FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 29 augustus 2014

Dino Bouterse bekent in Hezbollah-zaak

Dino Bouterse heeft vrijdag in New York bekend schuldig te zijn aan samenzwering om de Libanese militante organisatie Hezbollah in Suriname onderdak te bieden. De zoon van president Desi Bouterse werd vorig jaar in Panama opgepakt en uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

Volgens justitie ontving Bouterse junior miljoenen in ruil voor het bieden van een thuishaven aan Hezbollah. Hezbollah-strijders zouden Suriname als uitvalsbasis willen gebruiken voor aanslagen op Amerikaanse doelwitten.

Bouterse kan vijftien jaar celstraf krijgen. Op 6 januari doet de rechter uitspraak.

[JL] Volendam kan het ook zonder Mühren

FC Volendam heeft vrijdag laten zien ook zonder Robert Mühren levensgevaarlijk te zijn. De topscorer van de Eerste Divisie vertrok deze week naar AZ maar Volendam won desondanks de topwedstrijd bij Sparta Rotterdam met 5-0. Ludcinio Marengo, Kevin van Kippersluis en Bradley Kuwas scoorden voor rust. Van Kippersluis was in de tweede helft opnieuw trefzeker en Henk veerman verzorgde het slotakkoord.

Met twaalf punten uit vijf duels staat Volendam nu bovenaan. Ook N.E.C. heeft dat puntenaantal. De Nijmegenaren herstelden zich uit bij Helmond Sport van de nederlaag dinsdag bij Jong PSV: 4-1. Stanley Elbers schoot Helmond vanaf de strafschopstip nog wel op voorsprong, maar daarna ging het mis. Alireza Jahanbakhsh scoorde voor rust al twee keer. Sjoerd Ars deed dat de Iraniër in het tweede deel van de wedstrijd na.

Jong PSV verloor de stadsderby tegen FC Eindhoven ondanks een numeriek overwicht met 3-1. Ook Jong Ajax kende geen succes. Op bezoek bij FC Den Bosch werd een 2-0 nederlaag geïncasseerd. Jong FC Twente won wel. Op bezoek bij het armlastige RKC Waalwijk, dat deze week bovendien aanvoerder Sander Duits naar Go Ahead Eagles zag vertrekken, wonnen de Tukkers met 2-1.

Achilles '29 verloor thuis met 3-0 van Fortuna Sittard en VVV-Venlo ging thuis met 4-1 onderuit tegen FC Emmen. De Venlonaren eindigden de wedstrijd bovendien met negen man. Telstar was met 3-1 Almere City FC de baas.

Toestand Joan Rivers ernstig

Joan Rivers verkeert nog altijd in ernstige toestand. Dat laat haar dochter vrijdag weten in een nieuwe verklaring. De 81-jarige comédienne werd donderdag opgenomen in een ziekenhuis nadat ze tijdens een stembandoperatie in een kliniek was gestopt met ademen. Ze was getroffen door een hartstilstand.

Melissa Rivers denkt dat haar moeder 'diep geraakt zou zijn door de loftuitingen en gebeden' die worden gedaan voor de comédienne. "Haar toestand blijft ernstig. We willen jullie vragen om haar in jullie gedachten te blijven houden, terwijl wij bidden voor haar herstel." Ze krijgt 'de best mogelijke behandeling en zorg'.

[US Open] Lucic-Baroni verrast Halep

De Kroatische tennisster Mirjana Lucic-Baroni heeft vrijdag voor een stunt gezorgd op de US Open. De 32-jarige qualifier sloeg Simona Halep, de nummer twee van de plaatsingslijst, in de derde ronde uit het toernooi: 7-6 (6) en 6-2. De Roemeense had dit seizoen bij alle grandslamtoernooien tenminste de kwartfinale gehaald.

Sara Errani (13) versloeg de Amerikaanse Venus Williams (19) in een thriller: 6-0, 0-6 en 7-6 (5). De Italiaanse walste in de eerste set over Williams heen, maar had geen antwoord in de tweede set. De oudste van de Williams-zussen kwam daarna in de derde set op 5-3 voor, maar kon de wedstrijd niet uitserveren. In de spannende tiebreak lukte dat Errani wel.

Jelena Jankovic kende eerder in haar derderondepartij geen enkel probleem met Johanna Larsson uit Zweden. De als negende geplaatste Servische gunde haar opponente maar een game: 6-1 en 6-0.

Shuai Peng zette opnieuw een geplaatste tegenstandster opzij. De Chinese, in de vorige ronde verantwoordelijk voor de uitschakeling van Agnieszka Radwanska, won vrijdag met 6-4 en 6-3 van Roberta Vinci (28) uit Italië.

Uitslag Go Ahead Eagles - Willem II

Go Ahead Eagles heeft de eerste zege van het Eredivisieseizoen 2014/2015 geboekt. De Deventenaren wonnen in eigen huis met 1-0 van promovendus Willem II. De ploeg van trainer Foeke Booy staat na vier duels op vier punten, terwijl Willem II een puntje minder heeft.

Heymans (Willem II) kreeg geel van arbiter Wiedemeijer voor het 'lenen' van een handdoek van de verzorger van Go Ahead (Foto: Pro Shots/Erik Pasman)

Go Ahead Eagles

1 - 0

Willem II

 64' Vriends    
 
 Gele kaart: Reimerink, Schenk (Go Ahead Eagles), Heymans, S.Wuytens (Willem II)
 Rode kaart: Vriends (69) (Go Ahead Eagles), Heymans (55) (Willem II)
 
Stadion: De Adelaarshorst, Deventer
Toeschouwers: 7.883
Arbiter: Wiedemeijer
 
Opstelling:   Opstelling:
Cummins
Nieuwpoort
Vriends
Van der Linden
Schenk
Van Ooijen (Duits/74)
Overgoor
Turuc
Reimerink (Lewis/82)
Kolder (Ten Den/90+3)
Schalk
  Lamprou
Cornelisse (Heerkens/60)
D.Wuytens
Peters
Heymans
Haemhouts
Messaoud (Zanelli/77)
S.Wuytens
Vicento (Van der Struijk/56)
Ondaan
Sahar

De leukste sporttweets van week 35

Na een onderbreking van een aantal weken zijn we weer terug met onze wekelijkse rubriek van de leukste sporttweets. Voortaan verschijnt deze rubriek op vrijdag in plaats van zondags. Verder blijft alles bij het oude en zetten we de allerleukste sporttweets weer voor jullie op een rijtje.

Vorige week lieten we al zien dat Femke Heemskerk steeds meer gezelschap kreeg in bed. Er kwam nog een druppel bij:

Ook Sharon van Rouwendaal moest flink wat extra's mee naar huis nemen:

PEC Zwolle was zo vriendelijk om 'buurman' Go Ahead Eagels een kaartje te sturen vanuit Praag:

Blijdschap ten top:

Positiviteitsgoeroe/dorpsgek (doorhalen wat je niet van toepassing vindt) heeft zijn steentje bijgedragen aan de overwinning van PSV. Denkt hij.....:

De bergen die ze in Spanje op fietsen zijn steiler dan je denkt:

De samensteller van deze rubriek duikt overal op, zelfs op de US Open:

Ik ga op reis en neem mee:

Jorrit Bergsma is overigens niet meer zo handig met fietsen:

Raemon Sluiter houdt al het nieuws bij:

Op de Jeugd Olympische Spelen kregen we de kans om eens van binnenuit mee te maken hoe een potje topbeachvolleybal gaat:

De Britse wielerfans krijgen wat broodnodige informatie voor de koers passeert:

Peter Cech laat zich niet zomaar in de zeik nemen:

Au:

Bram Tankink heeft het zwaar:

We sluiten af met nog een tweet van de Jeugd Olympische Spelen van toekomstige zwemheld Matheus Santana:

Duidelijke woorden: Het is voorbij! (Acabou)

Lips en Blom in middenmoot na dressuur

Eventingruiters Tim Lips en Merel Blom zijn vrijdag in de middenmoot geëindigd bij de dressuur. Lips scoorde in het Franse Caen bij de Wereldruiterspelen 67 procent en dat betekende op de eventing een score van 49,5 punten en een gedeelde dertigste plaats. Blom deed het met 66 procent maar net minder. Het leverde haar 51 punten op en een gedeelde veertigste plaats.

Elaine Pen blijft de beste Nederlandse. Na een volledig afgewerkte dressuur staat zij zevende. Andrew Heffernan zakte naar de gedeelde 54e plaats. De Duitse Sandra Auffarth nam de leiding over van William Fox-Pitt uit Groot-Brittannië. Jonathan Paget uit Nieuw-Zeeland bezet de derde plaats.

Zaterdag wordt het tweede onderdeel van de eventing, de cross-country, verreden. Heffernan gaat dan om 10.20 uur als eerste Nederlander van start, Lips sluit ruim vijf uur later het bal voor Nederland. De Oranje-equipe staat na de dressuur zesde. Duitsland leidt het ploegenklassement voor Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten.

Zondag volgt ook het jachtspringen nog. Als dat afgelopen is zijn de medailles individueel en in het ploegenklassement verdeeld.

Ajacied Dijks naar Willem II

Ajacied Mitchell Dijks vertrekt naar Willem II. De 21-jarige linksback tekende vrijdag een contract voor twee jaar bij de promovendus uit Tilburg, meldden beide clubs. Dijks had nog een contract tot het einde van dit seizoen bij Ajax, maar leek niet op veel speeltijd te kunnen rekenen. Vorig seizoen werd hij verhuurd aan sc Heerenveen.

Dijks debuteerde in de Johan Cruijff Schaal van 2012 bij Ajax. Daarna volgden nog acht wedstrijden in het eerste van de Amsterdammers. Bij Heerenveen speelde hij in de Eredivisie en de KNVB-beker 27 wedstrijden.

Willem II-trainer Jurgen Streppel noemt zijn nieuwe aanwinst 'een groot talent'. "We zijn blij dat we hem per direct hebben kunnen vastleggen. Het is een speler met veel potentie en we hopen elkaar naar een hoger plan te tillen. Hij kan een belangrijke schakel in de verdediging zijn."

Chelsea en AC Milan eens over verhuur Torres

De kans dat Fernando Torres zijn loopbaan in Italië vervolgt wordt steeds groter. Chelsea en AC Milan zijn het vrijdag eens geworden over een tweejarige verhuur van de Spaanse spits. Torres moet er nu nog wel uit zien te komen met Milan. Ook moet hij nog een medische keuring doorstaan bij de ploeg van trainer Filippo Inzaghi.

Torres speelde 3,5 seizoen voor Chelsea. In die periode kwam hij tot 110 comeptitieduels waarin hij twintig keer scoorde. Zijn moyenne was in de 3,5 seizoen ervoor, toen hij bij Liverpool onder contract stond, aanmerkelijk hoger. In 102 competitiewedstrijden trof hij voor de Reds 65 keer doel. De nu 30-jarige Spanjaard begon zijn loopbaan bij Atlético Madrid.

Heel veel Saints in januari

Deep Silver heeft op Penny Arcade eXpo een nieuwe stand-alone expansie aangekondigd voor Saints Row. Johnny Gat speelt de hoofdrol in de Saints Row: Gat Out of Hell.

In Saints Row: Gat Out of Hell nemen spelers de rol van Johnny Gat of Kinzie Kensington op zich, die naar de hel wordt gestuurd door een zondig voorval met een Ouijabord en daar het gevecht aangaat met demonen, de horrors van de onderwereld, waaronder bekende historische figuren en, hoe kan het ook anders, de Duivel zelf. Dit alles in een poging om de ziel van de leider van de Saints te redden. Historische iconen, oude vrienden, nog oudere vijanden, een talking gun, een volledig musicalnummer, en een berg andere capriolen wachten op je

Saints Row: Gat Out of Hell is verkrijgbaar vanaf 30 januari 2015 voor last-gen en new-gen consoles en pc.

Daarnaast heeft Deep Siiver Saints Row IV: Re-Elected aangekondigd. Met deze versie hebben spelers de kans om alles van Saints Row IV kaskraker op hun nieuwe generatie consoles te beleven. Ook Saints Row IV: Re-Elected is verkrijgbaar vanaf 30 januari 2015 voor XBox One en PlayStation 4.

Gratis uitbreiding voor Total War: Rome 2

Een jaar na het uitkokmen van het strategiespel Total War: Rome 2 heeft Sega een nieuwe uitbreiding aangekondigd. Deze Emperor's Edition bevat een nieuwe campaign, Imperator Augustus, die draait om de strijd om het keizerschap tussen Octavian, Marc Antony en Lepidus. Met deze campaign moeten spelers weer een paar honderd uur vooruit kunnen.

Daarnaast zijn een een hoop nieuwe features toegevoegd waar de fans al lang om gevraagd hebben, waaronder een verbeterd politiek systeem. Ook zijn alle gebouwen en buildingtrees opnieuw gebalanceerd. De factie Armenia is nu ook speelbaar gemaakt. De graphics zijn opgepoetst, de performance is verbeterd en de AI een paar significante verbeteringen ondergaan. Het beste nieuws is dat de Emperor's Edition volledig gratis is voor alle huidige spelers. Het spel kan half september kostenloos worden binnengehaald.

Hiermee komt Creative Assembly tegemoet aan de bezwaren van de fans. Hoewel Rome 2 het bestverkopende spel uit de Total War reeks is, had het zwaar te lijden onder bugs en problemen met de AI. "Rome 2 was ons meest ambitieuze game," begint creative director Mike Simpson. "We zien dat er meer actieve spelers zijn, en spelers langer spelen dan bij onze voorgaande Total War titels. Maar we hebben ook serieus geluisterd naar de feedback die we kregen. Middels een groot aantal verbeteringen en gratis content updates die we na de release hebben doorgeveoerd, hebben we hard gewerkt om aan de verwachtingen van onze fans te voldoen. We willen graag dat de Emperor's Edition de geschiedenis in gaat als een van onze beste games."

Bedankt Shakkara voor de submit!

Total War: Rome 2

FOK!focus: Grootste filmclichés

De banale dag nadert zijn einde. In je achterhoofd besef je dat de wereld wreed, het leven eindig en je bestaan louter bezigheidstherapie is. Je accepteert dit gegeven en besluit om wat van die bezigheid te consumeren. Daarom vat je het guitige plan op om een film te kijken. De mens is immers escapistisch ingesteld. Je vordert wat in de film en hebt het gevoel dat je het allemaal al eens gezien hebt. Hoe kan dit? denk je bij jezelf.

Omdat veel films, net als het echte leven, boordevol clichés zitten; doorspekt met dezelfde stereotypes, ideeën en ingrediënten. Af en toe smaakt het iets anders, maar het gerecht blijft hetzelfde. Daarom in deze FOK!focus een lijst van fameuze clichés plus een duiding waarom ze geschrapt moeten worden. Want iedereen hekelt voorspelbaarheid, toch? Let’s go!

Fontein: "Chinees geld kan weken duren"

ADO Den Haag moet volgens de nieuwe algemeen directeur Maarten Fontein geduld hebben voor het geld van de overname van het Chinese bedrijf United Vansen. ADO Den Haag dacht in eerste instantie 30 augustus het geld binnen te hebben.

"Een deal van dergelijke grootte neemt in China vaak meer dan een jaar in beslag", zegt Fontein tegen Voetbal International. "Daar komt heel veel bij kijken. Het vertalen van het contract is tijdrovend en vervolgens moet alles langs de centrale overheid."

"Die checken alles tot in de kleinste details, helemaal omdat het een grote transactie is vanuit China richting het Westen. Vanaf de handtekeningen van de overname van ADO op 17 juli werd op 38 werkdagen gerekend. Dan kom je op half september uit, dat vind ik realistischer. Het geld uit China kan dus nog een paar weken duren."

Fontein, in het verleden directeur bij Ajax en AZ, begint maandag aan zijn nieuwe baan bij ADO Den Haag. De ervaren zakenman, bekend met de Aziatische markt, wil de lijnen kort houden tussen Den Haag en China. "Ik heb veel vertrouwen in de samenwerking, anders was ik er ook nooit aan begonnen", verklaart Fontein.

"United Vansen wil kennis vergaren om in China het voetbal van de grond te krijgen, en in ruil daarvoor vindt een kapitaalinjectie bij ADO plaats. De uitgangspunten zijn helder, en er ligt een prima basis voor een goede wisselwerking. Aan mij de taak om alles in goede banen te leiden. Daarbij zal de clubcultuur voorop blijven staan. Dat is ook wat Meneer Wang, de eigenaar van United Vansen, voor ogen heeft", besluit de nieuwe directeur van ADO.

Politicus mogelijk vervolgd na Ice Bucket Challenge

De Duitse politicus Cem Özdemir zit goed in de scheisse. Tijdens zijn 30 seconds of fame, zoals de helft van de bevolking al gehad heeft, kwam er namelijk een hennep-plantje in beeld. En dat is natuurlijk drugs. Die zijn verboten bij onze oosterburen.

Het gaat om een filmpje van de Ice Bucket Challenge; de overgehypete 'zie mij eens goed zijn'-waanzin waar je blijkbaar ook als voorzitter van Die Grünen niet aan kan ontkomen. Terwijl Cem een emmer koud water boven zijn hoofd omkeerde, zaten de gluurders van Justitie blijkbaar naar andere dingen te kijken. Dezelfde instantie gaat nu een onderzoek instellen naar verboden drugsbezit.

Moraal van het verhaal: ook in Duitsland is het niet handig om illegale zaken in de openbaarheid te gooien. Zelfs niet wanneer je er een keurig pak bij draagt.

 


Dit kan een dure hobby worden.

Lammers: "Oranjemannen lachten ons in het begin nog uit?"

Kim Lammers zwaaide in juni af als international en mag zich sinds 1 augustus directeur van het Ronald McDonald Centre noemen. Met sportplatform Sport Knowhow XL kijkt Lammers terug op haar carrière en blikt ze vooruit op haar toekomst. Ook vertelt ze hoe het komt dat de Oranjevrouwen de afgelopen jaren alle prijzen pakten, terwijl de mannen dat niet lukte.

Lammers stelt dat je het mannen- en vrouwenhockey zeker niet met elkaar moet vergelijken, maar dat de vrouwen wellicht de afgelopen jaren meer hebben geïnvesteerd. Onder Marc Lammers is de ploeg met een intensief programma begonnen, wat Max Caldas later heeft doorgezet. "Wij trainden voor Beijing (Olympische Spelen 2008, red.) meer dan de heren. Ze lachten ons nog wel uit in het begin. Maar zij zijn later ook meer gaan trainen, want op het WK waren ze ook hartstikke fit."

