FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 29 maart 2024

Rusland start op 1 april nieuwe dienstplichtcampagne

Rusland is volgens de generale staf van plan maandag een nieuwe dienstplichtcampagne voor de militaire dienst te lanceren. “De voorjaarscampagne om soldaten te rekruteren begint op 1 april”, zei vice-admiraal Vladimir Tsimlyansky.

Volgens hem moeten de nieuwe soldaten hun eenjarige diensttijd op het “grondgebied van de Russische Federatie” voltooien – en worden ze niet naar Oekraïne gestuurd. De nieuwe soldaten gaan “de posities van de strijdkrachten in de nieuwe Russische regio’s niet versterken”, zei Tsimlyanski, verwijzend naar de vier in 2022 geannexeerde regio’s Donetsk, Loehansk, Cherson en Zaporizja.

Zimljanski zei niet hoeveel Russen er onder de tweejaarlijkse dienstplicht gaan vallen. Maar het zou kunnen gaan om tienduizenden burgers tussen de 18 en 30 jaar.

Rusland heeft vanaf het najaar van 2022 ongeveer 300.000 reservisten gemobiliseerd vanwege de oorlog in Oekraïne. In het voorjaar van 2023 werden in Rusland ongeveer 147.000 mannen opgeroepen voor de militaire dienstplicht, en tijdens de herfstcampagne sloten zich daar nog eens  130.000 dienstplichtigen bij aan volgens het Russische ministerie van Defensie. 

Darter Littler pakt eerste Premier League-dagzege in Belfast

In de SSE Arena in Belfast is donderdagavond de negende speelavond van de Premier League Darts afgewerkt. Het leverde een nieuwe winnaar op in de lijst met dagwinnaars: Luke Littler was voor het eerst de beste van de dag.

Kwartfinales
We begonnen de avond met weer eens een kleine herhaling van de WK-finale, Luke Humphries tegen Luke Littler, die de eerste zes legs netjes verdeelden. Littler wist 70 voor de wedstrijd niet uit te gooien op 5-4, maar in de beslissende leg pakte hij met een 68-finish wel de winst.

Michael Smith en Michael van Gerwen kwamen het podium op, waarbij Smith lekker begon. Hij liet een kans op een 135-finish echter liggen en daarna nam Van Gerwen het over, waarna de kale sloopkogel het met een heerlijke 150-finish afmaakte: 6-4.

Nathan Aspinall en Gerwyn Price waren de volgenden op het podium en deelden de eerste zes legs, met onder meer een heerlijke 103-finish van Price. The Asp antwoordde met een 127-finish en uiteindelijk was een beslissende leg nodig, waarin Aspinall het af wist te maken: 6-5.

De kwartfinales werden afgesloten door Rob Cross en Peter Wright, die vrij degelijk speelde en een 5-2 voorsprong pakte. De Schot liet een eerste matchdart liggen, maar maakte het daarna alsnog keurig af voor pas zijn tweede zege in de Premier League dit jaar: 6-3.

Halve finales
Littler tegen Van Gerwen begon niet enorm spectaculair, waarbij Littler net iets lekkerder begon en op 4-2 kwam. Met een fraaie 110-finish kwam hij op 5-2v en twee legs later maakte hij het overtuigend af: 6-3.

Aspinall nam het vervolgens op tegen Wright en pakte met een strakke 121-finish een 4-2 voorsprong. Problemen waren er verder niet voor de Engelsman, hoewel de 68-finish om het af te maken nog iets lastiger was dan gedacht: 6-2.

Finale
Littler kreeg Aspinall tegenover zich en zorgde voor een fraai hoogtepunt door na een 136-finish ook 125 uit te gooien voor 3-3. Dat leek het verzet van Aspinall een beetje te breken en met wat moeite op de dubbels maakte Littler het met 6-4 af voor zijn allereerste dagzege in de Premier League.

Stand
Na negen speelavonden staat Humphries nog altijd bovenaan de ranglijst, gevolgd door Littler, Van Gerwen en Aspinall. Smith en Cross maken nog wel kans op de playoffs, voor Price en Wright lijkt het bijzonder lastig te gaan worden.

Long Alliantie waarschuwt voor tekort aan astmamedicijn salbutamol

Er is in Nederland een tekort aan het astmamedicijn salbutamol aerosol. Veel apotheken hebben het inhalatiemiddel voor maximaal twee weken op voorraad, waarschuwt de Long Alliantie Nederland (LAN).

