FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 26 januari 2014

Duizenden protesteren in Parijs tegen Hollande

Zo'n zeventienduizend mensen zijn zondag in Parijs de straat opgegaan om te protesteren tegen president François Hollande. Het protest was gericht tegen het economische beleid van Hollande en zijn regering. Over de persoonlijke beslommeringen van de president, die de afgelopen weken groot nieuws waren, werd met geen woord gerept.

'De Fransen zijn boos', stond op de spandoeken die sommige betogers meedroegen. De demonstranten zijn ontevreden over de kwakkelende Franse economie, de hoge werkloosheid en de belastingdruk. "Ze pakken ons vandaag de dag van alle kanten geld af", zei een van de betogers. "Er komen constant nieuwe belastingen bij. Het zit ons tot hier!"

Hollande was de afgelopen tijd vooral in het nieuws omdat hij er een affaire op na zou houden met actrice Julie Gayet. Zaterdag werd bekend dat Hollandes relatie met journaliste Valerie Trierweiler voorbij is. De twee waren zeven jaar bij elkaar.

Wietmanifest burgemeesters 'niet partijpolitiek'

Het manifest waarin zeker 23 burgemeesters pleiten voor het landelijk reguleren van wietteelt gaat dwars door alle politieke partijen heen. Dat zegt initiatiefnemer en burgemeester van Heerlen Paul Depla (PvdA) zondagavond in KRO Brandpunt. "Het gaat niet om partijpolitiek, het gaat om een oplossing voor de grote problemen waar wij als burgemeesters mee geconfronteerd worden."

De 23 deelnemende burgemeesters ondertekenen het manifest met de titel Joint Regulation op vrijdag 31 januari in Utrecht, op een bestuurlijke bijeenkomst over de regulering van cannabisteelt. Onder hen de burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Maastricht, Eindhoven en Tilburg. Nog eens negen andere burgemeesters overwegen het manifest te ondertekenen.

"Het is schandalig dat wij als bestuurders criminele netwerken de vrije ruimte geven en burgers in gevaar laten brengen", zegt Depla in het programma. "Dat moet echt stoppen". Het huidige beleid is onacceptabel omdat de volksgezondheid, leefbaarheid en veiligheid op het spel staan, zo staat in het manifest.

Het repressieve beleid van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) biedt geen antwoord op de problemen waar wij al jarenlang mee worden geconfronteerd, aldus de burgemeesters. "Op dit moment wordt 77 procent van de vervolgingscapaciteit ingezet op drugsgerelateerde zaken. Dat is ongekend veel; andere belangrijke zaken kunnen daardoor slechts beperkt worden opgepakt."

Mocht gereguleerde wietteelt op korte termijn niet haalbaar zijn, dan stellen ze voor 'op lokale schaal te starten met gereguleerde wietteelt'. Opsteltens argument dat internationale verdragen gereguleerde wietteelt niet zouden toestaan, wordt door deskundigen in het manifest van tafel geveegd.

Nederland telt naar schatting 450 duizend cannabisgebruikers en dertigduizend wietkwekerijen. Voor de illegale plantages wordt jaarlijks voor 180 miljoen euro aan stroom afgetapt. De kwekerijen zouden een kwart van de branden in de binnensteden veroorzaken.

De burgemeesters roepen Opstelten op zijn 'halfslachtige' softdrugsbeleid te staken en samen met hen een nieuwe weg weg in te slaan. De bestuurders krijgen steun van PvdA-kamerlid Marith Rebel. "Opstelten moet nu eens inhoudelijk reageren, hij doet geen recht aan de zorgen van de burgemeesters."

Overigens gaat een groot deel van de in Nederland geproduceerde marihuana naar het buitenland. Ook als de teelt wordt gereguleerd en coffeeshops zich legaal kunnen bevoorraden, betekent dat niet dat er een einde komt aan de illegale wietplantages.

[PD] Barcelona wint, rentree Afellay

FC Barcelona heeft zondag de zeventiende overwinning van het seizoen geboekt in de Primera Division. Málaga werd in Camp Nou met 3-0 verslagen. Ibrahim Afellay maakte vlak voor tijd zijn rentree bij de thuisploeg na een slepende dijbeenblessure. De Nederlander, die vorig seizoen werd verhuurd aan Schalke 04, speelde sinds 12 mei 2012 geen wedstrijd meer in het shirt van FC Barcelona.

Met de overwinning kwam voor Barcelona een einde aan een onrustige week. Donderdag trad Sandro Rosell af als voorzitter van de club omdat de Spaanse justitie een onderzoek tegen hem is begonnen vanwege mogelijk gesjoemel bij de transfer van Neymar. Opvolger Josep Maria Bartomeu nam na de eenvoudige zege op Malaga de felicitaties in ontvangst.

Gerard Piqué zette Barcelona vijf minuten voor rust op voorsprong. In de tweede helft zorgden Pedro Rodriguez (55e) en Alexis Sánchez (61e) voor de beslissing. Afellay kwam vier minuten voor tijd als vervanger van Sánchez in het veld.

Atlético Madrid houdt voorlopig gelijke tred met Barcelona. De stadsderby uit tegen Rayo Vallecano werd door Atlético met 4-2 gewonnen. Diego Costa maakte al zijn twintigste competitiegoal van het seizoen. Ook zijn ploeggenoten David Villa en Arda Turan (2x) waren trefzeker.

Barcelona en Atletico gaan met 54 punten uit 21 duels samen aan de leiding. De Catalanen hebben een iets beter doelsaldo. Real Madrid is met een achterstand van slechts één punt ook nog lang niet uitgeteld.

VS pakt Rus op om 'massavernietigingswapen'

Een 19-jarige Rus is in de Verenigde Staten gearresteerd wegens bezit van een massavernietingswapen. Vladislav Miftakhov had een zelfgemaakte bom en materialen om die in elkaar te zetten, meldde CNN zondag op gezag van de politie in de stad Altoona (Pennsylvania).

De Rus zou in eerste instantie hebben gezegd dat hij van plan was "dingen op te blazen", maar later zou hij daarop teruggekomen zijn. Toen liet hij weten dat hij de explosieven alleen had willen laten ontploffen in een veld en niets wilde opblazen. Miftakhov had de spullen op internet gekocht.

Volgens een buurman is de Rus het vreemdste figuur die hij ooit heeft ontmoet. Hij zei dat de Rus onlangs drie kleine zelfgemaakte bommen had laten ontploffen buiten het appartementencomplex. Daardoor waren er enkele kleine kraters ontstaan.

Miftakhov moet op 5 februari voor de rechter verschijnen.

Quintana wint Ronde van San Luis

Nairo Quintana is uitstekend aan het nieuwe wielerseizoen begonnen. De Colombiaanse wielrenner van Movistar stelde zondag de eindzege in de Ronde van San Luis veilig door in de slotetappe keurig in het peloton te finishen. De 148 kilometer lange zevende rit van San Luis naar Terrazas del Portezuelo werd gewonnen door de Italiaan Sacha Modolo.

Quintana greep donderdag de macht in de Argentijnse rittenkoers met een overwinning op de top van de Alto del Amago. De bergkoning van de afgelopen Tour de France wist na zijn derde plaats in de koninginnenrit van zaterdag al dat de eindzege hem nauwelijks meer kon ontgaan.

Modolo bleef in de laatste etappe in de sprint de Slowaak Peter Sagan en de Argentijn Maximiliano Richeze voor. In het klassement eindigt de Amerikaan Phillip Gaimon op 43 seconden als tweede. Marc de Maar sluit de koers af op de zevende plaats.

Klaassen: "Tegenstander wordt snel moe"

Ajax staat na zondag alleen aan kop in de Eredivisie. Davy Klaassen zag dat de koploper moeite had met Go Ahead Eagles, maar hij hield vertrouwen in een zege.

Invaller Lasse Schöne bepaalde de eindstand een kwartier voor tijd op 0-1. Klaassen vond dat Ajax eerder het verschil moest maken. "We begonnen heel goed en moeten gelijk twee of drie keer scoren. Gelukkig zaten zij er na een uur doorheen en dacht ik: dit komt nog wel goed", zegt Klaassen tegen NUsport.

"Ook nu gaven we een paar kansen weg, maar we hadden wel de overhand. We winnen liever met 5-0, maar dat gaat niet altijd. Met ons spel wordt de tegenstander sneller moe", aldus de middenvelder van Ajax. "Dan gaan we in het laatste halfuur kansen krijgen. We hebben ook het voordeel dat we veel wedstrijden spelen."

Klaassen kreeg nog een gele kaart van scheidsrechter Reinold Wiedemeijer voor een vermeende schwalbe. Die was volgens de Ajacied niet terecht. "We kruisten elkaar en ik ging zeker niet zomaar liggen. De scheids zou het terug gaan kijken op Studio Sport", vertelt Klaassen lachend.

Ajax profiteerde in Deventer van het puntenverlies van concurrent Vitesse tegen NEC (1-1). Het verschil is twee punten. "Het is wel lekker dat we bovenaan staan. Het scheelt twee punten, maar we zijn nog nergens. De focus moet hetzelfde blijven als de laatste paar jaar. Als we nu zelf alles winnen, zijn we kampioen. Het heeft weinig nut om naar anderen te kijken."

[PD] Atlético ruim langs stadgenoot Vallecano

Atlético Madrid heeft uitstekende zaken gedaan bij Rayo Vallecano. In Vallecas, Zuidoost-Madrid, werd het 2-4 voor Los Rojiblancos. De ploeg liet vorige week na om te profiteren van puntenverlies van FC Barcelona.

De formatie van Diego Simeone bleef na een gelijkspel tegen Sevilla, net als Barça, op 51 punten staan. Real Madrid kwam eerder dit weekend langszij na een overwinning op Granada.

De stadgenoot hoopte de koppositie van Real over te nemen via een overwinning in Vallecas. De 'kleine' derby van Madrid eindigde in een ruime zege voor de bezoekers. Na acht minuten schoot David Villa Atlético aan de leiding. Op aangeven van Diego Costa schoot hij de bal met binnenkant voet in de kruising.

Vallecano hoopte via een strafschop terug te komen in de wedstrijd. De penalty van Jonathan Viera bleek een prooi voor Atlético-goalie Thibaut Courtois. Atlético schoot wel met scherp. Na een half uur spelen was Arda Turan het eindstation van een mooie aanval. Costa vond José Sosa, die Turan vrij zag staan. De Turk schoot van dichtbij raak.

Viera maakte zijn misser nog goed, maar na de tweede goal van Turan ging Atlético alsnog met een voorsprong van twee goals de rust in. Costa tilde de stand een kwartier voor tijd naar 1-4. Dat bleek niet de eindstand. Het laatste doelpunt kwam op naam van Joaquin Larrivey, die Courtois met een kopbal klopte (2-4).

Galatasaray en Sneijder lopen averij op

Galatasaray heeft zich zondag verslikt in middenmoter Gaziantepspor. Na een gelijkspel (0-0) kan koploper Fenerbahçe uitlopen naar een voorsprong van tien punten.

Trainer Roberto Mancini deed een beroep op Wesley Sneijder, die de gehele wedstrijd meedeed. Burak Yılmaz ontbrak vanwege een schorsing. De spits kreeg woensdag rood in de bekerwedstrijd tegen Elazigspor.

In aanvallend opzicht rekende Mancini tegen Gaziantepspor op de oprispingen van Sneijder en Didier Drogba. De Ivoriaan was met een vrije trap en een kopbal gevaarlijk. De beste kans kwam echter op naam van Felipe Melo. De middenvelder zag zijn kanonskogel gekeerd worden door keeper Zdryunas Karcemarskas.

Nadat ook Semih Kaya zijn schot geen doel zag treffen, daalde het niveau bij Galatasaray in de tweede helft.
Na rust kwam Gaziantepspor ook gevaarlijker opzetten in eigen huis. Kort na de pauze kwam Nordin Amrabat binnen de lijnen voor Cim Bom.

De gasten worstelden steeds meer met de tegenstander en zichzelf. Gaziantepspor mocht nog even hopen op meer, maar Semih maakte een gevaarlijke counter onschadelijk. Het bleef daardoor bij 0-0. Fenerbahçe en Dirk Kuijt kunnen maandag tegen Konyaspor het gat met Galatasaray vergroten tot tien punten.

FOK!film op het IFFR: Na regen komt zonneschijn

Als je van plan bent vier films op één festivaldag te gaan zien, verwacht je dat daar toch wel minimaal één goede tussen zit. Of op zijn minst een film ‘waar je iets mee hebt’ of ‘die je iets doet’. Als zelfs dat niet het geval is, dan pak je er toch gewoon een vijfde bij, zelfs al is het tegen beter weten in. Gelukkig heb je daarna nog een dag om de schade te herstellen en de zon tijdens dit vieze weer toch enigszins te laten schijnen.

Grote brand in pand met rieten dak Schoorl

De brandweer heeft groot ingezet voor een brand in een pand met een rieten dak in Schoorl. Het gaat volgens een woordvoerster van de Veiligheidsregio om een stolpboerderij en de brand woedt in het bedrijfspand naast de woning aan de Duinweg in de kustplaats. Er is groot alarm geslagen, omdat er nog meer panden met rieten daken in de buurt staan. Een buurpand wordt door het vuur bedreigd, aldus de Veiligheidsregio.

Omwonenden moeten uit voorzorg ramen en deuren gesloten houden.

Huisbaas wil lesbiennes uit woning schoppen

Een huisbaas in Amsterdam is van mening dat zijn huurder er een potje van maakt. De vrouw deelt namelijk de zolderkamer met een andere vrouw als gezamenlijke slaapplaats. Volgens de verhuurder is dit niet in overeenstemming met het huurcontract.

In de huurovereenkomst staat namelijk vermeld dat de kamer niet mag worden gebruikt om niet-gezinsleden in te laten wonen. De regeltjesneuker was dan ook van plan de dames op straat te zetten.

Maar… pech voor de huisjesmelker. Afgelopen week heeft namelijk een kantonrechter zich in de kwestie verdiept en kwam tot de conclusie dat kan worden aangenomen dat de vrouwen een amoureuze relatie met elkaar hebben. In dat geval staat het samenwonen gelijk aan leven in gezinsverband.

Janssen: "We zijn op de goede weg"

N.E.C. Nijmegen pakt zondag een punt in de derby tegen Vitesse (1-1). Coach Anton Janssen toonde zich tevreden met een punt in de GelreDome. Janssen vond dat er nog meer in zat voor N.E.C.. De Nijmegenaren zakken ondanks het gelijkspel bij de nummer twee van de Eredivisie naar de laatste plaats.

N.E.C. heeft net als nummer zeventien RKC Waalwijk negentien punten uit twintig duels. Michael Higdon schoot de laagvlieger naast Vitesse nadat Dan Mori de score opende voor de thuisploeg. "Met name in de tweede helft hebben we het goed gedaan", zegt Janssen tegenover FOX Sports. "We hebben met veel overtuiging en bezieling gespeeld. En uiteindelijk leidde dat tot de 1-1."

"Als je kijkt naar de kansen en mogelijkheden had er meer ingezeten, maar we kunnen heel goed leven met een gelijkspel. We hadden weliswaar niet het initiatief, maar hebben wel heel veel kansen gecreëerd. Als we iets secuurder waren geweest hadden we meer doelpunten kunnen maken."

Janssen ziet progressie in de tweede seizoenshelft. N.E.C. won vorige week van ADO Den Haag. "Het resultaat bewijst dat we op de goede weg zijn. Dat hebben we drie keer laten zien in amper een week tijd. We zijn er nog lang niet. We treffen de komende weken Go Ahead Eagles en NAC in eigen huis. In die wedstrijden willen wij heel graag afstand nemen van de onderste plaatsen", besluit de coach.

 

Handballers Frankrijk pakken Europese titel

De handballers van Frankrijk zijn zondag Europees kampioen geworden. In de finale in Herning werd gastland en titelverdediger Denemarken met 41-32 verslagen. Frankrijk won het EK, dat eens in de twee jaar wordt gehouden, eerder in 2006 en 2010. Denemarken pakte de titel in 2008 en 2012.

