze rook hadden ingeademd.

Doden bij zelfmoordaanslag Mogadishu

Bij een poging van een zelfmoordterrorist om een militair konvooi in de Somalische hoofdstad Mogadishu te rammen met een bomauto zijn zondag vijf mensen om het leven gekomen. Dat heeft de Somalische politie gezegd. De meeste slachtoffers waren burgers.

De autobom past in een patroon van aanslagen die worden toegeschreven aan de extremistische beweging Al-Shabab, die door de Afrikaanse Unie uit de hoofdstad en enkele andere gebieden in Somalië zijn verdreven. De beweging heeft eerder al gezegd aanvallen te blijven uitvoeren. Vorige maand nog eiste Al-Shabab een aanslag op het Somalische hooggerechtshof op. Daarbij kwamen 35 mensen om het leven.

[NBA] Chicago Bulls naar laatste acht play-offs

Chicago Bulls is als achtste en laatste NBA-ploeg naar de tweede ronde van de play-offs. De Bulls wonnen in New York het beslissende zevende duel tegen Brooklyn Nets met 99-93. Daarmee eindigde de best-of-sevenserie tussen de Bulls en de Nets in 4-3. Chicago treft nu titelfavoriet Miami.

In het Barclays Center was het Chicago dat in de eerste twee kwarten de wedstrijd overheerste. De door blessures en ziekte geplaagde ploeg werd op sleeptouw genomen door Joakim Noah (24 punten en veertien rebounds) en Marco Belinelli (24 punten en zes rebounds).

In het derde kwart kwamen de Nets, die aan hun eerste seizoen bezig zijn in Brooklyn na een verhuizing vanuit New Jersey, sterk terug en brachten de achterstand terug tot vijf punten. De Bulls rechtten echter de rug en voorkwamen verdere schade.

Derksen eindigt als vierde in China

Golfer Robert-Jan Derksen is vierde geworden bij het China Open. Dankzij een slotronde van drie slagen onder par eindigde hij op een totaalscore van min 10. Ook Joost Luiten deed het prima in Tianjin aan de Chinese oostkust. Hij werd met een score van min 7 gedeeld achtste. De Bleiswijker liep een slotronde van een boven het baangemiddelde.

De zege in China ging naar Brett Rumford uit Australië. Hij zette een score van min 16 neer. Rumford won vorig weekeinde al het Ballantine's Championship in Zuid-Korea. Tweede in China werd Mikko Ilonen uit Finland (-12), derde werd Victor Dubuisson uit Frankrijk (-11).

Nederlanders trots op koning

Het overgrote deel van de Nederlanders is trots op de nieuwe koning. Dat blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond over de troonswisseling. Ook vinden de meesten dat Nederland zich 30 april van zijn beste kant heeft laten zien.

Zeventig procent van de ondervraagden is trots op de dinsdag ingehuldigde koning Willem-Alexander. Onder de CDA-kiezers is dit percentage met 81 procent het hoogst en onder SP-stemmers met 66 procent het laagst.

Van de ondervraagden geeft 65 procent aan vrijwel alles rond de troonsafstand, inhuldiging en de festiviteiten te hebben gevolgd. Wel zijn er grote verschillen onder de achterban van de partijen. Zo was de interesse onder de kiezers van de PVV, SP en D66 met 46 procent een stuk lager dan CDA-stemmers (96 procent) en PvdA-stemmers (76 procent).

Van de ondervraagden vindt tachtig procent dat Nederland zich dinsdag van zijn beste kant heeft laten zien. Ruim de helft denkt dat mensen positiever over de toekomst denken door de dag.

PvdA levert ook in peiling De Hond niet in

De discussie in de PvdA over het strafbaar stellen van illegaliteit vertaalt zich ook in de peiling van Maurice de Hond niet in een daling. De partij van Diederik Samsom krijgt er deze week zelfs een zetel bij en komt uit op negentien zetels. In de Politieke Barometer won de partij vrijdag ook al een zetel.

De winst van de PvdA gaat ten koste van coalitiegenoot VVD. Die partij levert een zetel in en staat nu op 24. Samen komen de partijen in de peiling dus uit op 43 zetels, fors minder dan de 79 die ze nu in de Kamer hebben.

Verder zijn er deze week geen verschuivingen in de peiling. De PVV blijft met 27 zetels de grootste partij, gevolgd door de VVD en de SP (21).

