FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 14 september 2014

Zweedse oppositie wint, maar geen meerderheid

De centrumlinkse oppositie in Zweden heeft de parlementsverkiezingen zondag gewonnen, maar geen absolute meerderheid behaald. Volgens een exitpoll van de publieke omroep SVT heeft het door sociaaldemocraten geleide blok 44,8 procent van de stemmen gekregen, tegen de centrumrechtse alliantie die de afgelopen acht jaar aan de macht was 39,7 procent.

Een feministische partij kan het oppositieblok nog versterken. Zij zweeft volgens de peiling rond de kiesdrempel van vier procent. Aan de andere kant heeft de anti-immigratiepartij Zweden Democraten 10,5 procent van de stemmen gekregen.

Waarschijnlijk krijgt de sociaaldemocraat Stefan Lofven de opdracht een nieuwe regering te vormen. Hij zal dan proberen een coalitie te smeden met de Groene Partij en de ex-communistische Links Partij. Volgens politiek analist Mikael Sundstrom van de Universiteit van Lund zal hij waarschijnlijk ook proberen enkele partijen uit de alliantie van demissionair premier Karl Reinfeldt los te weken, hoewel die geen van alle te kennen hebben gegeven met de sociaaldemocraten in zee te willen gaan.

Reinfeldt is de langstregerende conservatieve premier die Zweden heeft gekend. Internationaal heeft hij lof toegezwaaid gekregen omdat hij Zweden in relatief goede staat door de Europese schuldencrisis heeft geloodst. Veel Zweden menen echter dat hij met belastingverlagingen en marktgerichte hervormingen de Zweedse verzorgingsstaat heeft ondermijnd.

Queen maant Schotten goed na te denken

Koningin Elizabeth II heeft zich zondag voor het eerst uitgelaten over het referendum dat Schotland deze week houdt over afscheiding uit het Verenigd Koninkrijk. "Denk zorgvuldig na over de toekomst", hield zij de Schotten voor.

De monarch liet zich niet uit over haar voorkeur, maar hield zich keurig aan de neutraliteit die van haar wordt verwacht. Zij deed haar uitspraak toen zij zondag na bij haar Schotse kasteel Balmoral naar de kerk te zijn geweest werd aangeschoten door iemand uit het publiek.

Ook als Schotland zich afscheidt ligt het in de bedoeling dat Elizabeth of haar opvolger monarch van Schotland blijft. Engeland en Schotland hadden al een eeuw samen dezelfde monarch voordat ze in 1707 politiek één werden. Ook nu is de koningin nog staatshoofd van Canada, Australië en een aantal andere voormalige Britse kolonies. Bovendien behoudt de koningin haar geliefde kasteel Balmoral, het traditionele zomerverblijf van de Britse koninklijke familie in Schotland.

Zuid-Koreaanse tiener Kim wint Evian Championship

De Zuid-Koreaanse golfster Hyo-Joo Kim heeft zondag het Evian Championship op haar naam geschreven. Met haar 19 jaar en twee maanden is ze de op twee na jongste majorwinnaar ooit. Kim bleef de Australische routinier Karrie Webb een slag voor.

Beide vrouwen waren op de slotdag in Frankrijk aan elkaar gewaagd. Kim begon met een slag achterstand aan de laatste hole, maar met een birdie draaide ze de rollen om. Webb liet vervolgens de kans liggen om nog een play-off af te dwingen.

Zowel Kim als de 39-jarige Webb noteerde een slotronde van 68 slagen, drie onder het baangemiddelde. De Zuid-Koreaanse kwam daarmee uit op een totaal van 273 (-11).

Kim vestigde donderdag al een record door een ronde van slechts 61 slagen te lopen. Niemand presteerde ooit beter op een majortoernooi. Alleen Morgan Pressel en Lexi Thompson, beide uit de Verenigde Staten, wonnen op jongere leeftijd een major dan Kim.

Dewi-Claire Schreefel sloot het Evian Championship af op plaats zeventig. De Nederlandse noteerde een slotronde van 78 slagen. Dat leverde haar een eindscore van 303 op.

[BL] HSV zonder Van der Vaart onderuit bij Hannover

Zonder de geblesseerde aanvoerder Rafael van der Vaart heeft Hamburger SV met 2-0 verloren bij Hannover 96. Leon Andreasen en Artur Sobiech scoorden al voor rust. HSV staat na drie duels onderaan in de Bundesliga met een punt. Hannover heeft nu zeven punten en komt daarmee naast koplopers Bayer Leverkusen en Bayern München.

FC Augsburg was met 1-0 te sterk voor Eintracht Frankfurt. Raul Bobadilla bezorgde de bezoekers drie punten. Paul Verhaegh speelde de hele wedstrijd mee bij Augsburg, dat twaalfde staat met drie punten. Frankfurt heeft een puntje meer.

Venus Williams loopt titel Quebec mis

Venus Williams heeft zondag verrassend de finale van het WTA-toernooi in Quebec verloren. De als eerste geplaatste Amerikaanse ging met 6-4 en 6-3 onderuit tegen Mirjana Lucic-Baroni. Voor de 32-jarige Kroatische, die tachtigste staat op de wereldranglijst, is het de derde titel in haar loopbaan.

Williams, de mondiale nummer negentien, had de twee voorgaande ontmoetingen met Lucic-Baroni nog eenvoudig gewonnen. In 2013 in Florianopolis en op de US Open van 2002 zegevierde ze in twee sets.

[PD] Sevilla blijft in kielzog Barcelona

Sevilla heeft zondag een thuiszege op Getafe geboekt in de Primera División. De Europa League-winnaar was door doelpunten van Carlos Bacca en Aleix Vidal met 2-0 te sterk. Bacca verzilverde kort voor rust een strafschop. De beslissende van Vidal viel vervolgens pas drie minuten voor tijd.

Valencia rekende voor eigen publiek af met Espanyol. Pablo Piatti, Daniel Parejo en Alcacer zetten de thuisploeg op 3-0, voordat Sergio Garcia diep in blessuretijd de eer van Espanyol redde. Valencia en Sevilla hebben nu beide zeven punten uit drie duels. Daarmee staan ze tweede en derde, achter FC Barcelona dat nog de volle buit heeft.

Elche hield drie punten over aan het bezoek bij Rayo Vallecano. Het duel eindigde in 3-2.

Bayern-verdediger Badstuber weer lang aan de kant

Bayern München vreest Holger Badstuber opnieuw lange tijd te moeten missen. De 25-jarige verdediger heeft zaterdag in het Bundesligaduel tegen VfB Stuttgart (2-0) een pees in zijn linkerdij gescheurd. Volgens de Duitse kampioen moet Badstuber geopereerd worden. Hoelang hij uit de roulatie is, is nog niet duidelijk.

De dertigvoudig Duits international maakte dit seizoen zijn rentree na een zware knieblessure, die hem zo'n twintig maanden aan de kant hield. Hij had zich net weer in de basis gespeeld. "Ik ben natuurlijk heel erg teleurgesteld", reageert Badstuber. "Maar ik weet hoe ik met situaties als deze moet omgaan. Ik zal niet opgeven."

[Davis Cup] Nederland degradeert uit wereldgroep

Het Nederlandse Davis Cup-team is zondag uit de wereldgroep gedegradeerd. De equipe van captain Jan Siemerink dolf in Amsterdam het onderspit tegen Kroatië: 2-3. In de beslissende vijfde wedstrijd verloor Thiemo de Bakker met 7-6 (4), 4-6, 2-6 en 5-7 van kersvers US Open-kampioen Marin Cilic.

Robin Haase had Nederland eerder op de dag in leven gehouden na een miraculeuze ontsnapping tegen Mate Delic. De Bakker stond tegen Cilic echter voor een loodzware opgave. De Westlander begon nog wel sterk. Al in de derde game sloeg hij toe en die break bleef staan tot 5-4, maar toen kwam Cilic terug.

Cilic, een erkend servicekanon, leek in de daaropvolgende tiebreak over de beste papieren te beschikken, maar De Bakker liet zich niet van de wijs brengen. Met een dropshot en een backhandwinner kwam hij op 3-0, waarna hij uitliep naar 6-1. Op 6-4 maakte De Bakker het vervolgens af met een forehandwinner.

In het tweede bedrijf liet Cilic zijn klasse zien. Hij plaatste al snel een break en kwam niet meer in de problemen tot hij voor de set mocht serveren. Toen kreeg De Bakker plots kansen om terug te komen, maar de Kroaat bleef overeind. Ook de derde set ging door twee breaks eenvoudig naar Cilic.

Ondanks het verloop van de derde set bleef de 25-jarige Nederlander knokken. In het vierde bedrijf ging het tot 5-5 gelijk op, maar toen voerde Cilic de druk op en liet hij een break noteren. Die klap kwam De Bakker niet te boven.

Nederland speelde voor het eerst sinds 2009 in de wereldgroep. In de eerste ronde had Oranje verloren van Tsjechië.

[Vuelta] Contador stelt eindzege veilig

Alberto Contador heeft voor de derde keer in zijn carrière de Vuelta op zijn naam geschreven. De 31-jarige Spanjaard nam in de afsluitende tijdrit in Santiago de Compostella geen risico, maar zijn leiderstrui kwam geen moment in gevaar. Hij schreef de Ronde van Spanje eerder in 2008 en 2012 op zijn naam.

Adriano Malori bleek het beste uit de voeten te kunnen op het natte tijdritparcours. De italiaan van Movistar legde de 9,7 kilometer af in 11.12 minuten. De Nieuw-Zeelander Jesse Sergent werd met acht tellen achterstand tweede, voor de Australiër Rohan Dennis.

Achter Contador legden Chris Froome (Team Sky) en Alejandro Valverde (Movistar) beslag op de tweede en derde plaats. Wilco Kelderman is de beste Nederlander in het klassement. De 23-jarige renner van Belkin steeg een plaatsje en werd veertiende.

Contador moest twee maanden geleden nog opgeven in de Tour de France na een zware valpartij. De klimmer liep een breukje in zijn scheenbeen en een knieblessure op. Een rentree in de Vuelta leek te vroeg te komen, maar tien dagen voor de start kondigde hij toch zijn deelname aan.

Hoewel de Tinkoff-Saxo-renner op voorhand vreesde geen rol van betekenis te kunnen spelen in het klassement, veroverde hij al na anderhalve week dankzij een sterk optreden in de eerste individuele tijdrit de rode leiderstrui. Ook in het hooggebergte toonde Contador zijn klasse met twee ritzeges.

Op het palmares van Contador prijken nu zes grote rondes. In 2007 en 2009 won hij de Tour de France en tussendoor was hij ook de beste in de Giro d'Italia. Door een dopingschorsing moest hij zijn eindzeges in de Tour van 2010 en de Giro van 2011 inleveren.

De Duitser John Degenkolb van Giant-Shimano won het puntenklassement. Dat dankt hij vooral aan zijn vier ritzeges. Luis Leon Sanchez legde beslag op de bergtrui.

Dordrecht strikt transfervrije Koolwijk

FC Dordrecht heeft zich versterkt met Ryan Koolwijk. Dat liet de club zondag weten na de met 1-0 verloren thuiswedstrijd tegen NAC Breda. Koolwijk degradeerde afgelopen seizoen met N.E.C. Nijmegen uit de Eredivisie, waarna hij transfervrij vertrok.

De 29-jarige middenvelder speelde in drie seizoenen Nijmegen 86 competitieduels, waarin hij vijf keer scoorde. Eerder kwam hij uit voor Excelsior.

Douwe Bob apetrots op foute cover Cher

Douwe Bob is eigenlijk zeer te spreken over zijn akoestische cover van Believe van Cher. "Mijn nummer zit gewoon goed in elkaar", zegt de zanger tegen Novum Nieuws. "Dat origineel van Cher zit eigenlijk fucking lelijk in elkaar. Het is zwaar overgeproduceerd." Zondagavond is hij met vele andere Nederlandse musici te horen in Guilty Pleasures, een initiatief van De Wereld Draait Door.

Niet dat Bob daarmee het origineel van Cher niet graag hoort. "Dat is nu juist de lol van zo'n Guilty Pleasure. Het moet wel een pleasure zijn, en ook guilty. Als je het echt een rukplaat vindt, is het geen pleasure en als het eigenlijk best goed is, is het niet guilty. Zo kan een nummer van ABBA eigenlijk nooit een guilty pleasure zijn, want die nummers zijn gewoon echt erg goed."

Daarnaast heeft Believe voor de inmiddels 22-jarige Bob een flinke dosis jeugdsentiment. "Mijn moeder nam mij als kleuter altijd mee naar aerobicsles, en daar werden dat soort nummers gedraaid. Dus ik vind het fijn om het weer te horen. Maar als musicus zeg ik wel dat het akoestisch veel beter uit de verf komt."

Bob heeft geen zin om het nummer wellicht ooit als single uit te brengen. "Het is niet mijn eigen werk, dus daar begin ik niet aan", zegt hij onomwonden.

Dat ligt voor Hadewych Minis, die haar cover van Dingedong ten gehore brengt, wel anders. "Ik zou het geweldig vinden het nummer als single uit te brengen", zegt de 36-jarige actrice en zangeres. We hebben er echt onze eigen versie van gemaakt en ik kan niet wachten om het zondag te zingen voor een groot publiek."

Daarnaast nam Getty Kaspers, die het origineel zong, meteen contact op met Minis toen ze het haar zag zingen bij DWDD."Dat is echt het mooiste compliment. Ze heeft ook al toegezegd straks tijdens mijn tournee te komen kijken."

Guilty Pleasures is zondagavond te zien bij de Vara. Dan zijn ook Danny Vera, Shirma Rouse, Blaudzun, Niels Geusebroek, Alex Roeka, Tessa Rose Jackson, Marien Dorleijn, Tim Knol, Qeaux Qeaux Joans, Michael Prins, Bo Saris, Waylon, Bente en Janne Schra van de partij.

Bijna miljoen mensen op pad voor monumentendag

Zeker negenhonderdduizend mensen zijn dit weekend op pad geweest voor de Open Monumentendag. Dat is ongeveer evenveel als vorig jaar. De organisatie laat weten 'uitermate tevreden' te zijn over het bezoekersaantal en het verloop van de dag. Vooral tramremises deden het goed.

De 28e editie van het evenement stond in het teken van het thema Op Reis. "Het thema bood veel variatie, het weer was prachtig en de bezoekers waren enthousiast en actief", aldus de landelijke Stichting Open Monumentendag.

Bezoekers konden mee met allerlei vormen van transport, van klassieke auto's, schepen en bussen tot de dieseltractor, de paardentram of de stoomtram. Het publiek kon kiezen uit zesduizend monumenten of activiteiten. Het aantal gezinnen werd in sommige plaatsen overtroffen door 'technische mannen', aldus de stichting.

