FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 10 september 2014

'Zware aardbeving Istanbul op komst'

Onder de grond bij de Turkse miljoenenstad Istanbul bouwt de spanning zich op. Er liggen breuklijnen en die kunnen een zware aardbeving veroorzaken. De eerstvolgende grote beving gebeurt waarschijnlijk onder de zee, ongeveer 8 kilometer ten westen van de stad. De schok kan een kracht van 7 op de schaal van Richter of zelfs zwaarder hebben. Wanneer de beving plaatsvindt, is niet te voorspellen.

Dat hebben Turkse en Amerikaanse wetenschappers uitgerekend. Ze hebben 20 jaar aan gps-gegevens bestudeerd om te kijken hoe de bodem bij Istanbul verschuift. Daarmee konden ze uitrekenen hoe de spanning toeneemt. Ze zagen dat de bodem onder de Zee van Marmara blijft 'haken'.

Uitslagen kwalificatie Afrika Cup 10/09/2014

Kameroen heeft in de kwalificatie voor de Afrika Cup (groep D) een flinke tik uitgedeeld aan Ivoorkust. De ploeg van bondscoach Volker Finke versloeg de Oranje Olifanten woensdag in eigen huis met 4-1. Vincent Aboubakar en Clinton Njie vonden allebei twee keer het net. Kameroen deed dat zonder de als international gestopte Samuel Eto'o.

Zowel Ivoorkust als Kameroen sloeg op het WK in Brazilië een modderfiguur en werd al in de groepsfase uitgeschakeld. Ze begonnen vervolgens allebei met een zege aan de kwalificatie voor de Afrika Cup, die wordt georganiseerd door Marokko. De Democratische Republiek Congo won woensdag in dezelfde groep met 2-0 op bezoek bij Sierra Leone.

In groep A speelden Zuid-Afrika en Nigeria met 0-0 gelijk. Congo deed goede zaken door thuis met 2-0 van Sudan te winnen. Christian Atsu heeft Ghana woensdag in groep E  aan een zege op Togo geholpen. De voormalig aanvaller van Vitesse, dit seizoen door Chelsea uitgeleend aan Everton, maakte vier minuten voor tijd in Lomé de winnende treffer: 2-3.

De Black Stars kwamen vroeg op achterstand door toedoen van Floyd Ayité. Nog voor rust zorgden Asamoah Gyan en Emmanuel Agyemang-Badu voor de kentering: 1-2. Een kwartier voor tijd leek Emmanuel Adebayor de thuisploeg aan een punt te helpen, maar Atsu besliste anders. De beste twee landen in de groep plaatsen zich direct voor de Afrika Cup.

Uitslagen kwalificatie Afrika Cup - Speelronde II

# Thuis Uit Uitslag
A Congo  Sudan  2-0 
A Zuid-Afrika  Nigeria  0-0 
B Malawi  Ethiopië  3-2 
B Algerije  Mali  1-0
C Angola  Burkina Faso  0-3 
C Lesotho  Gabon  1-1 
D Kameroen Ivoorkust  4-1 
D Sierre Leone   DR Congo  0-2 
E Togo  Ghana  2-3 
E Uganda  Guinea  2-0 
F Mozambique  Niger  1-1 
F Kaapverdië  Zambia  2-1 
G Botswana  Senegal  0-2 
G Egypte  Tunesië  0-1 

Stand groep A en B

# Land Ges Pt +/- # Land Ges Pt +/-
1 Congo  5-2  1 Algerije  3-1 
2 Zuid-Afrika  3-0  2 Mali  2-1 
3 Nigeria 2-3  3 Malawi  3-4 
4 Sudan  0-5  4 Ethiopië  3-5 

Stand groep C en D

# Land Ges Pt +/- # Land Ges Pt +/-
1 Burkina Faso  5-0  1 Kameroen  6-1 
2 Gabon  2-1  2 DR Congo  2-2 
3 Leshoto  1-3  3 Ivoorkust  3-5 
4 Angola  0-4  4 Sierra Leone  1-4 

Stand groep E en F

# Land Ges Pt +/- # Land Ges Pt +/-
1 Uganda  3-1  1 Kaapverdië  5-2 
2 Ghana  4-3  2 Mozambique  1-1 
3 Guinea  2-3  3 Zambia  1-2 
4 Togo  3-5  4 Niger  2-4 

Stand groep G

# Land Ges Pt +/-
1 Senegal  4-0 
2 Tunesië  3-1 
3 Botswana  1-4 
4 Egypte  0-3 

PVV: schrappen doucherecht schande

Het is 'schandalig' dat coalitiepartijen VVD en PvdA en oppositiepartij D66 ouderen en gehandicapten het recht op een dagelijkse douche willen ontnemen. Dat betoogde PVV-kamerlid Fleur Agema woensdag tijdens een debat over de Wet langdurige zorg (Wlz), die vanaf volgend jaar de zorg voor kwetsbare groepen moet gaan regelen.

"Het is echt een schandalige toestand", zei Agema, die met name PvdA-Kamerlid Otwin van Dijk verantwoordelijk stelde voor het initiatief om het recht op een douche uit de nieuwe wet te halen. "Erger, hij sloopte ze uit de wet. Bewust. Op eigen initiatief. Met een amendement. Waarom deed hij dat? Was het omdat de PVV ooit het initiatief had genomen tot die rechten?"

Agema benadrukte dat het belangrijk is dat zogenoemde verblijfsrechten vastgelegd worden in de wet. Alleen zo zou je kunnen afdwingen dat ouderen of gehandicapten dagelijks gewassen worden, of naar de wc mogen wanneer zij dat willen. Van Dijk zou gezwicht zijn onder druk van 'de lobby'.

Van Dijk deed de verwijten van Agema af als onzin. Volgens het PvdA-Kamerlid ontneemt hij patiënten het recht op een douche helemaal niet. Het recht wordt juist in andere regelgeving vastgelegd, stelde hij. "In een zorgplan moet worden afgesproken wat mensen willen met hun leven. Dat regel je niet met checklistjes in de wet. Patiëntenorganisaties hebben daar voor gepleit, regel dat nou niet in een wet."

D66-Kamerlid Vera Bergkamp noemde de opmerkingen van Agema eveneens 'klinkklare onzin.' "Wij willen dat mensen op tijd naar het toilet kunnen en op tijd een kopje koffie krijgen. De intentie van het amendement is om mensen meer maatwerk te geven." Volgens Bergkamp moet het in de toekomst zo worden dat je een zorgplan opstelt, waarin je bijvoorbeeld laat vastleggen dat je dagelijks wil douchen.

Met het amendement willen coalitie en D66 een passage uit de wet halen waarin het recht op een dagelijkse douche, goed eten en drinken en een schone leefomgeving is opgenomen. De partijen willen dat dit in lagere regelgeving wordt afgesproken.

'Nederland paste niet in het zaaltje'

Nederland mocht vorige week op de NAVO-top in Wales wel meepraten over de vorming van een coalitie tegen IS, maar paste niet meer in het zaaltje. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) woensdagavond gezegd in de Tweede Kamer.

De Verenigde Staten overlegden in de marge van de NAVO-top met negen andere landen over de vorming van een coalitie die militair gaat optreden tegen de terreurorganisatie IS in Irak. Nederland zat daar niet bij, waaruit alom werd opgemaakt dat Nederland niet was uitgenodigd.

"Dat is een heel eigen leven gaan leiden", constateerde Timmermans. Ten onrechte, stelde de minister: het aantal aanwezige landen was beperkt doordat er geen grotere zaal beschikbaar was. "Landen die erbij zaten hebben zich nergens aan gecommitteerd, en landen die er niet bij zaten hebben zich niet uitgesloten."

Bill Gates doneert miljoenen aan strijd tegen ebola

De stichting van Microsoftmiljardair Bill Gates steekt vijftig miljoen dollar (bijna veertig miljoen euro) in de humanitaire hulpverlening rond de uitbraak van ebola in West-Afrika. Eerder zegde de Bill & Melinda Gates Foundation al tien miljoen dollar toe.

Het geld gaat naar de Verenigde Naties, de Wereldgezondheidsorganisatie, het Amerikaanse centrum voor ziektebestrijding en -preventie en internationale organisaties die de strijd aangaan tegen het virus. Met het geld kunnen voorraden worden aangeschaft en vaccins, behandelmethoden en diagnostische hulpmiddelen worden ontwikkeld.

De stichting liet zich in haar besluit beïnvloeden door het verzoek van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon om zeshonderd miljoen dollar voor de strijd tegen ebola.

[Vuelta] Gesink verlaat per direct het peloton

Robert Gesink heeft per direct de Vuelta verlaten vanwege persoonlijke omstandigheden, zo bevestigt Team Belkin op het digitale huis van de wielerploeg. De nummer zeven van het huidige klassement wil zijn vrouw bijstaan in het ziekenhuis en het wielerteam staat achter die beslissing.

"Mijn zwangere vrouw heeft afgelopen week twee keer een operatie ondergaan. Haar situatie is niet verbeterd en ze ligt nog steeds in het ziekenhuis. Ik zal onmiddeiljk de Vuelta verlaten om bij mijn familie te zijn, zij hebben mij nodig", zo laat Gesink in een verklaring weten.

Enorme drugsvangst in Portugal

De politie in Portugal en Spanje heeft dertienhonderd kilo cocaïne onderschept. Het is een van de grootste drugsvangsten in Europa dit jaar. De straatwaarde van de drugs bedraagt zo'n tachtig miljoen euro.

De cocaïne werd afgelopen weekeinde onderschept in het zuiden van Portugal, zei de Portugese rechercheur Luis Mota Carmo woensdag. De korpsen van beide landen werkten voor de operatie nauw samen.

De Portugese politie arresteerde drie Spanjaarden, terwijl de Spaanse politie zes arrestaties verrichtte - vier Spanjaarden en twee Marokkanen uit Nederland.

Waarschijnlijk waren de drugs bedoeld voor Noord- en Centraal-Europa.

Tweede Kamer wil ook financiële aanpak IS

Naast militair optreden tegen IS moeten er maatregelen komen om de geldbronnen van de terreurorganisatie af te knijpen. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer, bleek woensdagavond tijdens een debat.

"Iedereen die levert aan IS, direct en indirect, moet op een sanctielijst worden geplaatst", zei VVD-Kamerlid Han ten Broeke. Ook PvdA'er Michiel Servaes wil de toevoerroutes afsnijden. Hij wil onder meer voorkomen dat Europese oliemaatschappijen IS-olie verhandelen.

De Kamer debatteert met minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) en minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) over de aanpak van IS. Nederland is bereid een bijdrage te leveren aan militaire actie tegen de terreurorganisatie. Onduidelijk is nog wat die gaat inhouden.

Jong Oranje treft topteam in play-offs

Jong Oranje wacht een zware laatste horde op weg naar het EK in Tsjechië. Het team van bondscoach Adrie Koster treft wellicht titelverdediger Spanje of Italië. Jong Oranje plaatste zich als nummer twee in de kwalificatiepoule achter groepswinnaar Slowakije.

De formatie van Koster stond na nederlagen tegen Georgië en Slowakije op de rand van uitschakeling. Jong Oranje bleek na dinsdagavond echter één van de drie beste nummers twee in de kwalificatiereeks.

De beloftenploeg maakt daardoor alsnog een kans naar het EK in Tsjechië te gaan. Jong Oranje weet vrijdag na de loting in het Zwitserse Nyon wie de tegenstander wordt. De Europees kampioen van 2006 en 2007 wacht een zware tweestrijd met een Europese grootmacht, wellicht titelverdediger Spanje.

Naast Spanje kan Jong Oranje ook Italië, Engeland, Frankrijk, Duitsland, Portugal en Denemarken treffen. De play-offs worden tussen 8 en 14 oktober afgewerkt. Op 6 november volgt de loting voor het EK, waaraan acht landen meedoen. Tsjechië is als gastland automatisch geplaatst voor het toernooi in 2015.

Pot 1:
Spanje, Italië, Engeland, Frankrijk, Duitsland, Portugal en Denemarken.

Pot 2:
Nederland, Kroatië, Slowakije, Zweden, Oekraïne, IJsland en Servië.

PSV sluit zich aan bij antimatchfixingverbond

PSV heeft zich aangesloten bij een Europees verbond dat strijdt tegen matchfixing in het voetbal. De club ondertekende woensdag in Genève een code waarin elke vorm van matchfixing en illegaal gokken wordt afgekeurd, meldt PSV.

Samen met zo'n 150 andere clubs, allemaal lid van de European Club Association, zegt PSV toe korte metten te willen maken met matchfixing. In de praktijk gaan de clubs extra aandacht geven aan matchfixing en hun spelers en werknemers informeren over de risico's ervan. Onder meer de UEFA en spelersorganisatie FIFPro werken met de clubs samen.

Veel clubs, waaronder PSV, verbieden spelers en werknemers al te gokken op wedstrijden of wedstrijden te fixen. PSV stelt dat de code er vooral voor moet zorgen dat de geloofwaardigheid van het voetbal gegarandeerd blijft.

Kamervoorzitter wil begrotingsstukken eerder

Begrotingsstukken die klaar zijn, moeten direct naar de Tweede Kamer worden gestuurd. Er moet niet mee worden gewacht tot Prinsjesdag. Dat vindt Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg, heeft zij gezegd tegen BNR Nieuwsradio.

Van Miltenburg zou het beter vinden als er over de inhoud van de begroting wordt gepraat, in plaats van over de 'reuring' die het vroegtijdig lekken van stukken met zich meebrengt. "Ik denk dat het slecht is voor het politieke debat en ook slecht voor het aanzien van de Kamer dat we dit soort discussies hier nu weer hebben."

De oppositie heeft bij herhaling geëist dat het kabinet de begrotingsstukken nu al openbaar maakt, omdat er veelvuldig fragementen van uitlekken. Het kabinet weigert dat tot nu toe. Volgens premier Mark Rutte (VVD) bepaalt de grondwet dat de begroting pas op Prinsjesdag openbaar mag worden gemaakt.

Brabander biecht diefstal uit Gouden Koets op

Een 83-jarige man uit Sleeuwijk heeft in een brief aan koning Willem-Alexander opgebiecht dat hij meer dan vijftig jaar geleden een goudkleurig koord uit de Gouden Koets heeft meegenomen. De man kreeg het koord in handen toen hij als brandwacht samen met twee anderen op een tentoonstelling in Rotterdam de koets moest bewaken, heeft hij gezegd tegen Omroep Brabant.

De Gouden Koets werd op de tentoonstelling maandenlang geëxposeerd. De mannen werden steeds brutaler en zouden zelfs tikkertje op, in en rond de koets hebben gedaan. Met zijn brandweerlaars bleef de 83-jarige man op een gegeven moment achter de de koninklijke bank hangen, waardoor hij een koordje losrukte. "Ik had de Gouden Koets beschadigd, ik schrok me rot", zegt de man tegen de regionale omroep.

De mannen besloten het incident te verzwijgen, uit vrees dat ze zouden worden ontslagen. De Brabander nam het koordje mee naar huis, waar hij het ruim vijftig jaar in een potje bewaarde. Omdat zijn medeplichtigen inmiddels zijn overleden en met het oog op zijn eigen leeftijd, besloot de man de zaak op te biechten.

In de brief aan de koning biedt de Brabander zijn excuses aan en geeft aan graag te willen horen of Willem-Alexander het koordje nog terug wil. Zo niet, dan wil de 83-jarige man het koordje schenken aan het Nationaal Brandweermuseum.

Van Gaal mag nog meer uitgeven bij United

Louis van Gaal krijgt groen licht om komende winter nog meer geld uit te geven aan nieuwe spelers, nadat hij deze zomer de buidel al flink mocht trekken. Manchester United maakte woensdag bekend dat de club afgelopen seizoen een recordomzet draaide van 535 miljoen euro. Hier hield de club een winst van 51 miljoen euro aan over.

Deze goede financiële cijfers betekenen ook goed nieuws voor Louis van Gaal. De coach heeft namelijk groen licht gekregen om ook in de winterse transferperiode flink wat geld uit te geven aan de komst van nieuwe spelers, weet Goal. Bij bovenstaande cijfers zijn overigens de transfers van Ángel di María, Marcos Rojo, Daley Blind en Radamel Falcao niet meegenomen, omdat het boekjaar 2014 in juni eindigde.

Bronnen nabij de club hebben aan Goal laten weten dat United de komende tien jaar elk seizoen een topspeler naar Old Trafford kan halen. Goed nieuws dus voor Van Gaal, die zijn selectie de komende jaren dus nog verder kan versterken.

De commerciële deals van United leveren de club enorm veel geld op, zodat deze jaargang zonder Champions League-voetbal niet direct rampzalig is voor de financiële huishouding. Zo ontvangt United 66 miljoen euro per jaar van shirtsponsor Chevrolet en betaalt adidas vanaf volgend jaar 93 miljoen euro per jaar als kledingsponsor.

De Goede hoopt stiekem weer op de Champions Trophy

Eva de Goede moest de start van de competitie aan zich voorbij laten gaan. Een blessure aan haar schaambot houdt de international voorlopig aan de kant. Haar hockeystick heeft zij even moeten inruilen voor de massagetafel. "Ik wil hier straks helemaal vanaf zijn."

De Goede kampt al langer met haar kwetsuur. Al tijdens het vorige seizoen besloot zij – de pijn verbijtend – het WK te spelen. Maar daarna moest de international herstellen. "Anders blijf ik maar last van houden", aldus De Goede, zondag aandachtig toeschouwer bij haar teamgenoten van Amsterdam.

"De blessure is ontstaan doordat mijn lies overbelast is geraakt, waardoor er een chronische ontsteking is gekomen. Zoiets kan je niet opereren, je kunt het alleen laten herstellen. Na het WK heb ik een week, twee weken niets gedaan. Daarna heb ik mijn core-stability opgebouwd en sinds drie weken ben ik intensief met de fysio aan de slag."

Dagelijks ligt De Goede op de massagebank. Of, passender gezegd, de pijnbank. "Het levert veel pijn op, het is niet prettig. Ik moet soms even op mijn hand bijten. Maar het werkt wel. De komende drie weken gaan we daarmee door. Deze week mag ik voorzichtig beginnen met een bosloopje."

In totaal verwacht De Goede nog tenminste drie weken niet inzetbaar te zijn. "Maar dat is het ideale plaatje. Er gebeurt altijd wel iets waardoor het langer duurt. Ik neem de tijd, wil straks hier helemaal vanaf zijn."

De kans bestaat dus dat de middenvelder in november inzetbaar is op de Champions Trophy in Argentinië. "Dat toernooi had ik eigenlijk al uit mijn hoofd gezet. Nu het goed gaat, mag ik daar stiekem toch op hopen. Maar het herstel staat nog steeds voorop."

Schreuder: "Engelaar goeie voor groep"

Trainer Alfred Schreuder ziet Orlando Engelaar als een versterking voor FC Twente. De transfervrije middenvelder traint sinds kort mee bij zijn voormalig werkgever.

"Wij hebben een jonge ploeg en het is belangrij dat we die jongens confronteren met spelers in alle opzichten het goede voorbeeld geven. Ik heb een goede band met Orlando, al heel lang. We speelden samen bij NAC, ik weet hoe hij is. Hij is een goeie voor de groep", zei Schreuder tegen Voetbal International.

"Orlando bezit de belangrijkste eigenschap die een profvoetballer moet hebben: hij heeft een goed zelfbeeld. Dat is onmisbaar, vind ik. Daarnaast heeft hij geen groot ego, hij is een teamspeler, zal zichzelf nooit buiten de groep plaatsen. En hij heeft ervaring op een heel hoog niveau", aldus de coach van FC Twente.

Engelaar (35) speelde veertien interlands. "Als je dat hebt bereikt, dan kun je wat. Ik denk dat hij in staat is zijn kennis over te dragen op onze spelers. Het bevalt me wel wat ik zie. We zullen op niet al te lange termijn beslissen of we met elkaar verdergaan", verklaart Schreuder, die nog wacht op zijn eerste zege.