Het PvdA-congres nam vorig weekeinde met grote meerderheid een motie aan tegen de afspraak uit het regeerakkoord om illegaliteit strafbaar te stellen. Samsom wil echter niet tornen aan de afspraak die is gemaakt met de VVD.

De PvdA-kiezers zijn erg verdeeld over het onderwerp, zo blijkt uit de peiling. De helft is tegen strafbaarstelling van illegaliteit en 43 procent is voor. Van alle ondervraagden vindt zestig procent dat illegaliteit strafbaar gesteld moet worden en is 33 procent tegen.

Bijna de helft van de PvdA-kiezers vindt dat de leden van de partij geen recht hebben om tegen de invoering van de strafbaarheid te zijn, omdat ze hebben ingestemd met het regeerakkoord. Het overgrote deel van de VVD-kiezers vindt niet dat hun partij de PvdA tegemoet moet komen.

Scheidsrechter dood na klap speler

De Amerikaanse amateurscheidsrechter die vorige week in een coma belandde nadat hij door een minderjarige voetballer in elkaar was geslagen is overleden. Dat heeft de politie zondag bekendgemaakt.

De arbiter, de 46-jarige Ricardo Portillo uit Salt Lake City, haalde zich vorige week zaterdag de woede van de tiener op de hals toen hij tijdens een wedstrijd in Taylorsville, in de staat Utah, in diens nadeel floot. De jongen kreeg een gele kaart en terwijl Portillo een aantekening maakte haalde de 17-jarige plotseling uit. Hij raakte Portillo vol op het hoofd. Korte tijd later voelde de arbiter zich duizelig. Toen hij ging zitten gaf hij bloed over. In het ziekenhuis werd een zwelling in zijn hersenen geconstateerd en belandde hij in coma.

De tiener is inmiddels opgepakt en zit in een jeugdgevangenis op verdenking van zware mishandeling. Nu Portillo is overleden, worden er mogelijk nog meer aanklachten tegen de jongen ingediend. Er hangt hem een levenslange gevangenisstraf boven het hoofd.

Miljoen mensen zien presentatiedebuut Najib Amhali

De eerste aflevering van The Comedy Factory heeft zaterdagavond een miljoen kijkers getrokken. Het RTL 4-programma, waarin nationale en internationale komieken optreden, wordt aan elkaar gepraat door Najib Amhali. Hij maakt daarmee zijn presentatiedebuut.

The Comedy Factory is overigens niet nieuw op televisie. Het programma was voorheen te zien op de NPS, met Jörgen Raymann als presentator. De laatste aflevering werd zeven jaar geleden uitgezonden. Raymann produceert de show nog wel.

Ook een ander programma van RTL 4 ging zaterdag van start. De eerste aflevering van een nieuw seizoen De Jongens Tegen de Meisjes wist 1,6 miljoen kijkers te boeien, blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek.

Brits parlementslid verdacht van verkrachting

De tweede man van het Britse Lagerhuis, Nigel Evans is zaterdag gearresteerd. De conservatieve politicus wordt verdacht van aanranding en verkrachting, meldde de BBC zondag. Hij is op borgtocht vrijgelaten.

Politieagenten verhoorden de 55-jarige Evans zaterdag de hele dag over het vermeende misbruik van twee mannen van in de 20. Het misbruik zou tussen juli 2009 en afgelopen maart hebben plaatsgevonden.

Evans zit voor de Tories in het Britse Lagerhuis. Premier David Cameron is op de hoogte gesteld van de arrestatie, aldus de BBC.

Twee meiden, een vechter in Time & Eternity

Uitgever NIS America heeft de eerste Engelstalige screenshots en de cover van Time and Eternity uitgebracht. De animaties van deze PlayStation-exclusive RPG zijn met de hand getekend.

De prinses Toki staat op het punt te trouwen met een ridder. Het zou saai zijn als dat zonder problemen zou gaan, dus er verschijnen gasten die de ridder vermoorden. Hierdoor moet Toki haar geheim prijsgeven: ze heeft een tweede persoonlijkheid in haar, genaamd Towa. Ze kunnen door de tijd reizen en gaan op zoek naar de opdrachtgever achter deze moord.

In deze RPG kun je kiezen met wie je verder wil gaan als je een level omhoog gaat. Er zijn ook items die je meteen laten switchen van Toki naar Towa en vice versa. Toki is gespecialiseerd in het vechten op lange afstand en gebruikt het liefst de musket hiervoor. Verander je in Towa, dan verandert niet alleen de haarkelur van rood naar blond, maar wordt ze ook een specialist in het vechten op korte afstand, het liefst met messen. De gevechten zijn realtime, waardoor je in plaats van toe te kijken ook kunt proberen tegenaanvallen te ontwijken.