Frankrijk stond halverwege met 23-16 voor en liep na rust nog wat verder weg. Michaël Guigou werd met tien doelpunten topscorer bij de regerend olympisch kampioen. Zijn landgenoot Luka Karabatic werd verkozen tot beste speler van het toernooi. Namens Denemarken was Mikkel Hansen met negen treffers het productiefst.

Spanje sloot het EK af op de derde plaats. Kroatië ging in de wedstrijd om het brons met 29-28 voor de bijl.

[video] Ex-beroepsmilitair traint jihadisten

Een Nederlandse oud-beroepsmilitair die al langer in Syrië vecht en daar jihadstrijders traint zegt dat hij niet van plan is terug naar Nederland te keren. "Ik ben naar Syrië gekomen voor Syrië. Niet om te leren hoe je bommen maakt en dan terug te gaan", vertelt hij zondagavond in Nieuwsuur.

Het is voor het eerst dat een Nederlandse jihadstrijder zich in Syrië heeft laten interviewen en filmen, meldt de nieuwsrubriek. Het programma heeft sinds acht maanden contact met voormalig landmachtsoldaat Yilmaz. Hij ging in 2012 naar Syrië om te vechten tegen het regime van president Bashar Assad. Yilmaz ontkende aanvankelijk dat hij Nederlander is.

"Als het Nederlandse leger een eenheid of soldaten zou sturen om het Syrische volk te helpen, zou ik me meteen aanmelden", liet Nieuwsuur optekenen. "Maar niemand doet iets. Dus als iemand dan wel iets doet om te helpen en iets te betekenen, is dat dan een probleem? Ben ik dan een verrader? Dat slaat nergens op."

Veel strijders hebben volgens Yilmaz geen plannen om geweld te plegen in hun land van herkomst, als ze al terugkomen. "Het klinkt misschien hard, maar we zijn gekomen om te sterven. Dus teruggaan is niet iets waar we ons mee bezighouden. Waarom zou ik aan Nederland denken? Dat hoofdstuk is afgesloten." Wel mist hij zijn familie en een lekkere bak kapsalon.

De vragen aan Yilmaz zijn door een tussenpersoon gesteld, omdat het in Syrië nu te gevaarlijk is voor buitenlandse journalisten. De Nederlander zette de afgelopen maanden filmpjes van zijn belevenissen op Instagram. Hij filmde ook zijn verwondingen toen een scherpschutter hem in zijn hand raakte.

In Syrië zijn momenteel ongeveer 120 Nederlandse strijders actief, schat de AIVD, die bang is dat zij bij terugkeer in Nederland een gevaar vormen voor de samenleving.


Nederlandse jihadstrijder vertelt (NOS)

[Foto] Sauber zet eerste beelden C33 online

Het Formule 1-team Sauber heeft de eerste beelden van de nieuwe C33 vrijgegeven. De door een Ferrari-motor aangedreven bolides zullen dit seizoen bestuurd gaan worden door Adrian Sutil en Esteban Gutierrez. Giedo van der Garde is reservecoureur en zal waarschijnlijk in april in Bahrein zijn debuut voor de nieuwe werkgever maken.

De nieuwe C33 valt gelijk op door een aantal details. Zo heeft het team gekozen voor een neus die lijkt op die van Williams en McLaren met een kleine lage uitstulping aan de voorzijde. Door de gekozen kleuren valt deze minder op dan die van de concurrenten. Ook de achtervleugel met twee staanders in het midden springt eruit, evenals het gat dat bij de airbox te vinden is.

F. de Boer: "Al met al een lekker weekend"

Ajax is na een 0-1 overwinning op Go Ahead Eagles alleen koploper in de Eredivisie. Coach Frank de Boer zag de concurrentie punten morsen. Vitesse had tot zondag evenveel punten als koploper Ajax, maar de Arnhemmers verspeelden in de derby tegen N.E.C. twee punten (1-1). Feyenoord ging zaterdagavond onderuit tegen ADO Den Haag (3-2). Ajax staat nu op twee punten van Vitesse.

Invaller Lasse Schöne beslist het duel met Go Ahead Eagles in het voordeel van Ajax. "Het team heeft zeker een voldoende verdiend. Ik geef de jongens een 6,5. Het is al met al een lekker weekeinde voor ons geweest door het puntenverlies van de concurrentie. Ik hoop dat er meer van zulke weekenden volgen", zegt De Boer tegen FOX Sports.

"Dat doelpunt was een grote opluchting. Er was maar een team dat verdiende te winnen en dat waren wij. Voor hetzelfde geld konden we echter ook verliezen. Die goal valt uiteindelijk met een beetje mazzel binnen, dus ik ben blij", aldus de coach van Ajax.

Doelpuntenmaker Schöne schoot in de rebound raak, nadat een vrije trap in de muur ging. "Ik raakte die vrije trap waardeloos. Gelukkig komt hij goed terug en daarna schoot ik hem de bal aardig met links", verklaart de middenvelder. "Dat doe ik normaal niet zo vaak."

Schöne begon op de bank in Deventer. Lesly de Sa kreeg een kans in de basis. De Boer hoopte de snelheid van de jonge buitenspeler als wapen in te zetten. "Dat was een beetje het idee en ik snapte die keuze wel", aldus Schöne. "En de trainer heeft het goed gedaan met de wissels, want ik scoorde. Dan is het moeilijk om te zeggen dat rouleren niet goed is. Ik was blij dat ik erin kon komen en belangrijk was."

Hockeyvrouwen winnen EK indoor

De Nederlandse zaalvrouwen hebben zondagmiddag geschiedenis geschreven. Voor de eerste keer in de historie veroverde Oranje een gouden medaille op het EK. In Arena Sparta in Praag werd Duitsland met 3-0 verslagen.

Net als vrijdagmiddag zette Oranje Duitsland meteen goed onder druk. Deze tactiek resulteerde meteen in verschillende kansen, maar onder meer Lieke Hulsen en Vera Vorstenbosch konden de pogingen niet verzilveren. Halverwege de eerste helft hadden onze oosterburen een dot van een kans via Nina Hasselmann, maar Adinda Boeren en Pien van Nes redden uitstekend.

Nog geen minuut later mocht Duitsland nog eens voor twee corners aanleggen, maar ook deze werden vakkundig tegengehouden door de Nederlandse ploeg. Aan de andere kant lukte het Oranje ook niet om haar enige korte hoekslag te benutten. Met nog twee minuten op de klok leken beide teams met een brilstand te gaan rusten, maar daar bracht uitblinker Van Nes verandering in. Met een prachtig lobje verschalkte ze goalie Kim Platten: 0-1.

Vlak na rust verdubbelde Oranje – flink aangemoedigd door coach Marieke Dijkstra – de marge. Donja Zwinkels rondde doeltreffend een Nederlandse aanval af. Hulsen kreeg vervolgens grote mogelijkheden, maar haar inzetten belandden of op teamgenoot Kiki Collot d’Escury of naast het doel. Vorstenbosch was in de 31ste minuut wel trefzeker. Na wat gefrommel voor het Duitse doel, maakte ze de laatste goal: 3-0.

De Roon: "Dit was dramatisch"

Aanvoerder Marten de Roon keek na afloop van de Friese derby tussen Cambuur en Heerenveen realistisch naar de nederlaag van zijn ploeg. Heerenveen ging zondagmiddag in Leeuwarden vrij kansloos met 3-1 ten onder. "Dit was dramatisch. Cambuur was overal een stapje eerder en veel feller", vertelde De Roon na afloop tegen het ANP.

Volgens de aanvoerder moeten de spelers van Heerenveen maar eens in de spiegel kijken. "Er mogen straks wel wat harde woorden vallen in de kleedkamer. We hebben hier dik verdiend verloren en we moeten nu maar even op de blaren zitten."

In het Cambuurstadion kwam Heerenveen al na vier minuten op achterstand door een treffer van Elvis Manu. Kort voor de pauze verdubbelde Bartholomew Ogbeche de score voor de thuisclub. Voordat Alfred Finnbogason in de slotfase iets terugdeed, had Jody Lukoki het duel al op slot gegooid.

[Bundesliga] Huntelaar scoort bij rentree voor winnend Schalke

Klaas-Jan Huntelaar heeft zondag een prima rentree beleefd bij Schalke 04. De spits, die ruim vijf maanden aan de kant stond met een slepende knieblessure, opende de score in de uitwedstrijd tegen Hamburger SV. Schalke versloeg de ploeg van trainer Bert van Marwijk en aanvoerder Rafael van der Vaart met 3-0.

Huntelaar kopte tien minuten voor rust raak uit een assist van Jefferson Farfan. Het was voor de Nederlander zijn eerste goal sinds 11 augustus, toen hij op de eerste speeldag zelfs twee keer trefzeker was. Ook toen was HSV de tegenstander. In de tweede helft maakten Farfan en Max Meyer er 0-2 en 0-3 van.

Schalke stijgt door de overwinning naar de vijfde plaats in de Bundesliga met 31 punten uit achttien duels. Voor HSV wordt de situatie steeds penibeler. De ploeg staat zestiende en houdt alleen Gertjan Verbeeks FC Nürnberg en hekkensluiter FC Braunschweig, dat zondag met 0-0 gelijkspeelde bij Werder Bremen, onder zich.

Grote brand in houthandel Veenendaal

In een houthandel in Veenendaal is zondagavond een grote brand uitgebroken. De brandweer is massaal uitgerukt. Ook korpsen uit andere regio's sturen materiaal, laat een woordvoerder van de Utrechtse brandweer weten.

Het vuur is in de wijde omgeving te zien. "We hebben heel veel water nodig", zegt de woordvoerder. Het ziet ernaar uit dat er geen gewonden zijn gevallen.

De houthandel aan het Arsenaal ligt op een bedrijventerrein bij de A12. In de buurt staan enkele woningen, maar die worden niet bedreigd en dus niet ontruimd. Wel zijn mogelijk gasflessen in het pand aanwezig.

De brand ontstond aan het begin van de avond door nog onbekende oorzaak en werd al snel uitslaand. De brandweer kon voorkomen dat het vuur zou overslaan naar een naastgelegen manege.

Bosz ontevreden na gelijkspel

Vitesse speelde vanmiddag in de Gelderse derby tegen N.E.C. Nijmegen met 1-1 gelijk. De trainer van de ploeg uit Arnhem, Peter Bosz, was na afloop van de wedstrijd ontevreden.

"Ik ben erg teleurgesteld. Vitesse moet thuis gewoon winnen van N.E.C. Dat is vandaag terecht niet gebeurd. NEC speelde goed, wij zeker na de rust niet,” zo zei Bosz.

Bosz zei overigens dat zijn ploeg wel een goede start van de wedstrijd kende, maar dat ze gedurende de rest van de wedstrijd in een te laag tempo speelde. "En we waren slordig in de passing. We raakten daardoor regelmatig de greep op de wedstrijd kwijt, te meer omdat N.E.C. uitstekend tegenstand bood.”

Roemenië geteisterd door sneeuwstormen

Het oosten en zuiden van Roemenië gaan gebukt onder sneeuwstormen. Wegen zijn ondergesneeuwd en in tientallen dorpen en steden kampen mensen met stroomstoringen.

Drie belangrijke snelwegen bij de hoofdstad Boekarest zijn zondag gesloten om te voorkomen dat automobilisten stranden. Niet alleen het wegverkeer ondervindt hinder, ook treinreizigers moeten rekening houden met lange vertragingen.

De regering heeft vijfduizend militairen opgetrommeld om de sneeuw, die sinds vrijdag uit de lucht valt, op te ruimen. Op sommige plaatsen viel in 24 uur een pak van zo'n vijftig centimeter.

In delen van Roemenië blijven scholen maandag en dinsdag dicht.

Seedorf: "Ontzettend blij voor jongens"

Clarence Seedorf won zondag met AC Milan van Cagliari. Makkelijk ging het niet voor de Rossoneri, die in de slotfase een achterstand wisten om te buigen (1-2). Mario Balotelli en Giampaolo Pazzini maakten in de laatste drie minuten van de wedstrijd de treffer van Marco Sau ongedaan.

Seedorf was opgelucht na de overwinning. "Ik ben ontzettend blij voor de jongens. Deze zege is belangrijk voor het vertrouwen en goed voor het moraal", zegt Seedorf tegen Sky Sports Italia. "We bleven erin geloven tot het einde van de wedstrijd. Dat heeft mij goed gedaan. Dat geeft vertrouwen voor de komende wedstrijden", aldus de opvolger van Massimiliano Allegri. Seedorf zat voor de derde keer op de bank bij Milan, met wie hij één keer won (van Hellas Verona) en één keer verloor (van Udinese).

Seedorf vond dat Milan zichzelf in de problemen bracht bij Cagliari. "We hadden voor de rust minimaal één keer moeten scoren. En je weet dat de tegenstander gevaarlijk kan worden in de counter als je met veel pressie naar voren speelt. Daarin moeten wij ons verbeteren. Het belangrijkste is de mentale weerbaarheid die mijn ploeg liet zien. Daar kunnen we op voortborduren."

Het is nog niet duidelijk of Milan de transfermarkt opgaat. Michael Essien kwam vanwege knieproblemen niet door de medische keuring. Het is nog niet duidelijk of de overgang van de Ghanees definitief van de baan is. Over andere transferzaken wilde Seedorf niet uitwijden.

"Uit respect voor mijn spelers praten we alleen over hen. Het is duidelijk dat de club in een overgangsfase zit en dat er geëvalueerd moet worden. We kijken daarbij eerst naar de huidige groep. Daar moeten we het beste uit zien te halen", besluit Seedorf.

Assad laat vrouwen en kinderen Homs vertrekken

Vrouwen en kinderen die vastzitten in de belegerde delen van de Syrische stad Homs mogen per direct vertrekken. Dat heeft de Syrische regering toegezegd, zei VN-bemiddelaar Lakhdar Brahimi zondag in Genève. "Hopelijk kan dit maandag al gebeuren." Andere burgers zijn pas in een later stadium vrij om de stad te verlaten. Het regime wil eerst een lijst met namen hebben.

Maandag gaat de Algerijnse bemiddelaar verder praten met de delegaties van de Syrische oppositie en de Syrische regering op de vredestop in Zwitserland. De top begon woensdag in Montreux.

Schultz baalt van belangenverstrengelingdiscussie

Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) vindt het heel irritant en vervelend dat ze opnieuw in verband is gebracht met belangenverstrengeling. "Dit soort dingen zijn altijd vervelend, omdat het je privésituatie raakt. Je moet als bewindspersoon bijna roomser dan de paus zijn", zei ze zondagmiddag in het tv-programma Jinek. Maar ook nu is er geen enkel bewijs dat er iets fout zit, zei de bewindsvrouw.

De Volkskrant schreef zaterdag dat Schultz voor de tweede keer in korte tijd bevoegdheid blijkt te hebben over zaken waar haar echtgenoot Haro belang bij heeft. Waterturbinebedrijf Tocardo heeft subsidie bij haar ministerie aangevraagd terwijl haar man daar investeerder is en juridisch advies geeft aan de aandeelhouders.

De minister liet aan de krant weten afstand te hebben gedaan van haar bevoegdheden rond Tocardo, om iedere schijn van belangenverstrengeling te vermijden. Het bedrijf vroeg subsidie aan voor een project bij de Oosterschelde, maar de beoordeling daarvan werd overgedragen aan haar staatssecretaris Wilma Mansveld (PvdA).

Schultz benadrukt dat ze in lijn met de regels in het handboek voor aantredende bewindslieden heeft gehandeld. Die staan toe dat partners van bewindslieden aandelen hebben. "Partners van moeten banen kunnen vervullen", zei ze in Jinek. "Het gaat erom dat je rechtmatig en integer handelt. Bovendien staan de aandelen op afstand en gaat het om een heel klein pakketje."