Volgens de vereniging van organisaties die zich met longzorg bezighouden kan dit problemen opleveren voor de meer dan een half miljoen mensen die het medicijn moeten gebruiken. Het middel verwijdt de bronchiën waardoor men makkelijker adem kan halen. Zo’n 85.000 kinderen jonger dan zes jaar gebruiken salbutamol aerosol. Omdat zij te jong zijn voor andere inhalatiemiddelen, worden apothekers geadviseerd door LAN de beschikbare salbutamol te reserveren voor deze groep kinderen. Meer hierover bij Skipr

Leeftijdsgrens voor fatbikes juridisch niet mogelijk

Een leeftijdsgrens invoeren voor het besturen van fatbikes is juridisch voorlopig niet mogelijk. Dat concluderen onderzoekers van Sweco, die in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een rapport schreven. Meer onderzoek naar verkeersongevallen zou daar in de toekomst wel iets aan kunnen veranderen. Zo meldt AT5

In Amsterdam is verkeerswethouder Melanie van der Horst voorstander van zo'n minimumleeftijd. Ze stipte in oktober vorig jaar al aan dat daar juridisch haken en ogen aan zitten. Wel is ze van mening dat fatbikes eigenlijk in een ander segment thuishoren.

Maar ook dat laatste is binnen de huidige wetgeving lastig voor elkaar te krijgen. Volgens de onderzoekers is het op dit moment niet aan te tonen dat de dikkere banden leiden tot onveiliger gedrag op de weg. Daarnaast zouden fabrikanten de maatregelen met een paar kleine aanpassingen makkelijk kunnen omzeilen.

'Minimumleeftijd te beperkend'
Een andere optie, het invoeren van een minimumleeftijd op álle e-bikes, is volgens de onderzoekers te beperkend voor scholieren in Nederland die niet in de randstad wonen. "Deze groep zou dan moeten lijden onder de aanpak van overlast van een kleine groep fatbike-gebruikers", zegt onderzoeker Hans Drolenga.

In het rapport wordt het ministerie geadviseerd om in de toekomst meer data te verzamelen over verkeersongelukken, zodat er beter onderzocht kan worden of er een verband is met bepaalde e-bikes. Als daaruit blijkt dat een fatbike gevaarlijker is, kan die in dat geval alsnog een aparte status krijgen.

Rollerbank
In Amsterdam wordt inmiddels wel gehandhaafd op fatbikes die opgevoerd zijn. In februari introduceerde de politie daar een speciale rollerbank voor. 

Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat presenteert komende dinsdag een zogenoemd 'aanvalsplan': een pakket aan maatregelen dat de overlast van de fatbikes moet beperken.

'Kruisvaarder' tegen game-geweld Joe Lieberman overleden op 82-jarige leeftijd

De voormalige Amerikaanse senator en 'kruisvaarder tegen gewelddadige videogames' Joe Lieberman is op 82-jarige leeftijd overleden. Lieberman wordt gezien als de belangrijkste drijfveer achter de totstandkoming van het ESRB, het Noord-Amerikaanse classificatiesysteem voor computerspellen.

Aan het einde van 1993 en het begin van 1994 werden er, mede op initiatief van Lieberman, gesprekken gevoerd tussen Amerikaanse politici en vertegenwoordigers van gamebedrijven, waaronder Nintendo en Sega. De aanleiding was een grote toename van gewelddadige games en hun vermeende impact op kinderen. Drie titels die structureel genoemd werden als voorbeelden waren Mortal Kombat, Doom en Night Trap.

Lieberman dreigde met regulering van de gameindustrie als ontwikkelstudios en uitgevers zelf geen maatregelen zouden nemen. Als gevolg werd de Entertainment Software Association (ESA) opgericht, waar de grootste game-uitgevers lid van werden. De ESA creëerde vervolgens het classificatiesysteem ESRB, die tot op de dag van vandaag gebruikt wordt. In tegenstelling tot het Europese PEGI dat ook in Nederland gebruikt wordt, is het ESRB niet wettelijk vastgelegd.

Terugkijkend op de aanleiding, waarbij de eerste Mortal Kombat-game van NetherRealm Studios en dan in het bijzonder de beruchte 'Fatalities' de boventoon voerden, lijkt er ten aanzien van de mate van geweld niet veel te zijn veranderd als we kijken naar de meest recente iteratie van de Mortal Kombat-franchise:

Desalniettemin heeft Lieberman er wel voor gezorgd dat uitgevers van computerspellen hun producten nu van een label voorzien zodat ouders voor hun kinderen eventueel kunnen beoordelen of zij de games wel geschikt achten.