Time and Eternity komt ergens deze zomer uit op PlayStation 3.

Time and EternityTime and Eternity

Time and EternityTime and Eternity

Time and EternityTime and Eternity

Time and EternityTime and Eternity

Time and EternityTime and Eternity

Time and EternityTime and Eternity

Packshot

Farmabedrijf misbruikt zieke jongen

Of 'big pharma' goed- of kwaadaardig is, daar is men nog niet uit. Van de ene kant gaan ze ver om winst te maken, van de andere kant redden ze wel levens met hun onderzoek. Maar één farmabedrijf heeft met hun daden de meter flink doen uitslaan naar 'kwaadaardig'.

Onze zuiderburen zijn namelijk al een tijd in de ban van Viktor, een zevenjarig jochie dat extreem dure medicijnen nodig heeft voor een zeldzame ziekte. Zijn ouders zochten de media op omdat het medicijn, dat iedere twee weken toegediend moet worden en 9000 euro per dosis kost, niet terugbetaald wordt.

De media dook massaal op Viktors zaak, en alles werd breed uitgemeten. De geneesmiddelencommissie en de budgetcommissie herhaalden hun vonnis dat het middel niet teruggebetaald moet worden. De Belgische Minister van Volksgezondheid drong bij de producent van het middel, het Amerikaanse Alexion, aan op een prijsverlaging. Tevergeefs.

Viktors ouders werden in hun mediacampagne bijgestaan door het communicatiebedrijf G+. Dat bedrijf nam in opdracht van een Nederlandse patiëntenorganisatie contact op met de ouders van Viktor om hen te waarschuwen voor het staken van de terugbetaling. Maar toen werden enkele schokkende onthullingen gedaan.

De patiëntenorganisatie die G+ opdracht gaf, bleek opgericht te zijn door Alexion zelf. Ook bleek het communicatiebedrijf niet slechts de opdracht te hebben patiënten waarschuwen, maar ook om op zoek te gaan naar een geval dat het goed zou doen in de media. De patiënten zelf werden daar echter niet van op de hoogte gebracht.

De ouders van Viktor zijn vanzelfsprekend aangedaan door de onthullingen. Zijn moeder vertelt: "We hebben meer en meer het gevoel dat wij de speelbal zijn tussen mevrouw Onkelinx [de Belgische Minister van Volksgezondheid, red.] en het farmaceutisch bedrijf, en dat willen we echt niet zijn. Wij willen alleen een oplossing voor Viktor."

Ook vanuit de politiek komen afkeurende reacties. Een kamerlid voor de socialistische SP.a zegt: "Bedrijven die zoiets doen, zijn heel pervers aan het werken, want uiteindelijk zijn zij niet deontologische [sic] bezig van bij de start." VRT-bestuurder Noël Slangen spreekt op Twitter van een 'hold-up op de sociale zekerheid'.

Het bedrijf blijft echter, bij monde van de patiëntenorganisatie, zijn daden verdedigen. "Wij zoeken naar patiënten om media-aandacht voor het verhaal te genereren," zegt woordvoerdster Maryse Schoneveld van der Linde: "Het verhaal is dan dat mensen geen medicatie meer krijgen en kunnen sterven."

Coffeeshops Limburg open voor buitenlanders

Coffeeshops in Limburg hebben aangekondigd dat ze zondag weer wiet gaan verkopen aan buitenlanders. De actie is een initiatief van de coffeeshops in Maastricht en wordt gevolgd door coffeeshops in bijvoorbeeld Roermond en Sittard. De uitbaters voelen zich gesteund door een recente uitspraak van de rechter die oordeelde dat coffeeshop Easy Going in Maastricht onterecht was gesloten nadat die had verkocht aan buitenlanders.

Burgemeester Onno Hoes van Maastricht heeft gezegd dat hij zal ingrijpen als de coffeeshops in zijn gemeente zondag wiet gaan verkopen aan mensen die niet in Nederland wonen. In overleg met het Openbaar Ministerie is besloten om bij overtreding zowel strafrechtelijk als bestuursrechtelijk op te treden, kondigde hij aan.

Sinds een jaar mogen coffeeshops in het zuiden van Nederland vanwege drugstoerisme geen softdrugs verkopen aan buitenlanders.