In de zomer raakte het werk van de minister ook al verstrengeld met het werk van haar echtgenoot. Toen becijferde de Volkskrant dat Hugo Schultz van Haegen bijna drie miljoen euro had verdiend met de verkoop van zijn aandelen in een bedrijvenconsortium rond keuringsinstituut Kiwa. Die onderneming verstrekt in opdracht van het ministerie van Infrastructuur vergunningen in de vervoersbranche, zoals taxipassen.

De Tweede Kamer oordeelde toen dat Schultz geen regels had overtreden. Dat wordt nu ook niet beweerd in de krant. De minister vindt dat het debat over de regels zou moeten gaan, wat er eventueel toe zou kunnen leiden dat alle aandelenbelangen rond een bewindspersoon kenbaar moeten worden gemaakt. "Er is niets schimmigs gebeurd, het is integer gegaan", aldus Schultz.

Bussemaker bij Sochi-protest Homomonument

Minister van OCW Jet Bussemaker (PvdA) is van de partij bij het COC-protest op 7 februari bij het Homomonument in Amsterdam tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen. Dat zei de bewindsvrouw, die emancipatie in haar portefeuille heeft, zondag tijdens een bijeenkomst van de homobelangenorganisatie in Paradiso in Amsterdam.

Premier Mark Rutte (VVD) gaat in Sotsji zijn zorgen overbrengen over de behandeling van de LHBT-gemeenschap in Rusland, zei Bussemaker nog maar eens. Ze benadrukte dat ze in het najaar met haar Russische ambtgenoot ook heeft gesproken over homorechten.

Naast Rutte vaardigt Nederland ook koning Willem-Alexander af naar de Spelen. De tot de nok toe gevulde zaal liet zich erg negatief over de zwaarte van de delegatie naar Sotsji. Bussemaker verdedigde de lijn van het kabinet, dat vindt dat dit de manier is om in gesprek te blijven met de Russische autoriteiten. "Je lost het probleem er niet mee op, maar je laat wel weten waar je staat." Nederland wil de Russische LHBT-gemeenschap ook na Sotsji blijven steunen.

Bussemaker ging ook in op de onveiligheid die sommige homo's ervaren in wijken. Dit onderwerp kwam ter sprake naar aanleiding van het lesbische stel uit Assen dat werd weggepest. "Een wijk die niet voor homo's veilig is is eigenlijk voor niemand veilig", zei de minister daarover. Ze riep ook hetero's op zich te verzetten tegen dergelijke gebeurtenissen en zich te laten zien.

Ook de ambtenaren die homostellen weigeren te trouwen en enkelefeitconstructies, waardoor scholen met een religieuze grondslag openlijk homoseksuele leraren en leerlingen kunnen weigeren, kwamen aan de orde. Bussemaker zei daarover dat ze wil proberen nog dit jaar een einde te maken aan deze praktijken.

Britse baas Tata Motors dood na val hotelraam

De directeur van het Indiase Tata Motors, de Brit Karl Slym, is zondag overleden na een val uit een hotelraam in Bangkok. Dat heeft Tata bekendgemaakt. De omstandigheden rond de dood van Slym zijn nog onduidelijk.

De Brit stond sinds 2012 aan het hoofd van de autoproducent, maar had niet de luxe merken Landrover en Jaguar onder zijn hoede die in 2008 door Tata waren ingelijfd. Slym was door Tata aangetrokken om de weinig populaire lokale merken als de Nano tot leven te wekken.

Bestuurder Tata Motors dood na val hotelraam
Britse baas Tata Motors dood na val hotelraam (Foto: ANP)

Lidl grootste retailer Duitsland

De Lidl-groep is in Duitsland het grootste detailhandelsconcern van het land geworden. Dat schrijven Duitse media dit weekeinde.

De holding waartoe Lidl behoort, de Schwarz Gruppe meldde zaterdag over het boekjaar 2012-2013 een omzet van 67,6 miljard euro te hebben geboekt. Daarmee lost de Lidl-groep het Metro-concern af, dat in het boekjaar 2013 een omzet van 65 miljard euro heeft behaald.

Metro is onder meer eigenaar van Media Markt, Saturn en de Kaufhof-warenhuizen. Behalve Lidl maken ook de Kaufland-winkels deel uit van de Schwarz Gruppe.

Lidl zou volgens het blad Wirtschaftsmagazin alleen al een omzet van 48,9 miljard euro hebben geboekt. Het Nederlandse Ahold, vooral actief in Nederland met Albert Heijn en in de Verenigde Staten, boekte over 2013 een omzet van 32,6 miljard euro.

Lidl wordt grootste retailer in Duitsland
Lidl wordt grootste retailer in Duitsland (Foto: ANP)

Ruim 100 Zwitserse banken werken mee met VS

Meer dan 100 Zwitserse banken werken vrijwillig mee met de Verenigde Staten om rijke Amerikanen op te sporen die in Zwitserland de belasting ontduiken. 106 banken hebben zich voor het programma aangemeld, zo citeren advocaten zondag de Amerikaanse openbaar aanklager die zich met de zaak bezighoudt.

De Amerikaanse justitie heeft ruim 300 Zwitserse banken tot 31 december 2013 gegeven om aan te geven of zij samen willen werken met de VS om op deze manier mogelijke vervolging te ontlopen. Als de instellingen het vermoeden hebben dat hun Amerikaanse klanten belasting ontduiken, kunnen zij hun gegevens en financiële geschiedenis overdragen aan de VS.

De regeling geldt veelal voor kleinere banken. 14 instellingen, waaronder grotere banken als Credit Suisse, Julius Bär en Pictet, worden al door het Amerikaanse ministerie van Justitie onderzocht en kunnen niet rekenen op een amnestie als zij meewerken.

[FA Cup] Man. City treft Chelsea en Arsenal loot Liverpool

Manchester City treft in de vijfde ronde van de FA Cup Chelsea. Dit heeft de loting zondagavond uitgewezen. Ook Arsenal en Liverpool werden aan elkaar gekoppeld. De wedstrijden worden gespeeld op 15 en 16 februari. 

Sheffield Wednesday en Charlton Athletic zijn ook aan elkaar gekoppeld. Dit houdt in dat in ieder geval één club uit de Championship de kwartfinale zal halen. Er moeten nog twee replays uit de vierde ronde gespeeld worden. Sheffield United neemt het over anderhalve week op tegen Fulham en Nottingham Forest zal dan aantreden tegen Preston North End.

Loting achtste finales: 

Thuis Uit
Manchester City Chelsea
Sheffield United (3)/Fulham Nottingham Forest (2)/Preston North End (3)
Arsenal Liverpool
Brighton & Hove Albion (2) Hull City
Cardiff City Wigan Athletic (2)
Sheffield Wednesday (2) Charlton Athletic (2)
Sunderland Southampton
Everton Swansea City

[FA Cup] Oscar schiet Chelsea naar achtste finales

Chelsea heeft de vijfde ronde van de FA Cup bereikt. Oscar besliste het duel met Stoke City door een vrije trap binnen te schieten (1-0). Chelsea-manager José Mourinho viert zondag zijn 51ste verjaardag. De succesvolle Portugese coach is nog in de race om voor de tweede keer in zijn trainersloopbaan de FA Cup te winnen. Dat deed Mourinho al eerder met Chelsea in 2007.

De Londenaren kwamen na 27 minuten aan de leiding op Stamford Bridge. Linksback Erik Pieters, in de basis bij Stoke City, beging een overtreding op Samuel Eto'o. Oscar ging vervolgens achter de bal staan en schoot de vrije trap prachtig in de kruising. Doelman Asmir Begovic was kansloos.

De thuisploeg had in de eerste helft kunnen uitlopen. Frank Lampard miste een grote kans en Oscar schoot op de paal. Dat overkwam ook André Schürrle. De Duitser vond op aangeven van de uitblinkende Braziliaan ook het aluminium. Stoke behield daardoor nog enige hoop op een stunt.

De bezoekers konden echter geen vuist maken in Londen. Ook invaller Oussama Assaidi kon niet het verschil maken voor Stoke. Ramires, Eto'o en David Luiz lieten kansen liggen om de wedstrijd definitief in het slot te gooien. Maar de zege kwam niet meer in gevaar. John Guidetti bleef op de bank bij Stoke.

Bruggink tweede bij Jumping Amsterdam

Springruiter Gert-Jan Bruggink is bij Jumping Amsterdam tweede geworden in de Grote Prijs. De zege ging naar de Brit John Whitaker.

De 58-jarige Brit was met zijn paard Argento in de barrage 0,3 seconde sneller dan Bruggink met Primeval Dejavu. Beiden legden het parcours foutloos af. Derde werd de Ier Alex Duffy (Living the Dream). Leopold van Asten (VDL Groep Zidane ) leek op weg naar de zege toen hij ruim sneller dan Whitaker was, maar op de laatste hindernis ging het voor hem mis.

Veldrijder Van der Haar wint wereldbeker

Voor het eerst in zijn loopbaan heeft Lars van der Haar  zich verzekerd van de eindzege in de wereldbeker veldrijden. In de laatste wedstrijd van het seizoen verdedigde de Nederlander met succes zijn leidende positie. Van der Haar eindigde vanmiddag als vierde. De overwinning ging naar de Belg Tom Meeusen.

Van der Haar is de derde Nederlander die de wereldbeker veldrijden wint. Richard Groenendaal (driemaal) en Adri van der Poel gingen hem voor.

Monster Hunter 4 Ultimate komt begin 2015

Vandaag is bekendgemaakt dat eind dit jaar Monster Hunter 4G een release krijgt in Japan voor de 3DS. Dit is goed nieuws maar het betere nieuws is dat Monster Hunter 4 Ultimate, de Westerse versie van 4G, begin 2015 in het Westen uitkomt.

Er is nog niet veel bekendgemaakt over de nieuwe game maar bekijk hieronder alvast een Japanse aankondigingstrailer en een speciaal bericht voor alle Westerse fans van de Monster Hunter-serie.

[Serie A] Pazzini redt drie punten voor Seedorfs Milan

Clarence Seedorf heeft ook zijn tweede competitiewedstrijd als trainer van AC Milan gewonnen. Mario Balotelli en Giampaolo Pazzini bezorgden de Rossoneri zondag met hun treffers in de laatste drie minuten een uitoverwinning: 1-2. Milan stijgt door de zege naar de negende plek.

Marco Sau had Cagliari na 28 minuten op voorsprong gezet na geklungel van Milan-goalie Marco Amelia. Bij Milan werden Nigel de Jong en Urby Emanuelson in de tweede helft gewisseld.

Internazionale, de nummer vijf van de competitie, kwam thuis niet tot scoren tegen Catania: 0-0. Torino won wel, waardoor de ploeg Inter op een punt nadert. Torino versloeg Atalanta met 1-0 door een doelpunt van Alessio Cerci. Amauri werd voor Parma matchwinner tegen Udinese: 1-0.

Overige uitslagen Serie A:

Sampdoria - Bologna 1-1

Livorno - Sassuolo 3-1

FOK!toen: Yoshi

Afgelopen week werd de releasedatum voor Yoshi's New Island voor Nintendo 3DS bekendgemaakt. Op 14 maart kunnen we eindelijk een nieuw deel in de Yoshi's Island-serie spelen. Vandaag kijken we terug naar hoe de groene sidekick van Mario tot stand kwam.

De eerste ideeën voor Yoshi ontstonden al rond de ontwikkeling van de eerste Super Mario Bros., nu bijna 30 jaar geleden. Vanwege de beperkte rekencapaciteit van de originele Nintendo was het niet mogelijk om Mario op een dier te laten rijden. Ten tijde van Super Mario Bros. 3 was Shigeru Miyamoto, geestelijk vader van Mario, nog steeds van plan om Mario een beest te laten berijden. Helaas was het in die drie jaar hardwarematig nog steeds niet mogelijk.


Concepttekening voor Mario & Yoshi tijdens Super Mario Bros. (Beeld: Mario Mania)


Pas toen Mario en Nintendo het 16-bits tijdperk ingingen met de Super Nintendo was de hardware krachtig genoeg. Miyamoto greep direct zijn kans en launchgame Super Mario World liet ons kennismaken met Yoshi. Yoshi is uiteindelijk een groene dinosaurus geworden en werd direct in het verhaal voor Super Mario World verweven.

Na het redden van de prinses in Super Mario Bros. 3 ging de hele groep (Mario, Luigi, Peach) op vakantie naar Dinosaur Island waar verschillende Yoshi's wonen. Uiteindelijk blijkt Bowser daar niet alleen Peach, maar ook de overige Yoshi's ontvoerd te hebben. Yoshi's hebben als mogelijkheid de optie om vijanden op te eten en verschillende kleuren Yoshi hebben verschillende unieke eigenschappen. Zo kan de rode Yoshi vuur spuwen en heeft de blauwe Yoshi vleugels.

Super Mario World werd direct goed ontvangen en ging meer dan 20 miljoen keer over de toonbank. Een deel van het succes mag toegeschreven worden aan de introductie van Yoshi die naast extra gameplaymogelijkheden ook nieuwe vriendschap brengt.

Zoals Nintendo vaker doet met succesvolle games en personages kreeg Yoshi een steeds belangrijkere rol. Na zijn optreden in Mario World speelde Yoshi de hoofdrol in Mario & Yoshi, een puzzelgame voor de 8-bits Nintendo en weer wat later verscheen Yoshi's sterkste optreden tot nog toe. Super Mario World 2: Yoshi's Island verscheen voor de Super Nintendo en viel op daar de grafische stijl.

In Yoshi's Island gaan we terug in de tijd en blijkt dat Yoshi en Mario elkaar al veel langer kennen. Op een avond worden baby Mario en baby Luigi door een ooievaar door de lucht gedragen als de kwaadaardige tovenaar Kamek hen wil ontvoeren. Dit lukt slechts gedeeltelijk en Mario valt richting aarde. Gelukkig vangt Yoshi hem op en samen gaan ze op weg naar het kasteel van Bowser (jr.) om Luigi te redden.

Yoshi's Island krijgt meerdere games die eenzelfde soort gameplay kennen. Er verschijnt een direct vervolg voor Nintendo 64 met Yoshi's Story, maar die game is wat meer puzzel-score attack gericht en werd minder goed ontvangen door pers en gamers. Ook de spirituele opvolger Yoshi's Island DS wordt door velen gezien als een mindere game als het originele Yoshi's Island.

Sinds Mario World zit Yoshi overigens in veel meer Mario-game, al dan niet speelbaar. Naast de platformgames doet Yoshi ook mee met Mario Kart, Mario Party, Mario Tennis en vecht hij mee in de Smash Bros.-reeks. De dinosaurus blijkt dus net zo all-round als Mario zelf. Het is nu hopen op een platformgame die weer net zo goed is als toen op de Super Nintendo. Misschien dat New Island ons dat in maart kan geven.

Waterschap mag Heineken 3 miljoen subsidie geven

Het Brabantse waterschap Aa en Maas mag een subsidie van ongeveer drie miljoen aan Heineken geven. Dat schrijft minister van Infrastructuur en Milieu in antwoord op Kamervragen van D66.

De bierbrouwer zegt zijn eigen afvalwater in Den Bosch te willen zuiveren en zou dan worden 'afgehaakt' van de rioolwaterzuiveringsinstallaties van het waterschap. Daardoor zou minder geld binnenkomen bij het waterschap. De subsidie, die dit jaar drie ton bedraagt, is bedoeld om afhaken en daarmee een algemene tariefstijging te voorkomen.

D66-Kamerlid Gerard Schouw had vragen gesteld naar aanleiding van een bericht op de site Das Kapital, die in december had geschreven dat een bestuurder van het waterschap die betrokken was bij het besluit een oud-medewerker van Heineken was. Bestuurslid Constant van den Thillart zit via een zogeheten geborgde zetel namens het bedrijfsleven in het waterschap, dat de subsidie goedkeurde.