In Amsterdam trok tramremise De Hallen 7300 bezoekers, en tramremise Princenhage in Breda zesduizend. Naar Radio Kootwijk bij Apeldoorn togen zo'n drieduizend mensen. Ook vonden veel belangstellenden de weg naar Bataviawerf in Lelystad, Radiotelescoop Dwingelo en het Spoorwegmuseum in Utrecht.

Verder trok de Zwitsalfabriek in Apeldoorn 6500 bezoekers en naar de Nieuwe Kerk in Delft kwamen er vijfduizend. In Den Haag trokken het gebouw van de Eerste Kamer en de Ridderzaal zo'n vierduizend man.

Amsterdam voert de bezoekerslijst aan met 38 duizend mensen, gevolgd door Den Haag (32 duizend), Dordrecht (31 duizend), Rotterdam (24 duizend) en Bergen op Zoom (22 duizend) en Den Bosch (21 duizend).

In Utrecht overhandigde ANWB-directeur Frits van Bruggen het nieuwe rijksmonumentenbordje aan directeur Paul van Vlijmen van het Spoorwegmuseum, in aanwezigheid van burgemeester Jan van Zanen en voorzitter van de Stichting Open Monumentendag Roland van Schelven.

Open Monumentendag wordt jaarlijks georganiseerd in het tweede weekend van september en moet de belangstelling en draagvlak voor het behoud van monumenten vergroten.

Judoka Meyer wint in Zagreb, Van 't End en Savelkouls brons

Judoka Roy Meyer heeft zondag bij de Grand Prix van Zagreb goud veroverd in de klasse boven 100 kilogram. De zwaargewicht won in de finale de Argentijn Mohammed Tayeb op straffen. In de halve eindstrijd versloeg Meyer al de Hongaar Barna Bor.

Er werden zondag in Zagreb nog twee bronzen medailles gewonnen Noël van 't End werd derde in de klasse tot 90 kilogram na een ippon tegen de Zweed Joakim Dvarby. In de halve finale ging hij onderuit tegen de verliezend finalist Aleksandar Kukolj uit Servië. De winst ging naar de Hongaar Kristian Toth. 

Er was ook brons voor Tessie Savelkouls (+78 kg). Ze rekende in de strijd om de derde plaats af met Santa Pakenyte uit Litouwen. In de halve finale moest ze nog buigen voor Svitlana Iaromka. De winst ging echter naar de Chinese Song Yu. Lena Buseman verloor deze gewichtsklasse haar openingspartij. 

In de klasse  tot 78 kilogram werden Guusje Steenhuis en Karen Stevenson zondag al vroegtijdig uitgeschakeld. Zaterdag won Nederland ook een medaille. In de klasse tot 73 kilogram won Dex Elmont goud. 

Eurosceptici winnen terrein in Duitsland

De eurosceptische partij Alternative für Deutschland heeft zondag in Thüringen en Brandenburg voldoende stemmen behaald om zetels te krijgen in de parlementen van de Duitse deelstaten.

AfD kreeg in Thüringen ongeveer tien procent van de stemmen en in Brandenburg twaalf, blijkt uit prognoses op basis van exitpolls en voorlopige uitslagen. Of het in Thüringen genoeg is om een wisseling van de wacht te krijgen is nog onduidelijk. De oostelijke deelstaat heeft al 24 jaar een minister-president van de CDU. Dat zou nu iemand van Die Linke kunnen worden, een partij die ex-communistische wortels heeft.

"Wij zijn blij dat de mensen voor een politieke vernieuwing in ons land hebben gestemd", zei AfD-leider Bernd Lucke. Bij de Bondsdagverkiezingen vorig jaar bleef de partij nog net onder de kiesdrempel van vijf procent, maar bij de verkiezingen voor het Europees Parlement in het voorjaar gold die drempel niet en twee weken geleden in Saksen kwam de AfD er ruim overheen.

Andere partijen willen vooralsnog niet met AfD regeren. De partij wil af van de euro in zijn huidige vorm. Zij heeft een maatschappelijk conservatief imago ontwikkeld en trekt met haar standpunten ten aanzien van criminaliteit en immigratie veel proteststemmen.

De CDU behaalde in Thüringen met ongeveer 34 procent de meeste stemmen. Minister-president Christine Lieberknecht wil de coalitie met de sociaaldemocratische SPD - een combinatie die ook op federaal niveau regeert - graag voortzetten, maar de SPD heeft haar twijfels. De SPD verloor zelf ongeveer een derde van haar steun en kwam op iets meer dan twaalf procent van de stemmen, terwijl Die Linke klommen naar 28 procent.

SPD-leider Sigmar Gabriel zei dat de kiezers duidelijk niet tevreden waren over het gebrek aan duidelijkheid wie met wie zou gaan regeren. Hij voegde er aan toe dat de gevestigde partijen de AfD 'agressiever' tegemoet moeten treden. "Hun programma brengt banen om zeep", zei hij.

In Brandenburg won de SPD voor de zoveelste keer. De partij heeft de keus om de bestaande coalitie met Die Linke voort te zetten, maar ook om samenwerking aan te gaan met de CDU.

Darters Anderson en Van Gerwen winnen in Crawley

Gary Anderson en Michael van Gerwen hebben dit weekend de respectievelijk de dertiende en veertiende Player Championship op hun naam geschreven. Het was voor Anderson zijn zesde zege op de Pro Tour dit jaar en Van Gerwen pakte in Crawley zijn vierde toernooizege. 

Anderson won zaterdag in de finale van Richie Burnett met 6-5. Burnett won in de halve finale nog van Brendan Dolan met 6-5. Eerder op de dag won hij van Richie Howson, Tony Newell, Steve Hine, Kim Huybrechts en Adrian Lewis. Beste Nederlanders waren zaterdag Vincent van der Voort en Benito van der Pas, beide heren haalden de vierde ronde. Ryan de Vreede, Jelle Klaasen, Mareno Michels, Raymond van Barneveld, Van Gerwen en Kevin Voornhout lagen er al eerder uit. 

Zondag was het de beurt aan Van Gerwen om te winnen. In de finale won hij met 6-4 van Michael Smith. De wereldkampioen won in de halve finale nog van Adrian Lewis met 6-2. Van Gerwen was eerder op de dag te sterk voor Glenn Spearing, Pete Dyos, Colin Lloyd, John Henderson, Kurt Parry en Dean Winstanley. Smith versloeg in de kwartfinale Van de Pas (6-4) en in de halve finale Ian White (6-3). Anderson werd zondag al in de tweede ronde uitgeschakeld. 

Het darten gaat volgend wekeend verder in het Duitse Leipzig. De European Darts Trophy staat dan op het programma. Het is het achtste en laatste toernooi van de Europese Tour in 2014. 

FIA beperkt gebruik boordradio definitief

Autosportfederatie FIA gaat definitief het gebruik van de boordradio beperken. De nieuwe regel is vanaf de Grand Prix van Singapore van kracht. Hiermee wil de organisatie ervoor zorgen dat de coureurs meer zelf moeten gaan racen zonder coaching vanaf de pitmuur.

De beslissing volgt na een aanzienlijke toename in radioverkeer door de introductie van de v6-turbomotor, de brandstofbeperkingen en de grotere nadruk op het sparen van banden.

De FIA heeft een nieuwe richtlijn aangenomen waarin het gebruik van de radio grotendeels aan banden wordt gelegd. Ook werden de coureurs nogmaals gewezen op artikel 20.1 van de sportreglementen waarin staat dat de coureur de wagen zelf moet besturen zonder hulpmiddelen.

De autosportfederatie heeft laten weten dat de gesprekken tussen de coureur en de mensen aan de pitmuur niet meer over de prestatie van de coureur of de wagen mogen gaan. Daarnaast werd artikel 8.5.2 van het technisch reglement aangestipt waarin staat dat telemetrie vanuit de pit naar de wagen verboden is.

De nieuwe regel geldt voor alle racesessies tijdens een Grand Prix-weekend. Onder de nieuwe regel valt ook het waarschuwen van de coureur over het brandstofverbruik of de conditie van de banden. Het is nog wel toegestaan om de coureur te informeren over het verkeer op de baan en het moment waarop ze een pitstop moeten maken. Ook mogen er nog steeds teamorders uitgedeeld worden via de radio.

Chinese pompstations deels in private handen

De Chinese staatsoliemaatschappij Sinopec verkoopt een aanzienlijk belang in zijn pompstations aan investeerders. Dat meldde het bedrijf zondag.

Een groep van 25 investeerders, waaronder banken, pensioenfondsen, private bedrijven en een Chinese investeringsmaatschappij, krijgt voor in totaal 107 miljard yuan (13,4 miljard euro) een belang van 30 procent in de retaildivisie van Sinopec. Dat bedrijf is uitbater van de grootste keten aan pompstations in China. In totaal beheert Sinopec ruim 30.000 pompstations en 23.000 gemakswinkels.

De verkoop past in het streven van de Chinese overheid om staatsbedrijven te hervormen en de markt een grotere rol te geven. De Britse krant Financial Times tekende daarbij aan dat Sinopec de controle over het bedrijfsonderdeel behoudt en dat de verkoop van het belang niet betekent dat de Chinese oliesector wordt opengesteld voor buitenlandse investeerders.

Chinese pompstations deels in private handen
Chinese pompstations deels in private handen (Foto: ANP)

Studentenverenigingen zijn booming

Ondanks de pittige studielast in het hoger onderwijs hebben zich opnieuw meer studenten ingeschreven bij een studentenvereniging. Dat meldt de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKVV) zondag.

Dit jaar hebben 9500 nieuwe leden zich ingeschreven bij een van de 48 studentenverenigingen die bij de LKVV zijn aangesloten. Vorig jaar waren het er 8500, een toename van ongeveer twaalf procent. Uitschieters zijn dit jaar Tilburg en Enschede, waar het aantal nieuwe eerstejaars met ruim veertig procent toenam

"Het wordt steeds belangrijker voor studenten om je naast je studie breder te ontwikkelen, de arbeidsmarkt vraagt veel van pas afgestudeerden", verklaart LKVV-voorzitter Anne Kamp de stijging. "Nevenactiviteiten binnen een studentenvereniging kunnen hier positief aan bijdragen."

De organisatie voorspelde vorige maand een kleine groei, maar is blij verrast met groeicijfers. Met de vermoedelijke komst van het leenstelsel zou het met die 'extreme groei' volgend jaar wel eens afgelopen kunnen zijn, denkt de koepelvereniging. "Studeren wordt een grote investering, de LKVV vreest dat de studenten minder snel geneigd zullen zijn zich breder naast de studie te ontwikkelen."

De Landelijke Kamer van Verenigingen is het overkoepelend orgaan van 48 studentengezelligheidsverenigingen in dertien steden en vertegenwoordigt ongeveer veertigduizend hbo- en universiteitsstudenten.

Ebola-artsen terug in Nederland

De twee Nederlandse artsen die mogelijk het ebolavirus hebben opgelopen in Sierra Leone zijn zondagavond aangekomen op Schiphol. "Blij en opgelucht zijn wij dat het is gelukt onze tropenartsen Erdi Huizenga en Nick Zwinkels terug naar Nederland te halen", laat de Lionheart Foundation weten.

Ze worden in quarantaine geplaatst in het LUMC, hoewel ze in theorie naar huis hadden gekund, liet het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) eerder op de dag weten. Een GGD-arts heeft hun temperatuur opgenomen en hen gevraagd naar eventuele klachten.

De artsen kwamen deze maand tijdens hun werk in het Lion Heart Medical Centre in Yele in aanraking met een patiënt die later besmet bleek met het ebolavirus. Omdat dat nog niet bekend was droegen ze geen beschermende kleding. De twee werden samen met het andere ziekenhuispersoneel in quarantaine gezet op het ziekenhuisterrein.

De Nederlanders hadden afgelopen week nog geen symptomen, maar de ziekte openbaart zich meestal pas na een paar weken. Ze konden vanwege het besmettingsrisico niet met een gewone lijnvlucht komen. De artsen, Erdi Huizenga en Nick Zwinkels, komen uit Reeuwijk en Apeldoorn.

Zwinkels zei vrijdag tegen de NOS dat hij wel een beetje bang is, maar niet overmand door angst. Hij vindt het moeilijk terug naar Nederland te moeten. "Je voelt je verantwoordelijk voor de stafleden. Er zijn al twee slachtoffers onder het personeel. In deze onzekere tijd moet je ze niet in de steek laten."

Ruim driehonderd gezondheidswerkers zijn besmet geraakt in Liberia, Sierra Leone en Guinee. Bijna de helft van hen is overleden, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie.

Alle acht universitaire ziekenhuizen in Nederland beschikken over isolatiekamers, maar afgesproken is dat gerepatrieerde patiënten met ebolaverschijnselen als koorts, bloedingen en diarree worden opgenomen in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Dat ziekenhuis is hier het best op voorbereid.

Patiënten met ebola die bij het LUMC binnenkomen worden via een speciale ingang naar een isolatiekamer gebracht, ook als er alleen een vermoeden is. De begeleiders dragen beschermende pakken en de beveiliging zet tijdens het vervoer gangen en liften af om de veiligheid van medewerkers, bezoekers en patiënten te waarborgen.

Cameron: IS geen moslims, maar monsters

De terreurgroep Islamitische Staat (IS) vormt een 'omvangrijke' bedreiging die niet kan worden genegeerd. "Ze zijn geen moslims, maar monsters." Dat heeft de Britse premier David Cameron zondag verklaard nadat de extremisten een videofilm hadden verspreid waarin de Britse gijzelaar David Haines werd onthoofd.

Haines was na de Amerikaanse journalisten James Foley en Steven Sotloff al de derde gijzelaar van IS die dit lot moest ondergaan. De beul van Haines, een lange, linkshandige man met een Brits accent, was vermoedelijk dezelfde die ook Foley en Sotloff ombracht. Hij gaf de schuld voor de dood van Haines aan Cameron, vanwege diens steun aan het Amerikaanse optreden tegen IS. Hij bedreigde in de videoboodschap een volgende gijzelaar, de Brit Alan Henning, die evenals Haines als hulpverlener in Syrië werkte toen hij werd ontvoerd.

Cameron hield na het bekendworden van de dood van Haines spoedberaad met de hoofden van de Britse strijdkrachten en inlichtingendiensten. Na afloop kondigde hij geen nieuwe militaire maatregelen aan, maar verklaarde hij dat Britse strijdkrachten logistieke steun aan de Amerikaanse strijdkrachten zullen blijven verlenen. Ook zei hij dat contraterrorismemaatregelen zullen worden opgevoerd, omdat het gevaar bestaat dat IS terreuraanslagen zal plegen in Groot-Brittannië.

[PL] Zege ManUnited bij debuut Blind

Manchester United heeft eindelijk zijn eerste competitiezege van dit seizoen te pakken. Queens Park Rangers werd in eigen huis met 4-0 verslagen.