Lieberman kreeg destijds vooral veel kritiek op zijn ideeën omdat hij naar verluidt pseudo-wetenschappelijke argumenten aanhaalde om zijn plannen uit te kunnen voeren. En hoewel de American Psychological Association zegt dat gewelddadige games kunnen zorgen voor agressief gedrag, is er nooit wetenschappelijk aangetoond dat er een link is tussen gewelddadige activiteiten zoals 'school shootings' en het spelen van gewelddadige computerspellen.

Lieberman overleed volgens een verklaring van familieleden aan de complicaties van een val.

Dit zijn de PlayStation Plus-titels van april

Sony heeft bekendgemaakt welke titels er in de maand april klaar staan voor PlayStation Plus-abonnees. Het gaat om Immortals of Aveum (PS5), Minecraft Legends (PS4, PS5) en Skul: The Hero Slayer (PS4).

Behalve deze drie games kunnen PS Plus-houders desgewenst ook gebruikmaken van de Overwatch 2 Mega Bundle. Deze bundel bevat voornamelijk skins voor bestaande heroes, zoals de 'beekeeper skin' voor Sigma. Kijk voor alle details van de PS Plus in april op de PlayStation Blog.

IS roept ‘lone wolves’ op om overal aanslagen op Joden en Christenen te plegen

De terroristische militie Islamitische Staat (IS) heeft wereldwijde aanvallen op joden en christenen aangekondigd. In een 40 minuten durende audioboodschap die donderdag werd vrijgegeven, roept IS-woordvoerder Abu Hudhaifah al-Ansari de ‘lone wolves’ van IS op om ‘kruisvaarders (christenen) en joden overal aan te vallen’, vooral tijdens de huidige vastenmaand Ramadan in Europa en de VS, maar ook in het hart van de Joodse staat en in Palestina. Het bericht werd gepubliceerd via het IS-mediaportaal al-Furkan. 

De Afghaanse IS-tak ISPK eiste de verantwoordelijkheid op voor de aanval afgelopen week bij Moskou. Daar werd brand gesticht en het vuur geopend op bezoekers van de concertzaal Crocus City Hall, volgens het Russische Ministerie van Noodsituaties kwamen in totaal 143 mensen om het leven. Volgens berichten raakten ongeveer 200 mensen gewond, waarvan sommigen ernstig. De zoektocht naar vermiste personen in de uitgebrande en deels ingestorte concertzaal is inmiddels gestaakt. 

De Russische Onderzoekscommissie maakte donderdag bekend dat zij opnieuw een verdachte heeft aangehouden in verband met de aanval. Hij was betrokken bij de financiering van de aanval. De onderzoekers zouden de voogdij over hem aanvragen. Volgens officiële informatie waren eerder in totaal elf mensen gearresteerd, onder wie de vier vermoedelijke aanvallers. Acht van hen zitten in hechtenis.

IS herdenkt de uitroeping van het kalifaat
In zijn videoboodschap herinnerde IS-woordvoerder Al-Ansari ook aan de uitroeping van het zogenaamde IS-kalifaat tien jaar geleden. Destijds had de militie de controle over grote delen van het door een burgeroorlog verscheurde Syrië en het aangrenzende Irak. De extremisten hebben nu opnieuw hun territorium verloren. In beide landen zijn echter nog steeds IS-cellen actief.


Opnieuw zware aanvallen Oekraïense elektriciteitscentrales, Polen alert

Net als een week geleden lijkt Rusland een grootscheepse aanval te lanceren op de energie-infrastructuur van Oekraïne. Oekraïne meldt ernstige schade aan verwarmings- en waterkrachtcentrales. In reactie op de luchtaanval bewaakt Polen zijn luchtruim met militaire vliegtuigen.

Volgens Oekraïense rapporten heeft Rusland 's nachts opnieuw delen van de energie-infrastructuur aangevallen. "Verwarmings- en waterkrachtcentrales in centrale en westelijke regio's werden beschadigd," kondigde de netwerkbeheerder Ukrenergo aan op Telegram. Gedurende de nacht klonken er luchtalarmen in het hele land.