Volgens de oud-international heeft de vrouwenploeg er heel duidelijk voor gekozen om vaak bij elkaar te zijn. Hoewel het niet altijd leuk was om voor drie dagen naar Papendal te gaan, had Lammers het er graag voor over. De dagen waren immers heel nuttig. Naast het trainen was er tijd voor tactische en mentale besprekingen en werden er afspraken gemaakt over normen en waarden. "Dat moet je iedere cyclus weer opnieuw doen. De groep verandert door de jaren heen. Ervaren speelsters stoppen, maar er staat altijd weer jong talent. Acceptatie is belangrijk."

"Het gaat lang niet altijd vanzelf. Vorig jaar met het EK werden we derde. Daar hoor je nu niemand meer over. Toen was het gevoel een beetje weg gesijpeld. Er was te weinig aandacht besteed aan de mentale aspecten. We hebben nadien veel energie gestoken in het onderlinge vertrouwen."

Rallylegende Waldegård overleden

Rallylegende Björn Waldegård is vrijdag op 70-jarige leeftijd overleden aan kanker. Dat melden Zweedse media. Waldegård was de eerste officiële wereldkampioen rally in de geschiedenis.

De Zweed pakte de wereldtitel in 1979, het eerste jaar waarin rijders officieel wereldkampioen konden worden. Tot dan was het WK vooral een prijs voor constructeurs. Hij maakte al in 1973 zijn debuut in het WK en bleef tot en met 1992 af en toe meedoen. 

Waldegård reed in totaal 95 rally's en wist er daar 16 van te winnen. Zijn laatste overwinning kwam in 1990, toen hij de Rally van Kenia op zijn naam schreef. Met zijn 46 jaar en 155 dagen was hij destijds de oudste rallywinnaar ooit, een record dat nog steeds niet verbroken is.


Waldegård met co-rijder Fred Gallagher onderweg naar de 3e plek in de Rally van Groot-Brittannië in 1988 (Foto: Getty)

Janmaat: "Blij dat ik de stap gemaakt heb"

Daryl Janmaat wacht met zijn nieuwe club Newcastle United nog altijd op de eerste overwinning van het nieuwe seizoen. The Magpies begonnen het seizoen met een 2-0 nederlaag tegen Manchester City en speelden doelpuntloos gelijk tegen Aston Villa .

"We speelden die eerste twee wedstrijden ook best behoorlijk voetbal. Het is alleen jammer dat we nog niet hebben weten te winnen", zegt de rechtsback op de website van Sport Promotion. Zaterdag staat de thuiswedstrijd tegen Crystal Palace op het programma.

"Het zou mooi zijn om dan de drie punten te pakken. Afgelopen dinsdag wonnen we wel, met 0-1 van Gillingham in een wedstrijd om de League Cup", aldus Janmaat. "En hoewel het maar een kleine zege was, waren we niet ontevreden. Er zijn tenslotte genoeg Premier Leagueclubs die al in een vroeg stadium van dit toernooi onderuitgaan."

Janmaat heeft voorlopig nog geen spijt van zijn overstap naar Newcastle. Hij heeft de harten van de fans inmiddels veroverd. "Bij Feyenoord waren de supporters geweldig, maar hier in Newcastle zijn ze ook top. Ik ben dan ook blij dat ik de stap gemaakt heb. Ik had het gevoel ook wel toe te zijn aan een volgende fase in mijn carrière. De Premier League is een geweldige, en enorm sterke, competitie."

De 25-jarige international wil in Engeland een betere voetballer worden. "Het tempo ligt hier wat hoger dan in de Eredivisie en het is fysiek wel wat zwaarder, maar toch denk ik dat ik er goed aan gedaan heb om naar Engeland te verhuizen. Ik was toe aan iets nieuws."

Volgende week keert Janmaat weer terug naar Nederland om zich voor te bereiden op de interlands met het Nederlands elftal tegen Italië en Tsjechië. "Ik kijk ernaar uit om me weer bij het Nederlands elftal te melden. Want geselecteerd worden voor Oranje, blijft toch elke keer weer een aparte ervaring."

FC Twente blijft in gevaarlijke categorie 1

FC Twente is door de licentiecommissie van de KNVB opnieuw ingedeeld in categorie 1, meldt NU.nl. Dat betekent dat de Tukkers nog steeds onder verscherpt toezicht staan.

Twente 'degradeerde' eerder dit jaar naar categorie 1. Toen meldde de club al dat het wel even kon duren, voordat het weer in categorie 2 of 3 terecht zou komen. Eerder deze week meldde ook NAC Breda dat het in categorie 1 is geplaatst.

NAC en Twente zijn de enige Eredivisieclubs die zich in de gevarenzone bevinden. In de Jupiler League zijn dat er drie, namelijk Fortuna Sittard, VVV-Venlo en De Graafschap.

Clubs uit categorie 1 zijn verplicht om met een eigen plan van aanpak aan hun financiële herstel te werken. Elke uitgave boven de 50.000 euro moet bovendien worden voorgelegd bij de KNVB.

Op dit moment zijn acht clubs uit het betaald voetbal ingedeeld in categorie 3. Ajax, Almere City FC, AZ, Feyenoord, Go Ahead Eagles, Heracles Almelo, PSV en sc Heerenveen zijn volgens de voetbalbond kerngezond.

Lichte vrouwendubbelvier wint wereldtitel in record

De Nederlandse lichte vrouwendubbelvier is vrijdag bij het WK roeien op de Bosbaan wereldkampioen geworden. Mirte Kraaijkamp, Lisa Woerner, Maaike Head en Ilse Paulis snelden naar een tijd van 6.15,95 minuten en verbeterden zo het werelrecord van China uit 2006 met acht seconden. Australië en Duitsland mochten mee het podium op.

De lichte mannenacht werd in de finale vierde. Duitsland won voor Italië en Turkije. Zes seconden daarna kwamen de Oranjemannen over de streep. Bij de lichte mannendubbelvier kwam Nederland als zesde en laatste aan. Griekenland won die race voor Duitsland en China.

Ook de mannentwee-met-stuurman werd laatste in de finale. Nieuw-Zeeland, Groot-Brittannië en Duitsland mochten naar het podium.

Wellicht biologische wapens bij IS

Op een laptop die tot voor kort toebehoorde aan de relikneusjes van de Islamitsche Staat, zijn plannen gevonden om op grote schaal biologische wapens in te zetten om de vijanden van Allah wat makkelijker uit te kunnen roeien.

Uit de aangetroffen documenten valt op te maken dat de eigenaar zichzelf aan het aanleren was hoe je massavernietigingswapens in elkaar knutselt. Dat woord hebben we inderdaad eerder gehoord, maar nu schijnt het echt waar te zijn.

De (Westerse) laptop werd geschaakt door Syrische rebellen die geen zin hebben om na Assad onder een ander verderfelijk regime te zuchten. In totaal werden zo'n 35.000 bestanden aangetroffen op de harde schijf. De documenten, geschreven in het Engels, Frans en Arabisch, bevatten onder andere allerlei gezever dat een ideologische rechtvaardiging moet voorstellen van de jihad. Ook staan er video's op van Bin Laden, instructievideo's als 'Constructing Bombs For Dummies', tips om auto's te stelen en hoe een jihadist zich dusdanig kan vermommen dat hij/zij wel een mens lijkt. Tevens ontbrak er geen tutorial om de builenpest als wapen in te zetten, om het Westen te pesten.

De eigenaar van de computer was een Tunesische chemie- en fysicastudent die het ouderlijk huis vaarwel heeft gezegd om te vechten voor de goede zaak.

Het is nog niet helemaal duidelijk of de islamgekkies al de beschikking hebben over WMD's of enge virussen. Het zou wel kunnen, want in twee door IS ingenomen steden –Raqqa en Mosul- staan vermaarde universiteiten waarmee je dit eventueel voor elkaar zou kunnen puzzelen.

[Vid] Max Verstappen raast over Erasmusbrug

Max Verstappen heeft zijn eerste meters in een Formule 1-auto in Rotterdam gemaakt. De pas 16-jarige Nederlander maakte met een in Toro Rosso-kleuren omgestickerde oude Red Bull-auto van wereldkampioen Sebastian Vettel een rondje over de Erasmusbrug. Deze stunt diende als opwarmertje voor City Racing dat zondag in de havenstad op het programma staat.

Het waren niet de eerste meters van Verstappen in een Formule 1-bolide. Om dit weekend goed beslagen ten ijs te komen reed hij afgelopen dinsdag al op het Engelse circuit Rockingham. Zaterdagavond zal de zoon van Jos Verstappen tijdens Burning Rubber Live een demonstratie op de Willemsbrug geven. Zondag staat City Racing op het programma. Die dag geeft ook Kimi Räikkönen een demonstratie met een oude Ferrari.

Verstappen rijdt over de Erasmusbrug (Bron: YouTube)

Poetin: 'Sol niet met nucleair Rusland'

In een toespraak op een pro-Kremlin-jeugdkamp stelde een geagiteerde Vladimir Poetin vrijdag dat niemand met het nucleair bewapende Rusland zou moeten sollen. Dat meldt Reuters. 

"Het is beter om niet met ons te sollen", zei Poetin. "Goddank denk ik dat niemand overweegt om een grootschalig conflict met Rusland te ontketenen. Ik wil jullie eraan herinneren dat Rusland één van de leidende kernmachten in de wereld is."

Hij stelde daarnaast: "Rusland is verre van betrokken in grootschalige conflicten. We willen dat niet en plannen daar niet op. Maar natuurlijk zouden we altijd klaar moeten staan om agressie tegen Rusland af te slaan."

In dezelfde gescripte vraag-en-antwoordsessie vergeleek Poetin de situatie in Oost-Oekraïne met het beleg op Leningrad, waar FOK! eerder vandaag al over berichtte.

 Toepasselijke muziek. In het Engels vertaald zingen de Russen in couplet drie:

We are fanning the flames of a world-wide fire,
We will raze churches and prisons to the ground.
For from the taiga to the British seas
The Red Army is the strongest of all! 

Refrein: Let the Red Army masterfully grip
Its bayonet with its toil-hardened hand,
And we must all, irrepressibly,
Go into a last deadly fight!  

El Ahmadi keert terug bij Feyenoord

Feyenoord staat op het punt om Karim el Ahmadi in te lijven. De 29-jarige middenvelder is op weg naar Rotterdam om daar medisch gekeurd te worden, laat hij weten aan de Telegraaf. Voor El Ahmadi, die overkomt van Aston Villa, wordt het zijn tweede periode in de Kuip. Hij speelde tussen 2008 en 2011 in totaal 94 competitieduels voor Feyenoord.

Feyenoord betaalt naar verluidt een bedrag van zeven ton aan Aston Villa, waar El Ahmadi nog een contract had tot medio volgend jaar. In de Premier League kwam de Marokkaans international tot ruim vijftig wedstrijden. Eerder droeg hij ook het shirt van FC Twente en Al Ahly.

FOX: 'Was Poetin maar leider VS'

Dat Barack Obama niet populair is bij de Republikeinen in de VS, mag gevoeglijk bekend zijn. Een presentatrice van FOX News maakte het deze week echter wel erg bont: ze riep dat het fijn zou zijn om Poetin als president te hebben.

De dame, Kimberly Guilfoyle, vindt dat de VS een sterkere leider nodig heeft en verwoordde dat als volgt: "Kan ik een speciaal verzoek doen aan de magische lamp? Kunnen we Netanyahu of Poetin krijgen voor 48 uur, je weet wel, als hoofd van de Verenigde Staten?"

Ze vervolgt: "Ik weet het niet, [maar] ik wil slechts dat iemand hier komt en dingen juist aanpakt zodat Amerikanen zich geen zorgen meer hoeven te maken, [niet meer] 's ochtends wakker te worden en bang te zijn voor een moordende en gruwelijke groep als ISIS."

De uitspraken zijn hieronder te bewonderen (vanaf ongeveer 2 minuut 10):

Wilders: aanpak jihadisme slappe hap

PVV-leider Geert Wilders is teleurgesteld in de kabinetsplannen om jihadisme in Nederland aan te pakken. Volgens hem gaat het grotendeels om bestaande maatregelen en kan jihadisme alleen bestreden worden met minder islam.

"Het blijft politiek correcte slappe hap", zegt Wilders in een verklaring. "Het kabinet durft opnieuw de olifant in de kamer die iedereen ziet, niet te benoemen: de islam."

Volgens Wilders is de islam het grote probleem. "Deze ideologie van haat en geweld is de basisprogrammering en oorzaak van de terreur. Het kabinet moet daarom in de eerste plaats inzetten op een de-islamisering van Nederland", vindt de PVV'er.

Ook wil Wilders dat aanhangers van IS en 'jihadsympathisanten' allemaal acuut het Nederlandse staatsburgerschap wordt ontnomen, ook wanneer ze alleen de Nederlandse nationaliteit hebben. Het tegenhouden van jihadgangers is bovendien zinloos, zegt hij. "Laat ze maar gaan en zorg dat ze nooit meer terug ons land in komen. Grenscontroles herinvoeren dus."

Het kabinet wil met het zogenoemde actieprogramma 'Integrale Aanpak Jihadisme' haatzaaien en extremisme aanpakken. Jihadgangers en mensen die een opleiding volgen in een terroristisch traninskamp kunnen onder meer het Nederlanderschap verliezen. Ook wordt gewerkt aan een wetsvoorstel dat het mogelijk moet maken reisgegevens te verzamelen voor de bestrijding van terrorisme.

[pic] Canada, Rusland kibbelen op Twitter

De afgelopen dagen hebben de delegaties van Canada en Rusland die komende week afreizen naar Wales voor de NAVO-top, op Twitter zitten kibbelen. Canada begon met het uitlokken van Rusland, schrijft de Toronto Sun.

De account @CanadaNATO twitterde woensdag een kaartje van Europa, met een bijschrift waarin ze Russen die 'verdwaald blijven raken' en 'per ongeluk Oekraïne binnen komen' belachelijk maken. 

De Russische delegatie reageerde donderdag vanaf hun Twitteraccount @natomission_ru met het onderstaande kaartje, waarop de Krim inmiddels als Russisch gebied is ingetekend:

De Canadezen reageerden daarna niet meer op het Russische Twitteraccount.

State of Decay komt naar de Xbox One

Zombiegames, overal zombiegames. State of Decay deed het prima op de pc en Xbox 360 en gaat daarom de overstap wagen naar de Xbox One. De mondvolle titel State of Decay: Year One Survival Edition komt begin 2015 en krijgt naast de volle game ook twee add-ons.

Naast de twee DLC-pakketten breakdown en Lifeline wordt er in deze editie nog meer content gepomt. Major Nelson verklapte ook al dat de game volledig in 1080P van het beeldscherm afspat. Wanneer Undead Labs de game vrij geeft, dat is nog niet bekend.

Betalen voor porno op New 3DS

Nintendo heeft een nieuwe manier gevonden om porno te weren van hun nieuwe 3DS. Je moet namelijk gaan zo’n 30 cent betalen om de internetfilter uit te kunnen zetten. Daarmee lijkt Nintendo een nieuwe vorm van DLC uitgevonden te hebben. 

Voor zo’n lousy 30 cent, die je alleen met creditcard kan betalen, kan je het internetfilter uitzetten zodat je naar sites zoals redtube.com kan en de nieuwsitems van Djeez kan lezen. Nintendo beweert echter dat ze dit hebben bedacht om ervoor te zorgen dat kinderen veilig kunnen browsen. Volgens Pornhub valt dit echter nog wel mee, want slechts 1,4 procent van hun traffic wat van consoles afkomt wordt door de Nintendo 3DS gegenereerd. 

PORNAK!

Cheerleaders N-Korea niet naar Zuiden

Voor het eerst sinds 2005 zouden er in september Noord-Koreaanse cheerleaders naar de Aziatische Spelen gestuurd worden. Daar komt het land nu op terug: de meisjes mogen niet naar het Zuiden, schrijft de BBC.

Volgens een bericht van het Noord-Koreaanse persbureau KCNA is de beslissing om ze toch maar niet te sturen, genomen vanwege 'ontevredenheid' bij de zuiderburen. "Het Zuiden had problemen met het aantal cheerleaders en met de grootte van de Noord-Koreaanse vlag."

De Noord-Koreanen sneren verder dat ze zelf niet over de kosten van de afvaardiging begonnen, maar het Zuiden plots wel: "Het Zuiden kwam plots zelfs met vragen over de kosten van het alles, waar het Noorden niet eens over was begonnen." Daarmee kwamen de gesprekken over de cheerleaders vroegtijdig ten einde.

Het Noorden beschuldigt het Zuiden van zeuren over details en stelt dat Zuid-Korea de cheerleaders als een middel van politieke propaganda ziet. Zuid-Korea heeft gereageerd 'teleurgesteld' te zijn door deze 'eenzijdige beslissing.'

De afvaardiging die in 2005 gestuurd werd bestond uit liefst 101 meisjes, waaronder Ri Sol-Ju, die later met Kim Jong-Un zou trouwen. Hoewel er geen cheerleaders gestuurd worden dit keer, gaan er overigens wel 150 Noord-Koreaanse sporters naar de Aziatische Spelen. 

 Helaas pindakaas: het gaat dus niet door. 

[Vuelta] De Marchi soleert naar ritzege

Alessandro de Marchi heeft de zevende etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. De Italiaanse renner van Cannondale bleef als laatste over van een kopgroep van vier en kwam in Alcaudete solo over de streep. Alejandro Valverde finishte op ruim twee minuten in het peloton en blijft in het bezit van de rode leiderstrui.

Voor De Marchi is het pas zijn tweede profzege. Vorig jaar won hij een etappe in het Criterium du Dauphiné. Vorige maand werd hij op de Champs-Élysées gehuldigd als meest strijdlustige renner van de Tour de France.

Van Persie blijft aanvoerder Oranje

Robin van Persie blijft ook onder de nieuwe bondscoach Guus Hiddink aanvoerder van het Nederlands Elftal. Dit vertelde bondscoach Guus Hiddink vrijdag in Zeist.

In juni vorig jaar ontnam de vorige keuzeheer Louis van Gaal Wesley Sneijder de aanvoerdersband en werd Robin van Persie de nieuwe captain met Arjen Robben als tweede man. Hiddink ziet geen reden die volgorde te wijzigen.

"Zoals het nu is, blijft Van Persie aanvoerder", aldus Hiddink. "Er is een goede balans. De een heeft een band om en de ander is meer aanvoerder naar het team toe. Als daar geen echte wrijving zit die de prestaties van Oranje zouden kunnen beïnvloeden, blijft dat zo."

Vier weken geleden was Hiddink nog minder stellig over het aanvoerderschap en vond hij het nog te vroeg om daar uitsluitsel over te geven. "Dan moet ik de band nog even terugzien van vier weken terug, maar ik heb gezegd dat ik in principe de lijn van het WK voortzet. Sindsdien heb ik hierover geen overleg gevoerd."