Daley Blind stond in de basis bij zijn debuut voor de ploeg van Louis van Gaal, net als aanwinsten Ángel Di María en Ander Herrera. Di María bewees zijn klasse al snel door binnen een half uur de 1-0 te maken uit een vrije trap. Vervolgens was het Herrera die de voorsprong verdubbelde. Nog voor rust werd het 3-0, Di María bediende Wayne Rooney die het vervolgens goed afmaakte.

In de tweede helft gaf Di María wederom een assist, nu was het Juan Mata die voor de 4-0 kon zorgen. Daarna mocht ook Radamel Falcao zijn debuut maken. De Colombiaan was dicht bij de 5-0, maar stuitte op de doelman.

Uitslag FC Dordrecht - NAC Breda

NAC Breda heeft in de Eredivisie een belangrijke overwinning geboekt door FC Dordrecht te verslaan. De ploeg uit Breda was uit bij de promovendus met 0-1 te sterk door een laat doelpunt van Boateng. Hierdoor staat de ploeg nu zevende op de ranglijst.

FC Dordrecht

0 - 1

NAC Breda

     87' Boateng
 
 Gele kaart: , Amieux, De Kamps, Falkenburg, (NAC Breda)
 
Stadion: Riwal Hoogwerkers Stadion, Dordrecht
Toeschouwers: 3.982
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Kurto
Fortes
Haddad
Troost-Ekong
Peersman
Van Overeem (Pisas/89)
Ojo (Van Haaren/82)
Gosens
Korte
Lieder
Ten Voorde
  Ten Rouwelaar
Ssewankambo
Drost
Damcevski
Amieux
Falkenburg
De Kamps
Matic (Sarpong/66)
Boateng (Van der Weg/90 3)
Perica
Tighadouini (Seuntjens/75)

Van Baarle eindwinnaar Tour of Britain

Dylan van Baarle heeft de Tour of Britain op zijn naam geschreven. Zijn leiderstrui kwam in de vlakke slotrit niet meer in gevaar. Marcel Kittel won de etappe. 

Van Baarle koesterde een voorsprong van tien seconden op Michal Kwiatkowski, maar de Nederlands kampioen bij de beloften, rijdend voor Garmin-Sharp, hoefde in de laatste rit geen tijd prijs te geven. Kwiatkowski werd tweede, Bradley Wiggins completeerde het podium. 

De laatste kilometers stonden in het teken van de titanenstrijd tussen Marcel Kittel en Mark Cavendish. De Duitser ging de sprint vroeg aan en kon de Brit even naast zich zien, maar gaf de zege niet meer uit handen. 

Merkel bij demonstratie tegen antisemitisme

Joden moeten zich veilig voelen in Duitsland en hun manier van leven is onderdeel van de Duitse identiteit. Dat heeft bondskanselier Angela Merkel zondag gezegd tijdens een demonstratie in Berlijn tegen antisemitisme.

De demonstratie trok enkele duizenden deelnemers. Zij werd door de joodse gemeenschap in Duitsland georganiseerd nadat spanningen over het conflict tussen Israël en Hamas in de Gazastrook hadden geleid tot geweld en andere uitingen van haat tegen joden.

De afgelopen zomer bracht 'de ergste antisemitische leuzen in de Duitse straten sinds vele, vele tientallen jaren', zei de leider van de Duitse joden, Dieter Graumann.

Merkel zei dat het haar pijn doet als jonge joodse ouders zich afvragen of zij hun kinderen in Duitsland groot kunnen brengen, of oudere joden zich afvragen of zij er goed aan hebben gedaan om in Duitsland te blijven. "Wij willen dat joden zich veilig voelen in Duitsland. Zij moeten voelen dat dit land ons gemeenschappelijke huis is", zei Merkel.

Actrice mishandeld door politie

Danièle Watts gaat een aanklacht indienen tegen de politie van Los Angeles. De zwarte actrice, vooral bekend uit de film Django Unchained, werd namelijk hardhandig gearresteerd toen ze haar identiteitsbewijs niet wilde tonen. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ zondag.

Haar vriend Brian was ook bij de arrestatie aanwezig. Volgens hem heeft iemand het stel zien zoenen in hun auto en de politie gebeld. In dat deel van de San Fernando Valley zou een blanke, kale, getatoeëerde man met een zwarte dame duiden op een prostituee en haar klant, zo zei hij.

Toen Watts probeerde weg te lopen van de auto, werd ze door de politie gegrepen en in de boeien geslagen. Die zaten echter zo strak dat de actrice er bloedingen aan overhield. Brian heeft een advocaat in de arm genomen en wil nu de dienders aanklagen wegens het overmatig gebruik van geweld.

Greipel wint GP Jef Scherens, Van Poppel derde

André Greipel heeft zondag de Grote Prijs Jef Scherens gewonnen. De Duitse renner van Lotto-Belisol was na 183 kilometer in en rond Leuven de sterkste in de sprint. Voor de 32-jarige Greipel is het de vijftiende zege van het seizoen.

De Belg Tom van Asbroeck werd tweede, voor Danny van Poppel (Trek) en Kenny van Hummel (Androni). Ook Coen Vermeltfoort (negende) en Mike Teunissen (tiende) eindigden in de top tien.

Honkballers ook te sterk voor Griekenland

Het Nederlandse honkbalteam heeft ook Griekenland verslagen op het EK. In Ostrava stond het 11-0 na zeven innings. Oranje, dat eerder al Kroatië en gastland Tsjechië versloeg, gaat samen met Spanje aan kop in poule B. Beide landen staan maandag tegenover elkaar.

Mike Bolsenbroek gooide voortreffelijk. Hij stond tegen de Grieken geen enkele loper op de honken toe. Gianison Boekhoudt, Yurendell de Caster en Hainley Statia sloegen homeruns.

'SABMiller wil Heineken overnemen'

Bierbrouwer SABMiller heeft de eigenaren van Heineken deze maand benaderd met een overnamebod. De overname zou de Nederlandse bierproducent moeten beschermen tegen een mogelijk bod van Anheuser-Busch Inbev. Dat bericht persbureau Bloomberg zondag op basis van bronnen.

De familie Heineken zou een van de grootste aandeelhouders worden in het nieuwe bedrijf, maar heeft het bod afgeslagen, melden de ingewijden. De Heinekens willen de zeggenschap over hun eigen bedrijf niet verliezen en zouden bovendien elk bod kunnen weerstaan. SABMiller beraadt zich op vervolgstappen. Beide bedrijven willen overigens niets kwijt over het bericht.

Het Belgische Anheuser-Busch Inbev is met merken als Budweiser en Corona het grootste bierbedrijf ter wereld, gevolgd door het van oorsprong Zuid-Afrikaanse SABMiller, dat onder meer Grolsch en Foster's bezit. Heineken is de mondiale nummer drie.

VN-militair omgekomen in Mali

Een Tsjadische militair van de vredesmacht van de Verenigde Naties in Mali is zondag om het leven gekomen toen een VN-voertuig bij de noordelijke stad Kidal op een landmijn reed. Vier andere Tsjadiërs raakten gewond, zei een woordvoerder van de VN-missie in Mali (Minusma).

Eerder deze maand kwamen door een landmijnexplosie in dezelfde omgeving al vier Tsjadische blauwhelmen om.

Het noorden van Mali viel na een staatsgreep van het leger in 2012 in handen van Toeareg-rebellen en vervolgens met Al-Qaida verbonden extremisten. De extremisten werden vorig jaar door een door Frankrijk geleide interventie verspreid, maar zijn in het noorden nog altijd actief.

Nederland levert met 370 militairen en vier Apache-gevechtshelikopters ook een bijdrage aan de VN-missie in het Afrikaanse land. Volgende maand komen daar nog drie Chinook-transporthelikopters en zeventig militairen bij.

Obama prikt vorkje mee bij Paltrow

President Barack Obama is volgende maand de hoofdgast tijdens een diner dat actrice Gwyneth Paltrow bij haar thuis organiseert. De avond, mede georganiseerd door het Nationaal Democratisch Comité, vindt plaats op 9 oktober in Los Angeles. Dat schrijft het Amerikaanse tijdschrift People zondag.

Obama geeft gasten de gelegenheid om hem vragen te stellen. Zoals altijd zijn dit soort avonden vooral bedoeld om de partijkas te spekken. Gasten worden geacht diep in de buidel te tasten, met entreekosten variërend van duizend tot 32 duizend dollar per persoon.

[Serie A] Zevenklapper Inter tegen Sassuolo

Internazionale heeft zondag uitgehaald in het Serie A-duel tegen Sassuolo. De achttienvoudig Italiaans kampioen won thuis met liefst 7-0. Mauro Icardi was met drie treffers de grote man. Pablo Osvaldo scoorde twee keer en de andere goals kwamen op naam van Mateo Kovačić en Fredy Guarín.

Door de zege heeft Inter nu vier punten uit twee duels, goed voor de derde plaats. Sassuolo, waar Domenico Berardi een halfuur voor tijd een rode kaart kreeg, blijft steken op een punt.

Napoli ging in eigen huis met 1-0 onderuit tegen Chievo Verona. Maxi López was de matchwinner voor de bezoekers. Gonzalo Higuaín had eerder de openingstreffer op zijn voet voor de Napolitanen, maar hij miste een strafschop. Jonathan de Guzman viel in.

Lazio boekte de eerste driepunter van het seizoen. Met Stefan de Vrij en Edson Braafheid in de basis werd Cesena met 3-0 verslagen. Antonio Candreva, Marco Parolo en Stefano Mauri maakten de doelpunten. Lazio herstelde zich daarmee van de nederlaag bij AC Milan twee weken geleden.

Overige uitslagen Serie A:

Fiorentina - Genoa 0-0

Sampdoria - Torino 2-0

Cagliari - Atalanta 1-2

Kamervragen over afmaken geredde zwijnen

De Partij voor de Dieren wil opheldering over het doodschieten van acht wilde zwijnen die kort daarvoor door de brandweer uit het water waren gered. De partij vindt dat dieren in nood niet zomaar mogen worden afgeschoten en wil van staatssecretaris van Economische zaken Sharon Dijksma (PvdA) weten of zij er ook zo over denkt.

De zwijnen wilden zondagochtend de Zuid-Willemsvaart bij Weert overzwemmen, maar omdat ze niet zelfstandig op de kant konden komen, hielp de brandweer een handje. Een gewaarschuwde jachtopziener schoot de dieren vervolgens dood, omdat in dat deel van de provincie Limburg geen wilde zwijnen mogen rondlopen.

De Partij voor de Dieren wil onder meer weten of er geen andere oplossingen waren en of de betreffende jachtopziener de Flora- en faunawet niet heeft overtreden. Ook vraagt de partij of Dijksma nog eens wil kijken of het zogenoemde nulstandbeleid in het betreffende gebied kan worden herzien.

De Dierenbescherming is ook niet te spreken over de actie. "Wat treurig. En dan drukken we ons heel voorzichtig uit. Dat doe je toch niet", twittert de organisatie.

'Arabische landen bereid tot luchtaanvallen op IS'

Een aantal Arabische landen heeft aangeboden luchtaanvallen op strijders van de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) in Irak en Syrië uit te voeren. Dat hebben hooggeplaatste medewerkers van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken zondag volgens de New York Times gezegd.

De zegslieden reisden mee in het gezelschap van minister van buitenlandse zaken John Kerry, die de afgelopen week een reis door het Midden-Oosten maakte om internationale steun voor een campagne tegen IS te mobiliseren. Kerry bezocht Irak, Jordanië, Saudi-Arabië, Turkije en Egypte. Hij is nu in Parijs, waar Frankrijk maandag een internationale conferentie over steun aan de nieuwe Iraakse regering heeft belegd.

Tijdens Kerry's stop in Saudi-Arabië schaarden tien Arabische landen zich achter een gezamenlijke verklaring met de VS waarin ze steun toezegden om de confrontatie met IS aan te gaan en deze te 'vernietigen'. Een aantal van deze landen zou bereid zijn bij te dragen aan de militaire campagne tegen IS. Deze bijdragen kunnen variëren van het bewapenen of trainen van soldaten tot daadwerkelijk militair optreden.

De VS krijgen naar alle waarschijnlijk een overheersende rol bij de luchtaanvallen op IS, maar ook Frankrijk heeft zich bereid verklaard IS in Irak aan te vallen. Irak heeft zelf een nog embryonale luchtmacht, die maar beperkt in staat is om nauwkeurige aanvallen uit te voeren. Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten zijn hier bedrevener in.

[JL] Volendam op valreep naast Den Bosch

FC Volendam is zondag aan een thuisnederlaag ontsnapt. Tien Noord-Hollanders sleepten in de negentigste minuut een punt uit het vuur tegen FC Den Bosch: 2-2. Ludcinio Marengo zorgde voor de gelijkmaker, nadat aanvoerder Gijs Luirink kort daarvoor nog een rode kaart had gekregen.

Den Bosch kwam uitstekend uit de startblokken. Na zestien minuten opende Erik Quekel de score en kort voor rust werd het via Edoardo Ceria 2-0. De thuisploeg toonde echter veerkracht. Kevin Brands tekende voor de aansluitingstreffer, waarna een misverstand in de Bossche defensie resulteerde in de 2-2 van Marengo.

Mercedes past achtste versnelling aan

Mercedes gaat voor aanvang van de Grand Prix van Singapore de achtste versnelling aanpassen. De hoogste versnelling bleek toch te lang te zijn voor de resterende circuits.

De Formule 1-teams mogen vanaf dit seizoen de overbrengingsverhoudingen niet meer wijzigen tussen de races in. Wel mogen de teams één joker inzetten gedurende het seizoen om de verhoudingen aan te passen.

Mercedes heeft besloten om vanaf Singapore met een kortere achtste versnelling te rijden. Op Monza gebruikten Lewis Hamilton en Nico Rosberg de hoogste versnelling pas voor de eerste keer. "De achtste versnelling was te lang voor alle andere circuits", gaf ontwerper Aldo Costa toe.

Williams, welke ook met Mercedes-motoren rijdt, had aan het begin van het seizoen al meteen de goede verhoudingen te pakken. "We waren eerst een beetje bezorgd, omdat we dachten dat Mercedes hun eigen motor binnenstebuiten kende", aldus technisch directeur Pat Symonds.

Volgens Symonds was de introductie van de achtste versnelling dit jaar niet nodig geweest. "De motoren hebben zo veel koppel dat we al genoeg hebben aan vijf versnellingen. Dit zou nogal schelen in gewicht en afmeting. Helaas schrijven de reglementen een achtste versnelling voor, anders hadden we die nooit ingebouwd."

[Upd] Rugbysters pakken brons op EK onder 18

De Nederlandse rugby sevensvrouwen hebben zich geplaatst voor de halve finale van het eerste EK onder 18 in het Zweedse Enköping. In de groepsfase werd met alle tegenstanders afgerekend, waardoor zaterdag Wales wacht bij de laatste vier.