De Tukkers speelden gelijk tegen SC Cambuur (1-1), ADO Den Haag (2-2), NAC Breda (1-1) en Feyenoord (0-0). In de voorronde van de Europa League werd FC Twente uitgeschakeld door FK Qarabag uit Azerbeidzjan. Het team van Schreuder hervat de Eredivisie komend weekend thuis tegen Go Ahead Eagles.

Will Ferrell gamet voor goed doel

Will Ferrell slaat de handen ineen met streamingplatform Twitch om geld in te zamelen voor een goed doel. Donateurs maken kans om samen met Ferrell (of zoals hij zelf zegt, Pharrell) op het podium te staan tijdens een videogame-evenement in San Francisco op 26 oktober.

De liefdadigheid betreft kinderen met kanker en overlevenden. Het doel van de inzameling is om op 26 oktober 375.000 dollar te hebben verzameld. Alle donaties worden gecompenseerd met unieke giften. Zo krijg je bij het minimale bedrag van tien dollar een Amazon games credit giftcard ter waarde van vijf dollar, en krijg je bij een donatie van 150 dollar een Xbox 360-controller gesigneerd door Will Ferrell en nog vele extra's zoals een unieke hoodie en speciale gamer-zonnebrandcrème (Apply up, up, down, down, left, right, left, right).

Donaties kunnen gedaan worden op www.willferrellhatescancer.org. Hier kan je ook zien welke extra's je krijgt bij welke donaties. Wat er allemaal precies gespeeld gaat worden op het evenement is niet bekend. Er gaat in ieder geval één winnaar uitgenodigd worden om Ferrell te vergezellen tijdens het evenement op 26 oktober, uiteraard allemaal live te volgen op Twitch. De teller staat op het moment van schrijven op ruim tienduizend dollar.

Kroes: Timmermans wordt waakhond

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) wordt een waakhond die moet aantonen wat wel en niet belangrijk is. Scheidend eurocommissaris Neelie Kroes zegt woensdagavond in het programma Bureau Buitenland er alle vertrouwen in te hebben dat Timmermans zaken gedaan gaat krijgen.

Woensdag werd bekend dat Timmermans plaatsvervanger van commissievoorzitter Jean-Claude Juncker wordt en daarnaast de portefeuille 'betere regelgeving' krijgt. Volgens Kroes heeft Nederland een portefeuille binnengehaald 'waar iedereen het altijd over gehad heeft en waar Frans het zelf ook over gehad heeft'.

Kroes zegt er alle vertrouwen in te hebben dat Timmermans zaken gedaan gaat krijgen, vooral in de structuur die is bedacht met vicepresidenten en een cluster van eurocommissarissen daaronder. "Timmermans heeft het oor en het vertrouwen van Juncker. Dat is heel belangrijk want dit is echt teamwerk. Het is een unieke kans. Timmermans kan mensen rond de tafel krijgen want ze hebben zijn toestemming nodig om voorstellen in te dienen."

Volgens VVD'er Kroes moet steeds weer worden afgevraagd of iets helpt 'in het proces waar we naartoe willen in Europa'. "En of we niet bezig zijn voor onze eigen winkel van alles te creëren. Daarin wordt deze waakhond, want het is inderdaad een waakhondfunctie, er een die moet aantonen wat wel of niet belangrijk is."

De scheidend eurocommissaris geeft aan sterk in de markt te geloven. "De overheid moet zich niet met alles bemoeien en dat is het voordeel van Timmermans' functie. Hij gaat nu bekijken wat de Europese overheid misschien niet hoeft te doen."

De nieuwe Europese Commissie is volgens Kroes een sterk team met grote deskundigheid. "Veel ministers-presidenten, negen hele goede vrouwen en een voorzitter die heeft aangekondigd dat het een digitaal voorzitterschap gaat worden. Dus wat wil je nog meer?"

Herstel ozonlaag zet door

De ozonlaag herstelt zich. De afgelopen 35 jaar is de hoeveelheid ozon in de stratosfeer, die de aarde beschermt tegen de straling van de zon, aanzienlijk toegenomen. Dat heeft een wetenschappelijk panel van de Verenigde Naties woensdag gezegd.

De ozonlaag beschermt tegen schadelijke straling die huidkanker, schade aan gewassen en andere problemen kan veroorzaken. Sinds de jaren zeventig werd de laag steeds dunner door het toenemende gebruik van cfk's, chloorfluorkoolstofverbindingen, een drijfgas die ozon afbreekt tot zuurstof.

Nadat de wetenschap alarm had geslagen besloot de internationale gemeenschap in 1987 het gebruik van cfk's in de ban te doen. Inmiddels neemt het gehalte aan cfk's in de atmosfeer al jaren af. In een eerder rapport berekenden de VN dat zonder het verdrag jaarlijks wereldwijd twee miljoen gevallen van huidkanker extra zouden worden vastgesteld.

Zo'n driehonderd wetenschappers brengen iedere vier jaar in kaart hoe het herstel van de ozonlaag vordert. "Het is een overwinning voor de diplomatie en voor de wetenschap en voor het feit dat we samen konden werken", zegt chemicus Mario Molina. Hij schreef in 1974 samen met F. Sherwood Rowland een wetenschappelijke studie naar het ozonprobleem. In 1995 werden ze voor hun werk onderscheiden met de Nobelprijs voor de scheikunde.

Opmerkelijk genoeg lijken broeikasgassen ook een bijdrage te leveren aan het herstel van de ozonlaag. Deze gassen, waaronder koolstofdioxide, koelen de hogere stratosfeer. De koelere lucht draagt bij aan een toename van de hoeveelheid ozon.

Het is echter niet alleen maar hosanna, waarschuwt MIT-wetenschapper Susan Solomon. De chemicaliën die de cfk's vervangen dragen bij aan de opwarming van de aarde. Ze verwacht dat de gevolgen hiervan met name na 2050 merkbaar zullen zijn.

De ozonlaag is bovendien nog verre van volledig hersteld. De stoffen die ozon afbreken bevinden zich nog steeds in de atmosfeer en verdwijnen maar langzaam. Boven het zuidelijk halfrond zorgen zij ieder jaar nog door een gat in de ozonlaag. Dit gat is nog steeds ongeveer zes procent dunner dan in 1980. De ozonlaag herstelt, maar 'we zijn er nog niet', aldus NASA-wetenschapper Paul Newman.

SP tegen deelname aan coalitie tegen IS

De SP is tegen Nederlandse deelname aan de westerse coalitie die ten strijde trekt tegen de terreurorganisatie IS. SP-Kamerlid Harry van Bommel denkt dat het westerse optreden de situatie in Irak alleen maar erger zal maken.

"De SP is zeer bevreesd dat de militaire campagne tegen IS zal bijdragen aan nog meer geweld", zei Van Bommel woensdagavond tijdens een Kamerdebat over de opkomst van IS. Hetzelfde geldt voor wapenleveranties aan de Koerdische strijdkrachten en sjiitische milities. "Er zijn al te veel wapens in Syrië en Irak."

Volgens Van Bommel is westers militair optreden zinloos zolang er geen oplossing komt voor de etnische spanningen in Irak. Ook denkt Van Bommel dat de dreiging van aanslagen door IS in Europa of Amerika groter wordt door de westerse bemoeienis, in plaats van kleiner.

De SP is wel voor gerichte militaire acties die erop zijn gericht om groepen mensen te ontzetten die rechtstreeks met genocide worden bedreigd.

Boonen stapt uit Vuelta en richt zich op het WK

Tom Boonen stapte woensdag na de zeventiende etappe uit de Vuelta. "Alles is gegaan zoals ik gepland had", zei de renner van Omega Pharma-Quick-Step tegen Sporza. "Ik moet nu wat rust nemen met het oog op het WK."

De 33-jarige Vlaming is tevreden met zijn voorbereiding op het mondiale kampioenschap, dat 28 september wordt verreden in het Spaanse Ponferrada. "Alles is gegaan zoals gepland. Ik heb acht dagen Eneco Tour gedaan en daarna de Vuelta. Dat betekent 25 koersdagen op 31. Het was zware kost, nu is het tijd om te herstellen."

Boonen werd in 2005 al eens wereldkampioen. "Mijn conditie is heel goed op dit moment", zegt hij over zijn huidige vorm.

'Helft sluizen en gemalen onveilig'

Het aantal sluizen en gemalen dat niet aan de veiligheidsnormen voldoet is meer dan verdubbeld ten opzichte van 2011. Bijna de helft (45 procent) is onveilig volgens de huidige maatstaven, blijkt uit de woensdagavond gepresenteerde Monitor Infrastructuur en Ruimte 2014 van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

Het gaat om zogeheten waterkerende kunstwerken zoals stuwen, sluizen en stormvloedkeringen, waarvan er vorig jaar 799 niet aan de normen voldeden. Daarnaast is het aantal zogeheten primaire waterkeringen zoals dijken, duinen en dammen dat niet aan de normen voldoet gestegen van vijftien procent (549 kilometer) in 2001 naar 35 procent (1.302 kilometer) in 2013.

Volgens het PBL is de afgelopen jaren te weinig geld besteed aan het onderhoud en zal het kabinet de portemonnee moeten trekken om deze zogeheten waterkerende kunstwerken op te lappen. Volgens de onderzoekers is het kabinet op de hoogte van de problematiek. "Het is bekend, maar het is nog niet geregeld dat het percentage teruggaat naar nul procent."

In het Hoogwaterbeschermingsprogramma zijn afspraken gemaakt om de kunstwerken op orde te brengen. Tussen 2017 en 2023 worden de dijken, dammen, sluizen en stormvloedkeringen opnieuw beoordeeld.

Bassie & Adriaan bedolven onder reacties door hype

Bassie & Adriaan worden overspoeld met berichten over de internethit die ze te pakken hebben. In de nieuwe online hype proberen mensen van over de hele wereld zo goed mogelijk mee te zingen met de karaokeversie van de openingstune van hun tv-serie. Ze filmen zichzelf en zetten het op internet.

"Mijn dochter belde gelijk vanaf kantoor gisteren: pa, wat er nou aan de hand is... Jullie schijnen acht miljoen hits te hebben op Youtube!", reageerde Bas van Toor, die clown Bassie vertolkt, woensdagavond in RTL Boulevard. "Toen brak de hel natuurlijk los."

"Ik zit nog niet op Facebook, maar mijn vrouw heeft wel een account", aldus Aad van Toor, vertolker van de acrobaat. "En die krijgt achter elkaar mailtjes erover."

SP wil onderzoek naar lekken Prinsjesdagstukken

De politiek maakt zichzelf volstrekt belachelijk door de Prinsjesdagstukken niet openbaar te maken terwijl een groot deel al is uitgelekt. Premier Mark Rutte (VVD) moet daarom een onderzoek instellen naar het lekken van de begrotingsstukken. Dat heeft SP-Kamerlid Ronald van Raak woensdag gezegd in de Tweede Kamer.

"De voorstellen zijn massaal gelekt. Maar wij, als oppositie, moeten voor geheimhouding tekenen", reageerde Van Raak op de brief die Rutte eerder op de dag naar de Kamer stuurde. De premier blijft, ondanks herhaalde verzoeken, weigeren de Prinsjesdagstukken naar de Kamer te sturen. "Wij vragen de premier, waarom doet u geen onderzoek? Waarom neemt hij geen verantwoordelijkheid?"

Van Raak wil nu een nieuwe uitleg van de premier in een brief. De partijen die niet betrokken zijn bij het begrotingsakkoord zijn boos omdat er steeds informatie blijft uitlekken. De andere partijen mogen de stukken pas vrijdag inzien. Zij vinden dat oneerlijk omdat zij de gelekte maatregelen niet kunnen beoordelen.

Timmermans 'met weemoed' weg uit Den Haag

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) vertrekt 'met een zekere weemoed' naar Brussel om eurocommissaris te worden. "Deze nieuwe functie is anders van aard, maar ook van groot belang."

Timmermans denkt dat zijn nieuwe baan 'een heel zware klus' wordt. "Europese instellingen hebben de natuurlijke neiging om voor elk probleem nieuwe regels te bedenken. Daar is echt een cultuuromslag nodig", zei Timmermans woensdagavond.

Volgens Timmermans, die plaatsvervanger van commissievoorzitter Jean-Claude Juncker wordt en daarnaast de portefeuille 'betere regelgeving' krijgt, moeten andere eurocommissarissen die met nieuwe regels willen komen, straks aan hem uitleggen waarom die nodig zijn. Hij kan naar eigen zeggen een veto uitspreken, maar wil dat liever voorkomen door zijn collega's met argumenten op andere gedachten te brengen.

Timmermans denkt dat hij ergens in oktober aan zijn nieuwe baan begint. Volgens hem hangt dat er vooral van af wanneer zijn opvolger kan beginnen. Ook moet Timmermans nog worden gehoord door het Europees Parlement.

Timmermans ontkent dat hij ooit serieus in beeld is geweest als nieuwe buitenlandchef, waarvoor hij veelvuldig werd genoemd. Naar eigen zeggen kwam Timmermans pas 'op een heel laat moment' in beeld als de nieuwe Nederlandse eurocommissaris.

Koerden vragen Tweede Kamer om hulp

Politici uit de autonome Koerdische regio in Noord-Irak hebben de Tweede Kamer woensdag gevraagd om hulp bij de strijd tegen de terreurorganisatie IS. "Elk wapen waarmee we het terrorisme kunnen bestrijden, is welkom", zei minister van religieuze zaken Kamal Muslim Saeed.

Behalve militaire ondersteuning voor de peshmerga, de Koerdische strijdkrachten, is ook hulp nodig bij de opvang van vluchtelingen. Volgens de Koerdische politici zijn meer dan twee miljoen mensen op de vlucht geslagen. Zij hebben voedsel, onderdak en medicijnen nodig, maar ook militaire bescherming, bijvoorbeeld in de vorm van 'safe havens'.

De Tweede Kamer sprak met een aantal Koerdische politici ter voorbereiding op het debat van woensdagavond over de Nederlandse bijdrage aan de strijd tegen IS. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil meedoen met de internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten. Het kabinet is daarover in gesprek met bondgenoten.

Nederlanders met 76 kilo wiet gepakt in Salou

De politie heeft zaterdag in de Catalaanse badplaats Salou twee Nederlanders en een Belg opgepakt omdat zij 76 kilo wiet in een bus vervoerden. Dat meldt de Catalaanse politie woensdag.

De drie, tussen de 25 en 32 jaar oud, waren onderweg van Benidorm naar Nederland, toen zij bij een drugscontrole door de mand vielen. De softdrugs waren verstopt in zes koffers en in plastic verpakt. De wietlucht alarmeerde de politie. De straatwaarde van de drugs wordt geschat op zeventigduizend euro.

De Nederlanders en de Belg zitten nu vast in een gevangenis in de stad Tarragona. Volgens recente cijfers van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zitten in Spanje 119 Nederlanders vast voor een drugsdelict.

[Vid] Superworm uit oog vrouw gehaald

Nu we allemaal de avondmaaltijd achter de kiezen hebben, is het weer tijd voor een smakelijk filmpje. Saoedische chirurgen hebben namelijk gefilmd hoe ze een enorme worm uit het oog van een vrouw hebben gehaald.

Het filmpje dateert al van juli, maar is pas sinds deze week in het nieuws gekomen. Volgens de artsen hebben zij een worm met de lengte van een slang uit het oog van een patiënte gehaald.

Volgens de artsen is de worm in haar oog terechtgekomen door een besmette contactlens of mascara. "Deze zouden eitjes hebben bevat", zo laat een van hen de media weten.

"Deze zijn later uitgekomen en gegroeid in haar oog." De vrouw leed helse pijnen, voegt de bron er nog aan toe.

Eet smakelijk!

Verstappen maakt indruk bij Toro Rosso-test

Max Verstappen heeft indruk gemaakt tijdens zijn eerste volledige Formule 1-test. De pas 16-jarige Nederlander legde vandaag op Adria Raceway in Italië zonder problemen 148 ronden af in een twee jaar oude Toro Rosso. Eerder had hij op Rockingham en in Rotterdam al enkele meters gemaakt in een demonstratieauto.

Het doel van de test in Italië was Verstappen en Toro Rosso aan elkaar te laten wennen en hem de 300 kilometer benodigd voor een superlicentie te geven. Met 400 kilometer slaagde dit ruimschoots, al moet autosportfederatie FIA nog wel het licht op groen zetten zodat de zoon van Jos Verstappen later dit jaar enkele vrije trainingen kan gaan rijden.

Verstappen: "Ik keek uit naar het voor de eerste maal rijden van een Formule 1-auto op een normaal circuit en ik heb ervan genoten. Het was een goede mogelijkheid om samen te werken met Xevi (Pujolar, red.), die volgend jaar mijn engineer wordt, en om te wennen aan alle knoppen op het stuurtje. Ik denk dat het goed ging en ik kan niet wachten om weer achter het stuur van een Formule 1-bolide te stappen."

Het team en Xevi in het bijzonder waren onder de indruk hoe de Nederlander de auto op zowel een natte als een droge baan onder controle hield. "Max startte op intermediates en kwam op snelheid, zonder fouten te maken. We hebben een raceweekend gesimuleerd. Hij was gefocust, precies en leerde snel, zonder veel vragen te stellen. Nadat we de slicks er onder konden zetten, wende hij aan de auto op het droge en kwamen we op snelheid. We hebben verschillende brandstofhoeveelheden gebruikt, zowel voor kwalificatie als voor de race, waarbij we zowel korte als lange runs deden. Voor een eerste dag was het erg indrukwekkend."

Iglinskiy gepakt op EPO in Eneco Tour, direct ontslagen

Wielrenner Valentin Iglinskiy is tijdens de Eneco Tour betrapt op het gebruik van EPO. Dat meldt de UCI woensdag in een persbericht. Het positieve monster van de Astana-renner werd afgenomen op 11 augustus, de dag van de eerste etappe van en naar Terneuzen.

In een officiële reactie liet het team van de Kazach, Astana, weten hem direct te ontslaan. De 30-jarige Iglinskiy, wiens drie jaar oudere broer Maxim ook bij de ploeg rijdt, heeft toegegeven 'op eigen initiatief, onafhankelijk en zonder consultatie van de medische begeleiding' verboden middelen te hebben gebruikt.

"Omdat wij voor een transparante wielerwereld zijn willen we een renner die de regels niet respecteert ook niet verdedigen", meldt de ploeg op haar site. "Met het onmiddelijke ontslag van Iglinskiy laat de ploeg zien volledig toegewijd te zijn aan de strijd tegen doping."

Snoeihard achterlangs beste standje

Wetenschappers hebben eindelijk aangetoond welk standje je het best kunt doen als de man rugpijn heeft. Dit is namelijk niet lepeltje-lepeltje, maar doggystyle. Oftewel: snoeihard achterlangs!

Wetenschappers aan de University of Waterloo in het Canadese Ontario hebben voor het onderzoek tien stellen onder de loep genomen. Met behulp van infrarood- en elektromagnetische camera's werd vastgelegd welke bewegingen worden gemaakt tijdens vijf verschillende standjes.

De uitkomst is verrassend. "Vroeger raadden artsen altijd lepeltje-lepeltje aan als standje voor mannen met rugpijn", aldus hoofdonderzoekster Natalie Sidorkewicz. "Wij hebben nu echter aangetoond dat op zijn hondjes de beste positie is in dit geval."

Suárez kan debuteren tegen Real Madrid

Luis Suárez kan 25 oktober in de Clasico tegen Real Madrid zijn officiële debuut maken voor FC Barcelona. Het internationale sporttribunaal CAS bevestigde woensdag dat de schorsing van de oud-Ajacied 24 oktober om middernacht eindigt. Dat laat de Catalaanse voetbalclub weten.

Suárez, die deze zomer overkwam van Liverpool, maakte wel al zijn officieuze debuut voor de Catalanen. De Uruguayaanse aanvaller speelde vorige maand in een oefenduel tegen de Mexicaanse kampioen Leon vijftien minuten mee. Suárez werd eind juni voor vier maanden geschorst vanwege zijn beet in de schouder van de Italiaan Giorgio Chiellini op het WK.