De Oekraïense luchtmacht zei vanmorgen dat Moskou 's nachts 99 drones en raketten op Oekraïne had afgevuurd, waarvan er 84 onschadelijk konden worden gemaakt. Minister van Energie German Galushchenko bevestigde aanvallen op elektriciteitsnetten en elektriciteitscentrales in de regio's Dnipropetrovsk, Poltava en Cherkasy. Ze waren het doelwit van drones en raketten, schreef hij op Facebook.

De exploitant van elektriciteitscentrales DTEK verklaarde dat drie thermische centrales waren getroffen. De centrales waren zwaar beschadigd. De reparaties zijn onmiddellijk gestart, aldus het bedrijf op Telegram. De gouverneur van de regio Dnipropetrovsk, Serhiy Lysak, meldde verschillende beschadigde elektriciteitscentrales en één gewonde. In de stad Kamjanske werd een landbouwcoöperatie getroffen, waar vijf mensen gewond raakten.

Poolse vliegtuigen in actie
Volgens het ministerie van Energie waren naast de stroomvoorziening ook de treindiensten verstoord. Het Russische leger had afgelopen vrijdag al een massale aanval uitgevoerd op het elektriciteitsnet en de elektriciteitscentrales in Oekraïne. Als gevolg daarvan werd Oekraïne gedwongen om te stoppen met de export van elektriciteit.

Het Poolse leger heeft nu aangekondigd dat het militaire vliegtuigen heeft gelanceerd om het Poolse luchtruim te bewaken met het oog op de Russische beschietingen van het buurland. "Poolse en geallieerde vliegtuigen opereren in het Poolse luchtruim," verklaarde het leger vanmorgen op Platform X.

Rusland valt Oekraïne regelmatig 's nachts aan. In de afgelopen weken heeft Moskou zijn luchtaanvallen opgevoerd als vergelding voor Oekraïense bombardementen op Russische grensregio's en gericht op belangrijke infrastructuur zoals elektriciteitscentrales.

Man aangehouden na steken hond en baas met mes

Een uit de hand gelopen woordenwisseling tussen twee hondeneigenaren op de Treurenburgstraat mondde donderdagavond uit in een steekpartij. Daarbij raakten een man en zijn hond gewond. De verdachte, een 43-jarige Eindhovenaar, werd thuis aangehouden en zit vast.

De mannen troffen elkaar bij het uitlaten van hun honden en al snel ontstond een woordenwisseling. Op enig moment begonnen beide honden met elkaar te vechten. Het latere slachtoffer probeerde de honden uit elkaar te halen en ook de verdachte mengde zich in het conflict. Daarbij werd het slachtoffer gestoken, toen die zijn dier wilde beschermen en ook zijn hond werd geraakt. Uiteindelijk lukte het om beide dieren uit elkaar te halen. Een buurtbewoner had inmiddels de politie gebeld, die al snel ter plaatse was. Het slachtoffer alarmeerde ook zelf de hulpdiensten. Op basis van het eerste onderzoek, wisten agenten het vermoedelijke woonadres van de verdachte te achterhalen. Zij troffen hem thuis aan, waar hij werd aangehouden. Het waarschijnlijk gebruikte mes is in beslag genomen.

Het slachtoffer, een 42-jarige man uit Eindhoven, werd voor behandeling aan de steekwond overgebracht naar een ziekenhuis en deed aangifte. Zijn hond werd naar een dierenkliniek vervoerd en is daar geopereerd. De verdachte is ingesloten voor nader verhoor.

Kerkelijke gezindten langs de meetlat, 1849-2022

Aan de volkstellingen ontlenen we de basisgegevens voor de beschrijving van een land. Daar staat ook in wat mensen geloofden. Met de cijfers uit de volkstellingen is dan ook een goed beeld te schetsen van bijna twee eeuwen kerkelijke geschiedenis. Die cijfers tonen enkele markante ontwikkelingen: een steeds grotere diversiteit aan kerkelijke richtingen, een omvangrijke ontkerkelijking die hervormden aanvankelijk veel harder trof dan katholieken en het opkomen van kleinere geloofsgroepen, waaronder moslims.

In de volkstellingsformulieren stonden vragen die inzicht moesten geven in de samenstelling van de bevolking (mannen en vrouwen naar leeftijd, huwelijksstaat en weduwschap), sanitaire situatie (één dan wel meerdere gezinnen in een woning) en het geloof. De antwoorden op deze vragen vormen de basisgegevens voor de demografie. De volkstellingen vormden tot 1971 de ultieme bron voor de beschrijving van de kwantitatieve geschiedenis van kerkelijke gezindten. Wat we sindsdien weten over aantallen gelovigen, kerkelijkheid en kerkgang, is ontleend aan steekproefonderzoek.