Nederland begon de groepsfase met een duidelijke 26-0 zege op Italië, waarna Duitsland er bijna net zo hard vanaf ging: 26-5. Met 19-0 werd ook België ruim verslagen, voordat zaterdagochtend de Russinnen er met 10-0 aan moesten geloven. 

De Dukkies spelen zaterdag iets na 13.40 uur tegen Wales voor een plek in de finale.

Update 16.55 uur

De Nederlandse dames hebben het toernooi als derde afgesloten. In de halve finale was Wales verrassend veel te sterk: 5-26, nadat het na de eerste zeven minuten al 0-19 stond. 

In de wedstrijd om het brons speelde Nederland tegen Rusland, waar het eerder op de dag nog van won. Dit keer ging het nog beter, want bij rust stond het al 17-0. Die voorsprong bleef hetzelfde, dankzij een try aan beide kanten eindigde het duel in 22-5. 

De Europese titel werd gewonnen door Engeland, dat in de finale ongekend hard uithaalde tegen Wales: 54-0. De overmacht van de Engelsen was opvallend. In de vier groepswedstrijden maakten ze totaal 179 punten. In de halve finale kwamen er nog 36 bij tegen Rusland, wat de totale score uit zes wedstrijden - inclusief de finale - op maar liefst 269 brengt. Daar stonden precies 0 punten tegenover door de tegenstanders van Engeland.

[Davis Cup] Haase brengt Nederland op 2-2

Robin Haase heeft het Nederlandse Davis Cup-team een goede dienst bewezen door de vierde wedstrijd tegen Kroatië te winnen. De Hagenaar versloeg Mate Delic in vijf sets, nadat hij eerst met 2-0 achter stond: 3-6, 4-6, 6-4, 6-1 en 6-4. 

De eerste twee sets verliepen moeizaam, mede door de haperende opslag van Haase en de goed spelende Kroaat. In de derde set begon het beter te lopen. Een break op 5-4 in die derde set bracht Haase terug in de wedstrijd. 

Delic moest het antwoord schuldig blijven en na een spannende laatste set kon Haase alsnog juichen. Een vijfde wedstrijd moet daarom de beslissing brengen. Daarin speelt Thiemo de Bakker tegen Marin Cilic, de kersverse US Open-winnaar. 

Nederland en Kroatië strijden voor een plek in de wereldgroep. De verliezer moet op het tweede niveau acteren. 

Uitslagen Eredivisie 14/09/2014

Cambuur Leeuwarden is opgerukt naar de derde plaats in de Eredivisie. De Friezen klopten in eigen huis FC Groningen met 3-0. De andere wedstrijd van 14.30 uur was Vitesse tegen Excelsior. De Arnhemmers boekten de eerste zege van het seizoen, maar blijven na vijf wedstrijden zeventiende staan.

Lucas Bijker (Cambuur) in duel met Danny Hoesen (Pro Shots/Henk Jan Dijks)

sc Cambuur Leeuwarden

3 - 0

FC Groningen

 52' Rusnák
 74' Ogbeche
 80' Van de Streek
   
 
 Gele kaart: Andriuskevicius (sc Cambuur Leeuwarden), Hiariej, Kieftenbeld, Antonia (FC Groningen)
 Rode kaart: Lindgren (62/2xg) (FC Groningen)
 
Stadion: Cambuur Stadion, Leeuwarden
Toeschouwers: 9.600
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Nienhuis
Pereira
Reijnen
Bijker
Andriuskevicius
El Makrini
Bakker
Rusnák (Narsingh/67)
Ogbeche
Barto (Meleg/84)
De Ridder (Van de Streek/75)
  Padt
Hiariej
Botteghin
Kappelhof
Van Nieff
Lindgren
Chery
Kieftenbeld
Antonia
Hoesen
Van der Velden (De Leeuw/46)


Dauda was de grote man bij Vitesse met drie goals (Pro Shots/Ronald Bonestroo)

Vitesse

3 - 1

Excelsior

 41' Dauda
 60' Dauda
 65' Dauda
   86' Stans (pen)
 
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 14.234
Arbiter: Sanders
 
Opstelling:   Opstelling:
Velthuizen
Wallace
Kashia
Kruiswijk
Achenteh
Pröpper (McEachran/80)
Vejinovic
Leerdam
Olijnyk
Dauda (Kazaisjvili/75)
Labyad (Ibarra/72)
  Damen
Karami
Fischer
Mattheij
Brito (Kuipers/71)
Kruys
Stans
Auassar
Botaka
Van Weert (Gouriye/58)
Van Mieghem (Maletic/81)

[KLM Open] Casey wint op de Kennemer, Luiten vijfde

Golfer Joost Luiten is zijn titel op het KLM Open kwijt. De Bleiswijker sloot zondag op de Kennemer in Zandvoort af met een ronde van 64 slagen en dat was niet voldoende om zicht te houden op titelprolongatie. Luiten eindigde op een totaal van 266, tien slagen onder het baangemiddelde. Dat leverde hem een vijfde plaats op.

De Engelsman Paul Casey schreef het toernooi op zijn naam. De voormalig nummer drie van de wereld liep een slotronde van 66 slagen (-4) en kwam uit op een eindscore van veertien onder par. Hij bleef zijn landgenoten Simon Dyson en Andy Sullivan voor. Sullivan won eerder op de dag een ruimtereis door een hole-in-one te slaan.

Voor de 37-jarige Casey is het zijn dertiende toernooizege op de Europese Tour. "Dit is mijn eerste titel als vader", liet hij na afloop weten. "Deze staat heel hoog op het lijstje."

Robert-Jan Derksen kende een sterk slot van zijn laatste KLM Open. De 40-jarige Nederlander, die na dit jaar stopt, had zondag 66 slagen nodig en eindigde daarmee op acht onder par. Hij werd gedeeld elfde, zijn beste prestatie ooit op het KLM Open.

Tomatengevecht kleurt Dam rood

Zo'n tweeduizend tomatengooiers hebben de Dam in Amsterdam zondagmiddag een rode gloed gegeven. De deelnemers gingen helemaal los met tienduizenden tomaten. De gemeente had toestemming gegeven voor een uurtje groentepret.

Deelname aan het uitverkochte feestje kostte vijftien euro. Veel deelnemers droegen uit bescherming een bril. De tomatenarena voor het Paleis op de Dam was met hekken afgezet.

De organisatoren van het Tomatofest willen telers steunen die omzet missen door de Russische boycot. De vier Amsterdamse ondernemers hadden voor consumptie afgekeurde tomaten gereserveerd voor een prijs die voor de boycot voor goede tomaten werd betaald. De tomatenpulp wordt na het gevecht verzameld en met een biovergister omgezet in groene energie. De resten worden gebruikt voor organische bemesting.

Amsterdam heeft getest wat het effect is van tomaten op de keien op de Dam. De stenen bleken eenvoudig schoon te krijgen en de sappen in de tomaten blijken een reinigende werking te hebben. Het idee is afgekeken van La Tomatina, een grootschalig tomatengevecht dat jaarlijks in augustus wordt georganiseerd in het Spaanse Buñol.

Super Smash Bros. smasht de 3DS

Het lijkt erop dat de Nintendo 3DS het enthousiasme van Japanse Super Smash Bros. 3DS-spelers niet aankan. De game kwam gister uit in Japan en nu verschijnen allerlei foto's waarop gescheurde of losgetrokken Slide Pads te zien zijn. Het is nog niet duidelijk hoeveel mensen hier last van hebben.

Het probleem doet zich voor bij de gewone 3DS en bij de 3DS XL. Hieronder zie je een paar van de foto's. Voor meer foto's kun je hier klikken, maar let op, een aantal foto's bevat spoilers over personages die je kunt vrijspelen.

Bij de onderstaande Tweets staat het volgende: "Ik miste mijn Slide Pad (˘ω˘)" en "Ik kan het omhulsel van de Slide Pad erafhalen, wow".

Veel onrust in gevangenis Sint-Maarten

De situatie in de Point Blanche-gevangenis op Sint-Maarten is al enkele dagen onrustig, zo werd zondag duidelijk. Aanleiding is een verijdelde moordaanslag op een gevangene afgelopen donderdag en een daarop volgende grondige doorzoekingen van de cellen. Directeur Edward Rohan is vrijdag per brief met de dood bedreigd.

Donderdag probeerde een gevangene iemand dood te schieten met een naar binnen gesmokkeld vuurwapen. Toen dat mislukte werd de vermeende dader zwaar mishandeld. Bij twee grondige doorzoekingen van de cellen werden daarna meer vuurwapens, kap- en andere messen, telefoons en een vrouwenonderbroek gevonden, schrijven lokale media. Over de dreigbrief aan Rohan is verder geen informatie naar buiten gebracht.

De moordaanslag was gericht tegen een Curaçaose gevangene die is verbonden aan de zogenoemde No Limit Soldiers-bende uit Curaçao. Leden daarvan zijn betrokken geweest bij de moord op de Curaçaose politicus Helmin Wiels vorig jaar. De aanslag wordt gezien als onderdeel van een langer durende bende-oorlog.

Een groot probleem in de Pointe Blanche-gevangenis is het hoge aantal ziekmeldingen van het personeel. Justitie-minister Dennis Richardson zegt dat de gevangenis daardoor maar op de helft van haar capaciteit draait. De politie op Sint-Maarten heeft volgens hem meer geld nodig om het werk goed te kunnen doen.

Veel onrust in gevangenis Sint-Maarten
Veel onrust in gevangenis Sint-Maarten (Foto: ANP)

Australië levert troepen voor strijd tegen IS

Australië wil zeshonderd militairen en tien militaire vliegtuigen naar het Midden-Oosten sturen om te helpen in de strijd tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Australië is niet van plan grondtroepen te leveren, maar er staan wel speciale eenheden klaar om het Iraakse leger bij te staan.

De Australische regering heeft daartoe besloten op verzoek van de Verenigde Staten, zegt premier Tony Abbott. De Amerikaanse president Barack Obama kondigde vorige week aan de campagne tegen IS op te voeren.

Australië levert acht gevechtsvliegtuigen, een commando- en een tank- en vrachttoestel. Het squadron wordt komende week met de bijbehorende zeshonderd militairen gelegerd in de Verenigde Arabische Emiraten.

Zes arrestaties bij Appelpop

Bij Appelpop in Tiel zijn dit weekend zes mensen aangehouden voor kleine vergrijpen. De politie spreekt van een prima verlopen evenement dat overwegend rustig en gezellig was. Drie bezoekers werden aangehouden voor diefstal bij marktkraampjes en drie anderen voor openbare dronkenschap.

Zo'n 125 duizend mensen hebben het festival bezocht. De organisatie bedankt iedereen voor het enthousiasme, maar tekent als zwarte noot aan dat de drummer van de Crystal Fighters, die op het festival zouden optreden, is overleden. De Britse band werd vervangen door Jacqueline Govaert.

'Wapenleveranties NAVO-landen aan Kiev'

Meerdere lidstaten van de NAVO zijn begonnen met het leveren van wapens aan het Oekraïnse leger vanwege het conflict in het oosten van het land. Dat zegt althans de Oekraïense minister Valeri Geletej van Defensie zondag.

"Het overhandigingsproces loopt", aldus de bewindsman. Hij zei niet welke landen wapens leveren. Ook deed hij geen uitlatingen over het soort en de hoeveelheid wapens.

Na de NAVO-top in Wales begin deze maand zei de Oekraïense president Petro Porosjenko dat meerdere lidstaten wapens zouden leveren. Genoemd werden Polen, Frankrijk, Noorwegen, Italië en de Verenigde Staten, maar de landen zelf ontkenden dit.

In het oosten van Oekraïne geldt sinds 5 september een wapenstilstand tussen Kiev en pro-Russische separatisten. Het bestand wordt grotendeels nageleefd.

Wiggins wint tijdrit Tour of Britain

Bradley Wiggins heeft de tijdrit in de Tour of Britain op zijn naam geschreven. De Brit van Team Sky hield Sylvain Chavanel en Stephen Cummings achter zich. Dylan van Baarle houdt de leiding in het algemeen klassement. 

Wiggins trapte de 8,8 kilometer in zijn thuisland weg in 9:50 minuten, een gemiddelde snelheid van ruim 53 kilometer per uur. Hij bezet nu de derde stek. 

Van Baarle moest stand zien te houden tegen zijn naaste belager Michal Kwiatkowski en deed dat met verve. Daardoor kan hij vanavond in de tweede etappe van de dag de Tour of Britain op zijn naam schrijven. Lars Boom was in 2011 de laatste Nederlander die dat deed. Hij verdedigt een voorsprong van tien seconden op Kwiatkowski en 22 tellen op Wiggins. 

'België klaar voor deelname anti-IS-coalitie'

De demissionaire Belgische premier Elio di Rupo heeft zich zondag tijdens de heropening van het Joods Museum in Brussel uitgelaten over Belgische deelname aan de strijd tegen Islamitische Staat. "Als ons land de vraag krijgt, dan is het klaar en bereid om deel te nemen aan een internationale coalitie tegen IS", zei Di Rupo.

Het museum was dicht na een aanslag door een Syriëganger. Hij schoot op 24 mei vier mensen dood. Volgens Di Rupo kwam de aanslag als een schok voor België. Hij sprak van "een blijvend trauma".

"Vier mensen werden aangevallen omdat ze Joods waren", sprak Di Rupo. "Oude angsten en demonen werden weer tot leven gewekt."

De premier noemde een aanslag om ras of cultuur "een aanval op de hele maatschappij". De Belgische justitie en veiligheidsdiensten voeren de strijd tegen terrorisme volgens hem verder op.

[Vid] [KLM Open] Sullivan wint ruimtereis met hole-in-one

Golfer Andy Sullivan heeft zichzelf tijdens de KLM Open een plezier gedaan op de slotdag van het toernooi. Op de vijftiende hole sloeg hij een hole-in-one, waarmee hij een ruimtereis verdiende.

Een vlucht naar de ruimte was de prijs die beschikbaar was gesteld voor een speler die op de vijftiende hole maar één slag nodig zou hebben. Ook voor het klassement deed Sullivan er goede zaken mee, want hij steeg naar de gedeeld tweede plek.

Op de site van de European Tour is de hole-in-one van Sullivan te zien.

Bijna 1000 Fransen betrokken bij jihad

Ongeveer 930 inwoners van Frankrijk zijn actief betrokken bij de jihad in Irak en Syrië of zijn van plan daar naartoe te gaan. Volgens de Franse minister Bernard Cazeneuve van Binnenlandse Zaken zijn 350 van hen ter plaatse, onder wie 60 vrouwen.

Ongeveer 180 zijn inmiddels teruggekeerd uit Syrië en 170 zijn op weg naar de regio. Nog eens 230 anderen hebben voorbereidingen getroffen om naar gebieden te gaan waar radicaalislamitische strijders opereren. Naar schatting zijn tot nu toe 36 Fransen in de regio omgekomen.