Jörgen Raymann krijgt zaterdagavondshow

Jörgen Raymann is dit najaar te zien met een nieuwe tv-show. De komiek trapt zondag zijn nieuwe en tevens laatste seizoen van Zo: Raymann af, meldt de NTR woensdag. Vanaf 1 november komt hij elke zaterdag op de buis met de opvolger, waar inhoudelijk nog niets over bekend is gemaakt.

De laatste reeks Zo: Raymann loopt tot en met 5 oktober. In de vier afleveringen maken items en personages uit het verleden een comeback, zoals Het Kruisverhoor en professor Kwaku Kdongo. Het programma is rond 23.00 uur te zien op NPO 1. De nieuwe show wordt een uurtje eerder uitgezonden.

Bussemaker onthult eerste Rijksmonumentenbord

Minister van Cultuur Jet Bussemaker (PvdA) onthult donderdag het eerste Rijksmonumentenbord op de muur van de Ridderzaal in Den Haag. Eigenaren van rijksmonumenten kunnen vanaf dat moment een officieel bord bestellen waarop staat dat het gebouw een Rijksmonument is.

In Nederland zijn ongeveer zestigduizend rijksmonumenten, maar de meesten zijn niet herkenbaar als monument. De bordjes, die zijn ontwikkeld door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, moeten daar verandering in brengen.

Duizenden monumenten zijn dit weekeinde gratis opengesteld tijdens de Open Monumentendag, dat dit jaar in het teken staat van reizen. Op zaterdag en zondag staan allerhande activiteiten op de agenda. Zo is er zaterdag een trekschuit langs de monumenten aan het kanaal de Vliet. Vorig jaar trok het evenement ongeveer negenhonderdduizend bezoekers.

Frankrijk wil af van naam terreurgroep IS

Frankrijk wil dat niet langer de naam Islamitische Staat (IS) gebruikt wordt om naar de terreurbeweging in Irak en Syrië te verwijzen. De extremisten vertegenwoordigen de islam net zomin als een staat, aldus de Franse minister van buitenlandse zaken Laurent Fabius woensdag.

Fabius sprak in de volksvertegenwoordiging over Daish, het Arabische acroniem voor zijn volledige vroegere naam Islamitische Staat van Irak en de Levant. "De vastberadenheid van de slagers van Daish is groot. Die van ons moet groter zijn."

Frankrijk dringt aan op internationale actie tegen IS en stuurt zelf wapens naar de Koerden die in strijd met de terreurgroep zijn verwikkeld. De Franse president François Hollande bezoekt Irak vrijdag en organiseert maandag een internationale conferentie over manieren om IS te stoppen en Irak te helpen.

Strafrechtelijk onderzoek naar explosie Diemen

Politie en justitie hebben een strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar de explosie vorige week in een flat in Diemen. Gekeken wordt of sprake is van verwijtbaar handelen, meldt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie woensdag.

Een medewerker van een sloopbedrijf was op het moment van de explosie bezig met werkzaamheden aan de liftschacht van het pand. Bij de werkzaamheden werd een gasleiding geraakt.

Netbeheerder Liander hoorde ruim een kwartier voor de explosie van het gaslek. De monteurs waren te laat ter plaatse om het gas af te sluiten. Liander waarschuwde de hulpdiensten niet. "Die taak is weggelegd voor de aannemer ter plaatse", zei een woordvoerder eerder. "Het gebeurt vaak dat we op een plek komen en de hulpdiensten daar ook al zijn. De man ter plaatse bepaalt of de situatie urgent is. Door de telefoon kunnen wij dat niet altijd goed inschatten."

Bij de explosie in de flat aan de Beukenhorst kwamen twee mensen om het leven, een 57-jarige vrouwelijke medewerker uit Amsterdam van De Key en de 46-jarige medewerker uit Wilnis van het sloopbedrijf. Vijftien mensen raakten gewond en ongeveer tweehonderd mensen moesten elders worden ondergebracht. Van de in totaal 193 woningen zijn er 56 voor langere tijd onbewoonbaar.

Twee relschoppers Schilderswijk melden zich

Twee relschoppers uit de Haagse Schilderswijk van wie dinsdag beelden openbaar zijn gemaakt, hebben zich bij de politie gemeld. De twee van 16 en 20 jaar uit Den Haag worden verdacht van het gooien van stenen naar de politie tijdens de betoging tegen terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) op 10 augustus.

Van in totaal tien verdachten in de zaak werden dinsdag beelden online gezet en getoond in het regionale opsporingsprogramma Team West van Omroep West. De politie laat woensdag weten dat inmiddels verschillende tips zijn binnengekomen en te verwachten binnenkort meer arrestaties te kunnen verrichten.

De tien mannen behoren tot de groep tegendemonstranten die zich tegen de politie keerde. Ze trokken rond de Hoefkade tegels uit de stoep en gooiden deze naar de agenten. Bij de aanhouding van een van de stenengooiers werd een politieagent mishandeld. De politie arresteerde in totaal zes mensen. Later volgden nog twee arrestaties voor het belagen van een cameraman van Novum Nieuws.

[Vuelta] Degenkolb brengt teller op vier voor Giant

John Degenkolb heeft zijn vierde ritzege in deze editie van de Vuelta a España geboekt. De renner van het Nederlandse Giant-Shimano was na 190 kilometer tussen Ortigueira en A Coruña opnieuw de snelste in een massasprint. Achter de Duitser finishten de Australiër Michael Matthews (Orica) en de Zwitser Fabian Cancellara (Trek) op de plaatsen twee en drie.

Degenkolb mag nog altijd hopen op een evenaring van zijn indrukwekkende prestatie van vorig jaar, toen hij in de Vuelta maar liefst vijf etappes op zijn naam schreef. De etappe van vrijdag naar Cangas do Morrazo zou mogelijk nog kansen voor hem bieden, al moet hij dan wel in de slotfase een col van tweede categorie zien te overleven. Degenkolb is ook in het bezit van de groene puntentrui.

De zeventiende etappe werd gekleurd door een kopgroep van vijf man. Elia Favilli en Rohan Dennis lieten het peloton het hardst werken, maar op minder dan een kilometer van de streep moesten ook de Italiaan en de Australiër het hoofd buigen. Degenkolb was vervolgens in de sprint een klasse apart.

Alberto Contador blijft bovenaan staan in het klassement. Zijn voorsprong op nummer twee Alejandro Valverde bedraagt ruim anderhalve minuut. Robert Gesink is op de zevende plaats de beste Nederlander.

NOC*NSF normaliseert kwalificatie-eisen Rio 2016

NOC*NSF heeft voor de Olympische Spelen in 2016 in Rio de Janeiro de kwalificatie-eisen aangepast. Het moet zo voor sporters duidelijker worden wat ze moeten doen om zich te plaatsen. Ook worden de vaak belachelijk strenge nationale normen gewijzigd, waardoor waarschijnlijk meer sporters naar Rio kunnen.

Sporters kunnen zich voortaan direct kwalificeren voor de Spelen. Ze hoeven niet meer genomineerd te worden en hoeven ook geen vormbehoud te tonen. "Een sporter wil zich zo goed mogelijk voorbereiden op de Spelen", zegt technisch directeur van NOC*NSF Maurits Hendriks. "Daarbij leidde de eis om vormbehoud te tonen af van het werkelijke doel: optimaal presteren op de Spelen. Het zat een goede voorbereiding op de Spelen dus in de weg."

NOC*NSF gaat daarnaast in lijn lopen met de kwalificatie-eisen van internationale sportfederaties. Tot nu toe moesten sporters ook rekening houden met nationaal gestelde normen en limieten en interne selectieprocedures van nationale sportbonden.

De kwalificatie-eisen kunnen verschillen per type sport. Bij teamsporten gelden alleen internationale eisen, terwijl het NOC*NSF bij duursporten extra eisen kan stellen omdat er een groot deelnemersveld is. Ook bij zogenoemde ranglijstsporten als judo en badminton wordt er verder gekeken dan internationale eisen. NOC*NSF houdt daarbij ook rekening met de kansen die de sporter maakt op de Spelen.

De duidelijkere regels moeten er onder meer voor zorgen dat sporters geen ruzie meer krijgen over een startplek en naar de rechter stappen. In het verleden kwam het voor dat meerdere sporters voldeden aan alle eisen, maar er te weinig startplekken waren. "We hopen nu voor iedereen meer duidelijkheid te scheppen en de rechter niet meer nodig te hebben", zegt Hendriks.

Het grootste doel van het NOC*NSF is echter om zo veel mogelijk olympische medailles te veroveren in Rio de Janeiro. "Onze ambitie om bij de tien beste landen van de wereld te behoren, staat onverminderd overeind", zegt Hendriks.

David Fincher aan de slag voor HBO

David Fincher en betaalzender HBO zijn in onderhandeling over een nieuwe tv-serie over het door gangsters gedomineerde Los Angeles van de jaren vijftig. Fincher, vooral bekend van Fight Club, Se7en en The Social Network, wil hiervoor samenwerken met schrijver James Ellroy, schrijft het Amerikaanse Indiewire.

Ellroy is vooral bekend van zijn boekenreeks L.A. Quartet, die zich ook in de Engelenstad van de jaren vijftig afspeelt. De reeks bestaat uit The Black Dahlia, The Big Nowhere, L.A. Confidential en White Jazz.

L.A. Confidential werd in 1997 verfilmd en won het jaar erop twee Oscars. Fincher probeerde ooit een verfilming van Black Dahlia van de grond te krijgen, maar in 1996 nam Brian De Palma de regie over. Sindsdien probeert Fincher alsnog met Ellroy samen te werken.


David Fincher aan de slag voor HBO (Foto: Novum)

Alle auto's Forza Horizon 2 bekend

De complete lijst van 210 voertuigen die je kan besturen in de Xbox-exclusive Forza Horizon 2 is vandaag bekendgemaakt. Let wel, deze lijst heeft betrekking op de Xbox One-versie. De Xbox 360-versie zal ook meer dan 200 auto's bevatten, maar in hoeverre die lijst verschilt met deze is niet bekend.

De lijst:

  • 1980 Abarth Fiat 131
  • 2010 Abarth 500 esseesse
  • 1968 Abarth 595 esseesse
  • 2013 Abarth Punto Supersport
  • 2002 Acura RSX Type-S
  • 2007 Alfa Romeo 8C Competizione
  • 1965 Alfa Romeo Giulia TZ2
  • 2011 Alfa Romeo Giulietta Quadrifoglio Verde
  • 1986 Alfa Romeo Spider Quadrifoglio Verde
  • 1968 Alfa Romeo 33 Stradale
  • 1971 AMC Javelin AMX
  • 2013 Ariel Atom 500 V8
  • 1964 Aston Martin DB5
  • 1958 Aston Martin DBR1
  • 2010 Aston Martin One-77
  • 2011 Aston Martin V12 Zagato (Villa d'Este)
  • 2012 Aston Martin Vanquish
  • 2013 Audi R8 Coupé V10 plus 5.2 FSI quattro
  • 1995 Audi RS 2 Avant
  • 2011 Audi RS 3 Sportback
  • 2006 Audi RS 4
  • 2011 Audi RS 5 Coupé
  • 2013 Audi S4
  • 1983 Audi Sport quattro
  • 2010 Audi TT RS Coupé
  • 2013 Bentley Continental GT Speed
  • 2011 BMW 1 Series M Coupe
  • 1973 BMW 2002 Turbo
  • 1981 BMW M1
  • 1997 BMW M3
  • 1991 BMW M3
  • 2008 BMW M3
  • 2012 BMW M5
  • 2011 BMW X5 M
  • 2011 BMW Z4 sDrive35is
  • 2012 Bowler EXR S
  • 2011 Bugatti Veyron Super Sport
  • 1987 Buick Regal GNX
  • 2012 Cadillac Escalade ESV
  • 2012 Caterham Superlight R500
  • 1957 Chevrolet Bel Air
  • 1990 Chevrolet Camaro IROC-Z
  • 1969 Chevrolet Camaro SS Coupe
  • 1970 Chevrolet Camaro Z28
  • 1979 Chevrolet Camaro Z28
  • 2012 Chevrolet Camaro ZL1
  • 1970 Chevrolet Chevelle SS-454
  • 1960 Chevrolet Corvette
  • 2014 Chevrolet Corvette Stingray
  • 1967 Chevrolet Corvette Stingray 427
  • 2009 Chevrolet Corvette ZR1
  • 1970 Chevrolet Corvette ZR-1
  • 1995 Chevrolet Corvette ZR-1
  • 1964 Chevrolet Impala SS 409
  • 1969 Dodge Charger R/T
  • 1970 Dodge Challenger R/T
  • 2012 Dodge Challenger SRT8 392
  • 2012 Dodge Charger SRT8
  • 1968 Dodge Dart HEMI Super Stock
  • 1957 Ferrari 250 California
  • 1962 Ferrari 250 GT Berlinetta Lusso
  • 1962 Ferrari 250 GTO
  • 1957 Ferrari 250 Testa Rossa
  • 2007 Ferrari 430 Scuderia
  • 2009 Ferrari 458 Italia
  • 1987 Ferrari F40
  • 1995 Ferrari F50
  • 2003 Ferrari Challenge Stradale
  • 1969 Ferrari Dino 246 GT
  • 2002 Ferrari Enzo Ferrari
  • 1994 Ferrari F355 Berlinetta
  • 2012 Ferrari F12berlinetta
  • 1984 Ferrari GTO
  • 2013 Ferrari LaFerrari
  • 1973 Ford Capri RS3100
  • 1992 Ford Escort RS Cosworth
  • 1977 Ford Escort RS1800
  • 1956 Ford F-100
  • 2014 Ford Fiesta ST
  • 2003 Ford Focus RS
  • 2009 Ford Focus RS
  • 2013 Ford Focus ST
  • 2005 Ford GT
  • 1966 Ford GT40 Mk II
  • 1969 Ford Mustang Boss 302
  • 2015 Ford Mustang GT
  • 1985 Ford RS200 Evolution
  • 2000 Ford SVT Cobra R
  • 1993 Ford SVT Cobra R
  • 2013 Ford Shelby GT500
  • 1987 Ford Sierra Cosworth RS500
  • 2011 Ford F-150 SVT Raptor
  • 2011 Ford Transit SuperSportVan
  • 2012 Hennessey Venom GT
  • 1997 Honda Civic Type R
  • 2004 Honda Civic Type-R
  • 1984 Honda Civic CRX Mugen
  • 1992 Honda NSX-R
  • 2009 Honda S2000 CR
  • 2006 HUMMER H1 Alpha
  • 2013 Hyundai Genesis Coupe 3.8 Track
  • 2013 Hyundai Veloster Turbo
  • 1956 Jaguar D-Type
  • 1961 Jaguar E-type S1
  • 1954 Jaguar XK120 SE
  • 2012 Jaguar XKR-S
  • 1945 Jeep Willys MB
  • 2012 Jeep Wrangler Rubicon
  • 2011 Koenigsegg Agera
  • 2013 KTM X-Bow R
  • 2012 Lamborghini Aventador LP700-4
  • 1988 Lamborghini Countach LP5000 QV
  • 1997 Lamborghini Diablo SV
  • 2014 Lamborghini Huracán LP 610-4
  • 1967 Lamborghini Miura P400
  • 2010 Lamborghini Murciélago LP 670-4 SV
  • 2013 Lamborghini Veneno
  • 1982 Lancia 037 Stradale
  • 1992 Lancia Delta HF Integrale EVO
  • 1986 Lancia Delta S4
  • 1968 Lancia Fulvia Coupé Rallye 1.6 HF
  • 1974 Lancia Stratos HF Stradale
  • 1997 Land Rover Defender 90
  • 2013 Lexus GS350 F Sport
  • 2010 Lexus LFA
  • 2014 Local Motors Rally Fighter
  • 2009 Lotus 2-Eleven
  • 1956 Lotus Eleven
  • 2012 Lotus Exige S
  • 2010 Maserati Gran Turismo S
  • 2004 Maserati MC12
  • 1961 Maserati Tipo 61 Birdcage
  • 2013 Mazda MX-5
  • 1994 Mazda MX-5 Miata
  • 1997 Mazda RX-7
  • 2011 Mazda RX-8 R3
  • 2011 McLaren 12C
  • 1993 McLaren F1
  • 2013 McLaren P1
  • 1990 Mercedes-Benz 190E 2.5-16 Evolution II
  • 1954 Mercedes-Benz 300SL Gullwing Coupé
  • 2013 Mercedes-Benz A 45 AMG
  • 2012 Mercedes-Benz C 63 AMG Coupé Black Series
  • 2013 Mercedes-Benz E 63 AMG
  • 2013 Mercedes-Benz G 65 AMG
  • 2009 Mercedes-Benz SL 65 AMG Black Series
  • 2012 Mercedes-Benz SLK 55 AMG
  • 2005 Mercedes-Benz SLR
  • 2011 Mercedes-Benz SLS AMG
  • 1965 MINI Cooper S
  • 2012 MINI John Cooper Works GP
  • 1999 Mitsubishi Lancer Evolution VI GSR
  • 2004 Mitsubishi Lancer Evolution VIII MR
  • 2008 Mitsubishi Lancer Evolution X GSR
  • 1994 Nissan 240SX SE
  • 2010 Nissan 370Z
  • 2012 Nissan GT-R Black Edition
  • 1970 Nissan Datsun 510
  • 1969 Nissan Fairlady Z 432
  • 1994 Nissan Fairlady Z Version S Twin Turbo
  • 1992 Nissan Silvia CLUB K's
  • 2000 Nissan Silvia Spec-R
  • 1971 Nissan Skyline 2000GT-R
  • 1993 Nissan Skyline GT-R V-Spec
  • 2002 Nissan Skyline GT-R V-Spec II
  • 1968 Oldsmobile Hurst/Olds 442
  • 2012 Pagani Huayra
  • 2009 Pagani Zonda Cinque Roadster
  • 1971 Plymouth Cuda 426 HEMI
  • 1969 Pontiac GTO Judge
  • 1977 Pontiac Firebird Trans Am
  • 1987 Pontiac Firebird Trans Am GTA
  • 1973 Pontiac Firebird Trans Am SD-455
  • 2013 Ram Runner
  • 1980 Renault 5 Turbo
  • 1973 Renault Alpine A110 1600S
  • 1993 Renault Clio Williams
  • 2003 Renault Sport Clio V6
  • 2010 Renault Megane RS 250
  • 1987 RUF CTR Yellowbird
  • 1995 RUF CTR2
  • 2011 RUF Rt 12 S
  • 1965 Shelby Cobra 427 S/C
  • 1965 Shelby Cobra Daytona Coupe
  • 1999 SRT Viper GTS ACR
  • 2013 Subaru BRZ
  • 1998 Subaru Impreza 22B STi
  • 2005 Subaru Impreza WRX STI
  • 2008 Subaru Impreza WRX STi
  • 2011 Subaru WRX STI
  • 1974 Toyota Celica GT
  • 1994 Toyota Celica GT-Four ST205
  • 2013 Toyota GT86
  • 1995 Toyota MR2 GT
  • 1985 Toyota Sprinter Trueno GT Apex
  • 1998 Toyota Supra RZ
  • 2005 TVR Sagaris
  • 2012 Ultima GTR
  • 2012 Vauxhall Astra VXR
  • 2009 Vauxhall Corsa VXR
  • 2013 SRT Viper GTS
  • 1995 Volkswagen Corrado VR6
  • 1992 Volkswagen Golf Gti 16v Mk2
  • 2010 Volkswagen Golf R
  • 2003 Volkswagen Golf R32
  • 1963 Volkswagen Beetle
  • 1984 Volkswagen Rabbit GTI
  • 2011 Volkswagen Scirocco R
  • 1981 Volkswagen Scirocco S
  • 1963 Volkswagen Type 2 De Luxe

Episodische content voor Resident Evil: Revelations 2

Capcom heeft aangekondigd dat Resident Evil: Revelations 2 episodische content krijgt. In navolging van de episodische weergave van het verhaal in deel 1, zal deel 2 dit principe doortrekken. Elke week komt een deel van het verhaal vrij als download.