Troepen Rusland 'op vakantie in Oekraïne'

In een interview met Russische staatstelevisie stelde een leider van de Oost-Oekraïense separatisten dat er inderdaad Russen actief zijn in het gebied. Saillant detail: hij claimt dat ze slechts op vakantie zijn. Dat schrijft de Washington Post.

De leider, Alexander Zakhartsjenko, vertelt: "Onder ons vechten actief dienende Russische soldaten, die liever in plaats van op een strand, hun vakantie vieren bij ons, hun broeders die voor hun vrijheid vechten."

Het interview werd volgens persbureau Reuters gepost op Vesti.ru, de website van één van de grotere Russische staatstv-zenders.

Mercedes legt Rosberg straf op

Het Formule 1-team Mercedes heeft disciplinaire maatregelen getroffen tegen coureur Nico Rosberg. De Duitser veroorzaakte vorige week in België een aanrijding met teamgenoot Lewis Hamilton. Wat de maatregelen inhouden is niet bekendgemaakt.

Rosberg tikte in de tweede ronde op Spa-Francorchamps Hamilton aan die hierbij een lekke band opliep en uiteindelijk zelfs uit zou vallen. Rosberg beschadigde zijn voorvleugel en reed na een lange inhaalrace naar plaats twee, achter racewinnaar Daniel Ricciardo. In de titelstrijd staat Rosberg nu eerste met 220 punten, voor Hamilton die op 191 staat.

Bij Hamilton kwam na afloop van de wedstrijd het stoom uit de oren en hij repte van een opzettelijke aanrijding door Rosberg. Ook kopstukken bij Mercedes waren kwaad, waardoor in België nog een hartig woordje gewisseld is. Vandaag is op het hoofdkwartier van het team uit Brackley de zaak uitgesproken, waarbij Rosberg zijn excuses aangeboden heeft. Ook is de Duitser gestraft.

Mercedes gaf een verklaring uit: "Mercedes blijft voorstander van een harde, maar faire strijd. Lewis en Nico aanvaarden ook de basisregel van ons team: tijdens de race mag er geen contact zijn tussen de twee Mercedes-wagens. Zo'n incident zal niet meer getolereerd worden. Maar Lewis en Nico blijven onze rijders en we geloven in hen."

Brons voor Cornelissen op ruiterspelen

Dressuurrijdster Adelinde Cornelissen heeft op de wereldruiterspelen in het Franse Caen brons gewonnen bij de kür op muziek. De Nederlandse amazone kwam vrijdag met haar paard Parzival tot een score van 85,679 procent. Alleen de Britse Charlotte Dujardin (92,196) en de Duitse Helen Langehanenberg (88,286) scoorden beter.

Cornelissen was woensdag al dicht bij een medaille bij de grand prix special, maar bleef door een grote fout toen steken op de vierde plaats. De andere Nederlanders eindigen buiten de top tien. Diederik van Silfhout werd elfde, Hans Peter Minderhout sloot de kür af op de veertiende plaats.

Hendrix en Sinkgraven in selectie Jong Oranje

Jorrit Hendrix en Daley Sinkgraven zijn geselecteerd voor Jong Oranje. De verdediger van PSV en de middenvelder van sc Heerenveen zitten bij de 22-koppige groep voor de EK-kwalificatieduels tegen Georgië en Slowakije. Hendrix en Sinkgraven kwamen nog nooit uit voor Jong Oranje.

Jong Oranje speelt de laatste twee kwalificatieduels in eigen huis. Georgië is donderdag te gast in Deventer, vier dagen later wordt Slowakije ontvangen in Tilburg. Nederland staat momenteel eerste in de poule en ligt met drie punten voorsprong op koers voor een plaats in de play-offs. Daarvoor plaatsen de tien groepswinnaars en de vier beste nummers twee zich.

Volledige selectie Jong Oranje:

Joost van Aken (SC Heerenveen), Nathan Aké (Chelsea), Sven van Beek (Feyenoord), Jean-Paul Boëtius (Feyenoord), Luc Castaignos (FC Twente), Kyle Ebecilio (FC Twente), Marco van Ginkel (Chelsea), Warner Hahn (Feyenoord), Mickey van der Hart (Go Ahead Eagles), Jorrit Hendrix (PSV), Mike van der Hoorn (Ajax), Guus Hupperts (AZ), Ruben Ligeon (Ajax), Jürgen Locadia (PSV), Terell Ondaan (Willem II), Quincy Promes (Spartak Moskou), Karim Rekik (PSV), Mustafa Saymak (PEC Zwolle), Daley Sinkgraven (sc Heerenveen), Tonny Vilhena (Feyenoord), Mike te Wierik (Heracles), Hakim Ziyech (FC Twente)

Xabi Alonso voor twee jaar naar Bayern

Xabi Alonso verruilt Real Madrid definitief voor Bayern München. De 32-jarige Spanjaard doorstond vrijdag de medische keuring en tekent bij de Duitse kampioen een contract voor twee seizoenen. Bayern betaalt circa tien miljoen euro voor Alonso, die bij de Koninklijke nog tot medio 2016 onder contract stond.

Bij Bayern moet Alonso een door blessures gevallen gat op het middenveld opvullen. Javi Martinez staat lang aan de kant met een gescheurde kruisband, terwijl ook Thiago en Bastian Schweinsteiger nog niet inzetbaar zijn.

Alonso kan zich volledig gaan richten op zijn nieuwe club. De 114-voudig international liet onlangs weten te stoppen bij de nationale ploeg.

Wolter Kroes scoort 2e nummer 1-hit

Hij is er weer bij en dat is pri-hi-ma: Wolter Kroes voert voor de tweede keer in zijn carrière de Single Top 100 aan. Ik Ben Je Prooi, een duet met Isabella uit realityshow Utopia, komt deze week binnen boven aan de lijst. De laatste keer dat de zanger de eerste plaats bezette was in 2008 met zijn hit Viva Hollandia, in het kader van het EK voetbal.

"Geweldig, op nummer een binnengekomen in de top honderd", aldus Kroes vrijdagmiddag via Twitter. "Lieve mensen, ik ben helemaal uit mijn dak. Dank jullie wel allemaal. 'De Prooi' na veertien jaar op een."

Het is namelijk niet de eerste keer dat Ik Ben Je Prooi in de Single Top 100 staat. Kroes scoorde in 2000 en 2010 ook al eens een hitnotering met het nummer, dat hij in verschillende versies uitbracht. De zanger nam toen in zijn eentje de zang voor zijn rekening.

Consumentenvertrouwen VS gestegen

Het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten is deze maand toegenomen ten opzichte van juli. Dat meldden Amerikaanse media vrijdag. In een vorige raming was nog uitgegaan van een daling op maandbasis.

De graadmeter van Thomson Reuters en de universiteit van Michigan die het vertrouwen in de economie meet, kwam in de definitieve raming uit op een stand van 82,5.

Vorige maand was de index niet verder gekomen dan 81,8 punten. Aanvankelijk was geraamd dat de graadmeter in augustus naar 79,2 punten zou zijn gezakt.

26 onderzoeken naar jihadisme

In Nederland lopen momenteel 26 strafrechtelijke onderzoeken naar Nederlandse jihadisten. Dat heeft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) vrijdag gezegd tijdens een persconferentie in Den Haag. De bewindsman kondigde een reeks maatregelen aan om jihadisme in Nederland te bestrijden.

"We moeten en kunnen optreden tegen diegenen die de rechtstaat ondermijnen", zei Opstelten. "Laat ik duidelijk zijn, de jihadistische beweging is in alles het tegengestelde van waar onze rechtstaat voor staat."

Met het zogenoemde actieprogramma 'Integrale Aanpak Jihadisme' willen Opstelten en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) paal en perk stellen aan haatzaaien en extremisme in Nederland.

Er zijn 130 Nederlandse jihadisten naar Irak en Syrië vertrokken om te vechten. "Van 33 van hen is het paspoort afgenomen zeg ik uit het hoofd", zei Opstelten. Dertig jihadgangers keerden terug naar Nederland.

"We nemen maatregelen om gewelddadige jihadstrijders de pas af te snijden", benadrukte Asscher in een toelichting. "We tolereren hier geen haat. We maken haatzaaiers en ronselaars het onmogelijk hun werk hier te doen. Het is zaak de voedingsbodem voor haat weg te nemen."

Asscher en Opstelten benadrukten dat niet alle moslims over een kam mogen worden geschoren. Veel moslims hebben zich de afgelopen tijd ook fel uitgesproken tegen dit gedachtegoed, zei Asscher.

MH17-landen werken aan strafzaak

De landen die betrokken zijn bij de vliegramp in Oekraïne gaan nauwer samenwerken aan het strafrechtelijk onderzoek. Nederland, België, Australië, Oekraïne en Maleisië tekenden 7 augustus een overeenkomst voor het zogenaamde Joint Investigation Team, zo maakte het landelijk parket van het Openbaar Ministerie vrijdag bekend. Nederland gaat het team leiden.

Met de overeenkomst mogen opsporingsambtenaren ook op elkaars grondgebied werken zonder daarvoor eerst een tijdrovende aanvraag in te hoeven dienen, licht een woordvoerder toe. Daardoor kan kennis over bewijsmateriaal beter met elkaar worden gedeeld. De landen krijgen hulp van het Europese orgaan voor justitiële samenwerking Eurojust.

In Nederland, België, Maleisië, Australië en Oekraïne lopen al strafrechtelijke onderzoeken naar de vliegramp. Vanuit Nederland zijn onderzoekers en een officier van justitie aanwezig in Oekraïne.

Bij de vliegramp in het oosten van Oekraïne zijn in totaal 298 mensen om het leven gekomen, onder wie 196 Nederlanders.

Jihadronselaar blijft langer vast

De 24-jarige man uit Den Haag die woensdag werd opgepakt op verdenking van het rekruteren van nieuwe jihadstrijders blijft voorlopig vastzitten. Zijn voorarrest is met twee weken verlengd. Dat heeft de rechter-commissaris in Den Haag vrijdag bepaald.

In hetzelfde onderzoek werden donderdag in Duitsland ook een 32-jarige man en een 24-jarige vrouw uit Den Haag aangehouden. Wanneer zij worden uitgeleverd, is nog niet bekend.

De twee mannen worden verdacht van het daadwerkelijk ronselen van jihadgangers voor de strijd in Syrië en Irak. De politie verdenkt het trio verder van opruiing en haatzaaien met als doel het aanzetten tot terreur.

Lichte mannenvier naar finale WK roeien

De lichte mannenvier zonder stuurman heeft op het WK roeien in Amsterdam de finale gehaald. Joris Pijs, Jort van Gennep, Bjorn van den Ende en Timothee Heijbrock snelden op de Bosbaan in de halve finale naar de derde plaats en dat was net genoeg om zondag terug te mogen komen voor de strijd om de medailles.

Roel Braas wist het goede voorbeeld van de mannenvier niet te volgen. De skiffeur stelde teleur in de halve finale en werd slechts vijfde. Ook skiffeuse Lisa Scheenaard haalde de finale niet. Ze eindige in haar heat op de zesde en laatste plaats.

Ook de vrouwen dubbeltwee is aangewezen op de B-finale. Inge Janssen en Nicole Beukers kwamen tekort met hun vierde plaats.

Ferrari wil Haas als satellietteam

Het Formule 1-team Ferrari wil van het nieuwe Formule 1-team van Gene Haas een satellietteam maken. De nieuwe renstal debuteert in 2016 op de grid en moet volgens La Gazetta dello Sport wel een zelfstandig team vormen, maar qua vorm wel lijken op Red Bulls B-team Toro Rosso.

De nieuwe teambaas van Ferrari Marco Mattiacci haalt flink de bezem door de renstal. Verschillende belangrijke personen hebben het veld al moeten ruimen of zijn de duimschroeven aangedraaid. De Italiaan wil van het merk uit Maranello een kleinere maar meer slagvaardige organisatie maken.

Verder heeft Ferrari vanuit het verleden al nauwe banden met Sauber en Marrusia die de Italiaanse motoren gebruiken. Bij laatstgenoemde team staat ook opleidingscoureur Jules Bianchi onder contract. Volgens La Gazetta dello Sport wil Ferrari met Haas een stap verder gaan. Haas Automation is al sponsor bij de Italianen en in de toekomst zouden de beide renstallen flink samen moeten gaan werken. Mogelijk is er dan plaats voor Ferrari's opleidingscoureurs Raffaele Marciello en Antonio Fuoco.

De regels verbieden nu nog het uitwisselen van technologieën, maar Mattiacci pleit ervoor om dit mogelijk te maken. Haas zou onderdelen uit moeten gaan testen voor de hoofdmacht uit Maranello. Ook wil de Italiaan dat per coureur per seizoen meer motoren, meer motorcomponenten toegestaan worden dan de huidige vijf van ieder en dat de motoren verder ontwikkeld mogen worden. De krachtbron is momenteel een zwak punt van Ferrari.

Poetin vergelijkt beleg van Leningrad met Oekraïne

De Russische president Vladimir Poetin heeft het optreden van het Oekraïense leger in Oost-Oekraïne vrijdag vergeleken met het beleg van Leningrad van 1941 tot 1944 door de nazi's.

Inwoners van het oosten van Oekraïne worden volgens Poetin met geweld onderdrukt, omdat ze het niet eens zijn met 'coup' die in februari in Kiev werd gepleegd.

Om een eind te maken aan het bloedvergieten moet de Oekraïense regering volgens Poetin de dialoog aangaan met de rebellen, die alleen maar naar de wapens hebben gegrepen om zich te verdedigen.

Nieuwe sancties tegen Rusland mogelijk

Het uitbreiden van de Europese sancties tegen Rusland 'kan een mogelijkheid zijn', vindt premier Mark Rutte (VVD). Volgens Rutte moet het Westen blijven streven naar een politieke oplossing. Dat heeft hij vrijdag gezegd op zijn wekelijkse persconferentie.

Rutte zei dat Nederland en de Europese Unie 'zeer fel afstand nemen' van de Russische activiteiten in Oost-Oekraïne. Hij wilde het woord invasie niet in de mond nemen, maar sprak van 'verstoringen'.

De ontwikkelingen rond Oekraïne en eventuele maatregelen tegen Rusland worden zaterdag besproken op een Europese top in Brussel. Volgens Rutte wordt dan een 'breed palet aan mogelijkheden' bekeken, inclusief uitbreiding of aanscherping van de sancties.

Politie Oostenrijk valt verkeerde huis binnen

Een Oostenrijks politieteam heeft een nogal vervelend foutje gemaakt. De agenten verschaften zich met een ram in de vroege ochtend toegang tot een woning in een appartementencomplex. De slapende huurder schrok wakker en zag vervolgens de kamer vol staan met agenten getrokken wapens. De agenten hadden echter bij de buurman moeten zijn.

Volgens Josef Knoflach van de politie konden de agenten de huisnummers moeilijk lezen omdat ze het licht in de gang uitgelaten hadden om niet opgemerkt te worden.

Uiteindelijk ging het politieteam alsnog naar de naastgelegen woning. Daar werden cocaïne, cannabis en een verdachte hoeveelheid cash gevonden. Twee mannen zijn in hechtenis genomen.

De huurder die zo bruut uit de slaap der onschuldigen gewekt werd heeft volgens de politie een 'formulier voor het aanvragen van een schadevergoeding in zijn handen gedrukt gekregen'.

Code rood in IJsland ingetrokken

De autoriteiten in IJsland hebben de eerder vrijdag voor de luchtvaart afgekondigde waarschuwingscode rood weer ingetrokken. De waarschuwing was afgegeven na een eruptie bij de vulkaan Bardarbunga. Er werd gevreesd voor een aswolk, maar die bleef uit.

De eruptie deed zich vrijdagochtend voor bij een scheur in het lavaveld Holuhraun, ten noorden van de Dyngjujökull-gletsjer. Uit voorzorg werd het luchtruim in een omtrek van zes kilometer en tot 1524 meter hoogte gesloten, maar dit had geen gevolgen voor commerciële vluchten over IJsland.

In 2010 leidde een uitbarsting van de vulkaan Eyjafjallajökull tot chaos in het luchtverkeer. Het Europese luchtruim werd vijf dagen gesloten en duizenden vluchten werden geannuleerd. Vulkaanas kan grote schade veroorzaken aan vliegtuigmotoren.

Terreurdreiging Groot-Brittannië verhoogd

De Britse regering heeft het terreurdreigingsniveau vrijdag verhoogd van 'aanzienlijk' tot 'ernstig', het een na hoogste niveau. Dit betekent volgens minister van binnenlandse zaken Theresa May dat een terreuraanslag 'zeer waarschijnlijk' is, maar zij benadrukt dat de regering geen aanwijzingen heeft dat zo'n aanslag ook op til is.

Het terreurdreigingsniveau wordt vastgesteld door het Joint Terrorism Analysis Centre (JATC), een onderdeel van de binnenlandse veiligheidsdienst MI5.

Reddingsactie voor kompels Nicaragua

Reddingswerkers proberen in het noorden van Nicaragua 25 mijnwerkers te bevrijden uit hun benarde positie in een goudmijn. De kompels kwamen vast te zitten na een aardverschuiving donderdag.

Het lijkt erop dat alle kompels nog in leven zijn, zei een woordvoerster van de regeringspartij FSLN vrijdag tegen de tv-zender Channel 4. Volgens haar hebben de reddingswerkers hun stemmen gehoord. Ze proberen nu contact te leggen en hen via oude tunnels te bereiken.

De goud- en zilvermijn El Comal ligt in het stadje Bonanza, ruim vierhonderd kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Managua. De mijnwerkers zouden op een diepte van bijna twintig meter vastzitten.

Wereldtitels en medailles voor para-dressuurploeg

De Nederlandse ploeg heeft op de Wereldruiterspelen - het WK in de paardensport - uitgehaald op de slotdag van de para-dressuurcompetities. Nadat eerder al één keer goud, twee keer zilver en twee keer brons werd gewonnen kwamen daar vrijdag - de dag van de kür - nog meer medailles bij.

De eerste medaille van de dag kwam op naam van Nicole den Dulk in de klasse Ib. Zij pakte met haar paard Wallace het brons achter de Brit Lee Pearson en de Oostenrijkse paralympisch kampioen Pepo Puch. Den Dulk pakte eerder tijdens het toernooi ook al brons.

Het grootste succes kwam in de klasse II. Met 76,350% bleef Rixt van der Horst met Uniek de Canadese Lauren Barwick met een bijzonder kleine marge voor: 0,1%, goed voor de wereldtitel voor Van der Horst. Demi Vermeulen liet met Vaness 71,900% noteren, goed voor het brons.