Bijna duizend Fransen betrokken bij jihad
Bijna 1000 Fransen betrokken bij jihad (Foto: ANP)

Dijksma wil Eskimootje pesten

De jacht op walvissen en dolfijnen moet zo snel mogelijk ten einde komen. Dat zou ook moeten gelden voor inheemse bevolkingsgroepen zoals de Inuit op Groenland. Daarvoor gaat Nederland maandag pleiten bij de jaarvergadering van de International Whaling Commission (IWC) in Slovenië, laat staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) zondag weten.

Inheemse bevolkingsgroepen als de Inuit mogen nu uit traditie nog op walvissen jagen voor hun levensonderhoud. Hiervoor is internationaal nog steeds draagvlak. Nederland wil steun zoeken bij andere landen om hier een eind aan te maken.

Dijksma wil ook dat de IWC zeggenschap krijgt over dolfijnen en grienden, zodat de jacht op deze dieren kan worden beëindigd. Mede daarom stelt Nederland 85 duizend euro extra beschikbaar voor de werkzaamheden van de walviscommissie.

"De internationale gemeenschap mag de steeds luidere roep tegen de jacht op walvissen en dolfijnen niet langer negeren", zegt Dijksma in een verklaring. "Jacht op deze prachtige dieren is niet meer van deze tijd. Het is zaak dat andere landen zich hiervan ook bewust worden."

EVP-chef wil strenger asielbeleid EU

De Europese Unie moet strengere maatregelen invoeren om vluchtelingen te weren. Dat vindt de fractievoorzitter van de christendemocraten in het Europees Parlement, schrijft de Duitse krant Bild am Sonntag.

''Niet iedereen die aan de poort van Europa klopt wordt vervolgd of komt uit een gebied waar een burgeroorlog woedt'', zei fractievoorzitter Manfred Weber van de Europese Volkspartij (EVP) volgens persbureau dpa in de zondagskrant. ''Daarom moeten we de gemeenschappelijke buitengrenzen tegen illegale toeloop versterken.''

Hij dringt aan op een verhoging van het budget voor grensbewaking van de EU. ''Krap honderd miljoen euro per jaar voor de grensbewaking en de gemeenschappelijke immigratiedienst is, afgezet tegen de problematiek, een bijna belachelijke som.''

Weber wil dat de EU druk uitoefent op Afrikaanse landen 'om de vluchtelingenstroom uit Afrika de baas te worden'. De nieuwe eurocommissaris voor immigratie, Dimitris Avramopoulos, moet 'terugkeerregelingen tot voorwaarde voor ontwikkelingshulp of handelsakkoorden maken'.

[vid] Standbeeld Amy Winehouse onthuld

Zondagmiddag is een standbeeld onthuld van Amy Winehouse, in de Londense wijk Camden waar ze woonde. Volgens haar vader Mitch was het een aangrijpende gebeurtenis. De zangeres, die in juli 2011 overleed na een overdosis medicijnen, zou zondag 31 jaar zijn geworden.

"Het is heel emotioneel om Amy op deze manier vereeuwigd te zien", zei Mitch tegen het Britse muziektijdschrift NME. "Het is alsof ze is gevat in een prachtig moment in de tijd. Onze familie is heel dankbaar en we hopen dat de fans het standbeeld mooi vinden."

"We willen iedereen herinneren aan Amy's talent", ging haar vader verder. "Ze leeft voort in haar muziek en de Amy Winehouse Foundation. Camden was heel belangrijk voor haar en vice versa. Om haar voor eeuwig midden in de drukte van deze wijk te hebben staan, past gewoon helemaal."

Het standbeeld, ontworpen door Scott Eaton, zou eerst in het Roundhouse worden geplaatst, in de wijk Chalk Farm. Vader Mitch stond er echter op dat het beeld in Camden werd geplaatst. Dat zou een positievere boodschap uitdragen en fans weglokken bij haar laatste woonhuis, dat volgens hem voor iedereen slechte herinneringen opriep.

Het bronzen beeld toont Winehouse met haar karakteristieke hoog opgestoken haar, met daarin een rode roos gestoken. "De pose moest Amy's kracht en attitude uitdragen maar ook haar kwetsbaarheid tonen", zei Eaton. "De hand op haar heup, de draai van haar hoofd, het vastpakken van haar rok, de gedraaide voet - het zijn allemaal kleine elementen die bijdragen aan het karakter van een standbeeld."

Eaton baseerde zich niet op een enkele foto of fotoserie. "Het is een amalgaam van invloeden", zei hij. "Door veel belangrijke momenten uit het leven van Amy te halen, krijgen we uiteindelijk hopelijk iets dat haar essentie weet te vangen."

[MotoGP] Rossi pakt eindelijk weer een zege

Valentino Rossi heeft voor het eerst sinds de TT in Assen van 2013 weer een grand prix in de MotoGP gewonnen. De Italiaan was, mede geholpen door een valpartij van Marc Márquez, duidelijk de sterkste tijdens de Grand Prix van San Marino. Achter de verdiende winnaar pakte zijn teamgenoot Jorge Lorenzo de tweede plek, waardoor Yamaha een dubbelslag pakte.

De race kende een fantastische openingsfase, waarbij Lorenzo vanaf pole de koppositie pakte. Andrea Iannone, gestart vanaf plek twee, moest Rossi en Márquez voorbij laten. Wat volgde was een waar titanengevecht tussen Márquez en de twee Yamaha's van Rossi en Lorenzo. Honda-rijder Márquez deed al snel een aanval bij Rossi, maar de Italiaan wist dat vakkundig af te slaan.

In de derde ronde kwam Márquez toch voorbij Rossi, maar weer wist Il Dottore terug te slaan en zijn positie in te nemen. Niet veel later viel hij zelfs zijn teamgenoot Lorenzo aan, wat na vier pogingen in vier bochten succes opleverde. Lorenzo moest kort daarna ook zijn landgenoot Márquez voorbij laten, waarna hij zijn twee mede-koplopers langzaam moest laten gaan. Iannone voerde op de vierde plek intussen de groep achtervolgers aan, maar die lagen al op grote achterstand.

Na tien ronden gebeurde iets wat in de MotoGP bijzonder opvallend genoemd mag worden: Márquez maakte een fout en ging zonder enige aanleiding tegen het asfalt. Na enig aandringen kreeg de wereldkampioen zijn Honda wel weer aan de praat, maar hij was uiteraard kansloos voor een goede klassering. Door het wegvallen van de Spanjaard lag Rossi ruim op kop, met Lorenzo op de tweede plek.

Achter Lorenzo ging de strijd om de derde plek tussen Dani Pedrosa en Andrea Dovizioso, die Iannone achter zich gelaten hadden. Pedrosa won het duel en mocht als laatste het podium op. Dovizioso werd vierde, voor Iannone, Pol Espargaro en Bradley Smith.

[vid] NL'se studenten winnen ligfietsrace in VS

Een team studenten van de TU Delft en de VU Amsterdam heeft een snelheidswedstrijd voor fietsen in de Amerikaanse Nevadawoestijn gewonnen. Het lukte deze week echter niet het door de Nederlanders gevestigde record van vorig jaar te breken, meldt de TU Delft zondag.

Op een speciaal ontworpen ligfiets, de Velox IV, haalde fietser Rik Houwers een snelheid van 132 kilometer per uur. Het wereldrecord werd vorig jaar door zijn voorganger Sebastiaan Bowier gevestigd met het vorige model van de fiets. Hij was toen 1,5 kilometer per uur sneller.

Ieder jaar wordt bij Battle Mountain een wedstrijd gehouden tussen gestroomlijnde fietsen die op spierkracht rijden. De fietsers hebben op een kaarsrechte weg van acht kilometer de tijd om op gang te komen. De gemiddelde snelheid wordt over een baanvlak van tweehonderd meter gemeten.

Door de week heen worden meerdere pogingen gedaan. Uiteindelijk bleek de run die Houwers vrijdag aflegde de snelste. Het team stelt dat het weer dit jaar een spelbreker was. Door de harde wind kon een groot aantal pogingen niet doorgaan. Dit jaar reed ook een vrouwelijke fietser, Christien Veelenturf, mee. Zij haalde met dezelfde fiets ruim 110 kilometer per uur en werd daarmee derde in het vrouwenklassement. Wereldrecordhoudster Barbara Buatois uit Frankrijk werd eerste.

De ligfiets die de studenten gebruiken heeft een aerodynamische kap van koolstofvezel die de luchtweerstand drastisch vermindert. Zelfs het hoofd van de renners steekt niet uit de fiets. Ze kijken via een camera die boven op de fiets zit. Ook heeft de fiets speciale banden met een zeer lage rolweerstand.

Promes maakt eerste treffers voor Spartak

Quincy Promes heeft zondag voor het eerst gescoord voor Spartak Moskou. De Amsterdammer vond tweemaal het net in de 3-1 zege op stadgenoot Torpedo Moskou. De van Twente overgekomen Promes maakte de 1-0 en de 2-0.

Promes begon voor de vijfde keer in de basis bij Spartak, dat steeg naar de gedeelde tweede plaats in de Premier Liga. De achterstand op het na zeven wedstrijden nog foutloze Zenit Sint-Petersburg bedraagt zes punten.

Ancelotti: hoge rekening voor kleine fouten

Real Madrid-coach Carlo Ancelotti vond dat een aantal onoplettendheden zijn ploeg de das om had gedaan in de stadsderby tegen Atlético Madrid. "We hebben de rekening betaald voor kleine fouten die we hebben gemaakt. In negentig minuten heeft Atlético twee gevaarlijke situaties gecreëerd, maar dat leverde twee goals op." Real kon daar voor eigen publiek alleen een goal van Cristiano Ronaldo tegenover stellen.

De winnende trainer Diego Simeone roemde zijn ploeg en met name de invallers. "Het verplaatsen van Koke naar het centrum gaf ons meer beweeglijkheid, door de komst van Arda Turan kwamen we beter in de wedstrijd en Antoine Griezmann gaf ons meer snelheid in de aanval. De spelers op de bank maakten het verschil en beslisten de wedstrijd."

Ancelotti hoopt dat Real zich een snelle leerling toont. "Het is duidelijk dat we dit ons niet meer mogen laten gebeuren. We moeten snel handelen, want dinsdag hebben we een belangrijke wedstrijd en daarna volgen er nog meer."

Uitslag FC Utrecht - ADO Den Haag

In Utrecht ontving de plaatselijke FC ADO Den Haag. Het eindigde zoals het begon, het bleef 0-0. FC Utrecht heeft nu zeven punten uit vijf duels en ADO Den Haag moet genoegen nemen met vijf punten. Hieronder staan de karakteristieken van deze wedstrijd.

Rubio Rubin (FC Utrecht) met de bal tussen ADO-spelers Aaron Meijers en Timothy Derijck. (PRO SHOTS/Joep Loenen)

FC Utrecht

0 - 0

ADO Den Haag

 
 Gele kaart: Leeuwin, Cortie (FC Utrecht), Alberg, (ADO Den Haag)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: ?
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Ruiter
v.d.Maarel
Leeuwin
Markiet
Kum (Cortie/42)
Kali
Janssen (Barazite/75)
Ayoub
Peterson (Kallon/ 69)
Rubin
Oar
  Hansen
Zuiverloon
Kanon
Derijck
Meijers
Malone
Alberg (Bakker/ 83)
Kristensen
Schet (Houtkoop/90)
Kramer
v.Duinen


Ogier wint Rally van Australië

Sébastien Ogier heeft zijn leidende positie in het klassement in het World Rally Championship verstevigd. De Fransman reed met de Volkswagen Polo R in Australië naar de zege voor teamgenoot Jari-Matti Latvala. Het verschil tussen de twee bedroeg na drie dagen slechts 6,8 seconden.

Ogier pakte op de eerste proef al de leiding en stond deze niet meer af. De Fransman boekte zo zijn zesde overwinning van het jaar en zijn 22e uit zijn carrière. In het kampioenschap heeft hij met nog drie wedstrijden te gaan een voorsprong van 50 punten op Latvala.

Go Ahead anderhalve maand zonder Schalk

Go Ahead Eagles-coach Foeke Booy kan voorlopig geen beroep doen op Alex Schalk. De aanvaller heeft een scheur in zijn hamstring opgelopen. "Balen dit. Ik vrees er zes weken uit te zijn. Als ik eerder terugkom, is dat alleen maar mooi meegenomen", zegt Schalk op de clubsite.

De 22-jarige Schalk was de eerste vier competitieduels basisspeler van Go Ahead en scoorde daarin één goal. Hij kwam afgelopen zomer over van NAC Breda. De tweede seizoenshelft van vorig seizoen werd hij uitgeleend aan PSV, waar hij bij de beloften speelde.

De Librije verhuist

Het Zwolse driesterrenrestaurant De Librije verhuist in januari naar de binnentuin van Librije's Hotel in Zwolle. Dat hebben eigenaren Jonnie en Thérèse Boer zondag bekendgemaakt op het culinaire evenement Chefs Revolution. Librije's Zusje, het tweesterrenrestaurant van het tweetal, verdwijnt eind dit jaar uit Zwolle en gaat op in Librije's Zusje in Amsterdam.

Restaurant De Librije huist al 25 jaar in het gelijknamige kloostercomplex in de binnenstad van Zwolle en werd diverse keren verbouwd. Er is nu gekozen voor een verhuizing omdat een verbouwing de scheiding tussen keuken en restaurant niet kan oplossen, aldus de eigenaren. Wat er na de verhuizing met het pand gaat gebeuren, is nog niet bekend. Librije's Hotel zit sinds 2008 in de monumentale voormalige gevangenis van Zwolle.

De Librije opent op 20 januari op de nieuwe locatie, met onder meer een open keuken en een chefs table.

Librije verhuist naar binnentuin hotel
Librije verhuist naar binnentuin hotel (Foto: ANP)

Michaël Roskam scoort met eerste Amerikaanse film

Michaël Roskam staat met zijn eerste Amerikaanse film The Drop meteen in de top vijf van best bekeken films van afgelopen vrijdag in de Verenigde Staten. Hoewel de film slechts in beperkte roulatie ging, haalde het misdaaddrama van de Vlaamse regisseur van Rundskop de vierde plaats.

The Drop, met Tom Hardy en de inmiddels overleden acteur James Gandolfini in de hoofdrollen, haalde vrijdag bijna anderhalf miljoen dollar op. De thriller No Good Deed met Idris Elba stond fier bovenaan met 8,8 miljoen, gevolgd door Dolphin Tale 2 met 4,6 miljoen en Guardians of the Galaxy, dat vrijdag ruim twee miljoen ophaalde.

Daarbij moet worden vermeld dat die drie films allemaal in veel meer bioscoopzalen te zien zijn dat The Drop. Zo is Dolphin Tale 2 te zien in 3656 zalen, terwijl The Drop in slechts 809 zalen draait. Let's Be Cops, de nummer vijf in de ranglijst, wordt in 2957 zalen vertoond.