Volgens Schultz is een 'juiste en zorgvuldige procedure' gevolgd. Toen het waterschap het subsidiebesluit nam op 13 december was het onderwerp openbaar en waren de vergaderstukken te raadplegen op de site van het waterschap, schrijft de minister. Volgens Das Kapital was dat echter niet het geval en zijn de stukken pas later online gezet.

Schouw schreef ook dat als tot dergelijke regelingen via geborgde zetels wordt besloten, de schijn van belangenverstrengeling kan worden gewekt. Schultz ziet die schijn niet, evenals dijkgraaf Lambert Verheijen. "De heer Van den Thillart werkt niet meer voor Heineken en heeft zich bovendien afzijdig gehouden bij de behandeling van deze zaak", zei hij eerder tegen Das Kapital.

De subsidie bedraagt zo'n dertig procent van de totale rekening, ongeveer drie ton per jaar, en kan tien jaar worden verstrekt. Volgens het waterschap is dat goedkoper dan wanneer Heineken zijn eigen water zou gaan zuiveren.

Over het aantal bedrijven dat op grond van de 'antiafhaakregeling' subsidie ontvangt zijn geen actuele gegevens beschikbaar. In 2012 ging het in het hele land om ongeveer tien bedrijven die in totaal bijna een miljoen euro kregen.

Man rijdt 125 km/u door bebouwde kom

Een automobilist uit Nijmegen is zaterdag zijn rijbewijs kwijtgeraakt omdat hij met tweeënhalf keer de maximumsnelheid door zijn woonplaats reed. Ook moet de snelheidsduivel een rijvaardigheidsonderzoek ondergaan bij het CBR. Dat meldt Omroep Gelderland.

De 20-jarige beginnend bestuurder reed maar liefst 125 kilometer per uur op de Graafseweg in de Gelderse plaats. Hoewel de weg volgens sommige weggebruikers erg uitnodigt tot hardrijden, mag je daar slechts 50 kilometer per uur rijden.

Aardbeving treft Grieks eiland

Een zware aardbeving op het Griekse eiland Kefalonia heeft zondag schade veroorzaakt aan wegen en gebouwen in de steden Lixouri en Argostoli. Er zijn geen gewonden gevallen, aldus een lokale nieuwswebsite.

Het epicentrum van de beving met een kracht van 5,8 lag 279 kilometer ten westen van Athene, in de buurt van Lixouri. De aardbeving vond plaats op zeventien kilometer diepte.

Aardbevingen zijn niet ongebruikelijk in Griekenland.

Ruimen asbest Alkmaar sneller dan gedacht

Het opruimen van asbest in de omgeving van bedrijventerrein Overstad in Alkmaar gaat vlotter dan de gemeente in eerste instantie verwachtte. Zondag meldde een woordvoerder dat alle verkeer vermoedelijk dinsdag weer door de straten kan.

De meeste winkels en bedrijven kunnen naar verwachting ook begin komende week weer open.

Het asbest werd gevonden na een grote brand op het bedrijventerrein in de nacht van donderdag op vrijdag.

Ruimen asbest Alkmaar sneller dan gedacht
Ruimen asbest Alkmaar sneller dan gedacht (Foto: ANP)

[JL] Volendam pakt kostbare punten bij Sparta

FC Volendam heeft zondag goede zaken gedaan in de Jupiler League. De Noord-Hollanders versloegen Sparta Rotterdam op Het Kasteel met 2-1, waardoor ze stijgen naar de negende plek op de ranglijst. Sparta blijft vijfde.

Robert Mühren opende de score voor Volendam, waarna Mario Bilate de stand gelijk trok. Ludcinio Marengo schoot in de 55e minuut de winnende treffer tegen het net.

Excelsior won in Rotterdam met 2-1 van Jong PSV. Lars Veldwijk was met twee treffers, waarvan één vanaf de strafschopstip, de gevierde man bij de thuisploeg. Elvio van Beek trof doel voor PSV. Tim Matavz maakte zijn rentree bij de Eindhovenaren, nadat de spits in november aan zijn meniscus was geopereerd.

[Eredivisie] Uitslagen speelronde 20

Dit weekend stond alweer de twintigste speelronde van de Eredivisie op het programma. Feyenoord liep schade op in de race om het kampioensschap, terwijl PSV weer won en klom naar naar de zesde plaats. De wedstrijd tussen FC Groningen en FC Twente werd afgelast omdat de gezondheid van spelers niet gegarandeerd kon worden na eerdere sneeuwval.

Ajax profiteert van misstap Vitesse, Feyenoord verliest zicht op titel

Heracles Almelo speelde op vrijdagavond thuis tegen RKC Waalwijk. De bezoekers lieten Heracles het spel maken, maar een doelpunt kwam er niet. Kansen van Linssen, Uth en Cziommer werden gekeerd door doelman Van Dijk. Vlak voor rust was het wel raak. Linssen kon makkelijk scoren nadat een schot van Rienstra werd geblokkeerd. Na de thee verdubbelde Uth de stand toen hij de bal van dichtbij binnenkopte. Met nog twintig minuten te spelen kreeg RKC een vrije trap en de bal ging in het doel, 2-1. Hierna volgden er voor beide ploegen een aantal kansen, maar er veranderde niets aan de tussenstand. Heracles stijgt door de zege naar de tiende plaats, terwijl RKC nu voorlaatste staat.

Hekkensluiter ADO Den Haag kreeg op zaterdagavond Feyenoord op bezoek. De nummer vier van de Eredivisie stond voorafgaand aan de wedstrijd op vier punten van koploper Ajax. In de eerste helft had de ploeg uit Rotterdam het betere spel, maar ADO wist twee van de drie kansen te benutten. Eerst was het Beugelsdijk die raak kopte, en in de slotseconden was het Bakker die hetzelfde deed. Na rust voerde Feyenoord de druk op. In de 68e minuut was doelman Coutinho kansloos op een schot van Clasie. Zes minuten later kwam Feyenoord op gelijke hoogte na geklungel in de defensie van ADO: Pellè maakte de 2-2. ADO leek kansloos maar drie minuten na de 2-2 kwam de ploeg weer op voorsprong toen Alberg de bal hard binnenschoot.

PEC Zwolle ging op bezoek bij NAC Breda en wilde na negen competitieduels zonder zege weer eens drie punten meenemen naar Zwolle. De start was echter voor NAC, want na twintig minuten spelen volleyde Suyk de bal fraai in het doel. PEC werd wakker en kreeg daarna een aantal kansen via Saymak en Fernandez. Na rust kwamen de Zwollenaren verdiend op gelijke hoogte. Mokotjo werd door Hadouir neergehaald in het strafschopgebied, waarna Fernandez de penalty binnenschoot. Een kwartier voor tijd werd er niet gevlagd bij een bal over de zijlijn, waarna Karagounis de bal aan Saymak doorgaf en deze hem van veraf in de kruising schoot. Door de zege komt PEC weer in het linkerrijtje te staan.

In het zuiden van Nederland speelden Roda JC en FC Utrecht tegen elkaar. In de eerste helft had Utrecht meer balbezit, maar Roda creeërde meer kansen waardoor ze na een half uur op voorsprong kwamen door een doelpunt van Hupperts. Ook na rust lukte het Utrecht amper om in het strafschopgebied van Roda te komen. Markiet kwam het dichtst bij de gelijkmaker, maar zijn schot werd tegengehouden door Kurto.

De nummers zeven en acht van de Eredivisie, AZ en PSV, namen het in Eindhoven tegen elkaar op. De thuisploeg zette al vroeg druk en dat leidde al meteen tot een doelpunt. Willems profiteerde in de derde minuut van de chaos in de AZ-verdediging: 1-0. De ploeg uit Alkmaar herstelde zich en kreeg onder anderen via Wuytens een kans (op de paal), maar het kwam niet tot een doelpunt. In de rest van de wedstrijd kregen beide ploegen over en weer een aantal kansen, maar de doelmannen hielden alle ballen tegen. Door de zege steeg PSV naar de zesde positie op de ranglijst.

Op zondag vonden er twee derby's plaats in de Eredivisie. In Leeuwarden nam het plaatselijke Cambuur het op tegen sc Heerenveen. Al vroeg in de wedstrijd kwam Cambuur op voorsprong, nadat een vrije trap van Bijker voor de voeten kwam van Manu. Vlak voor rust was het Ogbeche die de 2-0 binnenschoot en zo Heerenveen verder in de problemen bracht. In de tweede helft probeerde de ploeg van trainer Marco van Basten terug te komen door tactisch te wisselen, maar dat zorgde voor meer ruimte achterin. In de 69e minuut profiteerde Lukoki hiervan en zette de 3-0 op het scorebord. In de slotfase redde Finnbogason de eer voor Heerenveen door zijn negentiende doelpunt te maken.

De andere derby vond plaats in Gelderland. In Arnhem speelden Vitesse en N.E.C. Nijmegen tegen elkaar. Vitesse, voorafgaand aan het duel samen met Ajax koploper, kwam na dertig minuten op voorsprong door een kopbal van Mori. Beide ploegen kregen hierna kansen op een treffer, maar onder andere de paal stond in de weg. Het was Higdon die voor N.E.C. gelijkmaakte nadat v.d. Heijden verzuimde om een voorzet snel weg te werken. Vitesse blijft tweede, maar staat nu op twee punten achter koploper Ajax. N.E.C. is door de zege van ADO gezakt naar de laatste plaats.

Ajax kon bij een zege op Go Ahead Eagles afstand nemen van de rest in de Eredivisie. In het eerste kwartier was het spel voor Ajax, maar kansen van Moisander, Sigthórsson en De Sa werden niet benut. Daarna was het aan de thuisploeg, maar ook zij wisten de kansen niet om te zetten in een doelpunt. Na de rust was het Schöne die de bal wel in het doel kreeg: in de 74e minuut schoot hij eerst een vrije trap in de muur, maar de rebound was wel succesvol. Go Ahead drong nog wel aan, maar Ajax was onder andere door Krkic (bal op de lat) gevaarlijker. 

Ajacied Moisander (l) in duel met GA Eagles-speler Vriends (r) (Foto: Pro Shots)

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Heracles Almelo RKC Waalwijk 2 - 1
ADO Den Haag Feyenoord 3 - 2
NAC Breda PEC Zwolle 1 - 2
Roda JC Kerkrade FC Utrecht 1 - 0
PSV AZ 1 - 0
SC Cambuur sc Heerenveen 3 - 1
Vitesse N.E.C. Nijmegen 1 - 1
FC Groningen FC Twente afgelast
Go Ahead Eagles Ajax 0 - 1


Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Ajax 20 13 4 3 43 43 - 17
2 Vitesse 20 12 5 3 41 45 - 26
3 FC Twente 19 10 7 2 37 44 - 19
4 Feyenoord 20 11 3 6 36 43 - 29
5 sc Heerenveen 20 8 6 6 30 45 - 37
6 PSV 20 8 5 7 29 36 - 26
7 FC Groningen 19 7 7 5 28 37 - 33
8 AZ 20 8 3 9 27 32 - 34
9 PEC Zwolle 20 6 7 7 25 28 - 27
10 Heracles Almelo 20 7 4 9 25 28 - 35
11 FC Utrecht 20 7 3 10 24 28 - 40
12 Go Ahead Eagles 20 6 5 9 23 29 - 44
13 SC Cambuur 20 6 4 10 22 21 - 27
14 NAC Breda 20 6 4 10 22 30 - 37
15 Roda JC Kerkrade 20 5 7 8 22 33 - 43
16 ADO Den Haag 20 6 2 12 20 25 - 45
17 RKC Waalwijk 20 4 7 9 19 27 - 37
18 N.E.C. Nijmegen 20 4 7 9 19 33 - 51


Topscorers

Speler Club Goals Wedstrijden
Alfred Finnbogason sc Heerenveen 19 17
Graziano Pellè Feyenoord 15 18
Aron Jóhannsson AZ 12 20
Lucas Piazón Vitesse 11 18
Luc Castaignos FC Twente 11 19
Quincy Promes FC Twente 9 16
Dusan Tadic FC Twente 8 18
Krisztián Németh Roda JC Kerkrade 8 19
Jens Toornstra FC Utrecht 8 20
Davy Klaassen Ajax 7 11


Programma

Thuis Uit Datum Tijd
Feyenoord Vitesse 31 jan 2014 20.00
sc Heerenveen ADO Den Haag 1 feb 2014 18.45
PEC Zwolle Roda JC Kerkrade 1 feb 2014 19.45
Heracles Almelo NAC Breda 1 feb 2014 19.45
AZ FC Groningen 1 feb 2014 20.45
FC Utrecht Ajax 2 feb 2014 12.30
N.E.C. Nijmegen Go Ahead Eagles 2 feb 2014 14.30
FC Twente SC Cambuur 2 feb 2014 14.30
RKC Waalwijk PSV 2 feb 2014 16.30

Marineschepen vertrokken naar missiegebieden

De marineschepen Zr. Ms. Evertsen en Zr. Ms. Zeeland hebben hun thuishaven Den Helder zondagmiddag verlaten. De Evertsen gaat piraterij bestrijden voor de kust van Somalië en de Zeeland wordt ingezet bij antidrugsoperaties in het Caribisch gebied.

Het luchtverdedigings- en commandofregat Evertsen maakt de komende vier maanden deel uit van de NAVO-missie Ocean Shield, die beoogt piraterij terug te dringen en schepen te beschermen.

Het patrouilleschip Zeeland dient de komende vier maanden als stationsschip. Op weg naar het Caribisch gebied doet de bemanning mee aan een rampenoefening in het Britse Plymouth. De bemanning oefent op het verlenen van noodhulp na een orkaan, meldt het ministerie van Defensie.

'Tien vervolgingen voor Love Parade 2010'

De Duitse justitie maakt zich op om tien personen aan te klagen in verband met de rampzalig verlopen Love Parade in 2010 in Duisburg. Dat meldt het Duitse weeekblad Der Spiegel zondag op basis van bronnen.

Eenentwintig mensen kwamen om toen bij het technofeest paniek uitbrak in een tunnel. Ruim vijfhonderd mensen raakten gewond. Onder de verdachten zijn ambtenaren uit Duisburg en vier medewerkers van de organisatie van de Love Parade.

De Duitse justitie deed de afgelopen jaren onderzoek naar de massapaniek die ruim drie jaar geleden uitbrak in de tunnel, die de toegang vormde tot het festivalterrein. De slachtoffers werden vertrappeld of stikten in de verdrukking. Er waren eerder meer verdachten in beeld, maar volgens Der Spiegel worden de toenmalige politiechef en de zogenoemde crowdmanager van organisator Lopavent niet aangeklaagd.

[FA Cup] Meulensteen met Fulham niet langs Sheffield

Fulham heeft in de vierde ronde van het FA Cup-toernooi niet weten af te rekenen met Sheffield United. De ploeg van René Meulensteen speelde zondag met 1-1 gelijk op bezoek bij Sheffield, dat uitkomt op het derde niveau in Engeland. De teams spelen later een replay op Craven Cottage om uit te maken wie naar de volgende ronde gaat.

Meulensteen begon tegen Sheffield met een b-elftal, omdat over twee dagen de belangrijke competitiewedstrijd tegen Swansea City op het programma staat. De trainer hield onder anderen Maarten Stekelenburg op de bank. De 20-jarige Amsterdammer Chris David speelde wel de hele wedstrijd voor Fulham.

Uitslag Go Ahead Eagles - AFC Ajax

Om 14.30 uur begon in de Adelaarshorst in Deventer de wedstrijd tussen Go Ahead Eagles en Ajax. Door een doelpunt van Schöne in de 74e minuut won Ajax de wedstrijd met 1-0. Bekijk hieronder de karakteristieken van de wedstrijd.

