FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 17 februari 2014

Piratenpartij vangt bot tegen waxinehoudergooier

Waxinelichthoudergooier Erwin Lensink mag in principe met de naam Piratenpartij meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Nijmegen. De Raad van State heeft een beroep van de partij maandag niet-ontvankelijk verklaard, meldt een woordvoerder. De Piratenpartij had het beroep een dag te laat ingediend.

Het verzoek van de partij kwam vorige week woensdag aan het eind van de middag binnen bij de hoogste bestuursrechter. Maar de termijn was al om middernacht van dinsdag op woensdag verlopen. De wet is duidelijk over te laat ingediende beroepen, aldus de woordvoerder. "De zaak is daarom niet inhoudelijk behandeld."

Vorig weekeinde ontstond ophef binnen de Piratenpartij toen bleek dat partijlid Lensink, die in 2010 een waxinelichthouder naar de Gouden Koets gooide, de partij en zichzelf in Nijmegen had aangemeld voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Maar het landelijk bestuur vond het nog te vroeg om in Nijmegen mee te doen. De lokale afdeling van de Piratenpartij legt tot en met de verkiezingen van 19 maart alle activiteiten stil om verwarring over de naam te voorkomen, laat landelijk partijleider Dirk Poot weten. "Daarnaast is gisteren op een ledenvergadering met Erwin mondeling afgesproken dat hij zich niet zal profileren onder de naam Piratenpartij", aldus Poot.

Downloads tellen niet meer mee voor Top 40

Bij de samenstelling van de Nederlandse Top 40 wordt voortaan geen gebruik meer gemaakt van gegevens over het aantal keren dat een liedje is gedownload. Dat meldde de Stichting Nederlandse Top 40 maandag.

Aanleiding voor het besluit is een uitzending van het consumentenprogramma Rambam dat maandagavond liet zien hoe makkelijk het is om de verkoop via downloadplatforms te beïnvloeden.

"Om de betrouwbaarheid te blijven waarborgen, hebben we besloten downloadgegevens niet meer mee te laten wegen", aldus voorzitter Erik de Zwart. Volgens hem was de VARA-uitzending "de spreekwoordelijke druppel". De Top 40, die volgend jaar 50 jaar bestaat, werd vroeger uitsluitend samengesteld aan de hand van platenverkoop. Tegenwoordig gebeurt dat op basis van airplay van grote landelijke radiostations, streaminggegevens en consumentenonderzoek.

Downloads tellen niet meer mee voor Top 40
Downloads tellen niet meer mee voor Top 40 (Foto: ANP)

Het lijkt al lente in Bulgarije

Bulgarije heeft deze winter praktisch nog geen sneeuw gezien en maandag leek het op zijn minst lente met temperaturen van meer dan 20 graden op veel plaatsen in het land. Het Bulgaarse meteorologische instituut meldde maandag warmterecords op 16 plaatsen, inclusief de noordelijke plaats Lovetsj waar voor het eerst 25 graden werd gemeten op 17 februari.

Bulgaarse bijen zijn er in ieder geval van overtuigd dat de winter al voorbij is en hebben hun korven in het noordwesten van het land verlaten, meldde het persbureau BTA. Het ongewoon milde weer duurt naar verwachting tot einde deze maand.

[Serie A] Torino wint van Hellas Verona

Torino heeft maandag een zege geboekt in de Serie A. Uit bij Hellas Verona werd met 3-1 gewonnen. Door de zege van Torino hebben beide ploegen nu 36 punten uit 24 duels. Torino is de nummer zeven, Hellas staat achtste. Nummer zes Parma heeft evenveel punten, maar moet nog een duel inhalen.

Hellas kwam in eigen huis op voorsprong door een strafschop van Luca Toni. De ploeg kreeg de pingel omdat een aanvaller in het zestienmetergebied naar de grond was getrokken. De 1-0 betekende de ruststand.

In het tweede bedrijf kwam Torino snel terug. Ciro Immobile leek buitenspel te staan, maar mocht door en maakte in de vijftigste minuut gelijk. Drie minuten later was er een afstandsschot van Alessio Cerci en na iets meer dan een uur had Omar El Kaddouri de 3-1 in het net liggen.

Kunstenaar smijt vaas van Ai Weiwei aan diggelen

Een kunstenaar in Florida zit vast nadat hij zondag in het nieuwe kunstmuseum van Miami een vaas uit een installatie van de dissidente Chinese kunstenaar Ai Weiwei had opgepakt en aan diggelen gegooid. De 51-jarige schilder Maximo Caminero deed dat volgens de politie uit protest, omdat het museum te weinig aandacht zou besteden aan lokale kunstenaars.

Caminero wilde zijn actie maandag niet toelichten, maar kondigde voor dinsdag een persconferentie aan, waar hij tekst en uitleg zal geven.

In het proces-verbaal heeft de politie op gezag van de museumbeveiliging voor de kapotte vaas een waarde van een miljoen dollar vermeld. De vaas maakte deel uit van een vloerinstallatie van meer dan twaalf, elk gedeeltelijk in felle kleuren beschilderde vazen. Op de achtergrond van de installatie hangen drie zwart-witfoto's van Ai Weiwei, waarop te zien is hoe de Chinese kunstenaar een vaas omhoog houdt en vervolgens stuk laat vallen.

Beeldhouwer, ontwerper en documentairemaker Ai heeft in eigen land de toorn van de autoriteiten gewekt door in zijn kunst en online de aandacht te vestigen op onrecht in China en de noodzaak van grotere transparantie en rechtszekerheid. Hij werd in 2011 voor 81 dagen vastgezet en kreeg na zijn vrijlating een belastingaanslag van 1,75 miljoen euro opgelegd, die hij tevergeefs aanvocht bij de rechter.

[Overzicht] Uitslagen Sochi dag 10

Vandaag was de negende dag van Olympische Winterspelen in Sochi. FOK!sport geeft je iedere avond een overzicht van de prestaties van de Nederlanders, de meest opvallende sportmomenten en de uitslagen van finales.

Vandaag kwamen er geen Nederlanders in actie op de schaatsbaan, echter wel bij de tweemansbob. Edwin van Calker en Bror van der Zijde gingen de dag in als 21e, maar wisten vandaag twee plaatsjes te stijgen en uiteindelijk negentiende te worden. Het goud ging naar de Rus Alexander Zubkov die Alexey Voevoda als remmer had. Het zilver was voor de Zwitsers Beat Hefti en Alex Baumann, brons ging naar de Amerikaan Steven Holcomb.

Bij het biatlon voor vrouwen won de Wit-Russin Darya Domracheva haar derde goud van deze Olympische Spelen. Ze won de 12,5 kilometer massastart na eerder ook al de 10 km achtervolging en 15 km individueel gewonnen te hebben. Zilver was vandaag voor de Tsjechische Gabriela Soukalova, brons werd gewonnen door Tiril Eckhoff uit Noorwegen.

Uitslagen finales:

Sport Onderdeel man/vrouw Goud Zilver Brons
Biatlon 12,5 km massastart vrouwen Darja Domratsjeva (Wru) Gabriela Soukalova (Tsj) Tiril Eckhoff (Noo)
Bobsleeën Tweemansbob mannen Zubkov / Vojevoda (Rus) Hefti / Baumann(Zwi) Holcomb / Langton (VS)
Freestyleskiën Aerials mannen Anton Koesjnir (Wru) Davis Morris (Aus) Jia Zongyang (Chi)
Kunstschaatsen ijsdansen gemengd Davis / White (VS) Virtue / Moir (Can) Ilinych / Katsalapov (Rus)
Schansspringen Team mannen Duitsland Oostenrijk Japan

Medaillespiegel:

# Land
1 Duitsland 8 3 2 13
2 Rusland 5 7 6 18
3 Nederland 5 5 7 17
4 Verenigde Staten 5 4 9 18
5 Noorwegen 5 3 7 15
6 Zwitserland 5 2 1 8
7 Wit-Rusland 5 0 1 6
8 Canada 4 7 4 15
9 Polen 4 0 0 4
10 China 3 2 1 6

[FA Cup] Brighton en Hull City op herhaling

Brighton & Hove Albion heeft maandag gelijkgespeeld tegen Hull City in de achtste finale van de FA Cup: 1-1. In eigen huis stond de ploeg uit het Championship lang met 1-0 voor door een treffer van Jose Ulloa. Yannick Sagbo trok vijf minuten voor tijd de stand gelijk. Wanneer de replay in Hull wordt gespeeld is nog niet bekend.

In de eerste helft was Brighton zeker niet de mindere van Premier League-ploeg Hull. Na een halfuur kwam de ploeg dan ook niet onverdiend op voorsprong via een wippertje van Ulloa. Diezelfde aanvaller kon op slag van rust de 2-0 binnenkoppen, maar zag de bal net naast de paal draaien.

In de tweede helft was het spel van hetzelfde laken een pak. Pas in het laatste kwartier begon Hull druk te zetten. Na de goal van Sagbo probeerde de Noord-Engelse ploeg nog een replay te voorkomen, maar Brighton bleef overeind. De winnaar van de replay treft Southampton in de kwartfinale van het Engelse bekertoernooi.

Steeds meer pedofielen onder toezicht reclassering

Steeds vaker worden veroordeelde zedendelinquenten met minderjarige slachtoffers onder toezicht van de reclassering gesteld. In 2012 ging het om 420 pedofielen, terwijl het er vier jaar eerder nog 248 waren. Dat meldt de NOS maandagavond op basis van gegevens van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen.

Het gaat om zowel veroordeelde pedofielen als om pedoseksuelen. De eerste groep maakt zich niet schuldig aan seksuele handelingen met kinderen, maar is bijvoorbeeld veroordeeld voor kinderpornobezit.

Pedoseksuelen hebben wel seksuele handelingen met kinderen verricht. De Bossche zwemleraar Benno L., die de laatste dagen volop in het nieuws is omdat zijn nieuwe woonplaats bekend is geworden, valt onder deze groep.

In 2012 werden 420 veroordeelde pedofielen onder toezicht gesteld, onder wie 49 pedoseksuelen. In 2008 ging het nog om 248 zedendelinquenten, van wie 18 pedoseksuelen. In die vier jaar nam het aantal pedoseksuelen dat onder toezicht werd gesteld elk jaar toe.

De cijfers staan op zichzelf en zeggen niets over het aantal veroordelingen of de strafmaat.

Vertrouwen groeit bij Van Calker

Er zat zowaar nog een vierde run in, maandag voor Edwin van Calker bij de Olympische Spelen in de tweemansbob. Niet verwacht wel gehoopt. "We wisten dat de 20e plek en een vierde run haalbaar waren, maar het zou moeilijk worden." Met remmer Bror van der Zijde eindigde de Groninger uiteindelijk als 19e. Belangrijker, het vertrouwen in een goed optreden in de viermansslee groeide.

"We staan er als team heel goed op", zei Van Calker nadat hij de wedstrijd in de tweemansbob beëindigd had. De Rus Aleksandr Zoebkov pakte olympisch goud, voor de Zwitser Beat Hefti en de Amerikaan Steven Holcomb. Het zijn bobbers die ze komend weekeinde opnieuw tegenkomen. "Ik ben klaar voor de verrassing", zei Van der Zijde. "Een plaats bij de top 6, top 8, dan laten we wat zien."

De tweemanswedstrijden waren een broodnodige oefening voor de races die nog komen. Van Calker: "Het was lekker dat we ook die vierde run konden rijden, die was stikgoed, een schoonheid. Hier moeten we op doorwerken." Ze hadden de eerste dag als 21e afgesloten en moesten dus een plaatsje klimmen om met de beste 20 nog een run te mogen afwerken.

"We hebben een stapje gemaakt. We starten hier steeds als 13e. Ik sta hier met een heel goed gevoel en neem een gezonde dosis vertrouwen mee naar de viermansbob. Nu gaan we even uitrusten, de beentjes omhoog. En dan iets moois neerzetten", vertelde Van Calker

Van der Zijde sloot zich bij de woorden van zijn piloot aan, al was hij over zijn eigen optreden minder tevreden. "Gisteren ging het iets beter. Je hebt van die dagen", sprak de Waddinxvener die desondanks gretig vooruitkeek naar het volgende optreden. "Het hele seizoen is een inhaalrace geweest. We begonnen met de olympische bezetting, maar al naéén wedstrijd sloegen blessures toe. Het heeft tot vorige week geduurd om die bemanning weer bij elkaar te krijgen."

Surinaams parlement al weken niet actief

Politieke problemen zorgen ervoor dat het Surinaamse parlement al 3 weken geen openbare vergadering heeft gehad. Pas als er politiek topoverleg is geweest, wil parlementsvoorzitter Jenny Simons weer vergaderingen uitschrijven.

De aanleiding voor haar besluit is dat ze de afgelopen tijd tot drie keer toe een vergadering niet kon beginnen omdat het wettelijk verplichte aantal van 26 parlementsleden niet aanwezig was. Oppositie- en coalitiepartijen zijn beide schuldig aan het gebrek aan quorum. De redenen voor de afwezigheid hebben soms een politieke achtergrond, maar ook drukte vanwege andere werkzaamheden van de parlementsleden gooit soms roet in het eten, blijkt uit verschillende reacties.

Surinaams parlement al weken niet actief
Surinaams parlement al weken niet actief (Foto: ANP)

Sochi dag 11, de leukste tweets

Elke dag verzamelen we hier op FOK!sport de leukste tweets over de Olympische Spelen in Sochi. Een overzicht van de leukste, grappigste en opmerkelijkste berichten op Twitter zie je hieronder.

De zomer is duidelijk voorbij in Sochi, vandaag begon de dag weer met veel mist. Diverse onderdelen werden afgelast vandaag, maar in de halfpipe kon er in de mist nog gewoon getraind worden:

Niet alles ging goed tijdens de training. De Britse skiester Rowan Cheshire maakte een flinke klapper waarbij ze zelfs even bewusteloos raakte. Ze kwam flink gehavend in het ziekenhuis terecht:

Gelukkig kreeg ze wel bezoek van haar teamgenotes:

Stefan Groothuis had een bewogen dag. Hij kon voorkomen dat hij geflitst werd in het olympisch park:

Waarschijnlijk was hij op weg naar een interview met CNN:

Zo ben je creatief bezig...... en zo hoor je dat aan de bak moet:

Niet alleen stuurde de NHL de beste spelers naar Sochi, ook de Stanley Cup (de prijs voor de kampioen van de NHL) is op bezoek:

Sjinkie Knegt heeft er weer zin in:

Koen Verweij genoot toch nog een beetje na van zijn zilveren medaille:

Het is sowieso dolle boel in het HHH:

En de onderdelen voor de verbouwing van het HHH zijn ook onderweg:

Er werd weer vrolijk op los gedanst door de paren bij het kunstrijden:

Op het kantoor bij het NOC*NSF in Papendal werd er getrakteerd:

Ook in de bergen bij Sochi was het genieten:

Onze olympische held Johnny Quinn, die in deze rubriek furore maakte met een badkamerontsnapping en een liftopsluiting, heeft een eigen fenomeen op Twitter. Onder de hashtag #quinning showen diverse Amerikanen hun bijzondere krachtsinspanning, zoals in deze tweet:

Edwin van Calker was zeer content met zijn laatste run en is klaar voor de viermansbob:

De gelukssnor van Dominique Maltais die gisteren in deze rubriek te vinden was begint een trend te worden:

Mark Tuitert deelde een grote ergernis via Twitter:

En we sluiten af met de olympische skyline van Sochi:

Raad van toezicht zeehondencrèche stapt op

De raad van toezicht van de zeehondencrèche in Pieterburen stapt op. Aanleiding is een ruzie over het beleid tussen de toezichthouders en het personeel. Medewerkers weigerden weer gebruik te maken van de oude werkwijzen van oprichtster Lenie 't Hart en voeren sinds zaterdag actie.

Onder 't Hart werden zeehonden allemaal volgens dezelfde norm behandeld. De dieren mochten pas terug in zee als ze 35 kilo wogen. Toen 't Hart zich in 2012 terugtrok als directeur kwam opvolger Niek Kuizinga met een nieuw beleid. Daarbij worden dieren korter opgevangen, krijgen ze minder antibiotica en worden ze minder vetgemest.

't Hart had echter nog invloed op de raad van toezicht omdat haar vriend Wibo van der Linde daarin zat. Hij en de andere toezichthouders schaarden zich achter 't Hart. De medewerkers kozen partij voor Kuizinga, maar omdat die door de kwestie ziek thuis zit, schoof de raad Van der Linde naar voren als interim-manager. Die draaide het nieuwe beleid weer terug.

Er komt nu een nieuwe raad van toezicht onder leiding van oud-staatssecretaris Henk Bleker, meldt RTV Noord maandagavond. Kuizinga blijft waarschijnlijk directeur.

Krajicek en De Vroome door in Kreuzlingen

Misa Krajicek en Indy de Vroome hebben de tweede ronde bereikt van het ITF-25k toernooi in het Zwitserse Kreuzlingen. Krajicek won in drie sets van Amra Sadikovic(Zwi, WTA-271) en De Vroome wist Corinna Dentoni (Ita, WTA-295) te verslaan. 

De Vroome had een makkelijke wedstrijd tegen Dentoni. Het werd 6-2 en 6-4. De nummer 234 van de wereld brak vroeg in beide sets en nam zo snel afstand van Dentoni. De Nederlandse kon vertrouwen op haar goede service, ze sloeg negen aces en kreeg slechts één breakpunt tegen.

Krajicek had het lastiger tegen Sadikovic. De setstanden waren 6-4, 3-6 en 7-6 (1). De geboren Delftse sloeg elf aces, maar gaf ook acht punten weg door dubbele fouten. In de tweede ronde speelt Krajicek tegen de als vierde geplaatste Laura Siegemund (Dui, WTA-183) of Jil Belen Teichmann (Zwi, WTA-843/wc).

De Vroome treft in de tweede ronde sowieso een dame uit Tsjechië. Het wordt of de als derde geplaatste Eva Binerova (WTA-163) of Barbora Krejcikova (WTA-329). Ook Cindy Burger is actief in Kreuzlingen. Zij speelt in de eerste ronde tegen Timea Bacsinszky (Zwi, WTA-195[5]) 

Hatsune Miku binnenkort op Vita

Hatsune Miku: Project DIVA f komt op 12 maart uit voor de PS Vita. Hatsune Miku is een virtuele Japanse idool. Dat klinkt misschien bizar, maar ook in het Westen heeft ze blijkbaar veel fans. Project DIVA f is een port van de PS3-versie.

Dit is een rhythm game, je moet dus op de maat van de muziek op de juiste knopjes drukken. Volgens Sega krijgt de game krijgt een lager prijskaartje. In Amerika gaat het dertig dollar kosten. Waarschijn dertig euro hier dus.

Duitsland bemiddelt in crisis Oekraïne

Duitsland bemiddelt in de politieke crisis in Oekraïne. Maandag voerde bondskanselier Angela Merkel overleg met de Oekraïense oppositieleiders Arsenij Jatensjoek en Vitali Klitsjko. De bemiddeling is de eerste echte test van het nieuwe, assertievere buitenlandbeleid dat de regering van Merkel nastreeft.

Duitsland weigert de oproep van de Verenigde Staten om sancties tegen Oekraïne te treffen te steunen. In plaats daarvan probeert Berlijn via diplomatieke wegen de Oekraïense regering ervan te overtuigen dat de eisen van de oppositie moeten worden ingewilligd. Duitse diplomaten zijn niet alleen naar Kiev gereisd, maar ook naar Rusland, een belangrijke bondgenoot van Oekraïne.

Afgelopen zondag kwam de oppositie met de regering van president Viktor Janoekovitsj overeen dat de betogers de bezette overheidsgebouwen verlaten. Eerder liet de regering alle betogers die in de cel zitten gaan. Dat is volgens Duitse diplomaten een aanwijzing dat de twee partijen wel degelijk overeenstemming kunnen bereiken.

"We zijn bemoedigd door de gebeurtenissen van de afgelopen dagen in Kiev", aldus Martin Schäfer, woordvoerder van het Duitse ministerie van buitenlandse zaken.

Niet iedereen staat achter de bemiddelingspoging van Duitsland. De Baltische staten en Zweden bijvoorbeeld pleiten volgens Stefan Meister van de Duitse Raad voor Buitenlandse betrekkingen voor een hardere koers. Het past echter wel bij de belofte die Duitsland eerder dit jaar deed om een assertievere rol te spelen op het wereldtoneel. "Het Duitse buitenlandbeleid is vaak nogal terughoudend, maar Berlijn heeft nu een duidelijke positie gekozen met betrekking tot Oekraïne", aldus Meister.

Oekraïne is een goede test: het land ligt relatief dicht bij Duitsland en gaat door een moeilijke transitieperiode. Duitsland meent dat het beter dan andere westerse landen in staat is om te gaan met Rusland, dat nog altijd enorme invloed heeft in Oekraïne. Duitsland werkt samen met Polen, dat zich grote zorgen maakt over de ontwikkelingen in Oekraïne, maar dat niet dezelfde politieke invloed heeft als Duitsland.

V1-bom volgende week tot ontploffing gebracht

De V1-bom die eind vorige maand werd gevonden op een akker in het Brabantse Kruisland wordt volgende week tot ontploffing gebracht. De bewoners van dertien omliggende huizen moeten die dag, donderdag 27 februari, hun huis verlaten.

Eerder deze maand bleek al dat de bom op de vindplaats tot ontploffing moet worden gebracht, omdat de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) het explosief niet kan demonteren. Op de 27e brengt de EOD volgens Omroep Brabant eerst springstof aan op de bom, waarna er een berg zand op wordt gestort.

De bom, onderdeel van een kruisvluchtwapen, heeft de grootte van een forse regenton en bevat duizend kilo springstof. Een dergelijk explosief wordt eens in de vijftien tot twintig jaar gevonden.

Raul Garcia tekent tot 2018 bij bij Atlético Madrid

Middenvelder Raul Garcia speelt tot de zomer van 2018 voor Atlético Madrid. De 27-jarige Spanjaard, wiens oude contract tot de zomer van 2015 liep, tekende maandag een contractverlenging. De voormalig jeugdinternational maakte in 2007 de overstap van Osasuna naar Atlético.

Met Atlético won Garcia al de Europa League en de Copa del Rey. "Het enige waar we nu aan moeten denken is het bereiken van al onze doelen", verklaarde de Bask. "Ons harde werk betaalt zich uit, we moeten alleen ons goede spel behouden." Atlético staat samen met Barcelona en Real Madrid aan kop in de Primera Division.

Grote internet- en telefoonstoring in Deventer

Een groot deel van de binnenstad van Deventer kampt maandag met een telefoon- en internetstoring. Bij werkzaamheden zijn kabels van KPN beschadigd geraakt, waardoor duizenden huishoudens geen internet, tv en vaste telefoon hebben.

KPN laat weten hard te werken aan een oplossing. Het bedrijf weet nog niet hoelang de storing, die rond 08.30 uur in de Bagijnenstraat ontstond, nog gaat duren. De provider wijst erop dat mobiel bellen wel gewoon kan.

Door de storing kon maandag in veel winkels ook geen gebruik worden gemaakt van pinautomaten.

Geen vrouwen in Deep Down

Capcom heeft gisteren Deep Down tijdens een live stream even laten zien. Daarbij waren de ontwikkelaars ook aanwezig, die enkele nieuwe details hebben onthuld. Zo zullen er geen speelbare vrouwelijke personages in het spel zitten. Dat heeft volgens Capcom met het verhaal te maken.

Verder is er bekendgemaakt dat er een multiplayer-modus inzit waar vier mensen tegelijk kunnen spelen en dat er slechts vier wapens in het begin beschikbaar zullen zijn. Deep Down is een free-to-play-game met kerkers die willekeurig worden ingedeeld. Capcom is dan ook van plan om (al dan niet betaalde) updates uit te bregen, om bijvoorbeeld meer wapens toe te voegen.

Het is nog onduidelijk wanneer de PS4-exclusive uitkomt. Bekijk hieronder nieuwe Deep Down-beelden van de stream.



Van der Hoorn weg als technisch directeur Den Bosch

FC Den Bosch moet op zoek naar een nieuwe technisch directeur. Fred van der Hoorn stopt na dit seizoen. De voormalige profvoetballer heeft genoeg van alle 'bagger' die hij vooral dit seizoen over zich heen krijgt, zegt hij tegen VI.

Van der Hoorn kreeg veel kritiek van de supporters, nadat de club zich zou hebben laten foppen door een nepsjeik. Ook de introductie van Brabant United, een gezamenlijke jeugdopleiding van Den Bosch en RKC Waalwijk, en de hernieuwde financiële problemen vielen verkeerd bij de aanhang.

"Ik werd gekielhaald door de supporters. Ik was een verrader, ik had de ziel van de club verkocht", vertelt Van der Hoorn. "Maar ik beslis hier niets alleen en we denken allemaal dat dit het beste is voor FC Den Bosch. Het is de toekomst. Maar nee hoor, niks dan bagger van de fans."

De directeur zegt e-mails te hebben ontvangen waarin hij wordt bedreigd. "Ik heb zelfs politiebegeleiding gehad. Dat hoefde van mij niet. Ik zei tegen die agenten, geef ze alsjeblieft een kans, dan reken ik wel met ze af."

Naast de financiële malheur vallen ook de sportieve prestaties van de Bosschenaren aan het begin van dit seizoen tegen. De ploeg staat momenteel tiende in de Jupiler League.

Bertens naar tweede ronde WTA-toernooi Rio

Kiki Bertens heeft de tweede ronde van het WTA-toernooi in Rio de Janeiro bereikt. De Wateringse was maandag Danka Kovinic uit Montenegro de baas met 7-5 en 6-0. Voor Bertens was het haar eerste zege op het hoogste niveau sinds augustus vorig jaar. Toen won ze haar openingspartij in Toronto.

Kovinic, de mondiale nummer 161, had zich succesvol door het kwalificatietoernooi geslagen. Tegen Bertens, die 36 plaatsen hoger staat op de wereldranglijst, plaatste ze op 2-1 de eerste break van de wedstrijd, maar de Nederlandse had direct een antwoord paraat.