The Drop heeft zo'n vijftien miljoen dollar gekost. De film gaat op 30 oktober in roulatie in Nederland.

'NSA leest en luistert mee op Duitse telefoonnet'

De Amerikaanse en Britse inlichtingendiensten hebben toegang tot het Duitse telefoonnet. Dat blijkt uit vertrouwelijke documenten die klokkenluider Edward Snowden het opinieblad Der Spiegel heeft toegespeeld.

Een dataverzamelingsprogramma van de Amerikaanse NSA en Britse GCHQ met de naam Treasure Map biedt volgens de stukken 'toegangspunten' tot het netwerk van Deutsche Telekom en de kleinere aanbieder Netcologne, schrijft Der Spiegel. Als de informatie klopt is dat 'onacceptabel', reageerde de chef netwerkveiligheid van Deutsche Telekom. Het telecombedrijf heeft de autoriteiten gealarmeerd.

Ook de netwerken van leveranciers van satellietverbindingen als Stellar, Cetel en IABG zouden voor de NSA en de GCHQ toegankelijk zijn. Volgens de directeur van Stellar is dat 'onder Duits recht ondubbelzinnig strafbaar'.

[Moto2] Rabat pakt zevende zege van het jaar

Esteve Tito Rabat heeft de Moto2 Grand Prix van San Marino gewonnen. Op het World Circuit Marco Simoncelli was de Spanjaard na een moeizaam begin veel te sterk voor zijn Finse teamgenoot Mika Kallio.

Bij de start kon Mia Kallio, vertrokken vanaf pole, direct een gat slaan, terwijl zijn teamgenoot Rabat de tweede plek in handen had. De beste start was echter van Ricky Cardús, die van de zevende plek opschoof naar plek drie. Kallio liet gelijk een paar snelste racerondes noteren waardoor hij zijn voorsprong kon vergroten.

Achter Kallio reed Rabat eenzaam op de tweede plek, met een gat naar Cardús, Johann Zarco, Dominique Aegerter, Maverick Viñales en Thom Lühti. Zarco wist zich daar naar voren te werken en pakte de derde plek, waarna hij langzaam wegreed van de rest. Halverwege de race was Cardús teruggevallen naar de zevende plek, maar na een inhaalactie van Jonas Folger ging de Spanjaard onderuit.

Tien ronden voor het einde haalde Rabat zijn teamgenoot bij, waarna hij er een ronde later al voorbij ging. Dat was het beslissende moment in de race, want de Spanjaard reed langzaam maar zeker weg en zou niet meer bijgehaald worden: Overwinning nummer zeven van 2014 was een feit. Kallio werd tweede, voor Zarco.

Jonas Folger kende een dom einde van zijn race: Door een straf moest de Duitser één positie inleveren, maar dat deed hij niet, waardoor hij in de slotronde nog door de pitstraat moest rijden en zijn zevende plek kwijtspeelde en uiteindelijk negentiende werd.

Rabat blijft uiteraard aan de leiding in het kampioenschap. Kallio volgt op 22 punten, terwijl Maverick Viñales, regerend wereldkampioen in de Moto3, af lijkt te stevenen op een zeer knappe derde plek in zijn eerste seizoen in de Moto2.

Stuurman klapt met hoofd tegen brug en komt om

Een 27-jarige man is zaterdagnacht in zijn woonplaats Maarssen omgekomen toen hij aan het roer van een boot onder een brug door voer en met zijn hoofd tegen de brug botste. De politie heeft een 36-jarige man uit Maarssen aangehouden omdat hij als eigenaar van de boot verantwoordelijk is voor wat er aan boord gebeurt. De politie laat weten dat wordt onderzocht of het overlijden hem te verwijten valt.

De boot had net meegevaren in de Vaarparade over De Vecht. Rond 01.00 uur ging de boot vanuit Maarssen richting Utrecht onder de Temeerbrug door en toen ging het mis. De eigenaar van de boot en twee andere opvarenden, een vrouw van 24 en een man van 31, bleven ongedeerd. Hun is slachtofferhulp aangeboden.

Komende week genieten in Nederland

Het is komende week volop nazomer in Nederland. Aan het eind van de week lopen de temperaturen volgens weeronline.nl bijzonder hoog op voor de tijd van het jaar. Op sommige plaatsen kan zelfs de zomerse grens van meer dan 25 graden worden gehaald.

De nazomer laat zich volgens het weerbureau vanaf dinsdag in volle glorie zien met temperaturen van 24 graden of nog hoger. Het zuidoosten van het land maakt volgens de meteorologen kans op de hoogste temperaturen.

Met maxima rond 24 en 25 graden leven we duidelijk boven onze stand, aldus weeronline. Normaal gesproken wordt het half september zo'n 19 graden. Als het zo doorgaat, liggen er zelfs records in het verschiet: nu al staat de teller op 11 warme dagen en daarmee heeft september augustus al glansrijk verslagen.

Het warmterecord staat volgens het weerbureau op 26 warme dagen in september 2006. Sinds 2000 verliepen tot nu toe 9 van de 13 septembermaanden warmer dan normaal.

Komende week zomerse temperaturen
Komende week zomerse temperaturen (Foto: ANP)

HRW: onderzoek luchtaanval op vluchtelingen Irak

De Iraakse regering moet onverwijld een onderzoek instellen naar het bloedige bombardement op een school vol vluchtelingen in de buurt van Tikrit. Dat vindt Human Rights Watch (HRW).

De luchtaanval kostte 31 burgers, onder wie 24 kinderen, het leven. Nog eens 41 mensen raakten gewond, schreef de mensenrechtenorganisatie zondag. Drie ooggetuigen zouden HRW hebben toevertrouwd dat er op het moment van het bombardement geen strijders of militair materieel van de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in of rond het schoolgebouw waren.

De gewraakte aanval vond plaats op 1 september. Het doelwit was de beroepsopleiding voor nijverheid van Al-Alam, een plaats op een kilometer of achttien ten noordoosten van Tikrit. De voornamelijk soennitische streek is in handen van de terreurbeweging Islamitische Staat (IS). De vluchtelingen waren voor de opmars van IS van Tikrit uitgeweken naar Al-Alam, maar waren daar ingehaald door de oprukkende moslimextremisten.

De regering in Bagdad houdt vol dat de piloot die de aanval op de school opende een auto op de korrel had die volgens het leger IS-strijders vervoerde. De auto zou vol springstof vlak langs het schoolgebouw hebben gereden. Toen de piloot het voertuig raakte ontplofte dat volgens Bagdad met veel geweld, waardoor ook de school zou zijn verwoest.

Dwangarbeid voor 'Amerikaanse spion' in Noord-Korea

De 24-jarige Amerikaan Matthew Miller is zondag in Noord-Korea veroordeeld tot zes jaar dwangarbeid. Miller stond terecht voor spionage en het illegaal binnendringen van het stalinistisch geregeerde land.

Volgens de rechtbank was Miller eropuit het Noord-Koreaanse 'gevangenisbestaan te ondervinden, zodat hij de mensenrechtensituatie kon onderzoeken'. Daartoe verbrandde hij in april bij zijn aankomst in Pyongyang zijn toeristenvisum en vroeg hij asiel aan, aldus de rechter. Miller krijgt niet de kans beroep aan te tekenen.

Een tweede in Noord-Korea opgepakte Amerikaan, de 56-jarige Jeffrey Fowle, hangt ook een rechtszaak boven het hoofd. Hij wordt ervan verdacht een bijbel te hebben achtergelaten in een nachtclub. Religie is verboden in de communistische natie en Noord-Korea staat al jaren bovenaan de lijst van landen waar christenen worden vervolgd. De 45-jarige Amerikaanse missionaris Kenneth Bae zit een gevangenisstraf van vijftien jaar uit, waarvan hij er inmiddels tweeënhalf jaar op heeft zitten.

Voortvluchtige probeert 12-jarig meisje om te kopen

Een crimineel heeft op zijn vlucht voor de politie in Tilburg tevergeefs geprobeerd een 12-jarig meisje om te kopen zodat ze de politie niet zou bellen. Het meisje ging daar echter niet in mee, meldt de politie zondag.

Een agent zag de 35-jarige man uit Tilburg vrijdagmiddag op de Postelse Hoeflaan niet handsfree bellen in een bestelbusje en gaf hem een stopteken. De man scheurde echter weg en een achtervolging door Tilburg West volgde.

Op de Prinsessenhof stapte de verdachte uit en probeerde hij zich te verstoppen in een huis. Hij werd echter betrapt door het 12-jarige meisje, waarop hij probeerde haar om te kopen.

Omdat het meisje weigerde mee te werken, zag de crimineel zich genoodzaakt weg te rennen. Na een korte achtervolging hielden agenten hem aan in een tuin bij een woning aan de Wijngaard. In zijn busje bleken spullen te liggen die voor een wietkwekerij waren gebruikt. Ook moest hij nog 68 dagen celstraf voor verschillende veroordelingen uitzitten. Daarnaast werd hij nog gezocht als verdachte in een andere zaak. Hij zit voorlopig dus nog vast.

[Moto3] Honderdsten scheiden teamgenoten Rins en Márquez

Álex Rins heeft op het World Circuit Marco Simoncelli in Misano de Grand Prix van San Marino in de Moto3 gewonnen. De Spanjaard was zijn teamgenoot Álex Márquez net te snel af. De Nederlanders Scott Deroue en Bryan Schouten speelden geen rol van betekenis: Deroue viel in de slotfase uit, Schouten werd 20e.

De start was voor polesitter Jack Miller, die zeer snel weg was en al gelijk een gat kon slaan. Achter hem ging de strijd tussen Niki Ajo, Álex Márquez en Álex Rins. Pas drie ronden verder konden teamgenoten Márquez en Rins aansluiten bij Miller, die vervolgens snel ingehaald werd. Na een fout viel de Australiër zelfs terug achter Efrén Vázquez, de nummer vier.

Binnen korte tijd konden Rins en Márquez, samen met Miguel Oliveira, een gat slaan naar een groepje met onder meer Vázquez, Miller en Isaac Viñales. Deze situatie hield een aantal ronden stand, met Miller die langzaam weg begon te rijden van het groepje achtervolgers. Halverwege de race ging Ajo, inmiddels teruggevallen naar plek vijftien, onderuit. Voorin vond een voor de race belangrijker valpartij plaats: Nummer drie Oliveira maakte een fout en gleed onderuit.

Met zes ronden te rijden had Márquez het kleine gaatje naar teamgenoot Rins gedicht, waarna de strijd om de overwinning kon beginnen. Miller reed inmiddels eenzaam op de derde plek, voor een groep met Enea Bastianini, Viñales en Brad Binder. In de voorlaatste ronde reed Márquez voor het eerst naar de eerste positie, maar in de slotronde kon Rins weer terugkomen. Hij kon de leiding vasthouden en raasde 0,042 seconden voor Márquez over de streep. Miller werd derde, voor Viñales, Bastianini en Binder.

In het kampioenschap wordt het alsmaar spannender. Miller staat nog altijd op kop, maar Márquez heeft nog maar negen punten achterstand. Rins volgt op 20 punten van Miller, terwijl voor de overige rijders de kansen erg klein lijken te worden.

Lisicki wint tennistoernooi Hong Kong

Sabine Lisicki heeft het tennistoernooi van Hong Kong op haar naam geschreven. De als eerste geplaatste Duitse klopte in de finale de Tsjechische Karolina Pliskova (3) met 7-5 en 6-3. Lisicki boekte haar eerste toernooizege van het jaar en de vierde uit haar loopbaan.

Lisicki gold vooraf al als favoriete. Ze won beide eerdere ontmoetingen en staat ook vijf plekken hoger op de wereldranglijst, 31 om 36. Lisicki toonde zich vooral beter op de belangrijke momenten. Ze benutte vijf van haar zes breekpunten. Pliskova deed dat met drie uit zeven beduidend minder. Het toernooi in Hong Kong keerde na twintig jaar weer terug op de tenniskalender.

Iggy Azalea klaagt pornobaas aan

De advocaten van Iggy Azalea zijn niet van plan lijdzaam toe te zien terwijl de goede naam en faam van hun cliënte te grabbel wordt gegooid. Ze hebben pornoproducent Vivid laten weten naar de rechter te stappen als er een seksfilm verschijnt met de Australische zangeres, of met de naam Iggy in de titel. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

Wekenlang heeft het kamp Azalea ontkend dat de uitgelekte sekstape beelden van de Australische zangeres bevat. Vorige week lekte echter uit dat het meisje wel degelijk de inmiddels 24-jarige Azalea is, zij het van een paar jaar geleden, toen ze nog minderjarig was. Het filmpje zou een wraakactie zijn van de jongen in het filmpje, een ex-vriendje.

Die jongen, rapper Hefe Wine, heeft laten weten dat Azalea destijds gewoon toestemming heeft gegeven hun seksuele daad te filmen en dat ze destijds 18 jaar en dus meerderjarig was.

Vivid heeft inmiddels gereageerd. De pornostudio is niet onder de indruk van de juridische dreigementen en wil de film met Azalea nog altijd uitbrengen.

Ruim honderd opvarenden gered van veer Filipijnen

Filipijnse reddingswerkers hebben zondag 111 opvarenden gered van een gezonken veerboot. Hoeveel drenkelingen er nog in het water liggen is onduidelijk. Er zijn twee lichamen geborgen.

De kustwacht zegt de zoektocht naar overlevenden van de schipbreuk van de M/V Maharlika II nog niet te staken. De onstuimige zee maakt het zoeken niet eenvoudig.

De veerboot raakte zaterdagavond op ruwe zee stuurloos, werd een speelbal van de hoge golven en krachtige wind en verging. De veerboot was vertrokken uit Surigao toen het daar nog stralend weer was, maar stuitte buitengaats op het staartje van een tyfoon.

De kapitein van de Maharlika beweerde in zijn S.O.S. dat hij 58 passagiers en 26 bemanningsleden aan boord had, aanzienlijk minder dan het aantal opvarenden dat tot nu toe al is gered.

Miley Cyrus verpest muziek helden

Miley Cyrus heeft zich laten inspireren door Led Zeppelin. De 21-jarige zangeres heeft hun nummer Babe I'm Gonna Leave You gecoverd. "Check dis shit out", twitterde Cyrus, met een link naar Soundcloud, waar het nummer te beluisteren is.

Het nummer werd oorspronkelijk eind jaren vijftig geschreven door folkzangeres Anne Bredon, maar de versie van Zeppelin uit 1969 werd een veel grotere hit. Het is duidelijk dat Cyrus zich vooral liet inspireren door de rockversie, getuige de harde elektrische gitaren die te horen zijn.

De zangeres was in mei al te horen met een cover van Lucy in the Sky With Diamonds, van de Beatles uit 1967. Dat nummer wordt uitgebracht op het Beatles-coveralbum With A Little Help From My Friends van de band The Flaming Lips, met wie Cyrus het nummer speelde.