Kerkelijke gezindten
Het overzicht van de stand van de kerkelijke gezindten stond al in de oudste edities van de volkstelling, die van 1830 en 1840. In de samenvattende tabellen stonden alleen de hoofdrichtingen: protestanten, rooms-katholieken, Israëlieten (joden) en de 'niet genoemde gezindten' (in 1830 exclusief Limburg1)). Vanaf de volkstelling van 1849 komen ook de kleinere gezindten in de tabellen. Uit deze telling bleek dat 56 procent van de bevolking protestant was en 38 procent katholiek. De overige gezindten (vooral Luthersen, doopsgezinden en Nederduitse en Portugese Israëlieten) telden op tot iets meer dan 6 procent. Onder deze groep zijn ook 40,3 duizend christelijk afgescheidenen, 1,3 procent van de bevolking. Het waren mensen die vanaf 1834 zijn uitgetreden uit de Nederlands hervormde kerk, die zij te modern en te liberaal vonden. Het is de eerste scheur in het hervormde bolwerk. Hun aantal is blijven groeien. In 1859 waren het er 65,7 duizend (2,0 procent), in 1869 107,1 duizend (3,0 procent) en in 1889 189,2 duizend (4,2 procent). Bij de volkstelling van 1889 bleek dat de hervormde kerk nog eens 181 duizend kerkleden (4 procent) had verloren bij de kerkscheuring, de zogenaamde Doleantie.

Uittreding en nieuwvorming
De kerkvoorkeuren zijn in de loop van de negentiende eeuw flink gaan bewegen. Dat leidde tot de stichting van nieuwe kerken, maar ook tot kerkverlating. ‘Geen gezindte’ werd een rubriek in de volkstelling die steeds vaker werd ingevuld. Die beweging van uittreding en nieuwvorming bleef een kenmerk van de kerkelijke ontwikkeling in ons land. Na geschillen over theologische kwesties schorste de synode van de gereformeerde kerken in 1926 en 1944 plaatselijke predikanten. Deze dissidenten stichtten vervolgens nieuwe kerken: de Gereformeerde Kerk in Hersteld Verband (1926) en de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt, 1944). De kerkvoorkeuren werden diverser, binnen de hoofdstromingen, maar ook daarbuiten. Gezindten die zich in de loop van de negentiende eeuw presenteerden in de volkstellingstabellen zijn bijvoorbeeld de Islamieten (1879), adventisten (eerste opgave in 1899), Jehova’s getuigen en het Leger des Heils (1899). Van latere datum zijn de Pinkstergroepen (1920) en humanisten2) (1947).

Snelle ontkerkelijking
Ontkerkelijking was de tweede grote ontwikkeling binnen de negentiende- en twintigste-eeuwse kerkgeschiedenis. Sinds de eerste onkerkelijken zich in 1879 in de volkstelling lieten zien, is hun aantal razendsnel toegenomen. In 1879 waren het er twaalfduizend, 0,3 procent van de bevolking. Tien jaar later zijn het er 66 duizend (1,5 procent), in 1930 al meer dan een miljoen (14 procent), in 1971 meer dan 3 miljoen (23 procent). Daarna is het groeitempo nog omhoog gegaan. Het aandeel mensen dat zich onkerkelijk noemt, nam toe tot 41 procent in 1999 en tot 57 procent in 2022. Het betekent dat inmiddels nog maar vier op de tien mensen zich rekenen tot een kerkgenootschap.

Veel onkerkelijken in het noorden
De historische spreiding van onkerkelijken over ons land is markant. Relatief hoog was lange tijd de onkerkelijkheid in de drie noordelijke provincies en Noord-Holland, relatief laag was het in Noord-Brabant en Limburg. Het patroon is eigenlijk al in 1889 ontstaan en is elke tien jaar bij een volkstelling bevestigd. In het genoemde jaar was een clustering van onkerkelijken waar te nemen in de Zaanstreek, Friesland en Groningen. In deze provincies lagen de elf gemeenten met de hoogste percentages onkerkelijken (10 procent of meer). Het waren arbeidersbolwerken. In Friesland was Schoterland (het huidige Heerenveen) zo’n centrum, met een onkerkelijkheidspercentage van 20,5. Het was het district waar de voormalige lutherse predikant Domela Nieuwenhuis in 1888 was verkozen tot Kamerlid voor de Sociaal-Democratische Bond. De ontkerkelijking trof tot 1971 vooral de hervormde kerk, in mindere mate de kleinere gezindten. Het aantal katholieken was dat jaar met 40 procent zelfs groter dan in 1849 (38 procent). Het percentage hervormden was meer dan gehalveerd. Nadien heeft ook de Katholieke Kerk veel aanhang verloren, terwijl de afname van het aantal hervormden doorzette. In de periode 2008–2022 kreeg de ontkerkelijking in Noord-Brabant en Limburg veel vaart.