De eerste set leek vervolgens op een tiebreak af te stevenen tot Bertens haar draai vond. De Wateringse sloeg op 5-5 nogmaals toe en had daarna weinig meer te duchten van haar opponente. In het tweede bedrijf snelde ze in rap tempo naar de overwinning.

Het was de tweede keer dit jaar dat de 22-jarige Bertens tegenover Kovinic stond. Ook in de kwalificaties in Brisbane trok ze aan het langste eind.

In de tweede ronde neemt Bertens het op tegen de als derde geplaatste Paula Ormaechea uit Argentinië of de Amerikaanse qualifier Nicole Gibbs.

Langer Titanfall spelen

Normaal gezien werd de Titanfall-bèta morgen al beëindigd, maar ontwikkelaar Respawn Entertainment heeft besloten hier toch nog een dagje mee te wachten. "The Titanfall Beta will run through February 19th 6 PM PST," luidt de tweet van Respawn.

Er werd geen reden voor deze plotselinge beslissing gegeven, al is het mogelijk dat de game meer aandacht krijgt dan oorspronkelijk verwacht.

De bèta is beschikbaar voor Xbox One-spelers met een Xbox Live Gold-abonnement en pc-gamers die zich hiervoor registreerden.

Titanfall3

Verknoeid schilderij terug in Stedelijk

Het doek Who's Afraid of Red, Yellow and Blue III keert terug naar het Stedelijk Museum. Het werk van Barnett Newman uit 1967 krijgt nog voor de zomer een plekje, bevestigt een woordvoerder naar aanleiding van berichtgeving in het Parool. De restauratie van het schilderij twintig jaar geleden was omstreden, omdat de restaurateur een verfroller ter hand had genomen.

Het doek werd in 1997 voor het laatste tentoongesteld. De nieuwe expositie van Who's Afraid of Red, Yellow and Blue III staat niet in het kader van een grotere tentoonstelling. Hoe lang het werk in het museum in Amsterdam te zien is, is ook nog niet bekend. Het schilderij staat momenteel in een depot in het Westelijk Havengebied.

Het schilderij van de abstract expressionist is een groot rood vlak dat bestaat uit miljoenen puntjes. Het werd in 1986 met een stanleymes bewerkt. Restaurateur Daniel Goldreyer beweerde twee miljoen stipjes stuk voor stuk op het doek te hebben aangebracht, maar bleek de verfroller te hebben gebruikt. De eigenaar van het werk, de gemeente Amsterdam, had acht ton neergelegd om het werk te herstellen.


Who's Afraid of Red, Yellow and Blue bij Van Kooten en De Bie

Afrikanen dringen Spaanse enclave binnen

Een groep van zo'n 250 Afrikaanse migranten heeft maandag het Spaanse grondgebied Melilla aan de kust van Marokko bestormd. Volgens de Spaanse autoriteiten was het een van de grootste bestormingen in maanden. Zo'n 150 vluchtelingen slaagden erin binnen te dringen. Eenmaal op Spaanse bodem zongen ze overwinningsliederen.

Spanje heeft twee gebieden in Marokko: Ceuta en Melilla. Regelmatig proberen groepen Afrikanen er binnen te komen in de hoop op een nieuw bestaan in Europa. Ze doen dat zwemmend of proberen de rijen hekwerken te trotseren.

Ruim 1,5 week geleden verdronken zeker 14 migranten die Ceuta zwemmend probeerden te bereiken. Onder meer de EU heeft aan Spanje opheldering gevraagd over het optreden van agenten die onder meer met rubberkogels hebben geschoten.

Afrikanen dringen Spaans Melilla binnen
Afrikanen dringen Spaanse enclave binnen (Foto: ANP)

'Heetste zomer ooit onderweg'

Het beste nieuws van de dag komt vandaag uit Duitsland. Duitse wetenschappers voorspellen namelijk dat deze zomer de geschiedenisboeken zal ingaan als de heetste zomer ooit.

Terwijl wij het hele jaar nog geen winter hebben gezien, kijken wetenschappers van de Justus Liebig Universiteit in Giessen alvast naar de zomer. En meteoroloog Armin Bunde komt met goed nieuws. Er is namelijk een kans van maar liefst 75 procent dat deze zomer zinderend heet gaat worden.

Dit alles heeft te maken met El Niño. Dankzij dit patroon wordt het water rond de evenaar warmer dan gebruikelijk, hetgeen ook bij ons tot hogere temperaturen leidt.

De afgelopen twee jaar heeft de bewuste universiteit al succesvol dergelijke opwarmingen voorspeld en ook dit keer zijn zij overtuigd van een goede voorspelling. Dergelijke trends zijn al een halfjaar voortijds te berekenen, maar toch zijn Britse meteorologen nog niet overtuigd. Volgens hen is een voorspelling van de zomer nu nog volstrekt zinloos.

Laat maar komen die zomer!

Onderzoek naar splinters wielerbaan Apeldoorn

De veiligheid van de wielerbaan in Apeldoorn wordt onderzocht. Dat meldt de gemeente Apeldoorn maandag. Wielerbond KNWU had een melding gedaan dat renners bij valpartijen opvallend veel houtsplinters in hun benen krijgen. De wielerbond had daarom al de trainingen op de Apeldoornse baan opgeschort.

De wielerbaan in het Omnisport-sportcentrum werd in augustus vorig jaar nog goedgekeurd door de internationale wielerunie UCI. Op de baan mogen daarom tot oktober 2015 internationale wedstrijden worden verreden. De goedkeuring van de UCI is nu hangende het onderzoek ingetrokken.

Het onderzoek zit gebruikers van de wielerbaan niet in de weg. In februari is die namelijk toch al gesloten omdat er dan atletiekkampioenschappen plaatsvinden.

'Varken' reden voor opzeggen huur

Als een huurder zijn huisbaas 'varken' noemt, is dat een reden om met onmiddellijke ingang de huur op te zeggen. Dit heeft de rechtbank in München beslist. Volgens de Duitse Woonbond wijkt het vonnis af van de jurisprudentie tot nu toe. In dit soort gevallen mocht huuropzegging alleen als de huurder na een formele waarschuwing in herhaling viel.

Maar volgens de Beierse rechters is belediging van de verhuurder met de woorden "U bent een varken!" een 'substantiele schending van het huurcontract' en dus reden tot opzegging. In het huis in kwestie was ruzie over het buitenzetten van het huisvuil, aldus de krant Süddeutsche Zeitung maandag.

'Varken' reden voor opzeggen huur
'Varken' reden voor opzeggen huur (Foto: ANP)

Pakistaans stel gestenigd om vreemdgaan

Een man en een vrouw zijn in Pakistan gestenigd omdat ze overspel zouden hebben gepleegd. Dat hebben de autoriteiten van de Pakistaanse provincie Beloetsjistan maandag gemeld.

De slachtoffers, beiden in de 30, waren met iemand anders getrouwd. De vader en broer van de vrouw zijn gearresteerd, net als de vader en een oom van de man. Ook de geestelijke die afgelopen weekeinde besliste dat het stel moest sterven, zit vast.

De vrouw wordt dinsdag opgegraven voor forensisch onderzoek. Het graf van de man is nog niet gevonden.

Minister Sarfaraz Bugti van Binnenlandse Zaken van Beloetsjistan spreekt van een "schandelijke daad". Hij heeft het ontslag van de lokale politiechef in de woonplaats Loralai van het stel bevolen omdat die niet zou hebben ingegrepen.

Doodvonnissen mogen niet in Pakistan, maar komen desondanks geregeld voor, met name buiten de stad.

Pakistaans stel gestenigd om vreemdgaan
Pakistaans stel gestenigd om vreemdgaan (Foto: ANP)

Canadese ijshockeysters tegenstander van VS in finale

Nadat eerder vandaag de Amerikaanse ijshockeysters de finale haalden van het ijshockeytoernooi in Sochi, hebben nu ook de speelsters uit Canada zich verzekerd van een plek in de finale. Net zoals in de poulewedstrijd won de Canadese ploeg van Zwitserland.

De wedstrijd was snel beslist. Binnen twaalf minuten wisten de Canadese vrouwen al drie keer tot scoren te komen. Dit ging betrekkelijk eenvoudig, waardoor een grote overwinning aanstaande leek.

Dit bleek echter niet het geval te zijn en de Zwitserse ploeg wist in tegenstelling tot de poulewedstrijd ditmaal wel op het scorebord te komen. Na vijf minuten in de tweede periode werd een powerplaysituatie omgezet in een goal.

De derde periode zag geen doelpunten meer en zo werd de eindstand van 3-1 al vroeg in de wedstrijd bereikt. Het is geen verrassing dat zowel Canada als Amerika in de finale staan. Van tevoren werden de twee landen gezien als grote favorieten voor de verdeling van de plekken één en twee. In de eerdere ontmoeting in de poule werd het 3-2 voor Canada.

Zwisterland zal in de troostfinale met Zweden gaan strijden om het brons. Beide wedstrijden staan voor donderdag op de planning, met de strijd om het brons om 13.30 uur en de finale om 18.00 uur Nederlandse tijd.

Bomaanslagen Bagdad eisen levens

Bij bomaanslagen in de Iraakse hoofdstad Bagdad maandag kort na zonsondergang zijn zeker negentien mensen om het leven gekomen. Enkele tientallen mensen liepen verwondingen op. Dat hebben de autoriteiten gezegd.

Twee aanslagen werden uitgevoerd met bomauto's en een met een los explosief. Doelwit waren vooral drukke winkelgebieden rond sjiitische moskeeën. De dodelijkste aanslag had plaats in de wijk Ur. Tien mensen vonden daar de dood.

De aanslagen zijn vooralsnog niet opgeëist, maar ze dragen het kenmerk van soennitische extremisten die proberen het gezag van de regering te ondermijnen. De Islamitische Staat van Irak en de Levant (ISIS) heeft in het verleden vaker dergelijke aanslagen gepleegd. In Irak is sprake van een golf van geweld, die niet meer zo heftig is geweest sinds 2007.

Obama wil niet wachten op Game of Thrones

Barack Obama kan niet wachten tot het nieuwe seizoen van Game of Thrones in april van start gaat. De Amerikaanse president is zo'n grote fan van de fantasyserie met Carice van Houten dat hij een van de bazen van HBO, de zender die de serie uitzendt, heeft gevraagd of hij de afleveringen nu al toegestuurd kan krijgen.

Obama sprak HBO-topman Richard Plepler vorige week aan tijdens een staatsdiner in het Witte Huis, schrijft de Amerikaanse krant The New York Times, die sprak met Plepler. De president vroeg ook om nog niet uitgezonden afleveringen van True Detective. Van de dramaserie, die bezig is met de eerste reeks, zijn nu vijf afleveringen uitgezonden.

Afgelopen week bleek dat Obama ook al gek is op de serie House of Cards. Via Twitter drukte hij fans op het hart niets te verklappen over het nieuwe seizoen. "Geen spoilers, alstublieft", schreef de president.

Isa Hoes bont en blauw geslagen

Isa Hoes heeft het niet makkelijk gehad op de set van Celblok H. De actrice moest voor de nieuwe dramaserie van SBS6, over de perikelen in een vrouwengevangenis, een groot aantal heftige vechtscènes spelen waar ze de nodige blauwe plekken aan overhield.

Hoes omschrijft de opnames als 'intens'. "Er gebeurt best wel wat in deze gevangenis", zegt ze voor de camera van Novum Nieuws. "Dat doen we natuurlijk ook allemaal zelf, dus ik ben soms wel wat beurs en bont en blauw. Maar dat geeft niet, het is heel leuk om te doen."

"Ik ben al een paar keer in elkaar geslagen", vervolgt de actrice. "De eerste keer dat ik thuiskwam zat ik onder de blauwe plekken op mijn armen. Nou krijg ik ook wel snel blauwe plekken, maar het was wel echt heftig. We zijn geen stuntmensen en als je er eenmaal voor gaat dan gooi je jezelf er ook helemaal in."

Door de blauwe plekken besloot Hoes de sauna na het sporten maar even over te slaan. "Ik ga heel vaak sporten en dan even de sauna in. Ik dacht echt: ik weet niet of of ik dat durf die sauna. Ik dacht dat mensen zouden denken: ze wordt mishandeld. Nou ja, dat is ook zo."

Naast Hoes zijn onder anderen Inge Ipenburg en Eva van de Wijdeven te zien in Celblok H. De eerste aflevering wordt op 3 maart uitgezonden door SBS6.

Belgische jusitie wil Brabander in cel om straatrace

Tegen een Eindhovenaar die in 2012 in België betrokken was bij een straatrace waarbij twee doden vielen is maandag zes jaar cel geëist. Justitie in Antwerpen vindt dat de tweede verdachte, een Belg, acht jaar de cel in moet. Dat schrijven Belgische media.

De 27-jarige Brabander en zijn bijrijder namen het in november 2012 in een Mercedes op tegen drie Belgen in een Porsche. Bij een rotonde in het Belgische Bree kwam het tot een botsing, waarna de auto van de Eindhovenaren in een lagergelegen fietstunnel terechtkwam.

Een van de Belgen overleed direct na het ongeluk. De ander bezweek later aan zijn verwondingen. De straatracers zouden voor het ongeluk ruzie hebben gekregen in een discotheek in Kinrooi. De twee Nederlanders raakten zelf zwaargewond bij het ongeluk.

Wereldrecordhouder Lavillenie niet op WK indoor

De kersvers houder van het indoorwereldrecord polsstokhoogspringen laat het WK indoor volgende maand in het Poolse Sopot schieten. De Fransman Renaud Lavillenie, die zaterdag het 21 jaar oude record van Sergej Boebka verbeterde, heeft last van een voetblessure. Lavillenie is de titelverdediger bij het polsstokhoogspringen.

Lavillenie sprong zaterdag in Donetsk in zijn eerste poging 6,16 meter, een centimeter hoger dan het oude record. Vlak daarna ging een poging op 6,21 meter echter de mist in en de Fransman had zestien hechtingen in zijn voet nodig. "Het is het niet waard om enig risico te nemen", verklaarde hij maandag.

Karzai wil aangepaste wet op vrouwenrechten

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft maandag opdracht gegeven tot wijziging van een wetsvoorstel dat de mogelijkheden voor slachtoffers van huiselijk geweld om een rechtszaak aan te spannen inperkte. Dat heeft zijn woordvoerder Aimal Faizi gezegd. Er was internationaal ophef ontstaan over het wetsvoorstel.

Het Afghaanse parlement heeft de nieuwe wet aangenomen, waarin staat dat familieleden niet mogen getuigen tegen de vermoedelijke daders. De wet had alleen nog de handtekening van president Karzai nodig, maar mensenrechtenorganisaties en diverse bondgenoten hebben hun beklag gedaan, omdat de nieuwe wet het moeilijk maakt om geweld tegen vrouwen te vervolgen. In dit soort zaken zijn familieleden vaak de enige getuigen.

Volgens Faizi heeft Karzai zich de kritiek van het buitenland aangetrokken en heeft hij maandag bepaald dat de wet moeten worden gewijzigd. "We staan niet toe dat zo'n soort wet van kracht wordt, tenzij de noodzakelijke wijzigingen worden gemaakt", zei Faizi. Het ministerie van justitie buigt zich nu over het wetsvoorstel en Faizi benadrukte dat de wet duidelijk zal zijn. "De wet zal niet verbieden dat een familielid of een gezinslid getuigt tegen een ander familielid", aldus de woordvoerder. "Het is aan hen zelf. Ze hebben de keuze."

Duitse schansspringers onttronen rivaal Oostenrijk

De Duitse schansspringers hebben voor het eerst sinds 2002 weer een gouden medaille bij de mannen veroverd. In een bijzonder spannende finale wisten de Duitsers eeuwige rivaal Oostenrijk van de troon te stoten. De Oostenrijkers wonnen in 2006 en 2010 de olympische titel. Op het WK skivliegen van 2006 werd de grootmacht voor het laatst verslagen.

Na de eerste ronde ging Duitsland al aan de leiding. Andreas Wank, Marinus Kraus, Andreas Wellinger en Severin Freund sprongen een relatief kleine voorsprong op de Oostenrijkers bij elkaar. Het verschil met Michael Hayböck, Thomas Morgenstern, Thomas Diethart en Gregor Schlierenzauer bedroeg slechts 2,5 punten. Op de derde plek stond het Japanse team. Taku Takeuchi liet veel punten liggen, maar Reruhi Shimizu, Daiki Ito en veteraan Noriaki Kasai deden het naar behoren. De voorsprong op Polen was al groot, en dus was duidelijk dat het om deze drie landen ging.

In de finaleronde maakte Shimizu direct een paar punten goed op Wank en Hayböck. De zwakste schakel bij Japan was echter wederom Takeuchi, waardoor de Japanners de hoop op goud moesten laten varen. Wellinger wist vervolgens een klein gaatje te slaan door iets beter te springen dan Diethart. Schlierenzauer, de Oostenrijkse slotspringer, kon Freund onder druk zetten met een goede sprong, maar de Duitser liet zich niet van de wijs brengen. Freund, die in de laatste sprong in de individuele wedstrijd nog terugviel naar de vierde plek, kon nu wel zijn hoofd koel houden en stelde het goud voor Duitsland in veiligheid.

Noord-Korea doet aan nazipraktijken

Met een beetje geluk zouden we de mogelijkheid kunnen krijgen om de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un een keertje te kunnen begroeten in Den Haag. Bij het Internationale Strafhof, welteverstaan. De vrij totalitaire staat lijkt zich namelijk schuldig te maken aan nazi-praktijken. En dat mag niet nu eenmaal niet.

Deze, nogal zware beschuldiging, komt voort uit een onderzoek van de Verenigde Naties. Een jaar lang heeft men directe getuigen, vluchtelingen uit het 'kluizenaarskoninkrijk' geïnterviewd en de vertelde verhalen zoveel mogelijk geverifieerd. Hieruit kwamen enkele misdaden tegen de menselijkheid aan het licht die er niet om liegen. Bovendien lijkt het erop dat de daden systematisch en wijdverspreid zijn.

In het land van de man die zelf zijn haar knipt jeukt het van de strafkampen. Die zijn er wel meer in de wereld, maar de schaal van staatsterreur zoals Noord-Korea die uitoefent, is ongekend. Zo worden overlopers die zijn opgepakt in China, onderworpen aan allerlei creatieve vormen van marteling, gevangenschap, executie en gedwongen abortus. Critici en tegenstanders van de kernmacht worden structureel weggestopt in kampen die officieel niet bestaan. Daar mogen ze vaak de rest van hun (korte) leven doorbrengen. Een leuk wapen om weer wat ruimte in een van de vier grote kampen vrij te maken is de hongerdood. Gestorven gevangenen worden verbrand en begraven door medegevangenen.

Volgens het rapport zitten er tussen de 80.000 en 120.000 dissidenten opgesloten in de politieke werkkampen. Dit aantal wordt geschat aan de hand van getuigenverslagen en satellietbeelden.

De staat gebruikt verder totale controle op het voedsel als middel om het volk eronder te houden. De machthebbers geven het leeuwendeel van het beetje geld dat er is uit aan militaire speeltjes of gebruikt het om luxegoederen aan te schaffen.

Een verrader, een voormalig hoge ome, heeft verklaard dat het land ondermeer geld binnenschraapt door activiteiten die in het buitenland als illegaal worden bestempeld. Zo drijft men handel in alcoholische dranken in landen die in de ban zijn van een middeleeuwse profeet en is het Aziatische land een spil in de ivoorhandel.

Noord-Korea heeft het onderzoek inmiddels kinderlijk eenvoudig onderuit gehaald en spreekt in termen van 'complot' en 'verzinsels'. De machthebbers laten weten dat men de sprookjes van het imperialistische westen 'categorisch verwerpt'.


Enkele beschuldigingen aan het adres van de Briljante Kameraad

Opstelten blijft tegen wietteelt gemeenten

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) houdt voet bij stuk: hij ziet niks in gereguleerde wietteelt. Dat schreef hij maandagavond nog maar eens aan de Tweede Kamer. Woensdag debatteert de Kamer opnieuw over het coffeeshopbeleid.

"Ik ben het volledig met de gemeenten eens als ze zeggen dat georganiseerde hennepteelt een ernstig probleem is waar men aandacht voor vraagt. Het antwoord op deze problematiek moet echter gevonden worden in een krachtige aanpak van criminaliteit en overlast en niet in regulering", benadrukt Opstelten opnieuw.

Opstelten: geen gereguleerde wietteelt
Opstelten blijft tegen wietteelt gemeenten (Foto: ANP)

FOK!toen: AC/DC - High Voltage

Vandaag reizen we in FOK!toen 39 jaar terug in de tijd. Het was namelijk op 17 februari 1975 dat het debuutalbum High Voltage van AC/DC voor het eerst in de Australische platenwinkels lag. Een mooie gelegenheid om eens een blik te werpen op het ontstaan van de populaire Australische hardrockband, die tot de dag van vandaag nog steeds tot de bestverkochte hardrockacts aller tijden wordt gerekend.

High Voltage

De vroege jaren
Voor het ontstaan van AC/DC moeten we terug naar 1963. De uit Glasgow afkomstige familie Young besluit in dat jaar om naar de andere kant van de wereld te emigreren. Het gezin, bestaande uit vader William en moeder Margaret, hun zonen George, Malcolm en Angus en dochter Margaret, gaat in Sydney wonen. Zoon Alexander bleef in Groot-Britannië, omdat hij daar meer toekomst zag voor zijn muzikale loopbaan. De op dat moment 17-jarige George komt als eerste in de Australische muziekscene terecht. George wordt bandlid van de band The Easybeats, waarmee hij wereldhits zou scoren zoals 'Friday On My Mind' en 'Hello How Are You?'

Goed voorbeeld doet goed volgen en zo zou in 1971 ook Malcolm Young in het muziekvak rollen. Zo speelde hij in de uit Newcastle, New South Wales afkomstige band The Velvet Underground - niet te verwarren met Lou Reeds band uit New York - die covers van bands als T-Rex en The Rolling Stones op het repertoire hadden staan. The Velvet Underground zou nimmer opnames maken maar zou wel fungeren als de begeleidingsband van Ted Mulry in 1972. In het daaropvolgende jaar spelen Malcolm en Angus mee op het album Tales of Old Grandaddy van de groep The Marcus Hook Roll Band.

Angus, de jongste broer van het stel, begon zijn muzikale loopbaan als 15-jarige gitarist met het bandje Kantuckee. Nadat deze band was gestopt, ging Angus verder met de band Tantrum. Nadat ook dat bandje uiteen is gegaan besluiten de op dat moment 20-jarige Malcolm en 18-jarige Angus om een eigen band te gaan beginnen.

High Voltage back

AC/DC
Begin 1973 richten de broers hun eigen band op, samen met bassist Larry van Kriedt, drummer Colin Burgess en zanger Dave Evans. Het was zus Margaret die de heren aan hun bandnaam hielp. Achter op een naaimachine had ze de aanduiding AC/DC zien staan, wat voor Alternating Current/Direct Current (oftewel wisselstroom/gelijkstroom) staat. Op 31 december 1973 doet de groep haar allereerste optreden, in de Chequers Club in Sydney, waarbij nummers als 'Rockin' in the Parlour' en 'Can I Sit Next to You Girl' worden gespeeld.

Dat laatste nummer verschijnt ook als eerste en enige single met Dave Evans als zanger. Burgess en Van Kriedt hebben de band dan al verlaten en zijn vervangen door bassist Neil Smith en drummer Noel Taylor. In 1974 zijn er zoveel bezettingswisselingen dat Malcolm noodgedwongen basgitaar moest spelen. Zanger Dave Evans wordt in 1974 uit de band gegooid omdat hij teveel een glamrocker was. De toenmalige manager Dennis Laughlin, die voorheen zanger was geweest van de band Sherbet, zou een aantal optredens als zanger invallen.

George Young en Harry Vanda, die beiden in de uiterst succesvolle band The Easybeats hadden gespeeld, zagen wel toekomst in de band, al liet George ze wel weten dat ze pas een echte band zouden zijn als ze minstens 200 maal hadden opgetreden. AC/DC had in die tijd al een eigen chauffeur, die de band naar concertzalen bracht met hun apparatuur. Deze Ronald Belford Scott, die een stuk ouder was dan de rest van de groep, wist dat de band een nieuwe zanger nodig had, deed auditie en werd aangenomen.

Scott had eerder gespeeld in bands als The Spectres (nee, niet de gelijknamige voorlopers van Status Quo), The Valentines en Fraternity. Met laatstgenoemde band nam hij twee albums op en tourde in 1973 zelfs door Engeland. Nadat de groep teruggekeerd was naar Adelaide raakte Scott zwaargewond bij een ongeluk met een motorfiets. Fraternity ging verder zonder Scott, maar zou nooit zo bekend worden als Scotts nieuwe band. Vanaf dat moment noemt de muzikant zichzelf Bon Scott.

Een bootlegversie van High Voltage uit Japan
Een bootlegversie van High Voltage uit Japan

Het eerste album
In november 1974 duiken Bon, Angus en Malcolm, samen met sessiedrummer Tony Currenti, de Albert Studios in Sydney in om daar in tien dagen het volledige album op te nemen. Zowel Malcolm als George speelden basgitaar bij de opnames en de latere vaste bandleden Rob Bailey (bassist) en Peter Clack (drummer) mochten elk op 1 track meedoen. George Young en Harry Vanda produceerden het album dat vanaf 17 februari 1975 in de betere Australische platenwinkels te vinden was.

Nadat het album High Voltage was verschenen was AC/DC regelmatig te zien in het Australische muziekprogramma Countdown. Legendarisch is het allereerste optreden in het programma, waarbij de groep het nummer 'Baby, Please Don't Go' speelde terwijl zanger Bon Scott was verkleed als een blond schoolmeisje. Mede door deze optredens zou AC/DC al snel uitgroeien tot de meest succesvolle band in Australië.