Ook maakte Cyrus bekend dat ze het nummer I'm Your Man van Leonard Cohen wil coveren. Of dat nummer wordt uitgebracht is nog onbekend.

Rutten: "Ik schrok van eerste helft"

Feyenoord blameerde zich zaterdag tegen Willem II, en coach Fred Rutten zag dat zijn ploeg het vooral in de eerste helft moeilijk had. "Van de eerste helft schrok ik wel een beetje", zei Rutten na afloop tegen FOX Sports. "In de uitwedstrijd bij FC Twente zag ik duidelijk verbetering en groei bij ons, maar daar heb ik in de eerste helft vanavond weinig tot niets meer van gezien."

Na de pauze zag het er volgens de coach beter uit. "Maar voor rust kregen we praktisch geen kansen. Dat is veel te weinig in De Kuip." Feyenoord verloor met 1-2 door Tilburgse goals van Frank van der Struijk en Samuel Armenteros.

"Ik moet zeggen dat de invallers aan onze kant lichtpuntjes waren. Al denk ik dat ik dat niet eens mag zeggen. Je verliest - met alle respect - van Willem II. Ze speelden goed georganiseerd, maar wij zijn nog altijd wel Feyenoord. Dan mag je hier thuis niet zo makkelijk verliezen."

Volgens Rutten speelde Willem II met veel meer overgave dan de Rotterdammers. "Zij spelen tegen Feyenoord, dan zijn ze altijd tweehonderd procent scherper dan normaal tegen andere tegenstanders. Daar moet je als jonge jongen mee om kunnen gaan."

Eerste Nederlandse zeilboot mag naar Spelen

De eerste Nederlandse zeilboot heeft een plekje verdiend op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016. Tijdens het WK zeilen in Santander werden in de klasse Laser de eerste plekken verdeeld.

Na de eerste vier races worden de beste 49 boten in de 'gouden groep' gezet, die verder mogen strijden om de wereldtitel. Hier zitten zeilers uit 24 landen bij, die allemaal een plaats op de Spelen verdiend hebben voor hun land. 

Nederland staat er erg goed voor, met twee zeilers bij de beste zeven. Nicholas Heiner staat op de tweede plaats, terwijl Rutger van Schaardenburg op plek zeven staat. Ook Yuri Hummel zit in de gouden groep, hij staat 36e. Wie Nederland in Rio gaat vertegenwoordigen in de Laser zal voorlopig nog de vraag blijven, elk land mag één zeiler afvaardigen.

Jazzpianist Joe Sample (75) overleden

Jazzpianist Joe Sample is vrijdag in zijn woonplaats Houston overleden. Hij was een van de oprichters van de Jazz Crusaders en een pionier in de elektronische jazz-funk. Sample stierf in het ziekenhuis na complicaties als gevolg van longkanker, liet zijn manager Patrick Rains weten. Hij werd 75 jaar oud.

Rains noemde Sample 'een van de leidende figuren in de overgang van akoestische naar elektronische jazzmuziek in de jaren zestig en zeventig'. De Jazz Crusaders, later The Crusaders, scoorden hits als Street Life en One Day I'll Fly Away, beiden gezongen door Randy Crawford. Enkele jaren daarvoor was de band de openingsact tijdens de tournee van The Rolling Stones.

Veel van Samples nummers werden ook, hoe kon het ook anders, gesampled door musici, met name uit de hiphop. Zo gebruikte Tupac Shakur zijn nummer In All My Wildest Dreams voor zijn hit Dear Mama.

Jazz Crusaders bestond uit Sample en jeugdvrienden Wilton Felder, saxofonist-bassist, en drummer Stix Hooper. Daar kwam later Sample's studiegenoot trombonist Wayne Henderson bij. "We waren toch vooral rebellen", zei Sample in 2003 in het tijdschrift Jazz Times. "Als iedereen een bepaalde kant op ging, sloegen wij juist een andere weg in. The Crusaders is de enige band waar ik graag deel van heb uitgemaakt. Naarmate ik ouder werd, besefte ik dat niemand speelde als zij."

Samples laatste album Live, met onder anderen zijn zoon Nicklass op bas, verscheen in 2012.

Buma vreest uitblijven belastinghervorming

Het kabinet moet niet denken dat een eerder aangekondigde en uitgestelde belastinghervorming niet meer nodig is nu de economie voorzichtig aantrekt. "Dit is juist het moment om er mee aan de slag te gaan", zei CDA-leider Sybrand Buma in het televisieprogramma WNL op Zondag.

Het lijkt er volgens Buma steeds meer op dat het kabinet de belastinghervorming niet meer wil doorzetten. Voor de zomer hebben PvdA-leider Diederik Samsom en VVD-leider Halbe Zijlstra ieder hun eigen verhaal verteld, zei Buma. "Het lijkt erop dat hun eigen versie belangrijker is dan het gezamenlijk komen tot een doel."

Buma wees erop dat de werkloosheid nog altijd hoger is dan in 2013. "Als die hervorming, die echt de banenmotor moet worden, niet doorgaat, dan blijven we een hoge werkloosheid houden."

De hervorming gaat onder meer over minder lasten op arbeid, zodat bedrijven meer geld overhouden om mensen in dienst te nemen. Het kabinet durft er volgens Buma zijn vingers niet aan te branden. "Als er niks gebeurt, rommelen we misschien de crisis uit doordat de wereld om ons heen het beter doet, maar dan is het kabinet niet bezig Nederland sterker uit de crisis te halen. Het is een hele grote verantwoordelijkheid die het kabinet hier laat lopen."

Het CDA pleit al langer voor een vlaktaks met daarbovenop een solidariteitstarief voor hogere inkomens. Zo'n eenvoudiger stelsel met een kleinere overheid zou meer ruimte geven voor groei. "Maar ik ben zo ontzettend bang dat het kabinet doormoddert en op de winkel blijft passen. Terwijl dit het moment is om keuzes voor de langere termijn te maken."

'Releasedatum Super Smash Bros. Wii U gelekt'

Met een kleine slag om de arm kunnen we al meedelen dat Super Smash Bros. voor de Wii U op 21 november in de winkels ligt. Dit blijkt uit het feit dat er een foto is verschenen van een pre-order kaart voor de Amerikaanse versie. 

Hoewel Nintendo natuurlijk nog zijn kaken stijf houdt, kan de datum best kloppen. De datum valt op een vrijdag en Nintendo brengt grote blockbusters altijd uit op een vrijdag.

Release the beast!

Meesten vrezen gevolgen Miljoenennota

Een meerderheid van de Nederlanders vreest dat de gelekte plannen uit de Miljoenennota negatief voor de eigen situatie uitpakken. Slechts elf procent van de ondervraagden verwacht dat de voornemens voor onder meer belastingen en zorgverzekeringen in hun geval positief uitpakken, concludeert opiniepeiler Maurice de Hond zondag.

Een meerderheid van 54 procent verwacht een negatieve uitwerking en een kwart verwacht dat de plannen geen effect hebben op de eigen koopkracht. De rest, tien procent, weet het niet.

Als wordt gevraagd naar de ontwikkeling van de eigen koopkracht over volgend jaar, waarbij bijvoorbeeld een salarisstijging ook mee kan spelen, zijn mensen iets positiever. Dan verwacht twee procent een duidelijke toename van de eigen koopkracht. Nog eens 21 procent denkt volgend jaar iets meer te besteden te hebben. Een kwart verwacht geen verandering. Vijf procent weet het niet en de rest is negatief.

In het uitgelekte voorwoord van de Miljoenennota schrijft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) dat de economie voorzichtig herstelt, maar dat nog niet alle burgers en bedrijven dat volgend jaar al terugzien in hun portemonnee.

'Helft Nederlanders wil van Opstelten af'

De helft van de Nederlanders vindt dat minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) beter kan aftreden om zich te laten opvolgen door een jongere minister. Dat concludeert opiniepeiler Maurice de Hond zondag.

Bij de kiezers van vrijwel alle partijen vindt een meerderheid dat de 70-jarige Opstelten af moet treden. Bij de VVD-kiezers is echter een meerderheid van 54 procent tegen. Ruim een derde (37 procent) van de VVD-kiezers vindt wel dat Opstelten moet worden vervangen. Ook de 50Plus-stemmers lopen nog niet erg warm voor het vervangen van de bejaarde minister. Van hen is 39 procent voor en 38 procent tegen.

De meeste voorstanders voor een ministerswissel zijn te vinden bij D66. Van de kiezers van die partij is driekwart voorstander. Daarna volgen de SP-kiezers met twee derde.

De Hond peilde de stemming naar aanleiding van een debat van vorige week over de aanpak van jihadisten. Opstelten kreeg tijdens dat debat scherpe kritiek op zijn optreden. Zo stelde CDA-leider Sybrand Buma dat de minister 'geen flauw benul' had van de inhoud van zijn eigen plannen.

Door het debat ging de vraag spelen of Opstelten niet te oud is om minister te zijn. Zelf vindt de minister van niet. "Ik ben niet te oud, want ik ben er", zei hij een dag na het debat. Hij benadrukte dat het om de inhoud gaat.

Over het aanpakken van jihadgezinnen lijken de Nederlanders weinig verdeeld. Onlangs werden de ouders van twee gezinnen aangehouden omdat ze plannen zouden hebben naar de terreurbeweging Islamitische Staat af te reizen. Bijna driekwart vindt dat de autoriteiten het gezin gewoon met de kinderen hadden moeten laten gaan om hen vervolgens niet te laten terugkeren.

Jeugdolympisch kampioen steeplechase (20) overleden

Atleet Peter Mutuku Matheka is overleden aan de gevolgen van een auto-ongeluk in Machakos, ruim 60 kilometer ten zuiden van Nairobi. Dat meldt onder meer de Keniaanse atletiekcoach Kip Evans via Twitter. Matheka is slechts 20 jaar geworden.

De Keniaan Matheka kwam maar twee keer in actie buiten zijn thuisland, maar hij boekte er wel een groot succes. In 2010 pakte hij in Singapore het goud op de 2000 meter steeplechase tijdens de eerste Jeugd Olympische Spelen. Vervolgens wist hij zich niet echt meer te ontwikkelen, zo liep hij dit jaar maar één wedstrijd.

Matheka op weg naar het absolute hoogtepunt uit zijn korte loopbaan, goud op de Jeugd Olympische Spelen in Singapore 2010 (Foto: Getty)

Monsterscore Indiase voetbalsters Asian Games

De Indiase voetbalsters zijn de Asian Games begonnen met een ware monsterscore. In de eerste groepswedstrijd werd met liefst 15-0 gewonnen van de de vrouwen uit de Maldiven.

Op het Namdong Rugby Field stonden de speelsters uit India halverwege al met 9-0 voor. Dankzij totaal vijf treffers van zowel Kamala Yumnam als Sasmita Malik kon de score nog uitgebreid worden. 

Het waren voor beide teams net geen records. India won in 2010 al eens met 18-0 van Bhutan, terwijl de Maldiven in 2004 hun eerste officiële interland met 17-0 verloren van Myanmar.

[Davis Cup] VS blijven in Wereldgroep

Het Amerikaanse Davis Cup-team speelt ook volgend jaar in de Wereldgroep. Bob en Mike Bryan sloegen in het dubbelspel het beslissende punt binnen tegen Slowakije. De broers waren in vijf kwartier klaar met Norbert Gombos and Lukas Lacko (6-1, 6-2 en 6-1) en brachten daarmee de stand in de ontmoeting op 3-0.

Vrijdag hadden John Isner en Sam Querrey al de enkelspelen overtuigend gewonnen. De Amerikanen spelen sinds 1989 in de Wereldgroep. De Davis Cup werd voor het laatst in 2007 gewonnen.

Judoka D. Elmont pakt goud in Zagreb

Judoka Dex Elmont heeft zijn teleurstellende verlopende wereldkampioenschap een beetje rechtgezet. Bij de Grand Prix in Zagreb won Elmont zaterdag in de categorie tot -73 kilogram de gouden medaille. "Ik had een goed gevoel, was misschien ook wel wat scherper dan op het WK. Ik had zin om even wat recht te zetten hier."

In de finale won Elmont van de Portugees Andre Alves op waza-ari. Elmont keek nog even terug naar het WK van twee weken geleden. "Met judo is het altijd gevaarlijk. Je kunt op papier beter zijn dan de tegenstander, maar die tegenstander krijgt altijd kansen. Dat gebeurde bij het WK. Toen verloor ik in de derde ronde. Nu was ik misschien wel iets scherper en win ik wel al mijn partijen."

Het was voor de Europees kampioen een lastig toernooi. "Ik weet dat ik tijdens een toernooi altijd kan groeien. Naarmate een partij zwaarder wordt ga ik juist beter judoën. Ik had een goed gevoel, had ook zin om even wat recht te zetten. En dat is gelukkig gelukt. De halve finale was een moeilijke partij en voor mij is de eerste partij ook altijd wel lastig."

Elmont won van Bayram Ceylan uit Turkije pas in de laatste seconde en in de halve finale won hij de partij tegen Nicholas Delpopolo uit de Verenigde Staten op straffen. In de finale trof hij een Portugees waar hij nog nooit tegen gejudood had. "Hij was best sterk en probeerde mij steeds op een straf te zetten. Met nog twee minuten te gaan scoorde ik een waza-ari. Volgens mij was dat gewoon ippon, maar de scheidsrechter vond van niet. In de laatste seconden kwam ik nog in de houdgreep terecht, maar gelukkig wist ik daar op tijd uit te komen."

Het deelnemersveld in Zagreb was dan ook sterk volgens Elmont. "Er waren wel vier of vijf spelers die hoger op de ranking staan dan ik. Maar zij vlogen er in de eerste ronde al uit. Zo gaat dat met judo. Zo ging het ook bij mij dus ook bij het WK."

Zondag komen in Zagreb de zwaargewichten nog in actie. Noël van ’t End (-90 kg), Roy Meyer (+100 kg), Guusje Steenhuis, Karen Stevenson (-78 kg), Lena Buseman en Tessie Savelkouls (+78 kg) zullen de tatami betreden. 

Venus Williams en Lucic-Baroni in finale

De finale van het WTA-toernooi van Québec gaat tussen Venus Williams en Mirjana Lucic-Baroni. De als eerste geplaatste Amerikaanse won in Canada met 6-3 en 6-3 van haar landgenote Shelby Rogers (5). De Kroatische had drie sets nodig om Julia Görges uit Duitsland te verslaan: 6-4, 5-7 en 6-2.

Voor de 34-jarige Williams en de twee jaar jongere Lucic-Baroni wordt het hun derde onderlinge ontmoeting. Zowel in 2013 in Florianopolis als op de US Open van 2002 zegevierde de Amerikaanse in twee sets.