Doelman Room van Go Ahead redt voordat Sigthórsson gevaarlijk wordt. (Foto: Pro Shots)

Go Ahead Eagles

0 - 1

AFC Ajax

     74' Schöne 
 
 Gele kaart: Kolder, Schmidt (Go Ahead Eagles), Klaassen (AFC Ajax)
 
Stadion: De Adelaarshorst, Deventer
Toeschouwers: 7.938
Arbiter: Wiedemeijer
 
Opstelling:   Opstelling:
Room
Schmidt
Vriends
v.d. Linden
Schenk
Overgoor (Amevor/83)
Rijsdijk (Lambooij/67)
Turuc
Antonia (Kavak/90)
Kolder
Houtkoop
  Cillessen
v. Rhijn
Veltman
Moisander
Boilesen
Klaassen
Blind
Serero (Poulsen/85)
De Sa (Fischer/64)
Sigthórsson (Schöne/65)
Krkic

Bekendheid maakt huismus van Britt Dekker

Britt Dekker zit vaker thuis op de bank nu ze bekend is. "Als ik nu ga stappen, zijn er altijd zo veel mensen die naar me toe komen", vertelt Britt in een interview met 100% NL Magazine. "Ik heb daarom bewust de keuze gemaakt om minder vaak uit te gaan."

Desondanks vindt Britt het niet onprettig dat ze wordt herkend. "Ik vind het nooit vervelend als mensen op de foto willen met mij, dat hoort er gewoon bij."

Toch vindt de 21-jarige blondine niet alle acties van haar bewonderaars leuk. "Laatst was ik een keer uit en een grote groep jongens vond het leuk om mij op te tillen en te crowdsurfen. Op dat moment wat het even grappig. Maar toen ze me neer hadden gezet, vond ik het toch niet zo leuk meer."

Dat ze zo veel wordt benaderd op straat, komt volgens Britt door de manier waarop ze op televisie te zien is. "Een Badr Hari of Peter R. de Vries wordt echt niet zomaar opgetild om zo de hele zaal door te gaan. Als mensen jou joviaal, gezellig en lief over vinden komen op tv, dan denken ze dat je altijd zo bent."

Britt, over wie aanvankelijk werd gedacht dat ze een typetje was, benadrukt nogmaals dat ze echt zichzelf is voor de camera. "Ik zeg gewoon altijd wat ik denk, dat flap ik er meteen uit. Ik heb dat liever dan iemand die bij alles nadenkt voordat hij of zij wat zegt. Dat is pas nep."

[Serie A] Roma profiteert van puntenverlies Juventus

AS Roma heeft zondag een 3-1 uitzege geboekt op Hellas Verona. Gervinho en Francesco Totti hielpen de Romeinen in de tweede helft met hun treffers naar de overwinning. Roma loopt door de zege in op lijstaanvoerder Juventus, dat zaterdag gelijkspeelde tegen Lazio. Roma heeft nu zes punten minder dan de koploper van de Serie A.

Adem Ljajic had de Romeinen in de eerste helft op voorsprong gezet, waarna Emil Hallfredsson kort na rust scoorde voor Verona. Oranje-international Kevin Strootman speelde de volle negentig minuten voor Roma.

Overlast-pony's Bergen op Zoom uitgezet

De tachtig tot negentig pony's die overlast veroorzaakten in Bergen op Zoom zijn overgebracht naar een afgezet weiland in Eersel. De dierenpolitie in de Brabantse stad gaat ervan uit dat het probleem hiermee is verholpen.

De pony's, die in september een plek kregen aan de Vossenweg in Bergen op Zoom, veroorzaakten geregeld overlast en gevaarlijke situaties. Zo moest het treinverkeer tussen Noord-Brabant en Zeeland een keer worden stilgelegd en had het autoverkeer hinder van de overstekende dieren.

De gemeente had er genoeg van en gaf de eigenaar tot zaterdag de tijd de overlast te stoppen. Het gehuurde perceel aan de Vossenweg grenst aan één zijde aan een natuurgebied, waardoor de pony's makkelijk konden ontsnappen. De dieren zijn gevangen en overgebracht naar een weiland in Eersel, een kilometer of zeventig naar het oosten.

Opposanten Kiev rouwen om gedode betoger

Duizenden Oekraïners riepen zondag 'Held!' en zongen het volkslied toen de kist met een omgekomen demonstrant door de straten van Kiev werd gedragen. Michail Zjiznevski (25) kwam woensdag door kogels om het leven bij confrontaties met de politie.

Volgens de oppositie is Zjiznevski, samen met nog een slachtoffer, neergeschoten door de politie in een gebied waar de betogers gedurende enkele dagen strijd leverden met de oproerpolitie. Volgens de regering zijn beide mannen met jachtgeweren gedood, die de politie niet draagt. Het lichaam van Zjiznevski werd naar de plek van zijn dood gebracht, bij barricaden naast het Oekraïense parlement.

De protesten tegen president Viktor Janoekovitsj breiden zich ondertussen uit naar het midden en oosten van Oekraïne, de machtsbasis van de president. De protesten begonnen eind vorig jaar, omdat Janoekovitsj weigerde een samenwerkingsovereenkomst met de Europese Unie te ondertekenen. In plaats daarvan zocht hij toenadering tot Rusland.

Schaars wil af van 'achteruit lopen' PSV

Stijn Schaars boekte zaterdag met PSV een belangrijke zege op AZ. De aanvoerder vond dat de thuisploeg het zichzelf moeilijk maakte. PSV had het lastig met AZ, doordat de Eindhovenaren bij balverlies te veel achteruit liepen.

"Daar moeten we toch een keer vanaf. Het wordt zo voor elke tegenstander makkelijker om te voetballen", reageerde Schaars na afloop tegenover Fox Sports"We hebben wel karakter getoond en een paar goede kansen gecreëerd, maar dat gold ook voor AZ." PSV won uiteindelijk door een vroeg doelpunt van Jetro Willems. De linksback scoorde al na twee minuten: 1-0.

Volgens Schaars had de gastheer het duel vervolgens veel eerder moeten beslissen. "We hebben een aantal grote kansen laten liggen. En volgens mij had AZ op het laatst een rode kaart moeten krijgen en wij een strafschop."

Dankzij de overwinning staat PSV op dit moment zesde in de Eredivisie. FC Groningen krijgt zondag tegen FC Twente echter de kans om de Brabanders weer voorbij te gaan.

[Upd] KNMI: FOK!king glad!

Het KNMI waarschuwt zondag in de provincies Friesland, Groningen en Drenthe voor extreem weer. Het is in het noordoosten van het land verraderlijk glad door ijzel, sneeuwresten en bevriezing van natte weggedeelten. Er is daarom niet meer code geel, maar code oranje van kracht.

Zondagavond wordt in het noordoosten opnieuw sneeuw verwacht. Met name in Groningen en Drenthe kan weer enkele centimeters vallen.

Update 15:22
De waarschuwing voor extreem weer die het KNMI zondag afgaf voor de provincies Friesland, Groningen en Drenthe is afgezwakt. Rond 14.30 uur schroefde het KNMI code oranje terug naar code geel, wat staat voor gevaarlijk weer.

Zondagavond wordt opnieuw sneeuw verwacht in het noordoosten. Code geel blijft ook maandag van kracht.

FOK!sport foto-onderschrift week 4

Elke maandag beginnen we de week hier op FOK!sport met een nieuwe ronde van het FOK!sport foto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we opzoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de FOK!sport redactie) was urahara met het volgende onderschrift: Je hebt werkpaarden en je hebt sierpaarden.

De opgave van deze week:

Heerenveenspeler Alfred Finnbogason omspeelt hier keeper Filip Kurto van Roda JC. Finnbogason gaat op weg naar de goal maar waar is Kurto ondertussen mee bezig? (Foto: Pro Shots)
Heerenveenspeler Alfred Finnbogason omspeelt hier keeper Filip Kurto van Roda JC. Finnbogason gaat op weg naar de goal maar waar is Kurto ondertussen mee bezig? (Foto: Pro Shots)

Van Calker in vorm, Arndt wint World Cup

Bobsleeër Edwin van Calker heeft bij de laatste World Cup, in Königssee, zijn beste resultaat van het seizoen laten zien. Vooral dankzij een zeer sterke tweede run kwam hij tot de zevende plek. De wedstrijd telde ook als Europees kampioenschap, daarin werd hij vijfde.

De wedstrijd werd gewonnen door de Amerikaan Steven Holcomb, die voor de twee runs 0,09 seconden minder nodig had dan de Zwitser Beat Hefti. Derde werd Lyndon Rush uit Canada, maar hij moest al 0,30 seconden toegeven. De Europese titel ging, evenals een dag eerder in de tweemansbob, naar Hefti. John James Jackson uit Groot-Brittanië werd tweede, voor Francesco Friedrich uit Duitsland.

Na de eerste run stond Van Calker, samen met remmers Bror van der Zijde, Yannick Greiner en Arno Klaassen, nog op de gedeeld tiende plaats, maar in de tweede afdaling liet hij eindelijk zien wat hij waard is. Met een vrijwel foutloze run slaagde hij erin om drie plekken te stijgen. Uiteindelijk bleek zijn tijd in de tweede run zelfs de snelste van iedereen. Holcomb en Hefti moesten respectievelijk één en drie honderdsten toegeven op de Nederlander. De Duitser Maximilian Arndt werd achtste en kon daarmee de World Cup afsluiten als winnaar.

Vader Messi wuift PSG-gerucht weg

Lionel Messi werd deze week gelinkt aan Paris Saint-Germain. Volgens zijn vader is de ster van FC Barcelona echter helemaal niet bezig met Parijs. Paris Saint-Germain zou een astronomisch bedrag van liefst 250 miljoen euro willen betalen om Messi naar Ligue 1 te halen.

"Ik heb de geruchten ook gehoord en ik vraag me af waar ze vandaan komen", zegt Jorge Messi tegen L'Equipe. "Er speelt op dit moment helemaal niets." Messi heeft in Camp Nou nog een contract tot medio 2018. "Het is een eer dat PSG geïnteresseerd zou zijn, maar we willen nu helemaal niet daarover nadenken. De realiteit is dat Lionel een langlopend contract heeft bij Barcelona."

Toch lijkt de vader van Messi een transfer niet helemaal uit te sluiten. "Of ik kan verzekeren dat hij volgend seizoen in Camp Nou speelt? Hij heeft hier een contract, maar in de voetbalwereld weet je maar nooit wat er kan gebeuren."

"Ik weet niet wat er morgen gebeurt. Dat weet alleen God." Zondagavond speelt de Argentijn met zijn Catalaanse club een thuiswedstrijd tegen Málaga. De aftrap in Barcelona is om 21.00 uur.

Onlusten Egypte: 49 doden

Volgens de NOS is het aantal doden dat bij onlusten in een aantal Egyptische steden te betreuren viel, opgelopen tot 49. Dat stelt de Egyptische regering.

Sinds de Moslimbroederschap van oud-president Morsi aan de kant geschoven werd is het leger aan de macht. De huidige regeringsleider al-Sisi is tevens legerleider. Het Egyptische leger is bijzonder, omdat ze veel sectoren in het land in bezit hebben of besturen. Daardoor is ruim een derde van de Egyptische economie direct van het leger afhankelijk.

Specifieke details over het aantal slachtoffers per stad zijn niet bekend. Wel meldt NOS dat het er gisteren naar aanleiding van het driejarig jubileum van de Egyptische opstand in onder andere Alexandrië en Caïro heftig aan toe ging.

Uitslagen Eredivisie 26/01/2014

Om 12.30 uur begonnen er twee derby's in de Eredivisie. De Gelderse derby tussen N.E.C. Nijmegen en Vitesse eindigde in een 1-1 gelijkspel. De wedstrijd tussen SC Cambuur en sc Heerenveen leverde wel een winnaar op. In Leeuwarden won Cambuur met 3-1. Bekijk hieronder de karakteristieken van de wedstrijden.

N.E.C.-speler Stefanik (l) in duel met Van der Heijden van Vitesse. (Foto: Pro Shots) 

Vitesse

1 - 1

N.E.C. Nijmegen

 30' Mori    71' Higdon 
 
 Gele kaart:  v. Eijden (N.E.C. Nijmegen)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 20.600
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
Velthuizen
Leerdam
Mori
v.d. Heijden
v. Aanholt
Pröpper
Vejinovic
Atsu
Ibarra (Labyad/77)
Havenaar
Piazón (Traoré/67)
  Johnsson
Vermijl
v. Eijden
Haitz
Conboy (Leiwakabessy/76)
Stefánik (H. Mulder/87)
Rieks (Foor/64)
Koolwijk
Hemlein
Higdon
Jantscher

 



Cambuur-spelers Ogbeche, Leeuwin en Manu vieren de 2-0. (Foto: Pro Shots)

sc Cambuur Leeuwarden

3 - 1

sc Heerenveen

 4' Manu
 43' Ogbeche
 69' Lukoki
   85' Finnbogason 
 
 Gele kaart: Lukoki (sc Cambuur Leeuwarden), Basacikoglu, Finnbogason (sc Heerenveen)
 
Stadion: Cambuur Stadion, Leeuwarden
Toeschouwers: 10.000
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Nienhuis
Droste
Leeuwin
v.d. Laan
Bijker
El Makrini
v. Moorsel
Ritzmaier
Lukoki
Ogbeche (Barto/73)
Manu (Feldballe/90)
  Nordfeldt
v. Anholt
Kum
Zomer (Sinkgraven/58)
Dijks
Ziyech
De Roon
v.d. Berg (De Kamps/73)
Slagveer (Wildschut/56)
Finnbogason
Basacikoglu


Van der Poel tweede in Nommay

Mathieu van der Poel is zondag als tweede geëindigd bij de laatste wereldbekerwedstrijd voor de beloften. De Nederlandse veldrijder, favoriet voor de wereldtitel komend weekeinde in Hoogerheide, moest in het Franse Nommay de Belg Wout van Aert voor zich dulden. Regerend wereldkampioen Mike Teunissen werd tiende.

Van der Poel was al zeker van de eindzege in de wereldbeker. Hij rijdt dit seizoen zijn eerste jaar bij de beloften.

Van der Poel tweede in Nommay
Van der Poel tweede in Nommay (Foto: ANP)

Lurling: "Terugkijken heeft geen zin"

Anthony Lurling denkt dat het voor alle partijen het best is dat hij vanaf maandag voor sc Heerenveen speelt. De spits gaat met ruzie weg bij NAC Breda. Lurling baalt van de huidige situatie bij NAC.

"Ik ga weg met een heel moeilijk gevoel. Ik speel hier zeven en een half jaar en heb alles met de club meegemaakt. Je denkt dat dit je laatste seizoen is, of wellicht nog een jaartje bij Den Bosch en dan vertrek je zo", zegt hij tegen Omroep Brabant.

De 36-jarige routinier hoopt dat hij alle ellende van zich af kan zetten. "Terugkijken heeft nu weinig zin. Ik had vorige week misschien wel mijn tanden op elkaar moeten houden en bij AZ op de tribune moeten gaan zitten. Maar zo ben ik niet en daar hadden ze ook wel rekening mee kunnen houden."

Tot slot wil Lurling ook benadrukken dat hij niet de enige is die fout zat. "Waar twee vechten hebben twee schuld. Voor alle partijen is het het beste als ik vanaf maandag bij Heerenveen zit."

Anthony Lurling speelde tussen 1999 en 2002 ook al voor Heerenveen. Hij scoorde toen 36 keer in 94 wedstrijden. Vervolgens droeg hij in Nederland ook het shirt van Feyenoord, RKC Waalwijk en FC Den Bosch. Vanaf 2005 stond de aanvaller twee jaar onder contract bij 1. FC Köln, maar dat werd geen succes.

Twee zwaargewonden bij steekpartij in Hilversum

Twee mannen van 19 zijn zaterdagnacht zwaargewond geraakt toen ze in Hilversum werden neergestoken. Een van de slachtoffers moest met een traumahelikopter naar het ziekenhuis worden gebracht. Beiden zijn inmiddels buiten levensgevaar, meldt de politie zondag. De daders zijn voortvluchtig.