Katholieke emancipatie
Bij de volkstelling van 1960 bleek dat de katholieken de protestanten in omvang voorbij waren gegaan. Het katholieke aandeel onder de bevolking was in de decennia daarvoor alleen maar toegenomen, tot 40 procent in 1960. Dat van de protestanten was alleen maar teruggelopen, tot 37 procent. Die groei van het katholieke aandeel onder de bevolking ging vergezeld van een gelijktijdige opleidingsemancipatie: ook het aandeel katholieken onder de hoogopgeleiden was sinds 1930 relatief hard gegroeid.

Gastarbeiders
Het percentage van de bevolking dat behoorde tot de kleinere gezindten is tussen 1971 en 2022 sterk gegroeid, van 2 procent (1971) naar 12 procent (2022) waaronder de komst van grote aantallen migranten. Van de 12 procent andere gezindten in 2022 is ongeveer de helft islamiet. De islam werd voor het eerst als gezindte geregistreerd in 1879. 49 personen meest immigranten, in overgrote meerderheid vrouwen uit Nederlands-Indië. Na de Tweede Wereldoorlog nam het aantal moslims sterk toe: in de jaren vijftig door immigratie uit Indonesië, na 1960 door grote groepen met een Turkse en Marokkaanse achtergrond die hier jaarlijks met vele duizenden als zogeheten gastarbeiders naartoe kwamen. Hun aantal groeide snel tot 625 duizend3) in 1995. In 2007/2008 is het aantal moslims berekend op 825 duizend, zo’n 6 procent van de bevolking. Deze omvang heeft hun aantal tot vandaag steeds gehad.

FOK! Wat een weer: regen, later steeds droger

winterbanner

Goede morgen!

Vanochtend is het eerst bewolkt en zijn er perioden met regen. In de loop van de ochtend wordt het van het zuidwesten uit op steeds meer plaatsen droog en gaat de zon geregeld schijnen. De wind komt uit een zuidelijke richting en wordt matig. Langs de noordkust is de wind eerst nog krachtig, windkracht 6.

Vanmiddag zijn er zonnige perioden. Wel kan er, vooral het westen, een enkele bui ontstaan. De maximumtemperatuur wordt 14°C. De zuidelijke wind is matig, langs de noordwestkust vrij krachtig.

Vanavond valt er plaatselijk een bui en zijn er eerst veel opklaringen. Later neemt in het zuidoosten de bewolking toe. De matige wind komt uit het zuiden.

Komende nacht valt er af en toe regen. De minimumtemperatuur ligt rond 8°C. Eerst waait het overwegend matig uit het zuiden, later is er weinig wind.

Tot morgen!

                   

Na regen komt... (Foto: Anouk)
Na regen komt... (Foto: Anouk)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

'We blijven de klok verzetten zolang EU-landen geen beslissing nemen'

Komend weekend wordt de klok verzet. Daarmee komt ook de halfjaarlijkse discussie op gang of de zomer- of wintertijd niet afgeschaft moet worden.

Vaak wordt er naar Brussel gewezen om deze kwestie aan te pakken. Maar in werkelijkheid ligt de bal bij Nederland en de andere EU-landen.

Europese regels
In de jaren tachtig van de vorige eeuw is in de EU de afspraak gemaakt om de klok in alle lidstaten op hetzelfde moment te verzetten: in het laatste weekend van maart en het laatste weekend van oktober. Hiermee werd iets wat we al deden in de wet verankerd. Nederland had namelijk de zomertijd in 1977 al ingevoerd om aan te sluiten bij de buurlanden.

Er kwamen echter meerdere klachten van burgers bij het Europees Parlement en diverse lidstaten vanwege problemen zoals slapeloosheid. De Europese Commissie heeft daarom in 2018 een online raadpleging gehouden over dit onderwerp onder Europeanen. Er kwamen 4,5 miljoen reacties, waarvan 84 procent wilde stoppen met het verzetten van de klok.