Twee jaar geleden moest Sanne Voets op de Paralympische Spelen nog genoegen nemen met de vierde plek in de klasse III, maar in Normandië nam ze wraak. Met 77,450% bleef ze de concurrentie stuk voor stuk voor en pakte ze met haar paard Vedet PM de wereldtitel. Eerder in het toernooi pakte ze al zilver achter de Duitse paralympisch kampioene Hannelore Brenner, die nu op haar beurt het zilver kreeg omgehangen.

Nieuwe en betere Nintendo 3DS aangekondigd

Nintendo heeft zojuist twee nieuwe versies van de 3DS aangekondigd. De nieuwe non-XL-versie beschikt over een beeldscherm met een diagonaal van 3,88-inch, de nieuwe "XL"-versie zal worden uitgerust met schem met een diagonaal van 4,88-inch.

Een van de meest opvallende wijzigingen is de nieuwe slide 'C-stick' boven de ABXY-knoppen, die nu groter lijken en verschillende SNES-achtige kleuren hebben. De C-stick zal hetzelfde werken zoals de gele stick die we kennen op de GameCube-controller. Hierdoor krijgen we eindelijk twee analoge besturingsmogelijkheden. Er zijn ook twee nieuwe schouderknoppen, genaamd ZR en ZL toegevoegd.

De CPU is ook opgevoerd waardoor onder andere de internetbrowser en Miiversie sneller zullen reageren. Nieuwe games, zoals de zojuist aangekondigde Xenoblade, die gebruik gaan maken van de nieuwe features, zullen daar door niet werken op de huidige Nintendo 3 DS-systemen. Ook is de accuduur verbetert en de nieuwe 3DS zou tot 7 uur mee moeten gaan.

New Nintendo 3DS

Nintendo liet tevens weten dat de Amiibo-figuren ook zullen werken op de nieuwe 3DS doordat er een NFC-chip is toegevoegd. Ook zijn de nieuwe schermen verder doorontwikkeld en hier door is het mogelijk geworden om een grotere kijkhoek te creëren tijdens het gebruik van het 3DS 3D-effect.

Nintendo 2015

New 3DS 2015

De nieuwe Nintendo 3DS en nieuwe Nintendo 3DS XL zullen al op 10 oktober in Japan verschijnen voor een omgerekend bedrag van ongeveer 115 en 140 Euro. In Europa zullen we helaas moeten wachten tot 2015.

FOK!sport foto-onderschrift week 35

Elke week hebben we hier op FOK!sport een nieuwe ronde van het FOK!sport foto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we opzoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de FOK!sport redactie) was 3rr0r met het volgende onderschrift: "Nieuwe sponsor Kleenex zorgt voor dubbele dienst NAC shirtjes."

De opgave van deze week:

Daniel Ricciardo en Valtteri Bottas nemen het ervan op het podium na afloop van de Grand Prix van België. Wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)
Daniel Ricciardo en Valtteri Bottas nemen het ervan op het podium na afloop van de Grand Prix van België. Wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)

Nu ook ebola in Senegal

Het ebolavirus heeft ook in Senegal toegeslagen. Artsen hebben vastgesteld dat een Guinese jongeman die in Senegal verblijft het dodelijke virus onder de leden heeft, heeft minister van Volksgezondheid Awa Marie Coll Seck vrijdag bekendgemaakt.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwde donderdag dat de gevreesde ziekteverwekker in West-Afrika steeds sneller om zich heen grijpt. Van de drieduizend mensen die de ziekte de afgelopen maanden opdeden is ruim de helft bezweken. Ebola heeft zich inmiddels verspreid over Guinee, Liberia, Sierra Leone en Nigeria.

Wapens VS naar Libanon

Libanon heeft deze week een eerste zending wapens uit de Verenigde Staten in ontvangst genomen. Een deel van de wapens werd vrijdag tentoongesteld op een luchtmachtbasis bij Beiroet. Het ging onder meer om antitankgranaten, mortieren en geweren.

Volgens de Amerikaanse ambassadeur David Hale hebben de Libanese strijdkrachten met spoed om hulp gevraagd nadat islamitische extremisten een Libanese plaats aan de grens met Syrië onder de voet hadden gelopen.

Sinds 2006 hebben de VS voor ruim een miljard dollar militaire hulp aan Libanon geleverd.

Online boodschappen doen neemt vlucht

Consumenten besteden dit jaar drie keer meer aan online boodschappen dan vorig jaar. Zo'n 660 miljoen euro aan levensmiddelen rekenen ze dit jaar via internet af. Dat meldt Deloitte vrijdag op basis van een enquête onder ruim 2400 consumenten.

Het aantal Nederlanders dat online zijn winkelwagen vult, is bovendien verdubbeld. Zes procent van de Nederlandse consumenten bestelt weleens boodschappen via internet, tegen drie procent vorig jaar. De gemiddelde online consument gaat per maand 1,75 keer online om boodschappen te doen. Vorig jaar was dat nog eens per maand.

Jaarlijks geven consumenten 33,6 miljard euro aan boodschappen uit. Twee procent daarvan gebeurt via online services, meldt onderzoeker Paul op Heij vrijdag.

Tachtig procent van de aankopen vindt plaats bij Albert, de online boodschappenservice van Albert Heijn. Het digitale monopolie van de grootgrutter uit Zaandam slinkt wel doordat er steeds meer concurrenten zijn die online boodschappendiensten aanbieden. Het groeiend aantal aanbieders is de voornaamste oorzaak van de stijging in het aantal consumenten dat digitaal boodschappen doet, aldus Op Heij.

Door de toegenomen concurrentie is het gemiddelde bedrag per bon dit jaar wel lager dan in 2013. Dat komt doordat aanbieders het minimale bestedingsbedrag hebben verlaagd of zelfs opgeheven om concurrerend te blijven. Wie online zijn boodschappenlijstje heeft afgewerkt, rekent gemiddeld 76 euro af.

Hamer nieuwe voorzitter SER

PvdA-Kamerlid Mariëtte Hamer wordt de nieuwe voorzitter van de Sociaal Economische Raad (SER). De ministerraad heeft daar vrijdag mee ingestemd. De 56-jarige sociaaldemocraat volgt Wiebe Draijer op, die 1 juli vertrok om als topman aan de slag te gaan bij de Rabobank.

De benoeming gaat in voor een periode van twee jaar. Hamer zat de afgelopen zestien jaar in de Tweede Kamer voor de PvdA. In die periode was zij ook tijdelijk voorzitter van de partij en gaf ze twee jaar lang leiding aan de Kamerfractie.

Vooral achter de schermen verwierf het Kamerlid faam vanwege haar kennis van sociale zaken. Tijdens deze kabinetsperiode was zij betrokken bij de onderhandelingen over een sociaal akkoord tussen werkgevers, werknemers en kabinet.

De SER is een adviesorgaan van de regering waarin ook werkgevers en vakbonden zijn vertegenwoordigd. De positie van SER-voorzitter was bijna twee maanden vacant, sinds Draijer vertrok om topman te worden bij de Rabobank. Al snel na die aankondiging liet minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) aan de werkgevers en werknemers weten dat Draijers opvolger een vrouw moest zijn.

Duitsland beticht Moskou van militaire interventie

De Duitse regering heeft Rusland er vrijdag van beschuldigd in het oosten van Oekraïne een militaire interventie te hebben uitgevoerd. Aanleiding zijn de berichten dat Russische militairen in Oekraïne actief zijn en dat er steeds meer wapens vanuit Rusland naar de separatisten in Oekraïne stromen. Deze 'optelsom' komt neer op een militaire interventie, aldus de Duitse regeringswoordvoerder Steffen Seibert.

Seibert zei voorts dat op de top van de Europese Unie, die dit weekeinde in Brussel plaatsvindt, zal worden gesproken over verdere strafmaatregelen tegen Rusland. Wapenleveranties aan Oekraïne sloot hij uit. Eerder heeft de Oekraïense minister van buitenlandse zaken Pavlo Klimkin de westerse bondgenoten juist gevraagd om wapenleveranties.

Donderdag sprak ook de Oekraïense president Petro Porosjenko van een militaire interventie van Rusland. Het Westen beschuldigde Rusland ervan te liegen over zijn betrokkenheid bij de onrust. Ook werd de Russen aangewreven dat zij het conflict alleen maar verergeren met hun bemoeienis.

De NAVO had het donderdag over een militaire inval en de speciale Oekraïne-commissie van de NAVO kwam vrijdag bijeen voor overleg. Volgens de commissie is het 'duidelijk dat Russische militairen en materieel illegaal de grens zijn overgestoken in het oosten en zuidoosten van Oekraïne'. Het is volgens de commissie geen incident, maar onderdeel van een patroon dat al maanden aan de gang is en alleen maar tot doel heeft Oekraïne te destabiliseren. De inval werd in stevige bewoordingen afgekeurd en de commissie riep Moskou op zijn acties te staken en de situatie te de-escaleren.

Helmen en vesten nog niet bij Koerden

De Koerden die in Irak strijden tegen Islamitische Staat (IS) kunnen de Nederlandse helmen en kogelwerende vesten op zijn vroegst na het weekend verwachten. Dat heeft minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) vrijdag na afloop van de ministerraad gezegd.

"Het materieel is er op dit moment nog niet", aldus Hennis over de duizend gevechtshelmen en duizend kogelwerende vesten die een week geleden werden toegezegd. Volgens de bewindsvrouw is zo'n transport niet een-twee-drie geregeld.

De bewindsvrouw zei verder niet uit te sluiten dat er meer materieel aan de Koerden wordt geleverd. Hoewel ze dat niet waarschijnlijk acht, kan dat ook om wapens gaan.

"Wij blijven steeds kijken naar zaken waaraan wij kunnen bijdragen. Of het nu gaat om het leveren van nog meer goederen, of om het uitvoeren van bepaalde transporten. We blijven dat steeds in kaart brengen", aldus Hennis.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) liet donderdag al weten dat het niet waarschijnlijk is dat Nederland wapens gaat leveren aan de Koerden omdat zij vooral wapens van Russische makelij gebruiken, waarover Nederland niet beschikt.

Tamponfoto Heleen van Royen onder de hamer

Heleen van Royen veilt allerhande memorabilia rond haar eigen persona. Geïnteresseerden kunnen via online veilinghuis Catawiki tot volgende week vrijdagavond onder meer bieden op een selfie van de schrijfster waarop te zien is hoe ze een bebloede tampon uit haar vagina haalt, een vibrator en een privélezing. Op de tamponfoto is al driehonderd euro geboden.

Ook op andere 'seksselfies' van de schrijfster kan worden geboden, waaronder tal van naaktfoto's. Voor de privélezing komt Van Royen bij de hoogste bieder thuis om voor te lezen uit eigen werk.

De selfies van Van Royen hangen nog tot 6 september in het Letterkundig Museum. De schrijfster documenteerde haar leven een jaar lang tot in detail voor het project. Eerder werd een naaktfoto die ze maakte met haar mobiel geveild voor 1500 euro.

MH17-herdenkingsconcert in Gelredome gaat niet door

Het herdenkingsconcert voor de slachtoffers van vlucht MH17 dat volgende maand zou worden gehouden in het Gelredome, gaat niet door. Dat meldt de organisatie vrijdag op Facebook. De Zoetermeerse gitarist en initiatiefnemer Frank Ong-Alok vindt het 'niet wenselijk' om twee grote nationale herdenkingen zo kort op elkaar te laten volgen.

Het concert in Arnhem was gepland voor 17 september. Op 10 november wordt in de Rai in Amsterdam de nationale herdenking gehouden. Ong-Alak en de stichting Faces of MH17 onderzoeken momenteel of het mogelijk is om het concert op een ander moment alsnog te laten plaatsvinden. "Eventueel in samenwerking met de overheid", is te lezen in een verklaring.

De intentie van de door Ong-Alok opgerichte stichting 'was en is nog steeds om een ingetogen herdenkingsconcert te organiseren met tal van Nederlandse artiesten'. De organisatie wil daarmee naar eigen zeggen een 'troostmoment creëren voor de nabestaanden en alle geraakten van deze trieste gebeurtenis'.

Het Gelredome had eind juli laten weten bereid te zijn om mee te werken aan het herdenkingsconcert. Onder anderen Ilse de Lange, Candy Dulfer en Janine Jansen hadden bovendien hun medewerking al toegezegd.

'Beyond: Two Souls naar PlayStation 4'

Dat de Last of Us: Remastered voor PlayStation 4 een groot succes is zal niemand ontgaan zijn. Als we de Franse gamesite Gameblog mogen geloven gaat de game Beyond: Two Souls van Quantic Dream zeer waarschijnlijk ook een opwachting maken op Sony's PlayStation 4.

Hoewel dit bericht nog niet officieel door Sony of Quantic Dream bevestigd is, weet Gameblog al wel een titel te melden namelijk, Beyond Two Souls: Director's Cut. De game zal naast de last-gencontent ook 'deleted scenes' en de 'baby stage' bevatten.

Het is dus even wachten op een reactie vanuit Sony, maar als het waar is dan heeft de PlayStation 4 er weer een interessante remake bij.

B2S2

Augmented reality komt dichterbij met bril

Andrew Maimone, promovendus aan de Universiteit van North Carolina, werkt aan een vernieuwde augmented reality-bril. Via augmented reality kun je allerlei extra informatie zien over jouw omgeving. Zo kun je bijvoorbeeld, terwijl je op straat loopt, via de bril een kaart bekijken of gebruikmaken van GPS.

Augmented reality-brillen bestaan al een tijdje, maar op dit moment wordt het vooral toegepast met smartphones en tablets. Veel mensen hebben wel eens gehoord van Google Glass. Veel van deze brillen zijn echter log en relatief zwaar (in vergelijking met gewone brillen) omdat er veel hardware op de brillen zit. 

Verder is het lastig om de beelden goed te kunnen zien. Het gezichtsveld, het gebied wat je kunt zien, is namelijk erg klein. De beste commerciële AR-brillen die je nu kunt kopen hebben namelijk maar een gezichtsveld van 40 graden of minder. Ter vergelijking: twee menselijke ogen hebben een gezichtsveld van 140 graden. 

Maimone heeft nu een prototype gemaakt wat meer lijkt op een alledaagse bril. De glazen zijn dunner, de bril is lichter én je kunt veel meer zien. Het gezichtsveld is 110 graden, wat ervoor zorgt dat je alles wat op de bril verschijnt veel beter kunt zien. Dat laatste is een enorme stap vooruit, want het is de eerste AR-bril met zo'n groot gezichtsveld. In de onderstaande video wordt dit uitgelegd.


In de video gebruiken ze nog een waveguide, een plaatje met veel kleine gaatjes erin, maar dit hoeft niet. Alles met kleine, gekleurde puntjes zou moeten werken. 

Maimone noemt zijn bril de Pinlight Display. Dit komt omdat het gebruik maakt van een doorzichtig plaatje met allemaal kleine, gekleurde puntjes erop genaamd 'pinlights'. Tussen dit plaatje en het oog zit nog een kleine, doorzichtige LCD-modulator. Het licht gaat hier doorheen en vormt een scherp beeld van wat je moet zien. Het beeld is nu ondersteboven, maar dit wordt aangepast door de software in de bril zelf. 

Mensen die een bril nodig hebben om te kunnen zien, worden ook niet vergeten. Omdat de beelden gedeeltelijk gevormd worden door de software van de bril zelf, zouden ze de afbeelding ook zo kunnen aanpassen dat het alsnog werkt bij verschillende oogsterktes. 

Maar wat kun je er eigenlijk mee? "Ik zou het fantastisch vinden als ik mijn weg kon vinden in een stad door virtuele puntjes te volgen op de stoep. Ik zou het geweldig vinden als ik elke dag een soort virtuele lunch met mijn vrouw had, alsof ze tegenover mij aan tafel zit. Het zou handig zijn als ik de namen van nieuwe kennissen naast ze kon zien," zegt Maimone. "Ik wil dat dit allemaal moeiteloos kan via mijn bril, en als het zo ver is, denk ik dat wij computerbeelden zullen beschouwen als een onderdeel van ons zicht, in plaats van iets wat je alleen kunt doen met externe schermen."

Er is alleen nog een nadeeltje: de beeldkwaliteit en resolutie zijn nog erg laag. Op dit punt scoren de AR-brillen die nu op de markt zijn beter. Zien jullie augmented reality als de toekomst, of meer als een leuke gimmick?

[Upd] [WK Judo] Polling verliest strijd om het brons, G. Elmont zevende

Kim Polling (-70 kg) heeft niet te finale weten te bereiken op het wereldkampioenschap judo in Chelyabinsk. In de halve finale verloor ze van de Colombiaanse Yuri Alvaer op ippon. 

Polling probeerde de titelverdedigster Alvaer steeds op te tillen en te werpen. Alvaer bood daar tegenstand tegen en nam de tilpoging steeds over. Bij de derde poging ging het helemaal mis en was het ippon voor de Colombiaanse. Voor Polling resteert straks het duel om brons. 

Update 13.25 uur

Guillaume Elmont (-81 kg) zal niet gaan strijden om brons. In de herkansing verloor hij van de Rus Kirill Denisov. Elmont scoorde zelf eerst een waza-ari, maar nog geen twintig tellen later deed Denisov hetzelfde. De Rus nam vervolgens Elmont in de houdgreep, wat hem zijn tweede waza-ari en dus ippon opleverde. Elmont moet genoegen nemen met een zevende plaats. 

Update 14.15 uur

Kim Polling is teleurstellend vijfde geworden. In de strijd om het brons verloor ze van Katarzyna Klys uit Polen. De geboren Groningse was de hele dag al niet in vorm en dat leek in de wedstrijd na de verloren halve finale helemaal tot uiting te komen. 

De nummer één van de wereldranglijst nam geen initiatief en al haar pogingen voor een aanval bleven nauwelijks succesvol. Toch kwam ze een yuko voor. Dit bleek uiteindelijk niet genoeg want Klys kon Polling op haar wel werpen, wat een waza-ari opleverde. Dit bleek genoeg voor de winst. 

Clasie blijft Feyenoord trouw

Jordy Clasie voetbalt ook de rest van dit seizoen voor Feyenoord. De 23-jarige middenvelder heeft zijn contract bij de Rotterdamse club opengebroken en verlengd tot medio 2018. Dat maakte Feyenoord vrijdag bekend. Clasie maakte in het seizoen 2011-2012 zijn profdebuut bij Feyenoord en speelde inmiddels honderd competitieduels.