High Voltage (de Australische uitgave)

De 1e persing van High Voltage (1974)
De 1e persing van High Voltage (1974)

Kant A:

De 2e persing van High Voltage (1977)
De 2e persing van High Voltage (1977)

1 Baby Please Don't Go 4:51
2 She's Got Balls 4:50
3 Little Lover 5:39
4 Stick Around 4:44

De 3e persing van High Voltage (1980)
De 3e persing van High Voltage (1980)

Kant B:

De Nieuw-Zeelandse persing van High Voltage (1981)
De Nieuw-Zeelandse persing van High Voltage (1981)

1 Soul Stripper 6:25
2 You Ain't Got A Hold On Me 3:28
3 Love Song 5:14
4 Show Business 4:47

High Voltage 1976 1
De internationale versie van High Voltage

High Voltage (de Internationale uitgave)
In mei 1976 volgde de internationale release van High Voltage. In tegenstelling tot het originele album treffen we op deze versie tracks aan van zowel het album High Voltage, als het alleen in Australië uitgebrachte album T.N.T. Van het originele High Voltage-album vinden we alleen nog maar de nummers 'She's Got Balls' en 'Little Lover' terug op deze uitvoering. 'Can I Sit Next To You Girl' was een opnieuw opgenomen versie van de allereerste single van AC/DC met Bon Scott op zang.

High Voltage 1976 a

Kant A:
1 It's A Long Way To The Top (If You Wanna Rock 'N' Roll) 5:10
2 The Rock 'N' Roll Singer 5:00
3 The Jack 5:50
4 Live Wire 5:45

High Voltage 1976 b

Kant B:
1 T.N.T. 3:30
2 Can I Sit Next To You Girl 4:06
3 Little Lover 5:26
4 She's Got Balls 4:46
5 High Voltage 4:18

'Baby, Please Don't Go', 'You Ain't Got a Hold on Me', 'Soul Stripper' en 'Show Business' zouden pas in 1984 voor het eerst buiten Australië worden uitgebracht op de Jailbreak-EP, die in Amerika, Canada en Japan werd uitgebracht. 'Stick Around' en 'Love Song' verschenen in 2009 op de verzamel-cd Backtracks. 'Show Business' zou ook worden uitgebracht als B-kant van de single 'Jailbreak'.

Het nummer 'Show Business', dat oorspronkelijk 'Sunset Strip heette', was geschreven door Malcolm Young en Dave Evans en kreeg van Bon Scott een nieuwe tekst en titel. 'Love Song' ontstond uit een nummer getiteld 'Fell in Love' en was eveneens geschreven door Malcolm Young en Dave Evans. 'Love Song (Oh Jene)' was eveneens de eerste single van het album High Voltage met 'Baby Please Don't Go' op de achterkant. De meeste radiostations draaiden echter de B-kant van de single.

High Voltage 1976 2

In 'She's Got Balls' horen we Bon Scott zingen over zijn ex-vrouw Irene. Het was het allereerste nummer dat Scott voor AC/DC zou schrijven en was eveneens de track die hij bij zijn allereerste optreden met de groep zou zingen. 'Little Lover' was gebaseerd op een oud nummer dat Malcolm had geschreven toen hij 14 jaar oud was. Het verhaal gaat dat Scott de tekst zou hebben gescheven over Angus.

High Voltage zou het begin vormen van een groots muzikaal avontuur waarbij de groep uit zou groeien tot één van de meest bekende hardrockbands op deze planeet, waarvan nog vele mooie platen zouden verschijnen. Maar daarover valt vast meer te lezen in een volgende aflevering van FOK!toen. In de FOK!toen van morgen richten we ons vizier op een groep, die in de jaren zeventig 'de hardste band ter wereld' werd genoemd en waarvan dan precies veertig jaar geleden het eerste album verscheen.

Paris Hilton toont kale kano

Het verhaaltje dat je nu gaat lezen heeft net zo weinig om het weinig om het lijf als Paris Hilton. De stinkenrijke hotelerfgename heeft namelijk haar kaalgeschoren punani getoond.

Paris vierde ergens haar 33ste verjaardag. En hoe kun je dat nu beter doen dan in een knalroze jurk? Zonder slipje, welteverstaan.

Mooi om te weten dat zij haar erogene zones scheert. En dit wil tonen aan de rest van de wereld.

Foto's van de kale kano zien? Kan hier! NSFW, uiteraard...

Davis en White winnen goud bij gepaard kunstschaatsen

Het koppel Marie Davis en Charlie White hebben vandaag goud gewonnen bij het gepaard kunstschaatsen. Zowel bij de korte kür als bij de vrije kür werden ze eerste.

Gisteren hadden alle paren de korte kür al afgewerkt en kwam het paar op de eerste plek met 78.89 punten. Vandaag pakten ze 116.63 punten waardoor ze op een totaalscore van 195.52 kwamen. De Canadezen Tessa Virtue en Scott Moir eindigden op de tweede plek met een totaalscore van 190.99.
De Russen Elena Ilinykh en Nikita Katsalapov pakten het brons met een score van 183.48 punten.

De top drie die vandaag op het podium eindigde was ook de top drie in de tussenstand na de korte kür van gisteren. De overwinning is niet zonder kanttekening. Er gaat al geruime tijd speculatie rond over vals spel van de Amerikanen. Davis en White hebben een langlopende rivaliteit met Virtue en Moir, waarvan gisteren werd gezegd dat zij de perfecte kür reden, maar toch tweede werden. 

Olympisch goud Kushnir op aerials

Anton Kushnir is de nieuwe olympisch kampioen op het onderdeel aerials. De Wit-Rus had met 134,50 de hoogste score in de finale, waar de beste vier streden om de medailles.

Het zilver was voor de Australiër David Morris. Jia Zongyang uit China moest genoegen nemen met het brons. Diens landgenoot en wereldkampioen Guangpu QI eindigde als vierde.

Het goud van Kushnir betekende het vierde goud van Wit-Rusland deze Spelen. Opmerkelijk te noemen omdat er minder atleten dan ooit voor het land in Sochi deelnemen en het land nu al meer goud heeft behaald dan op eerdere Winterspelen.

Bij het onderdeel aerials krijgen de skiërs punten door een zo goed mogelijke sprong vanaf een schans te maken. De uitgevoerde trucs en landing worden door een vijfkoppige jury beoordeeld.

Amy Winehouse wordt rijke dode

Amy Winehouse verdient na haar dood meer dan toen ze nog leefde. Het inkomen van de Britse zangeres die in de zomer van 2011 overleed is verviervoudigd, schrijven Britse media op basis van een artikel in de Britse boulevardkrant The Sun.

Het bedrijf van Winehouse kon in de zestien maanden voor april vorig jaar ruim een miljoen pond bijschrijven op de rekening. Van november 2010 tot en met november 2011 haalde Cherry Westfield, dat geleid wordt door ouders Mitch en Janis Winehouse, 257.353 pond binnen. Het bedrijf is momenteel 2,4 miljoen pond waard.

Na de dood van Winehouse verschenen twee albums met oud materiaal van de zangeres, Lioness: Hidden Treasures nog hetzelfde jaar dat ze overleed en Amy Winehouse at the BBC in 2012. Winehouse stierf op 27-jarige leeftijd aan een alcoholvergiftiging.

Emotionele pedobijeenkomst Leiden

Op de eerste bijeenkomst voor buurtbewoners van pedoseksueel Benno L. zijn maandag ruim 25 mensen afgekomen. Volgens een aanwezige liepen de emoties soms hoog op. Burgemeester Henri Lenferink legde de bewoners uit hoe volgens hem de veiligheid is gewaarborgd.

Lenferink vertelde onder meer aan welke strenge voorwaarden van het Openbaar Ministerie en de reclassering L. moet voldoen. Ook legde hij uit hoe hij tot het besluit is gekomen huisvesting te verlenen aan de veroordeelde kindermisbruiker.

De burgemeester heeft er vertrouwen in dat de Bossche oud-zwemleraar in Leiden niet weer in de fout gaat. Lenferink erkende dat hij niets kan garanderen, maar zei dat hij opstapt als burgemeester als L. toch weer slachtoffers maakt.

De aanwezigen vinden dat de pedoseksueel weg moet uit Leiden en uit Nederland. Er werd ook geroepen dat L. zelf niet veilig is.

In Leiden ontstond dit weekeinde onrust toen bleek dat L. in de Zuid-Hollandse stad woont. Lenferink liet volgens een aanwezige niet blijken dat hij overweegt te besluiten dat L. moet vertrekken.

De burgemeester wil aan het einde van de week, na onder meer gesprekken van ouders met schoolkinderen, besluiten of L. kan blijven. Eerder zei hij dat de openbare orde en veiligheid in Leiden wel gewaarborgd moet blijven.

Aan het begin van de avond wordt een tweede bijeenkomst gehouden op een school in de buurt van de seniorenflat waar L. woont.

Curlingdames Zwitserland en G-B door naar halve finale

De curlingdames uit Groot-Brittannië en Zwitserland hebben de laatste twee tickets gepakt voor de halve finale. Zwitserland rekende in een onderling duel af met China. Het werd 10-6. De Britse dames verloren hun laatste wedstrijd van Denemarken met 8-7, maar dat maakte uiteindelijk niet meer uit.  

China eindigt in de groepsfase als vijfde met vier overwinningen en vijf nederlagen. Denemarken en Japan hebben dezelfde score, maar het onderlinge resultaat valt uit in het voordeel van China. Zuid-Korea wordt achtste en gastland Rusland staat negende. De Verenigde Staten hebben de rode lantaarn te pakken. 

De halve finales worden aanstaande woensdag gespeeld. Canada speelt tegen Zwitserland en Zweden zal het opnemen tegen Groot-Brittannië. 

Uitslag

Land Land Uitslag
China Zwitserland 6-10 
Denemarken Groot-Brittannië 8-7 (na extra end)
Zweden Japan 8-4 
Canada Zuid-Korea 9-4 

Stand

# Land Gespeeld Gewonnen Verloren
1 Canada 9 9 0
2 Zweden 9 7 2
3 Groot-Brittannië 9 5 4
4 Zwitserland 9 5 4
5 China 9 4 5
6 Denemarken 9 4 5
7 Japan 9 4 5
8 Zuid-Korea 9 3 6
9 Rusland 9 3 6
10 Verenigde Staten 9 1 8

Sylvie Meis woest om 'naaktfoto'

Sylvie Meis staat op haar achterste benen. Een naaktfoto van haar gaat als een druipende lans over het internet. De slet.

Op de bewuste foto heeft Meis de ogen gesloten. En hoewel het een naaktfoto is, zijn de tieten van het 35-jarige model gecensureerd. Met een lelijke zwarte balk ervoor.

En de foto is volgens Meis zelf nog nep ook. Het is een bewerkte foto van een lingeriecampagne. "Het kan toch niet waar zijn dat men zo machteloos staat tegenover dergelijke bedriegers!", aldus de blondine aan Bild.

De bewuste Facebook-pagina heeft de foto in kwestie inmiddels verwijderd. Desondanks valt daar nog genoeg lekkers te beleven.

Gelderse gemeente haalt bronzen beelden binnen

De gemeente Berkelland heeft alle bronzen beelden die in de openbare ruimte stonden naar binnen gehaald uit angst voor dieven. Vrijdagnacht werd in Eibergen, dat onder de Gelderse gemeente valt, een bronzen kunstwerk gestolen.

Burgemeester en wethouders hebben vanwege de diefstal besloten alle andere andere bronzen kunstwerken voorlopig achter slot en grendel te zetten. Het gaat om ongeveer dertig beelden, laat de Achterhoekse gemeente maandag weten.

De gemeente weet nog niet wat er met de beelden gaat gebeuren, of met de plekken waar ze zijn weggehaald. "Daar zal zorgvuldig over worden nagedacht. Om meer diefstal te voorkomen is het op dit moment belangrijk om deze kostbare beelden in veiligheid te brengen", staat in een verklaring van de gemeente.

Hirscher ontspannen door gouden medaille Mayer

De Oostenrijkse skiër Marcel Hirscher zegt geen druk meer te voelen sinds zijn landgenoot Matthias Mayer verrassend de afdaling won. "Als ik geen medailles win, huilt het land niet", geeft de halve Nederlander aan. Hirscher geldt als één van de medaillekandidaten op de reuzenslalom van woensdag en de slalom van zaterdag.

Vergeleken met het WK van vorig jaar in Schladming is de druk volgens Hirscher te verwaarlozen. Toen betekende zijn overwinning op de slalom, het laatste onderdeel, de enige wereldtitel van het gastland. Hirscher, die maandag voor het eerst trainde, kan nu ontspannen naar zijn races toeleven. "Het is een heel andere situatie."

'Kaper dreigde met neerstorten vliegtuig'

De copiloot die maandagochtend een toestel van Ethiopian Airlines kaapte dreigde het toestel neer te laten storten als de piloot bleef proberen de cockpit binnen te komen. Dat heeft een van de passagiers van het toestel gezegd. De kaper van het toestel vloog naar Zwitserland om daar asiel aan te vragen.

Het toestel, dat was vertrokken uit Ethiopië, werd gekaapt door de copiloot, toen de piloot even naar het toilet ging. De copiloot sloot de cockpit af en liet niemand meer binnen. Vervolgens vloog hij niet naar Rome, zoals de bedoeling was, maar naar Genève.

De Italiaanse passagier Francesco Cuomo zei tegen het Italiaanse persbureau ANSA dat de piloot probeerde de deur open te breken en eiste binnen te worden gelaten. Volgens Cuomo dreigde de kaper daarop via een luidspreker het toestel te laten neerstorten. Vervolgens kwamen de zuurstofmaskers tevoorschijn.

Na de landing klom de kaper uit de cockpit met een touw en gaf hij zich over aan de toegesnelde politie. Alle passagiers kwamen er met de schrik van af.

Waarom de jonge Ethiopische copiloot asiel wilde aanvragen is niet bekend. Ook de reden dat hij naar Zwitserland vloog in plaats van gewoon door te vliegen naar Italië is niet duidelijk. De Ethiopische minister van verkeer Redwan Hussein heeft al aangegeven dat hij bij de Zwitsers gaat aandringen op uitlevering. "Zijn daden zijn een forse breuk van vertrouwen waarmee nodeloos de levens van passagiers in gevaar zijn gebracht, die een piloot vanuit moreel en professioneel oogpunt juist moet beschermen."

Het openbaar ministerie in Genève maakte bekend dat de copiloot wordt aangeklaagd voor gijzeling, waarop een celstraf van twintig jaar staat. De zaak is inmiddels overgedragen aan de Zwitserse federale autoriteiten.

Microsoft bezig met goedkopere digitale games

Digitale verkoop is de toekomst. En dat lijkt Microsoft nu ook eindelijk echt te beseffen. Op Xbox One Marketplace zullen de komende tijd een aantal games in prijs omlaag gaan.

Mike Ybarra meldt op zijn Twitter dat vanaf 18 februari Ryse: Son of Rome digitaal te verkrijgen zal zijn voor $39,99 (waarschijnlijk €39,99 hier in Europa). Volgens Mike Ybarra is deze prijs beter dan bij grote winkels als Gamestop. De game zal echter maar één week voor deze prijs verkrijgbaar zijn. 

Na deze deal gaan er waarschijnlijk een aantal add-ons in de uitverkoop. Voor welke game(s) dat zal zijn, is nog niet bekend.

Slachtoffers PIP-implantaten melden zich massaal

Nederlandse vrouwen die het slachtoffer zijn van PIP-implantaten of vermoeden dat zij die hebben, melden zich massaal bij advocatenkantoor SAP in Amersfoort. Van de ongeveer duizend gedupeerde vrouwen in Nederland hebben al ruim tweehonderd bij het kantoor aangeklopt. "En vrouwen blijven zich aanmelden", zei advocaat June van Oers maandagmiddag.

Het advocatenkantoor, dat gespecialiseerd is in letselschade, bereidt een miljoenenclaim voor tegen het Duitse keuringsbedrijf dat de implantaten uit Frankrijk goedkeurde. Het kantoor stapt hiervoor naar de Franse rechter, zo meldde een van de advocaten halverwege januari.

Het is nog niet duidelijk voor hoeveel van de ruim tweehonderd vrouwen het kantoor een zaak gaat aanspannen. Van sommige van hen is nog niet zeker of ze PIP-implantaten hebben gekregen. "Een dagvaarding is daarom de deur nog niet uit", aldus Van Oers. "We moeten eerst duidelijk in kaart brengen namens wie we de zaak precies gaan aanspannen."

De vrouwen die zich bij het advocatenkantoor hebben gemeld, worden daarom de komende tijd geïnformeerd over de procedure die nu gaat volgen. Hun medische gegevens worden verzameld en schade en klachten worden geïnventariseerd. "Aan de hand daarvan kunnen we bepalen wat we voor de vrouwen kunnen doen", zegt Van Oers.

De advocaat hoopt dat de eerste zitting nog voor de zomer zal plaatsvinden. "Dat is onze intentie. Het gaat dan om een pro-formazitting, niet om de inhoudelijk behandeling."

Het kantoor uit Amersfoort werkt samen met een Frans advocatenkantoor dat in november al succes boekte in een zaak over de keuring van PIP-implantaten. 1700 Franse vrouwen kregen door de rechter elk een schadevergoeding van drieduizend euro toegewezen. In Amersfoort gaan ze voor claims tussen de tienduizend en vijftigduizend euro per persoon.

Wereldwijd hebben zo'n 125 duizend vrouwen PIP-implantaten gekregen. In de implantaten zijn industriële siliconen verwerkt in plaats van duurdere siliconen voor medisch gebruik. De kans op lekken zou bij implantaten met industriële siliconen veel groter zijn. Veel vrouwen kampten inderdaad met lekkende implantaten en kregen daardoor last van ontstekingen. De implantaten zouden volgens de Inspectie van de Gezondheidszorg geen kanker kunnen veroorzaken.

Het inmiddels failliete PIP exporteerde implantaten naar meer dan zestig landen en was een van de grootste borstimplantatenmakers ter wereld. De meeste PIP-implantaten werden om cosmetische redenen geplaatst, de rest voor borstreconstructies, meestal na kanker. In Frankrijk scheurde of lekte een kwart van de implantaten, aldus de Franse autoriteiten.

HEMA schrapt 65 banen

De HEMA schrapt 65 arbeidsplaatsen als gevolg van het 'veranderende detailhandelsklimaat'. De banen verdwijnen op het hoofdkantoor in Amsterdam, bij de bakkerijen en in het distributiecentrum. Dat heeft de winkelketen maandag laten weten.

Volgens de HEMA was 2013 'opnieuw een uitzonderlijk slecht jaar voor de Nederlandse non-food detailhandel'. De omzet in de Nederlandse winkels is vorig jaar gedaald. In het buitenland was er wel groei, met name in Frankrijk, waar het aantal HEMA-winkels vorig jaar van 15 naar 28 is gegaan.

De HEMA snijdt in de kosten door banen te schrappen, maar blijft tegelijkertijd investeren in het verbouwen en openen van winkels, het verder ontwikkelen van de activiteiten op internet en het ontwikkelen van nieuwe formules, zoals zelfstandige beautywinkels.

Over het afgelopen jaar verwacht de HEMA een operationele winst die tien procent lager is dan in 2012. De omzet bedroeg vorig jaar 1.525 miljoen euro. De keten verwacht dat de omstandigheden in Nederland zullen verbeteren, maar wel moeilijk zullen blijven. Groei wordt er verwacht op internet en in het buitenland.

"We betreuren het ten zeerste dat we door deze aangekondigde veranderingen afscheid zullen moeten nemen van een aantal zeer betrokken medewerkers", meldt topman Ronald van Zetten in een schriftelijke verklaring. "Deze veranderingen moeten leiden tot een verdere professionalisering, essentieel voor HEMA om als retailorganisatie door te kunnen groeien."

Vakbond FNV Bondgenoten laat weten 'onaangenaam verrast' te zijn door de beslissing van de HEMA. "Begin januari hebben we met HEMA een nieuwe afspraak gemaakt over het doorlopend sociaal plan, maar toen was deze reorganisatie bij ons nog niet bekend. Amper een maand later worden er twee bakkerijen gesloten en vervalt een groot aantal banen op het hoofdkantoor. Dat is op zijn minst opmerkelijk", zegt de bond in een verklaring.

Frijns woensdag in actie tijdens tweede test

Robin Frijns stapt deze week opnieuw in de CT05 van Caterham. De Nederlander zal tijdens de eerste dag van de tweede wintertest in actie komen op het Bahrein International Circuit. Marcus Ericsson komt vrijdag op de baan en Kamui Kobayashi zal de donderdag en zaterdag op zich nemen.

Frijns was tijdens de eerste test in Jerez ook al actief, maar zijn dag was toen al snel voorbij. In totaal kon hij tien rondes rijden en deed daarbij geen enkele getimede run. Ondanks dat was Caterham wel te spreken over zijn feedback en tips.

De Formule 1-teams zullen aankomende woensdag tot en met zaterdag testen op het Bahrein International Circuit.

OM: beroep tegen oud-PVV'er Van Doorn en journalist

Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen de beslissing van de rechtbank in Den Haag om het Haagse gemeenteraadslid Arnoud van Doorn een boete op te leggen van duizend euro. Ook de vrijspraak van een journalist van het Algemeen Dagblad zal bij het gerechtshof worden aangevochten. Dat heeft het OM maandagmiddag gemeld.

Oud-PVV'er Van Doorn kreeg vrijdag van de rechter een boete van duizend euro opgelegd voor verboden wapenbezit, het verkopen van wiet aan jongeren en schending van het raadsgeheim. Ook heeft hij een voorwaardelijke werkstraf van veertig uur gekregen.

Justitie had een gevangenisstraf van zes maanden geëist en wilde dat Van Doorn ook zou worden bestraft voor het stelen van een geheim gemeenteraadsstuk. Maar de rechter oordeelde dat de lijsttrekker van de islamitische Partij van de Eenheid (PvdE) hier geen schuld aan heeft.

De rechtbank sprak een journalist van het Algemeen Dagblad vrij van diefstal van het vertrouwelijke raadsstuk. Van Doorn lekte de informatie naar de verslaggever. "Hij wist niet beter dan dat hij het stuk dat Van Doorn voor hem achterliet, mocht meenemen", aldus de rechtbank.

Seedorf streeft naar mooi voetbal bij AC Milan

Clarence Seedorf wil met sprankelend voetbal de fans in San Siro op de stoelen krijgen. "Het gaat niet alleen om winnen, het gaat er ook om hoe je wint", zei de coach van AC Milan maandag tegen het Italiaanse persbureau ANSA. Seedorf begon op 16 januari aan zijn eerste klus als trainer. Sinds de komst van de Nederlander won AC Milan drie van zijn vijf competitieduels.

"Ik houd ervan om naar teams te kijken die aanvallend spelen", liet de viervoudig Champions League-winaar weten. "Niet alleen van individuele spelers, maar zeker ook van teams als Bayern München, die in recente jaren een geweldige organisatie en aanvallend potentieel hebben laten zien, kan ik genieten."

Afbraakvoetbal past niet in de filosofie van Seedorf. "Defensief voetbal kan effectief zijn en soms moet je ook zo spelen. Als je echter aan mij vraagt wat ik leuk vind aan voetbal, dan zijn dat zonder twijfel de teams die vaker dan een keer willen scoren."

AC Milan speelt woensdag de heenwedstrijd in de tweede ronde van de Champions League in Spanje tegen Atletico Madrid. De Rossoneri maken in de serie A een dramatisch seizoen door. De Milanezen staan na 24 wedstrijden negende in de Italiaanse competitie.

AEX sluit boven 400 punten

De Europese aandelenmarkten sloten maandag verdeeld bij gebrek aan inspiratie van Wall Street, waar de beurzen gesloten bleven in verband met de viering van Presidents' Day. De AEX in Amsterdam sloot bij een laag handelsvolume voor het eerst sinds 23 januari boven 400 punten.

De AEX steeg 0,6 procent tot 401,24 punten en de MidKap-index ging 0,7 procent vooruit tot 644,78 punten. De CAC 40 in Parijs en de DAX in Frankfurt leverden beide 0,1 procent in, terwijl de FTSE 1 procent won. De Londense graadmeter werd aangejaagd door stevige plussen in de financiële sector en bij mijnbouwers.

Heineken (plus 2,8 procent) en PostNL (plus 2 procent) waren de uitblinkers bij de hoofdfondsen, terwijl AkzoNobel onderaan stond met een verlies van 0,7 procent. Heijmans was boven in de MidKap te vinden. Het bouwbedrijf kreeg een opdracht van de Rijksgebouwendienst ter waarde van circa 25 miljoen euro en steeg daarop 4,4 procent.

AEX sluit boven 400 punten
AEX sluit boven 400 punten (Foto: ANP)

Rutte speelt spelletjes ter voorbereiding op top

Premier Mark Rutte (VVD) heeft meegespeeld met een 'forensic awareness game' ter voorbereiding op de nucleaire top in Den Haag. De premier woonde maandag een demonstratie bij van dit virtuele spel tijdens een bezoek aan het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in Den Haag.

Het simulatiespel wordt gebruikt om hulpdiensten te trainen zoals de brandweer, politie en ambulance. Zij zijn vaak als eerste ter plekke bij een nucleair incident en het is van belang dat zij dit als zodanig herkennen, zodat belangrijk bewijsmateriaal niet verloren gaat bij het onderzoek. "Het is een soort Cluedo, maar dan voor professionals", lichtte Martijn Boosman van ontwikkelaar E-Semble toe. Zijn bedrijf ontwikkelde de game samen met het NFI. Volgens Boosman bracht de premier het er goed van af.

Volgens het NFI moeten nucleaire incidenten op een heel andere manier worden benaderd. Tot nu toe richt het onderzoek zich voornamelijk op het achterhalen van de herkomst van het nucleaire materiaal. Maar het is minstens zo belangrijk om informatie over de daders te vergaren, zoals vingerafdrukken, bloed of stukjes huid. "Dat zijn vaak de sporen die kunnen leiden tot een dader door middel van dna-onderzoek", zei Ed van Zalen van het NFI maandag.

Het virtuele spel wordt door het NFI ter beschikking gesteld aan andere landen. Daarnaast geeft het NFI trainingen aan het internationaal atoomagentschap, Interpol en de Verenigde Staten, aldus Van Zalen.