Om die reden is er in september 2018 een wetsvoorstel gedaan om de klok niet meer te verzetten. De EU-landen mogen volgens het voorstel zelf bepalen of ze zomer- of wintertijd willen hanteren. Ze moeten dit alleen wel tijdig laten weten aan de Europese Commissie en de andere lidstaten, om bijvoorbeeld problemen in de transportsector te voorkomen.

En nu?
Voordat een Europees wetsvoorstel van kracht wordt, moet het eerst worden goedgekeurd door het Europarlement en de EU-lidstaten. In maart 2019 ging het Europarlement al akkoord. De lidstaten zijn er echter nog niet in geslaagd om overeenstemming te bereiken en laten het voorstel voorlopig op de plank liggen. Het is aan de nationale ministers om de discussie weer te hervatten. Tot die tijd verandert er niets, behalve twee keer per jaar de klok.

Sam Bankman-Fried veroordeeld tot 25 jaar cel wegens cryptofraude

Sam Bankman-Fried, oprichter van de inmiddels failliete cryptocurrency-exchange FTX, werd donderdag veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf wegens het verduisteren van 8 miljard dollar van zijn klanten.

De rechter verwierp de bewering van Bankman-Fried dat FTX-klanten niet echt geld hadden verloren. De 32-jarige werd op 2 november schuldig bevonden aan zeven gevallen van fraude die voortkwamen uit de ineenstorting van FTX in 2022, in wat aanklagers een van de grootste financiële fraudes in de Amerikaanse geschiedenis hebben genoemd.

Pro-Russische propagandisten betaalden Europese politici, ook Nederlandse

Vanuit "Voice of Europe" in Praag is er stelselmatig pro-Russische propaganda verspreid. Daarnaast hebben medewerkers van het nieuwsportaal contacten met politici in heel Europa onderhouden. Het portaal was ook actief op sociale media en beschikbaar in meerdere talen. Het doel: Oekraïne in diskrediet brengen en de Europese verkiezingen beïnvloeden. Dat heeft de Tsjechische geheime dienst BIS onthuld.

De Tsjechische regering heeft vervolgens de exploitanten van de website ‘Voice of Europe’ op haar sanctielijst tegen Rusland gezet, aldus premier Petr Fiala. “We hebben besloten in te grijpen in een pro-Russisch netwerk dat heeft geprobeerd vanaf ons grondgebied te opereren, met ernstige gevolgen voor de veiligheid van Tsjechië en de Europese Unie.”

Het Tsjechische dagblad 'Denik N' meldt dat 'Voice of Europe' verklaringen heeft gepubliceerd van politici waarin de EU wordt opgeroepen de hulp aan Oekraïne stop te zetten. De nieuwssite betaalde hiervoor enkele politici met Russisch geld – volgens Tsjechisch onderzoek dekte dit in sommige gevallen ook de kosten voor de Europese verkiezingscampagne. Politici uit zes landen zouden betalingen hebben ontvangen: België, Frankrijk, Hongarije, Nederland, Polen en Duitsland. Namen zijn bekend bij de Tsjechische geheime dienst en zouden ook met de andere geheime diensten gedeeld zijn. Verwacht wordt dat de namen komende week openbaar zullen worden gemaakt. 

In de Tweede Kamer is geschokt gereageerd op dit nieuws, en heeft minister Hugo de Jonge (BZK) meteen om opheldering gevraagd. Dinsdag volgt bovendien een kamerdebat over de berichtgeving.

'Voice of Europe' is niet meer bereikbaar sinds Tsjechië woensdag bekendmaakte het Russische propagandanetwerk achter de site te hebben opgerold.

Random Pics van de Dag #1231

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Vijf minderjarige verdachten veroordeeld voor geweldsincidenten Den Haag

De rechtbank Den Haag heeft vijf verdachten (destijds tussen de 13 en 17 jaar oud) veroordeeld voor hun aandeel in een aantal geweldsincidenten in Den Haag Zuidwest. De incidenten vonden plaats tussen 22 december 2022 en 27 december 2022. De verdachten hebben celstraffen opgelegd gekregen waarvan een deel voorwaardelijk, variërend van 72 dagen tot 180 dagen. Ook hebben ze allen daarnaast taakstraffen opgelegd gekregen variërend van 40 uur tot 150 uur.