Clasie stond na het WK in de belangstelling van diverse clubs, waarvan Porto het meest concreet werd. Met het ondertekenen van zijn nieuwe contract heeft hij echter besloten bij Feyenoord te blijven. "De club spreekt met deze verbintenis veel vertrouwen in mij uit, terwijl ik veel vertrouwen heb in de toekomst van de club", zegt hij op de website.

Martin van Geel ziet de contractverlenging als 'fantastisch nieuws voor de hele club'. "Jordy is een kind van Feyenoord. Ik ben ontzettend blij dat hij bij ons blijft." De technisch directeur zag eerder basisspelers Bruno Martins Indi, Stefan de Vrij, Graziano Pellè en Daryl Janmaat uit Rotterdam vertrekken.

[EL] Feyenoord treft Sevilla, PSV loot Panathinaikos

Feyenoord neemt het in de poulefase van de Europa League op tegen Sevilla, Standard Luik en HNK Rijeka. De Rotterdamse club is daarmee gekoppeld aan de titelverdediger.

PSV is in Groep E van de Europa League gekoppeld aan Dinamo Moskou uit Rusland, het Griekse Panathinaikos en Estoril uit Portugal. PSV komt twee bekenden van de de Eindhovense club tegen. Balázs Dzsudzsák en Stanislav Manolev zullen met Dinamo Moskou terugkeren in Eindhoven. Ook Marcus Berg zal éénmalig terugkeren in Eindhoven. Hij speelt bij Panathinaikos.

De groepswedstrijden worden gespeeld op 18 september, 2 en 23 oktober, 6 en 27 november en 11 december. Van iedere groep zullen de nummers één en twee doorgaan de knockoutfase van de Europa League. De finale wordt op 27 mei 2015 in de Poolse hoofdstad Warschau gespeeld.

Loting groepsfase Europa League

Groep A: Groep B: Groep C: Groep D:
Villarreal (Spa) FC Kopenhagen (Den) Tottenham Hotspur (Eng) R.B. Salzburg (Oos)
Bor.M'gladbach (Dui) Club Brugge (Bel) Besiktas (Tur) Celtic (Sch)
FC Zürich (Zwi) Torino (Ita) Partizan Belgrado (Ser) Dinamo Zagreb (Kro)
Apollon Limasol (Cyp) HJK Helsinki (Fin) Asteras Tripolis (Gri) FC Astra (Tur)
Groep E: Groep F: Groep G: Groep H:
PSV Internazionale (Ita) Sevilla (Spa) Lille (Fra)
Panathinaikos (Gri) Dnipro Dnipropetrovsk (Oek) Standard Luik (Bel) VfL Wolfsburg (Dui)
Estoril (Por) Saint-Etienne (Fra) FEYENOORD Everton (Eng)
Dinamo Moskou (Rus) FK Qarabag (Aze) HNK Rijeka (Kro) Kuban Krasnodar (Rus)
Groep I: Groep J: Groep K: Groep L:
Napoli (Ita) Dinamo Kiev (Oek) Fiorentina (Ita) Metalist Charkov (Oek)
Sparta Praag (Tsj) Steaua Boekarest (Roe)  PAOK Saloniki (Gri) Trabzonspor (Tur)
Young Boys (Zwe) Rio Ave (Por) Guingamp (Fra) Legia Warschau (Pol)
Slovan Bratislava (Slo) Aalborg BK (Den) Dinamo Minsk (WRu) Sport.Lokeren (Bel)

Sophia Loren gelauwerd door American Film Institute

Sophia Loren wordt in het zonnetje gezet door het American Film Institute (AFI). De organisatie, die zich inzet voor de Amerikaanse cinema, vertoont 12 november onder meer een opgepoetste versie van Matrimonio all'Italiana. De film, die vijftig jaar geleden verscheen, leverde de 79-jarige Italiaanse actrice een Oscar op.

Loren was in 1961 de allereerste actrice die de filmprijs won voor een niet-Engelstalige rol. Andere bekende films waarin ze was te zien zijn onder meer Houseboat, It Started in Naples en Il Viaggio. Ze is nog altijd actief als actrice. "Sophia Loren is een zeldzaam voorbeeld van het feit dat echt talent tijdloos is", zegt AFI-president Bob Gazzale op de website van de organisatie.

Het eerbetoon aan de actrice vindt plaats op het jaarlijkse AFI Fest. Het festival wordt van 6 tot en met 13 november gehouden in Hollywood.


Sophia Loren gelauwerd door American Film Institute (Foto: Novum)

Hiddink: "Kijken hoe Afellay ervoor staat"

De grootste verrassing in de selectie van Guus Hiddink was Ibrahim Afellay. De bondscoach wil kijken hoe de speler van Olympiakos ervoor staat. Hiddink liet Afellay in februari 2004 debuteren bij Oranje en had hem tot medio 2006 onder zijn hoede in Eindhoven.

Hij belde zijn de 44-voudig international zelf op met het heuglijke nieuws van zijn selectie voor Oranje. Afellay, nu Olympiakos, speelde op 14 november 2012 tegen Duitsland (0-0) zijn laatste interland. "Afellay gaf aan blij te zijn", aldus Hiddink tijdens de persconferentie in Zeist. "Met mijn verleden met hem heeft deze selectie niks te maken. Toen was hij een jonkie die behoorlijk presteerde. Maar dat is geen reden om hem nu te selecteren."

"Hij is lang weggeweest, heeft een vervelende periode gehad, maar in deze tien dagen gaan we kijken hoe hij ervoor staat", aldus de bondscoach. "Hij heeft een transfer gemaakt naar Olympiakos, geen kleine club, speelt Champions League. Zijn selectie heeft ook te maken met wat probleempjes op middenveld bij Oranje. Georginio Wijnaldum is niet helemaal fit en Nigel de Jong is goed in training, maar moet zich weer laten zien bij zijn club."

Ook Erik Pieters maakte zijn rentree in Oranje. De linksback van Stoke City speelde op 11 juni 2013 tegen China zijn laatste interland. "We willen alle posities dubbel bezet hebben en zien ook dat andere spelers, als Daley Blind, zich ontwikkelen naar andere posities. Ik heb hem al een paar keer gezien voor mijn aanstelling en toen speelde hij een degelijke partij."

NAVO: Russen vechten in Oekraïne

Russische troepen voeren volgens de NAVO in Oekraïne gevechtsoperaties uit. Het bondgenootschap ziet dat als een ernstige schending van de soevereiniteit en de territoriale integriteit van Oekraïne. Dat heeft NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen vrijdag gezegd tijdens een persconferentie.

Het Russische leger schiet volgens de NAVO zowel over de grens op Oekraïense doelen als in Oekraïne zelf. De NAVO had donderdag al satellietbeelden vrijgegeven waarop Russische troepen in Oekraïne te zien zouden zijn.

Volgens Rasmussen heeft Rusland ook veel troepen aan de grens.

 De Russen hebben dan wel weer mooie liedjes om bij het binnenmarcheren van Oekraïne te zingen. 

Oculus Rift in de achtbaan

Een Duitse professor genaamd Thomas Wagner bedacht dat achtbanen op dit moment niet spannend genoeg zijn dus heeft hij een programma geschreven voor Oculus Rift.

Zodra je de achtbaan instapt krijg je de Oculus Rift op en gaat het beginnen. Het programma is precies zo gemaakt dat het precies de bewegingen van de achtbaan aanhoud. Enige verschil is alleen dat je nu door de lucht of de ruimte vliegt. 

Harmonix teast A City Sleeps

Ontwikkelaar Harmonix Music Systems, bekend van Guitar Hero, Rock Band en Dance Central lanceert in oktober een muzikale shoot ‘em up genaamd A City Sleeps. Een 2D shooter sidescroller is niet het genre spel dat je verwacht van Harmonix.

De stad SanLo is in slaap gevallen. Poe, het jongste lid van een oeroude clan van droomuitdrijvers genaamd The Silk is de enige die redding kan brengen. Zij kan de dromen van de mensen binnendringen en moet ze schoonmaken om zo de geheimen van de stad te ontdekken. Ze heeft een legendarisch Koto-zwaard bij zich en geestmaatjes die haar helpen bij haar queeste. Haar geestmaatjes kunnen objecten in de wereld aansturen om Poe te helpen tegen hordes vijanden.

De levels worden met de hand gemaakt en de wereld reageert op de soundtrack. Harmonix beschrijft de besturing als “classic twin-stick hardcore shoot ‘em up sensibilities with moment-to-moment tactical choices”.

A City Sleeps komt 16 oktober uit voor pc en Mac. Preorders bestellen kan via Steam.

Obama: geen VS-actie Oekraïne

Tegenover verslaggevers stelde de president van de Verenigde Staten dat militair ingrijpen in Oekraïne voor de VS uitgesloten is. Dat schrijft de NOS.

Obama stelt dat hoewel Oekraïne geen NAVO-lid is, het aan de NAVO zal zijn om eventuele grenzen te stellen aan de (pro-)Russische opmars in het oosten van het land. Dit omdat Oekraïne direct grenst aan een heel aantal NAVO-lidstaten.

Volgende week komen vertegenwoordigers van de NAVO-landen bijeen op een NAVO-top in Wales. Ook Barack Obama zal daar naar eigen zeggen bij zijn.

Bijna alleen mannen op Wii U eShop

Nintendo heeft een aantal statistieken bekendgemaakt in een video voor Unite 2014. Zo zijn 90 procent van alle Wii U's verbonden met het internet en heeft 70 procent van de gebruikers wel eens de eShop bezocht. Op zich niet zo schokkend, totdat je bij het percentage man en vrouw komt.

Maar liefst 93 procent van de bezoekers aan de Wii U eShop is mannelijk. Maar zeven procent is vrouw. Het lijkt er dus op dat het Nintendo niet is gelukt om veel vrouwelijke gamers aan te spreken. Een andere mogelijkheid is dat mensen maar één account op de Wii U aanmaken, die vervolgens door meerdere mensen wordt gebruikt. Hierdoor zouden vrouwen die ook de eShop bezoeken niet worden meegeteld. 

De meeste eShop-bezoekers, 46 procent, zijn tussen de 25 en 34 jaar oud. De groep van 18 tot en met 24 jaar oud volgt met 33 procent. 

Hieronder is de, uh, video te bekijken. 

Oekraïne wil lid NAVO, EU worden

De premier van Oekraïne, Arseny Jatsenjoek, zal het parlement verzoeken om Oekraïne zo snel mogelijk NAVO-lid te laten worden. Dat schrijft de BBC.

Een wetsvoorstel om de status van Oekraïne als land dat bij geen van beide militair-politieke blokken (NAVO en Rusland) hoort, op te heffen. Er wordt met die wet voorkomen dat Oekraïne zich aan kan sluiten bij een Russisch blok.

Ook wordt behalve een snelle toetreding tot de NAVO, nog steeds een opname in de EU geambieerd. Het hoeft niet gezegd te worden dat wanneer Oekraïne tot de NAVO toe zou treden, de NAVO-lidstaten direct in het huidige conflict betrokken worden.

Wippen tijdens het autorijden

Ik heb geen rijbewijs. Ooit heb ik geprobeerd het te halen. Theorie was geen probleem, maar de praktijk wel. Ik had les bij rijschool 'de Centrale'. Die was lekker goedkoop, maar achteraf bleek dat hij ook puur slecht was. Steeds een andere instructeur. Ik moest met 39 graden koorts examen doen en de examinator ging naar Delft. Ik weet niet of jullie ooit in Delft hebben gereden met de auto, maar dat valt niet mee.

Oekraïeners blazen 12 Russen en zichzelf op

Twee gewond geraakte officieren in het Oekraïense leger zouden donderdag zijn omsingeld door Russische paratroopers. Daarbij bliezen ze zichzelf uiteindelijk op. Dat stelt de Kyiv Post.

Volgens het Oekraïense ministerie van Defensie werden de twee mannen van de 51ste Brigade, Oleksandr Kandesiuk en Oleksiy Shepeliuk, door Russische troepen ingesloten en konden ze niet meer wegkomen.

Naar verluidt bliezen ze zich op het allerlaatste moment op. Daarbij namen ze behalve zichzelf, ook twaalf Russische luchtlandingstroepen mee het graf in.

Als het voorval inderdaad zo is gebeurd, doet het vanzelfsprekend denken aan Jan van Speijk, die zichzelf liever opblies met boot en al, dan zijn schip aan de Belgen over te geven. 

Hij zei toen Belgische overname van het schip op 5 februari 1831 nabij Antwerpen niet meer te voorkomen leek: "En een infame Brabander worden? Dan liever de lucht in." Vervolgens stak hij zijn sigaar in het buskruit. 28 van de 31 bemanningsleden en een onbekend aantal Belgen kwamen daarbij om het leven.

Twintig procent minder films op IFFR

Het International Film Festival Rotterdam (IFFR) gaat volgend jaar minder films vertonen. De komende editie wordt het totaal aantal speelfilms in de hoofdprogramma's met zo'n twintig procent teruggebracht. Het festival wil op die manier alle geselecteerde films de aandacht geven die ze verdienen.

Vaste onderdelen Bright Future en Spectrum worden elk gesplitst: een deel bestaande uit films die hun première beleven en een deel bestaande uit hoogtepunten van andere filmfestivals. Bovendien introduceert het IFFR een nieuw onderdeel. Limelight richt zich op nieuw werk van aansprekende namen en in het oog springende films.

Het IFFR vindt plaats van 21 januari tot en met 1 februari.

Ervaar retrogames bij Beeld en Geluid

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid organiseert op 12, 13 en 14 september de Retro Game Experience. Tijdens deze drie dagen kun je de Eurocade Arcade bezoeken, gamen op retroconsoles en -computer en twee tentoonstellingen bekijken over LucasArts en Nintendo's Gunpei Yokoi.

De arcadehal heeft meer dan veertig kasten staan waarop je games kunt spelen als Pacman, Donkey Kong, Space Invaders, Computer Space en meer. Ook het lijstje van retroconsoles en -computers is uitgebreid: je zult systemen als de Amiga 500, Turbo Grafx, PlayStation 1 en Neo Geo kunnen uitproberen.

De tentoonstelling over LucasArts laat alle games die het bedrijf ooit heeft uitgebracht zien. Dit zijn vooral de humoristische point-and-click adventures waar LucasArts bekend mee is geworden. Een aantal hiervan zijn ook speelbaar op de Game Experience. De tentoonstelling over Nintendo gaat over de jaren vóór Super Mario, en dan met name de creaties van Gunpei Yokoi. 

Verder zijn er nog retro-achtige kunstwerken te bewonderen, is er chiptune-muziek om te beluisteren en worden er ook nog een aantal films over retrogaming vertoond. 

De Retro Game Experience is te bezoeken tussen 10:00 en 17:30. Een kaartje kost 15,00 euro voor volwassenen. Een jeugdkaartje kost 8,00 euro. Meer informatie kun je vinden op de site

Poetin: 'Laat omsingelde Oekraïeners gaan'

De Russische president Vladimir Poetin heeft vrijdag pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne opgeroepen om Oekraïense militairen die zijn omsingeld te laten gaan. Enkele uren eerder beschuldigde Oekraïne Rusland er nog van het land te zijn binnengevallen met tanks, artillerie en militairen. Het Westen beschuldigde Moskou er bovendien van dat het liegt over de rol die Rusland speelt.

"Ik dring er bij de opstandelingen op aan een humanitaire corridor te openen voor Oekraïense militairen die omsingeld zijn om zo nodeloze slachtoffers te voorkomen", zei Poetin volgens een verklaring op de website van het Kremlin.

Poetin doelt vermoedelijk op de Oekraïense militairen die al ruim een week vastzitten in de strategische plaats Ilovajsk, ten oosten van Donetsk. Een rebellenleider in Donetsk reageerde direct op de oproep van Poetin. Hij zei dat de Oekraïense militairen eerst hun wapens moeten neerleggen voordat ze mogen vertrekken.

Poetin ging in de verklaring niet in op de beschuldigingen dat Rusland militair aanwezig is in Oekraïne. In plaats daarvan prees hij de 'opstandelingen' voor het 'ondermijnen van de militaire operatie van Kiev die de levens van de inwoners van Donbass in gevaar gebracht en al heeft geleid tot een enorm aantal burgerslachtoffers'.

Ongelukkig einde aan historisch WK badmintonner Pang

Eric Pang is er net niet in geslaagd om zich te plaatsen voor de halve finale van het WK badminton in Kopenhagen. De Nederlander werd eerder al de eerste Nederlandse man ooit die de kwartfinale haalde op een WK. Daarin moest hij ondanks veel kansen echter het hoofd buigen voor de Indonesiër Tommy Sugiarto, de nummer vijf van de wereld.

Pang begon niet heel goed aan de wedstrijd en kwam al snel op 1-4 achter. Daarna ging het echter een stuk beter en korte tijd later stond hij met 7-6 zelfs voor. Sugiarto liet zijn klasse zien en bouwde weer een flinke voorsprong op, maar via een aantal mooie punten kwam Pang toch weer terug en pakte hij zelfs een 19-18 voorsprong.

Op dat moment sloeg de Nederlander de shuttle op de lijn, maar hij werd onterecht uit gegeven en Pang besloot geen challenge aan te vragen. Toch kwam hij met 20-19 op gamepoint, maar de nummer 37 van de wereld gaf het uit handen en verloor de eerste game met 20-22.

De tweede game ging veel beter dan de eerste. Ondanks een wat matig begin kwam Pang via 7-4 op een 11-8 voorsprong. Dat kon hij zelfs gestaat uitbreiden tot hij op 17-11 stond. Vanaf dat moment ging het echter helemaal fout. De Nederlander besloot na een onterechte call weer geen challenge aan te vragen en dat leek hem de wedstrijd te kosten. Sugiarto kwam in razend tempo terug tot 18-18 en kreeg al snel twee matchpoints. Het tweede was raak: 19-21.


Pang eerder in het toernooi, waar hij voor een sensatie zorgde door als eerste Nederlandse man ooit de kwartfinale van een WK te bereiken (Foto: Getty)


 

Vader Britney kocht vreemdgangerstape

De vader van Britney Spears heeft een tape gekocht waarop te zien is dat David Lucado, die tot voor kort een relatie had met de zangeres, vreemdgaat. Jamie Spears telde een behoorlijk bedrag neer voor de video, schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

Toen Jamie hoorde van het bestaan van de video nam hij contact op met de aanbieder. Later belde hij zijn dochter, die na het zien van de tape direct de relatie met Lucado verbrak. Jamie, die al meer dan zes jaar de curator is van zijn dochter, wilde de zangeres een publieke vernedering besparen door de video te kopen.

Volgens TMZ is niet duidelijk of er nog kopieën in de omloop zijn. Als iemand het filmpje alsnog in de openbaarheid brengt, belooft Jamie die persoon aan te klagen voor schending van het auteursrecht.