Coffeeshops Limburg open voor buitenlanders
Coffeeshops Limburg open voor buitenlanders (Foto: ANP)

Suriname heeft te weinig geld

Aan de ene kant een hoge waardering van de Amerikaanse kredietbeoordelaar Standard& Poor’s (S&P) voor Suriname, aan de andere kant de regering-Bouterse die een tekort heeft aan contant geld. De regering probeert de uitgaven acuut te remmen door bijvoorbeeld dienstauto's niet meer te laten tanken en aannemers later te betalen.

De economische situatie is verwarrend in Suriname. De werkgevers spreken van een slechte planning en controle, maar vinden dat niet problematisch. De oppositie is kritisch en vreest dat corruptie op de loer ligt.

Volgens Ferdinand Welzijn, voorzitter van de werkgeversorganisatie Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), is er een simpele reden waardoor de regering te weinig geld in kas heeft: er is meer uitgegeven dan er in de staatskas zit. "Maar er komt straks weer genoeg geld binnen uit onder meer de olieverkoop en belastingopbrengsten. Door onvoldoende controle hebben ministeries al te veel uitgegeven. De regering is dus boekhoudkundig niet zo handig bezig geweest", meent de werkgeversvoorzitter.

Dat S&P de waardering voor Suriname van stabiel naar positief heeft verhoogd, is te danken aan de grote investeringen die de regering en binnen- en buitenlandse bedrijven in de mijnbouw- en oliesector doen. Ook de stabiele monetaire situatie en een aangekondigde belastinghervorming dragen bij aan het vertrouwen van S&P, aldus de organisatie zelf.

Oppositieparlementariër Ronnie Asabina van de partij BEP ondersteunt de analyse van de werkgeversvoorzitter over de slechte planning en controle. Ook het veelvuldig niet openbaar aanbesteden van werkzaamheden door de regering speelt volgens hem een rol. Corruptie ligt daardoor op de loer. "Er is een comptabiliteitswet, maar die wordt niet in acht genomen. Daardoor worden de regels niet nageleefd en dat legt een voedingsbodem voor onjuiste handelingen. Er staat immers weinig op papier waardoor er speelruimte is om meer geld te besteden dan nodig is. Wat overblijft kan dan verdeeld worden onder de belanghebbenden", aldus een kritische Asabina.

Hij krijgt bijval van collegaparlementariër Carl Breeveld, die al jaren pleit voor de invoering van een anticorruptiewet. Die is hard nodig, omdat er nu maar heel weinig mensen zijn die misstanden aan de kaak durven te stellen. "Suriname is een kleine samenleving, mensen zijn bang hun positie kwijt te raken als ze corruptie bekend zouden maken. De conceptwet regelt bescherming voor klokkenluiders, maar ook sancties voor de plegers", aldus Breeveld.

Batgirl vecht mee in Injustice

Warner kon al niet veel meer verbergen: Batgirl is één van de DLC-personages voor Injustice: Gods Among Us. Dit heeft Warner via het Injustice-account bekendgemaakt. Eerder was er al een heel duidelijke ingame video te zien hoe Batgirl even iets te vroeg te koop stond als DLC.

Netherrealm Studios heeft altijd al gezegd dat er vier personages bij zouden komen. Het personage Lobo komt 7 mei de arena instappen. Batgirl laat haar vechtkunsten zien via een gameplayvideo die volgende week wordt vrijgegeven. Wanneer ze te koop is in de shop weten we nog niet.

Injustice: Gods Among Us is uitgekomen voor PlayStation 3, Xbox 360 en Wii U. 

Batgirl

Maduro: Obama grote leider van de duivels

De Venezolaanse president Nicolás Maduro heeft zaterdag uitgehaald naar Barack Obama. Hij noemde zijn Amerikaanse ambtsgenoot 'de grote leider van de duivels', nadat deze weigerde Maduro's zege bij de presidentsverkiezingen te erkennen.

Volgens Maduro steunt Obama de Venezolaanse oppositieleider Henrique Capriles. Capriles, die het bij de verkiezingen in april nipt had afgelegd tegen Maduro, wil dat de stembusgang ongeldig wordt verklaard.

In een interview met de Spaanstalige Amerikaanse tv-zender Univision had Obama vrijdag kritiek geuit op het verloop van de verkiezingen.

Maduro: Obama grote leider van de duivels
Maduro: Obama grote leider van de duivels (Foto: ANP)

Anouk vertrekt naar Zweden voor Songfestival

Anouk vertrekt zondagochtend naar Zweden voor het Eurovisie Songfestival. In Malmö vertegenwoordigt de zangeres Nederland met het nummer Birds. Volgende week dinsdag moet ze een finaleplaats zien te veroveren tijdens de eerste halve finale.