In totaal zijn er vier episodes. Daarnaast heeft Capcom de prijzen van de episodes bekendgemaakt: €5.99. Ook is er een optie om het gehele seizoen in één keer aan te schaffen voor €24.99. Geen fan van downloads? Geen zorgen. Nadat alle episodes beschikbaar zijn, volgt er een retail-versie van Revelations 2 met additionele content. Hierover volgt op een later moment meer informatie.

RE: Revelations 2


Speciale demo voor Pokémon-remakes in Japan

Nintendo lijkt een groot liefhebber van demo's te worden. Steeds meer first-party titels krijgen een demo. Ook Pokémon Omega Ruby en Alpha Sapphire krijgen een demo, al zit er wel een kanttekening aan.

De demo zal spelers de beschikking geven over een nieuwe mega-evolutie. Meer is er niet bekend over de demo zelf, behalve dat hij alleen te krijgen zal zijn via CoroCoro Comic. In de november uitgave van het blad (deze verschijnt 15 oktober) zal een downloadcode te vinden zijn voor de demo. Of er een soortgelijke actie naar het Westen komt, is nog niet bekend.

De Pokémon-remakes verschijnen 28 november in Nederland.

pokemon omega ruby and alpha sapphire

Kwiatkowski bezorgt Timmer kater in Britain

Albert Timmer is er net niet in geslaagd de vierde etappe in de Tour of Britain te winnen. De 29-jarige renner van Giant-Shimano, die deel uitmaakte van een vroege vlucht, werd vlak voor de finish in Bristol achterhaald door Michal Kwiatkowski. Timmer eindigde achter de Pool als tweede, de Belg Dylan Teuns kwam als derde over de streep.

Kwiatkowski sprong met nog 400 meter te gaan weg op de steile Bridge Valley Road en beschikte over net genoeg power om Timmer te achterhalen. De Pool neemt dankzij zijn ritzege de eerste plaats in het algemeen klassement over van de Italiaan Edoardo Zardini, dinsdag winnaar van de derde etappe. De Tour of Britain duurt tot en met zondag.

'EA werkt aan games voor Apple Watch'

Frank Gibeau, baas van mobile games efforts bij EA, heeft interesse geuit in de pas aangekondigde iPhone 6 en Apple Watch. De interesse is zelfs dusdanig groot dat twee teams binnen EA game-prototypes aan het maken zijn voor Apple Watch.

Het gaat hier om standalone titels en titels om content vrij te spelen voor games op de iPhone 6. Dit zou onder andere kunnen door de fitness componenten in de Apple Watch. Gibeau: ''In fact, we have two teams prototyping wearable experiences that are not only standalone, but also some ideas where you can actually use the fitness component in the watch that can unlock capabilities in the game that might be on your iPhone. Or you could do crafting or some other auction trading on your watch that goes back into your tablet game that you might check out later when you get home.''

Apple Watch komt in 2015 naar Nederland voor een nog onbekende prijs.

apple watch eggie

Justin Bieber behaagt boze fans met stripshow

Justin Bieber heeft het boegeroep van de menigte tijdens Fashion Rocks dinsdagavond in New York op markante wijze weten te stoppen. De Canadese zanger, die eigenlijk alleen een nummer van Rita Ora kwam aankondigen, besloot de kritische massa te trakteren op een heuse stripsessie, tot hij in alleen zijn onderbroek op het podium stond.

Dat kon de aanwezigen zeker bekoren, getuige het gejuich in een gepubliceerd filmpje. "Is het zo beter?", vroeg de 20-jarige nog koket. Bieber grapte dat hij de wijze raad van zijn oma had opgevolgd. "Grootmoeder zei altijd 'bedelf ze met liefde... en dan strippen op livetelevisie. Lol", twitterde hij later op de avond.

Bieber is de laatste tijd geregeld negatief in het nieuws met allerlei rechtszaken. Zo loopt nog een zaak waarbij hij stoned en zonder rijbewijs achter het stuur, en nog een zaak waarbij hij zijn lijfwacht zou hebben opgedragen een paparazzo te meppen. Bieber schikte onlangs in een zaak waarbij hij eieren naar het huis van zijn buurman had gegooid.

Lichtpuntjes in onderhandelingen truckers-cao

Onderhandelingen tussen FNV Bondgenoten en vervoerdersclub Transport en Logistiek Nederland (TLN) zijn woensdag positief verlopen. Dat laat Egon Groen van de vakbond weten. De partijen hebben overeenstemming bereikt over het tegengaan van schijnzelfstandigheid. TLN liet eerder op de dag weten de bond op een aantal punten tegemoet te willen komen.

Het overleg tussen FNV Bondgenoten en TLN zit al maanden muurvast. Voordat het overleg plaatsvond, nam TLN van een groep chauffeurs 8700 handtekeningen in ontvangst voor een loonsverhoging van drie procent. Voor de werkgevers is zo'n loonstijging naar eigen zeggen geen optie.

De overeenstemming over het aanpakken van schijnzelfstandigheid, waarbij arbeidsrechten worden ontweken door een werknemer aan te voeren als zzp'er, is volgens Groen een stap in de goede richting. FNV Bondgenoten staat open voor een vervolggesprek, zegt hij. Ook TLN vindt dat de sector al te lang zonder cao zit.

Timmermans voorziet zware klus

Frans Timmermans zal alles geven om de Europese Unie weer meer voor en van de Europeanen te laten zijn. En dat wordt een zware klus, schrijft hij woensdagmiddag op Facebook nadat bekend was geworden dat hij de rechterhand wordt van commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.

"Ik vind het een grote eer door Nederland te zijn voorgedragen, ik zal alles geven wat ik in mij heb om de EU weer meer voor en van de Europeanen te laten zijn", schrijft hij. "Een zware klus, maar nodig voor onze gemeenschappelijke toekomst." Timmermans kondigt aan Facebook te blijven gebruiken om zijn 'vrienden' op het sociale medium op de hoogte te houden van zijn 'wederwaardigheden'.

Verhaal van Guild Wars 2 gaat verder

ArenaNet heeft via een persbericht laten weten dat de Living Story van Guild Wars 2 op 4 november verdergaat. Het tweede seizoen van de Living Story begon op 1 juli. Het verhaal draait om het verslaan van Mordremoth, een jungle draak die ontwaakt is door Scarlet. Mogelijk komt er ook een nieuwe zone.

"The fate of Tyria hangs in the balance. The world's races are uniting against the Elder Dragon Mordremoth. Their first lesson – there is no sanctuary.

At the culmination of the first half of Season 2, Tyria's leaders had gathered for a secret summit at the Grove, at the base of the sylvari's sacred Pale Tree. They proved an easy target for Mordremoth's forces, facing a surprise attack by the Shadow of the Dragon.

Tyria's heroes are now scattered across the world but in pursuit of one goal: how to bring the battle to Mordremoth. The secret may lie in a vision delivered by the Pale Tree moments after she was badly wounded by the Shadow of the Dragon.

What did the vision mean, and will a united Tyria be enough to thwart the threat from this powerful Elder Dragon?

The fight continues..."

Guild Wars 2

3DS-versie Smash Bros. krijgt demo

Super Smash Bros. krijgt een demo op Nintendo 3DS. Dit heeft ontwikkelaar Sakurai bekendgemaakt op Miiverse. In Japan kunnen gamers al aan de slag met de demo. Dit heeft ongetwijfeld te maken met de release van de game.

In Japan verschijnt Super Smash Bros. al over drie dagen, terwijl wij nog moeten wachten tot drie oktober. Sakurai zelf heeft dus ook nog geen datum aangekondigd wanneer wij met de demo aan de slag kunnen: ''For users outside of Japan, stay tuned for more news about the demo for Super Smash Bros. for Nintendo 3DS.'' 

De demo zal vijf personages kennen met vaste regels en Battlefield als enige speelbare level. Ook is er de optie om lokaal multiplayer te spelen. Online is in de demo helaas niet mogelijk.

GroenLinks wil invoering zorgwet uitstellen

De invoering van de Wet langdurige zorg (Wlz), die de zorg moet regelen voor ouderen en gehandicapten die 24 uur per dag zorg nodig hebben, moet een jaar worden uitgesteld. Dat heeft GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver woensdag voorgesteld in de Tweede Kamer.

"Zorgkantoren zijn er niet klaar voor. Er is al veel onrust door de manier waarop de decentralisaties nu uit dreigen te pakken", zei Klaver. "Daarom heb ik een amendement ingediend om de inwerkingtreding van dit wetsvoorstel uit te stellen naar 1 januari 2016."

Het Kamerlid wees onder meer op een brandbrief van Zorgverzekeraars Nederland van dinsdag, waarin ook werd gepleit voor uitstel. De belangenorganisatie maakt zich zorgen over een zorgvuldige invoering van de wet.

De Tweede Kamer buigt zich woensdag en donderdag over de invoering van de Wlz, het sluitstuk van de grootschalige hervormingen in de zorg. De wet vervangt de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Uitgangspunt is mensen langer zelfstandig thuis te laten wonen, waardoor kosten kunnen worden bespaard.

Douwe Egberts sluit eigen winkels en cafés

Douwe Egberts stopt met het zelf uitbaten van cadeauwinkels en koffieshops. In plaats daarvan kunnen klanten met hun gespaarde punten vanaf medio volgend jaar terecht bij de vierhonderd vestigingen van Blokker. Dat heeft het koffie- en theeconcern woensdag bekendgemaakt.

Wanneer de twaalf DE Winkels en twee DE Cafés van het bedrijf zelf worden gesloten is nog niet bekend. Het personeel is beloofd dat er voor het eind van het jaar duidelijkheid komt. De komende dagen spreekt DE ook nog met de twaalf franchiseondernemers die een DE Cafe uitbaten, over 'hoe de samenwerking er in de toekomst gaat uitzien'.

Blokker en DE zijn overeengekomen dat de winkelketen voortaan de inkoop, distributie en marketing doet voor het geschenkassortiment van de koffiebrander. Volgens DE is hiermee 'de toekomst van het spaarprogramma zeker gesteld'.

"Douwe Egberts is in beginsel een koffie- en theebedrijf, geen winkelorganisatie zoals Blokker met een groot landelijk netwerk van winkels", schrijft DE. "Blokker beschikt bovendien over ruime ervaring en expertise als het gaat om een koffie- en theegerelateerd assortiment."

Blokker is in vier winkels in Amsterdam, Alkmaar en Eindhoven al begonnen met de verkoop van producten van Douwe Egberts. Volgende maand volgen Alphen aan den Rijn en Nijmegen.

Westerhof bereikt kwartfinale in Sevilla

Boy Westerhof heeft bij het challengertoernooi van Sevilla de kwartfinale bereikt. De tennisser uit Assen boekte een knappe zege op de als achtste geplaatste Italiaan Flavio Cipolla: 6-3, 5-7 en 7-6 (4). Jesse Huta Galung redde het niet. De Spanjaard Adrian Menendez-Maceiras was met 6-1 en 6-4 veel te sterk.

De tegenstander van Westerhof, die 299e staat op de wereldranglijst, is nog niet bekend. Deze moet komen uit de ontmoeting tussen de Fransman Jonathan Eysseric en de Spanjaard Oriol Roca Batalla.

Britney Spears zit op Tinder

Jimmy Fallon wil Britney Spears aan date helpen met Tinder. De sinds kort weer vrijgezelle zangeres is door de presentator aangemeld bij de datingapp, was dinsdagavond te zien in zijn Tonight Show.

"We hebben een profiel voor je gemaakt met alles erop en eraan", zei de presentator. "Ze heeft het wachtwoord ook, dus het is nu haar profiel en ze mag ermee doen wat ze wil." Spears moet nog wel wennen aan idee. "Ik ben door het dolle", zei ze met het nodige sarcasme.

De 32-jarige zangeres bevestigde vorige week dat ze heeft gebroken met David Lucado. Hij bleek haar te hebben bedrogen, waarop ze hem uit huis gooide. Spears en Lucado waren anderhalf jaar samen.

JUICHEN in FIFA 15

Louis van Gaal heeft FIFA 15 vast al gepre-ordered. Er zijn namelijk meer manieren dan ooit om te juichen in de nieuwe versie van het bekende voetbalspel. EA Sports heeft een trailer vrijgegeven om er een aantal toe te lichten.

Behalve manieren die al jaren worden gebruikt, zoals Suarez die zijn polsen kust na een goal, zijn er ook manieren toegevoegd die dit jaar geïntroduceerd zijn. Zo kun je nu bijvoorbeeld ook juichen als Eto'o die, toen hij scoorde, een oude man na deed. Daarnaast zijn er een hoop extra interacties met de cornervlag tijdens het juichen en is het mogelijk een heuse karatetrap à la Huntelaar te doen, die dat tegen Mexico deed na zijn gescoorde penalty van het afgelopen WK.

Cameron doet emotionele oproep aan Schotten

De Britse premier David Cameron heeft woensdag een emotionele oproep gedaan aan de Schotten om niet voor Schotse onafhankelijkheid te stemmen. Cameron was niet de enige politicus die de partijpolitiek even liet voor wat die was om de Schotten ervan te overtuigen dat onafhankelijkheid de verkeerde keuze is.

Naast Cameron onttrokken ook Labourleider Ed Miliband en Liberal Democrat-chef Nick Clegg zich aan een bijeenkomst in het Lagerhuis om het tij te keren in aanloop naar het referendum volgende week.

"Mijn hart breekt als deze familie uiteen wordt gescheurd", zei Cameron in Edinburgh. De vraag is of de oproep van Cameron effect sorteert: zijn Conservatieve partij is uiterst impopulair in Schotland. Veel voorstanders van afscheiding noemen juist het beleid dat onder leiding van de Conservatieven is gevoerd als een van de redenen om de banden met de rest van het Verenigd Koninkrijk door te snijden.

De Schotse nationalist Alex Salmond zei dan ook dat bezoekjes van impopulaire politici uit Londen zijn campagne alleen maar in de kaart spelen. "Als ik wist dat ze met de bus zouden komen, zou ik het buskaartje betalen."

Cameron erkent dat hij op weinig populariteit kan bogen, maar zei dat het referendum er niet om draait om de 'effing Tories' eens even op hun plek te zetten. "Dit is geen besluit over de komende vijf jaar, maar dit is een beslissing over de komende eeuw."

Om duidelijk te maken dat Schotland wat Cameron betreft bij het Verenigd Koninkrijk moet blijven, heeft hij de blauw-witte Schotse vlag boven Downing Street 10 laten hijsen.

De onafhankelijkheidskwestie houdt niet alleen politici bezig. Financiële instellingen zien een eventuele Schotse afhankelijkheid met angst en beven tegemoet. Er is grote onzekerheid of Schotland het Britse pond mag blijven gebruiken en of bedrijven niet massaal weg zullen trekken. Enkele bedrijven hebben al gezegd naar het Verenigd Koninkrijk te gaan om zo de continuïteit van de dienstverlening te kunnen waarborgen.

Poetin: Rusland heeft nieuwe wapens nodig

Rusland is niet van plan een nieuwe wapenwedloop in te zetten, maar zal er alles aan doen om bedreigingen van zijn veiligheid af te wenden. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin woensdag gezegd.

Poetin sprak op een bijeenkomst over het moderniseren van wapensystemen. Volgens de president moet Rusland zich richten op de ontwikkeling van nieuwe strategische kernwapens, verdediging van de ruimte en conventionele precisiewapens.

Mogelijke bedreigingen voor de Russische nationale veiligheid moeten uitvoerig worden geanalyseerd en voor elke bedreiging moet een 'adequaat antwoord' worden geformuleerd. Poetin voegde daar wel aan toe dat Rusland zijn uitgaven voor defensie niet moet verhogen tot boven de economische mogelijkheden van het land.

De betrekkingen tussen Rusland en het Westen hebben een dieptepunt bereikt. Sinds de Koude Oorlog zijn de verhoudingen niet zo bekoeld geweest. Aanleiding is de crisis in Oekraïne. Vorige week werd op een NAVO-top besloten tot de oprichting van een flitsmacht die Oost-Europa moet beschermen tegen Moskou. Poetin zei toen dat het Westen de crisis in Oekraïne misbruikt om de NAVO te 'reanimeren'.

500 miljoen dollar aan Destiny verscheept

Activision heeft vanochtend bekendgemaakt dat zo'n 500 miljoen dollar aan Destiny is verscheept naar winkels en first-parties. Hoe vaak Destiny over de toonbank is gegaan is nog niet duidelijk. Volgens Activision is het de 'succesvolste gamelaunch aller tijden' voor een nieuwe franchise. 

Activision nam een groot risico met Destiny, maar het lijkt goed uitgepakt te hebben. Het bedrijf heeft al grote series zoals World of Warcraft en Call of Duty in handen, en kan mogelijk ook Destiny aan het lijstje van enorme franchises toevoegen.

'Veel meer blootgesteld aan legergifstof'

Werknemers van defensie zijn op veel meer plekken blootgesteld aan de kankerverwekkende stof chroom-6. De onderzoeken die minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) heeft ingesteld, richten zich op vijf NAVO-werkplaatsen, maar op zeker nog tien werkplaatsen zijn werknemers blootgesteld aan veel te hoge concentraties, meldt de NOS woensdag op basis van arbo-rapporten die zijn opgesteld tussen 1999 en 2001.

Bijna tweehonderd werknemers van de NAVO-depots zeggen dat ze ziek zijn geworden door hun werk met camouflageverf die chroom-6 bevat. De gemeten concentraties zouden ver boven de veiligheidsnorm uitstijgen. Tot eind jaren negentig werden medewerkers er echter niet of nauwelijks tegen beschermd.

Bij in ieder geval tien luchtmachtonderdelen zijn volgens de NOS concentraties gemeten waar de norm tot wel tweehonderd keer zou zijn overschreden. Ook verschillende medewerkers van de voormalige scheepswerf RDM en de marinebasis in Den Helder zouden gezondheidsklachten hebben.

Militaire vakbond VBM wil dat het onderzoek wordt verbreed. VBM-voorzitter Jean Debie Jean zegt tegenover de NOS niet te begrijpen dat het onderzoek zich alleen richt op de NAVO-werkplaatsen, 'terwijl duidelijk is dat krijgsmachtbreed werknemers zijn blootgesteld'.

Now You See Me 2 verschijnt in 2016

Het vervolg op het goochelaarsdrama Now You See Me van vorig jaar verschijnt juni 2016 in de bioscoop. Dat maakte producent Lionsgate woensdag bekend, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Jon M. Chu neemt de regie over van Louis Leterrier. Mark Ruffalo, Woody Harrelson, Jesse Eisenberg, Isla Fisher, Dave Franco, Morgan Freeman en Michael Caine nemen hun rol weer op zich.

In Now You See Me bundelden vier illusionisten hun krachten om banken te beroven en het geld aan het publiek uit te delen. De film bracht wereldwijd ruim 350 miljoen dollar op. Het vervolg moet het in juni 2016 opnemen tegen de avonturenfilm Uncharted.

Lionsgate maakte woensdag ook bekend dat de komedie met Robert De Niro en Zac Efron, met als werktitel Bad Grandpa, volgend jaar december in de bioscoop verschijnt. Die film krijgt steviger concurrentie, van onder meer Mission: Impossible 5 met Tom Cruise en Jeremy Renner, het avonturendrama The Revenant met Tom Hardy en Leonardo DiCaprio, en het drama Joy met Jennifer Lawrence.


Now You See Me 2 verschijnt in 2016 (Foto: Novum)

Amercentrale instabiel na explosie

Een deel van de constructie van de Amercentrale in het Noord-Brabantse Geertruidenberg is instabiel. Daardoor is het moeilijk voor hulpdiensten de biomassasilo's te betreden, meldt een woordvoerder van de veiligheidsregio woensdag.

Even voor 13.00 uur raakten vier silo's beschadigd door een explosie bij een transportband. Inmiddels zijn dertig brandweerwagens aanwezig om het vuur in een van de silo's te bestrijden. Ook is een blusboot opgeroepen. Vanuit een helikopter worden warmtebeelden gemaakt voor de brandweer. Vooralsnog zijn geen gevaarlijke stoffen gemeten.