De 32-jarige Spears had sinds anderhalf jaar een relatie met Lucado. Daarvoor was ze verloofd met Jason Trawick. De zangeres was twee keer getrouwd en kreeg twee zoons met ex-man Kevin Federline.

EU bijeen over onrust Oekraïne

De Europese ministers van buitenlandse zaken zijn vrijdag in de Italiaanse stad Milaan bijeengekomen voor overleg over de crisis in het oosten van Oekraïne. Er gaan steeds meer stemmen op om de economische sancties tegen Rusland te verzwaren. Rusland wordt ervan beschuldigd een van de aanjagers te zijn van het conflict in Oekraïne.

De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben eerder al sancties getroffen tegen Russische regeringsfunctionarissen en de financiële sector in het land. Moskou sloeg daarop terug door importverboden in te stellen op bijvoorbeeld groenten uit Nederland.

De NAVO zei donderdag dat Rusland zeker duizend militairen en zware wapens naar Oekraïne heeft gestuurd. Volgens de Amerikaanse president Barack Obama moet de steun van Rusland aan de rebellen tot gevolg hebben dat Moskou met 'hogere kosten en consequenties' te maken krijgt. De Europese ministers gaan het vrijdag hebben over mogelijke nieuwe stappen tegen Rusland. Deze maatregelen moeten zaterdag, op een top in Brussel, bekendgemaakt worden.

Retrogamebeurs Deurne dit weekend

Heb je nog geen plannen voor dit weekend? Wellicht is de Retrogamebeurs Deurne op 31 augustus dan iets. Het is de 'grootste retrogamebeurs van Europa' en vindt plaats in het Gerardushuis in het Brabantse Deurne. De deuren zijn van 10:00 tot 16:00 geopend, een bezoekje kost 5 euro. 

Het Gerardushuis is een nieuwe locatie. De beurs is verhuisd omdat er meer ruimte nodig was. Hoewel deze locatie ook klein is, is er toch nog plek voor meer dan 230 tafeltjes waarop je dingen kunt bekijken of kopen. Op de site kun je zien welke standhouders er te vinden zijn. 

Hiddink selecteert Afellay en Klaassen voor Oranje

Bondscoach Guus Hiddink heeft Ibrahim Afellay en Davy Klaassen geselecteerd voor het Nederlands elftal voor de oefenwedstrijd tegen Italië en de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Tsjechië.

De spelers van Olympiakos en Ajax zaten vorige week nog niet bij de voorlopige selectie van Oranje. Gregory van der Wiel is vanwege een blessure afgevallen. Ook doelman Michel Vorm haalde de definitieve selectie niet. 

Hiddink, die aan zijn tweede termijn bij het Nederlands elftal begint, heeft in totaal 25 spelers geselecteerd voor de komende twee interlands. Erik Pieters keert na ruim een jaar afwezigheid terug in Oranje. Hiddink heeft ook laten weten dat Robin van Persie aanvoerder blijft van het Nederlands elftal.

De selectie:

Doel: Jasper Cillessen (Ajax), Tim Krul (Newcastle United), Jeroen Zoet (PSV)

Verdediging: Daley Blind (Ajax), Daryl Janmaat (Newcastle United), Bruno Martins Indi (FC Porto), Erik Pieters (Stoke City), Joël Veltman (Ajax), Paul Verhaegh (FC Augsburg), Ron Vlaar (Aston Villa), Stefan de Vrij (Lazio), Gregory van der Wiel (Paris Saint-Germain),

Middenveld: Ibrahim Afellay (Olympiakos), Jordy Clasie (Feyenoord), Leroy Fer (Norwich City), Nigel de Jong (AC Milan), Davy Klaassen (Ajax), Wesley Sneijder (Galatasaray), Rafael van der Vaart (Hamburger SV), Georginio Wijnaldum (PSV)

Aanval: Memphis Depay (PSV), Klaas Jan Huntelaar (Schalke 04), Dirk Kuijt (Fenerbahçe), Jeremain Lens (Dinamo Kiev), Robin van Persie (Manchester United), Arjen Robben (Bayern München)

Steve Carrell scoort hoofdrol in Looney Tunes-film

Steve Carrell is te zien in een nieuwe film gebaseerd op de tekenfilmreeks Looney Tunes. De 52-jarige acteur vertolkt de hoofdrol in Acme, waarin personages als Bugs Bunny, Daffy Duck en Porky Pig voorkomen. Over het verhaal is nog niets bekend, maar de kans is groot dat het een mix van echte acteurs en animatie wordt, zoals de Looney Tunes-film Space Jam met basketbalheld Michael Jordan.

Warner Bros, de studio achter Looney Tunes, heeft X-Men: First Class-schrijvers Ashley Miller en Zack Stentz aangesteld voor het scenario. Glenn Ficarra en John Requa zijn de beoogde regisseurs van Acme, weet het Amerikaanse film- en tv-vakblad Variety. Het duo maakte eerder Crazy, Stupid, Love, eveneens met Carrell in de hoofdrol.

Het is alweer elf jaar geleden dat de laatste Looney Tunes-bioscoopfilm verscheen. Looney Tunes: Back in Action met Brendan Fraser in de hoofdrol was geen succes. Space Jam daarentegen was in 1996 wereldwijd een kaskraker.


Steve Carrell scoort hoofdrol in Looney Tunes-film (Foto: Novum)

[Eredivisie] Preview speelronde 4

Vanaf vanavond gaat in de Eredivisie speelronde vier van start. In deze speelronde staan uiteraard weer negen wedstrijden op het programma, waarbij de confrontaties van zondag tussen PSV en Vitesse én FC Twente en Feyenoord de belangrijksten zijn.

Voor het zover is trappen vanavond om 20.00 uur Go Ahead Eagles en Willem II de speelronde af. De Tilburgse boekten vorige week een fraaie 3-0-zege op AZ. Ook Go Ahead Eagles kon weer een punt aan het totaal voegen. In eigen huis hielden de Deventenaren mede-promovendus FC Dordrecht op een doelpuntloos gelijkspel. Van de elf onderlinge duels tussen beide ploegen wonnen de Eagles er zes en Willem II slechts twee.


Nick Marsman (l) in duel met Feyenoord speler Lex Immers (PRO SHOTS / Jasper Ruhe)

Een dag later is het onder meer de beurt aan Excelsior en Heracles Almelo. Dit affiche staat pas voor de zesde keer in de Eredivisie op het programma. Drie jaar geleden wonnen de Heraclieden voor het laatste: 2-0. De Kralingers waren drie keer de besten. Toch is vooral Heracles Almelo toe aan een zege. De ploeg verloor de eerste drie competitiewedstrijden, waardoor men in het Polman-stadion inmiddels al spreekt van een crisis.

Ook sc Heerenveen en FC Utrecht gaan zaterdagavond de strijd aan. Voor de Domstedelingen is het duel tegen de Friezen de 1.500e op het hoogste niveau. Bovendien hebben de mannen van trainer Rob Alflen vertrouwen kunnen tanken. Vorig weekend werd met 2-1 gewonnen van Feyenoord. sc Heerenveen hield datzelfde Feyenoord een weekend eerder op een gelijkspel (1-1). Op de ranglijst is het verschil tussen beide ploegen minimaal: slechts twee punten.


Mark van der Maarel (l) probeert Daley Sinkgraven af te stoppen (r) (PRO SHOTS / Jan Kanning)

PSV en Vitesse trappen de Eredivisie-zondag om 12.30 uur af. De Arnhemmers hebben het meestal erg lastig tegen de ploeg uit Eindhoven. Van de 29 onderlinge wedstrijden in Eindhoven wonnen de rood-witten er liefst 21. Toch heeft de ploeg van trainer Phillip Cocu een rekening te vereffenen. Vorig seizoen werd het namelijk 2-6 voor de Arnhemmers. Een zege is voor Vitesse sowieso welkom. De laatste tien competitiewedstrijden werden niet meer gewonnen.

Aan het einde van de zondag moeten FC Twente en Feyenoord voor het slotstuk gaan zorgen. In het verleden stonden de ploegen al 48 keer tegenover elkaar. Zowel de Tukkers als de Rotterdammers wonnen veertien keer. Vorig seizoen eindigde deze wedstrijd in een gelijkspel (2-2), waarna de ploeg uit Enschede in de Kuip met 4-1 won. FC Twente is na drie competitieduels nog ongeslagen, maar moet daar eigenlijk niet tevreden mee zijn. Alle wedstrijden eindigden namelijk in een gelijkspel.

Welke wedstrijd/programma wordt waar en wanneer uitgezonden?

Aanvang Wedstrijd/Programma Zender
29 aug om 20.00 uur Go Ahead Eagles - Willem II FOX Sports 1
29 aug om 20.30 uur Voetbal International RTL 7
29 aug om 22.55 uur NOS Studio Sport: Eredivisie NPO 2
30 aug om 18.30 uur sc Cambuur Leeuwarden - ADO Den Haag FOX Sports 1
30 aug om 19.45 uur FC Dordrecht - AZ FOX Sports 3
30 aug om 19.45 uur Excelsior - Heracles Almelo FOX Sports 5
30 aug om 20.45 uur sc Heerenveen - FC Utrecht FOX Sports 1
30 aug om 22.35 uur NOS Studio Sport: Eredivisie NPO 1
31 aug om 00.55 NOS Studio Sport: Eredivisie NPO 3
31 aug om 10.30 uur De Tafel Van Kees FOX Sports 1
31 aug om 12.30 uur PSV - Vitesse FOX Sports 1
31 aug om 14.30 uur FC Groningen - Ajax FOX Sports 1
31 aug om 14.30 uur NAC Breda - PEC Zwolle FOX Sports 3
31 aug om 16.45 uur FC Twente - Feyenoord FOX Sports 1
31 aug om 19.00 uur NOS Studio Sport: Eredivisie NPO 1
31 aug om 22.15 uur NOS Studio Voetbal NPO 1

Gemeente voorkomt faillissement RKC

RKC Waalwijk verkeert in grote financiële problemen. De gemeente heeft een reddingsplan opgesteld om een faillissement van de club uit de Jupiler League te voorkomen, liet wethouder Ronald Bakker (VVD) vrijdag weten op een persconferentie. De bedoeling is om de kosten van RKC flink te verlagen.

De gemeente is met negen miljoen euro de grootste schuldeiser van RKC en zegt vooral uit eigenbelang te handelen. "RKC redden is geen doel, maar een middel", legde de wethouder uit. Zonder hulp van buitenaf is volgens hem een faillissement onafwendbaar. "Dan zouden 47 duizend mensen negen miljoen euro kwijtraken", verwijst hij naar het aantal inwoners van Waalwijk.

De problemen van RKC zijn erger geworden na de degradatie van afgelopen seizoen, waardoor de mediagelden fors afnamen. De club blijkt al twee maanden geen huur voor het stadion aan de gemeente te hebben betaald. De bedoeling is om met een huurverlaging de lasten terug te brengen van 450 duizend naar 342 duizend euro per jaar. Bovendien zal de huur van dit seizoen worden omgezet in een lening.

De gemeenteraad van Waalwijk moet zich nog over het voorstel van het college buigen. Dat gebeurt dinsdagavond.

'Saints Row 5 dit weekend aangekondigd'

Sinds bekend is geworden dat Volition op zoek is naar personeel zwellen de geruchten rond deel 5 van Saints Row aan. Volition meldde dat zij aanstaande vrijdagavond hun recente project presenteren op PAX Prime.  Deep Silver gooit olie op het vuur met onderstaande tweet.

De presentatie zal gebeuren in een quizformat met Natalie Lander als presentatrice. Lander is de stem van Saints Row-personage Kinzie Kensington. Na de quiz worden gameplay en meer details onthuld.

tweet

Kinzie

Venetië rolt rode loper uit voor Hollywoodsterren

Het filmfestival van Venetië kan de komende tien dagen rekenen op veel grote namen uit de filmwereld. Regisseurs als David Gordon Green, Abel Ferrara en Joe Dante komen hun nieuwe werk tonen en brengen sterren als Willem Dafoe, Andrew Garfield en Al Pacino met zich mee.

Het festival opent woensdag met de zwarte komedie Birdman van de Mexicaanse regisseur Alejandro Iñarritu. Daarin speelt Michael Keaton een acteur die ooit bekend werd door een rol als superheld, maar in zijn nadagen worstelt met een toneelstuk. Saillant detail is dat Keaton zelf in het pak van Batman kroop. Daarnaast hebben Zach Galifianakis, Edward Norton en Emma Stone rollen in Birdman.

Al Pacino heeft dit jaar twee films op het filmfestival. De Amerikaanse acteur is in het drama Manglehorn van Gordon Green te zien als oude slotenmaker die nooit over zijn eerste liefde is gekomen. Daarnaast heeft Barry Levinson hem geregisseerd als suïcidale acteur in de verfilming van The Humbling naar het boek van Philip Roth.

De Italiaanse filmmaker Abel Ferrara zorgde op het filmfestival van Cannes nog voor reuring met zijn film over Dominique Strauss-Kahn. In Venetië komt hij met een film over de Italiaanse filmlegende Pier Paolo Pasolini, die in 1975 werd vermoord. Een jonge, mannelijke prostitué draaide er de bak voor in, maar de zaak werd in 2005 heropend.

De 71e editie van het filmfestival van Venetië vindt plaats van 27 augustus tot en met 6 september. De Franse componist Alexandre Desplat leidt de festivaljury, die bepaalt welke filmmakers prijzen mee naar huis mogen nemen. Naast de Gouden Leeuw voor beste film, wordt onder meer de Zilveren Leeuw uitgereikt voor beste regisseur en acteursprijzen.

Ajax verlengt contract Sigthórsson

Ajax heeft aanvaller Kolbeinn Sigthórsson voor een extra jaar vastgelegd. De spits uit IJsland staat nu tot medio 2016 onder contract bij de regerend landskampioen. Sigthórsson (24) leek deze zomer te gaan vertrekken bij Ajax.

De 23-voudig international van IJsland stond onder meer in de belangstelling van QPR. Tot een overgang kwam het niet. Trainer Frank de Boer liet weten niet onwelwillend te staan tegenover een vertrek van de spits, maar voorlopig blijft Sigthórsson bij Ajax.

"Het contract van Sigthórsson tot de zomer van 2015 is met één jaar verlengd", zegt Marc Overmars, directeur voetbalzaken van Ajax, tegen over De Telegraaf. "Kolbeinn heeft een heel goed signaal afgegeven door te willen bijtekenen. Hij is nu superfit en brandt van ambitie om zijn ware gezicht te laten zien."

"Hoewel hij vooral afgelopen seizoen veel belangrijke doelpunten heeft gemaakt, heeft hij door alle blessures nooit zijn echte kwaliteiten kunnen tonen. Ik heb er een heel goed gevoel over dat dit zijn jaar gaat worden", aldus Overmars. Sigthórsson staat sinds juli 2011 onder contract bij de Amsterdamse club.

De IJslander kende mede door blessures een moeilijke periode bij Ajax. In 81 officiële wedstrijden wist Sigthórsson 28 keer te scoren voor de regerend landskampioen. De aanvaller won drie landstitels op rij met Ajax. Vorig seizoen vond Sigthórsson tien keer het net in dertig competitiewedstrijden.

'Geen snoep meer bij supermarkt-kassa'

Plus en Jumbo overwegen om bij alle kassa's te stoppen met het verleiden van klanten tot een impulskoop van snoep en repen. Heel concreet zijn de plannen echter nog niet. Dat schrijft het AD vrijdag. Lidl stelt dit najaar één snoepvrije kassa in per vestiging.

De krant ging rond bij de supermarktketens naar aanleiding van het besluit van Lidl in België en Aldi in Groot-Brittannië om te stoppen met 'zeurkassa's'. Ouders hadden geklaagd dat de supermarkten hun kinderen tot te veel 'jengelen' aanzetten tijdens het wachtmoment voor de kassa. In Zweden en Denemarken is snoepverkoop bij de kassa verboden om die reden, schrijft het AD.

In plaats van snoep leggen de Belgische en Britse supers gezonde snacks in de schappen vlakbij de kassabanden. Lidl Nederland had al sinds 2012 schapruimte bij de kassa ingeruimd voor gezonde snacks. Er is echter ook nog steeds snoepgoed te krijgen.

Albert Heijn heeft overigens tegenover het AD laten weten geen plannen te hebben om snoep te weren. De marktleider heeft wel getest met snoepvrije kassa's, maar is daar van teruggekomen. "Klanten vinden het prettig", aldus een woordvoerder in het AD.

Wielrenner Impey vrijgesproken van doping

Daryl Impey mag per direct terugkeren in het peloton. De Zuid-Afrikaanse wielrenner is door het antidopingbureau van zijn land vrijgesproken in een dopingzaak, maakte zijn ploeg Orica-Greenedge vrijdag bekend. De voormalig drager van de gele trui in de Tour de France werd in februari betrapt op het gebruik van probenecide, een middel dat andere doping maskeert.

Tijdens een hoorzitting in Johannesburg werd volgens het antidopingbureau aannemelijk gemaakt dat een apotheek Impey vervuilde capsules had verstrekt, waardoor de renner buiten zijn schuld om positief testte. Zijn terugkeer in het peloton staat gepland voor volgende maand, als de races in Quebec en Montreal op het programma staan.

"Ik ben enorm blij dat ik weer toestemming heb gekregen om te racen en dat er geen enkele sanctie zal worden opgelegd", zegt de 29-jarige renner op de website van zijn ploeg. "Ik heb altijd vertrouwen gehouden in mijn verdediging en ben dankbaar dat ik de kans heb gekregen om mijn naam te zuiveren."

Personeel universiteit bedreigd om labradors

Medewerkers van de Universiteit Maastricht (UM) zijn bedreigd in verband met het mogelijke gebruik van labradors als proefdieren. De UM heeft aangifte gedaan bij de politie, bevestigde een woordvoerder van de universiteit vrijdag berichtgeving in de Limburgse kranten.

De bedreigingen volgden op de aankondiging van de Anti Dierproeven Coalitie (ADC) actie te gaan voeren tegen het voornemen om 39 labradors voor dierproeven te gebruiken. Meer dan 100.000 mensen tekenden een petitie tegen de proeven waarbij de honden een pacemaker krijgen en vervolgens hartfalen wordt opgewekt bij de dieren.

De publiciteit leidde tot een groot aantal boze telefoontjes en e-mails. De UM heeft de proeven inmiddels opgeschort.

[Upd] [WK Judo] Polling in halve finale, Elmont in herkansing

Kim Polling (-70kg), Guusje Steenhuis (-78kg), Guillaume Elmont en Noel van 't End (beiden -90kg) komen vandaag in actie op dag vijf van het wereldkampioenschap judo in Chelyabinsk. 