De slachtoffers stonden kort voor 02.00 uur met wat vrienden te praten bij een woning aan de Johannes Geradtsweg toen het groepje werd aangesproken door twee jongens die samen op een fiets zaten. De verdachten liepen de oprit op. Toen ze werd gevraagd die te verlaten werd een van de mannen gestoken. De andere 19-jarige werd gestoken toen hij probeerde tussenbeide te komen. De daders gingen er vervolgens op de fiets weer vandoor.

'Essien niet door medische keuring Milan'

De transfer van Michael Essien naar AC Milan lijkt niet door te gaan. Bij de medische keuring zou een knieblessure zijn geconstateerd. Volgens La Repubblica, een betrouwbare Italiaanse krant, gaat de transfer daarom vooralsnog niet door.

Milan werkt later het tweede deel van de medische keuring af. Daarna bepaalt de club of Essien wel of niet wordt vastgelegd. De club uit Milaan bereikte eerder deze week al een overeenkomst met Chelsea om de Ghanese middenvelder transfervrij over te nemen. Hij zou in San Siro een contract krijgen voor anderhalf jaar. In Milaan wil Essien in beeld blijven bij de Ghanese bondscoach, met het oog op het WK van komende zomer.

Essien moet Milan vooral in de Champions League een nieuwe impuls gaan geven. Dat is immers de enige prijs die het elftal van Clarence Seedorf dit seizoen nog kan winnen. De Rossoneri staan in de Serie A mijlenver achter koploper Juventus, en de ploeg werd onlangs ook nog uitgeschakeld in de Coppa Italia.

Dit seizoen werd Essien door Chelsea niet ingeschreven voor de Champions League. Hij zou daarom voor Milan in actie kunnen komen in de achtste finales, waarin Atlético Madrid de tegenstander is.

Advocaat: "Het zat allemaal niet mee"

AZ kreeg zaterdag tot ongenoegen van Dick Advocaat al na twee minuten een tegendoelpunt tegen PSV. Het bleek de enige treffer van de avond te zijn. De coach van de Alkmaarse bezoekers zag vervolgens hoe zijn team veel kansen liet liggen op de gelijkmaker.

"De hele wedstrijd had ik het gevoel dat het nog onze kant op zou vallen. Maar als je vijf, zes grote kansen krijgt om te scoren, moet je dat wel doen. Dit was een onnodige nederlaag", zei Advocaat tegen Fox Sports.

"Als er één keer een kans was voor AZ om hier te winnen, dan was het vanavond wel. Het zat allemaal niet mee voor ons", ging de ervaren trainer verder. "Maar ja, als je niet scoort, dan verlies je. Ik ben wel blij met de manier waarop we gespeeld hebben."

In de Eredivisie bevindt AZ zich nu op de achtste plaats, want PSV is de Alkmaarders op de ranglijst voorbij gegaan. AZ zag bovendien PEC Zwolle (achtste) dichterbij komen. De Zwollenaren hebben dankzij hun zege op NAC Breda twee punten minder dan de ploeg van Advocaat.

50Plus gaat ook aan jongeren denken

Fractieleider van bejaardenlobby 50Plus Norbert Klein gaat een andere koers varen dan zijn voorganger Henk Krol. Hij wil niet alleen de belangen behartigen van mensen boven de 50, zegt hij zondag in een interview met nu.nl. "Ik heb vier kinderen. Ik wil dat de toekomst er voor hen ook goed uitziet."

Klein trad in oktober aan, toen Krol opstapte omdat bekend werd dat hij bij de Gaykrant jarenlang geen pensioenpremies voor zijn werknemers had betaald. In de Kamer maakte hij zich juist sterk voor het recht op pensioen. "Krol heeft hele duidelijke keuzes gemaakt", zegt Klein over zijn voorganger. "Maar na zijn vertrek gaat het schip van 50Plus gewoon door. Dat betekent dat ik als kapitein een andere koers kan gaan varen."

Klein wil meer doen dan alleen voor 50Plussers opkomen. "Als je een jaar in de Tweede Kamer zit merk je toch dat je je bezig moet houden met heel veel onderwerpen. We moeten ook over het aardgas in Groningen, de studiefinanciering van studenten en natuurbehoud stemmen en keuzes maken."

Brand verwoest oud Chinees dorp

Een brand in een driehonderd jaar oud Chinees dorp heeft bijna honderd huizen in de as gelegd. Dat hebben de Chinese autoriteiten zondag gezegd. De brand in Baojing Dong in de provincie Guizhou brak zaterdagavond uit. Vier uur later werd het sein brand meester gegeven.

Het dorp met tweeduizend inwoners is het grootste van de etnische Dongs in Guizhou en bekend vanwege zijn woningen in Dong-stijl. De meeste huizen waren van hout. Er zijn voor zover bekend geen slachtoffers gevallen.

NSA bespioneert ook bedrijven

De Amerikaanse geheime dienst (NSA) houdt zich ook bezig met het bespioneren van bedrijven. Dat heeft klokkenluider en voormalig NSA-medewerker Edward Snowden tegen de Duitse omroep ARD gezegd.

Voorafgaand aan de uitzending van zondagavond deed de zender een verklaring uitgaan waarin Snowden wordt geciteerd. Hij zegt dat als een bedrijf als Siemens informatie zou hebben waarbij de Verenigde Staten baat zouden hebben - maar die niks met nationale veiligheid te maken heeft - de NSA die informatie toch zou gebruiken.

ARD gaf verder geen details en het is onduidelijk wat de NSA precies met zulke informatie zou doen.

Snowden lekte geheime informatie over het uitgebreide afluisterprogramma van de NSA. Hij heeft asiel gekregen in Rusland.

Syrië vindt vredesbesprekingen te kansloos

De delegatie van de Syrische president Bashar Assad heeft zondag op de conferentie voor vrede in Syrië haar beklag gedaan over de onderwerpen die tot dusverre ter tafel zijn gekomen. Volgens de afgevaardigden worden de belangrijkste thema's vermeden. Ze trekken het nut van de gesprekken in twijfel.

Een bemiddelaar van de Verenigde Naties zei dat het lastigste onderwerp - een mogelijke overgangsregering - op z'n vroegst voor maandag op de agenda staat. Zondag wordt er gesproken over een mogelijk konvooi met humanitaire hulp en gevangenenruil.

Agent vol in zijn ballen getrapt

Een 40-jarige vrouw uit Oisterwijk heeft zaterdagnacht in haar woonplaats een agent in zijn kruis geschopt. De Brabantse wilde dat de agent en zijn collega's zouden 'oprotten' van een feestje in een voetbalkantine waar de politie bij geroepen was vanwege een vechtpartij.

Op het feest in de kantine van RKSV Oisterwijk raakten rond 01.30 uur zo'n twintig van de tweehonderd bezoekers slaags met elkaar. De twee beveiligers konden de boel niet sussen en schakelden de politie in.

Toen de agenten aankwamen, gingen de meeste bezoekers al naar huis omdat de organisatie het feest had stilgelegd. Meerdere feestgangers waren volgens de politie flink onder invloed van alcohol of drugs. De Oisterwijkse was kennelijk nog niet uitgefeest en riep dat de agenten moesten oprotten, waarop ze een van de agenten een trap tussen de benen gaf. Ze is gearresteerd wegens mishandeling.

Dortmund rest van seizoen zonder Blaszczykowski

Jakub Blaszczykowski komt dit seizoen hoogstwaarschijnlijk niet meer in actie. De buitenspeler van Borussia Dortmund scheurde zaterdag in de thuiswedstrijd tegen FC Augsburg (2-2) de kruisband van zijn rechterknie. Dat laat de Bundesligaclub zondag weten.

Blaszczykowski gaat komende week onder het mes. Volgens de clubarts kan hij pas volgend seizoen weer gaan trainen. "Ik zal er alles aan doen om sterker dan ooit op het veld terug te keren", zegt de Pools international.

'Kim laat ook familie oom executeren'

De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un, die in december zijn oom Jang Song-thaek liet executeren, heeft ook diens hele familie laten vermoorden. Dit heeft het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap zondag gemeld op gezag van meerdere anonieme bronnen.

Onder de slachtoffers zijn de kinderen, de broers en de zuster van Jang, evenals hun kinderen en partners. Tot de vermoorde groep behoren de ambassadeurs van Noord-Korea in Cuba en Maleisië.

Jang, ooit een machtig man in het communistische land, viel in december in ongenade. Kim beschuldigde hem van het beramen van een staatsgreep.

Bobsleebrons voor Kamphuis, Humphries wint World Cup

Bobsleester Esmé Kamphuis heeft in Königssee samen met Judith Vis de derde plaats veroverd op het Europees kampioenschap. Dankzij twee sterke runs moest ze alleen de Zwitserse Fabienne Meyer en de Duitse Sandra Kiriasis voorlaten.

De World Cup-wedstrijd, die ook dienst deed als EK, werd zeer verrassend gewonnen door Meyer en haar remster Tanya Mayer. Na de eerste run stond ze nog tweede, maar de leidster, Kaillie Humphries uit Canada, liet het in de tweede run volledig liggen en viel terug naar plek drie. Tweede werd de Amerikaanse Elana Meyers, die na de eerste run nog achtste stond. Dankzij de snelste tweede afdaling van het veld kon ze iedereen inhalen, behalve de Zwitserse.

Kamphuis stond na de eerste run op de vijfde plek in de wedstrijd en wist die plaats te behouden door een sterke tweede run. Hiermee haalde ze in de laatste race van het World Cup-seizoen haar beste resultaat van de winter. De World Cup werd gewonnen door Humphries, die met 1629 punten slechts één punt voorsprong heeft op Meyers. Kamphuis wist een plek te stijgen en sluit het seizoen af als negende.

FC Groningen - FC Twente afgelast

De wedstrijd tussen FC Groningen en FC Twente, vanmiddag om 14.30 uur gepland, is afgelast. Het besneeuwde veld in de Euroborg is met man en macht sneeuwvrij gemaakt, maar scheidsrechter Richard Liesveld liet weten dat hij de gezondheid van de spelers niet kan garanderen.

Wanneer de wedstrijd wel wordt gespeeld is nog niet bekend.

Skiester Gut wint super-G Cortina

Skiester Lara Gut heeft in Cortina d'Ampezzo haar vijfde overwinning van het seizoen gepakt. De Zwitserse won onder moeilijke omstandigheden de super-G door de Liechtensteinse Tina Weirather te verslaan.

Veel skiesters hadden grote last van de wind op de piste. Een derde van de deelneemsters wist de finish niet te bereiken. Gut kon er goed mee omgaan, en kwam uiteindelijk over de finish met een voorsprong van 0,12 seconden op Weirather. Het verschil met de rest was een stuk groter. Maria Höfl-Riesch uit Duitsland had veel last van de wind, maar kon toch nog de derde tijd pakken op 0,61 seconden van Gut.

In de stand om de algemene World Cup behoudt Höfl-Riesch de leiding. Gut doet datzelfde in de stand om de World Cup op de super-G, waarvan zij er eerder al twee won.

Blaaspijlman: 'Ik ben een debiel, ma'

De 18-jarige Joseph Gillies uit Tacoma, Washington stond donderdag voor de rechter. Hij wordt ervan verdacht meerdere personen te hebben beschoten met pijltjes uit een blaaspijpje.

Op 12 januari jongstleden zou hij een pijltje hebben geblazen naar een vrouw op het campusterrein van de Washington State University. Twee dagen later kreeg een voorbijganger op straat ook een dart naar 't hoofd.

Ook enkele andere vergelijkbare incidenten worden in verband gebracht met de man. Niemand werd ernstig verwond. Gillies gaf aan spijt te hebben van de voorvallen. Volgens hem schieten hij en zijn vrienden wel vaker pijltjes naar objecten en naar elkaar. "Het is niet zozeer een spelletje, maar meer iets van: 'Je let niet op dus je krijg er één in je kont. Je trekt 'm eruit, lacht erover en gaat weer verder.'"

Verder voegde hij toe: "Het spijt me, ik heb enorm spijt. Dit blijft me de rest van mijn leven bij. Het is kinderachtig. Het is onvolwassen. Het is belachelijk."

Volgens de nog in zijn ouderlijk huis wonende Gillies belde zijn moeder hem geschokt op: "Ze vroeg: 'Waarom zou je zoiets doen? Wat gaat er door je hoofd heen?' Waarop ik zei: 'Niets. Ik ben een debiel.' Toen begon ze te huilen en dat zoog enorm."

Of hij er verantwoordelijk voor te houden is moet blijken bij verdere rechtszittingen. Tot die zittingen is de man voorlopig vrijgelaten.

[AO] Nadal in tranen na teleurstellende finale

Rafael Nadal was na zijn verloren finale op de Australian Open in tranen. De Spanjaard had zondag tegen Stanislas Wawrinka veel last van zijn rug en kwam daardoor niet goed in zijn spel. "Sorry dat ik op deze manier eindig", zei hij na afloop in de Rod Laver Arena.

De nummer een van de wereld kon vanaf de tweede set nog maar nauwelijks een sprintje trekken door de blessure. "Ik heb het heel, heel erg hard geprobeerd", zei 27-jarige Nadal, die nog wel een set afsnoepte van Wawrinka. "Het was een van de meest emotionele toernooien in mijn carrière."

Wawrinka, de nummer acht van de wereld, kon nauwelijks geloven dat hij zijn eerste grandslamtitel had gewonnen. "Ik weet niet of ik aan het dromen ben of niet, we zullen het morgenochtend zien."

De 28-jarige Zwitser versloeg in Melbourne naast Nadal ook Novak Djokovic, de nummer twee van de wereld. Sergi Bruguera was in 1993 op Roland Garros de laatste die de twee hoogstgeplaatste tennissers in één toernooi de baas was. De Spanjaard versloeg toen Pete Sampras en Jim Courier.

D66: megabanken verbieden

D66 wil de vorming van enorm grote 'megabanken' in Europa wettelijk verbieden. Dat is nodig om te voorkomen dat belastingbetalers weer moeten bijspringen bij banken die 'te groot zijn om failliet te gaan'.

D66-Kamerlid Wouter Koolmees pleitte zondag voor het verbod in het televisieprogramma Buitenhof. Zonder strenge regels kunnen bij overnames en fusies opnieuw heel grote banken ontstaan die onverantwoorde risico's nemen en te hoge rentes vragen voor hypotheken. De problemen bij banken die zo groot zijn dat als ze omvallen dat de hele financiële sector ontwricht, vormden een belangrijk aandeel in de internationale financiële crisis die in augustus 2008 begon.

Valerio blijft trots op kannibalenuitzending

Valerio Zeno kijkt twee jaar na de 'kannibalenuitzending' van Proefkonijnen nog steeds met een goed gevoel terug op de show. Zeno en Dennis Storm aten een stukje vlees van elkaar en haalden daarmee de internationale pers. Momenteel wordt het derde seizoen van Proefkonijnen uitgezonden door BNN.

"Het is heel leuk om met items uit Proefkonijnen de internationale pers te halen", zegt Zeno voor de camera van Novum Nieuws. Dat lukte niet alleen met de aflevering waarin hij en Storm een stukje van elkaar proefden, maar bijvoorbeeld ook met een uitzending waarin de twee ervoeren hoe het voelt om weeën te hebben.

Onlangs zag Zeno nog een tweet voorbijkomen over de kannibalenactie. "Er is een Amerikaanse website die wetenschappelijke vragen behandelt. Zij hebben 6,5 miljoen abonnees op Youtube. En zij hebben ons stukje van kannibalisme twee jaar na dato gebruikt. Wij hebben daar al de hele wereld mee bereikt en twee jaar later komt het gewoon nog een keer terug. Dat vind ik heel mooi. Het is gewoon een idee uit mijn hoofd en dat bereikt gewoon weer 6,5 miljoen mensen."