Voordat het zover is, staan een aantal repetities gepland. De eerste vindt maandagmiddag plaats. Mocht Anouk op 14 mei genoeg punten verzamelen voor een finaleplaats, moet ze vier dagen later weer aantreden in de finale van het jaarlijkse Europese liedjesfestijn.

Nederland is er de afgelopen acht jaar niet in geslaagd een finaleplaats te veroveren. Onder meer Joan Franka, 3JS en Sieneke kwamen niet verder dan de halve finale. Geen enkel land deed het slechter op het Eurovisie Songfestival.

Hoewel bijna twee derde van de Nederlandse bevolking de handdoek in de ring wilde gooien, kondigde Anouk vorig jaar zomer aan een 'killersong' te hebben voor het festival. De zangeres voelde echter niets voor een Nationaal Songfestival, waardoor de TROS de plannen om moest gooien. Voor alle 'poeha en pr' is Anouk niet te porren, maar ze is wel van plan voor de volle honderd procent voor de winst te gaan. "Ik zit daar met vlag en al, ik ga zwaaien ook", zei de zangeres in maart bij de presentatie van Birds. "The whole shebang, anders moet je het niet doen."

Brenninkmeijer wil Europees Ombudsman worden

Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer gaat zich kandidaat stellen voor de post van Europees Ombudsman. Dat zei hij zaterdagnacht op Radio 1 in het programma De Overnachting van BNN. Vorige maand werd al duidelijk dat hij kandidaatstelling overwoog.

Om zich kandidaat te stellen heeft Brenninkmeijer wel veertig handtekeningen nodig van Europarlementariërs. Hij heeft er nu 33 en heeft tot woensdag de tijd om de overige zeven binnen te halen.

De Europees Ombudsman behandelt klachten over wanbeheer bij de instellingen en organen van de Europese Unie. De post komt in het najaar vrij, omdat de Griek Nikiforos Diamandouros met pensioen gaat.

Eerder maakte Europarlementariër Ria Oomen (CDA) al bekend zich kandidaat te stellen. Het Europees Parlement kiest de nieuwe ombudsman in juli.

Meer gewonden door treinongeluk België

De Belgische autoriteiten hebben het aantal gewonden dat is gevallen bij het ongeluk met de goederentrein in het Oost-Vlaamse Wetteren naar boven bijgesteld. De gemeente meldt nu dat 33 mensen in het ziekenhuis zijn beland. Eerder werd nog gesproken van zeventien gewonden.

Het ongeluk kostte aan een persoon het leven. Het gaat waarschijnlijk om een man van 64. De 33 gewonden zijn inmiddels buiten levensgevaar.

Goederenwagons van de trein, die chemische producten vervoerde, ontspoorden vrijdagnacht. Er brak brand uit en via het bluswater kwamen chemische stoffen in het riool terecht en vervolgens in de huizen van omwonenden. De mensen die gewond zijn geraakt kregen vermoedelijk last van het inademen van de giftige stoffen.

Ongeveer vijfhonderd omwonenden werden geëvacueerd. Ze hebben de nacht elders doorgebracht. Het is nog niet duidelijk wanneer ze naar huis mogen.

Het treinverkeer ondervindt volgens Belgische media nog bijna de hele week hinder van het ongeluk. Het duurt nog dagen voor de wagons zijn afgekoeld en kunnen worden geborgen.

Gewonde bij schietpartij in Eindhoven

Bij een schietpartij in Eindhoven is in de nacht van zaterdag op zondag een gewonde gevallen. Het slachtoffer is met onbekende verwondingen naar een ziekenhuis gebracht en verkeert buiten levensgevaar, meldt de politie.

De schietpartij vond plaats in de Frans van Mierislaan, waar kort na middernacht een groepje mensen op straat stond toen volgens het Eindhovens Dagblad vanuit een auto werd geschoten. De auto reed vervolgens door. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht.

FOK! wat een weer... Fraaie Bevrijdingsdag

Goedemorgen! Gisteren was het op veel plaatsen een stuk zonniger dan dat ik in gedachten had en dit kwam doordat alle bewolking die ons land leek te naderen voor een groot deel in het niets verdween. Toch ontstonden er wel een aantal stapelwolken en die begonnen zich later ook uit te smeren. Zeker in het midden verdween de zon hierdoor enige tijd. Langs de kust ontstond er in de avond laaghangende bewolking en deze bewolking trok uiteindelijk nog wat verder de kustprovincies in.