Rutte zelf toonde zich onder de indruk van het NFI. "Ja, dit is echt wereldklasse wat we hier in huis hebben." Het NFI is een van de zeer weinige instituten in de wereld die de link leggen tussen sporenonderzoek en de risico's van nucleair materiaal, zei Rutte. Daarmee loopt Nederland 'absoluut' voorop.

Het bezoek aan het NFI is ter voorbereiding op de Nucleair Security Summit (NSS) die volgende maand in Den Haag plaatsvindt. Rutte zit de top voor en vindt het van belang dat hij echt snapt wat erbij komt kijken als het gaat om sporenonderzoek en de technische problemen die daarmee samenhangen. "Dan kan ik ook met meer gezag de top voorzitten."

Rutte wil tijdens de top over de volle breedte 'een grote volgende stap' zetten. Zo moet de kwaliteit van de opsporing omhoog, moet de internationale samenwerking verbeteren en wil de premier dat vaker laagverrijkt uranium wordt gebruikt. De premier heeft goede hoop op een 'goede slotverklaring'. "Met een aantal hele stevige afspraken om ervoor te zorgen dat de wereld op dit terrein iets rustiger kan slapen."

Zubkov wint goud in tweemansbob

Alexander Zubkov heeft met enorme overmacht het goud in de tweemansbob gepakt. Samen met remmer Alexey Voevoda kwam de Rus ook in de vierde en laatste run tot de snelste tijd, waarmee de concurrentie op grote achterstand werd gezet. Vier jaar geleden pakte het duo nog de bronzen medaille in Vancouver.

Zubkov, wereldkampioen in 2011 en zevenvoudig World Cup-kampioen, was duidelijk niet van plan risico te nemen. De start was iets langzamer dan in zijn andere runs, waarna hij opnieuw zo goed als foutloos naar beneden raasde. Het zilver was voor de Zwitsers Beat Hefti en Alex Baumann. Ze wisten in elke run bij de beste vier te eindigen, en dat bracht ze op 0,66 seconden van Zubkov naar het zilver. Brons was er voor Steven Holcomb. De Amerikaan kwam opnieuw niet helemaal tot een foutloze run en moest 0,88 seconden toegeven op zijn Russische rivaal.

Edwin van Calker en Bror van der Zijde wisten opnieuw een plekje te winnen. De Nederlanders mochten in de afsluitende run als eerste naar beneden en ze profiteerden van het goede ijs. Met totaal de vijftiende tijd van de vierde afdaling wist Van Calker een plek te stijgen en uiteindelijk negentiende te worden. Zaterdag en zondag volgt de wedstrijd met de viermansbob, het hoofddoel van de Nederlander.

Nieuwe Mini goed voor honderden extra banen NedCar

VDL NedCar neemt vierhonderd extra werknemers in dienst voor de productie van de nieuwe Mini Hatch. Dat heeft het bedrijf maandag laten weten. De autofabriek uit Born bouwt vanaf deze zomer het model voor opdrachtgever BMW.

Volgende maand begint het bedrijf met de werving van nieuwe werknemers. Het gaat vooral om productiemedewerkers, maar ook arbeidskrachten voor logistiek, onderhoud en verkoop. VDL NedCar verwacht het nieuwe personeel in Nederland te kunnen vinden.

"Dit is geweldig nieuws voor ons", zegt een woordvoerder. "Twee jaar geleden hadden we heel veel moeite met het besluit van Mitsubishi om de productie te stoppen. Het is een mooie omslag dat we vandaag de plannen voor de nieuwe Mini bekendmaken."

De industriële onderneming VDL, producent van onder meer bussen, zonnebanken en technische installaties, nam NedCar begin vorig jaar over. Alle 1500 medewerkers behielden daarbij hun baan. Het bedrijf richt de autofabriek in Born opnieuw in om in opdracht van BMW Mini's te kunnen bouwen.

NedCar zocht een overnamekandidaat nadat eigenaar Mitsubishi in 2012 bekend had gemaakt de productie te beëindigen.

Toch geen straf voor schietpartij na drugsdeal

Een 28-jarige man die in 2011 in Amsterdam een Pool doodschoot, krijgt daarvoor toch geen straf. Het gerechtshof in Amsterdam ontsloeg de Amsterdammer maandag van alle rechtsvervolging omdat hij handelde uit zelfverdediging. De man werd eerder door de rechtbank nog veroordeeld tot negen jaar cel.

De Amsterdammer was in mei 2011 op de Anthony Fokkerweg in Amsterdam-Zuid betrokken bij een drugsdeal. De afnemer was een Poolse man, die van plan was de Amsterdammer van de drugs, xtc en hasjiesj, te beroven.

Toen de Amsterdammer met de Pool in een auto zat, kwamen er twee andere Polen op hen af rennen. Er ontstond een worsteling waarbij de Amsterdammer twee schoten loste. De Poolse man van 22 die op hem zat werd dodelijk geraakt.

Het hof veroordeelde de man wel voor het vervoeren en afleveren van de drugs en het bedreigen van twee anderen met een vuurwapen. Hij kreeg daarvoor een celstraf van drie jaar.

Zwitserse deelname EU-projecten in de ijskast

De gesprekken over een deelname van Zwitserland aan de innovatie- en onderwijsuitwisselingsprogramma's van de Europese Unie zijn stopgezet. Reden is het referendum waarin het merendeel van de Zwitsers zich uitsprak tegen de komst van immigranten. Dat bevestigt een woordvoerder van de Europese Commissie maandag.

De Europese Commissie was in onderhandeling met Zwitserland over een deelname aan het Erasmus+-programma, waarbij uitwisseling van studenten mogelijk is. Eenzelfde soort gesprekken wordt gevoerd over het programma Horizon 2020, waarin onderzoekers kunnen worden geruild.

De projecten zijn uitgesteld omdat deze projecten nauw zijn gekoppeld aan het recht van vrij verkeer van personen en de Zwitsers zich nu hebben uitgesproken tegen de vrije instroom van EU-burgers, legt de woordvoerder uit. Pas als Zwitserland zich alsnog uitspreekt voor vrij verkeer van personen kunnen de gesprekken weer worden opgestart.

Vorig weekeinde stemde een nipte meerderheid van de Zwitsers voor het opleggen van quota van migranten. De Europese Commissie zei direct al 'teleurgesteld' te zijn over de uitslag. Waarschijnlijk komt ook een aantal handelsverdragen met de EU op de tocht te staan als gevolg hiervan.

Slachterij moet definitief vlees terugroepen

Slachterij Van Hattem Vlees uit Dodewaard moet definitief 28.000 ton vlees terugroepen waarvan de herkomst onduidelijk is. Dat heeft het College van Beroep voor het Bedrijfsleven maandag bepaald in een kort geding dat de slachterij had aangespannen tegen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Alle partijen vlees die tussen 1 januari 2012 en 23 januari 2014 zijn geproduceerd, bewerkt of verwerkt, moeten uit de handel worden genomen. Van Hattem heeft niet duidelijk kunnen maken waar enkele tientallen paarden en pony's vandaan komen en hoe die zijn verwerkt.

Ook is de administratie van het bedrijf niet op orde. Zo blijkt dat er meer vlees is uitgegaan dan is binnengekomen. Daardoor kan ongedocumenteerd en mogelijk zelfs ongekeurd vlees zijn verwerkt, zo oordeelde de hoogste rechter in bestuurszaken.

Het kort geding volgde op sancties die de NVWA de slachterij begin februari oplegde. Van Hattem was het er niet mee eens dat het al het vlees dat de afgelopen twee jaar was geleverd moest terugroepen.

Het bedrijf was even daarvoor in opspraak geraakt vanwege mogelijk gesjoemel met paardenvlees. De NVWA blokkeerde naar aanleiding daarvan uit voorzorg al ruim 690 ton vlees. In vier partijen rundvleessnippers was dna van paarden gevonden.

Britse baardvrouw is blij

De Britse Harnaam Kauer is trots op haar baard. De 23-jarige, die lijdt aan Hirsutisme, is zo blij met haar lichaamsbeharing dat zij zich nimmer meer wenst te scheren.

Mevrouw Kaur was niet altijd zo blij met haar harigheid. De puberale narigheid begon op te spelen rond haar elfde levensjaar toen ze last kreeg van baardgroei. Twee keer per week waxen mocht nauwelijks baten tegen de toen nog ongewenste begroeiing. Deze zorgde voor vele pesterijen waardoor zij zichzelf ging automutileren en zelfmoord als een optie overwoog. Ook wilde zij niemand meer onder ogen komen en sloot zij zichzelf op omdat de starende blikken van onbekenden ondragelijk waren.

Op haar zestiende besloot zij om sikh te worden, een religie die het afknippen van haar verbied. Haar ouders die vreesden dat ze nooit aan de man en of werk zou komen, waren hier fel op tegen. Maar ze wilde haar eigen leven leiden en haar eigen beslissingen nemen. Één keer nog heeft zij zich onder druk van familie laten verleiden haar baard af te scheren maar kreeg hier zoveel spijt van dat zij besloot dit nooit meer te doen. Haar ouders accepteren hun dochter nu zoals ze is. Inmiddels heeft zij een baan als onderwijsassistente in een school voor sikhs.


Dan maar een linkje naar de Baardige vrouw video.

KNVB verwerpt kritiek Advocaat op speelschema

De KNVB kan zich niet vinden in de kritiek van AZ-trainer Dick Advocaat op het speelschema rond de nucleaire top. Advocaat is niet blij dat de Alkmaarders op 23 maart tegen PEC Zwolle spelen, terwijl de wedstrijd van Ajax is verplaatst. AZ en Ajax treffen elkaar een paar dagen later in de halve finale van de KNVB-beker.

Door de nucleaire top in Den Haag op 24 en 25 maart zijn er niet voor alle voetbalwedstrijden voldoende agenten beschikbaar. Onder anderen RKC Waalwijk - Ajax kan niet doorgaan, waardoor de Amsterdammers in aanloop naar de bekerconfrontatie van 27 maart ruim een week rust hebben. AZ heeft drie dagen vrij.

"Een belachelijke oplossing", oordeelde Advocaat afgelopen weekeinde. "Als de KNVB Ajax dat weekend ervoor uit de competitie haalt, moet dat bij ons ook gebeuren."

De bond benadrukt maandag dat de duels niet vrijwillig uit de competitie zijn gehaald. De KNVB zal niet meer wedstrijden dan noodzakelijk verplaatsen. "Het alternatief is vooralsnog namelijk bijzonder supportersonvriendelijk: woensdagmiddag 2 april of donderdagmiddag 3 april 15.45 uur", meldt de KNVB in een verklaring. "Dat is geen tijdstip waarop de KNVB graag wedstrijden inplant en de bond verwacht dat Advocaat en AZ dat voor hun eigen fans ook niet willen."

Drie dagen vrij is bovendien meer dan voldoende, stelt de KNVB. "AZ is mede door deelname aan Europese toernooien en de KNVB-beker al jaren gewend om meerdere wedstrijden per week te spelen." Volgens de richtlijnen die zijn afgesproken met de clubs zijn twee etmalen rust zelfs al voldoende.

De KNVB sluit overigens niet uit dat toch alle eredivisieduels in het weekeinde van 21 maart gespeeld kunnen worden. "Onlangs stuurde burgemeester Nol Kleijngeld van Waalwijk bijvoorbeeld een brief aan minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie om toch politie ter beschikking te stellen."

Studenten bedolven onder ingestort dak Zuid-Korea

Zeker vier studenten zijn maandag om het leven gekomen toen het dak van een gebouw in de Zuid-Koreaanse stad Gyeongju instortte. Rond de tien personen liggen vermoedelijk nog onder het puin, meldt een medewerker van de nationale calamiteitendienst. Twintig andere studenten werden met verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

Het ongeluk gebeurde terwijl ongeveer duizend aankomende studenten van de Busan-Universiteit voor buitenlandse studies voor een kennismakingsbezoek in Gyeongju waren. Ongeveer 450 van hen waren in het gebouw toen het dak instortte, maar de meesten wisten op eigen kracht naar buiten te komen. Volgens Zuid-Koreaanse media was er veel sneeuw gevallen en is het dak mogelijk onder die last bezweken.

Twee man met hoogste score naar finale aerials

Zongyang Jia en David Morris hebben in de kwalificatierondes van de aerials de hoogste score neergezet. De Chinees en de Australiër plaatsten zich met 118,59 punten voor de finales van het onderdeel bij het freestyleskiën. De Wit-Rus Dmitri Dasjinski (117,19) ging met de derde score door naar de eindstrijd. Van de 36 deelnemers gingen alleen de beste twaalf door naar de finale.

Bij het onderdeel aerials krijgen de skiërs punten door een zo goed mogelijke sprong vanaf een schans te maken. De uitgevoerde trucs en landing worden door een vijfkoppige jury beoordeeld.

Dodelijke nachtmerries op je pc

Uitgever Deep Silver brengt Grasshopper Manufacture's Killer is Dead in mei van dit jaar naar pc. De game zal Killer is Dead: Nightmare edition gaan heten en zal een aantal nieuwe features bevatten.

Deep Silver heeft ook de inhoud van de nieuwe editie aangekondigd:

  • Nieuwe moeilijkheidsgraad: Nightmare Mode, in deze modus kunnen vijanden alleen worden verslagen met behulp van de volgende aanvallen: Adrenaline Burst, Dodge Burst en headshots. Spelers zullen niet in staat zijn om de 'Final Judgement' finisher (QTE modus) te gebruiken om vijanden te verslaan.
  • De Smooth Operator Pack is toegevoegd en zal na Episode 3 worden ontgrendeld.
  • Theater Mode:  Terugkijken van cutscenes en krijg uitgebreide achtergrondinformatie over de personages.

The Nightmare editie verschijnt op negen mei en zal zowel retail en digitaal ongeveer vijftien euro gaan kosten.

Libische facties akkoord met verkiezingen

De belangrijkste Libische facties hebben een akkoord bereikt over nieuwe verkiezingen. Dat heeft woordvoerder voor de Libische interim-regering Omar Hudeiman maandag gezegd.

Volgens Hudeiman werd het besluit zondag in het Libische parlement 'bij consensus' genomen. De termijn van het parlement liep op 7 februari af, maar islamistische parlementsleden stemden voor het verlengen van de termijn zonder nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Sindsdien wordt in Libië voor het ontbinden van het parlement gedemonstreerd.

Maandag was het drie jaar geleden dat de opstand tegen de Libische dictator Moammar Gadhafi begon.

Bobsleeër Zubkov vergroot voorsprong, Van Calker in top-20

Bobsleeër Alexander Zubkov heeft ook in de derde run in de tweemansbob laten zien oppermachtig te zijn op de baan in Sochi. Met een nieuw baanrecord bouwde hij zijn voorsprong uit naar exact een halve seconde. 

Zubkov kwam tot een tijd van 56,08 seconden, wat al bijna twee tienden sneller was dan de nummer twee, Beat Hefti uit Zwitserland. Hij maakte een klein foutje, maar kon wel zijn tweede plek verstevigen. Zijn grootste concurrent, de Amerikaan Steven Holcomb, kende een verre van vlekkeloze run en zag het zilver nog verder uit zijn handen vallen. Holcomb staat met nog één run te gaan op 0,69 seconden van Zubkov.

Edwin van Calker deed het met Bror van der Zijde beter dan op de eerste dag. Met de achttiende tijd van de dag wist Van Calker de slee uit Monaco in te halen en zich in de top-20 te sturen. Daardoor mag hij ook aan de laatste run deelnemen, daarvoor moet men bij de beste twintig over drie runs staan. De vierde run volgt ook nog maandagmiddag Nederlandse tijd.

Domracheva ook de beste op 12,5km massastart

Darya Domracheva heeft de olympische titel op de 12,5 kilometer massastart op haar naam geschreven. Het is voor de Wit-Russin haar derde titel van deze Spelen.

Domracheva en Kuzmina waren beiden foutloos tijdens de eerste schietbeurt. Domracheva sloeg vervolgens een gaatje. Ze ging met voorsprong voor de tweede maal schieten en ook daar was ze foutloos. De Wit-Russin bleef haar voorsprong ten opzichte van de rest opbouwen en halverwege de wedstrijd was het verschil met de nummer twee, de Tsjechische Soukalova, 19 tellen. Domracheva bleef in haar derde schietbeurt wederom foutloos, net als Soukalova. De Duitse Sachenbacher-Stehle was inmiddels naar de derde plek gestegen.

Bij haar laatste schietbeurt maakte Domracheva een schietfout. Omdat haar naaste belaagster Soukalova ook een schietfout maakte, veranderde er echter niets. Domracheva kwam als eerste over de meet, Soukalova was goed voor het zilver. In de strijd om het brons was het nog wel spannend. De Noorse Eckhoff wist Sachenbacher-Stehle voorbij te gaan, maar de Duitse wist in het spoor van Eckhoff te blijven. In de eindsprint om plek 3 behield Eckhoff  het brons.

Fietsen verkloot je seksleven

Maak je nog maar weinig klaar in bed, dan kun je maar beter je stalen ros laten staan. Uit onderzoek van de Yale-universiteit is namelijk gebleken dat fietsen funest is voor je seksleven. Voor beide seksen.

De prestigieuze universiteit heeft voor hun onderzoek maar liefst 48 fietsers onderzocht. Wekelijks legden zij zo'n vijftien kilometer af. Met hun seksleven blijkt het nu droevig gesteld.

Zo lopen mannen kans op tintelingen in de zak en gevoelloosheid in het zaakje. Zelfs een weigerend lid komt veelvuldig voor. Boosdoener is het fietszadel, dat een belangrijke ader naar de spermaspeer afknelt.

Ook dames ontspringen de dans niet. Een standaard zadel zorgt ervoor dat er druk ontstaat op het perineum. En dit kan weer een gevoelloze doos opleveren.

Gelukkig is de oplossing nabij. Volgens de wetenschappers moet je de hoogte van het stuur en de hellingshoek van je zadel anders instellen. Bij een pijnlijke piemel moet je het stuur hoger zetten en het zadel naar voren kantelen. En ook kun je beter rechtop fietsen dan voorovergebogen.

Unbroken heeft Olympische teaser

Filmstudio Universal en regisseuse Angelina Jolie hebben televisiezender NBC gisteren exclusief een Olympische teaser trailer gegeven van Unbroken om tijdens hun Olympische uitzending uit te zenden. De film vertelt het verhaal van Olympiër en oorlogsheld Louis 'Louie' Zamparini.

Zamparini wist samen met nog twee anderen, 47 dagen te overleven in een bootje na een vliegtuigcrash tijdens de Tweede Wereldoorlog. Om vervolgens gevangen genomen te worden door de Japanse marine die de mannen naar een interneringskamp stuurde.

Laura Hillenbrand schreef het boek waarop de film is gebaseerd. Jack O'Connell neemt de rol van Zamparini op zich, naast hem zijn onder andere Domhnall Gleeson, Finn Wittrock, Garrett Hedlund, John Magaro, Alex Russell en de Japanse acteur Miyavi te zien. Tom Brokaw leende zijn stem aan de teaser trailer.

Unbroken verschijnt met kerst in de Amerikaanse bioscopen en is Angelina Jolie's tweede regieproject na In the Land of Blood and Honey uit 2011.

Dode in Saudi-Arabië door nieuw virus

Een Saudische man is overleden aan een aan SARS gerelateerd luchtwegvirus. Dat heeft het Saudische ministerie voor volksgezondheid maandag bevestigd. Volgens het ministerie was hij een van vier nieuwe ziektegevallen. Dit brengt het totaal op 145 mensen die sinds september 2012 met het virus geïnfecteerd raakten. In 2003 stierven ongeveer achthonderd mensen bij een wereldwijde uitbraak van SARS.

Risico op pesten en intimidatie op defensieacademie

Cadetten en adelborsten die een opleiding volgen aan de Nederlandse Defensie Academie (NLDA) lopen een hoog risico om het slachtoffer te worden van onder meer uitsluiting, pesten, intimidatie en ongewenst seksueel gedrag. Dat blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van de NLDA is uitgevoerd en maandag is verschenen.

Uit het rapport komen drie structurele problemen naar voren. Zo blijkt dat in het formele beoordelingssysteem van de NLDA zaken als moed, kameraadschap, opofferingsgezindheid en sneuvelbereidheid geen rol spelen, terwijl studenten daar onderling echter wel grote waarde aan hechten. Daardoor ontstaat een cultuur waarin studenten samen bepalen wie de opleiding succesvol gaat afronden en wie niet.

Ook is het beoordelingssysteem niet goed. Zo is er een kans dat ongeschikte cadetten op de opleiding blijven, terwijl het kan zijn dat geschikte cadetten moeten vertrekken. Door dit systeem gaan studenten elkaar zelf beoordelen. Ze doen dit volgens het rapport in lijn met reclamespotjes van defensie waarin iemand als 'geschikt' of 'ongeschikt' wordt bestempeld.

Het derde probleem heeft te maken met integriteit. Dat wordt nu gezien als iets wat vooral te maken maken heeft met mensen en in mindere mate met hoe wordt omgegaan met informatie en goederen.

Ook kwamen de onderzoekers erachter dat vrouwen, en in mindere mate allochtonen en homoseksuelen, zelf verantwoordelijk worden gehouden voor ongewenst seksueel gedrag of discriminatie. Het wordt van slachtoffers verwacht dat ze zelf aangeven wat zij als ongewenst ervaren. Maar het rapport concludeert dat de meldingsbereidheid laag is en dat er angst is voor overreactie of valse meldingen. Ook zijn studenten niet goed bekend met met procedures en regelgeving op dit gebied.

Om de structurele problemen op te lossen adviseren de onderzoekers om flinke veranderingen door te voeren. Hier moet de NLDA zo'n drie tot vijf jaar voor uittrekken. Maar er zijn ook zaken die niet kunnen wachten en zo snel mogelijk moeten worden doorgevoerd, blijkt uit het rapport. Het gaat dan om het herdefiniëren van het begrip kameraadschap, het aanpakken van de seksuele mores binnen de academie en het verbeteren van de positie en de waardering van het personeel.

De commandant van de NLDA, generaal-majoor Theo Vleugels, wil direct aan de slag. "Uit het rapport komen een aantal dringende zaken naar voren die we gelijk gaan aanpakken. Het is belangrijk om dat samen met alle doelgroepen te doen. Het gaat voor een belangrijk deel over wat er tussen onze oren zit en de onderlinge relatie. Op korte termijn betekent dit veel praten over zaken als kameraadschap en afspraken maken."

Aan de NLDA worden jaarlijks zevenhonderd tot achthonderd cadetten en adelborsten opgeleid tot officier. De NLDA heeft vestigingen in Breda, Den Helder en Den Haag.

Meer passagiers vliegen businessclass

Het aantal zakelijke vliegreisjes nam in 2013 toe door een aantrekkende wereldeconomie. Vorig jaar vlogen er 4,2 procent meer passagiers businessclass. Dat meldt de internationale vliegbrancheorganisatie IATA maandag. De groei was wel iets lager dan in 2012, toen het mondiale aantal verkochte zakelijke stoelen groeide met 4,8 procent.

De groeicijfers lagen in de laatste maanden van het jaar hoger dan de rest van het jaar. In december werden er 5,5 procent meer stoelen in de dure klasse verkocht dan in diezelfde maand een jaar eerder. In november was dat al 5,4 procent.

Volgens IATA is de stijging te danken aan de 'positieve ontwikkelingen in de zakelijke markt' in de tweede helft van vorig jaar. Omdat de groei van het marktvertrouwen en exportcijfers volgens de laatste statistieken weer iets daalden, valt de groei waarschijnlijk ook lager uit, zegt IATA.

In Azië was de groei met 4,3 procent bijna de helft lager dan een jaar eerder omdat de economische groei van China tegenviel. In Noord-Amerika was de groei 2,3 procent. Een jaar eerder was dat nog 0,6 procent.

We zijn nog niet van Lightning af

Lightning is na Final Fantasy XIII-3 klaar als hoofdpersonage, maar mogelijk komt ze in toekomstige Final Fantasy-titels terug als gastpersonage. Dat zegt Motomu Toriyama, regisseur van de FFXIII-serie, in een interview met Siliconera.

“For Lightning, her story ends here in Lightning Returns: Final Fantasy 13, as this game is meant as a finale to this series. But we know that Lightning is an extremely popular character, even when compared to other Final Fantasy characters. So there is a possibility that Lightning would appear in other future Final Fantasy titles, not as a protagonist, but as a guest character”, aldus Toriyama.

Voor alle duidelijkheid: Lightning is inderdaad razend populair in Japan. Onze eigen Pheno vindt echter dat Lightning als personage een van de grootste minpunten is in de nieuwste Final Fantasy-game.

[vid] Joran van der Sloot op Youtube

Joran van der Sloot is verschenen in een Youtube-video die is opgenomen in de zwaarbewaakte Piedras Gordas-gevangenis in Peru waar hij vastzit. Dat meldt de Peruaanse zender América Televisión.

In het filmpje spreekt Van der Sloot in het Nederlands over een paranormale ervaring die hij zou hebben gehad. Volgens hem verscheen het Nederlandse medium Robbert van den Broeke in zijn cel. "Ik werd overvallen door een intens gevoel van liefde", zegt hij in de video. Dat de twee contact zouden hebben gehad maakte hij al eerder kenbaar in een brief.

Het filmpje duurt zo'n vijf minuten en werd op 29 januari op het kanaal van Van den Broeke gezet. Het medium spreekt ook zelf over het contact dat hij met Van der Sloot zou hebben gehad. De advocaat van de Nederlander, Máximo Altez, zegt tegen de Peruaanse zender geen idee te hebben hoe hij het filmpje heeft kunnen opnemen, maar betwist de authenticiteit niet.

De Nederlander zit in de Piedras Gordas-gevangenis in Lima een celstraf van 28-jaar uit voor de moord op de Peruaanse Stephany Flores in mei 2010. In de Castro Castro-gevangenis, waar hij eerder vastzat, bleek hij de beschikking te hebben over een mobiele telefoon. Maar dat zou nu niet meer het geval zijn.

De Peruaanse gevangenisautoriteit INPE kon maandag niet direct reageren op de video.