De 30-jarige Zeno stelt dat zijn leraren op school vroeger niet hadden verwacht dat zijn droom om presentator werkelijkheid zou worden. "Als jij zegt dat je presentator wil worden, dan zeggen ze: de kans dat dat lukt, is heel klein. Als ik advies zou geven aan een leerling, zou ik hetzelfde zeggen. Maar dan is het uiteindelijk extra vet als je zo veel mensen bereikt met iets waarvan jij heilig overtuigd was dat je het kon."

Jarige 'piraat' steelt veerpont

Toen Samuel McDonough jarig was, besloot hij zichzelf eens flink in het zonnetje te zetten. Dit deed hij door een veerpont te stelen en zichzelf cadeau te doen.

De Victoria Clipper-pont in Seattle, Washington lag aangemeerd toen McDonough zijn kans schoon zag. McDonough kroop door een gat in het hek en vond de sleuteltjes van de veerpont in de brug van de zes miljoen euro kostende, 480 ton wegende boot.

Omdat hij al snel na de diefstal besefte helemaal niet te weten hoe zo'n boot bestuurd wordt, werd het vaartuig dobberend in de baai aangetroffen.

De die dag 33 jaar geworden man werd uiteindelijk gearresteerd en vrijdag veroordeeld tot tweeënhalf jaar celstraf. Bij zijn aanhouding vertelde hij de politie dat hij 'een piraat' was en eigenlijk naar het Canadese stadje Victoria, aan de overzijde van de baai, had willen varen.

[AO] Wawrinka verrast niet fitte Nadal

Stanislas Wawrinka heeft de Australian Open op zijn naam geschreven. De Zwitser was in de eindstrijd de niet zo fitte Rafael Nadal met 6-3, 6-2, 3-6 en 6-3 de baas.

Wawrinka begon sterk aan de partij en haalde de eerste set binnen met een ace nadat hij terugkwam van een achterstand van 40-0. De Zwitser stond in het tweede bedrijf al rap op een voorsprong van 2-1 toen Nadal opeens de baan verliet. Later bleek dat hij een medische time-out had genomen vanwege een rugblessure. De Spanjaard verscheen een paar minuten later weer terug op de baan, maar leek aangeslagen.

Wawrinka won ook de tweede set met 6-2 en in de derde leek Nadal herboren. De Spanjaard liep snel uit naar 4-1 en trok de set met 6-3 naar zich toe. Wawrinka hield zijn hoofd er in de vierde set wel bij en met 6-3 won hij voor het eerst in zijn loopbaan een granslamtoernooi.

Nederlandse cricketers winnen van Nepal

De Nederlandse cricketers hebben Nepal zondag verslagen op het WK-kwalificatietoernooi in Nieuw-Zeeland. In 31,5 overs kwam Oranje tot 172 runs en werd met zeven wickets gewonnen.

Door de zege plaatste Nederland zich voor de strijd om de zevende plek. Canada, dat Oeganda versloeg, is daarin dinsdag de tegenstander.

Oranje maakt geen kans meer op het WK, dat volgend jaar plaatsvindt in Australië en Nieuw-Zeeland. Doordat afgelopen donderdag werd verloren van Kenia liep Nederland de tweede ronde van het kwalificatietoernooi mis.

Man berooft thuis pizzabezorger

Wat doe je als je meer honger dan geld hebt en je het de politie vooral niet al te moeilijk wil maken? De 20-jarige Michael Antonio Long wist donderdag in Tuscaloosa, Alabama het antwoord en bestelde twee pizza's bij de lokale pizzeria.

Snel daarop klopte een bezorger aan met twee dampende dozen Italiaans voedsel bij de woonwagen van Long. Daar werd de deur opengedaan door Long en zijn vrienden, die de bezorger bedreigden met vuurwapens en hem dwongen zijn geld, bezorgtas, portemonnee en pizza's af te staan.

Lang konden de 20-jarige en zijn vrienden niet van hun daad (of de pizza's) genieten. Even later kwamen agenten al langs. Ze troffen daarbij de tas van de bezorger aan, alsmede de lege dozen van de inmiddels verorberde pizza's.

Eén van de aanwezige mannen werd door de bezorger herkend. De politie is ondertussen dankbaar voor de stupiditeit van de heer Long: "Normaal gesproken wordt een pizzabezorger niet gevraagd naar het adres van de verdachte te komen, als men van plan is hem te beroven."

Long zit momenteel vast in de plaatselijke nor. Een eventuele borgtocht gaat 'm 60.000 dollar kosten. Overigens wordt gemak wel vaker op prijs gesteld door dieven.

Zo belde vorige week nog een man de GameShop in Nashville, Tennessee, met de vraag of ze de games die hij wilde roven alvast op een stapeltje konden klaarleggen.

'Kristalnacht tegen de rijken?'

Puissant rijke Thomas Perkins, een durfkapitalist uit San Francisco, Amerika, maakt van zijn hart geen moordkuil. Zo ziet hij er bijvoorbeeld helemaal niets verkeerd in om de huidige publieke opinie ten opzichte van de zeer welgestelden te vergelijken met de Holocaust.

Hij schreef dit in een bezorgde brief aan het dagblad Wall Street Journal. Deze was ook zo vriendelijk om de gedachtespinsels van de zakenman te publiceren.

"Ik wil graag wijzen op de parallellen die er zijn tussen Nazi-Duitsland en de 1 procent joden die daar leefden en de zogenaamde progressieve oorlog tegen de 1 procent rijken die Amerika heeft," schrijft Perkins. De goed in de realiteit staande Thomas is een van de oprichters van Kleiner Perkins, Caulfield & Byers, een investeringsmaatschappij dat kapitaal steekt in risicovolle ondernemingen. De man die ooit een soort collega van Rupert Murdoch was, vergelijkt in de brief het betalen van meer belasting voor de rijkeren met de afslachting van miljoenen joden .

"Van de Occupybeweging tot het demoniseren van rijken met bijna elk woord dat geschreven is in het lokale blaadje merk ik dat er steeds meer haat is richting de succesvolle een procent," gaat Perkins verder. "Mensen maken zich druk om de bussen die Google-medewerkers naar hun werk vervoeren. Ook zijn mensen boos om de gestegen kosten van onroerend goed die zij niet, maar die techno-nerds wèl kunnen betalen."

Perkins beëindigt zijn klaagzang met: "Dit is een gevaarlijke trend in het Amerikaanse gedachtepatroon. Kristalnacht was ondenkbaar in 1930. Is een stijgend radicalisme onder de progressieve beweging nu ondenkbaar?"

Zoals je kan verwachten bij dergelijke meningen hebben een aantal mensen gereageerd op de zorgen van Perkins. Eentje daarvan is verslaggever en blogger Matthew Yglesias: "Dit laat duidelijk zien dat je stinkend rijk kan worden zonder het vermogen tot nadenken te bezitten, dingen van een ander perspectief te kunnen zien of zelfs maar intelligent te zijn."

Zes Polen vast voor onduidelijkheid rond dood man

Een man is zaterdagavond overleden aan de verwondingen aan zijn been die hij had opgelopen in een woning in Kaatsheuvel. Zes Poolse mannen die in het huis waren zijn aangehouden omdat het niet duidelijk is wat er is gebeurd. De identiteit van het slachtoffer is nog niet bekend, maar ook hij is vermoedelijk van Poolse komaf.

Het slachtoffer had een slagaderlijke bloeding aan zijn been opgelopen. De politie weet nog niet hoe, maar bij het huis was op de eerste verdieping een raam gesneuveld. De gevel van het huis aan de Hilsestraat in de Brabantse plaats en op de carport zaten vol bloed.

Het slachtoffer overleed in een ziekenhuis aan zijn verwondingen. De politie probeert te achterhalen wat er is gebeurd door sporenonderzoek en door de verdachten met hulp van Poolse tolken te verhoren.

[NBA] Denver verrassend te sterk voor Indiana

Denver Nuggets heeft zaterdag voor een verrassing gezorgd in de NBA. De ploeg uit Colorado versloeg Indiana Pacers, de koploper van de Eastern Conference, met 109-96. Wilson Chandler werd met 25 punten topscorer voor de Nuggets, die tiende staan in de Western Conference.

Koploper van de westelijke ranglijst Oklahoma City Thunder won voor de zevende keer op rij. Philadelphia 76ers werd met 103-91 verslagen, onder meer dankzij NBA-topscorer Kevin Durant. De 25-jarige basketballer kwam tot 32 punten, veertien rebounds en tien assists. Durant heeft nu tien duels op rij minstens dertig punten gescoord.

Portland Trail Blazers was met 115-104 te sterk voor Minnesota Timberwolves. LaMarcus Aldridge scoorde 21 punten voor de Trail Blazers, die nu net zo veel wedstrijden hebben gewonnen als in het vorige seizoen (33). De ploeg staat derde in de Western Conference.

Alle uitslagen zaterdag

Uit Thuis Uitslag
Charlotte Bobcats Chicago Bulls 87 - 89
Toronto Raptors Los Angeles Clippers 118 - 126
Philadelphia 76ers Oklahoma City Thunder 91 - 103
Memphis Grizzlies Houston Rockets 99 - 81
Milwaukee Bucks Atlanta Hawks 87 - 112
Denver Nuggets Indiana Pacers 109 - 96
Utah Jazz Washington Wizards 104 - 101
Portland Trail Blazers Minnesota Timberwolves 115 - 104

Betogers Kiev gooien brandbommen naar politie

Een grote groep betogers heeft zondagochtend vroeg in Kiev een regeringsgebouw dat als politiebasis werd gebruikt aangevallen. Het toont aan dat sommigen in de protestbeweging tegen president Viktor Janoekovitjs naar radicale actie neigen.

In het holst van de nacht gooiden betogers brandbommen in het regeringsgebouw waar de politie zich bevond. Ze creëerden een vluchtroute voor de agenten, maar die werd niet gebruikt. De aanval vond plaats nadat de betogers hadden gezien hoe zo'n tweehonderd agenten het gebouw in gingen, mogelijk om zich voor te bereiden op charges tegen de demonstranten.

De geweldsuitbarsting van zaterdagnacht lijkt erop te wijzen dat een deel van de betogers een andere koers wil varen. Gematigde oppositieleiders zoals Arsenij Jatsenjoek en ook Vitali Klitsjko riepen eerder op tot een einde aan het geweld, maar werden in enkele gevallen door de menigte uitgejouwd.

De protesten braken eind vorig jaar uit, omdat Janoekovitsj weigerde een samenwerkingsovereenkomst met de Europese Unie te ondertekenen. In plaats daarvan zocht de president toenadering tot Rusland.

'Deel Duitse steden niet meer veilig'

De Duitse politie is niet meer in staat overal in de steden van Duitsland de veiligheid te garanderen. Dit heeft de voorzitter van politievakbond GdP, Oliver Malchow, gezegd tegen weekblad Der Spiegel. "Er zijn zones in onze steden waar de burgers zich helemaal terecht niet meer veilig voelen", aldus Malchow.

De GdP komt maandag samen met de vereniging van Duitse gemeenten met een eisenpakket. Daartoe behoren meer blauw op straat, meer cameratoezicht, alcoholverboden en een betere bescherming van hulpverleners tegen geweld.

Arrestatie Bieber: miljoenen tweets

De arrestatie van Justin Bieber heeft ook op Twitter behoorlijk wat losgemaakt. In de 24 uur nadat Bieber woensdagnacht in Miami Beach in de boeien werd geslagen, werd ruim vier miljoen keer getwitterd over het tieneridool. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site The Wrap.

Dat Biebers arrestatie veel werd besproken via Twitter, was ook terug te zien in de trending topics. Hashtags als #WeWillAlwaysSupportYouJustin en #FreeBieber werden veelvuldig gebruikt. Seth Rogens tweet, waarin de acteur Bieber uitmaakte voor een stuk stront, was een van de tweets die het vaakst gedeeld werd.

Bieber werd woensdagnacht gearresteerd na een illegale straatrace. De 19-jarige zanger was onder invloed van verschillende verdovende middelen. Na het betalen van een borgsom van 2500 dollar mocht het tieneridool de gevangenis weer verlaten. Bieber is momenteel in Panama, blijkt uit foto's die lokale media publiceerden.

Het Canadese tieneridool reageerde vrijdag voor het eerst op alle commotie rondom zijn arrestatie. "Wees sterk, God is met ons", twitterde hij naar zijn fans. "Jullie zijn allemaal waardevol, ongeacht wat anderen zeggen."

Mathijsen tien dagen 'out' door oogblessure

Feyenoord kan volgende week in de topper tegen Vitesse niet beschikken over Joris Mathijsen. De verdediger kampt met een oogblessure.

Mathijsen moest zaterdagavond tegen ADO Den Haag al vroeg in de tweede helft worden gewisseld. Hij werd meteen voor onderzoek naar het ziekenhuis gebracht. Trainer Ronald Koeman maakte zich zorgen. "Ik hoorde dat hij het zicht in één van zijn ogen kwijt is", reageerde hij volgens NUsport.

Later bleek dat Mathijsen geen ernstige schade aan zijn oog heeft. Door een bloeding in het oog is hij echter wel tien dagen uit de roulatie. De thuiswedstrijd tegen Vitesse moet de routinier dus aan zich voorbij laten gaan.

Vitesse is momenteel gedeeld koploper met Ajax, dat wel een beter doelsaldo heeft. De Arnhemmers komen zondag in actie tegen NEC. Bij winst is het gat met Feyenoord al zeven punten.

Feyenoord weet dus wat het vrijdag in De Kuip te doen staat. De Rotterdammers gingen in Den Haag met 3-2 onderuit, kort nadat de ploeg van Koeman zich had teruggeknokt van een 2-0 achterstand.

Roda trekt jonge doelman van PSV aan

Benjamin van Leer verruilt komende zomer PSV voor Roda JC. De transfervrije doelman uit Houten tekent in Kerkrade een contract voor drie jaar, laat de Limburgse eredivisionist zondag weten.

De 21-jarige Van Leer, dit seizoen uitkomend voor Jong PSV, kan in Eindhoven niet op speeltijd in het eerste elftal rekenen. Vorig seizoen stond hij onder huurcontract bij FC Eindhoven.

Technisch directeur van Roda Leon Vlemmings heeft vertrouwen in Van Leer. "Het is een jonge, talentvolle doelman die zich bij ons uitstekend verder kan ontwikkelen", zegt hij. "We zijn er trots op dat hij voor ons kiest, terwijl PSV zijn contract wilde verlengen en ook andere clubs concrete interesse toonden."

President ADAC peinst niet over terugtreden

Peter Meyer, de president van de Duitse automobielorganisatie ADAC, is niet van plan zijn functie op te geven. De baas van de zusterorganisatie van de ANWB hoopt het geschonden blazoen van zijn organisatie snel op te poetsen na de ophef over dienstreizen met traumahelikopters. "Ik ben vorig jaar met grote meerderheid herkozen en hoop dat het vertrouwen in ADAC snel hersteld kan worden", aldus Meyer tegenover Bild am Sonntag.

ADAC kwam in opspraak omdat bestuursleden jarenlang traumahelikopters gebruikten voor dienstvluchten. De organisatie claimt dat zoiets alleen gebeurde als wegens tijdgebrek andere transportmiddelen niet voldeden. "De kritiek trek ik mij aan. We zullen dit gaan bespreken en veranderen. Mijn doel is de vertrouwenscrisis te overwinnen en de verloren geloofwaardigheid terug te winnen met openheid en transparantie", zei Meyer.

President ADAC peinst niet over terugtreden
President ADAC peinst niet over terugtreden (Foto: ANP)

Journalist stuurt noodkreet vanuit cel Egypte

Een Australische journalist die vastzit in Egypte heeft een wanhopige brief naar de buitenwereld gestuurd. "De afgelopen tien dagen heb ik 24 uur per dag in mijn cel gezeten. Ik mag er alleen uit om ondervraagd te worden door de aanklager", schrijft correspondent Peter Greste van Al-Jazeera in een op Facebook gepubliceerde brief.