Boven de centrale hangt veel rook. Bewoners wordt aangeraden ramen en deuren dicht te houden en ventilatiesystemen uit te zetten.

Een woordvoerder van Essent zegt nog geen informatie te hebben dat de centrale wordt ontruimd. Ze kan ook niet zeggen of de ontruiming gevolgen heeft voor de energieproductie. "We willen daar nog niet op vooruitlopen."

Bij de explosie zijn geen gewonden gevallen. Niemand wordt vermist.

Groen licht voor stroomkabel naar Denemarken

De zeekabel waardoor gemakkelijk windstroom uit Denemarken naar Nederland kan worden vervoerd, wordt definitief aangelegd. Dat hebben TenneT en de Deense tegenhanger Energinet.dk woensdag bekendgemaakt. De driehonderd kilometer lange kabel kost zeshonderd miljoen euro en moet begin 2019 gereed zijn.

TenneT en Energinet.dk delen de kosten van het project. De Nederlandse netbeheerder wil zijn deel betalen uit de opbrengsten van veilingen van grensoverschrijdend stroomtransport. De Autoriteit Consument en Markt spoorde TenneT recent nog aan om dat geld te spenderen aan het verbeteren van het internationale stroomnetwerk.

Volgens TenneT is de aanleg van de kabel goed voor de totstandkoming van een duurzaam internationaal energielandschap. "Deze verbinding zal zorgen voor meer concurrentie in Noordwest-Europa en de maatschappij zal er ook van profiteren", beaamt ook topman van Energinet.dk Peder Østermark Andreasen.

De nieuwe kabel wordt aangelegd tussen de Eemshaven en het Deense Endrup. De kabel is onderdeel van het COBRA-project, een netwerk tussen Kopenhagen, Brussel en Amsterdam. De Europese Unie heeft ruim 86 miljoen euro aan het project toegekend. Uiteindelijk moet dat uitmonden in een volledig netwerk onder de Noordzee.

Nederland heeft al kabelverbindingen met Noorwegen en Groot-Brittannië. Denemarken heeft weer verbindingen open staan met Noorwegen, Zweden en Duitsland.

Dijsselbloem ziet niets in verplichte pinautomaat

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) voelt er weinig voor om banken te verplichten ervoor te zorgen dat overal in een straal van vijf kilometer een pinautomaat komt te staan. Wel wil hij dat de banken meer ambitie aan de dag leggen om de 'witte vlekken' op te vullen, bleek woensdag tijdens een overleg in de Tweede Kamer over het betalingsverkeer.

Onder meer het CDA maakte zich hard voor het behoud van pinautomaten in kleine dorpskernen. Hoewel de dekking van geldautomaten over het algemeen erg hoog is, levert het toch vaak concrete problemen op wanneer die verdwijnen in vaak kleine dorpen, zei Eddy van Hijum. En een proef van banken om beter samen te werken laat ook op zich wachten, zei hij.

Dijsselbloem zei in een reactie dat hij die proef wil afwachten. Wel maande hij banken om meer ambitie aan de dag te leggen. Zij moeten niet alleen afspraken maken over pinautomaten die dreigen te verdwijnen, ook zouden ze moeten nadenken over het opvullen van de 'witte vlekken' waar de geldautomaten al zijn verdwenen. Naar verwachting kan de proef dit najaar van start gaan.

F-16's oefenen luchtgevecht met Poolse Mig's

Nederlandse F-16-piloten hebben dinsdagavond boven Polen een luchtgevechtstraining gehouden met Poolse Mig-29's. Zij oefenden boven de Malbork Air Base een zogenoemde dogfight, waarbij het ene toestel achter het andere toestel probeert te komen, meldt het ministerie van Defensie woensdag.

Het is de eerste oefening sinds de toestellen vorige week in Polen aankwamen. De F-16's zijn daar als Nederlandse bijdrage aan extra NAVO-patrouilles boven Estland, Letland en Litouwen. De Baltische landen voelen zich mede vanwege de situatie in Oekraïne bedreigd door Rusland. De NAVO besloot zich niet terughoudend op te stellen met patrouilles en oefeningen langs de Russische grens.

De Nederlandse F-16's opereren vanuit Malbork. Naast de patrouilles wordt, zoals dinsdagavond, met de Poolse luchtmacht geoefend. De Nederlandse straaljagers maken ook deel uit van een eenheid die snel in actie moet komen bij een daadwerkelijke dreiging.

In totaal zijn vijf gevechtstoestellen gestuurd, waarvan er een dient als reserve. De eerste ploeg piloten en onderhoudspersoneel wordt over ongeveer vijf weken afgelost. De F-16's blijven tot het eind van dit jaar actief in Polen.

'Traditionele kampeervakantie op sterven na dood'

Steeds minder mensen gaan in de zomer naar de camping. Dit leidt tot financiële moeilijkheden bij campings. Dat concludeert de Rabobank na onderzoek. Bungalowparken blijven populair, maar door de groei van het aanbod ontstaat ook hier prijsdruk. Volgens de bank heeft de consument behoefte aan meer luxe en comfort.

Onlinebeoordelingen worden volgens de bank steeds belangrijker voor vakantieparken. Vanwege deze 'internettransparantie' en de dalende vraag is het volgens de bank belangrijk oor vakantieparken om zich te onderscheiden.

Het aantal campings daalt dit jaar voor het eerst, weet de bank. Traditionele campings krijgen het moeilijk als ze niet investeren in faciliteiten en recreatiemogelijkheden, is het advies.

Benno L. daagt staat om enkelband

Benno L. wil af zijn enkelband. Ook wil hij in Duitsland een huis en werk zoeken. Dat eist de veroordeelde pedoseksueel volgende week donderdag in een kort geding tegen de Staat, zo meldt de rechtbank Den Haag woensdag.

Ook wil L. af van de beperkingen die volgens hem de resocialisatie belemmeren. Zo wil hij weer in gesprek kunnen met minderjarigen bij hem thuis of elders in zijn woonplaats Leiden. Bovendien wil hij dat het gebied waar hij niet mag komen wordt ingeperkt tot tien kilometer van het centrum van Den Bosch, waar zijn slachtoffers wonen. Nu mag L. in twaalf gemeenten niet komen.

De pedoseksueel eist ook tienduizend euro tegemoetkoming omdat hij zijn 'leefgenot ontnomen' voelt worden. De burgemeester van Leiden heeft volgens zijn advocaat bedongen dat L. voortdurend wordt begeleid door vrijwilligers. Ook zou hem geld zijn aangeboden om bij Koningsdag Leiden te verlaten. "Van resocialisatie komt zo niets", aldus de advocaat.

Zwemleraar Benno L. werd in 2011 tot zes jaar cel veroordeeld wegens ontucht. Er ontstond grote ophef toen in februari bleek dat hij in Leiden kwam wonen. L. heeft een contactverbod met de slachtoffers. Deze beslissing respecteert hij volgens zijn advocaat.

Waterbedrijf Son stinkt niet meer

Het stankprobleem bij het afvalwaterzuiveringsbedrijf Ecoflow in het Brabantse Son is opgelost. Het bedrijf is erin geslaagd de problemen rond het waterbassin onder controle te krijgen, meldt de provincie Noord-Brabant woensdag.

De omgevingsdienst deed rond het middaguur onderzoek op het terrein van Ecoflow op het bedrijventerrein Ekkersrijt, waar sinds zaterdag een rotte-eierenlucht hing. Op het terrein werd de lucht nergens meer gemeten, zelfs niet boven het afvalwaterbassin waar de stank zich voordeed.

De stank ontstond toen aan een groot bassin bacteriën werden toegevoegd die moesten zorgen voor een biologisch reinigingsproces. Door een onbedoelde reactie kwam echter waterstofsulfide vrij, herkenbaar aan de rotte-eierenlucht. Ecoflow probeerde de reactie te keren door andere middelen als loog aan het water toe te voegen, maar tot dinsdag zonder succes.

Omdat de stank enkele dagen boven het bassin was blijven hangen, eiste de provincie in een ultimatum dat het water zou worden verwijderd als de stank voor dinsdag 12.00 uur niet zou zijn verdwenen. Ecoflow is daarin geslaagd, waardoor het vervuilde water hoeft niet te worden afgevoerd, aldus de provincie.

Het water moet alsnog verwijderd worden als zich komend etmaal opnieuw problemen voordoen. Daar wordt echter niet van uitgegaan, aldus de provincie, die meldt dat het bedrijf met man en macht heeft gewerkt om de lucht te klaren.

Rusland test intercontinentale raket

De Russische krijgsmacht heeft woensdag met succes een intercontinentale nucleaire Boelava-raket getest. Dat heeft het ministerie van defensie laten weten, meldt ITAR-TASS. Direct na de proef tekende president Vladimir Poetin een decreet waarmee hij de leiding over de militair-industriële commissie die de defensie-industrie overziet overneemt.

Het projectiel werd afgevuurd vanaf de Vladimir Monomach-onderzeeër. De raket kan tot tien kernkoppen transporteren. De twaalf meter lange Boelava werd al meerdere keren getest. Sommige proeven mislukten, waardoor de ontwikkeling van het wapen vertraging opliep. De Boelava moet het komende decennium de hoeksteen worden van het Russische kernwapenprogramma.

Volgens Poetin misbruikt de NAVO de crisis in Oekraïne om zijn militaire slagkracht uit te breiden. Hierdoor ziet Moskou zich genoodzaakt het eigen militaire apparaat te versterken, aldus Poetin.

Een Boelava weegt bijna 37 ton en heeft een bereik van achtduizend kilometer. Het leger heeft nog twee raketproeven in oktober en november aangekondigd.

CS Nexon: Zombies in open beta

De free-to-play shooter Counter-Strike Nexon: Zombies begint binnenkort met een open beta. Op 23 september kun je de open beta downloaden via Steam. Counter-Strike Nexon is de westerse variant van het Koreaanse Counter-Strike Online 2, wat ontwikkeld is door Nexon en Valve.

Je kunt in de game tegen andere spelers spelen, of een team vormen om golven van zombies te vermoorden. Er zijn verschillende gamemodi zoals Beast Mode, Bazooka Mode en Football Mode. Ook zitten er modes in van de originele Counter-Strike, zoals Bomb Defusal en Hostage Rescue. De map de_dust laat zich ook weer zien. 

SimCity aangekondigd voor iOS en Android

EA heeft SimCity BuildIt aangekondigd voor iOS en Android. SimCity BuildIt heeft qua uiterlijk veel weg van de laatste versie die is uitgebracht. De besturing is aangepast zodat deze geschikt is voor mobiele platformen. 

Een releasedatum is nog niet bekend. Ook is het niet duidelijk of er gewerkt gaat worden met in-game aankopen, of dat het spel zelf geld gaat kosten bij aanschaf.

 SimCity

SimCity

SimCity

 

Man. United tastte diep in de buidel voor Moyes

Manchester United heeft flink de beurs moeten trekken om voormalig hoofdcoach David Moyes en zijn staf te lozen. De Engelse voetbalclub was in april 5,2 miljoen pond (6,5 miljoen euro) kwijt om de trainersstaf af te kopen, blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers over het afgelopen seizoen. Moyes was tien maanden in dienst toen hij werd ontslagen.

De ontslagkosten zijn echter niet de grootste financiële zorg bij de rijkste club ter wereld. De omzet daalt dit jaar naar verwachting met tien procent omdat de club inkomsten misliep door zich niet voor Europees voetbal te plaatsen.

Manchester United blijft een miljoenenbedrijf, met een omzetverwachting van 385 miljoen euro voor het lopende voetbalseizoen. Dat is dus wel fors minder dan vorig seizoen, toen de club van de huidige trainer Louis van Gaal 433,2 miljoen euro omzette.

Nummertje trekken bij BzV-boerin

Heb je de mogelijkheid om bij 'Boer zoekt Vrouw'-boerin Bertie over de vloer te komen, dan kun je een nummertje trekken. Niet alleen omdat ze op vrouwen valt en je er als man dus geen flikker te zoeken hebt. Nee, de brunette heeft namelijk een nummertjestrekapparaat.

De veertigjarige boerin kan inmiddels niet meer zonder. Zo meldt zij op Facebook.

"Toen ik dertig werd, kreeg ik voor de grap zo'n nummertjestrekapparaat", vertelt ze. "Ik vond het geweldig om zo'n ding thuis te hebben!"

 

Frank Snoeks stopt als schaatscommentator

Frank Snoeks zal niet meer op tv te horen zijn als schaatscommentator. Dat heeft de NOS woensdag bekendgemaakt. Snoeks was twintig jaar lang dé stem van het schaatsen op de Nederlandse tv. Hij wil zich nu alleen nog gaan richten op het becommentariëren van voetbalwedstrijden.

"Ik heb twintig jaar het schaatsen gevolgd, maar nu wil ik mij meer op voetbal gaan richten. Het is dus een bewuste keuze", aldus Snoeks in een persbericht van de NOS. In 1998 werd de commentator vooral beroemd met zijn uitspraak "Timmertje, Timmertje, wat ga je doen?!" tijdens de Olymische Spelen van Nagano. Marianne Timmer was daar op de 1500 meter op weg naar een nieuw wereldrecord en de olympische titel.

Volgens Snoeks gaat hij zich op het voetbal richten omdat de NOS naast de Eredivisie en de Champions League nu ook EK-kwalificatiewedstrijden uitzendt. Daardoor is er voor de vaste voetbalcommentatoren, waaronder Snoeks, veel werk te verdelen.

De hoofdredacteur van NOS Sport, Maarten Nooter, noemt het 'oprecht jammer' dat de ervaren Snoeks niet meer bij de schaatswedstrijden te horen zal zijn. "Maar na twintig jaar dienst op de schaatsbaan is deze stap hem van harte gegund." De plaats van Snoeks zal worden ingenomen door Erik van Dijk, die al commentaar heeft verzorgd bij onder meer roeien, basketbal, waterpolo en bobsleeën. Herbert Dijkstra en Martin Hersman blijven wel aanwezig als vaste commentatoren.

"Timmertje, Timmertje, wat ga je doen?!"aldus Snoeks in Nagano 1998 (Bron: YouTube)

Henk Krol terug in Kamerbanken

Henk Krol is woensdagmiddag beëdigd als lid van de Tweede Kamer voor 50Plus/Baay. De politicus vervangt Martine Baay, die om gezondheidsredenen tijdelijk de Tweede Kamer verlaat. Henk Leenders werd beëdigd voor de PvdA. Hij vervangt Mariëtte Hamer, die de nieuwe voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER) wordt.

Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg zei het bijzonder te vinden twee oud-leden opnieuw te beëdigen. Na een korte ceremonie volgden de felicitaties van alle Kamerleden.

Baay vocht het afgelopen jaar al tegen borstkanker, maar kampt nu met een terugval. Vorig jaar nam ze de lege plek in bij 50Plus toen Krol noodgedwongen moest vertrekken.

In zijn tijd als directeur van de Gay Krant had hij jarenlang geen pensioenpremiers voor het personeel afgedragen. Door intern geruzie viel 50Plus vervolgens uiteen in twee fracties. Sindsdien zit Norbert Klein in de Kamer als aanvoerder van de fractie 50Plus/Klein.

Henk Leenders volgt Mariëtte Hamer op, die aan de slag gaat bij de SER. Leenders was hiervoor PvdA-fractievoorzitter in de Provinciale Staten van Noord-Brabant. Hamer liet dinsdag in de Kamer weten 'met weemoed in het hart, maar ook met vreugde' afscheid te nemen. "Ik vind het een eer om naar de SER te gaan."

Foto's ruimteschepen Star Wars VII uitgelekt

Opnieuw is een foto van de set van de nieuwe Star Wars-film uitgelekt. Een leraar van een vliegschool maakte enkele kiekjes van wat hij op de grond zag. Bij het overvliegen van de filmset van Star Wars: Episode VII spotte hij de Millennium Falcon en iets dat sterk lijkt op een X-Wing. De BBC publiceerde de foto woensdagmiddag.

Het was al zo goed als zeker dat de Millennium Falcon, het schip van voormalig smokkelaar Han Solo, in de film zou verschijnen. Eind juli brak acteur Harrison Ford, die de rol van Solo weer op zich neemt, zijn been op de set, naar verluidt omdat het tussen de deur van het ruimteschip kwam.

De X-Wing is een van de iconische schepen van Star Wars. De eenmansjager met vier noeste laserkanonnen was instrumenteel bij het vernietigen van de eerste Death Star in de eerste film Star Wars: Episode IV - A New Hope uit 1977.

De nog titelloze Episode VII wordt het eerste deel van een nieuwe trilogie. De film verschijnt eind volgend jaar, deel VIII en IX staan officieus gepland voor 2016 en 2017.

Rusland en Israël moeten vrezen voor EK 2020

De kans dat er tijdens het EK van 2020 wedstrijden worden gespeeld in Rusland en Israël lijkt flink te zijn geslonken. De UEFA heeft in een rapport zorgen geuit over de politiek instabiele situatie in beide landen. Deze wordt als complex omschreven. Volgende week vrijdag maakt de UEFA bekend welke dertien landen het EK in 2020 mogen organiseren.

Israël hoopt over zes jaar wedstrijden naar Jeruzalem te halen, de Russen schoven Sint-Petersburg naar voren als mogelijke speelstad. In totaal zijn er twaalf landen die elk drie groepswedstrijden en een achtste of kwartfinale mogen organiseren, Duitsland en Engeland zijn de enige kandidaten voor de halve finales en de finale.

In totaal zijn er negentien landen die zich hebben aangemeld. Amsterdam is de Nederlandse kandidaatsstad. Het EK wordt in meerdere landen gehouden omdat de Europese Unie in 2020 zestig jaar bestaat.

In Israël werd de start van de competitie onlangs al uitgesteld, als gevolg van de beschietingen in en rond Gaza. Rusland, de gastheer van het WK van 2018, ligt onder vuur wegens betrokkenheid bij de crisis in Oekraïne. FIFA-baas Sepp Blatter liet deze maand nog weten dat Rusland wat hem betreft niet hoeft te vrezen dat het de organisatie van het WK kwijt zal raken.

[Upd] Explosie in Amercentrale

In een toren van de Amercentrale van energiebedrijf Essent in Geertruidenberg is woensdagmiddag een explosie geweest. De brandweer heeft dat gemeld. Het is onbekend of er gewonden zijn. De brandweer en een ambulance zijn onderweg. Nadere bijzonderheden ontbreken nog.

Volgens RTLnieuws heeft de explosie zich voorgedaan in de zogenaamde elevatortoren.

Op 28 september 2003 vond er ook al een ongeval plaats in een ketel. Een steiger, die nodig was voor onderhoud in de ketel, stortte in. Hierbij vonden vijf personen de dood.

Update 14.25 uur:

De brand na de ontploffing in de biomassacentrale van Essent in Geertruidenberg laait woensdagmiddag nog steeds op. De brandweer heeft daarom opgeschaald en onder meer ook brandweerlieden uit Breda opgeroepen. Omstanders melden dat de rookontwikkeling toeneemt.

Update 14.50 uur:

Volgens de brandweer is er niemand gewond geraakt. De ontploffing gebeurde bij een transportband, waarmee houtsnippers in de silo's worden vervoerd. Een silo staat in brand, drie silo's zijn zwaar beschadigd.

De stellage die om de silo's heen staat, is instabiel geraakt door de ontploffing. Daardoor kan de brandweer het vuur moeilijk bestrijden.

Boven het terrein hangt dichte rook. De politie heeft de omgeving van de energiecentrale afgezet.

Overigens is de elektriciteitsvoorziening niet in gevaar door de explosie, zegt een woordvoerder van Essent. De stroomproductie gaat gewoon door.

Explosie Amercentrale
Explosie Amercentrale

Nog meer mega Pokémon

The Pokémon Company krijgt maar niet genoeg van mega Pokémon. Slowbro kreeg pas geleden de optie om tijdelijk sterker te worden en nu volgen ook Sharpedo, Camerupt en Gallade. Of je Sharpedo nu met groepen tegelijk in een tornado kan stoppen is niet bekendgemaakt.