Schoorel strandt in laatste kwalficiatieronde

Thomas Schoorel kan deelname aan het ATP-toernooi van Marseille vergeten. De Amsterdamse tennisser verloor maandag in de derde en laatste kwalificatieronde met tweemaal 6-2 van thuisspeler David Guez. Schoorel, de mondiale nummer tweehonderd, staat op de wereldranglijst 29 plekken lager.

Schoorel leek zich na het verliezen van de eerste set in het tweede bedrijf op te richten. Hij brak Guez direct in de openingsgame. De Fransman schakelde vervolgens een tandje bij en wist binnen mum van tijd de regie weer over te nemen. Schoorel eindigde de wedstrijd in mineur door bij 2-5 op love zijn servicegame in te leveren.

Igor Sijsling en Jesse Huta Galung zijn in Zuid-Frankrijk wel in het hoofdschema van de partij. Sijsling neemt het in de eerste ronde op tegen de Rus Nikolaj Davydenko, Huta Galung treft de Fransman Julien Benneteau.

Amerikaanse ijshockeysters halen de finale

De Amerikaanse vrouwelijke ijshockeyploeg is vanmiddag doorgedrongen tot de finale van het ijshockeytoernooi. In de halve finale werd Zweden met 6-1 verslagen.

De Amerikanen hadden een betrekkelijk makkelijke middag. In de eerste periode namen ze al een ruime 3-0 voorsprong. Ze waren oppermachtig en de Zweedse ploeg kon er maar heel weinig tegenin brengen. Op een gegeven moment hadden de Amerikanen liefst 23 shots on goal waar de Zweden slechts één tegenover konden stellen.

Ook de tweede periode was bijzonder eenzijdig. De Amerikanen bouwden de voorsprong uit naar 5-0 en beslisten daarmee de wedstrijd. Opnieuw konden de Zweedse dames geen enkele vuist maken tegen de equipe uit de Verenigde Staten.

Pas in de derde periode kwam de Zweedse ploeg op het scorebord. Het duurde dertien minuten in de derde periode voor de Amerikanen dusdanig de concentratie kwijt waren geraakt en de Zweden daarvan konden profiteren. De Zweedse goalie Kim Martin Hasson, die in de derde periode Valentina Walner verving, verslapte in tegenstelling tot de Amerikanen niet en stopte nog een hoop schoten. Uiteindelijk stopte ze zelfs een penalty van Jocelyn Lamoureux, maar moest ze toch nog een laatste goal incasseren.

De Amerikanen wachten nu af wie hun tegenstander gaat worden in de finale. Dit wordt óf Canada óf Zwitserland, die vanmiddag nog strijden in de andere halve finale. De verliezer van die wedstrijd zal het tegen Zweden opnemen in de strijd om de bronzen medaille. 

Albert Heijn zegt sorry tegen zoenende meisjes

Twee meisjes die elkaar op Valentijnsdag een zoen gaven bij een filiaal van Albert Heijn in Utrecht krijgen excuses van de supermarktketen. Ze kregen na hun zoen van een beveiliger te horen dat ze dat niet mochten doen, omdat het voor klanten aanstootgevend zou kunnen zijn. Een woordvoerder laat maandag weten het incident 'heel vervelend' te vinden.

"Wij staan niet achter de opmerking van die beveiliger. Mensen moeten elkaar in onze supermarkten gewoon een zoen kunnen geven, ongeacht hun geaardheid. En al helemaal op een dag als Valentijn", aldus de zegsvrouw.

Volgens de woordvoerder is het bij een opmerking gebleven. De meisjes zijn niet de supermarkt uit gezet. Ze waren wel erg geschrokken. "En terecht", zegt de woordvoerder. Ze vertelt dat de supermarkt aan de Amsterdamsestraatweg in contact probeert te komen met het stel om excuses te maken en een bloemetje aan te bieden. "Dat lijkt me een leuke geste", concludeert de zegsvrouw.

Jigsaw zaait paniek in Brabant

Jigsaw heeft zaterdagavond een gezin uit Etten-Leur de stuipen op het lijf gejaagd. Een gezinslid had met het welbekende masker uit de filmreeks 'Saw' zijn ouders willen bangmaken.

Rond negenen plofte bij het Brabantse gezin een dreigbrief op de deurmat. Enkele ogenblikken later zagen ze een man met een enge kop in de tuin lopen. De 18-jarige zoon belde hierop het alarmnummer, waarna de politie met man en macht uitrukte.

"Mijn moeder en broertje waren ook thuis. Ik raapte de brief op en liep naar de woonkamer", vertelt zoon Jake. "Toen ineens onderaan het raam dat witte enge masker. We schrokken ons dood. Iedereen begon te gillen."

Op de brief stond een tekst uit de horrofilmreeks. Net toen Jake 112 belde, stond 'Jigsaw' in de tuin te dansen en bonsde hij op het raam. "De vrouw aan de lijn zei dat de politie er zo zou zijn, maar toen zette de man zijn masker af en zagen we dat het mijn oudste broer was."

Toen bleek dat de boosdoener een 20-jairg gezinslid was, riep de politie vier eenheden en politiehonden terug. Bromsnor is uiteraard niet blij. De jongeman heeft spijt betuigd, en heeft voor zover bekend geen boete gekregen.

Geen alcohol in carnavalsoptocht Nijmegen

Carnaval is een in- en intrieste bedoening. Volwassenen die zich verkleden als clowns en prinsessen, die vreselijke kutmuziek en dan die treurige optocht. Het enige dat het geheel nog draaglijk maakt, is alcohol. Maar laat het maar aan de zuiderlingen over om ook daar een stokje voor te steken.

In Nijmegen heeft men namelijk besloten om alcohol tijdens de carnavalsoptocht te verbieden. Alle deelnemers die betrapt worden op alcoholgebruik, krijgen een puntenmindering die 'in hoge mate een negatieve invloed zal hebben' op de uitslag. Voorheen waren slechts excessen verboden.

Stichting Openbaar Carnaval Nijmegen, die de optocht organiseert, kwam tot dat besluit na overleg met de GGD en kroegbazen over het alcoholverbod voor minderjarigen. Ze willen een 'krachtig signaal' afgeven in verband met de maatschappelijke discussie over alcoholmatiging.

Burgemeester Hubert Bruls (CDA) is blij met het besluit. Hij ziet het als een 'baanbre­kend signaal dat plezier hebben ook zonder het drinken van alco­hol mogelijk is'.

Kramer in slotrit tegen Lee op 10.000 meter

Sven Kramer komt dinsdag in de slotrit van de 10.000 meter in actie in Sochi. De Fries neemt het op tegen regerend olympisch kampioen Seung-hoon Lee uit Zuid-Korea. Jorrit Bergsma staat in de voorlaatste rit tegenover de Belg Bart Swings, Bob de Jong treft daarvoor de Duitser Alex Baumgärtner.

Kramer zint op revanche op de langste afstand. De TVM-schaatser greep vier jaar geleden naast het goud door een foute wissel. Lee profiteerde daarvan en bleef de Rus Ivan Skobrev en De Jong voor.

De Jong, die aan zijn vijfde Olympische Spelen meedoet, schaatst in Sochi alleen de tien kilometer. Hij wist zich niet te plaatsen voor de 5.000 meter, waarop Kramer goud veroverde en Bergsma derde werd achter Jan Blokhuijsen.

Er staan dinsdag zeven ritten op het programma. Skobrev, Håvard Bøkko en Sverre Lunde Pedersen slaan de 10.000 meter over. De Noren zien door de Nederlandse overheersing geen medaillekansen en richten zich op de ploegenachtervolging.

Rusland overweegt verbod op adoptie naar België

In het Russische parlement is een debat ontstaan over het ter adoptie afstaan van kinderen aan België nadat daar donderdag de euthanasiewet voor minderjarigen werd aangenomen. Dat schreef de Russische krant Izvestia maandag.

Het rechts-nationalistische parlementslid Roman Choedjakov heeft het ministerie van buitenlandse zaken in Moskou in een brief gevraagd de wet te onderzoeken. Hij en enkele medestanders overwegen een verbod op het adopteren van Russische kinderen door Belgen.

Volgens Choedjakov zou de meerderheid van kinderrechtengroepen en religieuze organisaties een verbod op het adopteren door Belgen van Russische burgers steunen.

"Als vader van vier kinderen vind ik een wet die instanties beslissingen laat nemen die alleen door God genomen kunnen worden onbegrijpelijk en onaanvaardbaar.

De uitbreiding van de euthanasiewet heeft in Rusland tot verontwaardigde reacties geleid. Zo noemde aartspriester van de Russisch-orthodoxe kerk Vladimir Vigiljanski de wet het 'openlijk uitdagen van God' die kan leiden tot een 'massale reeks kinderdoden.'

In 2012 tekende de Russische president Vladimir Poetin een wet die het adopteren van Russische kinderen door adoptieouders uit de Verenigde Staten verbiedt. Voorstanders van de wet stelden dat Amerikaanse adoptieouders gewelddadig zijn en dat er sinds de jaren negentig al negentien geadopteerde Russische kinderen in de VS zijn omgekomen.

Reddingswerkers vinden wrak vliegtuig Nepal

Reddingswerkers in Nepal hebben maandag het wrak gevonden van een vliegtuig dat zondag van de radar verdween. Geen van de achttien inzittenden heeft de crash overleefd. Alle lichamen zijn inmiddels geborgen en naar de hoofdstad Kathmandu gebracht, aldus de politie.

Het toestel vertrok zondag onder slechte weersomstandigheden. Het sneeuwde de afgelopen dagen hevig in het gebied. Het vliegtuig vloog tegen een berg aan en ging in vlammen op. Onder de slachtoffers is een jong kind.

Het vliegtuig stortte neer in een afgelegen gebied. Het wrak met behulp van een helikopter gevonden en reddingswerkers moesten dertien kilometer door een dikke sneeuwlaag lopen om de plek des onheils te bereiken.

Het 43 jaar oude vliegtuig had vijftien passagiers en drie bemanningsleden aan boord. In mei verongelukte eenzelfde soort toestel tijdens een landing in Nepal. De inzittenden van die vlucht hadden geluk en overleefden het voorval.

Volgens luchtvaartmaatschappij Nepal Airlines was het toestel in goede staat en is de crash veroorzaakt door het slechte weer. Een woordvoerder zei dat er een onderzoek wordt ingesteld.

Nepal Airlines wordt vaak bekritiseerd omdat de maatschappij corrupt zou zijn en met oude toestellen vliegt. De Europese Unie stelde vorig jaar een verbod in voor alle Nepalese luchtvaartmaatschappijen omdat de toestellen niet veilig genoeg zijn.

Bloemendaal tast in het duister over Sardar Singh

Komt-ie terug? Of komt-ie niet terug? Dat is de vraag die momenteel boven het ’t Kopje hangt. Het is namelijk nog niet zeker of Bloemendaal ook in de tweede seizoenshelft gebruik kan maken van de diensten van Sardar Singh. De kans bestaat namelijk dat de Indiase international na de Hockey India League in zijn vaderland blijft.

Zelfs coach Russell Garcia weet zes dagen voor de hervatting van de competitie niet of Singh terugkomt. Zeker is dat ook de Indiër (evenals Jaap Stockmann en Tom Boon) zondag afwezig is tegen Kampong. Dan speelt hij namelijk nog in de HIL. De week daarop zou hij mogelijk inzetbaar zijn. "Ik hoop dat hij terugkomt", geeft Garcia aan. "Maar ik heb de laatste tijd daarover geen contact met hem gehad. Ach, zo gaat het soms in India", klinkt het relaxed.

"Dit jaar heb ik al wel contact met hem gehad", zegt Garcia desgevraagd over Singh, wiens spel voor de winterstop tegenviel bij de titelkandidaat. "Ik wist dat hij moe was, ook op mentaal vlak. En dat hij wat ziekjes was, zich niet lekker voelde. Hij moest zich natuurlijk aanpassen aan een nieuwe cultuur. Ik hoop dat hij na de winterstop wat meer gewend is en een betere tweede seizoenshelft speelt."

Momenteel is het dus nog de vraag of Singh überhaupt terugkeert bij de Mussen. De Hockey India League loopt op z’n eind. Wellicht zorgt het minder intensieve wedstrijdschema ervoor dat Garcia zijn Indiase ster weer kan bereiken. Wanneer er duidelijkheid komt? "Hopelijk deze week."

Sardar Singh eerder dit seizoen in actie voor Bloemendaal (PRO SHOTS/Menno Ringnalda)
Sardar Singh eerder dit seizoen in actie voor Bloemendaal (PRO SHOTS/Menno Ringnalda)

Slomka volgt Van Marwijk definitief op bij HSV

Mirko Slomka is zoals verwacht maandag aangesteld als nieuwe coach van Hamburger SV. De 46-jarige Duitser volgt de zaterdag ontslagen Bert van Marwijk op. De Nederlander moest het veld ruimen na de zevende opeenvolgende competitienederlaag. Direct zong de naam van Slomka, oud-coach van Hannover 96 en Schalke 04, al rond.

Van Marwijk was slechts 143 dagen trainer van de huidige nummer zeventien van de Bundesliga. Hij kende een goede start met acht punten in zijn eerste vier duels, maar de laatste maanden waren de resultaten dramatisch. De laatste zeven competitieduels gingen verloren, waardoor de club moet vrezen voor het eerst in de historie uit de Bundesliga te degraderen.

Slomka werd in december ontslagen bij rivaal Hannover 96. Hij heeft een contract voor tweeënhalf jaar getekend. Slomka krijgt bij HSV de Nederlander Rafael van der Vaart onder zijn hoede. De middenvelder is de komende drie weken overigens uitgeschakeld met een enkelblessure.

Claim jouw Lost Saga-bètakey

Lost Saga is het best te omschrijven als een skillbased free-to-play Smash Bros. met een onbeperkt tagteam. Met maar drie aanvalstoetsen en de simpele regels is de game voor iedereen makkelijk op te pakken. Microtransacties focussen zich vooral op het aanpassen van het uiterlijk, dus je hoeft niet bang te zijn geld uit te moeten geven om echt beter te worden.

Tijdens een gevecht kun je uit al je verzamelde personages kiezen om snel te wisselen en zo tactisch voordeel te halen. Het aparte er aan is dat je niet gebonden bent aan maar twee of drie personages: er zijn er meer dan honderd te unlocken die je allemaal in elke wedstrijd kunt gebruiken. Ze delen wel hun levensmeter, dus hoeveel je tegenstander er ook heeft, het zijn alleen tactische voordelen.

De inschrijvingen voor de closed bèta van Lost Saga zijn begonnen en FOK! heeft de hand weten te leggen op bètakeys. Deze keys zorgen ervoor dat je vanaf 27 februari los kunt gaan in deze vechtgame. Wil je het spel zelf eens uitproberen? Claim hieronder je bètakey, ga naar de officiële website en vul de sleutel daar in. Vanaf 25 februari kun je de gameclient downloaden, zodat je 27 februari meteen kunt spelen.

Olympisch kampioen maalt niet om mist

De mist die deze dagen rond Krasnaja Poljana hangt, stuurt de Spelen danig in de war. Tweevoudig goudenmedaillewinaar in Sochi Martin Fourcade vindt dat niet erg. De vijftien kilometer massastart bij het biatlon werd maandag voor de tweede keer uitgesteld. De Fransman baalde daar niet van.

"Nou, ik ga terug naar bed! Tot morgen! #uitgesteld #mist #buitensport", schreef Fourcade maandag toen de race voor de tweede keer werd verzet. Fourcade zegevierde in de twintig kilometer afgelopen donderdag en bij de 12,5 kilometer achtervolging een week geleden.

Door de mist ging de snowboardcross bij de mannen eveneens niet door. De Amerikaan Nate Holland is kanshebber op een medaille. "Race is uitgesteld naar morgen! Sorry dat ik iedereen wakker heb gehouden thuis", verontschuldigde hij zich naar vrienden en familie in de Verenigde Staten die speciaal voor de race wakker waren gebleven.

Net zoals het biatlon is ook het snowboarden uitgesteld naar dinsdag.

Svindal niet meer in actie in Sochi

Aksel Lund Svindal zal niet meer bij de Olympische Winterspelen in actie komen. De Noorse skiër  komt niet in actie op de reuzenslalom en de slalom na zijn teleurstellende optredens op de afdaling en de super-G.

"Hij is niet 100 procent in vorm. Het is beter voor hem om terug te gaan naar Noorwegen en zich voor te bereiden op de rest van het seizoen in de wereldbeker”, aldus de woordvoerder van de Noorse skifederatie.

[Vid] Zombeavers heeft teaser trailer

Epic Pictures heeft de teaser trailer vrijgegeven voor Zombeavers. Een film waarin drie studentes op een zorgeloze vakantie gaan vol met drinkspelletjes, seksuele ontdekkingen en topless zonnen tot hun onschuldige plezier tot een abrupt einde komt als blijkt dat giftige zombiebevers ze wel lusten als snack. Er is nog geen releasedatum bekend. Wel is al duidelijk dat Sharknado 2 sterke concurrentie krijgt in 2014, ze vallen immers in hetzelfde genre.

'1 op 10 medicijnen werkt niet'

Pillen slikken is nooit leuk, maar het is een noodzakelijk kwaad om beter te worden. Tenminste, als de medicijnen werken. Want volgens een Belgische consumentenorganisatie valt dat vies tegen. Uit hun onderzoek bleek dat nog geen 90% van de medicijnen daadwerkelijk iets doet.

Test-Aankoop liet een team van artsen en apothekers kijken naar zo'n 4000 medicijnen. De artsen en apothekers bekeken de werkzaamheid en bijwerkingen van de medicijnen aan de hand van informatie uit wetenschappelijke bronnen en van het Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie (BCFI).

De resultaten waren volgens Test-Aankoop-medewerkster Martine Van Hecke opzienbarend: "Van de onderzochte geneesmiddelen is voor 460, of 12 procent, niet bewezen dat ze de patiënt beter maken, of dat hun voordelen opwegen tegen de bijwerkingen" 113 andere medicijnen moeten volgens haar zelfs direct van de markt gehaald worden.

Het team onderzocht zowel medicijnen die alleen op recept verkrijgbaar zijn als medicijnen die vrij verkrijgbaar zijn. Die laatste groep scoorde veel slechter: van 33 procent is de werkzaamheid niet bewezen en 8 procent is ronduit gevaarlijk. Daarbij zitten bijvoorbeeld veel hoestdranken, keeltabletten en pijnstillers.

Van Hecke klaagt vooral de methoden van goedkeuring van een medicijn aan: "We stellen vast dat een geneesmiddel sneller op de markt kan komen dan dat het ervan gehaald kan worden als er problemen zijn met de werkzaamheid of de veiligheid."

Volgens de Apothekersbond is dat overdreven: "Geneesmiddelen die op de markt komen, krijgen een toelating via een zwaar dossier waarin de producenten moeten bewijzen dat hun product veilig en werkzaam is," aldus woordvoerder Jan Depoortere. Volgens hen zijn er geen werkelijk gevaarlijke medicijnen op de markt.

Oudere medicijnen hebben inderdaad niet zo'n intensieve controle ondergaan. Maar ook dat moet niet opgeblazen worden, zegt Depoortere: "Dat wil niet zeggen dat die niet werken, maar er zijn weinig gegadigden te vinden om veel geld te investeren in een onderzoek dat bewijst dat een geneesmiddel - waarvan bekend is dat het werkt - werkt."

Emeritus-hoogleraar Marc Bogaert, die deelnam aan het onderzoek, bevestigt dat: "Vroeger waren de voorwaarden om een middel op de markt te brengen veel minder streng dan vandaag. Dat wil niet zeggen dat alle oude middelen slecht zijn." Volgens Bogaert moeten we ons wel afvragen of het gebruik van die medicijnen nog te verantwoorden is, nu er betere alternatieven op de markt zijn.

Tenslotte benadrukt Test-Aankoop dat het onderzoek keek naar de werkzaamheid van een medicijn bij het grote publiek. Ze vragen iedereen om niet te stoppen met het nemen van door een arts voorgeschreven medicijnen, omdat die in individuele gevallen wél nuttig kunnen zijn.

Ook Brittany Snow in vervolg Pitch Perfect

Brittany Snow heeft getekend voor Pitch Perfect 2. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. Anna Kendrick en Rebel Wilson lieten al eerder weten weer van de partij te zijn in de film over een a-capellakoor op een Amerikaanse hogeschool.

Elizabeth Banks neemt de regie over van Jason Moore. Het is nog niet duidelijk of ze haar rol uit de eerste film weer oppakt.

Het verhaal van de vervolgfilm is nog onbekend. In Pitch Perfect uit 2012 was te zien hoe Kendricks personage de ingedutte Bellas nieuw leven inblies en naar de overwinning leidde tijdens een wedstrijd tegen een rivaliserende zingende meidengroep. Kay Cannon, die ook het scenario van de eerste film schreef, is nu bezig met het vervolg.

Pitch Perfect 2 moet volgend jaar in de bioscoop verschijnen.


Ook Brittany Snow in vervolg Pitch Perfect (Foto: Novum)

'Zaterdag gaan we allemaal dood!'

Rijg nog maar snel even je vriendin aan je paarsgepunte lans, want zaterdag gaan we allemaal dood! Het einde der tijden begint dan. Op 22 februari zal het namelijk Ragnarok zijn, het Armageddon van de Vikingen.

Volgens de Noormannen zal zaterdag de aarde openbarsten. Hierdoor zullen alle inwoners van de hel ineens vrijkomen. En dat zijn geen fijne jongens.

Zo zal de wolf Fenrir uit zijn gevangenis ontsnappen en komt slang Jormungand omhoog uit de zee. Verder komt de opperdraak van de onderwereld tevoorschijn en een enorme boom doet ook een duit in het zakje. En uiteindelijk enorme ijscomannen.

Aan dode helden uit het Walhalla de schone taak om met hen de strijd aan te gaan. Ragnarok werd voorspeld door de god Odin, die zichzelf ophing om terug te keren als wijze.

RagnarokRagnarok, zoals getekend door F. W. Heine

J.K. Rowling schrijft weer een boek als Galbraith

Robert Galbraith schrijft een tweede boek. De thriller The Silkworm wordt in juni gepubliceerd, maakte uitgeverij Little Brown bekend. Harry Potter-schrijfster J.K. Rowling verraste vorig jaar vriend en vijand toen werd onthuld dat zij schuilging achter debutant Robert Galbraith.

In The Silkworm keert Cormoran Strike terug als privédetective die een verdwijningszaak moet oplossen. Hij wordt ingehuurd door een vrouw wier echtgenoot is verdwenen. Ze denkt dat hij een paar dagen de hort op is, maar Strike komt er al gauw achter dat hij bezig was met een boek dat de levens van velen zou kunnen ruïneren.

Het eerste boek van Galbraith, The Cuckoo's Calling, kwam vorig jaar april uit. Twee maanden later werd bekend dat Rowling de auteur was, waarna het meteen een bestseller werd. Het nieuws was via via uitgelekt.

Rowling was woest en spande een proces aan. De onthuller schikte uiteindelijk met de schrijfster door een 'substantiële donatie' te schenken aan The Soldiers' Charity, een organisatie die zich inzet voor gepensioneerde militairen.

The Silkworm komt in Groot-Brittannië op 24 juni uit. Of het boek in Nederland uitkomt, is nog niet duidelijk.

[VID] Neushoorn voor dood achtergelaten door stropers

Rangers in het Krugerpark in Zuid-Afrika hebben een nog levende witte neushoorn gevonden zonder hoorn. De helft van de kop van het arme dier was er samen met de hoorn afgehakt. De stropers konden zelfs niet het kleine beetje fatsoen opbrengen om het dier af te maken. De rangers hebben het dier direct afgeschoten om het uit haar lijden te verlossen.

Onderstaand een video van de situatie zoals door de Zuid-Afrikaanse rangers aangetroffen. Let op: niet voor mensen met een zwakke maag!

Google koopt slimme inlogdienst

Google heeft het Israëlische bedrijf Slicklogin overgenomen. De start-up biedt onder meer een nieuwe manier van inloggen met behulp van nauwelijks hoorbare geluiden uit de luidsprekers van computers. De overname is zondag door Slicklogin gemeld.

Bij de loginprocedure pikt een speciale app via de microfoon in een telefoon de unieke geluiden op en seint ze door naar de Slicklogin-servers. Daardoor kan een gebruiker automatisch worden herkend.

De methode zou kunnen dienen als extra manier om personen online te identificeren. Google biedt al langer de optie om naast een wachtwoord als extra verificatie een speciale code in te voeren die naar de smartphone wordt gestuurd. Google was een van de eerste grote internetbedrijven die deze zogeheten tweetrapsauthenticatie invoerde.

De dienst van Slicklogin kan ook rekening houden met de locatie van de mobiele telefoon. Zo kan het systeem voorkomen dat een toestel bij diefstal vanaf een nieuwe plek wordt gebruikt om in te loggen. Of en wanneer Google de nieuwe inlogmethode voor zijn diensten gaat inzetten, is nog niet bekend.

Matt Damon slaat terug met gefaxte kontfoto

Matt Damon heeft zijn oude vriend Ben Affleck en talkshowpresentator Jimmy Kimmel teruggepakt. De twee schetsten Damon af als hopeloos ouderwets omdat de acteur niet op Twitter zit. Kort daarop stuurde Damon de twee een fax met een foto van zijn blote kont, die te bekijken is op de site van entertainmentzender E!

Het begon vrijdagavond, toen Affleck Kimmel bedankte voor het retweeten van een link waarmee fans kunnen doneren aan een goed doel en een avondje uit kunnen winnen met Affleck en Damon. "Dankjewel vriend", twitterde Affleck aan Kimmel, om daarna Damon voor paal te zetten. "Matt, daarentegen? Matt? Ben je daar? Maakt niet uit, we sturen wel een fax."

Kimmel ging daar nog dunnetjes overheen. "Matt durft vast niet op Twitter omdat niemand hem leuk vindt." Kort daarop reageerde Damon met een zwart-witfoto van zijn enigszins behaarde achterste.