De journalist en twee collega's werden eind december opgepakt door de Egyptische autoriteiten. Ze zouden illegale bijeenkomsten hebben gehouden met medewerkers van de Moslimbroederschap, die door de regering tot terroristische organisatie is verklaard.

'Lokale partijen boeken winst bij verkiezingen'

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart zijn het waarschijnlijk weer vooral de lokale partijen die scoren. Ze halen samen meer dan een kwart van de stemmen binnen, verwacht Maurice de Hond na een peiling. De opkomst op 19 maart kan volgens hem weleens onder de vijftig procent uitkomen.

In 2010 ging 24 procent van de uitgebrachte stemmen naar een lokale partij, twee procentpunt meer dan in 2006. Dit jaar gaat 27 procent van de stemmen naar een lokale partij, zo verwacht De Hond. Daarmee zijn de partijen gezamenlijk de grootste.

VVD, PvdA en CDA lijken te gaan verliezen. Behaalden de VVD en de PvdA bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 beide nog zestien procent van de stemmen, dit jaar moeten ze het volgens De Hond allebei doen met twaalf procent. Het CDA moet eveneens rekenen op twaalf procent van de stemmen, drie procentpunt minder dan vier jaar geleden.

Welk van de drie partijen de grootste afzonderlijke partij wordt is volgens de opiniepeiler nog niet te zeggen. SP en D66 boeken waarschijnlijk winst, maar worden niet groter dan VVD, PvdA en CDA omdat die twee partijen in veel minder gemeenten meedoen.

De opkomst van de gemeenteraadsverkiezingen komt mogelijk uit op minder dan vijftig procent. In 2010 ging nog 54 procent van de stemgerechtigden naar de stembus en in 2006 was het opkomstpercentage 59.

In de wekelijkse zetelpeiling van De Hond zijn er deze week geen verschuivingen. De PVV is met dertig zetels nog altijd de grootste partij, gevolgd door de SP met 24 zetels. De derde partij is D66 met 21 zetels. Coalitiepartijen VVD en PvdA hebben samen nog maar 31 zetels, 48 minder dan ze er daadwerkelijk in de Tweede Kamer hebben.

Gerrans wint Tour Down Under

De Tour Down Under is gewonnen door Simon Gerrans. In de zesde en tevens laatste etappe behield de Australische renner van Orica-Greenedge zijn leidende positie. Robert Gesink was met de zesde plaats de beste Nederlander.

André Greipel won de laatste etappe. Het was zijn tweede ritzege van deze Tour Down Under.

Het is voor de derde maal dat Gerrans de Tour Down Under wint. Eerder was hij ook de beste in 2006 en 2012.

Man door onbekenden mishandeld

Een 19-jarige man uit Rosmalen is in de nacht van zaterdag op zondag mishandeld door twee nog onbekende mannen. Dat meldde de politie zondag.

Het slachtoffer is, schijnbaar zonder aanleiding, geslagen en geschopt. Hij hield daar pijn aan zijn lies, nek en hand aan over en moest voor controle naar het ziekenhuis.

De politie zoekt getuigen van de mishandeling.

Man uit Rosmalen door onbekenden mishandeld
Man uit Rosmalen door onbekenden mishandeld (Foto: ANP)

Honderd vaten drugsafval gedumpt

Onbekenden hebben in het Brabantse Loon op Zand een grote hoeveelheid drugsafval gedumpt. Het gaat om ongeveer honderd vaten en jerrycans met chemicaliën die vermoedelijk zijn gebruikt bij de productie van synthetische drugs, meldt de politie zondag.

Het afval werd zaterdagavond door een wandelaar gevonden op een zandpad. Er lagen ook resten van een hennepkwekerij. De politie vermoedt dat de resten uit een drugslaboratorium komen.

Een gespecialiseerd bedrijf heeft het afval weggehaald. De politie onderzoekt wie het gedumpt heeft.

Regisseurs vinden Gravity beste film

De film Gravity van regisseur Alfonso Cuaron is zaterdagnacht door de Director's Guild of America verkozen tot beste film. De Amerikaanse regisseursvakbond reikte de prijzen voor de 66e keer uit in Los Angeles.

De Amerikaanse regisseursvakbond koos Breaking Bad-bedenker Vince Gilligan als beste regisseur van een dramaserie. Beth McCarthy-Miller, regisseuse van 30 Rock, werd uitgeroepen tot beste regisseur van een komedieserie. Bij de documentaires won Jehane Noujim voor The Square. Regisseur Steven Soderbergh viel in de prijzen met zijn tv-film Behind the Candelabra.

De DGA award voor beste film wordt gezien als goede graadmeter voor de Oscar voor beste regie. Slechts zeven maal ging het gouden beeldje naar een film die niet enkele weken daarvoor de DGA award in de wacht sleepte. De Oscars worden op 2 maart uitgereikt vanuit het Dolby Theatre in Los Angeles. Gravity is in de race voor de Oscar voor beste film, Cuaron maakt kans op de prijs voor beste regie.

Bij de uitreiking van de Directors Guild of America Outstanding Directorial Achievement Awards was kans op Nederlands succes. Matthijs van Heijningen jr. was in de race voor de DGA Award voor beste commercial met een reclamefilmpje dat hij voor Sony Playstation maakte. Van Heijningen jr. legde het echter af tegen Martin de Thurah, die een commercial voor cognacfabrikant Hennessey maakte.

Nederland groener door zachte winter

De zachte winter heeft ervoor gezorgd dat Nederland momenteel gemiddeld twintig procent groener is dan precies een jaar geleden. Er is vooral meer onkruid en ook duinen zijn een stuk groener. Dat blijkt zondag uit de zogenoemde Groenindex van De Natuurkalender en onderzoeksinstituut Alterra.

De Groenindex, die zondag in het radioprogramma Vroege Vogels is gepresenteerd, wordt gemaakt op basis van foto's die satellieten drie keer per week van het hele land maken. De index laat duidelijk zien dat planten reageren op de zeer zachte winter tot nu toe. Dat geldt voor elk 'landgebruikstype', dus voor zowel bossen als graslanden als duinen als grond in bebouwd gebied.

De index laat verder zien dat het groeiseizoen in 2013 laat begon, maar lang aanhield. De zomermaanden waren ongeveer even groen als een jaar eerder, maar het najaar was weer een stuk groener.

[AO] Mladenovic/Nestor pakken titel gemengddubbel

Kristina Mladenovic en Daniel Nestor hebben vandaag bij de Australian Open de finale van het gemengddubbelspel gewonnen. De Française en de Canadees waren te sterk voor het als zesde geplaatste duo Sania Mirza uit India en Horia Tecau uit Roemenië. De finale eindigde in 6-3 en 6-2.

Mladenovic en Nestor zijn al ervaren dubbelspelspelers. Het duo won vorig jaar ook al Wimbledon. Op Roland Garros verloren ze de finale en bij de US Open lagen ze er in de halve finale uit. Hun tegenstander Tecau is sinds dit jaar in het mannen dubbelspel de partner van de Nederlander Jean-Julien Rojer. 

[PD] Sevilla laat zich de kaas van het brood eten

Sevilla heeft zaterdag een 3-2 thuisnederlaag geleden tegen Levante. De Andalusiërs stonden na 68 minuten nog met 2-1 voor, maar Loukas Vyntra en Simao Mate gooiden roet in het eten. Coke had voor rust voor 1-0 gezorgd, maar David Barral benutte een strafschop en zette Levante weer op gelijke hoogte. Ivan Rakitic scoorde de 2-1.

Valencia verspeelde thuis punten tegen Espanyol: 2-2. De bezoekers uit Barcelona kwamen na drie minuten op 1-0 via Jhon Cordoba. Paco Alcacer maakte echter vier minuten later alweer gelijk en Jonas zorgde nog voor rust voor de 2-1. Vlak na rust kwam Espanyol terug. Sergio Garcia benutte een strafschop.

Real Valladolid bracht Villarreal een nederlaag toe. Jesus Rueda maakte vijf minuten voor rust de enige goal: 1-0. Eerder zaterdag won Real Madrid al met 2-0 van Granada.

Schansspringer Damjan pakt eerste zege

Schansspringer Jernej Damjan heeft in Sapporo de eerste individuele World Cup-zege uit zijn carrière geboekt. De Sloveen wist het beste te profiteren van de opwaartse wind en bleef zijn landgenoten Peter Prevc en Robert Kranjec voor.

Na de eerste ronde gingen de Oostenrijker Andreas Kofler en Jan Matura uit Tsjechië gedeeld aan de leiding. Damjan stond op de derde plek, voor Michael Neumayer en Mikhail Maksimochkin. Topfavoriet Prevc, een dag eerder met afstand de beste, kwam niet verder dan plek negen.

In de tweede ronde was het Prevc die de leiding nam dankzij een sterke sprong. Kranjec kwam er bij in de buurt, maar het was niet genoeg om Prevc in te halen. Damjan slaagde daar wel in en passeerde beide landgenoten. Kofler en Matura konden hun resultaat van de eerste ronde niet herhalen en vielen zelfs van het podium. Nadat een dag eerder Prevc en Damjan al voor het eerste Sloveense één-tweetje ooit zorgden, was nu voor het eerst zelfs het voltallige podium Sloveens. Met zijn tweede plaats breidt Prevc zijn voorsprong in de World Cup opnieuw uit ten opzichte van de afwezige Kamil Stoch en Gregor Schlierenzauer.

Online veilinghuis verdient goed aan crisis

Van hijskranen tot caféstoelen of potjes vitaminen. Inboedels van failliete bedrijven worden meestal verkocht door online veilinghuizen. Het recordaantal faillissementen in 2013 (10 procent meer dan het jaar ervoor) bleef bij BVA Auctions niet onopgemerkt. Ze veilden vooral veel winkelvoorraden, zegt commercieel directeur Rob Meijer. De afgelopen 2 jaar zagen ze ook veel boedels van bouwbedrijven voorbij komen. Voor dit jaar verwacht Meijer ook nog veel faillissementen. "Het duurt nog wel even voordat het bijvoorbeeld weer goed gaat in de bouw."

De online veilinghuizen krijgen van een curator, die een faillissement afhandelt, opdracht om een inboedel te veilen. "De inboedel wordt opgedeeld in zo klein mogelijke stukken. Dat brengt het meest op. Iedereen kan op internet meedingen. Dat is transparant en eerlijk." De opbrengst gaat naar de curator, die daar de schuldeisers van betaalt. Het veilinghuis houdt een percentage.

Maar ook in economisch goede tijden kan een online veilinghuis goede zaken doen. "Ongeveer de helft van onze omzet komt van failliete boedels, de ander helft van vrijwillige opdrachtgevers", zegt Meijer. "En als de economie goed draait, is er minder aanbod en liggen de prijzen dus hoger."

Frank Oosterbeek van online veilinghuis DaanAuctions heeft niet direct gevoeld dat er vorig jaar zo veel bedrijven failliet gingen (ruim 12.000). "De vraag is of er ook meer activa te verkopen waren. Soms is het een 'leeg' faillissement, dan is er niets te verkopen." DaanAuctions groeit ieder jaar, zegt Oosterbeek. Niet alleen door het aantal faillissementen, maar ook omdat er meer online wordt geveild. Hij zag de afgelopen tijd een toename van het aantal boedels van failliete bouw- en horecabedrijven. "En nu krijgen we meer garages en autobedrijven."

Online veilinghuis verdient goed aan crisis
Online veilinghuis verdient goed aan crisis (Foto: ANP)

Gewonden bij hotelbrand Amsterdam

Bij een korte brand in een hotel aan de Spuistraat in Amsterdam zijn in de nacht van zaterdag op zondag drie mensen gewond geraakt. Een persoon liep brandwonden op toen een matras in een van de kamers vlam vatte en de anderen ademden rook in. Het gaat om twee gasten en een personeelslid dat hielp bij het blussen. De drie slachtoffers zijn naar het ziekenhuis gebracht.

Volgens een woordvoerder van de brandweer is een deel van de tweede verdieping van het hotel, waar de brand ontstond, tijdelijk ontruimd geweest. Dat gedeelte van het hotel is inmiddels weer vrijgegeven. Een aantal kamers heeft lichte rookschade opgelopen.

Gewonden bij hotelbrand Amsterdam
Gewonden bij hotelbrand Amsterdam (Foto: ANP)

Ongelukken door sneeuw in noordoosten

Sneeuwval heeft zaterdagavond en -nacht in het noordoosten van het land tot ongelukken geleid. Zo gleed bij Kolham een auto van de A7 de sloot in. De inzittenden bleven ongedeerd. Ook bij andere glijpartijen raakten inzittenden voor zover bekend niet gewond. Op de A7 in Oost-Groningen moesten weggebruikers gas terugnemen vanwege het witte wegdek.

Op sommige plekken is vijf centimeter sneeuw gemeten, zoals in het Groningse Appingedam. Het KNMI had voor Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland al sneeuw voorspeld en voor die provincies code geel afgekondigd.

De waarschuwing voor gladheid door sneeuw geldt zondag alleen nog in Groningen, Friesland en Drenthe. Daar kan het opnieuw gaan sneeuwen. Lokaal kan meer dan vijf centimeter vallen.

Andere provincies hadden zaterdagavond geen last van gladheid, maar van noodweer. Zo kwamen in het Zeeuwse Middelburg bij een windvlaag de dakpannen van meerdere huizen los.

FOK! wat een weer... Jantje lacht, Jantje huilt.

Hallo allemaal! Langzaamaan begin ik weer met het hervatten van mijn weerbericht. De komende week doe ik het nog wel even om en om en volgend weekend neem ik dan een definief besluit of ik nog een part-time weekje draai of weer vol aan de bak ga. Laten we nu maar weer eens even naar de weerkaarten gaan kijken.

Voor veel winterliefhebbers is het natuurlijk zeer teleurstellend, want de kou is namelijk zéér dichtbij. Helaas kwam die koude lucht tot stilstand en in het zuiden bleef het 'gewoon' 5 tot 7 graden boven nul. Tot aan Hamburg toe werden minima genoteerd van -10 graden en lager. Hoewel het in Groningen ook overdag bleef vriezen, zakte de minimumtemperatuur toch niet verder dan -3 graden. De oorzaak was alle bewolking die ons land toedekte.

In de loop van gistermiddag ontstond er boven Engeland een zeer actief buiengebied met lokaal stevig onweer en deze lijn trok uiteindelijk over ons land heen. Hierbij kwamen ook zware windstoten voor en op diverse plaatsen ook hagel. Uiteindelijk transformeerde dit systeem naar een uitgestrekt neerslaggebied. Het onweer ging er wel grotendeels uit en alleen in Zeeland kwamen er enkele ontladingen voor. In het noordoosten viel de neerslag in de vorm van sneeuw en kwam er zowaar een sneeuwdek(je) tot stand. Hoeveel centimeter sneeuw er uiteindelijk is gevallen wordt pas later vanochtend bekend als alle waarnemingen binnen zijn gekomen. Ook zal pas later duidelijk worden waar de sneeuwgrens heeft gelegen.

Vandaag kunnen ze daar in het hoge noorden nog even in de sneeuw blijven spelen, want het kwik blijft er de hele dag rond of iets onder het vriespunt hangen. Elders in het land is het met een graad of 6 aan de zachte kant. Aan het einde van de middag volgt er opnieuw neerslag en dit zal in een groter deel van het land als regen vallen. Alleen in, jawel, Groningen kan het opnieuw tot enige sneeuwval komen. De wind draait uiteindelijk van west naar zuid- tot zuidoost en wakkert opnieuw aan naar krachtig tot hard.

Morgen verloopt grijs en druilerig en ook in de wintersportgebieden van (!) Groningen lijkt het kwik iets boven het vriespunt uit te gaan komen.

Tot dinsdag!

 Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 Wolkenluchtje
Een grijs weerbeeld was het de laatste dagen. Bij Dumpiej kwamen er nog wat opklaringen voor.

 Avondluchtje2
De foto's van Dumpiej zijn van afgelopen week.

 

 

 

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.