Vanochtend kan er in eerste instantie nog wat van die bewolking voorkomen, maar het is de bedoeling dat dit snel gaat oplossen. Wat we dan overhouden is een heerlijke middag met veel zon en oplopende temperaturen. Gewoon perfect weer voor alle festivals in Nederland. In de zuidelijke provincies stijgt het kwik tot boven de 20 graden. Vlak aan zee is er kans op zeewind en is het met 15 tot 17 graden wat frisser.

Morgen en overmorgen zijn zonnig en vrij warm met temperaturen die gemiddeld rond de 20 graden zullen liggen. 

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Ontluikende natuur
Ik bevond mij gisteren in Utrecht en het was heerlijk weer om nog even een wandelingetje te maken door de stadsparken. De natuur is in een paar dagen tijd behoorlijk groen geworden.

 

 

 

 

Partner Hirsi Ali biedt excuses aan

Niall Ferguson, de partner van Ayaan Hirsi Ali, ligt in Amerika onder vuur na uitspraken die volgens sommigen homofoob en discriminerend waren. De Britse historicus heeft zaterdag zijn excuses aangeboden voor de opmerkingen over de beroemde econoom John Maynard Keynes.

Ferguson had donderdag tijdens een congres in Carlsbad, Californië gezegd dat Keynes minder geïnteresseerd is in de belangen van toekomstige generaties omdat hij kinderloos en homoseksueel was.

Op zijn website noemt Ferguson zijn uitlatingen zaterdag "even dom als ongevoelig".

Partner Hirsi Ali biedt excuses aan
Partner Hirsi Ali biedt excuses aan (Foto: ANP)

'Israëlische raketaanval op Damascus'

De Syrische hoofdstad Damascus is in de nacht van zaterdag op zondag getroffen door zware explosies. Volgens de Syrische staatstelevisie zijn die veroorzaakt door een Israëlische aanval.

De staatstelevisie bericht dat een militair onderzoekscentrum getroffen is door Israëlische raketten. Over doden of gewonden is nog niets bekend.

Het onderzoekscentrum in Jamraya was afgelopen januari ook al het doelwit van Israëlische aanvallen.

'Israëlische raketaanval op Damascus'
'Israëlische raketaanval op Damascus' (Foto: ANP)

[WK Snooker] O'Sullivan en Hawkins in finale

Ronnie O'Sullivan en Barry Hawkins hebben in Sheffield de finale van het WK snooker bereikt. De als eerste geplaatste Engelsman O'Sullivan won met 17-11 van zijn landgenoot Judd Trump (4). Hawkins (15) was, eveneens in een Engels onderonsje, Ricky Walden (14) met 17-14 de baas.

O'Sullivan gaat in de finale, die wordt uitgesmeerd over zondag en maandag, op jacht naar zijn vijfde wereldtitel. De titelverdediger trok zich een tijdje terug uit het snooker, maar maakte een rentree omdat hij in geldnood zou zitten. Na dit toernooi is hij van plan om er alsnog de brui aan te geven. Voor Hawkins wordt het zijn eerste finale.

Bokser Klitschko blijft wereldkampioen

Bokser Wladimir Klitschko heeft zaterdag zijn wereldtitels in het zwaargewicht met succes verdedigd. De Oekraïner rekende eenvoudig af met zijn Italiaanse uitdager Francesco Pianeta. In de zesde ronde staakte de scheidsrechter in de SAP Arena in Mannheim het gevecht en werd Klitschko tot winnaar uitgeroepen.

De 37-jarige Klitschko, die door het leven gaat met de veelzeggende bijnaam Dr. Steelhammer, is in het bezit van de wereldtitels van de bonden IBF, IBO, WBA en WBO. Zijn broer Vitaly is wereldkampioen van de WBC. De twee nemen het uit principe nooit tegen elkaar op in de ring.

Dead Island: Riptide

Enkele jaren geleden kwam Deep Silver en Techland met een game op de proppen genaamd Dead Island. De game viel vooral op door de immens briljante trailer die aan het begin van 2011 te zien was. Dit jaar komen beide bedrijven met het vervolg van de game genaamd Dead Island: Riptide. Fans van de eerste game waren bang dat er weinig verbetering ging komen voor het tweede deel en dat Riptide een veredelde uitbreiding zou zijn. Klopt dit? Of is dit een volwaardige nieuwe game?

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.