Op de vraag van Kimmel of Affleck de foto inmiddels had gezien, reageerde Affleck "Ziet eruit als jouw gezicht". Zaterdag gooide hij het over een serieuzere boeg. "Alle gekheid op een stokje, maar we doen dit natuurlijk voor de kinderen." Het liefdadigheidsproject steunt kinderen die vanuit een oorlogssituatie weer in de gewone wereld moeten leren functioneren.


Matt Damon slaat terug met gefaxte kontfoto (Foto: Novum)

Moeder krijgt alleen tbs voor doden zoontje (7)

De 42-jarige Esther van der S., die vorig jaar haar 7-jarige zoontje Swen doodde, gaat hiervoor niet de cel in. De rechtbank in Breda legde de vrouw maandag alleen tbs met voorwaarden op. Volgens de rechter was Van der S. op het moment dat zij haar zoontje doodde volledig ontoerekeningsvatbaar.

De vrouw lijdt aan een paranoïde stoornis en had daardoor het idee dat een grote groep mensen haar en haar kind iets wilde aandoen. In april 2013 leidde dit tot het doorsnijden van de keel en de polsen van haar zoontje.

Het incident vond plaats in een opvanghuis voor slachtoffers van huiselijk geweld in Roosendaal waar Van der S. verbleef. Nadat ze haar kind van het leven had beroofd, probeerde ze de hand aan zichzelf te slaan. Dat mislukte, ze werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht.

De uitspraak is conform de eis van het Openbaar Ministerie.

Curlers China naar halve finale, Noorwegen en G-B naar play-off

De curlers van China hebben zich geplaatst voor de halve finale. In een spannende wedstrijd klopten ze de curlingheren uit Groot-Brittannië. Het werd 6-5. De Britten zijn veroordeeld tot het spelen van een play-off tegen Noorwegen. 

Noorwegen ging met 3-5 onderuit tegen het al uitgeschakelde Denemarken. Rusland won met 8-7 van Duitsland en Zwitserland was met 6-3 voor de Verenigde Staten. De beslissingswedstrijd staat voor dinsdag gepland. 

In de groepsfase won met Noorwegen met 7-6 van Groot-Brittannië. De winnaar van de beslissingswedstrijd zal in de halve finale spelen tegen groepswinnaar Zweden. De andere halve finale gaat tussen Canada en China. Denemarken eindigt als zesde. De Russen worden zevende en Zwitserland achtste. Rusland en Zwitserland hebben beiden drie duels gewonnen, maar het onderlinge resultaat is in het voordeel van Rusland. De Verenigde Staten en Duitsland zullen het zonder olympisch diploma moeten stellen. 

Vanaf 16:00 Nederlandse tijd beginnen de laatste groepswedstrijden bij de vrouwen. De curlingdames uit Canada en Zweden zijn al zeker van een plekje bij de laatste vier. Groot-Brittannië, Japan, China en Zwitserland maken aanspraak op de andere twee plekken. 

Uitslagen

Land Land Uitslag
China Groot-Brittannië 6-5 
Zwitserland Verenigde Staten 6-3 
Noorwegen Denemarken 3-5 
Duitsland Rusland 7-8 

Stand

# Land Gespeeld Gewonnen Verloren
1 Zweden 9 8 1
2 Canada 9 7 2
3 China 9 7 2
4* Noorwegen 9 5 4
4* Groot-Brittannië 9 5 4
6 Denemarken 9 4 5
7 Rusland 9 3 6
8 Zwitserland 9 3 6
9 Verenigde Staten 9 2 7
10 Duitsland 9 1 8

*beslissingswedstrijd nodig.

Aanklager wil twee duels schorsing Van Aanholt

De aanklager betaald voetbal wil Vitessenaar Patrick van Aanholt en NAC'er Stipe Perica twee wedstrijden schorsen. Beide spelers hebben een schikkingsvoorstel gekregen van drie duels, waarvan een voorwaardelijk. Dat heeft de KNVB maandag gemeld.

Zowel Van Aanholt als Perica wordt ernstig gemeen spel verweten. Linksback Van Aanholt kreeg zaterdag tegen FC Twente in de zestigste minuut rood vanwege een tackle op de enkels van Dusan Tadic. Perica werd een dag later van het veld gestuurd voor een vergelijkbaar vergrijp op Feyenoorder Daryl Janmaat.

Ter Mors biedt gouden plak te ruil aan

Jorien ter Mors is duidelijk niet blij met haar gouden medaille. Zij biedt deze namelijk aan op Marktplaats.

Ter Mors won gisteren verrassend de 1500 meter. Al snel na de overwinning gaf haar coach aan liever goud te hebben gezien bij het shorttracken.

Een grappenmaker biedt dan ook de gouden plak van Ter Mors aan via Marktplaats. "Ik zou deze plak wel in willen ruilen voor een shorttrackmedaille", aldus 'Ter Mors'.

Ter mors' advertentieDe bewuste advertentie (klik voor een grotere versie)

Buurt Benno L. kan op bijeenkomst 'emoties uiten'

Leidse buurtbewoners van de veroordeelde pedoseksueel Benno L. kunnen maandagmiddag en -avond terecht op twee besloten bijeenkomsten om hun emoties te uiten. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente.

Om 16.30 uur en 19.00 zijn buurtbewoners welkom op een school in de buurt van de seniorenflat waar L. woont, zegt een woordvoerder van de gemeente Leiden. "We merken dat er veel emoties zijn bij mensen en willen ze de kans geven om met elkaar en met de burgemeester in gesprek te gaan."

De gemeente weet niet hoeveel mensen van die gelegenheid gebruik willen maken. "Al zijn er maar vijf mensen, we willen ze toch de kans bieden om met elkaar te praten", zegt de woordvoerder.

In Leiden ontstond afgelopen weekend veel onrust toen bleek dat de burgemeester had besloten huisvesting te verlenen aan de veroordeelde kindermisbruiker. Een menigte protesteerde zondag bij zijn flat. Ook steunen inmiddels ongeveer 4300 mensen een protest op Facebook om hem weer weg uit Leiden te krijgen.

Het is de bedoeling dat L. ongeveer een jaar in de stad woont. Daarna mag hij hoogstwaarschijnlijk het land verlaten. L. heeft aangegeven graag naar Duitsland te willen.

De in 2009 opgepakte L. werd twee jaar later veroordeeld tot zes jaar cel voor het seksueel misbruiken van veelal gehandicapte kinderen aan wie hij zwemles gaf. Na het uitzitten van twee derde van zijn straf werd hij in juni voorwaardelijk in vrijheid gesteld.

Kijkcijfers Bafta-uitreiking vallen tegen

De uitreiking van de British Academy of Film and Television Awards heeft de laagste kijkcijfers in vier jaar gehaald. De uitzending op BBC 1 trok zondagavond 4,6 miljoen kijkers. Vorig jaar lag dat nog op 5,4 miljoen. Dat schrijven diverse Britse media maandag.

In 2010 waren de kijkcijfers nog lager dan dit jaar. Toen keken er gemiddeld 3,6 miljoen mensen naar de prijsuitreiking van de meest prestigieuze filmprijzen van Groot-Brittannië.

Kenners denken dat het aantal kijkers te maken heeft met de populariteit van de Britse films die dat jaar zijn genomineerd. Vorig jaar was de immens populaire Bondfilm Skyfall in de race voor beste Britse film. In 2012 was het het spionagedrama Tinker Tailor Soldier Spy, het jaar ervoor was het het succesvolle koningsdrama The King's Speech.

Dit jaar waren het voornamelijk Hollywoodproducties die de categorie bevolkten, zoals Gravity, Saving Mr. Banks en Rush. Alleen Philomena en The Selfish Giant kunnen als werkelijk Brits worden aangemerkt. De prijs ging naar Gravity.

Aan de presentatie kan het moeilijk hebben gelegen. Net als in de paar voorgaande jaren werd de avond geleid door schrijver, komiek en acteur Stephen Fry. Ook de sterrenstatus van de gasten liet niets te wensen over. Zo waren Hollywoodsterren in groten getale aanwezig, onder wie Tom Hanks, Brad Pitt, Leonardo DiCaprio, Cate Blanchett en Judi Dench.

De uitreiking vindt sinds 2008 plaats in de prestigieuze Royal Opera House in Londen. De Bafta's worden doorgaans gezien als goede graadmeter voor de Oscars, die meestal een paar weken later worden uitgereikt. Dit jaar worden de Amerikaanse gouden beeldjes uitgedeeld op 2 maart.

Iran waarschuwt Islamabad en Kabul

Iraanse militairen trekken mogelijk Pakistaans en Afghaans grondgebied binnen om grenswachten die vorige week werden ontvoerd bij de Pakistaanse grens te bevrijden. Daar heeft de Iraanse minister van binnenlandse zaken Abdolreza Rahmani Fazli maandag voor gewaarschuwd.

De grenswachten zijn vermoedelijk ontvoerd door de vrij onbekende rebellengroep Jaish al-Adl. Vorige week plaatsten de rebellen foto's van de vijf mannen op Twitter. Teheran heeft Pakistan gevraagd de zaak daadkrachtig op te pakken of anders toe te staan dat Iran de afgelegen regio 'diep in Afghaans en Pakistaans grondgebied' binnentrekt en orde op zaken stelt. "Zo niet, dan beschouwen we het als ons recht om in te grijpen en een veiligheidsgebied te creëren."

Friezen willen ook geld voor schade gaswinning

Behalve Groningen wil ook Friesland geld zien als compensatie voor de gevolgen van de gaswinning in de provincie. Dat heeft commissaris van de koning John Jorritsma maandagochtend gezegd bij BNR. Volgens Jorritsma ondervinden de Friezen ook 'schade en overlast' als gevolg van gas- en zoutwinning.

De commissaris vindt dat als er voordeel wordt gehaald uit de gaswinning, er ook compensatie moet zijn voor de nadelen. Dat is volgens hem in het verleden ook zo afgesproken met oud-minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA).

"Nu wil ik ons niet vergelijken met Groningen, want wat daar is gebeurd, is 'by far' veel indringender dan wat bij ons heeft plaatsgevonden. Maar wij hebben ook overlast en schade", aldus Jorritsma. Hij doelt op bodemdaling als gevolg van gas- en zoutwinning, maar ook op scheuren in huizen en gebouwen.

Hij zal zich dan ook inzetten voor compensatie. "Dat is overigens ook in lijn met afspraken die Friesland met opeenvolgende ministers heeft gemaakt", aldus de commissaris. "Daar blijven we ze ook herinneren."

De Groningers kregen halverwege januari te horen dat de gaswinning in hun provincie de komende drie jaar omlaaggaat van bijna 54 miljard kubieke meter naar veertig miljard kubieke meter. Ook krijgt de provincie 1,2 miljard euro voor het versterken van gebouwen, huizen en infrastructuur.

Friesland levert vier procent van het landelijke gas.

Kweekburger tentoongesteld in Leids museum

De eerste kweekburger ter wereld kan vanaf maandag worden bezichtigd in Museum Boerhaave in Leiden. Het kweekvlees heeft een plaatsje in een speciale vitrine in de foyer van het museum. Het is de eerste keer dat het vlees, dat vorig jaar werd gepresenteerd door de Universiteit van Maastricht, aan het Nederlandse publiek wordt getoond.

Hoogleraar Mark Post presenteerde zijn technologische doorbraak in Londen, waarna de kweekburger wereldnieuws werd. Het vlees is gemaakt door in een laboratorium spierweefsel van een koe te kweken. Uit een paar gram kan tot twintig ton spieren worden gekweekt. De Amerikaanse Google-miljardair Sergey Brin investeerde 250 duizend euro in de ontwikkeling.

De kweekburger lijkt op vlees en heeft ook die textuur, maar smaakt nog niet lekker omdat het vetvrij is. Post beloofde dat aan de smaak nog wat kon worden gedaan. Het vlees dat in het museum wordt geëxposeerd is geplastineerd, een conserveringstechniek waardoor het lang houdbaar blijft.

Museum Boerhaave toont het vlees in het kader van vijf eeuwen innovatie in Nederland. Ook moet het stukje vlees in de toekomst deel gaan uitmaken van een nog te ontwikkelen tentoonstelling Food of the Future.

Ter Mors wil goud toch niet inruilen

Gisteren ontstond na de 1500 meter schaatsen voor vrouwen nog wat commotie nadat ze net als haar coach Jeroen Otter verklaarde het goud op de langebaan graag om te willen ruilen voor een gouden plak bij het shorttrack. Nu komt ze hier toch wat op terug.

Ter Mors was gisteren in tranen na haar goud in de Adler Arena, maar zei ook dat ze liever ergens anders had gewonnen. "Wanneer ik moet kiezen tussen shorttrack en langebaan schaatsen dan kies ik toch voor het shorttrack. Daar ligt mijn hart. Daar heb ik jaren en jaren keihard voor gewerkt en bij langebaan schaatsen ben ik pas anderhalf jaar bezig. Ik ruil deze medaille graag in voor een gouden medaille bij het shorttrack."

Haar coach Otter deed er nog een schepje bovenop. "In het shorttrack is de concurrentie groter en het podium dus moeilijker te voorspellen. Dit goud inruilen voor shorttrack-goud? Nou, voor brons ook hoor." Een dergelijke plak liep Ter Mors afgelopen zaterdag nog mis toen ze in de shorttrackfinale van de 1500 meter vierde werd.

NOS-analist Rintje Ritsma was gisteren duidelijk over de uitspraken van Otter. "Als ik hem hoor, denk ik: die heeft een klap van de molen gehad. Dit is heel denigrerend naar het schaatsen. Jorien is geen koekenbakker. Als je dan zegt dat je liever een bronzen medaille bij het shorttrack hebt, dan moet je hier ook niet gaan staan."

Vandaag komt in ieder geval Ter Mors iets terug op haar uitspraken van gisteren, getuige de tweet die ze de wereld ingeslingerd heeft:

Oud-schaatser Koss niet blij met Noorse afwezigheid

De Noor Johann Olav Koss is niet te spreken over de afzeggingen van zijn landgenoten voor de tien kilometer. "Het moet wel een verrassing zijn voor de Noorse schaatsbond dat er een tien kilometer plaatsvindt vóór de ploegenachtervolging, aangezien er geen schaatsers voorbereid zijn", liet de viervoudig olympisch kampioen zijn ongenoegen blijken op Twitter.

De Noorse bond maakte zondag bekend dat er geen Noren meedoen aan de tien kilometer. Håvard Bøkko, Sverre Lunde Pedersen en Simen Spieler Nilsen zien door de Nederlandse overheersing geen kans op een medaille en willen er alles aan doen om bij de ploegenachtervolging voor het eerst op het podium te eindigen.

Koss is niet boos op de schaatsers die zich afmeldden, maar op de Noorse bond, die geen rijders achter de hand had. De oud-schaatser die grote successen boekte in de jaren negentig had graag in ieder geval één Noorse deelnemer gezien, zo maakt hij duidelijk op zijn twitterpagina.

Rintje Ritsma is mede door de afzegging van de Noren zeker van nog een 'clean sweep' voor de Nederlanders. "Tien kilometer mannen lijkt zekerheidje, alleen volgorde nog bepalen. Bij de vijf kilometer voor vrouwen hebben we ook zeker kans op podiumplekken", schreef hij maandag.

Meer twijfels heeft de Beer van Lemmer bij de ploegenachtervolging. "De ploegenachtervolging horen we gewoon te winnen. maar vanuit het verleden weten we dat dit niet vanzelfsprekend is", doelt Ritsma op de teleurstellende uitslagen van de Nederlandse ploegen bij de voorgaande twee Olympische Winterspelen. In 2006 en 2010 won de Nederlandse equipe een bronzen medaille, waar goud in de verwachting lag.

Limburgse ondernemers lopen klanten mis

Ondernemers in de provincie Limburg zien hun klandizie flink teruglopen als gevolg van de accijnsverhoging begin dit jaar. Daardoor lopen zij 'tientallen procenten' omzet mis en daalt de werkgelegenheid langs de grens nu al. Dat stelt het CDA maandag na een eerste inventarisatie van de klachten die bij een recentelijk geopend meldpunt zijn binnengekomen, zo meldt L1.

Ongeveer tweehonderd ondernemers uit Limburg hebben bij het meldpunt geklaagd over de hogere accijns op brandstof en sterke drank. Het gaat daarbij om de uitbaters van een tankstation, maar ook om de eigenaren van een slijterij, supermarkt of café. Het meldpunt ging bijna een maand geleden open.

De ondernemers klagen dat consumenten massaal naar Duitsland of België rijden om de tank of drankkast te vullen. "Niet alleen wordt in het buitenland getankt, tegelijkertijd worden jerrycans gevuld met brandstof, worden sloffen sigaretten en dozen drank ingeslagen of worden de boodschappen gedaan in België of Duitsland", aldus een van de klagers.

Het CDA ziet zich in zijn beweringen gesterkt door een recent onderzoek van branchevereniging Bovag onder een kleine zeshonderd pompstations. Ook daaruit kwam naar voren dat de verkoop bij de pompen sinds begin dit jaar met tientallen procenten is teruggelopen.

Hoeveel klachten er landelijk zijn binnengekomen, kan CDA-Kamerlid en accijnswoordvoerder Pieter Omtzigt niet zeggen. Een week na het openen van het meldpunt waren dat er al vierhonderd, zo stelde een woordvoerder van de partij destijds. Omtzigt verwacht eind deze week met landelijke cijfers te kunnen komen.

Leger Jordanië doodt infiltrant uit Syrië

Jordaanse militairen hebben maandag bij de grens met Syrië een man doodgeschoten die het vuur op hen had geopend. Dat heeft een bron bij het leger gezegd. De schutter probeerde met drie anderen de grens over te steken. De kompanen van de gedode infiltrant raakten gewond.

Het is de tweede keer in korte tijd dat Jordaanse militairen bij de grens slaags raken met strijders uit Syrië. Zaterdag werden grensbewakers onder vuur genomen door tien schutters. Ze bonden de strijd aan en schoten zeven strijders dood. De drie anderen liepen schotwonden op.

Iran wil olie voor Russische kernreactor ruilen

Rusland kan een tweede reactor in een Iraanse kerncentrale bouwen in ruil voor Iraanse olie. Dat heeft de Iraanse ambassadeur in Rusland Mehdi Sanaei gezegd in een interview dat maandag werd gepubliceerd, meldt persbureau Reuters.

Sanaei zei dat Rusland ook vrachtwagens, spoorrails en kleine raffinaderijen kan leveren om voor de olie te betalen.

Volgens Reuters bereiden de landen een zakendeal voor om dagelijks vijfhonderdduizend vaten Iraanse olie te ruilen voor Russische goederen. Zulke afspraken kunnen de westerse pogingen om economische druk op Iran uit te oefenen ondermijnen. Het Westen probeert al jaren door middel van sancties Iran te dwingen zijn atoomprogramma in te perken. Rusland bouwde eerder de eerste reactor in de kerncentrale in Bushehr.

De publicatie van het interview komt een dag voordat zes landen, waaronder Rusland, met Iran in gesprek gaan over zijn nucleaire programma. De landen streven ernaar om hier dinsdag een definitief akkoord over te sluiten.

Orie op zoek naar sponsor vrouwenploeg

Jac Orie moet voor zijn vrouwenschaatsploeg op zoek naar een nieuwe sponsor. Activia, sinds 2012/2013 sponsor, stopt er na dit seizoen mee.

Activia geeft als reden dat ze zich in Nederland gaat richten op campagnes buiten de sport om. Team Activia bestaat momenteel uit Laurine van Riessen, Annette Gerritsen, Diane Valkenburg, Roxanne van Hemert en Pien Keulstra.

De sponsor van de mannenploeg van Orie, BrandLoyalty, liet eerder weten dat het wel doorgaat als sponsor.

Philips volgt winkelklanten via verlichting

Philips heeft een nieuw systeem waarmee winkels de locatie van klanten kunnen volgen om ze de weg te wijzen of aanbiedingen te doen. Dat heeft het bedrijf maandag bekendgemaakt. Het systeem werkt met een mobiele app die op basis van signalen in het licht van lampen de positie in de winkel kan bepalen.

Het systeem weet volgens Philips op twee meter nauwkeurig de positie van een klant. Binnen gebouwen zou het nauwkeuriger zijn dan gps. De lampen hangen in winkels vaak al in een raster, waardoor ze gebruikt kunnen worden om de positie te bepalen, legt Philips uit. De camera van een telefoon kan de signalen in het licht opvangen, waardoor ze in de app kunnen worden gebruikt.

De app zou klanten de weg kunnen wijzen naar de verschillende ingrediënten die ze voor een bepaald recept nodig hebben. Ook zouden winkels aanbiedingen op basis van de locatie van klanten kunnen sturen. Philips stelt dat het geen gegevens van consumenten bijhoudt. Wel kunnen klanten ervoor kiezen hun gegevens met de winkels te delen. Mensen worden alleen gevolgd als ze de speciale app zelf gebruiken.

In Museum Boerhaave in Leiden is het Philips-systeem al te proberen. Daar krijgen bezoekers op een tablet extra informatie over het museumobject waar ze voor staan. Het systeem wordt getest bij enkele onbekende winkelketens. Volgens Philips zou het systeem met de camera's van de meeste smartphones werken.

Sochi vandaag - maandag 17 februari

Vandaag is het alweer de twaalfde dag van de Olympische Winterspelen in Sochi. Er staat geen langebaan schaatsen op het programma. Er zullen wel twee Nederlanders in actie komen. In de tweemansbob mogen Edwin van Calker en Bror van der Zijde voor de derde en vierde keer naar beneden. Ook zal de afgelaste massastart bij de mannen in het biatlon vandaag plaatsvinden. Gisteren was het te mistig voor deze wedstrijd. 

Overzicht evenementen

Tijd (NL) Sport Onderdeel Medaille
06.00 uur Curling Vrouwen voorronde: Rusland - Groot-Brittannië Nee
06.00 uur Curling Vrouwen voorronde: Zuid-Korea - Verenigde Staten Nee
06.00 uur Curling Vrouwen voorronde: Japan - China Nee
07.00 uur Biatlon* Mannen massastart: 15 kilometer Ja
08.00 uur Snowboarden* Mannen boardercross: plaatsingsrun Nee
10.30 uur Snowboarden* Mannen boardercross: heats Nee
11.00 uur Curling Mannen voorronde: China - Groot-Brittannië Nee
11.00 uur Curling Mannen voorronde: Duitsland - Rusland Nee
11.00 uur Curling Mannen voorronde: Zwitserland - Verenigde Staten Nee
11.00 uur Curling Mannen voorronde: Noorwegen - Denemarken Nee
11.01 uur Snowboarden* Mannen boardercross: kwartfinales Nee
11.13 uur Snowboarden* Mannen boardercross: halve finales Nee
11.17 uur Snowboarden* Mannen boardercross: finales Ja
13.30 uur IJshockey Vrouwen halve finale: Verenigde Staten - Zweden Nee
14.45 uur Freestyle skiën Mannen aerials: kwalificatie 1 Nee
15.30 uur Freestyle skiën Mannen aerials: kwalificatie 2 Nee
15.30 uur Bobsleeën Mannen tweemansbob: run 3 Nee
16.00 uur Biatlon Vrouwen massastart: 12,5 kilometer Ja
16.00 uur Curling Vrouwen voorronde: China - Zwitserland Nee
16.00 uur Curling Vrouwen voorronde: Denemarken - Groot-Brittannië Nee
16.00 uur Curling Vrouwen voorronde: Canada - Zuid-Korea Nee
16.00 uur Curling Vrouwen voorronde: Zweden - Japan Nee
16.00 uur Kunstrijden Gemengd IJsdansen, vrije dans Ja
17.05 uur Bobsleeën Mannen tweemansbob: run 4 Ja
18.15 uur Skispringen Mannen, team, grote schans, eerste ronde Nee
18.30 uur Freestyle skiën Mannen aerials, finale 1 Nee
18.55 uur Freestyle skiën Mannen aerials, finale 2 Nee
19.12 uur Freestyle skiën Mannen aerials, finale 3-4 Ja
19.15 uur Skispringen Mannen, team, grote schans, eindronde Ja

* = Inmiddels verplaatst naar morgen in verband met weersomstandigheden.

Nederlanders in actie

Om 15.30 uur gaan de derde run bij het bobsleën van start. Edwin van Calker en renner Bror van der Zijde staan na twee runs op een 21e plaats. Als ze een plekje opschuiven na deze run mogen ze van start in de vierde, en tevens laatste run. Hier mogen alleen de beste twintig tweemansbobbers starten.

Prominenten in actie

Eveneens bij de tweemansbob starten drie Duitse teams. Na twee runs staan zij echter op plaats zeven, tien en veertien. In 2002, 2006 en 2010 behaalde een Duits team het goud, maar of die reeks nog wordt voortgezet is nog maar de vraag.

Vandaag worden de medailles verdeeld bij de aerials.  De drie grootste kanshebbers komen allemaal uit China. Als zij alledrie op het podium eindigen is het pas de tweede clean sweep ooit bij het freestyle skiën. De eerste was bij de slopestyle, waar Verenigde Staten het podium bezette. 

Napolitano vraagt Renzi regering te vormen

De Italiaanse centrumlinkse partijleider Matteo Renzi mag gaan proberen een nieuwe regering te vormen. President Giorgio Napolitano heeft hem daartoe maandag opdracht gegeven. Renzi bewerkstelligde vorige week de val van premier Enrico Letta om zelf de kans te krijgen een coalitieregering te leiden.

Renzi zal moeten proberen een coalitie met centrumrechtse en centrumpartijen te smeden, omdat zijn partij zelf geen betrouwbare meerderheid heeft in beide kamers van het parlement. Het parlement moet zijn vertrouwen in Renzi uitspreken voor hij het roer in handen kan nemen.

De centrumrechtse Italiaanse politicus Angelino Alfano verlangde zondag dat Renzi aangeeft welke doelen hij zichzelf stelt. Vertegenwoordigers van Renzi's Democratische Partij hebben aan Napolitano laten weten dat hij de tot 2018 lopende termijn van het parlement wil volmaken. Het is de bedoeling dat in die periode ook een belangrijke hervorming van de kieswet wordt doorgevoerd.