[Serie A] Juventus thuis te sterk voor Udinese

Juventus heeft ook zijn tweede wedstrijd van het seizoen in de Serie A gewonnen. Na de 1-0 uitzege op Chievo Verona werd zaterdagavond in Turijn met 2-0 gewonnen van Udinese. Carlos Tevez opende al na acht minuten de score, Claudio Marchisio zorgde een kwartier voor tijd voor de beslissing.

Juventus deelt de eerste plaats voorlopig met AS Roma, dat na twee wedstrijden evenveel punten en hetzelfde doelsaldo heeft. AC Milan, Napoli en Cesena kunnen zondag eveneens op zes punten komen.

Honkballers kloppen ook gastland Tsjechië

De Nederlandse honkballers hebben op het Europees kampioenschap ook hun tweede wedstrijd gewonnen. In Ostrava werd onder aanvoering van pitcher Diegomar Markwell gastland Tsjechië met 7-0 verslagen. Regen zorgde ervoor dat de wedstrijd werd ingekort tot vijf innings.

Nederland was vrijdag aan het toernooi begonnen met een 19-2 overwinning op Kroatië. Met Tsjechië had de ploeg bovendien nog een appeltje te schillen. Op het vorige EK twee jaar geleden hadden de Tsjechen in de eerste ronde na tien innings verrassend met 3-2 gewonnen van het Nederlands team.

Syrische regering bestookt dorp tijdens offensief

Syrische gevechtsvliegtuigen en -helikopters hebben zaterdag doelen aangevallen in rebellengebied in het hart van het land. Dat hebben het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten en de activist Yazan Shahdawi gemeld. Het lijken voorbereidende handelingen te zijn voor een grondoffensief.

Tegelijk met de luchtaanvallen op Kfar Zeita, dat al bijna twee jaar in handen is van rebellen, is de regering bezig met een grootschalige militaire operatie in de provincie Hama. Twee dagen eerder namen militairen nog de stad Halfaya in, waardoor de troepen beter in staat zijn om de regeringsgezinde christenen en alawieten in de regio te beschermen.

Shahdawi denkt dat de aanvallen van zaterdag een voorbode zijn voor een actie van grondtroepen. "Dit alles is ter voorbereiding van een bestorming van het dorp", liet hij weten via Skype.

Staatspersbureau SANA bericht zaterdag op basis van een niet nader genoemde militaire official dat de troepen een aantal plaatsen in Hama hebben ingenomen. Onder meer Taibet al-Imam, Lweibdah en Zour Abo Zaid zouden weer in handen van de troepen van president Bashar Assad zijn. Volgens de militair zijn er 'zware verliezen' onder de oppositiestrijders. Shadawi bevestigt dat de krijgsmacht delen van Hama heeft veroverd.

Vreemdelingen aangetroffen in laadruimte vrachtauto

De politie heeft zaterdagochtend in De Meern in de laadruimte van een vrachtwagen een groep vreemdelingen aangetroffen. Om hoeveel mensen het precies gaat, kon een woordvoerder zaterdagavond niet zeggen. "Het zijn er iets meer dan tien, maar minder dan twintig."

Het is niet bekend waar de vreemdelingen vandaan komen en wat de samenstelling van de groep is. "Er zijn in ieder geval geen jonge kinderen bij", meldt de zegsvrouw.

Agenten troffen de vreemdelingen aan tijdens een controle. De politie had een melding gekregen van een verdachte situatie op de Boteyken. Toen agenten rond 11.15 uur de laadwagen van de vrachtauto controleerden, vonden ze de vreemdelingen. De groep werd daarop gearresteerd. Ook de vrachtwagenchauffeur werd aangehouden.

"In eerste instantie is iedereen meegenomen naar het bureau. Waar de vreemdelingen nu worden opgevangen, kan ik niet zeggen. Het is in ieder geval een plek waar toezicht op ze wordt gehouden", vertelt de woordvoerder. De politie heeft een onderzoek ingesteld.

Zweden neigt naar links bij verkiezingen

De tijd dat Zweden de hoogste belastingen ter wereld had zijn voorbij. "We staan niet eens meer in de top drie", jubelt de Zweedse premier Fredrik Reinfeldt over zijn beleid van lastenverlichting. Veel Zweden houden hier echter gemengde gevoelens aan over.

De zo gekoesterde welvaartsstaat waar de hoge belastingen zorgden voor een genereus sociaal vangnet lijkt te zijn verdwenen. Zondag gaan de Zweden naar de stembus en de linkse partijen kunnen wel eens forse winst gaan boeken, ten koste van de conversatieve partijen, zoals die van Reinfeldt.

"Ze hebben ons land in de uitverkoop gedaan", zegt de 39-jarige Jens Evaldsson, een kunstenaar uit Stockholm met een volle baard en een gezonde afkeer van de regering. "De rijken worden steeds rijker en alles wordt alleen maar slechter voor de armen."

De hervormingen die onder Reinfeldt tot bloei kwamen zijn al voor zijn tijd ingezet, maar kwamen pas echt tot volle wasdom onder zijn leiding. Sinds Reinfeldt en zijn centrumrechtse regering in 2006 aantraden is de inkomstenbelasting verlaagd, evenals de belasting voor bedrijven. De vermogensbelasting is afgeschaft, de sociale voorzieningen zijn versoberd, de arbowetten versoepeld en staatsbedrijven zijn geprivatiseerd, met als bekendste voorbeeld wodkamaker Absolut.

Ondertussen is de ongelijkheid tussen arm en rijk toegenomen in een hoger tempo dan in de meeste andere ontwikkelde landen.

Hoewel in Zweden het onderwijs nog steeds gratis, de gezondheidszorg royaal gesubsidieerd en de uitkeringen nog altijd behoorlijk zijn, speelt de overheid een steeds kleinere rol in het leven van de Zweden. Er komen steeds meer private partijen die bijvoorbeeld scholen en ziekenhuizen uitbaten.

"Alle keuzes die ik niet had toen ik jong was, of mijn ouders, zijn er nu wel", zei Reinfeldt vorige week. "Je kan nu je kinderopvang kiezen, je school, je zorg en je ouderenzorg." Het probleem voor Reinfeldt is echter dat de meeste Zweden die keuze helemaal niet willen. Het gevoel overheerst dat Reinfeldt de welvaartstaat heeft verkwanseld aan inhalige kapitalisten. De regering van Reinfeldt heeft grote moeite om het discours te veranderen en in de peilingen blijkt dat de Sociaaldemocraten daar van profiteren.

De leider van de sociaaldemocraten, Stefan Lofven, beschuldigt de regering ervan verantwoordelijk te zijn voor de afnemende schoolprestaties in internationale onderzoeken. Ook doet de regering volgens Lofven te weinig aan het aanpakken van de werkloosheid. "Veel mensen vragen zich af wat er in Zweden aan de hand is", zei Lofven woensdag na een debat. "Wat er bij deze verkiezingen op het spel staat is de vraag of we door moeten gaan met het verlagen van de belastingen en de privatisering en denken dat dat de oplossing is voor de problemen van Zweden."

Lofven meent dat het antwoord op die vraag 'nee' moet zijn. Hij is echter niet van plan om populaire hervormingen, zoals lastenverlichting voor de middeninkomens, terug te draaien. Lofven wil alleen hogere belasting gaan heffen bij mensen met een inkomen dat hoger is dan 720 duizend kroon per jaar (zo'n 78 duizend euro).

Zelfs als de sociaaldemocraten van Lofven de verkiezingen winnen dan zal de uitslag tegenvallen: in het verleden kreeg de partij vijftig procent van de stemmen, maar inmiddels moet ze het doen met zo'n dertig procent. Bovendien zijn ze nu afhankelijk van de Groenen en de voormalige communisten van de Linkse Partij. Ook is er een andere speler van belang bijgekomen: de Zweedse Democraten. Ooit een radicale, extreemrechtse splinter, maar inmiddels een geduchte tegenstander. Uit peilingen blijkt dat de partij op zo'n tien procent van de stemmen kan rekenen.

Links en rechts houden zich echter verre van de Zweedse Democraten en als de verkiezingsuitslag geen duidelijke winnaar oplevert dan zijn beide blokken naar verwachting bereid een compromis te sluiten, om maar te voorkomen dat de Zweedse Democraten iets in de melk te brokkelen krijgen.

Obama veroordeelt onthoofding Britse hulpverlener

De onthoofding van de Britse hulpverlener David Haines door extremisten van de Islamitische Staat is een 'barbaarse moord'. Dat schrijft de Amerikaanse president Barack Obama in een verklaring die zaterdagnacht is uitgegeven. De Britse premier David Cameron sprak eerder van een 'daad van pure slechtheid'. Hij noemde de moord op een onschuldige hulpverlener 'verachtelijk en weerzinwekkend'.

De Amerikanen leven mee met de familie van Haines en de inwoners van het Verenigd Koninkrijk, schrijft Obama. "De Verenigde Staten staan vannacht in rouw en vastberadenheid schouder aan schouder met onze trouwe vriend en bondgenoot."

De president wees erop dat met het Verenigd Koninkrijk en een brede coalitie wordt samengewerkt om de daders te pakken te krijgen en om 'deze dreiging voor de mensen uit onze landen, de regio en de wereld te vernietigen'. Obama herhaalde het voornemen om de IS uiteindelijk te vernietigen. De Verenigde Staten vielen de terreurgroep vorige maand voor het eerst aan met luchtaanvallen. Sindsdien hebben de extremisten twee Amerikaanse journalisten onthoofd die gevangen werden gehouden in Syrië, James Foley en Steven Sotloff.

Van Boxtel (D66) verlaat Eerste Kamer

D66-fractieleider in de Eerste Kamer Roger van Boxtel is niet beschikbaar voor een volgende termijn. "Ik heb mezelf gevraagd: wil ik dit nog vier jaar doen? Het antwoord daarop was nee", zegt hij in De Telegraaf van zondag.

Van Boxtel was van 1998 tot 2002 minister voor Grote Steden- en Integratiebeleid. Daarvoor was hij lid van de Tweede Kamer. "Ik heb het met enorm veel plezier gedaan. Maar nu ik nog vitaal ben, wil ik mijn handen vrij hebben voor iets anders", zegt de senator in de krant.

Van Boxtel heeft D66-leider Pechtold deze week op de hoogte gebracht van zijn besluit. Pechtold zegt in de krant de beslissing van Van Boxtel te snappen. "Het zal een gemis zijn, want hij bracht voor ons een bak ervaring mee." Van Boxtel sluit niet uit dat hij ooit in de politiek terugkeert.

Als logische opvolger voor Van Boxtel wordt volgens de krant oud-partijleider Thom de Graaf genoemd.

Hooligans teisteren Sittard

Bij ongeregeldheden na de wedstrijd tussen Fortuna Sittard en Roda JC heeft de politie zaterdagavond 29 mensen aangehouden. Uiteindelijk zijn vijftien verdachten van opruiing en openlijke geweldpleging overgebracht naar een politiebureau, meldt de Limburgse politie zondag.

Van de vijftien verdachten zijn er zes dezelfde nacht nog vrijgelaten. De overige negen zitten nog vast voor verder onderzoek.

De Limburgse derby werd gespeeld in Sittard. Roda JC won de wedstrijd met 2-0, waardoor een terugkeer naar de Eredivisie voor de ploeg dichterbij komt. Door de zege komt Roda op gelijke hoogte met koploper NEC, dat een beter doelsaldo heeft. FC Volendam kan zondag ook op vijftien punten komen.

Terroristen vallen het verkeerde schip aan

Een aan Al Qaida gelieerde groep terroristen heeft bij haar allereerste missie een enorme flater geslagen. De haatbaarden wilden een Amerikaans vliegdekschip bezetten maar vielen per abuis een fregat van de Pakistaanse marine aan. Bij de aanval kwamen drie terroristen door loodvergiftiging om het leven terwijl zeven anderen in de boeien werden geslagen. Aan Pakistaanse zijde vielen een tweetal lichtgewonden. De Indiaase tak van Al Qaida was eerder deze maand opgericht.

Via The Telegraph vertelt een bron dat de aanval een grote faalactie was. "Ze hebben geen enkele schade aangericht. Een aantal hebben we al gepakt en misschien volgen er nog meer. Ze waren goed bewapend en hadden de intentie om een schip over te nemen, maar ze werden in de kraag gevat voor ze wat konden doen". Al Qaida had eerder vol trots hun nieuwe groep gepresenteerd om zo te laten zien dat ze nog steeds machtig zijn, ondanks de snelle opkomst van de Islamitische Staat.

Serviërs beuken homo-activist in elkaar

Een Duitse homo-activist is levensgevaarlijk gewond geraakt nadat hij op straat in de Servische hoofdstad Belgrado in elkaar werd geslagen. De 27-jarige man is na een operatie weer aanspreekbaar, maar zijn toestand is nog kritiek. De man was in Belgrado om daar deel te nemen aan een congress voor homoseksuelen. Toen hij later die nacht met twee vrienden over straat liep werden ze aangevallen door een drietal Serviërs. De Duitser liep zwaar hersenletsel op en bloedde hevig. De drie daders zijn gearresteerd.

De Duitse homo-activist heeft inmiddels al een bezoekje gehad van de Servische minister van Volksgezondheid. De Servische minister van Binnenlandse Zaken liet weten dat degrelijk geweld niet onbestraft zal blijven. Over twee weken zal in Belgrado een Gay Pride plaatsvinden. In Servië is deze homo-optocht zeer omstreden. In 2010 liep een Gay Pride uit op ernstige ongeregeldheden met extreem-rechtse Serviërs, die hun ongenoegen over de homoseksuele medemens lieten blijken door vernielingen aan te richten en winkels leeg te roven. In de jaren daarna werd, uit angst voor nieuwe ongeregeldheden, de Gay Pride verboden.

IS onthoofdt Britse gijzelaar

De Britse gijzelaar David Haines is onthoofd door Islamitische Staat. De extremisten hebben zaterdag een video gepubliceerd, meldt terrorismemonitor SITE. IS dreigt een andere Brit als volgende te executeren.

Vorige week dreigde IS om Haines te doden, waarop zijn familie een wanhopige oproep deed aan de terreurbeweging om met de IS-strijders te praten.

Haines is een oud-militair die beveiligingswerk deed voor hulporganisaties. In maart 2013 kwam hij in Syrië in handen van IS. Vlak voor zijn executie verklaart Haines dat hij de Britse premier Cameron volledig verantwoordelijk houdt voor zijn dood.

De afgelopen twee maanden heeft de terreurbeweging al video's verspreid waarop de executies van de Amerikaanse journalisten Steven Sotloff en James Foley te zien zijn.

In de nieuwe video wordt opnieuw een volgend potentieel slachtoffer getoond. Dat is ook ditmaal een Brit, genaamd Alan Henning.

SITE: IS onthoofdt Britse gijzelaar
SITE: IS onthoofdt Britse gijzelaar (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.