Polling staat in de kwartfinale na zeges op de Mongoolse Naranjargal Tsend Ayush en Houda Miled uit Tunesië. Ze had een bye voor de eerste ronde. De eerste partij won ze op straffen. Milet versloeg ze op ippon. 

Voor Steenhuis is het WK na twee partijen voorbij. De 21-jarige debutante versloeg Vanessa Mballa Atangana uit Kameroen op ippon. In de derde ronde verloor ze van wereldkampioen Sol Kyong uit Noord-Korea met een yuko. Steenhuis stond een strafje achter en deed probeerde in een ultieme poging om tot scoren te komen. Sol profiteerde en zette in de slotseconde nog een yuko op het bord. 

Noel van 't End won zijn eerste partij van de dag eenvoudig van de Turkmeen Saidzhalol Saidov. Elmont moet de tatami voor de eerste keer betreden. Beide heren hadden een bye voor de eerste ronde. 

Update 9.30 uur

Polling staat net zoals vorig jaar in de halve finale. In een zeer lastige partij tegen de Uzbeek Gulnoza Matniyazova bleef het 0-0. Beide dames zette wel een enkele keer een worp in, maar dit leverde geen score op. Matniyazova kreeg wel één shido in de wedstrijd en dat kostte haar de partij.

Polling heeft nu een aantal uur om uit te rusten. In de halve finale treft ze Yuri Alvaer uit Colombia. Beide dames troffen elkaar één keer eerder tijdens een wereldbekerwedstrijd in 2012. Toen won Polling. 

Elmont heeft zijn eerste partij gewonnen. Hij versloeg Cristhian Gomera uit de Dominicaanse Republiek op ippon. In de derde ronde wacht Hatem Abdelakher uit Egypte. 

Update 9.50 uur

Van 't End is in de derde ronde van het WK uitgeschakeld. Twintig seconden voor tijd leek er niets aan de hand en stond hij met 2-1 in straffen voor tegen de Oekraïner Quedjau Nhabali. Van 't End bleef in een aanvallende modus en dat zorgde ervoor dat Nhabali kon profiteren.

De Oekraïner zette de aanval in, Van 't End probeerde de score te voorkomen door van zichzelf een 'bruggetje' te maken. Dit maakte echter niet uit, want de waza-ari werd gewoon gegeven. Het WK voor Van 't End zit erop. 

Update 10.50 uur

Voor Guillaume Elmont resteert de herkansing. Hij verloor in de kwartfinale van Ilias Iliadis uit Griekenland. In een saaie partij was het Elmont die vier straffen opliep. Hij was extreem passief en kwma nauwelijks tot een aanval. In de derde ronde wist Elmont nog te winnen van Hatem Abdelakher. 

Het is nu pauze. Om 13.00 uur (Nederlandse tijd) gaat het toernooi verder. 

Blanc: "Zware loting voor Paris Saint-Germain"

Paris Saint-Germain-trainer Laurent Blanc baalt van de loting voor de Champions League. De Fransman liet weten dat zijn team het zwaar getroffen heeft met tegenstanders als Barcelona, Ajax en Apoel Nicosia.

"Barcelona is één van de beste ploegen van Europa. Ajax is ook een goed team, met veel goede jonge spelers. Ze zijn het beste team van Nederland." Ook Apoel Nicosia moet niet onderschat worden zegt Laurent Blanc. "Dat is tegenwoordig ook een vaakgeziene club op de Europese velden. Het is een moeilijke loting, maar wij kunnen het goed doen."

Paris Saint-Germain begint het Champions League avontuur op 17 september in de Amsterdam Arena tegen Ajax.

Vulkaan Papoea-Nieuw-Guinea barst uit

De vulkaan Tavurvur in Papoea-Nieuw-Guinea is vrijdag uitgebarsten. De berg spuwde tot op grote hoogte rook en as de lucht in. Vliegtuigen in het gebied hebben hun route aangepast om de wolken vulkaanas te ontwijken.

De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas liet weten dat vluchten tussen onder meer Tokio en Sydney niet veel last ondervinden. De vertragingen beperken zich tot minuten.

De vulkaan Tavurvur ligt niet ver van de plaats Rabaul. Die werd in 1994 grotendeels verwoest door een hevige uitbarsting. Er is dit keer nog geen opdracht voor evacuatie gegeven.

"We klimmen op de daken, om de as eraf te vegen, we moeten onze bezittingen redden. We kunnen nergens naartoe", aldus de Australische hotelmedewerkster Susie McGrade in Rabaul tegenover Australische media.

Henny niet wanhopig genoeg voor Sterren Springen

Henny Huisman heeft veel over voor een presenteerklus, maar er zijn grenzen. "Sterren Springen of sterren aan een paal doe ik niet", zegt de 63-jarige presentator resoluut voor de camera van Novum Nieuws. "Ik wil graag op televisie, maar dan wel met leuke dingen. Ik doe niets wat ik niet kan of wil."

Ook met een flink geldbedrag is Huisman niet over te halen van een duikplank te gaan of aan een paal te slingeren voor Celebrity Pole Dancing. "U hoeft mij niet meer te bellen, ook niet als u het dubbele of driedubbele biedt. Ik doe het toch niet." Dat bekende Nederlanders als Patty Brard en Marijke Helwegen zich wel in badkleding hesen voor SBS deert Huisman niet. "Dat moeten ze allemaal zelf weten."

Huisman is vanaf zaterdag weer op de buis met Surprise, Surprise. De presentator, die vijf jaar geleden voor het laatst primetime op tv was, verlangde lang naar een comeback. Bang om na de SBS-remake van The Surpriseshow weer in de vergetelheid te raken, is Huisman niet. "Ik zie het nu anders. Dit is een cadeautje. Door zo te denken heb ik er meer vrede mee als het hierna stopt. Ik zie het niet als een half afscheid."

Toch hoopt Huisman dat hij in de smaak valt bij SBS6 en dat de zender meer programma's voor hem in petto heeft. "Ik hoop dat SBS zegt: we kunnen nog wel wat met hem doen. Ik hoef geen tachtig keer per jaar op televisie, zoals vroeger, maar af en toe eens een serietje of iets anders leuks zie ik wel zitten."

Rutten: "Ontlading bij iedereen enorm"

Fred Rutten zag Feyenoord via Elvis Manu de groepsfase bereiken van de Europa League. De coach zag dat het allesbehalve eenvoudig ging tegen Zorya Luhansk. Feyenoord won in eigen huis dankzij een doelpunt in de blessuretrijd (4-3). Het inbrengen van Manu bleek een gouden wissel van Rutten.

De uiteindelijke matchwinner kwam in de slotfase samen met Anass Achahbar binnen de lijnen. Maar niet voor de spelers die Rutten had doorgegeven aan de vierde man. De trainer wilde Terence Kongolo en Jordy Clasie naar de kant gehaald. Clasie ging er ook uit, maar de vierde man toonde vervolgens het rugnummer van Joris Marthijsen. "Dat was een fout van de vierde man. Die wisselde Joris en dat was uiteraard niet de bedoeling", zei Rutten, die besloot het te laten gebeuren.

"Dan kun je wel stampij gaan maken, maar die klok loopt op dat moment door. Daarom heb ik maar gezegd: laat maar. Het leidt allemaal alleen maar af", verklaart de coach, die merkte dat het geen eenvoudige avond zou worden. "Bij de rust had ik al het gevoel dat het weleens een rare avond zou kunnen worden, ook al stonden we toen al met 2-0 voor."

"Bij 3-0 is de wedstrijd normaal gesproken in de knip, alleen zag je na de 3-1 opeens een totaal ander Feyenoord. We bleven als team bij elkaar, alleen gingen spelers opeens persoonlijke fouten maken. Daaruit vielen ook de twee laatste tegengoals, het was alsof elk schot van Zorya erin vloog."

"Het is niet te beschrijven wat los kwam na de 4-3. Van de ballenjongens tot aan de spelers en staf op de bank: bij iedereen was de ontlading enorm. Ik kreeg daar kippenvel van. Vooral Het Legioen heeft veel indruk gemaakt op mij vanavond. De hele club hunkerde naar Europees voetbal. Daarom ben ik dolgelukkig voor iedereen binnen Feyenoord en voor de mensen die de club een warm hart toedragen", besluit Rutten.

Uitzendmarkt trekt verder aan

Uitzendkrachten konden in het tweede kwartaal opnieuw op grotere schaal aan de slag dan in het voorgaande kwartaal. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekend.

Het totaal aantal uitzenduren steeg vorig kwartaal met 0,8 procent ten opzichte van de eerste 3 maanden van dit jaar. De uren die uitzendkrachten werken, nemen al sinds het tweede kwartaal van 2013 toe. Eerder maakte het CBS al bekend dat het aantal banen in de uitzendbranche groeit en dat ook op andere plaatsen in de arbeidsmarkt sprake is van verbetering.

Uitzendmarkt trekt verder aan
Uitzendmarkt trekt verder aan (Foto: ANP)

[US Open] Murray zonder kramp langs Bachinger

Andy Murray heeft op de US Open de derde ronde bereikt. De als achtste geplaatste Brit oogde een stuk fitter dan in zijn vorige partij tegen Robin Haase, toen hij last had van kramp en in vier sets ontsnapte, en won met 6-3, 6-3 en 6-4 tamelijk eenvoudig van de Rus Andrej Koeznetsov. Murray won het grandslamtoernooi in New York in 2012.

Milos Raonic, de nummer vijf van de plaatsingslijst, had het lastiger om de laatste 32 te halen. De Canadees had vier lange sets nodig om de Duitser Peter Gojowczyk van zich af te schudden: 7-6 (4), 5-7, 6-4 en 7-6 (3).

In het vrouwentoernooi kwam er een eind aan het sprookje van Cici Bellis. De pas 15-jarige Amerikaanse, die op de wereldranglijst nog niet eens bij de beste duizend staat, kon haar stunt tegen Dominika Cibulkova geen passend vervolg geven. Zarina Diyas versloeg haar met 6-3, 0-6 en 6-2.

Eugenie Bouchard, een van de outsiders voor de titel, haalde de derde ronde wel. De Canadese (7) won met 6-2, 6-7 (4) en 6-4 van Sorana Cirstea.

Duizenden reizigers gedupeerd door stakende piloten

De pilotenstaking bij luchtvaartmaatschappij Germanwings in Duitsland treft zo'n vijftienduizend passagiers. De vliegeniers van de Lufthansa-dochter houden hun kisten vrijdag tussen 06.00 uur en 12.00 uur aan de grond op tal van Duitse luchthavens.

Meer dan honderd vluchten van Germanwings stijgen vrijdagochtend niet op van de luchthavens van Berlijn, Hamburg, Keulen, Stuttgart, Düsseldorf, Dortmund en Hannover. Gedupeerde reizigers krijgen hun geld terug. Het gaat vooral om binnenlandse vluchten.

De staking werd donderdag aangekondigd nadat loononderhandelingen tussen werkgever en vakbond Vereinigung Cockpit waren geklapt. In april staakten de piloten van Lufthansa en dochterondernemingen als Germanwings ook al. Toen weigerden ze drie dagen lang te vliegen.

Lufthansa laat weten de staking en de hinder voor de passagiers 'zeer te betreuren'. Volgens de luchtvaartmaatschappij had Vereinigung Cockpit al voor de gesprekken van donderdag besloten te gaan staken.

6000 banen weg bij Malaysia Airlines, naam verdwijnt

De reorganisatie bij Malaysia Airlines kost een derde van het personeel zijn baan. Staatsfonds Khazanah Nasional wil zesduizend van de twintigduizend banen schrappen bij de noodlijdende en door rampen geplaagde luchtvaartmaatschappij, zo maakte het vrijdag bekend. De naam Malaysia Airlines verdwijnt bovendien.

Khazanah Nasional wil Malaysia Airlines namelijk opheffen en laten overgaan in een nieuw bedrijf. De reorganisatie en nieuwe investeringen kosten het staatsfonds ongeveer zes miljard ringitt (1,4 miljard euro). De luchtvaartmaatschappij komt zoals eerder aangekondigd volledig onder de controle van de overheid, via het staatsfonds. Dat heeft nu al 69 procent van de aandelen in handen.

De handel in het aandeel Malaysia Airlines werd voor de opening van de Maleisische beurs vrijdag stilgelegd, omdat er een mededeling zou komen over de reorganisatie. Persbureau Bloomberg berichtte eerder dat een vijfde van de banen bij het bedrijf verloren zou gaan.

Malaysia Airlines heeft in het halfjaar dat vlucht MH370 verdween dieprode cijfers geschreven. Topman Ahmad Jauhari Yahya voorspelde bovendien dat de tragedies met vlucht MH370 en vlucht MH17, die vorige maand werd neergehaald, in de tweede jaarhelft een nog grotere impact krijgen. Al voor de rampen was de luchtvaartmaatschappij echter al verlieslijdend.

Een blik op de The New Fangamer en Attract Mode Art Show

Bij PAX dit weekend is er ook een heuse art show. Fangamer en Attract Mode gaan met elkaar de “strijd” aan op de show met liefde als thema. Attract Mode is een groep ontwikkelaars, film makers, artiesten en journalisten uit de games industrie. Fangamer is een website die ooit begonnen is met T-shirts met gaming thema te verkopen.

PAX Art
Earthbound by Melissa King

asdasd
Minecraft by Nicole Gustaffson.

asassa
Ico by Elise Tiffin.

aaaaa
Metal Gear Solid by Kelly Smith.

saassasa
The Legend of Zelda by Wes Talbott.

asd
Sin and Punishment by Dan Dussault.

asadas
Left Behind by Mingjue Helen Chen.

asdasdds
Haunting Ground by Kinuko.

asd
Hyrule, Summer of '99 by Asif Siddiky.

asdasd
Pikmin by Kyle Fewell.

asda
Rez by Matthew Kenyon.

asasddas
The Legend of Zelda by Kari Fry.

asdsadsd
Mega Man by Winter.

asdasd
Legend of Zelda by Ian Wilding.

asdasdsd
Fez by Kevin Jay Stanton.

asdasdasd
Princess Peach and Mario by Babs Tarr.

asdsadasd
The Legend of Zelda by Scott Balmer.

Britney Spears weer vrijgezel

De relatie tussen Britney Spears en David Lucado is voorbij. Dat schrijft entertainmentzender E! De zangeres hintte op Twitter al op een relatiebreuk door te schrijven over het 'leven als single'.

De reden van de breuk is niet bekendgemaakt, maar naar verluidt is Lucado vreemdgegaan. "Haar hart is gebroken", zegt een ingewijde. "Maar ze redt zich wel. Britney is een sterke vrouw en David was nooit echt goed voor haar."

Al enige tijd gingen geruchten dat de 32-jarige Spears en Lucado, die zo'n anderhalf jaar een relatie hadden, uit elkaar waren. Ze werden al vrij snel in elkaars gezelschap gesignaleerd na de breuk tussen Spears en haar vorige liefde, Jason Trawick. Met hem was de zangeres verloofd. De popprinses was twee keer getrouwd en kreeg twee kinderen met haar ex Kevin Federline.

'Hogeschool stelt horlogeverbod in bij tentamens'

De Hogeschool Rotterdam stelt waarschijnlijk een horlogeverbod in bij tentamens. Dat schrijft De Telegraaf vrijdag. De maatregel heeft te maken met de zogenoemde smartwatches. De uurwerken lijken op gewone horloges, maar in werkelijkheid kunnen er tekstberichten mee worden verstuurd en worden gesurfd op internet.

Omdat studenten hierdoor het antwoord op een tentamenvraag kunnen opzoeken of kunnen communiceren met een medestudent, wil de hogeschool alle horloges in de ban doen. Om na het verbod toch enig besef van tijd te geven, worden in de tentamenruimten klokken opgehangen, meldt De Telegraaf.

Volgens de krant kan koepelorganisatie de Vereniging Hogescholen niet vertellen of de kwestie ook bij andere instellingen speelt. Zuyd Hogeschool in Limburg zou echter ook nadenken over een horlogeverbod, schrijft De Telegraaf. Bij een aantal opleidingen is daar kortgeleden al besloten om horloges te bannen uit het toetslokaal.

Het definitieve verbod moet in Rotterdam nog worden goedgekeurd door de centrale medezeggenschapsraad. De school hoopt dat de maatregel bij de eerste tentamenperiode, eind oktober, van kracht is.

Knevel & Van den Brink keert niet terug

Het programma Knevel & Van den Brink keert inderdaad niet terug. Dat zegt NPO-programmadirecteur Frans Klein vrijdag in De Telegraaf. Het discussieprogramma met Andries Knevel en Thijs van den Brink is vrijdagavond voor het laatst te zien.

"Hun programma houdt in deze vorm op te bestaan", aldus Klein. "De EO mag wel een nieuw voorstel indienen. En we gaan niet de concurrentie aan met Humberto Tan: bij ons blijft de focus op dat tijdstip op de journalistiek liggen."

Onlangs werd bekend dat Eva Jinek in de winterstop het gat opvult van Pauw. Haar wekelijkse programma Jinek wordt in januari en februari een dagelijkse uitzending. Knevel & Van den Brink was afgelopen winter het vervangende programma van Pauw en Witteman. De EO hoopte dat Knevel & Van den Brink terug zou kunnen keren tijdens de zomerstop van Pauw.

Eddy Merckx met hartklachten in ziekenhuis

Oud-wielrenner Eddy Merckx is begin deze week met hartklachten opgenomen in het ziekenhuis. Dat schrijven verschillende Belgische kranten vrijdag. De vermaarde Belgische veelwinnaar zou last hebben gehad van plotselinge bloeddrukdalingen. Afgelopen weekend raakte hij onwel en was hij even buiten bewustzijn.

Daarna werd de 69-jarige Merckx naar het Universitair Ziekenhuis in Brussel vervoerd. Daar is hij onderzocht door cardioloog Pedro Brugada en een team van andere specialisten.

Eddy Merckx met hartklachten in ziekenhuis
Eddy Merckx met hartklachten in ziekenhuis (Foto: ANP)

Ebola-alarm in België

Een Belgische medewerker van hulporganisatie Artsen zonder Grenzen heeft mogelijk ebola opgelopen. Dat melden Belgische media. De man is in quarantaine geplaatst.

De Belg maakte deel uit van een team dat probeert de uitbraak van ebola in West-Afrika te bestrijden. Twee weken geleden keerde hij terug in België. Donderdag begon hij ziekteverschijnselen te vertonen. Onderzoek moet nu uitwijzen of de man daadwerkelijk ebola onder de leden heeft.