AC/DC wil dit jaar nieuwe plaat opnemen

De Australische rockband AC/DC wil dit jaar een nieuw album opnemen. "Ik denk dat we in mei de studio in Vancouver induiken", zegt zanger Brian Johnson op de Amerikaanse radiozender WKGR. "Dus we moeten ons klaarmaken."

De 66-jarige Johnson onthulde daarnaast dat de band een jubileumtournee plant. "We bestaan veertig jaar. Dus ik denk dat we veertig optredens geven om de fans te bedanken voor hun oneindige steun", zegt de zanger.

AC/DC, bekend van hits als Thunderstruck en Whole Lotta Rosie, ging vier jaar geleden voor het laatst op tournee. "Ik dacht: ook al worden we een beetje oud, het is vier jaar geleden en ik heb er heel veel zin in", legt Johnson uit. De band bracht achttien studioalbums uit. De laatste plaat Black Ice verscheen in 2008.

Vier op tien jongeren staan open voor carpoolen

Vier op de tien jongeren willen best carpoolen van huis naar het werk, tegenover een kwart van de ouderen. Dat komt doordat jongeren minder waarde hechten aan het bezit van een auto dan 50-plussers. Dat blijkt uit een peiling van onderzoeksbureau Multiscope onder ruim duizend werkende mensen.

Als jongeren tussen de 18 en 34 jaar carpoolen, stellen ze daar wel extra voorwaarden aan. Het liefst willen ze worden opgehaald en afgezet. Als dat niet kan, moet een carpoolplaats dicht in de buurt zijn, blijkt uit het onderzoek waartoe Athlon Car Lease de opdracht gaf. Toch willen de meeste mensen het liefst alleen in de auto zitten.

Daarnaast keken onderzoekers naar de invloed van brandstofprijzen op het rijgedrag van mensen. Een op drie Nederlanders neemt zich voor om minder de auto te pakken als brandstof duurder wordt, maar de praktijk wijst uit dat daar weinig van terechtkomt. Van de ondervraagden blijft 88 procent doorrijden en slechts zeven procent kiest een ander vervoersmiddel als brandstofprijzen stijgen, aldus het onderzoek.

Kieskompas vanaf dinsdag online

Kiezers in bijna veertig gemeenten kunnen vanaf komende dinsdag weer gebruik maken van het Kieskompas. Met deze online stemhulp, ontwikkeld door wetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam, kunnen burgers ontdekken met welke politieke partij zij het meest gemeen hebben.

De stemhulp komt weer in de lucht naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen in maart. "Er valt echt iets te kiezen", meldt de universiteit maandag in een persbericht. "Door de overheveling van taken naar de gemeenten worden lokale politici geconfronteerd met meer verantwoordelijkheden dan ooit."

Daarnaast plukken veel gemeenten nog altijd de wrange vruchten van de financiële crisis en wordt er flink bezuinigd. "Dit maakt dat gemeentebesturen voor een moeilijk dilemma kom en te staan: gaan we snijden in voorzieningen, of mogen de lokale lasten stijgen?", aldus de universiteit.

Met het Kieskompas kunnen kiezers antwoord geven op dertig stelling op het vlak van veiligheid, verkeer, zorg, sociale voorzieningen en de hoogte van lokale lasten. Burgers krijgen meteen inzicht in de standpunten van de partijen.

Vorige week werd al de Stemwijzer gelanceerd, dit is de grote concurrent van het Kieskompas. De Stemwijzer is te raadplegen in bijna vijftig (deel)gemeenten. Ook deze stemhulp bevat maximaal dertig stellingen die kunnen worden beantwoord met 'eens', 'oneens' of 'geen van beide'.

Thaise boeren protesteren voor kantoor premier

Honderden kwade Thaise rijstboeren hebben maandag afzettingen voor het tijdelijke kantoor van premier Yingluck Shinawatra vernield. Zij deden dit uit protest tegen uitgestelde betalingen voor hun oogsten.

De demonstranten, die zich uit twintig provincies hadden verzameld, vernielden prikkeldraadafzettingen met een truck, schoven soldaten die het kantoor bewaakten aan de kant en probeerden het kantoor te omsingelen. Ze eisen een persoonlijk onderhoud met Yingluck om te vragen of ze nog betaald gaan worden. Bij eerdere protesten blokkeerden de boeren snelwegen in verschillende delen van het land.

Overheidswoordvoerders meldden dat de betalingen waren uitgesteld doordat antiregeringsbetogingen in december tot het ontbinden van het parlement leidden. Ook zetten de demonstranten volgens de woordvoerders banken onder druk om boeren niet uit te betalen. De Thaise minister van financiën zei dat de regering maandag begint met het overmaken van achterstallige betalingen.

De protesten van de rijstboeren komen bovenop al maanden durende antiregeringsbetogingen. De demonstranten eisen dat de regering van Yingluck plaatsmaakt voor een niet-gekozen volksraad, die hervormingen moet doorvoeren om een eind te maken aan corruptie. Het is meermaals tot gevechten gekomen tussen de politie en betogers. Zeker tien mensen zijn bij de protesten om het leven gekomen en meer dan zeshonderd liepen verwondingen op.

Na Li klimt naar tweede plek op wereldranglijst

Tennisster Na Li is van de derde naar de tweede plek geklommen op de wereldranglijst bij de vrouwen. De Chinese steeg een plekje ten opzichte van vorige week, net als de Poolse Agnieszka Radwanska, die naar de derde positie klom,

Victoria Azarenka uit Wit-Rusland, die tweede stond, duikelde naar plaats vier. Serena Williams blijft ongenaakbaar aan kop van de wekelijkse ranglijst van vrouwenbond WTA.

Kiki Bertens zakte twee plaatsjes. De Zuid-Hollandse daalde van plek 123 naar 125, maar bleef wel de beste Nederlandse op de lijst. Arantxa Rus werd zaterdag in de eerste kwalificatieronde van het WTA-toernooi in Rio de Janeiro uitgeschakeld en ging op de ranglijst van 155 naar 156. Richel Hogenkamp steeg wel. Zij vindt zichzelf terug op positie 203.

Psychologe uit vak gezet na zelfmoord patiënte

Een psychologe uit Nijmegen is uit haar vak gezet na de zelfmoord van een anorexiapatiënte in 2011. De psychologe en haar partner hadden de vrouw verschillende keren in huis opgenomen en lieten zich door haar 'papa' en 'mama' noemen. Toen ze met de patiënte braken, maakte deze een paar dagen later een einde aan haar leven. Dat blijkt uit een uitspraak van het Centraal Tuchtcollege.

De psychologe werd aanvankelijk een jaar geschorst maar in hoger beroep alsnog uit het BIG-register geschrapt. Volgens het tuchtcollege heeft de vrouw 'een groot aantal professionele normen' ernstig overtreden en is ze ernstig tekort geschoten in de behandeling van de patiënte. De psychologe wordt verweten dat zij 'haar professionele relatie naadloos heeft laten overgaan in een zeer persoonlijke en intensieve relatie'. In zijn oordeel stelt het tuchtcollege overigens dat de psychologe de zelfmoord zelf niet kan worden verweten, omdat ze juist heeft geprobeerd het slachtoffer daarvan te weerhouden.

De anorexiapatiënte pleegde in 2011 zelfmoord door van een flat in Nijmegen te springen. Haar zelfverkozen dood trok extra aandacht omdat zij in 2010 een boek had geschreven over haar strijd tegen anorexia en daarmee, als 'succesvol rolmodel', ook uitgebreid op televisie was geweest. De zaak tegen de psychologe werd aangespannen door de biologische moeder van het slachtoffer, die na de zelfmoord ontdekte wat de relatie was tussen haar dochter en de psychologe.

Paris Hilton viert verjaardag een maand lang

Paris Hilton mag maandag 33 kaarsjes uitblazen, maar wil haar verjaardag een maand lang vieren. "Ik heb een maand lang plannen", zegt de hotelerfgename in het Amerikaanse blad Us Weekly. Hilton, die ook eerdere verjaardagen geregeld meerdere keren vierde, was het afgelopen weekeinde in Miami en reist nog naar onder meer Brazilië en Las Vegas.

"Het feest houdt nooit op." De blondine gaf zaterdag ook een feestje in Hollywood. Hilton trok voor de gelegenheid een lange, roze jurk aan. "Ik moest deze jurk aan voor mijn verjaardag want het is de perfecte Barbie-prinsessenjurk."

Hiltons vriend, het Spaanse model River Viiperi, zou maandag een verrassing voor haar in petto hebben. "Ik houd van cadeaus die uit het hart komen", zegt de blondine. Ook met Valentijnsdag kreeg Hilton een mooi cadeau van haar elf jaar jongere vriend. "Hij had een mooi beeld voor me gemaakt met een liefdesbrief. Hij is heel romantisch."

Strider-demo verschijnt deze week

Later deze week verschijnt er naast de release van de volledige game, ook een demo van Strider. Iedereen die dus overweegt deze game aan te schaffen kan op deze manier eerst kijken of ze de game de moeite waard vinden.

De demo is bijna drie gigabyte groot op PlayStation 4 en momenteel al beschikbaar via de Japanse PlayStation Store. De demo bevat ongeveer de eerste vijftien minuten van de game en twee boss-battles met daarnaast twee upgrades voor het personage.

De volledige game verschijnt morgen en dan kun je ook hier onze review lezen.

Bøkko staat achter keuze Noorse bondscoach

Håvard Bøkko heeft gezegd dat hij achter de keuze van de Noorse bondscoach staat om geen Noor te laten starten op de olympische 10.000 meter. Bøkko zegt dat hij en Sverre Lunde Pedersen kansloos zijn voor een medaille op de langste afstand.

"We staan met onze tijden 20 tot 30 seconden van de podiumkandidaten af," aldus  Bøkko in een reactie. "We zouden onze energie verspelen. Het is beter om ons te focussen op de ploegachtervolging. Daar hebben we kans op een medaille."

Naast de Noren meldde ook Ivan Skobrev zich af voor de 10.000 meter.

Lesbische meisjes zoenen in AH

Een lesbisch stelletje uit Utrecht is woedend op een Appie Heijn aldaar. De meisjes hebben namelijk een uitbrander gekregen omdat ze in de supermarkt met elkaar stonden te zoenen.

Het jonge stel was afgelopen vrijdag, Valentijnsdag, exact een maand bij elkaar. Om dit heuglijke feit te vieren, wisselden ze in de AH een hartstochtelijke kus uit.

Hierop kreeg het stel mot met de supermarkt. Zowel een bewaker als een teamleader sprak het tweetal aan op hun gedrag. Het zou aanstootgevend zijn.

De stomverbaasde lesbiennes beenden hierop woedend de winkel uit. Albert Heijn heeft hen nu uitgenodigd voor een gesprek. De supermarkt wil graag excuses maken.

Davis schaamt zich voor prestaties

Schaatser Shani Davis werd bij de Olympische Spelen in Sochi vooraf gerekend tot de favorieten bij zowel de 1000 als 1500 meter. De Amerikaan werd op deze afstanden respectievelijk achtste en elfde. Hij schaamt zich voor deze uitslagen.

Davis werd op de kilometer in zowel Turijn (2006) als Vancouver (2010) olympisch kampioen. Na zijn matige prestaties van dit jaar wil hij in ieder geval het seizoen nog wel af gaan maken. "Ik hou van schaatsen en zolang ik de strijd met de wereldtop kan aangaan, zal ik dat blijven doen. Maar nu twijfel ik of ik dat nog wel kan. Ik schaam me diep." Of de 31-jarige Amerikaan nog na dit jaar door wil gaan hangt af van het overleg met familie en vrienden.

In ieder geval wil Davis zijn tegenvallende presaties niet afschuiven op de pakken waarmee de Amerikanen aan de start verschenen. "Ik was gewoon niet goed genoeg." Wel zei hij dat de timing van de introductie van de door Under Armour en Lockheed Martin ontwikkelde pakken beter had gekund. "Het is vreemd dat we tijdens de Spelen van pak moeten wisselen. Tijdens de World Cups moet je met materiaal experimenteren, niet hier op de Spelen."

Ook massastart biatlon afgelast

Na de boardercross is ook de massastart voor de biatleten afgelast. Ook in het Laura biatloncomplex is de mist te dicht waardoor er niet geschoten kan worden. Uiteraard is het hierdoor onmogelijk om een wedstrijd te houden.

De wedstrijd voor de mannen zou zondag plaatsvinden, maar werd al vanwege de mist uitgesteld naar 07:00 Nederlandse tijd op maandag. Nadat het werd uitgesteld naar 12:30 moest het helemaal afgelast worden. Het voorlopige plan is om de wedstrijd dinsdag te houden, een tijd is nog niet bekend. Over de massastart voor vrouwen, die voor maandag gepland staat, wordt later op maandag een beslissing genomen.

Boardercross mannen afgelast door mist

In verband met de dichte mist is de boardercross voor de mannen afgelast voor maandag. Eerder werd de plaatsingsrun al geschrapt, maar om 14:00 lokale tijd werd besloten dat het voor vandaag niet meer mogelijk was om een competitie te houden.

Volgens een official werd de mist onderin en in het midden van het parcours wel wat minder, maar bovenaan was het nog altijd te dicht om veilig naar beneden te gaan. 14:00 lokale tijd was het laatste moment waarop men wilde starten, zodat er nog genoeg tijd over zou zijn voor eventuele vertragingen door bijvoorbeeld valpartijen en blessures.

Inmiddels is bekend gemaakt dat de competitie dinsdag om 07:30 Nederlandse tijd zal beginnen, zonder plaatsingsrun. De indeling van de achtste finales wordt gebaseerd op de wereldranglijst.

Niemand vervolgd voor ski-incident Schumacher

Het ongeluk van Michael Schumacher eind december tijdens het skiën in het Franse Méribel krijgt geen strafrechtelijk staartje. Volgens openbaar aanklager Patrick Quincy in Albertville zijn tijdens het onderzoek geen strafbare zaken aan het licht gekomen. Dat liet hij maandag weten. Eerder waren er speculaties dat er iets mis was met de markering van de piste.

Volgens Quincy is tijdens het onderzoek 'geen overtreding van iemand gebleken'. Dankzij beelden op de helmcamera kon een deel van de val worden gereconstrueerd. Duidelijk werd dat de voormalig Formule 1-kampioen tijdens een afdaling zijn evenwicht verloor. Hij bevond zich op dat moment buiten de geprepareerde piste.

Schumacher klapte op 29 december met zijn hoofd op een rots en ligt sindsdien in kritieke toestand in het ziekenhuis. Onduidelijk is nog welke schade Schumacher aan het ongeluk heeft overgehouden. Artsen in het ziekenhuis in Grenoble zijn begonnen met het proces om de Duitser uit zijn coma te laten ontwaken.

FIA staat donuts na F1-races toe

Autosportfederatie FIA heeft het na afloop van Formule 1-races neerleggen van donuts officieel toegestaan. Het draaien van een paar rondjes met rokende banden was niet gebruikelijk in de F1, maar wereldkampioen Sebastian Vettel en toenmalig teamgenoot Mark Webber maakten er eind vorig jaar een kleine show van.

Vettel kreeg na afloop van de race in India een officiële waarschuwing nadat hij na het behalen van zijn vierde titel op rij het publiek op donuts trakteerde. Verschillende partijen in de Formule 1 spraken hier hun afschuw uit en riepen op om de regels iets minder strikt te hanteren, iets dat nu gebeurd is.

In het sportieve reglement voor 2014 is nu opgenomen dat de winnaar van de race niet direct naar het parc fermé hoeft te rijden. Hij mag onderweg naar de pits zijn overwinning vieren op de manier waarop hij dat wil, mits dit veilig gebeurt en het de podiumceremonie niet vertraagt.

Tales of-game voor iOS en Android aangekondigd

Namco Bandai heeft een trailer vrijgegeven van een nieuwe game in de Tales-reeks, genaamd Tales of Asteria. Het opvallende aan deze titel is dat voor de verandering deze Tales-game op iOS en Android zal verschijnen en niet op de traditionele consoles.

Tales of Asteria zal nog dit jaar in de Play- en Appstore verschijnen. Of er ook een Windows Phone-versie verschijnt is niet bekend.

Valve leest browsergegeven uit door middel van VAC

Volgens recente forumposts op Reddit lijkt het alsof Valve’s Anti-Cheat System (VAC) alle DNS-aanvragen van de lokale pc opslaat op de servers van Valve. Dit betekent dat Valve bijhoudt welke websites de gebruiker bezoekt. VAC wordt vaak gebruikt bij het buitenhouden van cheaters in onder andere Counter Strike en Left4Dead.

VAC zoekt actief naar je activiteiten op het internet. Dit doen ze door middel van het uitlezen van de DNS cache in Windows (ipconfig /displaydns). Dus als je van te voren naar een pornosite bent geweest en daarna even gaat afreageren in Counter Strike, dan weet Valve dat je net hebt zitten afberen en je je muis moet wassen.

Nadat ze het hebben uitgelezen, versturen ze de gegevens met een zwakke encryptie naar de servers van Valve. Daarna is het de vraag wat Valve met deze informatie doet en hoelang dit bewaard wordt. Valve heeft nog niet inhoudelijk gereageerd op dit bericht. 

Premier ontkent Reptilian te zijn

De premier van Nieuw-Zeeland heeft een opmerkelijke verklaring afgegeven aan de pers aldaar. John Key heeft officieel ontkend een Reptilian te zijn.

De minister-president ligt al enige tijd onder vuur bij de Kiwi's. Hij wordt ervan beschuldigd een Reptilian te zijn. Niet zomaar een, maar nog een die andere gedaanten kan aannemen ook.

De beste man heeft nu een officiele verklaring afgegeven voor de camera. "Ik ben geen Reptilian", zegt Key. "Ik heb niet alleen een dokter bezocht, maar ook een dierenarts. Beiden hebben bevestigd dat ik geen reptiel ben."

"Ik ben nog nooit in een ruimteschip geweest", vervolgt hij. "Ook ben ik nog nooit in de ruimte geweest. Tevens heb ik geen extreem lange tong."

Reptilians zijn buitenaardse wezens die zich voordoen als mensen. Zij zouden wereldwijd hoge functies bekleden, onder andere als politici. Zo worden niemand minder dan Angela Merkel en Barack Obama ervan beschuldigd een Reptilian te zijn.

Vervolg op Soof in de maak

De Nederlandse romantische komedie Soof van Antoinette Beumer krijgt een vervolg. De beslissing van de producenten van de film werd maandag bekendgemaakt door distributeur Independent Films. De film trok tot nu toe ruim 720 duizend bezoekers, ruim vijfduizend meer dan de bestbezochte Nederlandse film van vorig jaar, Verliefd op Ibiza.

Soof kon al rekenen op aandacht uit de Verenigde Staten en Duitsland. In beide landen zijn plannen voor remakes van de film.

Beumer neemt voor het vervolg wederom de regie op zich, haar zus Marjolein Beumer schrijft weer het scenario. De film moet volgend jaar november in de Nederlandse bioscoop verschijnen.

In Soof wordt Sophie, een rol van Lies Visschedijk, verrast door haar man Kasper, gespeeld door Fedja van Huêt. Hij heeft zijn baan opgezegd zodat hij op de kinderen kan passen en zij haar cateringbedrijfje kan uitbouwen. Hun huwelijk komt onder druk te staan wanneer Kasper besluit zelf een kookschuur voor haar te bouwen en Sophie de charmante choreograaf Jim, het acteerdebuut van danschoreograaf Dan Karaty, ontmoet.


Vervolg op Soof in de maak (Foto: Novum)

Mutant Mudds Deluxe verkoopt meest op Nintendo-platformen

Jools Watsham van Renegade Kid meldt dat Mutant Mudds Deluxe vaker is verkocht op Wii U dan Steam, PlayStation 3 en PlayStation Vita bij elkaar opgeteld. De game verkoopt het best op Nintendo 3DS.

Watsham geeft aan geen reden te hebben voor de betere verkoopcijfers op Wii U, maar dat het niet komt door gebrek aan competitie op het platform. Op de andere platformen is de userbase dusdanig veel groter dat competitie volgens Watsham geen rol speelt. Door de tegenvallende verkoopcijfers van Mutant Mudds Deluxe komen er geen andere Renegade Kids naar Sony-platformen. 

Renegade Kids' volgende titel, Moon Chronicles, verschijnt dit jaar exclusief voor Nintendo 3DS.

Weer koninklijk 'fotomoment' in Lech

De koninklijke familie wordt maandag in Oostenrijk weer vastgelegd op de gevoelige plaat. Vorige maand werd bekend dat ook prinses Mabel bij het fotomoment in Lech is met haar dochters. Het is maandag precies twee jaar geleden dat haar man prins Friso een skiongeluk kreeg tijdens de wintersportvakantie. Hij overleed afgelopen augustus.

Vorig jaar was er geen fotosessie. Mabel en haar kinderen Luana en Zaria gingen toen wel mee op vakantie. Naast de prinses poseren koning Willem-Alexander en koningin Máxima met hun drie kinderen voor de fotografen. Ook het gezin van prins Constantijn en prinses Laurentien is van de partij.

Verzekeraars slijten meer hypotheken

Verzekeraars hebben vorig jaar hun marktaandeel op de Nederlandse hypotheekmarkt vergroot. Dat is ten koste gegaan van ING en met name Rabobank. Dat schrijft Het Financieele Dagblad maandag op basis van gegevens van adviesbureau IG&H.

Rabobank zag zijn marktaandeel volgens de cijfers van IG&H vorig jaar met 4,4 procent dalen. ING leverde 1,7 procent in. Bij de verzekeraars won vooral Aegon met een plus van 2,7 procent. ASR en Delta Lloyd zagen beide hun marktaandeel met 1,9 procent groeien.

Volgens Bouwe Kuik van IG&H kiezen verzekeraars om geld te steken in hypotheken, omdat ze op zoek zijn naar beleggingen voor de lange termijn. Doordat de bodem van de huizenmarkt is bereikt en er alleen nog annuïteitenhypotheken worden verstrekt zijn bovendien de risico's afgenomen.

Banken hebben aan de andere kant juist minder ruimte om hypotheken te verstrekken, omdat zij hun kapitaalpositie moeten versterken en onder druk staan om vooral leningen aan bedrijven te verstrekken, zo schrijft de zakenkrant. De Rabobank zegt in een reactie dat verzekeraars afgelopen jaar tijdelijk lagere tarieven hebben aangeboden. Volgens marktkenners heeft de coöperatieve bank daar geen ruimte voor vanwege de grote omvang van de hypotheekportefeuille.

'Pedo moet goede woonplek hebben'

Veroordeelde pedoseksuelen moeten een goede woonplek hebben, om goed gecontroleerd te kunnen worden. Dat zei Sjef van Gennip, directeur van de reclassering, maandag in het NOS Radio1-journaal. Hij zei dit naar aanleiding van de onrust die is ontstaan in Leiden nadat bekend was geworden dat de veroordeelde pedo Benno L. daar is komen wonen. Buurtbewoners maken zich zorgen en willen dat hij verdwijnt uit de flat.

Volgens Van Gennip is de kans op herhaling veel groter als deze mensen geen vaste verblijfplaats hebben. "Realiseer je dat als we ze geen plek geven, de kans op herhaling en slachtoffers vele malen groter is. Goeie huisvesting is van groot belang."

Volgens Van Gennip zijn 'deze daders de meest gecontroleerde van de samenleving'. "We doen er alles aan om deze mensen in het vizier te houden.’’

Gemeenten in het nauw door wetgeving EU

De financiën van gemeenten komen door Europese wetgeving verder onder druk te staan. Dat schrijft Het Financieele Dagblad maandag. Gemeentelijke bedrijven moeten vanaf 2016 25 procent vennootschapsbelasting betalen over de winst uit afvalverwerking en havenbedrijven, maar bijvoorbeeld ook uit zwembaden.

De maatregel komt voor de gemeentelijke bedrijven op een slecht moment. Door de zwakke economie staan grondprijzen onder druk. Adviesgroep Deloitte becijferde dat de maatregel gemeenten op lange termijn negenhonderd miljoen euro kost. Experts verwachten dat gemeentebedrijven financiële tegenvallers uitstellen om na 2016 de winst te drukken.

Deskundigen denken dat gemeenten door de maatregel bovendien minder zullen investeren in achterstandswijken. Het wordt voor gemeenten minder aantrekkelijk om voor een schappelijk bedrag grond te verkopen aan woningcorporaties, omdat de fiscus bij de berekening van de winst de gangbare marktprijs rekent.

De invoering van de belastingplicht is het gevolg van Europese wetgeving, die oneerlijke concurrentie met commerciële bedrijven moet tegengaan. Nu betaalt een private afvalverwerker als Van Gansewinkel wel belasting en een gemeentelijk bedrijf niet.

De inmiddels afgetreden staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) zegde de Europese Commissie vorig jaar toe de winstbelasting ook voor overheden in te voeren. Het is denkbaar dat de rijksoverheid de gemeenten daarvoor compenseert.

Piloot blijkt kaper vliegtuig

Het vliegtuig dat maandagochtend tijdens een vlucht van Ethiopië naar Italië werd gedwongen om naar Genève te vliegen blijkt te zijn gekaapt door de copiloot van het vliegtuig. De kaper is gearresteerd, meldt de politie. Alle passagiers en bemanningsleden zijn in veiligheid gebracht. Niemand raakte gewond.

De passagiers werden een voor een het vliegtuig uit geleid door de politie. Met hun handen boven hun hoofd geheven werden de inzittenden naar een bus gebracht.

De copiloot sloot de cockpit af toen de piloot naar het toilet ging. Hij kaapte het vliegtuig omdat hij asiel wilde aanvragen in Zwitserland.

Luchtvaartmaatschappij Ethiopian Airlines meldde eerder op haar website dat het toestel was gedwongen zijn koers te verleggen, maar nam het woord 'kaping' niet in de mond. Een woordvoerder van de Zwitserse luchthaven zei tegen persbureau Reuters wel dat het om een gekaapt toestel ging. Diverse media meldden dat het toestel tijdens de vlucht een signaal begon te zenden om aan te geven dat het toestel was gekaapt.