Sharpedo, de wrede Pokémon, zal bij zijn mega-ecolutie, tijdelijk verbeterde statistieken op elk gebied hebben en een nieuwe ability krijgen genaamd Strong Jaw. Qua uiterlijk gaat Sharpedo er wat dreigender uit zien, met meer stekels en een patroon van gele strepen op zijn lichaam.

Mega SharpedoMega Sharpedo

Camerupt, de eruptie Pokémon, zal net als Sharpedo verbeterde statistieken krijgen tijdens zijn mega-evolutie. Behalve zijn snelheid, wat op een Camerupt sowieso niet broodnodig is, zullen de rest van zijn statistieken stijgen. Ook zal Camerupt een nieuwe ability krijgen, namelijk Sheer Force. Dat Camerupt blij is met zijn mega-evolutie valt hieronder wel te zien.

Mega Camerupt
Mega Camerupt

Ten slotte krijgt ook Gallade, de mes Pokémon, een tijdelijke boost. Het is niet bekend of mega Gallade een nieuwe ability krijgt, of welke van zijn statistieken zullen stijgen. Wel is het vrij zeker dat je hem in het spel tegen zal komen, als je tegen (of met) een nog onbekende trainer moet vechten.

Mega Gallade
Mega Gallade

Behalve deze mega-evoluties is er nog meer Pokémon-nieuws bekend. De twee mascottes van de nieuwe games, Pokémon Omega Ruby en Pokémon Alpha Sapphire, Groudon en Kyogre, krijgen beiden een nieuwe ability. Deze zaten voorheen niet in het spel en heten Sea of Beginnings en Land of Endings.  Kyogre krijgt Sea of Beginnings, wat zorgt voor hevige regenval, en Groudon krijgt Land of Endings, wat zorgt voor hevig zonlicht. Tevens is bekend geworden dat Groudon een nieuwe aanval kan leren genaamd Cliff's Blade, wat deze doet is nog niet bekend.

Pokémon Omega Ruby en Pokémon Alpha Sapphire komen 21 november uit. Beiden games zullen exclusief voor Nintendo 3DS verschijnen.

Xbox One verkoopt slecht in Japan

Het komt niet echt als een verrassing, maar de Xbox en Japan blijft een slechte combinatie. In de eerste vier dagen is de Xbox One maar 23.562 keer over de toonbank gegaan. De Xbox 360 verkocht er nog 60.000 in vier dagen in 2005.

De PlayStation 4 verkocht 322.000 stuks in twee dagen tijd en de Wii U 308.000. Titanfall was de meest verkochte titel in Japan voor de Xbox One gevolgd door Kinect Sports Rivals en Dead Rising 3.

Xbox One
Xbox One launch

[pic] Baby heeft 1 oog en piemel op voorhoofd

In Egypte is deze week een bijzondere baby geboren. Het arme kind heeft één oog en een soort piemel op zijn voorhoofd. Helaas is het jongetje een kwartier na de geboorte al overleden.

Het ventje is deze week geboren na een keizersnee in een ziekenhuis in de provincie Beni Suef. Artsen omschrijven het voorval als een van de vreemdste gevallen ooit.

In het midden van zijn hoofd had hij een oog zitten. Middenin zijn voorhoofd zat een vijf centimeter lang 'piemeltje', dat voor zijn neus moest doorgaan. Al na vijftien minuten is het kereltje overleden.

Pakistan: 65 militanten gedood bij luchtaanvallen

Pakistaanse gevechtsvliegtuigen hebben drie schuilplaatsen van de Taliban bij de grens met Afghanistan onder vuur genomen. Daarbij zijn 65 strijders om het leven gekomen. Dat heeft de Pakistaanse krijgsmacht woensdag bekendgemaakt.

De aanvallen vonden plaats in de tribale regio Noord-Waziristan. Ze volgden een dag nadat de Pakistaanse Taliban in Karachi de aanslag op een marinewerf van afgelopen weekend hadden opgeëist. De regering sluit niet uit dat zij hierbij zijn geholpen door marinepersoneel.

Het leger is al sinds half juni in Noord-Waziristan bezig met een groot offensief. In het gebied is al lange tijd een mix van lokale en aan Al-Qaida gelieerde militanten actief. Een deel van hen voert aanvallen uit op NAVO-troepen, net over de Afghaanse grens.

Volgens de krijgsmacht zijn bij de operatie in Noord-Waziristan tot nu toe bijna 975 opstandelingen om het leven gebracht. Of die aantallen kloppen is niet na te gaan omdat er geen journalisten het gebied in kunnen.

'Verkrachtingstweets' komen Cee Lo duur te staan

Concertorganisatoren laten Cee Lo Green een voor een vallen. Na het Gretna Heritage Festival in Louisiana en het Freedom Live concert in Washington heeft nu ook het Bayfest Music Festival in Alabama laten weten dat de zanger en rapper niet meer welkom is. Hij verstuurde begin vorige week enkele controversiële tweets, waarin hij verkrachting bagatelliseerde.

"Naar aanleiding van de recente opmerkingen van Cee Lo Green, die ingaan tegen de normen en waarden van het Bayfest Music Festival, is het optreden van meneer Green op 4 oktober geannuleerd", staat op de website van het festival. Vorige week werd ook zijn realityshow van de buis gehaald. Zender TBS zou dat besluit echter al hebben genomen voordat Green zijn tweets verstuurde.

De 39-jarige artiest kreeg eind vorige maand een taakstraf van 35 dagen en een proeftijd van drie jaar opgelegd. Hij werd beschuldigd van het drogeren en misbruiken van een vrouw. "Het is geen verkrachting als iemand niets eens bij bewustzijn is", deelde Green zijn visie op het gebeuren in de tweets.

Montoya: "Schumacher blokkeerde overgang Ferrari"

Juan Pablo Montoya was naar eigen zeggen tien jaar geleden in beeld bij het Formule 1-team van Ferrari. De Colombiaan liet aan Autosprint weten dat Michael Schumacher een stokje voor de transfer gestoken heeft. Momenteel komt de coureur uit in de IndyCar Series.

Montoya was afgelopen weekend in Monza weer even terug in de paddock. "Ik heb hier met veel vrienden gesproken. Het is niet zoals destijds toen ik moest werken." In de F1 racete Montoya voor Williams en McLaren, maar daarnaast heeft ook Ferrari overwogen om van zijn diensten gebruik te maken. "Het kon nooit iets worden, want Michael Schumacher reed daar en hij had een hekel aan mij. Ik vind het verschikkelijk om te zien hoe hij er nu aan toe is - ik hoop dat zijn herstel zich door blijft zetten."

Voorzitter ITF denkt na over verkorten Davis Cup-wedstrijden

Wedstrijden om de Davis Cup worden mogelijk ingekort. Francesco Ricci Bitti, voorzitter van de internationale tennisfederatie (ITF), zei in New York dat het een mogelijkheid is. "Ik sluit niet uit dat we er in de toekomst over gaan nadenken'" sprak de Italiaan behoedzaam. "Van maximaal vijf naar maximaal drie sets per partij, is te doen."

Ricci Bitti wil de duels tijdens de Davis Cup aantrekkelijker maken voor publiek en media. De voorzitter deed zelf twee voorstellen. Partijen zouden van vijf sets terug moeten gaan naar drie sets en een andere optie is om de tweede service af te schaffen. "Ik zou de sets willen inkorten, omdat de meeste aandacht toch altijd ligt op de laatste punten. Daarnaast zou ik de tweede service willen afschaffen. Daarmee krijgt de eerste opslag veel meer waarde. Het wordt dan een moment van hoge concentratie. Ik ben benieuwd hoe de spelers daarmee omgaan."

Er is eens eerder geopperd om de Davis Cup eens in de twee jaar te organiseren en dan op één centrale plaats met de zestien beste landen van de wereld. Voorzitter Ricci Bitti is daar geen voorstander van. "De Davis Cup zou eens in de twee jaar aan betekenis verliezen", aldus Ricci Bitti "Het uit- en thuisschema is ook een belangrijke pijler van het toernooi. Voor veel landen is dat de enige kans om proftennis binnen te halen."

Nederland speelt komend weekeinde in de Amsterdamse Ziggodome een play-off tegen Kroatië. De winnaar plaatst zich voor de wereldgroep in 2015. Er zal gespeeld worden op gravel. 

Timmermans EU-commissaris voor regulering

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) wordt eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie, belast met regulering. Dat heeft heeft de Europese Commissie woensdag bekendgemaakt in Brussel.

Timmermans krijgt in zijn portefeuille betere regulering, interinstitutionele betrekkingen, rechtsstaat en het handvest van fundamentele rechten. De commissie telt 28 leden, een voor elke lidstaat van de Europese Unie. Naast Timmermans zijn nog vijf eurocommissarissen vicevoorzitter.

Nadat de nieuwe commissie door het Europees Parlement is goedgekeurd, kan ze op 1 november aantreden. Juncker neemt het stokje over van de Portugees José Manuel Barroso, die twee termijnen van vijf jaar uitzat.

Timmermans' overstap naar Brussel zit er al een tijd aan te komen. Zijn naam werd eerder genoemd als nieuwe buitenlandcoördinator van de EU, maar die post ging uiteindelijk naar de Italiaanse minister van buitenlandse zaken Federica Mogherini.

Nederland leek daarna in te zetten op een hoge economische post voor minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA). Ook minister voor Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Handel Liliane Ploumen (PvdA) kwam in beeld, omdat commissievoorzitter Juncker naarstig op zoek was naar vrouwen om zijn commissie te bemannen. Maar uiteindelijk bleek toch Timmermans Den Haags kandidaat voor Brussel te zijn.

Timmermans geldt als een bevlogen Europeaan, maar spaart de kritiek op de EU niet. Die moest zich vooral met de hoofdzaken bezighouden, vindt hij.

Kind neemt lichtkogel uit WOII mee naar school

Een basisscholier heeft woensdag voor consternatie gezorgd door een Engelse lichtkogel uit de Tweede Wereldoorlog mee te nemen naar haar basisschool. Het kind had het projectiel meegebracht in het kader van lessen overde 70-jarige bevrijding van Limburg, meldt de politie.

Docenten reageerden niet gecharmeerd op het meegebrachte aandenken. Zij waarschuwden direct de politie. Die zette de kruising van de Raadhuisstraat en de Dorpsstraat, waar de school aan ligt, af. Een expert van de politie concludeerde dat het projectiel geen explosief materiaal bevat. Wel bleken er resten magnesium in de huls te zitten.

De Britten gebruikten het projectiel om 's nachts een lichtflits te creëren zodat in een klap een groot gebied in het licht werd gezet. De lichtkogel levert volgens de politie geen gevaar meer op, maar kan bij onverwacht uiteenspatten wel oogklachten veroorzaken.

Het was niet nodig de school te ontruimen. Vanwege de vrije woensdagmiddag hebben de kinderen het gebouw inmiddels verlaten, voor de zekerheid gebeurde dat wel via een andere uitgang. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie komt later ter plaatse om de huls op te ruimen. De politie onderzoekt nog waar het projectiel vandaan komt.

Eigenaar hostel Nieuw-Zeeland verdacht van misbruik

De eigenaar van een toeristenverblijf in Nieuw-Zeeland wordt verdacht van het drogeren en seksueel misbruiken van zestien gasten. De meeste slachtoffers zijn buitenlanders. Dat heeft de politie woensdag bekendgemaakt.

De 56-jarige Michael Harris zijn 39 misdrijven ten laste gelegd tegen zestien mannen. Hij wordt onder meer verdacht van aanranding, mishandeling en het maken van intieme videobeelden. Het ging in de meeste gevallen om mannen 18 tot 25 jaar.

Het verblijf, de Main Street Lodge in Kaitaia, bestaat uit een hostel en hotelkamers en biedt ook verblijven voor langere termijn in het huis van de eigenaar. De politie hoopt iedereen te spreken die in de laatste jaren in de Main Street Lodge is verbleven om na te gaan of er mogelijk sprake is van meer slachtoffers. De kans is volgens de politie groot dat slachtoffers niet gemerkt hebben dat ze iets is aangedaan, 'hoewel ze mogelijk een vermoeden hebben'.

Merkel: nieuwe EU-sancties tot Rusland bedaart

De Europese Unie moet nieuwe sancties tegen Rusland instellen totdat een vredesplan voor Oost-Oekraïne volledig van kracht wordt. Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel woensdag in de Bondsdag gezegd.

Nieuwe strafmaatregelen stonden aanvankelijk voor maandag gepland, maar werden toen uitgesteld. De sancties zijn waarschijnlijk gericht tegen de Russische energie- en wapensectoren. Ook wordt het Moskou moeilijker gemaakt om internationale leningen af te sluiten.

Volgens Merkel is de situatie in de regio verbeterd, maar blijft het onduidelijk hoe bepaalde punten van een vredesplan zullen worden geïmplementeerd. Het plan van twaalf punten werd overeengekomen bij besprekingen in Wit-Rusland tussen Oekraïne, Rusland, de separatisten en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

Onaangekondigde staking legt metro Lissabon plat

Personeelsleden van de metro in Lissabon zijn woensdag in de ochtendspits weggelopen van hun werk. Daarmee protesteerden ze tegen loonsverlagingen en een mogelijke privatisering van het vervoersbedrijf.

Metropolitano de Lisboa vervoert dagelijks 370.000 passagiers in de Portugese hoofdstad. Door de staking van het leeuwendeel van de 1450 medewerkers kwam het netwerk plat te liggen. Een groot probleem voor de forenzen die in de regen in lange rijen moesten wachten op een bus.

De overheid probeert de kosten van de vervoersbedrijven in overheidshanden te drukken. Op de kaartjes werd lange tijd subsidie gegeven en vakbonden hebben volgens de huidige regering veel te royale arbeidsvoorwaarden bedongen.

De bedrijven die het Portugese openbaar vervoer verzorgen hebben gezamenlijk bijna 16 miljard euro schuld. Metropolitano de Lisboa staat 4,3 miljard in het rood.

Nieuwe Europese Commissie met glansrol Timmermans

Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker heeft woensdag de nieuwe Commissie gepresenteerd. Een belangrijke plaats is ingeruimd voor minister van buitenlandse zaken Frans Timmermans, die als rechterhand van Juncker zal optreden. Eerder was al bekend dat de Italiaanse Federica Mogherini de taak van buitenlandchef op zich neemt.

De overige vijf vicevoorzitters zijn de Bulgaarse politica Kristalina Georgieva, de voormalige Estische premier Andrus Ansip, Alenka Bratusek, voormalig premier van Slovenië, oud-minister-president van Letland Valdis Dombrovsis en de Finse ex-premier Jyrki Kaitanen.

In een verklaring schrijft de Commissie dat Juncker heeft geprobeerd de juiste balans te vinden tussen geslacht, politieke kleur en competentie. In de nieuwe commissie zit een groot aantal politiek zwaargewichten, onder wie vijf ex-premiers, vier vicepremiers en 19 voormalige ministers. Naar eigen zeggen beschikt de Europese Commissie over de expertise 'die nodig is om de huidige economische en geopolitieke problemen aan te pakken'.

Over de verhouding tussen mannen en vrouwen in de Commissie is veel overleg gevoerd. Uiteindelijk zijn negen van de in totaal 28 commissarissen vrouw, drie van hen zijn vicevoorzitter.

Brambilla niet naar WK door vechtpartij

Gianluca Brambilla kan fluiten naar deelname aan het WK eind deze maand in Ponferrada. De renner van Omega Pharma-Quick-Step is door de Italiaanse bondscoach Davide Cassani uit de voorlopige selectie gezet na de vechtpartij van maandag in de Ronde van Spanje. Brambilla raakte op de fiets slaags met Ivan Rovny en werd vervolgens net als de Rus uit koers genomen.

"Er valt weinig over te zeggen, Gianluca weet dat hij iets verkeerds heeft gedaan", vertelde Cassani aan de Italiaanse wielersite Tuttobiciweb. "Wij hanteren een ethische code die door de renners is aanvaard. Deze passen we we nu toe op Gianluca. Er valt verder niet over te discussiëren. Hij rijdt geen WK."

Brambilla toonde aanvankelijk weinig begrip toen de jury hem nog tijdens de etappe uit de Ronde van Spanje zette, maar bood later toch zijn excuses aan. "Sorry, dit had nooit mogen gebeuren", stuurde de 27-jarige renner via Twitter de wereld in.

Bertens verliest in tweede ronde Hong Kong

Kiki Bertens is in de tweede ronde van het WTA-toernooi van Hong Kong uitgeschakeld. De Nederlandse won tegen de Australische Jarmila Gajdosova nog wel de eerste set, maar ging uiteindelijk met 6-4, 1-6 en 4-6 onderuit. Bertens had maandag de tweede ronde bereikt door van Anna Schmiedlova uit Slowakije te winnen.

Voor Bertens was het haar eerste optreden na de US Open, waar ze in de eerste ronde moest opgeven omdat ze last had van maagproblemen. Tegen Gajdosova gold ze als licht favoriete. Bertens staat 84e op de wereldranglijst, de Australische vijftien plaatsen lager. In de derde set stond ze nog 4-2 voor, maar gaf de winst alsnog uit handen.

Geen vervolging voor bloteborstenprotest Notre Dame

De rechtszaak die was aangespannen tegen negen activisten van de actiegroep Femen vanwege een protest met ontblote borsten in de Notre Dame is van de baan. De rechtbank in Parijs bepaalde dat er onvoldoende bewijs is dat er schade is aangericht.

Het openbaar ministerie wilde de vrouwen vervolgen en eiste honderden euro's aan boetes. De feministische groep luidde in februari in de kathedraal een grote kerkklok om hun woede over het verzet van de rooms-katholieke kerk tegen het homohuwelijk kenbaar te maken. Ook 'vierden' ze het aftreden van paus Benedictus XVI.

Mooi weer tot en met weekend

September staat voorlopig garant voor mooi nazomerweer. De komende dagen krijgt de zon meer ruimte en in het weekend zijn temperaturen ruim boven de 20 graden te verwachten, zo meldt weeronline.nl woensdag.

De temperatuur komt donderdag al uit boven de 20 graden, maar dan gooit bewolking roet in het eten. Vrijdag wordt wel een zonnige dag met 21 graden.

In het weekend stroomt warmere lucht uit het noordoosten het land binnen. Het grootste deel van Nederland kan dan rekenen op maxima van 23 graden. Alleen in het noordelijke kustgebied wordt het door een matige wind met 21 graden iets koeler.

Met het warme weer wordt Nederland verwend, aldus weeronline.nl. De normale temperaturen voor deze tijd van het jaar schommelen rond de 19 graden. De meteorologen verwachten dat het aantal warme dagen deze maand nog zal stijgen.

Het wordt dit weekend niet de hele dag zonnig. Wolkenvelden en de zon wisselen elkaar af, aldus weeronline.nl. Na het weekend blijft het nog overwegend droog, maar de kans op een bui neemt iets toe. Het blijft wel relatief warm.

Veel doden en gewonden na busongeluk Haïti

Bij een busongeluk in Haïti zijn dinsdag 23 mensen om het leven gekomen en 32 mensen gewond geraakt. Dat hebben de autoriteiten bekendgemaakt. Het ongeluk gebeurde in de kuststad Petit-Goave, ten westen van de hoofdstad Port-au-Prince.

De bus stortte in een ravijn nadat de chauffeur vermoedelijk de macht over het stuur had verloren. De slachtoffers zijn per ambulance en helikopter naar het ziekenhuis vervoerd.

In Haïti gebeuren veel dodelijke ongelukken. Voertuigen zijn vaak zwaar overbeladen en de politie houdt amper toezicht op de verkeersregels.

'Meer studenten met eigen bedrijf'

Steeds meer studenten runnen een eigen bedrijf naast hun studie. Het aantal student-ondernemers is sinds 2012 verdubbeld van drie naar zes procent. Dat concludeert het Erasmus Centre for Entrepreneurship (ECE) van de Erasmus Universiteit op basis van onderzoek onder tienduizend Nederlandse studenten.