Jeroen Pauw heeft smetvrees

Jeroen Pauw maakt zich lichtelijk zorgen over de glazen tafel in zijn talkshow Pauw. "Ik vind dat het er vies uitziet", zegt de presentator in zijn nieuwe studio tegen Novum Nieuws. "Ik denk dat er nog een coating overheen moet." Hij heeft naar eigen zeggen een beetje last van smetvrees. "Als ik thuis ben, haal ik ook overal even een doekje overheen, van die wegwerpdoekjes."

Pauw presenteert vanaf maandag iedere avond zijn talkshow Pauw, gezeten aan de besmettelijke, ronde tafel. Zijn nieuwe studio is donker ingericht en zou vergeleken kunnen worden met een jazzcafé, inclusief cocktailbar. "Ik wilde graag een kleine tafel hebben, om wat meer intimiteit te hebben met de gasten", vertelt hij. "Niet dat ik nu ineens allerlei handtastelijkheden ga hebben, maar meer het gevoel dat je in die intimiteit zit."

In het vorige televisieseizoen presenteerde hij nog Pauw & Witteman met collega Paul Witteman. De ovale tafel waaraan de gesprekken plaatsvonden, vond de 54-jarige presentator niet prettig. "Dat waren echt hele grote afstanden", licht hij toe. "Dan zat helemaal aan de andere kant het optreden."

Pauw is 'in zekere zin' een voortzetting van Pauw & Witteman, maar de presentator wil ook vernieuwen. Naast het nieuwe decor hoopt hij met nieuwe gasten te komen. "Wij vinden iemand een expert en dan komt Knevel & Van Den Brink en die denken ook: dat is een expert, die moeten we ook hebben en voor je het weet zie je overal dezelfde gasten. Dat gebeurt ook andersom."

Daarnaast blijft Pauw proberen vrouwen aan zijn tafel te krijgen. Het grote probleem in zijn ogen is dat vrouwen te weinig zichtbaar zijn in de samenleving. Hij heeft dan ook niet veel op met het vrouwenvraagstuk rond zijn programma. "De werkelijke kwestie is natuurlijk niet hoe veel mannen of vrouwen er aan tafel zitten bij een talkshow, maar hoe het komt dat vrouwen zich zo weinig manifesteren."

'Veiligheid drinkwater bedreigd'

De drinkwatervoorziening loopt grote risico's, omdat bedrijven vaker toestemming vragen en krijgen om tot grote diepten te boren voor onderzoek. Bij de boringen wordt vaak op grote schaal met chemicalën gewerkt. De bodem is volgens Vitens zo langzamerhand vogelvrij. Dat zegt directievoorzitter Lieve Declercq vrijdag in Trouw.

Meer dan de helft van het Nederlandse drinkwater komt uit de bodem. Vitens is met 5,4 miljoen klanten het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland. "We hebben in Nederland schoon en veilig drinkwater. Maar het kost ons steeds meer moeite om die hoge Nederlandse standaard vast te houden. Meer dan de helft van onze drinkwaterbronnen voldoet al niet meer aan de norm voor basiskwaliteit", zegt Declerq in de krant.

De directievoorzitter pleit voor een betere bescherming van de bodem, zodat de drinkwatervoorziening op langere termijn veilig wordt gesteld. Proefboringen moeten volgens haar aan veel strengere regels worden gebonden.

Joling en Gordon trekken meeste kijkers

Het nieuwe televisieprogramma van Gerard Joling en Gordon heeft donderdag de meeste kijkers getrokken. Ruim 1,6 miljoen mensen stemden donderdagavond af op RTL4 voor het programma 'Waarheen, waarvoor'.

Het Journaal staat op de tweede plaats van de Stichting KijkOnderzoek met 1.574.000 kijkers, gevolgd door 'De slimste mens' (1.540.000).

Joling en Gordon gaan in hun nieuwe programma op pad met ouderen van wie ze wensen in vervulling laten gaan.

Joling en Gordon trekken meeste kijkers
Joling en Gordon trekken meeste kijkers (Foto: ANP)

Samenwerken in Games with Gold in september

Microsoft heeft de Games with Gold voor september aangekondigd voor Xbox One en Xbox 360. Deze games zijn tijdelijk gratis te donwloaden voor Xbox Live Gold-leden.

Super Time Force zal de hele maand beschikbaar zijn voor Xbox Live Gold-leden op Xbox One. Van 1 tot 16 september zullen Xbox Live Gold-leden op Xbox 360 de game Monaco: What’s Yours Is Mine ontvangen, en vanaf 16 september Halo: Reach. Alle games zijn gemaakt voor multiplayer, dus vrienden verplicht. 

IS publiceert weer onthoofding

Islamitische Staat (IS) heeft donderdag weer een video vrijgegeven waarin te zien is hoe een gijzelaar wordt onthoofd. Dit keer executeren ze naar verluidt een Koerdische gevangene. De video, met de naam Een boodschap in Bloed, is bedoeld als waarschuwing tegen troepen die strijden tegen de extremistische groep in het noorden van Irak.

In het filmpje zijn aan het begin 15 mannen in oranje overalls te zien. Het zou gaan om Koerdische gevangenen. Eén van hen wordt later onthoofd voor een moskee in de Iraakse stad Mosul. Hij wordt omringd door drie gemaskerde mannen in zwarte kleding. Twee van hen houden geweren vast. Mosul iséén van de bolwerken van de strijders van IS.

De jihadisten waarschuwen in het Arabisch dat nog meer gijzelaars zullen worden vermoord als de Koerden de Amerikanen blijven steunen in Noord-Irak, schrijft de BBC. In het filmpje zijn rond het moment van de onthoofding beelden gemonteerd van de Amerikaanse president Barack Obama en minister John Kerry van Buitenlandse Zaken.

IS publiceerde vorige week ook al een video van een onthoofding. De Amerikaanse journalist James Foley werd toen vermoord. Het filmpje Een boodschap aan Amerika leidde wereldwijd tot grote verontwaardiging.

[upd] 'Invasie begonnen', 'Rusland liegt'

Rusland zou de afgelopen twee dagen volgens Oekraïense officials Oekraïne zijn binnengevallen met minstens 100 tanks en een veelvoud daarvan aan troepen, meldt CNN. De NAVO gaf daarnaast donderdag nieuwe satellietbeelden vrij waarop Russische kolonnes pantservoertuigen te zien zijn die Oekraïne binnendringen.

Daarnaast is volgens CNN een derde front geopend, te weten bij Mariupol aan de Zwarte Zee. Rusland zou enorme aantallen paratroopers hebben ingezet bij de aanval. Oekraïne spreekt van het losbarsten van een 'directe oorlog'. De VN-veiligheidsraad houdt momenteel een spoedvergadering over de recente ontwikkelingen. Ook de NAVO houdt vrijdag een spoedzitting over de situatie. De Oekraïense president Poroshenko roept burgers van zijn land op 'niet in paniek te raken' en heeft de nationale veiligheidsraad bijeengeroepen om 'de Russische troepeninzet' te bespreken. Twee kolonnes aan Russische tanks en andere voertuigen zouden donderdag volgens CBC het land zijn binnengereden. Tanks die alleen in Rusland voorkomen (T-72's) zouden in Oekraïne zijn gesignaleerd en gefotografeerd.

Hoewel de Russen nog steeds alles ontkennen, stelt de mensenrechtenadviseur van Poetin zelf dat de troepenbewegingen een invasie genoemd kunnen worden. De vrouw, Ella Polyakova, geeft aan: "Als er massa's mensen, onder bevelen van commandanten, op tanks en andere pantservoertuigen zwaar bewapend het territorium van een ander land binnendringen zie ik dat als een invasie."

Een printscreen van een live bijgehouden kaart van de troepenbewegingen tref je hieronder aan. De kaart zelf wordt regelmatig geüpdate en is hier te vinden. Zodra er meer informatie bekend is, lees je dat op FOK!. Je kunt tevens het livetopic in het NWS-subforum bijhouden om up to date te blijven. 

Update 02.34 uur: 'Rusland liegt' 
De VS hebben op de spoedzitting van de VN-veiligheidsraad gesteld dat Rusland 'regelrecht heeft gelogen' over haar militaire activiteiten in Oekraïne. Dat stelt USA Today. 

Tanks, soldaten en luchtafweer hebben al tijden samengewerkt met de separatisten, stellen de Amerikanen. "Nu openen ze een nieuw front in een crisis die gemaakt en gevoed wordt door Rusland."

"Op elke stap [in het proces] heeft Rusland voor deze Raad alles behalve de waarheid verkondigd. Het land heeft gemanipuleerd, vertroebeld en regelrecht gelogen."

Kaart Oost-Oekraïne

VS willen coalitie tegen IS

De Verenigde Staten willen een coalitie samenstellen van om gezamenlijk de extremisten van IS in Syrië en Irak te bedwingen. De Amerikaanse president Barack Obama zei dat donderdag in Washington.

Obama heeft zijn minister van Buitenlandse Zaken John Kerry de opdracht te geven naar de regio te reizen en de coalitie te smeden. Minister van Defensie Chuck Hagel gaat de mogelijkheden voor actie tegen IS inventariseren, aldus Obama.

"Om IS voor de lange termijn uit te schakelen, moeten we samenwerken in de regio en moet er een gezamenlijke strategie komen. Dat kunnen we niet alleen", zei Obama voorafgaand aan een bijeenkomst met de Nationale Veiligheidsraad over Irak en Syrië.

De Amerikaanse president zei dat er nog geen strategie op tafel ligt maar dat de aanpak van IS zeker een "militair aspect" heeft. Prioriteit heeft het terugdringen van IS uit Irak, aldus Obama. Hij zei erbij dat Irak uiteindelijk in staat moet zijn om zelf voor zijn eigen veiligheid te zorgen omdat het anders geen zin heeft om IS het land uit te jagen.

[US Open] Djokovic staat wederom weinig games af

Novak Djokovic is ook zijn tweede partij op de US Open zonder setverlies doorgekomen. De nummer een van de plaatsingslijst was donderdag veel te sterk voor Paul-Henri Mathieu uit Frankrijk: 6-1, 6-3 en 6-0. Djokovic had in zijn eerste wedstrijd tegen Diego Schwartzman ook maar zeven games afgestaan.

Djokovic was de laatste vier jaar verliezend finalist in New York. Alleen in 2011 won hij het laatste grandslamtoernooi van het jaar. Hij treft nu thuisspeler Sam Querrey.

Een aantal outsiders ging ook door. De Fransman Jo-Wilfried Tsonga (9) versloeg de Kazach Aleksandr Nedovjesov in drie sets: 6-3, 6-4 en 6-4. Kei Nishikori zag opponent Pablo Andujar na twee sets opgeven. De als tiende geplaatste Japanner had ze beide gewonnen: 6-4 en 6-1. John Isner, de Amerikaanse hoop in het mannentoernooi, ging eveneens solide door. Hij versloeg de Duitser Jan-Lennard Struff in drie sets: 7-6 (5), 6-4 en 6-2

[US Open] Ivanovic sneuvelt, Serena simpel verder

Voor Ana Ivanovic is de tweede ronde van de US Open het eindstation geworden. De als achtste geplaatste Servische ging onderuit tegen de Tsjechische Karolina Pliskova. De mondiale nummer 42 zegevierde in twee sets: 7-5 en 6-4.

Serena Williams, zondag nog te sterk voor Ivanovic in de finale van Cincinnati, ging wel overtuigend verder. De als eerste geplaatste Amerikaanse gunde landgenote Vania King slechts een game: 6-1 en 6-0. Flavia Pennetta (11) en Victoria Azarenka (16) versloegen met respectievelijk Shelby Rogers en Christina McHale ook twee Amerikaanse spelers in twee sets.

[EL] Uitslagen Play-offs 28/8/2014

Vanavond werden de returns in de play-offs voor de Europa League gespeeld. PSV en Feyenoord plaatsten zich voor de groepsfase van het toernooi, terwijl FC Twente verrassend uitgeschakeld werd. Ook debutant PEC Zwolle redde het niet tegen Sparta Praag.

PSV had na de 1-0 thuiszege weinig problemen om zich te plaatsen voor de groepsfase. De Eindhovenaren hoefden zich niet bovenmatig in te spannen om het Wit-Russische Shaktyor Soligorsk met 2-0 te verslaan. Feyenoord had het onverwacht lastig tegen Zorya Lugansk. In Oekraïne werd het vorige week 1-1 en in eigen huis wonnen de Rotterdammers uiteindelijk met 4-3 na een goal in blessuretijd van Elvis Manu.

Twente kwam thuis verrassend niet langs Qarabag Agdam uit Azerbeidzjan. In Enschede werd het 1-1, waardoor de Tukkers na de 0-0 van vorige week uitgeschakeld zijn. PEC Zwolle stond na de 1-1 van vorige week voor de lastige taak om in Tsjechië Sparta Praag te verslaan. Dit lukte de Zwollenaren niet: 3-1.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Hajduk Split (Kro) Dnipro Dnipropetrovsk (Oek) * 0-0 (1-2)
Internazionale (Ita) * Stjarnan (IJs) 6-0 (3-0)
Villarreal CF (Spa) * Astana (Kaz) 4-0 (3-0)
Legia Warschau (Pol) * FK Aktobe (Kaz) 2-0 (1-0)
Omonia Nicosia (Cup) Dinamo Moskou (Rus) * 1-2 (2-2)
Metallist Charkov (Oek) * Ruch Chorzov (Pol) 1-0 (0-0) n.v.
Rapid Wien (Oos) HJK Helsinki (Fin) * 3-3 (1-2)
Tottenham Hotspur (Eng) * AEL Limassol (Cyp) 3-0 (2-1)
FC Twente (NED) Qarabag Agdam (Aze) * 1-1 (0-0)
Shaktyor Soligorsk (WRu) PSV (NED) * 0-2 (0-1)
CD Nacional (Por) Dinamo Minsk (WRu) * 2-3 (0-2)
Rio Ave (Por) * IF Elfsborg (Zwe) 1-0 (1-2)
Saint-Etienne (Fra) * Karabukspor (Tur) 1-0 (0-1) n.s.
Dinamo Zagreb (Kro) * Petrolul Ploiesti (Roe) 2-1 (3-1)
Debreceni VSC (Hon) BSC Young Boys (Zwi) * 0-0 (1-3)
Lokomotiv Moskou (Rus) Apollon Limassol (Cyp) * 1-4 (1-1)
Feyenoord (NED) * Zorya Lugansk (Oek) 4-3 (1-1)
Sparta Praag (Tsj) * PEC Zwolle (NED) 3-1 (1-1)
FK Rostov (Rus) Trabzonspor (Tur) * 0-0 (0-2)
FC Midtjylland (Den) Panathinaikos (Gri) * 1-2 (1-4)
PAOK Saloniki (Gri) * Zimbru Chisinau (Mol) 4-0 (0-1)
Club Brugge (Bel) * Grasshoppers (Zwi) 1-0 (2-1)
Neftchi Baku (Aze) Partizan Belgrado (Ser) * 1-2 (2-3)
FC Zürich (Zwi) * Spartak Trnava (Slw) 1-1 (3-1)
Maccabi Tel Aviv (Isr) Asteras Tripolis (Gri) * 3-1 (0-2)
FK Krasnodar (Rus) * Real Sociedad (Spa) 3-0 (0-1)
Hull City (Eng) Lokeren (Bel) * 2-1 (0-1)
Astra Giurgiu (Roe) * Olympique Lyon (Fra) 0-1 (2-1)
Torino (Ita) * RNK Split (Kro) 1-0 (0-0)
Borussia Mönchengladbach (Dui) * FK Sarajevo (Bos) 7-0 (3-2)
Sheriff Tiraspol (Mol) NK Rijeka (Kro) * 0-3 (0-1)

*= door naar groepsfase
n.v.= na verlenging
n.s.= na strafschoppen

Vluchtelingen blieven geen Italiaans eten

Een groepje asielzoekers die verblijven in het noorden van Italië, blieven niet langer Italiaans voedsel. De 40 afrikaanse versies van 'Bartje' eisen voedsel voorgeschoteld te krijgen dat men gewend is in het land van herkomst naar binnen te werken.

Men weigert al twee dagen om het eten van de heer des huizes te verorberen. Om hun punt kracht bij te zetten blokkeerden de gasten een straat, gooiden hun eten op straat en dreigden het asielzoekerscentrum te verlaten. Meerdere malen werd geroepen dat ze niet van plan waren 'deze troep op te eten'.

De asielzoekenden zitten nu al een maandje of vier in het centrum en om de verveling een beetje te verdrijven hebben ze al meerdere malen de banden van de auto's van medewerkers leeg geprikt. Het excuus dat ze daarbij verzonnen hebben is dat dit een protest is tegen de omstandigheden waar ze in moeten leven. Soortgelijke gebeurtenissen hebben zich afgespeeld op andere locaties in Italië.

Uiteraard heeft de politie ingegrepen is de blokkade opgeheven. Een woordvoerder van een non-profitorganisatie was not amused: "Er leven duizenden Italianen in armoede die soms niet eens lukt om per dag één maaltijd op tafel te zetten. Laat staan drie. "

"Ze janken dat het voedsel niet goed genoeg is en dat dit niet het eten uit hun land is.", vervolgt hij. "Maar als je te gast bent bij iemand, dan eet je toch de maaltijd die je wordt voorgezet? Wanneer je, zoals ik, vaak in Engeland zit, dan verwacht ik echt niet dat ik spaghetti te smikkelen krijg."

Sam, een vluchteling uit Gambia, weet te vertellen dat de maaltijden voornamelijk uit pasta bestaan. "'Dat lijkt nergens op", moppert hij. Volgens Sam is het zelfs zover gekomen dat sommige asielzoekers maar uit pure arrenmoede hun eigen maaltijd zijn gaan klaarmaken.

Sam, die een smokkelaar 4000 euro heeft betaald om de grote oversteek naar het beloofde land te kunnen maken, zegt dat hij de dag doorkomt met korte busritjes in de buurt. "Ik wil niet de hele dag op het centrum hangen. Werken mag ik niet en zelfs wanneer dat wel mogelijk is, dan moet ik opboksen tegenover veel Italianen die ook werk zoeken. Zodra ik mijn papieren in orde heb, dan ga ik mijn heil ergens anders zoeken. Wellicht Duitsland of Nederland"

WWE 2K15

Het was een van de afspraken op Gamescom waar ik toch wel erg naar uitkeek: een presentatie over WWE 2K15. Wetend wat 2K Sports voor briljants weet neer te zetten met de NBA 2K-serie, plus het feit dat ze het nu niet half afgemaakt in handen hebben gekregen, was ik erg benieuwd wat ervan is gemaakt. Je kunt dan ook mijn teleurstelling indenken toen ik deze zin hoorde vijf minuten voor mijn afspraak: "WWE? Oh, die presentatie is gecancelled."

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.