Het toestel landde rond 06.00 uur in Genève. Het vliegveld werd in eerste instantie afgesloten, maar vliegtuigen kunnen inmiddels weer vertrekken en landen.

Snowboardcross zonder kwalificatierondes door mist

De kwalificatieruns bij de snowboardcross op de Olympische Spelen zijn geschrapt. De mist in de bergen van Krasnaya Polyana is maandagochtend te dicht om de mannen van start te laten gaan. De 39 deelnemers gaan daardoor meteen door naar de eliminatieronde die vooralsnog om 10.30 uur Nederlandse tijd gepland staat.

De eliminatieronde bestaat uit zeven heats van vijf atleten en een van vier. De beste drie van iedere heat gaan door naar de kwartfinales. Eerder op de ochtend werd al de 15 kilometer massastart bij het biatlon verplaatst naar 12.30 uur vanwege het weer. De race stond eigenlijk al op zondagavond gepland, maar ook toen was het weer de spelbreker.

Ajax maakt opnieuw winst dankzij transfers

Ajax heeft over de eerste helft van dit seizoen een winst geboekt van 23,9 miljoen euro. Dat maakte de Amsterdamse club maandagochtend bekend. De winst is voornamelijk te danken aan de verkoop van Christian Eriksen (Tottenham Hotspur), Toby Alderweireld (Atlético Madrid) en Derk Boerrigter (Celtic), die in totaal 18,8 miljoen euro in het laatje brachten.

De nettowinst tussen juli en december viel lager uit dan de 27 miljoen euro over de eerste helft van het vorige boekjaar. De omzet steeg iets naar 65,8 miljoen euro.

Ajax sleepte naast de transfers ook extra geld in de wacht door hogere premies uit Europese competities en de verkoop van fanartikelen. De winst werd daarentegen wat gedrukt door het afschrijven op de vergoedingssom van de naar Benfica vertrokken Miralem Sulejmani, op wie Ajax veel verlies maakte.

'Justitie moet ook oordelen over euthanasie'

Justitie zou veel vaker euthanasiegevallen moeten toetsen op criteria als ondraaglijkheid en het gebrek aan alternatieven. Dat zou een waardevolle toevoeging zijn op de discussie over euthanasie. Nu wordt meestal gekeken naar dossiers die om procedurele redenen niet in orde zijn. Dat zegt lid van de toetsingscommissie euthanasie en ethicus Theo Boer maandag in dagblad Trouw.

Alle gevallen van euthanasie worden door een toetsingscommissie bekeken. Alleen de dossiers die het stempel onzorgvuldig krijgen, gaan naar het Openbaar Ministerie, zegt Boer in de krant. Dat is sinds 2002 zo'n 61 keer gebeurd van in totaal 25.640 euthanasiegevallen. Dat stempel werd meestal uitgedeeld vanwege procedurele redenen, zoals fouten gemaakt bij consultatie.

Daardoor wordt in Nederland de echte discussie over euthanasie buiten het recht om gevoerd, zegt de ethicus. Over dossiers waar in de procedure niets mis mee is gegaan oordeelt justitie niet. Baanbrekende gevallen, bijvoorbeeld euthanasie bij psychiatrisch lijden, komen immers niet bij de rechter.

Die gevallen zijn juist bepalend voor hoe er in Nederland over tien jaar met lijden en aftakeling wordt omgegaan, stelt Boer. Om dossiers nu bij de rechter te krijgen, moet de toetsingscommissie het oordeel 'onzorgvuldig' geven. Dat zou moeten veranderen, aldus Boer in de krant.

Patty Brard wil hippiebruiloft

Patty Brard wil graag in september een 'hippiebruiloft' op Ibiza. "Gewoon, geen chic gedoe. Met blote voeten in het zand", zegt de presentatrice en zangeres in De Telegraaf. Brard werd vrijdag door haar verloofde Antoine van de Vijver in de studio van Show Vandaag verrast met een aanzoek. "Ik heb na de show door Amsterdam gereden met mijn hoofd in de wolken. Ik vond het zo ontroerend allemaal."

Van de Vijver vroeg de presentatrice al meerdere keren ten huwelijk, maar Brard wilde wachten tot hun huis klaar is. De zangeres denkt nu, ook omdat hun woning af is, dat ze snel in het huwelijksbootje willen stappen. "We zijn acht jaar samen, laat het nu maar gebeuren", zegt Brard. "Volgend jaar word ik zestig, ik heb altijd gezegd; dan hoeft het van mij niet meer. Maar nu kan het dus nog net."

De 58-jarige zangeres, die drie keer eerder getrouwd is geweest, is nog steeds erg gelukkig met haar verloofde. "Hij heeft mij rustiger gekregen, en hij is zelf ook veranderd", legt Brard uit. Antoine vindt het jammer dat hij de zangeres niet altijd voor zichzelf heeft. "In een restaurant heb je aanspraak, in een kroeg word je opgeslokt door een menigte die met je op de foto wil. Nu zou hij me soms wel willen opsluiten om het samen met mij gezellig te hebben."

Van Marwijk: "Ik heb de zaak onderschat"

Bert van Marwijk heeft de klus bij Hamburger SV onderschat. Dat zei de ontslagen trainer zondagavond bij Studio Voetbal. Van Marwijk werd nog geen half jaar geleden aangesteld door HSV. "Ik heb de zaak misschien een beetje onderschat. Dat zou kunnen, maar de uitdaging was spannend. Ik wist ook wel dat het geen topteam was, maar ik dacht wel dat ik ze verder kon brengen", aldus Van Marwijk zondagavond.

"Ik voel me niet beschadigd", vervolgt Van Marwijk, die bij zijn vertrek twee jaar salaris mee krijgt. Zijn contract liep door tot 2015. Volgens Bild ontvangt de Nederlandse trainer 4,2 miljoen euro. "Je hoeft je over mij geen zorgen te maken. En financieel? Dat is maar bijzaak. Gevarengeld noem ik het."

Van Marwijk verlaat het in degradatienood verkerende HSV, dat op de zeventiende plaats staat in de Bundesliga. "Het is een elftal dat mentaal kwetsbaar is. Ook was er een gebrek aan kwaliteit in de verdediging. Dit team is veel te lief en kan niet goed met weerstand omgaan." Volgens de trainer is de chaos bij HSV groot. "Ik heb begrepen dat nu ook de raad van advies vandaag of morgen opstapt."

Hoewel HSV er belabberd voor staat, denkt Van Marwijk dat HSV het in zich heeft om degradatie te ontlopen. "Het is een heel jonge ploeg en een smalle selectie. Ook kwetsbaar door blessures. Als alles fit is dan kan dit team erin blijven. Kijk naar de ranglijst, twee of drie punten meer is een plek die in de Bundesliga behoud betekent. Die kans is er. Daar was ik ook zeker in blijven geloven."

Platformvergelijking voor Metal Gear V

Konami heeft een vergelijking gemaakt tussen de platformversies van Metal Gear Solid V: Ground Zeroes. In enkele screenshots zijn de verschillen vrij duidelijk zichtbaar. Daarnaast weten we nu in welke resoluties en welke framerates de game gaat draaien op de verschillende platformen.

De PlayStation 4-versie van Metal Gear Solid V: Ground Zeroes heeft de meeste toeters en bellen als het om resolutie en framerate gaat. Wederom moet Xbox One het met 720p doen, de PlayStation 3 en Xbox 360 draaien nog eens met internal scaling en dertig frames per seconde. Meer details, dichtbij en veraf, en meer effecten moeten de next-gen versies meer sfeer geven.

Metal Gear Solid V: Ground Zeroes komt 20 maart uit op, je raadt het al, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One.

 PlayStation 3PlayStation 4Xbox 360Xbox One
resolution 720P scaling internally 1080P 720P Scaling internally 720P
frame 30fps 60fps 30fps 60fps


PS3 vs PS4

MGSV:GZ PS3MGSV:GZ PS4MGSV:GZ PS3MGSV:GZ PS4

 

Xbox 360 vs Xbox One

MGSV:GZ Xbox 360MGSV:GZ Xbox OneMGSV:GZ Xbox 360MGSV:GZ Xbox One

Neureuther breekt training reuzenslalom af

De kans dat Felix Neureuther woensdag zal starten op de olympische reuzenslalom is klein. Dit zegt de Duitse skibond. Vanmorgen moest hij de training voor de reuzenslalom afbreken omdat hij te veel last kreeg van zijn nek.

Afgelopen vrijdag raakte Neureuther, onderweg naar het vliegveld van München, de controle over zijn auto kwijt waardoor hij tegen de vangrail knalde. Na de crash liet hij zich onderzoeken door de teamarts van Bayern München en die constateerde een whiplash en een verstuikte gewrichtsband. Van de politie kreeg de Duitser zaterdag toestemming om af te reizen naar Sochi.

Curlingsters Groot-Brittannië winnen van Rusland

De curlingsters van Groot-Brittannië hebben maandagmorgen gewonnen van Rusland. Het werd 9-6. Met deze overwinning hebben ze plaatsing voor de halve finale in eigen hand. Later vandaag spelen ze tegen het al uitgeschakelde Denemarken en bij winst zijn ze door. 

Japan greep de laatste strohalm door China te verslaan. Het werd 8-5. De Japanse dames spelen hun laatste groepswedstrijd tegen het al geplaatste Zweden. Ook China en Zwitserland spelen tegen elkaar. Canada kan de groepsfase perfect afsluiten als ze Zuid-Korea weten te verslaan. 

Uitslagen

Land Land Uitslag
Rusland Groot-Brittannië 6-9
Zuid-Korea Verenigde Staten 11-2 
Japan China 8-5 

Stand

# Land Gespeeld Gewonnen Verloren
1 Canada 8 8 0
2 Zweden 8 6 2
3 Groot-Brittannië 8 5 3
4 China 8 4 4
4 Japan 8 4 4
4 Zwitserland 8 4 4
7 Denemarken 8 3 5
7 Zuid-Korea 8 3 5
9 Rusland 9 3 6
10 Verenigde Staten 9 1 8

Programma - Sessie XII - maandag 16:00 (Nederlandse tijd) 

Land Land
China Zwitserland
Denemarken Groot-Brittannië
Zweden Japan
Canada Zuid-Korea

Speciale PlayStation 4-Fox Edition aangekondigd

Konami heeft via hun officiele Twitter-account laten weten dat ter gelegenheid van Metal Gear Solid V: Ground Zeroes een speciale versie komt van de PlayStation 4, namelijk de zo geheten PlayStation 4-Fox Edition.

Het pakket zal bestaan uit een speciale PlayStation 4 met de opdruk van het Fox-logo en de game Metal Gear Solid V:Ground Zeroes. Momenteel is het pakkeet alleen aangekondigd voor Japan of deze versie naar het westen komt is nog niet bekend.

PlayStation4 Fox Edition

Hoogste positie ooit voor Sijsling

Igor Sijsling heeft dankzij het bereiken van de halve finales in Rotterdam zijn hoogste positie ooit gehaald op de wereldranglijst. De Amsterdamse tennisser is 12 plaatsen gestegen en staat op de maandag uitgebrachte ranking op de 52e positie. Dat is drie plekken hoger dan vorig jaar juli, toen hij even 55e stond.

Sijsling (26) drong afgelopen week op het ABN Amro World Tennis Tournament door tot de halve finales, waarin hij moest buigen voor de Kroaat Marin Cilic. Het leverde de Noord-Hollander 12 plaatsen winst op voor de wereldranglijst. Robin Haase is de nummer 44. De Hagenaar bereikte vorige week de kwartfinales in Buenos Aires, waarin hij geblesseerd moest opgeven tegen Tommy Robredo uit Spanje.

[NBA] Oost wint historische All-Star game

De basketballers van de Eastern Conference hebben zondag de NBA All-Star game gewonnen. De score van 163-155 betekende bovendien een record. Nooit eerder werden zo veel punten gescoord tijdens de traditionele wedstrijd tussen de beste spelers uit het oosten en het westen.

Ondanks de nederlaag in New Orleans waren Kevin Durant en Blake Griffin uitstekend op schot bij de Western Conference. Beiden waren goed voor 38 punten. Kyrie Irving van Cleveland Cavaliers maakte 31 punten voor de Eastern Conference en werd na afloop uitgeroepen tot meest waardevolle speler.

Het oude record in de NBA All Star-game dateerde van 1987. Toen werden 303 punten gescoord.

Marine wil piraten aan land aanpakken

Nederlandse militairen zouden in Somalië ook aan land moeten opereren om piraterij bij de Hoorn van Afrika de definitieve nekslag toe te dienen. Dat zegt commandant Frank Foreman in een evaluatie van de antipiraterijmissie, schrijft De Telegraaf maandag.

Een meer op land georiënteerde aanpak lijkt niet alleen logisch maar ook noodzakelijk, vindt Foreman. Doordat er nu geen militairen aan land komen kunnen piraten nog altijd tamelijk ongestoord nieuwe koopvaardijkapingen voorbereiden. Nu het geslaagde piratenacties op zee tot nul is gereduceerd, moet militair optreden aan land het probleem definitief oplossen. Somalië zou verder hulp nodig hebben bij de wederopbouw van het land.

Defensie stelt in een reactie in de krant dat een dergelijke inzet van de krijgsmacht nog niet aan de orde is. De woordvoerder wijst er bovendien op dat er al hulporganisaties actief zijn in Somalië.

Obama kwaad om antigaywet Oeganda

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zondag felle kritiek geuit op het Oegandese voornemen om homoseksualiteit verder te criminaliseren. De plannen zijn een 'stap achteruit' voor alle Oegandezen en 'compliceren onze gewaardeerde relatie', liet Obama weten in een verklaring die werd uitgegeven in het zuiden van Californië, waar hij in het weekeinde verbleef.

Obama zei dat de wet die de Oegandese president Yoweri Museveni nu toch wel wil ondertekenen een smet werpt op de gelofte van Oeganda om de mensenrechten van zijn burgers te beschermen. Het is ook een ernstige tegenslag voor iedereen die vrijheid, gerechtigheid en gelijke rechten is toegedaan, zei Obama.

Homoseksualiteit is al onwettig in Oeganda. Seksuele handelingen die ingaan 'tegen de natuurlijke orde' zijn al verboden onder een oude koloniale wet. Maar afgelopen week liet Museveni weten dat hij toch zijn handtekening zal zetten onder een strengere wet die in december door het parlement werd aangenomen. Deze wet voorziet in levenslange gevangenisstraf voor homoseksualiteit met 'verzwarende' omstandigheden, bijvoorbeeld hiv-besmetting bij een van de partners, seks met minderjarigen of herhaalde seksuele misdrijven, ook als deze met wederzijdse instemming plaatshebben tussen volwassenen.

Het is nog onduidelijk wanneer Museveni de wet zal ondertekenen. Hij beschouwt homoseksualiteit als 'abnormaal', maar vond de wet in eerste instantie te streng. Hij is echter overstag gegaan na een rapport van 'medisch deskundigen', die concludeerden dat homoseksualiteit aangeleerd gedrag is. De maatregel heeft brede steun onder christelijke geestelijken en Oegandese parlementsleden, die menen dat de wet nodig is om te voorkomen dat westerse homoseksuelen Oegandese kinderen 'rekruteren'.

De Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Susan Rice liet zondag weten dat zij zaterdagavond 'uitvoerig' met Museveni had gesproken en hem op het hart had gedrukt de wet niet te ondertekenen.

Ook in veel andere Afrikaanse landen hebben homoseksuelen te maken met ernstige discriminatie en zelfs gevangenisstraf. Nigeria bijvoorbeeld heeft vorige maand de straffen voor homo's verzwaard.

Poepbacterie in salami AH

Alle supermarkten van Albert Heijn hebben een partij salami van het merk Salame Milano uit de schappen gehaald omdat het mogelijk besmet is met E.coli, de zogenaamde poepbacterie. Dat heeft levensmiddelenconcern Campofrio Food Group maandag bekendgemaakt.

De bacterie werd gevonden tijdens een onderzoek. Volgens het bedrijf is er geen direct gevaar voor de volksgezondheid maar wordt uit voorzorg alle salami teruggehaald. De bacterie kan buikpijn, braken of diarree veroorzaken.

Het gaat in totaal om 4230 worsten die voor een groot deel al in de eerste twee weken van februari zijn verkocht. Consumenten die nog in het bezit zijn van de salami kunnen hun geld terug krijgen.

Massastart biatlon opnieuw uitgesteld

In Sochi is de massastart voor de mannen bij het biatlon opnieuw uitgesteld. Een dag eerder werd de wedstrijd in eerste instantie al uitgesteld, en later zelfs verschoven naar maandagochtend.

De wedstrijd zou nu om 07:00 Nederlandse tijd beginnen, maar de weersomstandigheden zijn opnieuw niet goed genoeg. Er hangt nog altijd een te dichte mist over de baan om degelijk te kunnen schieten. De nieuwe geplande starttijd is nu 12:30 Nederlandse tijd.

Nishikori prolongeert titel in Memphis

Kei Nishikori heeft zijn titel op het ATP-toernooi van Memphis geprolongeerd. De Japanner, als eerste geplaatst, rekende zondag in de finale met 6-4 en 7-6 (0) af met de Kroaat Ivo Karlovic. Naast zijn titels op het Amerikaanse hardcourt was Nishikori ook in Delray Beach in 2008 en in Tokio in 2012 al eens de beste.

De nummer zestien van de wereld begon met een vroege break aan de finale en gaf die voorsprong in de eerste set niet meer uit handen. In het tweede bedrijf kwam Nishikori op eigen service geen moment in de problemen, maar hij verzuimde om een van zijn zeven breakkansen te verzilveren.

In de tiebreak trok de 24-jarige Nishikori alsnog verrassend eenvoudig aan het langste eind. Met drie winnende returns was het pleit snel beslecht. Ook de opslag van Karlovic, die twintig aces sloeg tegenover acht van de Japanner, was daar niet tegen bestand.

Zuid-Afrikaanse mijnwerkers willen niet gered

Reddingswerkers hebben zondagavond zeker elf mijnwerkers veilig uit een oude goudmijn aan de rand van Johannesburg geloodst nadat puin dat de uitgang blokkeerde uit de weg was geruimd. Maar zo'n tweehonderd anderen verkozen in de mijn te blijven. Zij waren namelijk illegaal aan het werk en vreesden door de politie te worden opgepakt zodra zij boven kwamen.

Na een paar uur tevergeefs te hebben gewacht, pakten de reddingswerkers hun spullen in en vertrokken. In de schacht lieten zij een ladder achter. "Mochten ze op andere gedachten komen, dan hebben ze ten minste iets om mee uit de schacht te klimmen", zei een hulpverlener ter plaatse, Kobus Du Plooy.

Hij zei niet te weten hoeveel kompels nog in de mijn in Benoni zitten. Volgens eerdere berichten waren meer dan tweehonderd man ingesloten geraakt. Maar degenen die naar buiten kwamen lieten niets los over hun collega's die waren achtergebleven, waarschijnlijk om geen problemen te krijgen met de politie.

Het is onduidelijk hoe lang de kompels het nog onder de grond kunnen uitzingen. Sommige van de elf mannen die naar buiten kwamen hadden uitdrogingsverschijnselen, maar leken verder weinig te mankeren.

De mijnwerkers zaten vermoedelijk sinds zaterdagochtend vast. Politieagenten hadden hulpgeroep gehoord toen ze in de omgeving hun ronde deden. Volgens het Zuid-Afrikaanse Eyewitness News vermoeden de autoriteiten nu dat de mijnwerkers in Benoni zijn beroofd en opgesloten door een rivaliserende bende.

Clandestiene mijnbouw komt veel voor in Zuid-Afrika. Het land is een belangrijke producent van goud en platina, maar de mijnbouwindustrie kampt met oplopende kosten. Sommige analisten vrezen dat de clandestiene mijnbouw zal toenemen als wettige mijnen dichtgaan of afslanken, waardoor veel geschoolde mijnwerkers op straat komen te staan.

Gravity grote winnaar bij BAFTA's

Gisteravond zijn voor de 68e keer de BAFTA-awards uitgereikt. Gravity was een overtuigende winnaar en mocht maar liefst zes awards in ontvangst nemen. American Hustle mocht drie filmprijzen mee naar huis nemen. De 71-jarige Britse cineast Peter Greenaway, bekend van fraaie rolprenten zoals The Cook, the Thief, His Wife and Her Lover, The Pillow Book en The Draughtsman's Contract, ontving een BAFTA voor zijn complete oeuvre.

De prijs voor Beste Film ging dit jaar naar de film 12 Years a Slave van Steve McQueen. Ook de Brit Chiwetel Ejiofor won een award voor zijn rol in dit slavendrama. De prijs voor beste actrice ging naar Cate Blanchett, met haar indrukwekkende rol in Woody Allens Blue Jasmine.

Ook de film Gravity van Alfonso Cuarón viel goed in de smaak bij de jury van de BAFTA-awards. De film won een award in de categorieën Beste Geluid, Beste Muziek, Beste Camerawerk (Emmanuel Lubezki), Beste Visuele Effecten, Beste Regisseur en Beste Britse Film.

Kijk hieronder voor een overzicht van alle winnaars:

Beste Film:
12 Years a Slave
Beste Actrice:
Cate Blanchett - Blue Jasmine
Beste Regisseur:
Alfonso Cuaron - Gravity
Beste Acteur:
Chiwetel Ejiofor - 12 Years a Slave
Beste Britse Film:
Gravity - Alfonso Cuaron en David Heyman
Beste Anderstalige Film:
La Grande Bellezza - Paolo Sorrentino
Beste Visuele Effecten:
Gravity - Tim Webber, Chris Lawrence, David Shirk, Neil Corbould en Nikki Penny
Rising Star Award:
Will Poulter
Best Aangepaste Scenario:
Philomena - Steve Coogan en Jeff Pope
Beste Originele Scenario:
American Hustle - David O. Russell en Eric Warren Singer
Beste Actrice in een Bijrol:
Jennifer Lawrence - American Hustle
Beste Camerawerk:
Gravity - Emmanuel Lubezki
Beste Acteur in een Bijrol:
Barkhad Abdi - Captain Phillips
Carl Foreman Award (een prijs voor een debuterende Britse schrijver, regisseur of producer):
Kieran Evans - Kelly + Victor
Beste Animatiefilm:
Frozen - Chris Buck en Jennifer Lee
Beste Filmmuziek:
Gravity - Steven Price
Beste Kostuum Ontwerp:
The Great Gatsby - Catherine Martin
Beste Makeup en Haar:
American Hustle - Evelyne Noraz, Lori McCoy-Bell en Kathrine Gordon
Beste Documentaire:
The Act of Killing - Joshua Oppenheimer
Beste Montage:
Rush - Dan Hanley en Mike Hill
Beste Geluid:
Gravity - Glenn Freemantle, Skip Lievsay, Christopher Benstead, Niv Adiri en Chris Munro
Beste Productie Ontwerp:
The Great Gatsby - Catherine Martin en Beverly Dunn
Beste Britse Korte Animatiefilm:
Sleeping With the Fishes - James Walker, Sarah Woolner, Yousif Al-Khalifa
Beste Britse Korte Film:
Room 8
Meest Uitstekende Bijdrage aan de Britse Cinema:
Peter Greenaway

Prijsvraag: Win een Nurse 3D horrorpakket!

Nurse 3D

Nurse 3D is een bloedlekkere en spannende horror van regisseur Douglas Aarniokoski (Unce upon a time in Mexico) met in de hoofdrol Paz de la Huerta. Overdag is Abby Russell (voormalig playmate Paz de la Huerta) een toegewijde verpleegster maar 's nachts slaat ze toe als ‘killer woman’ waarbij mannen haar sensuele en dodelijke verleidingkunsten niet kunnen weerstaan.

Nurse 3D is vanaf 27 februari in de bioscoop te zien!

De drie prijswinnaars zijn geworden:

ursel
marlies16
Munchkin

Van harte gefeliciteerd!

Haase treft Montanes in eerste ronde Rio

De heupblessure van Robin Haase lijkt mee te vallen. De 26-jarige Hagenaar doet komende week gewoon mee aan het ATP-toernooi van Rio de Janeiro, meldt tennisbond KNLTB. Hij speelt op het Braziliaanse gravel in de eerste ronde tegen Albert Montanes.

Haase moest vrijdag in de kwartfinale in Buenos Aires geblesseerd opgeven. De Nederlander speelde een keer eerder tegen Montanes. In 2011 pakte hij ten koste van de Spanjaard de titel in Kitzbühel. Bij een nieuwe overwinning wacht in de tweede ronde mogelijk een ontmoeting met Rafael Nadal.

De Spaanse nummer één van de wereld, die voor het eerst sinds de Australian Open in actie komt, begint in Rio met een partij tegen landgenoot Daniel Gimeno-Traver. Bij de vrouwen doet Kiki Bertens mee. De Wateringse neemt het in de eerste ronde op tegen Danka Kovinic uit Montenegro.

[PD] Sevilla en Valencia delen de punten

Sevilla heeft thuis niet weten te winnen van Valencia. Het duel in de Primera Division eindigde zondag in 0-0. Beide ploegen hebben 32 punten uit 24 duels. Op basis van het doelsaldo staat Sevilla zevende, een plek die recht geeft op de voorrondes van de Europa League. Valencia grijpt op dit moment net naast Europees voetbal.

Na een rode kaart voor Valencia-verdediger Ricardo Costa wegens hands in de vijftigste minuut gloorde er hoop voor Sevilla. De beste kans was voor Ivan Rakitic, maar een strafschop was niet aan de Kroaat besteed. In blessuretijd kwam ook de thuisploeg nog met tien man te staan na een schwalbe van Denis Cheryshev.

Athletic Bilbao ging voor eigen publiek met 2-1 onderuit tegen Espanyol. Na de snelle openingstreffer van Sergio Garcia maakte Carlos Gurpegi in de 56e minuut nog wel gelijk voor de Basken. Op een goal van Diego Colotto had de thuisploeg echter geen antwoord.

Athletic-aanvaller Aritz Aduriz werd drie minuten voor tijd van het veld gestuurd na een harde tackle. Ondanks de nederlaag blijft Athletic wel vierde. Espanyol staat in punten gelijk met Sevilla en Valencia en bezet de negende plaats.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.