De stijging is voor een deel te verklaren doordat studenten tijdens hun opleiding meer in aanraking komen met ondernemerschap, zegt ECE-directeur Hendrik Halbe. Een derde van de ondernemende studenten volgt een vak of opleiding met raakvlakken met ondernemerschap. Dat betekent een lichte stijging ten opzichte van 2012.

Hoewel meer studenten voor het ondernemerschap kiezen dan twee jaar geleden, is het animo na de studie kleiner dan in 2012. Zes procent van de studenten wil direct na afstuderen een eigen bedrijf opzetten, tegen tien procent twee jaar geleden. "Dat komt deels doordat meer mensen al tijdens hun studie met een goed idee beginnen", aldus Halbe.

Anderen wachten rustig af, weet Halbe. Bijna een derde van de studenten wil vijf jaar na de studie een bedrijf zijn op touw hebben gezet.

Internationaal gezien blijft de ondernemersgeest van de gemiddelde Nederlandse student nog steeds achter, stellen de onderzoekers. Er is dus nog 'absoluut ruimte voor verbetering', zegt Halbe. Hij wil meer studenten tijdens hun opleiding ondernemerschapscompetenties bijbrengen.

Het onderzoek is onderdeel van het internationale Global University Entrepreneurial Spirit Student Survey, waarvoor twee miljoen studenten uit 34 landen werden ondervraagd. De internationale resultaten worden woensdagavond bekendgemaakt.

Siemens waarschuwt voor brandgevaarlijke wasdroger

Wasdrogers van Siemens die in 2002 zijn gemaakt kunnen in brand vliegen. De witgoedfabrikant roept klanten daarom op na te gaan of zij een wasdroger uit dat jaar hebben staan.

Als het om het bewuste model gaat, wordt het apparaat gratis aan huis aangepast. Door een defect elektronisch onderdeel in het bedieningspaneel kunnen de drogers oververhit raken. Dat kan in uitzonderlijke gevallen tot brand leiden.

Tot het defecte onderdeel is vervangen raadt Siemens aan het apparaat alleen aan te zetten als er een oogje in het zeil wordt gehouden. "Dat wil zeggen als er iemand thuis is en niet 's nachts."

Wereldwijd moet dit onderdeel bij ongeveer honderdduizend wasdrogers worden vervangen. Op de website van Siemens kunnen klanten controleren of hun wasdroger brandgevaarlijk is. De komende weken plaatst Siemens advertenties op dagbladen en online media om zo veel mogelijk mensen te waarschuwen.

Sharapova zeker van eindejaarstoernooi

Maria Sharapova heeft zich verzekerd van deelname aan de WTA Tour Championships. De Russische is daarmee na Serena Williams de tweede tennisster die weet dat ze volgende maand in Singapore in actie mag komen. Aan het toernooi, dat van 17 tot en met 26 oktober wordt gehouden, doen de acht beste speelsters in het enkelspel en de acht beste dubbelteams mee.

Voor Sharapova wordt het haar zevende deelname aan het eindejaarstoernooi, dat ze alleen bij haar debuut in 2004 wist te winnen. Vorig jaar moest ze zich afmelden wegens een schouderblessure. Dit seizoen verzamelde de 27-jarige speelster haar punten onder meer door het winnen van Roland Garros en de toernooien van Stuttgart en Madrid.

Liedje Bassie en Adriaan hit op internet

Hallo vriendjes en vriendinnetjes, we komen er weer aan. Hallo vriendjes en vriendinnetjes 't is Bassie en Adriaan. Deze titelsong van de kindervrienden is wereldwijd mateloos populair als karaokeversie.

Na een oproep op filmpjessite Dumpert.nl verschenen er de afgelopen dagen tientallen probeersels online, gezongen door niet-Nederlandstalige fans uit onder meer Frankrijk, Duitsland, Brazilië, Australië, Taiwan, China en Turkije.

De broers Van Toor vinden de groeiende internethype geweldig. "Ze zijn enorm vereerd met deze aandacht. Eerst Nederland, en nu de rest van de wereld", liet hun woordvoerder woensdag weten aan entertainmentdienst BuzzE. "Ons volgende doel is een optreden in het Witte Huis!"

Bassie (78) en Adriaan (71) treden niet meer actief op, maar zijn nog niet vergeten. Er wordt gewerkt aan een speelfilm waarin de beroemde clown en acrobaat het stokje overdragen aan twee talentvolle neefjes. Deze moet volgend jaar in de bioscopen te zien zijn.

Liedje Bassie en Adriaan hit op internet
Liedje Bassie en Adriaan hit op internet (Foto: ANP)

'Nederland te streng bij gezinshereniging'

Nederland is te streng bij gezinshereniging, bijvoorbeeld met de inkomenseis die geldt voor mensen die hun gezinsleden naar Nederland willen halen. Dat concludeert het College voor de Rechten van de Mens woensdag.

"Er zijn voorbeelden dat het in Nederland wonende gezinslid slechts 20 euro te weinig verdient en om die reden gezinshereniging niet mogelijk is", schrijft het college.

In 2012 werden er bijna 20.000 aanvragen voor gezinshereniging gedaan. Daarvan werd in eerste instantie de helft afgewezen. Het college onderzocht bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) hoe er met aanvragen tot gezinshereniging wordt omgegaan.

'Nederland is te streng bij gezinshereniging'
'Nederland is te streng bij gezinshereniging' (Foto: ANP)

Bijbel in gewone mensentaal voor koning

Koning Willem-Alexander neemt 1 oktober in het World Forum in Den Haag het eerste exemplaar in ontvangst van de Bijbel in Gewone Taal. Dat maakte de Rijksvoorlichtingsdienst woensdag bekend.

Het Nederlands Bijbelgenootschap wil de Bijbel begrijpelijk maken voor een groot lezerspubliek. Deze bijbel is een vertaling uit het Hebreeuws en Grieks en is in gewone mensentaal geschreven, die dagelijks wordt gebruikt. Dus korte zinnen en algemeen bekende woorden. Het genootschap begon met deze vertaling in 2006.

De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) liet onlangs weten dat de koning het in zijn toespraak te weinig over God heeft.

Bijbel in gewone mensentaal voor koning
Bijbel in gewone mensentaal voor koning (Foto: ANP)

Opzienbarende ontdekking bij Stonehenge

Het beroemde Stonehenge in Engeland blijkt onderdeel te zijn geweest van een veel groter geheel. Tot die opzienbarende conclusie komen archeologen na onderzoek van de bodem rond het monument uit de steentijd bij Amesbury.

De onderzoekers stuitten op 17 onbekende kapellen en honderden andere archeologische zaken zoals kleinere monumenten. Volgens de wetenschappers veranderen de vondsten de kijk op Stonehenge volledig, aldus The Guardian woensdag.

Eerder deze maand werd ook al ontdekt dat de grote stenen van Stonehenge daterend van rond 3100 voor Christus oorspronkelijk een cirkel of een C vormden.

Opzienbarende ontdekking bij Stonehenge
Opzienbarende ontdekking bij Stonehenge (Foto: ANP)

Bedrijf Son moet voor middaguur stoppen met stinken

Een afvalwaterzuiveringsbedrijf in het Noord-Brabantse Son heeft woensdag tot het middaguur om de stank die in de wijde omtrek is te ruiken weg te nemen. Lukt dat niet, dan moet het bedrijf, Ecoflow, 3,6 miljoen liter verontreinigd water met zo'n honderd tankwagens afvoeren, zegt een woordvoerder van de provincie.

Sinds zondagavond wordt in de omgeving geklaagd over stank. Aan een groot bassin werden bacteriën toegevoegd die moesten zorgen voor een biologisch reinigingsproces, maar daarmee is iets verkeerd gegaan. Door een onbedoelde reactie is waterstofsulfide vrijgekomen. Ecoflow heeft geprobeerd de reactie te keren door andere middelen aan het water toe te voegen, maar vooralsnog is er weinig verbetering.

Een verschil is dat mensen nu klagen dat het stinkt naar rotte vis. Dinsdag werd vooral een rotte-eierenlucht geroken. Sommigen klagen over hoofdpijn, maar de stank zou geen bedreiging vormen voor de volksgezondheid. De GGD adviseert omwonenden die veel last hebben van de stank ramen en deuren te sluiten. Bij de gemeente Son en Breugel, de gemeente Eindhoven en een milieuklachtencentrale zijn maandag en dinsdag tientallen klachten binnengekomen.

De Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant is diverse keren over de vloer geweest om te kijken wat de stand van zaken is. Het bedrijf voor zover de woordvoerder zich kan herinneren geen beruchte reputatie opgebouwd als het om overlast gaat. "Het is ook nog een vrij nieuw bedrijf."

[Vuelta] Zieke Urán houdt het voor gezien

Rigoberto Urán gaat woensdag niet meer van start in de zeventiende etappe van de Vuelta a España. De kopman van Omega Pharma-Quick-Step heeft last van zijn luchtwegen. De Colombiaan kreeg maandag in de koninginnenrit al een kwartier aan zijn broek en zakte daardoor in het klassement van de zesde naar de zestiende plaats.

De medische staf van de ploeg hoopte Urán tijdens de rustdag op te kunnen lappen. "Maar de situatie is alleen maar erger geworden", zegt de nummer twee van de afgelopen Giro d'Italia. "Op deze manier is het onmogelijk om te koersen. Ik ben erg teleurgesteld maar dit is de verstandigste beslissing." Urán gaat zich nu richten op het WK in Ponferrada van eind deze maand.

Naaktfoto's Upton en Lawrence toch geen kunst

De gelekte naaktfoto's van onder anderen Kate Upton en Jennifer Lawrence worden toch geen onderdeel van een kunstwerk. Kunstenaar XVALA heeft na forse kritiek en onlinepetities besloten de levensgrote naaktfoto's van het model en de actrice te vervangen door andere afbeeldingen. Dat valt te lezen op de website van galerie Cory Allen Contemporary Art.

De foto's zouden onderdeel worden van de expositie No Delete, als onderdeel van de Fear Google-campagne. De expositie toont foto's van sterren die op kwetsbare momenten zijn gekiekt.

"Het inmiddels ging niet meer om 'gehackte' foto's, maar om gestolen goed", zegt de kunstenaar in een verklaring. "Mensen identificeerden zich met het slachtofferschap van Jennifer Lawrence en Kate Upton. Dat was erg overtuigend."

Naast de verontwaardiging over het uitbuiten van de foto's richtte de publieke discussie zich ook steeds meer op de uitbuiting van vrouwen. De kunstenaar gaat nu zelf naakt op de foto. "Het concept was altijd al zelfbeschouwing in onze huidige cultuur en waarom we het nodig vinden om privéaangelegenheden van anderen te weten", zegt XVALA.

No Delete vindt nog steeds zoals gepland doorgang. De expositie opent op 30 oktober in St. Petersburg in Florida.

Rutte wil taboe op psychische stoornis wegnemen

Psychische aandoeningen moeten bespreekbaar worden gemaakt, zodat mensen die eraan lijden minder moeilijk een baan kunnen vinden. Dat is goed voor henzelf en voor de samenleving, betoogde premier Mark Rutte (VVD) woensdag op een congres in Den Haag.

Rutte wees erop dat veel mensen die een depressie of een psychose hebben of gehad hebben, zich gediscrimineerd voelen. Ze willen vaak werken, maar komen niet aan de bak. Dat ligt voor een belangrijk deel aan vooroordelen, zei Rutte. "Veel mensen denken dat een psychische aandoening niet kan worden behandeld of genezen. Zij hebben psychische patiënten liever niet als collega, buurman, babysitter, vriend, partner of schoonzoon."

Daar moet verandering in komen, zei Rutte. Hij noemde het doorbreken van het taboe op het hebben van een psychische stoornis 'ontzettend belangrijk'. "In de participatiesamenleving moet iedereen mee kunnen doen, ook mensen met een psychische aandoening. Dat is in het belang van de mensen zelf, maar ook van onze samenleving en onze economie."

Rutte hield de openingstoespraak op een congres over het 'destigmatiseren' van psychische aandoeningen. Het congres, bestemd voor bestuurders en mensen uit bedrijfsleven, zorg en onderwijs, is georganiseerd door minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) en staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA).

Ewout Genemans wilde discussie over olifantenjacht

Ewout Genemans hoopte met zijn nieuwe programma 5 Extreem juist een discussie aan te zwengelen over bijvoorbeeld de olifantenjacht. Dat er zo veel ophef zou ontstaan over de aflevering waarin hij een Nederlandse olifantenjager volgt, had de 29-jarige presentator en tv-producent echter niet gedacht. "Ik verwachtte wel reacties, maar hier ben ik wel van geschrokken", bekent Genemans woensdag in het AD.

Genemans heeft naar eigen zeggen wekenlang getwijfeld of hij een aflevering van 5 Extreem, een programma dat over taboes gaat, moest wijden aan de olifantenjacht. "Maar deze man wilde graag zijn verhaal doen." Genemans hoopte op discussie. "Dit is in veel landen volkomen legaal. Ik verbaas me er ook over en wil zo'n man begrijpen. Ik presenteer het zelf om ter plekke kritische vragen te kunnen stellen. En dan zie je dat het verhaal meerdere kanten heeft."

De aankondiging van Genemans' nieuwe programma heeft behoorlijk wat teweeggebracht. Een online petitie is duizenden keren getekend en de Partij voor de Dieren heeft aangekondigd Kamervragen te gaan stellen. "De petitie vind ik wat onzinnig", reageert Genemans, die desondanks zijn uitzending van begin oktober nog eens onder de loep gaat nemen. "Ik ga toch opnieuw weer kritisch kijken naar wat we straks allemaal laten zien."

Ray Rice uit NFL en Madden gezet

Electronic Arts verwijdert aanstaande vrijdag Ray Rice uit Madden NFL 15. De reden daarvoor is dat Rice ontslagen is door Baltimore Ravens. In eerste instantie was hij alleen geschorst voor een ‘huiselijk geweld’-incident, maar nu er meer beelden zijn valt zijn straf hoger uit.

Rice en zijn verloofde Janay Palmer waren 15 februari in Atlantic City. Rice is gefilmd als hij zijn bewusteloze verloofde uit de lift trekt. Vanwege dit incident werd Rice voor twee wedstrijden geschorst. Nu zijn er beelden opgedoken die aantonen wat er gebeurde in de lift. Daar zie je dat Rice Palmer een tikje geeft. Palmer wordt boos en vliegt Rice aan. Rice geeft haar een harde klap en Palmer valt, waarbij zij haar hoofd stoot aan de leuning in de lift.

Nu dit naar buiten is gekomen heeft de NFL Rice een levenslange schorsing opgelegd. Opmerkelijk detail: de NFL heeft de beslissing genomen zonder naar de beelden van de liftcamera te kijken. Uiteraard heeft Baltimore Ravens daarna zijn contract ontbonden, aangezien Rice niet meer kan spelen.

Ray Rice en Janay Palmer zijn in maart getrouwd, één maand na het liftincident.

Olympisch gymnastiekkampioene (20) ernstig ziek

Volgens Russische media ligt ritmisch gymnaste Anastasia Bliznyuk met een ernstige nieraandoening op de intensive care in een ziekenhuis in Moskou. Dat heeft haar vader, de Oekraïense oud-voetballer Ilya Bliznyuk, bekendgemaakt.

De 20-jarige Bliznyuk maakte tijdens de Olympische Spelen in Londen in 2012 deel uit van het Russische team dat de gouden medaille in de teamwedstrijd in de wacht wist te slepen. Na het mislukte WK in 2013 - de ploeg werd slechts derde - werd Bliznyuk net als de rest van het gouden team min of meer gedwongen om te stoppen met de sport, vanwege 'sterallures'.

"Ik kreeg een telefoontje uit Moskou, van het ziekenhuis waar Anastasia nu ligt", aldus vader Bliznyuk tegenover ITAR-TASS"Ik had de arts aan de telefoon en hij vertelde me dat mijn vrouw en ik zo snel mogelijk naar Moskou moesten komen. Daar zou hij ons meer kunnen vertellen over wat er aan de hand is met onze dochter, maar hij kon niet zeggen dat ze buiten levensgevaar was."

Volgens een vriendin van Bliznyuk, Alina Makarenko, had de gymnaste kortgeleden last van koorts, waarna ze ook getroffen werd door een luchtweginfectie. "De dokters besloten vervolgens dat Anastasia een longontsteking had", aldus Makarenko, die zelf ook deel uitmaakte van de gouden ploeg in Londen. "Niet veel later ging ze naar het ziekenhuis en viel ze zomaar flauw. De artsen hebben het nu over pyelonefritis (nierbekkenontsteking), wat volgens hun erg gevaarlijk kan zijn."

Twee weken eerder overkwam de 19-jarige Makarenko zelf al iets vergelijkbaars. Ze werd getroffen door koorts, waarna haar nieren in de problemen kwamen. Ze bleek nierstenen te hebben waaraan ze geopereerd moest worden. Vervolgens liep ook zij een luchtweginfectie op, waardoor ze tijdens het slapen in hevige ademnood kwam: "Ik durfde niet te gaan slapen, want ik dacht dat ik nooit meer wakker zou worden."

Over de huidige toestand en de vooruitzichten voor Bliznyuk is nog niks bekendgemaakt.

Bliznyuk, Makarenko en de overige teamleden op weg naar olympisch goud in Londen (Foto: Getty)

'Microsoft betaalt 2 miljard voor Minecraft-studio'

Microsoft en Mojang, het bedrijf achter Minecraft, zouden met elkaar in gesprek zijn voor een overname. The Wall Street Journal en Bloomberg melden dat de deal misschien al deze week wordt afgerond voor een bedrag van twee miljard dollar.

Markus Persson de geestelijk vader van Minecraft zou Microsoft zelf benaderd hebben voor een overname. Ondanks dat Markus zelf al enige tijd niet meer aan Minecraft werkt zou hij wel mee helpen met de overname door Microsoft. Bronnen binnen Microsoft hebben aangegeven dat wanneer de deal doorgaat er geen consequenties zullen zijn voor de versie op andere platformen.

Minecraft is met meer dan vijftig miljoen exemplaren een van de best verkochte spellen ooit. Mojang, een studio waar maar veertig mensen voor werken, heeft vorig jaar een winst van honderd miljoen dollar geboekt. Vorige week zijn er nieuwe versies uitgekomen van Minecraft voor de PS4 en Xbox One.

Minecraft

President Ferrari weg door slechte prestaties

Luca di Montezemolo vertrekt als president van Ferrari. De teleurstellende prestaties van het Formule 1-team dit seizoen zijn de reden voor zijn opstappen. Zijn taken worden voorlopig overgenomen door Sergio Marchionne, de bestuursvoorzitter van moederconcern Fiat-Chrysler.

Di Montezemolo werd in 1991 aangesteld als president van Ferrari. Eerder was hij bij het autoconcern al assistent van Enzo Ferrari. Op 13 oktober, na de viering van het zestigjarig jubileum van Ferrari in de Verenigde Staten, legt Di Montezemolo officieel zijn functie neer.

Door de tegenvallende prestaties dit seizoen van het Formule 1-team lag de 67-jarige Di Montezemolo al een tijd flink onder vuur. Fernando Alonso en Kimi Räikkönen wachten nog steeds op hun eerste zege en bezetten in de WK-stand respectievelijk de vijfde en de tiende plaats. De slechte resultaten van afgelopen weekend tijdens de thuisrace in Monza vormden de spreekwoordelijke druppel.

'Goede gevoel na WK compleet weg'

Bondscoach Guus Hiddink beleeft een dramatische start in zijn tweede periode bij Oranje. De binnen- en buitenlandse media zijn niet mild voor het Nederlands elftal.

Oranje verloor ook de tweede interland na het succesvolle WK in Brazilië. Na Italië (2-0) bleek ook Tsjechië te sterk voor het team van Hiddink. Het Algemeen Dagblad ziet dat de euforie van deze zomer snel verdwijnt. 'Janmaat verstiert rentree Hiddink' en 'Een avond vol chaos en vertwijfeling', kopt het dagblad. 'Het goede gevoel van het Nederlands elftal na het WK is in recordtijd al compleet verdwenen.'