Geweldsincidenten
Het gaat om onder meer drie samenhangende geweldsincidenten. Het eerste incident was op 22 december 2022 toen in een tram een vechtpartij ontstond waarbij een van de 15-jarige verdachten een jongen in zijn arm stak. Op 27 december 2022 lokte een andere 15-jarige verdachte als wraakactie de 13-jarige verdachte naar een schoolplein. Daar stond hij hem samen met een vriend op te wachten. Kort nadat de 13-jarige arriveerde, renden andere jongens op hem af. De 13-jarige is meerdere malen geschopt en geslagen tegen zijn hoofd en lichaam.

Dezelfde avond wilde de 13-jarige verdachte de jongens terugpakken voor wat ze hem hadden aangedaan. Samen met de 15-jarige verdachte die betrokken was bij het tramincident, zijn ze bewapend met messen naar de supermarkt gegaan waar een aantal jongens van de vechtpartij op het schoolplein waren. In de supermarkt was ook de 17-jarige verdachte aanwezig. De 13-, 15- en 17-jarige verdachte dreven een van de aanwezige jongens in een hoek en vielen hem aan met messen en een fietsketting. Het slachtoffer werd gestoken in zijn rug en been en tegen zijn hoofd en lichaam geslagen met de fietsketting. Het slachtoffer had een levensbedreigende bloeding in zijn rechterlong. Dat het slachtoffer niet is komen te overlijden, is te danken geweest aan het kordate ingrijpen van een supermarktmedewerker.

Oordeel rechtbank
In deze zaak staan twee verdachten (beiden 15 jaar) terecht voor het incident op het schoolplein. De andere drie verdachten (13, 15 en 17 jaar) staan terecht voor het incident in de supermarkt, van wie de 15-jarige ook terechtstaat voor het incident in de tram.

De rechtbank oordeelt dat de twee 15-jarige verdachten zich schuldig hebben gemaakt aan openlijke geweldpleging in vereniging door de 13-jarige verdachte op klaarlichte dag aan te vallen op het schoolplein. Deze gebeurtenis heeft voor grote gevoelens van onveiligheid gezorgd, voor de wijkbewoners en mensen daarbuiten. Daarnaast hebben de twee verdachten zich schuldig gemaakt aan andere strafbare feiten. Zo heeft de ene 15-jarige verdachte na de vechtpartij op het schoolplein de 13-jarige medeverdachte bedreigd via Snapchat en een ruit in diens woning vernield. Hij krijgt jeugddetentie van 72 dagen opgelegd waarvan 30 dagen voorwaardelijk en een taakstraf van 40 uur. De andere 15-jarige heeft op nieuwjaarsdag brand gesticht in een school door een vuurwerkbom naar binnen te gooien. Ook heeft hij vuurwerk richting twee agenten afgestoken, maakte hij zich schuldig aan diefstal van ijs en heeft hij toen hij 12 jaar oud was politicus Geert Wilders bedreigd via sociale media. Hij krijgt jeugddetentie van 160 dagen opgelegd waarvan 90 dagen voorwaardelijk en een leerstraf van 40 uur.

In de zaken tegen de 13-, 15- en 17-jarige verdachten oordeelt de rechtbank dat zij zich schuldig hebben gemaakt aan het medeplegen van poging tot doodslag en openlijke geweldpleging door het slachtoffer in de supermarkt neer te steken. Het slachtoffer liep daarbij levensbedreigende wonden op en had kunnen overlijden. Het slachtoffer zal door de littekens blijvend herinnerd worden aan de afschuwelijke gebeurtenissen. De 13-jarige verdachte krijgt jeugddetentie van 180 dagen opgelegd waarvan 109 dagen voorwaardelijk en een werkstraf van 100 uur. De 17-jarige verdachte krijgt jeugddetentie opgelegd van 180 dagen, waarvan 110 dagen voorwaardelijk, en een taakstraf van 150 uur. De 15-jarige wordt daarnaast veroordeeld voor het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel door het in een tram een slachtoffer in zijn arm te steken. Als gevolg daarvan is het gevoel in drie vingers weggevallen. Hij krijgt jeugddetentie opgelegd van 180 dagen, waarvan 110 dagen voorwaardelijk, een werkstraf van 100 uur en een leerstraf van 50 uur. Ook moet hij het slachtoffer van het incident in de tram een schadevergoeding van 10.000 euro betalen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1258
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.