De Volkskrant merkt ook een groot verschil met het Oranje onder Louis van Gaal. 'Een van de meest genante wedstrijden in tijden. Jongens die tijdens het WK nog met de borst vooruit liepen, opgepompt als ze waren door de koning van het zelfvertrouwen Van Gaal, zijn in twee maanden verworden tot angstige mannetjes die in balletjes breed hun vervulling zien.'

De Telegraaf houdt het kort: 'Au! 2-1' en 'Afgang in Praag'. Hiddink krijgt de nodige kritiek in het dagblad. De bondscoach begon met een 5-3-2 opstelling, maar besloot al in de eerste helft aanvaller Luciano Narsingh in te brengen voor verdediger Joël Veltman. Daarna switchte Oranje naar een 4-3-3 systeen.

In Tsjechische ochtendbladen klinkt lofzang voor de ploeg van bondscoach Pavel Vrba. Andere buitenlandse media spreken over de afgang van Oranje: 'Tsjechië schokt Nederland', 'Is dit de nummer drie van de wereld?', 'Nederland verliest na enorme blunder', 'Geen schuilplaats voor Hiddink' en 'Een sprookjesachtig einde'.

Microsofts TGS line-up bekendgemaakt

De Tokyo Game Show begint volgende week en Microsoft heeft - na een slechte release in Japan van Xbox One - nog wel wat goed te maken. Echter, of het met onderstaande Xbox One line-up gaat lukken om de Japanners te overtuigen valt nog te bezien.

Titels als Scalebound van Platinum Games en Microsoft's eigen Phantom Dust schitteren door afwezigheid. Terwijl deze games juist uitermate geschikt zijn voor de Japanse markt. De Tokyo Game Show wordt dit jaar gehouden van 18 tot 21 september. De volgende games zullen te zien of te spelen zijn op de Microdsoft-stand. Naar welke games kijken jullie uit?

Xbox One:

  • Call of Duty: Advanced Warfare
  • Dance Central Spotlight
  • D4: Dark Dreams Don't Die
  • Dead Rising 3
  • Dynasty Warriors 8: Empires
  • EA Sports UFC
  • The Evil Within
  • Evolve
  • FIFA 15
  • Forza Horizon 2
  • Forza Motorsport 5
  • Halo: The Master Chief Collection
  • Happy Wars
  • Killer Instinct
  • Kinect Sports Rivals
  • Minecraft: Xbox One Edition
  • NBA 2K15
  • Ori and the Blind Forest
  • Psycho-Pass: Happiness Without Choice
  • Ryse: Son of Rome
  • Sunset Overdrive
  • Titanfall

Xbox 360:

  • Borderlands: The Pre-Sequel

'Eerst pensioen opmaken, dan uitkering'

Wie een bijstanduitkering wil, moet eerst zijn aanvullend pensioen opeten voordat aanspraak op die uitkering kan worden gemaakt. Dat vindt althans de gemeente Enschede, die deze regel vanaf volgend jaar wil invoeren. De Volkskrant schrijft dat woensdag.

Vrijwel iedereen met een aanvullend pensioen heeft de keuze om dat potje al voor het bereiken van de pensioenleeftijd te laten uitbetalen. Daarmee hebben veel mensen dus de beschikking over een inkomen dat een bijstandsuitkering niet nodig maakt, vindt de gemeente. Hoogleraar pensioenrecht aan de Vrije Universiteit Erik Lutjens erkent dat de redenering van de gemeente klopt. "Wie dat inkomen niet wil betalen, benadeelt de gemeente en heeft dus ook geen recht op een uitkering", zegt hij.

Enschede wil de maatregel liever niet invoeren, maar ziet zich hiertoe genoodzaakt omdat de gemeente 22 miljoen euro aan overheidsgeld dreigt mis te lopen als het niets doet aan het relatief hoge aantal werklozen in de stad. Het werkloosheidspercentage ligt op achttien procent, tegen een landelijke acht procent.

Vakcentrale FNV noemt het plan 'schandalig'. Staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA) wil nog niet op het plan reageren omdat de inspectiedienst van het ministerie zich eerst over het voornemen buigt.

Parkeerplaats in New York: 1 miljoen dollar

Een nieuw te bouwen appartementencomplex aan Crosby Street in de New Yorkse wijk SoHo verlegt de grenzen voor de prijs van vastgoed in de Amerikaanse miljoenenstad. Voor een inpandige parkeerplaats zal een nieuwe eigenaar liefst 1 miljoen dollar (780.000 euro) moeten neertellen, schrijft de New York Times.

Daarmee is de parkeergarage per vierkante meter zelfs duurder dan de 10 bovenliggende appartementen, die tussen de 8,7 en 10,45 miljoen dollar (6,75 tot 8,1 miljoen euro) moeten opbrengen. Ter vergelijking: de gemiddelde huizenprijs in de VS ligt momenteel op zo'n 218.000 euro.

In Manhattan, waar uitzonderlijk hoge prijzen voor vastgoed allang geen uitzondering meer zijn, draait het puur om de locatie, zegt makelaar Shaun Osher. Voor parkeren in deze buurt zijn er "weinig tot geen alternatieven". Een eigen overdekte parkeerplaats kostte er vorig jaar gemiddeld 136.000 dollar.

Parkeerplaats in New York: 1 miljoen dollar
Parkeerplaats in New York: 1 miljoen dollar (Foto: ANP)

'Bank moet altijd vergoeden bij fraude'

Consumenten die het slachtoffer worden van fraude met bankrekeningen, moeten ook in de toekomst worden gecompenseerd door hun bank. Dat vindt de PvdA. De partij wil niet dat een bank klanten laat opdraaien voor fraude, ook niet als zij bewust onvoorzichtig zijn geweest. RTL Nieuws meldt dat woensdag.

De PvdA wil dat de bewijslast voor de oorzaak van fraude wordt omgedraaid. Niet de consument moet bewijzen dat hij niet met opzet fouten maakte, maar de bank, vindt de partij. Regels die de banken nu hanteren, moeten daarom worden veranderd.

Als banken vinden dat je zelf bewust fouten hebt gemaakt die tot fraude leiden, willen zij geleden schade doorgaans niet vergoeden. Jaarlijks worden duizenden mensen opgelicht, bijvoorbeeld via phishing.

Minder jonge verdachten, helft is allochtoon

Het aantal Nederlanders tussen de 12 en 25 dat wordt geregistreerd als een verdachte van een misdrijf, daalt jaarlijks. Tegelijk neemt het aandeel van de allochtone jongeren op dat dalende totaal toe, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Iemand wordt geregistreerd als verdachte "wanneer er een redelijk vermoeden van schuld aan een misdrijf bestaat", aldus het CBS. Het aantal allochtone jongeren dat als verdachte werd genoteerd daalt, maar minder snel dan het aantal verdachte autochtone jongeren. Daardoor groeide tussen 2006 en 2013 het aandeel dat zij uitmaken op het totaal aan jeugdige verdachten, van ruim 40 procent naar bijna de helft.

Experts van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC) herkennen de stijging en zien een aantal mogelijke verklaringen. Zo zijn er relatief meer allochtone jongeren in Nederland en zijn er ook ,,relatief meer Marokkanen en Turken van de tweede generatie met hogere criminaliteitscijfers’’. Bovendien plegen allochtone jongeren vaak meer dan één delict, waardoor ze niet bij bureau HALT meer uitkomen. Als een jongere naar HALT wordt verwezen, wordt geen proces-verbaal gezonden naar de officier van justitie.

Verder bestaat het vermoeden dat allochtone jongeren zich minder bezighouden met cybercrime, terwijl de criminaliteit door autochtone jongeren zich wel steeds vaker afspeelt op het internet. De pakkans bij cybercrime is mogelijk kleiner, waardoor autochtone jongeren vaker dan allochtonen de dans ontspringen.

Minder jonge verdachten, helft is allochtoon
Minder jonge verdachten, helft is allochtoon (Foto: ANP)

'Voormalig spionnenchef Georgië in Nederlandse cel'

De voormalig directeur van de Georgische geheime dienst CSD zit al drie maanden vast in het huis van bewaring in Zoetermeer. Het gaat om Giorgi Dgebuadze, een vertrouweling van de omstreden ex-president Michail Saakasjvili, schrijft De Telegraaf woensdag.

Dgebuadze doorliep volgens de krant in Nederland de asielprocedure toen hij op 19 juni in Den Haag van zijn bed werd gelicht. In Georgië wordt hij namelijk verdacht van foltering en moord op drie gevangenen. Dat zou in 2006 en 2011 zijn gebeurd. Nederland wil de directeur uitleveren, maar zijn advocaat Geert-Jan Knoops probeert dat volgende maand bij de rechtbank in Den Haag te voorkomen.

Dgebuadze ontvluchtte zijn land nadat de politieke geestverwanten van Saakasjvili in 2012 een verkiezingsnederlaag leden. De directeur vreesde het bewind van de nieuwe premier Bidzina Ivanisjvili.

Ook naar Saakasjvili loopt in Georgië sinds juli een strafrechtelijk onderzoek. Hij zou in 2007 als president een demonstratie ten onrechte uiteen hebben gejaagd, een televisiezender hebben overgenomen en de bezittingen van een zakenman hebben onteigend. Hij vertrok kort na het einde van zijn tweede en laatste ambtstermijn als president, in november, uit Georgië en ging toen aan het werk in de Verenigde Staten.

Kamer wil levenslange proeftijd mogelijk maken

Gevaarlijke criminelen moeten een levenslange proeftijd opgelegd kunnen krijgen. Een Kamermeerderheid en staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) zijn voor een idee van het CDA om reclassering de mogelijkheid te geven iemand de rest van zijn leven in de gaten te houden, schrijft het AD woensdag.

Een opgelegde proeftijd kan momenteel één keer worden verlengd met twee jaar. De Kamer en Teeven willen dat een proeftijd straks iedere twee jaar kan worden verlengd. Een proeftijd zou dan eeuwig kunnen duren. Dat zou in sommige gevallen nodig zijn bij bijvoorbeeld zedendelinquenten en zware geweldplegers.

CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg erkent in de krant dat het een vergaande maatregel is. "Maar het gaat dan ook om de gevaarlijkste mensen. De rechter zal dit niet zomaar opleggen, alleen als er serieuze risico's zijn voor de samenleving." Het initiatief wordt volgens het AD gesteund door coalitiepartijen VVD en PvdA en oppositiepartij PVV.

Het plan van het CDA is een aanpassing van plannen die Teeven al had om iemand levenslang toezicht op te kunnen leggen. Dat toezicht moet echter voor de celstraf al worden opgelegd en zou dus niet meer kunnen gelden voor zware criminelen die nu al in de cel zitten en de komende jaren vrij komen. Door eeuwige verlenging van de proeftijd mogelijk te maken wordt het mogelijk hen alsnog in de gaten te blijven houden. De plannen worden donderdag besproken.

Advocaat Jan-Hein Kuijpers reageert in de krant sceptisch op de plannen. "De meeste delicten vinden ad hoc plaats. Mensen denken echt niet: Dit doe ik niet, want ik zit in mijn proeftijd."

Tijdens een proeftijd, die ingaat nadat iemand zijn eventuele straf heeft uitgezeten, kunnen extra voorwaarden gelden waar een crimineel zich aan moet houden. Als hij zich niet aan die voorwaarden houdt, kan een voorwaardelijke straf die is opgelegd ten uitvoer worden gebracht. Volkert van der G. is een bekend voorbeeld van iemand die voorwaardelijk vrij is. In zijn voorwaarden staat onder meer dat hij zich niet in bepaalde plaatsen mag tonen en geen contact mag hebben met de media.

Obama ontvouwt plannen om IS te verslaan

De Amerikaanse president Barack Obama zet woensdag de plannen voor de strijd tegen de Islamitische Staat (IS) verder uiteen. Sinds vorige week wordt onder leiding van de Verenigde Staten een internationale coalitie gesmeed die het tegen het terreurnetwerk moet opnemen. Wat mag er van de toespraak van Obama worden verwacht?

"Ik bereid het land voor om een dreiging van IS te kunnen beteugelen", zei Obama in een interview met NBC. De president is niet van plan het Congres om toestemming voor een interventie te vragen. "Ik vertrouw er op dat ik de autorisatie heb om het Amerikaanse volk te beschermen."

Bij het afsluiten van de NAVO-top, die donderdag en vrijdag plaatsvond in Wales, riep Obama op een samenwerkingsverband tegen IS te vormen. Landen die hij op het oog had waren Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland, Italië, Turkije, Polen, Canada, Denemarken en Australië. Nederland werd niet gevraagd, wat in de Tweede Kamer nogal wat verbazing wekte. Woensdag houdt de Kamer wel een hoorzitting en aansluitend een debat over de dreiging van IS.

Een ruwe schets van de aanvalsplannen tekende zich de afgelopen dagen af. In de eerste fase worden luchtaanvallen in Irak uitgevoerd om etnische en religieuze minderheden te hulp te schieten. Deze periode is met het begin van Amerikaanse bombardementen en luchtdroppings al ingegaan.

De afgelopen maanden voerde IS aanvallen uit op onder meer jezidi's, Assyrische christenen, Turkmeense sjiieten, Shabakse sjiieten, yarsannen en mandaeërs. Amnesty International sprak zelfs van 'etnische zuiveringen op historische schaal'. Ook Amerikaanse diplomaten en adviseurs in Noord-Irak werden met de luchtaanvallen van de VS beschermd.

De volgende fase behelst het verder trainen, adviseren of uitrusten van Iraakse regeringssoldaten, Koerdische strijders en mogelijk leden van soennitische stammen. Dit proces kan van start gaan zodra een nieuwe Iraakse regering is gevormd, wat mogelijk nog deze week gebeurt. Overigens is er, ondanks de boude plannen van Obama en zijn bondgenoten, nog geen verzoek uit Bagdad gekomen om in te grijpen tegen IS.

De laatste en meest controversiële fase omvat het vernietigen van IS-strijdgroepen in zowel Irak als Syrië. Deze taak komt vermoedelijk op het bordje van Obama's opvolger. Sommige planners bij het Pentagon voorzien een militaire campagne van minstens 36 maanden. Obama's tweede termijn zit er in januari 2017 op.

Een grote uitdaging wordt het voor de president om zijn bevolking gerust te stellen dat hij de Amerikaanse krijgsmacht niet opnieuw een peperduur militair conflict in de maag splitst dat Amerikaanse slachtoffers gaat eisen. Dertien jaar na de invasie van Afghanistan zijn de VS behoorlijk oorlogsmoe. Tegelijkertijd wordt Obama door politici in binnen- en buitenland verweten de IS-strijders te veel hun gang te laten gaan.

Washington wil bij de coalitie het liefst ook de hulp van zo veel mogelijk landen uit het Midden-Oosten, met name naties met een soennitische meerderheid. Zo wordt de operatie niet een exclusief westers avontuur. Ook kan het soennitische IS zo zien dat veel van hun geloofsgenoten mordicus tegen de wreedheden van de terreurbeweging zijn.

Het Witte Huis hoopt ook soennitische stammen in het westen van Irak aan boord te krijgen, die zich met IS verbonden hebben maar nu twijfels hebben over het strenge shariabewind dat de groep heeft opgelegd. Deze stammen zullen hier echter alleen voor voelen als zij ook een gewichtige stem krijgen in de nieuwe regering van Irak. Veel stamhoofden zijn nog verbitterd over de behandeling die hun van de vroegere sjiitische Iraakse premier Nouri al-Maliki ten deel viel nadat zij met succes Al-Qaida in Irak hadden bestreden.

Meerdere mensen en organisaties onderstreepten de afgelopen tijd de noodzaak om krachtig tegen IS op te treden. De Arabische Liga gaf maandag aan IS te gaan aanpakken. De nieuwe Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties Zeid al-Hussein zei diezelfde dag te willen dat de wereld prioriteit geeft aan het tot een einde brengen van de gruwelijke conflicten in Irak en Syrië. In Saudi-Arabië vindt donderdag een bijeenkomst plaats over terrorisme in de regio tussen meerdere Golfstaten, Jordanië, Egypte en Turkije.

Nederland is niet gevraagd deel te nemen aan de coalitie tegen IS. Dat betekent overigens niet dat het land geen rol speelt in de strijd tegen het terreurnetwerk. Nederlandse vliegtuigen transporteren wapens voor derden naar Noord-Irak. Ook levert de regering duizenden helmen en scherfvesten.

De Vrij teleurgesteld door valse start Oranje

Stefan de Vrij scoorde dinsdag de 1-1 tegen Tsjechië, maar zag het Nederlands elftal toch verliezen. "Het is een teleurstellende avond", vatte de verdediger van Lazio de wedstrijd samen tegenover Novum Nieuws. "We wilden hier een goede start maken van de kwalificatiereeks en dat is niet gebeurd."

Na de 1-0 van de Tsjechen zette Guus Hiddink zijn elftal om en werd het 1-1. In de slotfase gaf Oranje de zege echter uit handen door een fout van Daryl Janmaat.

"Laten we hopen dat dit een incident was", zei Georginio Wijnaldum na afloop. "Hier moeten we van leren zodat het niet weer gebeurt." De PSV'er was echter ook realistisch en weigerde Janmaat de schuld in zijn schoenen te schuiven. "Je verliest met zijn allen en wint met zijn allen."

Jong Oranje toch naar play-offs EK

Jong Oranje houdt toch nog kans op deelname aan het EK van volgend jaar. De ploeg van bondscoach Adrie Koster verloor maandag van Jong Slowakije en vergooide zo de koppositie in de poule. Als een van de vier beste nummers twee gaat Jong Oranje alsnog naar de play-offs.

Ook Oekraïne, IJsland en Servië waren bij de beste nummers twee. Slowakije, Engeland, Denemarken, Spanje, Kroatië, Duitsland, Zweden, Portugal, Italië en Frankrijk waren de tien groepswinnaars.

De veertien ploegen spelen om zeven plaatsen op het EK. Vrijdag wordt tijdens de loting in Nyon bekend welke zeven duels er op stapel staan. Gastland Tsjechië is automatisch geplaatst voor het EK.

Hiddink des duivels na nederlaag tegen Tsjechië

Bondscoach Guus Hiddink was na de 2-1 nederlaag van Oranje tegen Tsjechië 'des duivels'. De keuzeheer van Oranje liet een halfuur op zich wachten voor hij tegen de NOS zijn reactie gaf. "Ik moest mezelf in bescherming nemen. In de laatste seconde geef je het weg. Als je niet kan winnen, zorg dan dat je niet verliest", brieste hij.

Van kritiek op zijn keuze voor 5-3-2 wilde Hiddink niets weten. Hij vond dat de Tsjechische tactiek daar om vroeg. Ook Wesley Sneijder vond dat het vertoonde spel slecht was, maar dat dat niet aan de gekozen tactiek lag. "Het interesseert met niet welk systeem we spelen. Je moet in eerste instantie je mouwen opstropen", verweet hij zijn collega's gebrek aan vechtlust.

"Het is duidelijk dat er harde woorden gesproken moeten worden en dat dit niet zo door kan gaan", was de middenvelder openhartig. "Iedereen moet naar zichzelf kijken, ik moet ook in de spiegel kijken. Het ligt aan de spelers zelf. Aan instelling en kwaliteit. Wij moeten nu opstaan."

Explosie en vuurzee bij Duitse chemiefabriek

Na een zware explosie bij een chemiefabriek in het Duitse Ritterhude is in de nacht van dinsdag op woensdag een man zwaargewond geraakt. Reddingswerkers haalden hem buiten bewustzijn en met flinke brandwonden onder het puin vandaan.

Volgens Duitse media werd de ontploffing rond half negen in Ritterhude, dat niet ver van Bremen ligt, in de wijde omtrek gehoord en gevoeld. De explosie veroorzaakte in een verderop gelegen woonwijk zoveel schade dat er instortingsgevaar dreigt. Zo'n 200 brandweerlieden en tientallen andere reddingswerkers zijn opgeroepen bij de bestrijding van de brand.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.