FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 27 januari 2014

Polare sluit tijdelijk Nederlandse winkels

Alle 20 Nederlandse winkels van boekwinkelketen Polare, voorheen Selexyz en De Slegte, sluiten vanaf dinsdag 'tijdelijk' hun deuren. Dit is 'met het oog op een strategische heroriëntatie'. Ook de webshop gaat voorlopig op zwart, maakte Polare maandag bekend.

De organisatie acht deze maatregel noodzakelijk om haar voortbestaan veilig te stellen. "Ondanks de recent hervatte levering door CB, het voormalige Centraal Boekhuis, biedt de hernieuwde overeenkomst geen structurele oplossing", schrijft Polare in een verklaring.

De Nederlandse outlet stores en de acht Belgische vestigingen van Polare blijven wel geopend.

Polare sluit tijdelijk Nederlandse winkels
Polare sluit tijdelijk Nederlandse winkels (Foto: ANP)

Amerikanen met recordploeg naar Sochi

De Verenigde Staten doen met 230 sporters mee aan de Winterspelen van Sochi. Nog nooit vaardigde een land zoveel olympische deelnemers af naar de Winterspelen. Het oude record was ook in handen van de Amerikanen, die vier jaar geleden in Vancouver met 216 atleten aantraden.

De noordse combinatieskiër Todd Lodwick wordt de eerste Amerikaan die aan zes Winterspelen meedoet. De oudste deelnemer namens de Verenigde Staten is de 46-jarige Ann Swishelm bij het curling. Skiër Maggie Voisin is met vijftien jaar de jongste.

Shani Davis kan de eerste Amerikaan worden die bij drie opeenvolgende Spelen op hetzelfde onderdeel goud veroverd. De schaatser was de laatste twee edities de beste op de 1000 meter. Hij heeft wel concurrentie van snowboarder Shaun White, die ook voor zijn derde gouden medaille op dezelfde discipline opgaat.

Veel doden bij aanval op kerk Nigeria

Een aanval op een kerk in het noordoosten van Nigeria heeft zondag aan zeker 45 mensen het leven gekost. Dat heeft een woorvoerder van de kerkgemeenschap maandag gezegd. De aanval was het werk van islamitische extremisten.

De islamitische strijders bestormden de kerk in Wada Chakawa, in de deelstaat Adamawa, tijdens de ochtenddienst. Ze schoten op de verzamelde gelovigen, brachten explosieven tot ontploffing en ontvoerden een aantal mensen. Tot dusver zijn 45 lichamen, waaronder die van twee agenten, geborgen.

In de deelstaat Borno, ten noorden van Adamawa, richtten extremistische strijders zondag ook een bloedbad aan. Een markt in het dorpje Kawuri was hier het doelwit. Zeker 52 mensen werden gedood.

De islamitische terreurorganisatie Boko Haram is de autoriteiten in Nigeria al jaren een doorn in het oog. De groep is vooral in het noordoosten actief en heeft de afgelopen jaren duizenden mensen vermoord. Voor deze maand staat de teller al op 170.

[JL] Jong Ajax wint thuis van hekkensluiter Oss

Jong Ajax heeft maandag in de Jupiler League hekkensluiter FC Oss verslagen. De Amsterdammers waren voor eigen publiek met 2-1 te sterk. Dejan Meleg en Stefano Denswil scoorden voor de thuisploeg. Na de aansluitingstreffer van Guyon Philips werd het nog wel spannend, maar Ajax hield stand.

Denswil was in de ploeg van coach Alfons Groenendijk niet de enige speler die al regelmatig zijn opwachting maakt in het eerste elftal. Onder anderen Ruben Ligeon, Mike van der Hoorn, Lerin Duarte en Lucas Andersen deden mee.

Toch was Jochem Jansen voor Oss dicht bij de openingstreffer, maar zijn poging raakte de lat. Tien minuten voor rust kwam Ajax via Meleg op 1-0. Gesteund door die voorsprong zocht Ajax in de tweede helft naar een tweede treffer. Die kwam er via de raak koppende Denswil. Voor Oss bleef het bij een goal van Philips in de 82e minuut.

Jong FC Twente speelde in eigen huis met 1-1 gelijk tegen MVV Maastricht. Antonio Stankov brak na rust de ban voor de Limburgers, maar diep in blessuretijd pakte Luka Djordjevic een punt voor de Enschedeërs. Jong Twente staat na 24 speelronden dertiende met 31 punten. Dat zijn er drie meer dan nummer vijftien MVV en nummer zestien Ajax. Oss bleef steken op zeventien punten.

Opnieuw vaten met drugsafval gevonden in Limburg

In het buitengebied in het Limburgse Horst zijn maandagavond gedumpte vaten met daarin vermoedelijk drugsafval gevonden. De vaten, een grote van tweehonderd liter en zestien kleine van tien liter, blijken niet te lekken, meldt een woordvoerder van de brandweer.

De afgelopen tijd werden in Limburg en Brabant vaker vaten met drugsafval gevonden. Zaterdag werden in het Brabantse Loon op Zand ongeveer honderd gedumpte vaten en jerrycans ontdekt met chemicaliën die vermoedelijk zijn gebruikt bij de productie van synthetische drugs. Zondagochtend was het raak in het Limburgse Tegelen. Daar ging het om twaalf vaten.

Op vier plekken rond Venlo bleken verder eerder deze maand al een kleine zestig vaten met afval uit vermoedelijk een xtc-laboratorium te liggen. Het merendeel daarvan lag in een beek in Blerick, waar een deel van de stoffen in het water terechtkwam omdat vaten lekten. Doordat er genoeg water in de beek stroomde, zorgde dit echter niet voor problemen.

Drietal onwel in schip bij tankopslagbedrijf

Drie bemanningsleden van een schip dat bij tankopslagbedrijf Vopak in Vlaardingen ligt zijn maandagavond onwel geraakt. De drie zijn naar een ziekenhuis gebracht. Ze waren nog aanspreekbaar, meldt een woordvoerder van de brandweer.

Aanvankelijk werd een bemanningslid rond 21.15 uur onwel. Toen twee collega's het slachtoffer wilden helpen, ging het ook met hen niet goed. In het vrijwel helemaal lege schip waren nog resten palmolie aanwezig. Mogelijk zijn de drie daardoor onwel geworden.

Cruise ingekort vanwege ziekte onder passagiers

Een Amerikaans cruiseschip in de Caraïben heeft zijn reis zondag voortijdig moeten staken nadat honderden mensen aan boord ziek waren geworden. Ruim zeshonderd opvarenden kampten de afgelopen dagen met maag- en darmproblemen. Mogelijk is het norovirus de boosdoener.

Medewerkers van het Amerikaanse Centrum voor Ziektebestrijding (CDC) gingen zondag aan boord van de Explorer of the Seas om de uitbraak te onderzoeken. Naar aanleiding van dat onderzoek werd uiteindelijk besloten een punt te zetten achter de tiendaagse cruise.

Van de ruim drieduizend passagiers werden er 577 ziek, zei het CDC maandag. Ook 49 bemanningsleden hadden last van hun maag en darmen. Verder onderzoek moet nog uitwijzen wat de oorzaak van de uitbraak is, maar de verdenking gaat uit naar het norovirus. Symptomen daarvan zijn overgeven en diarree en het virus kan zich snel verspreiden op een plek met veel afgesloten ruimtes zoals een cruiseschip.

Het schip zet nu koers terug naar de Verenigde Staten, waar het naar verwachting woensdag aankomt.

Strenge protestwet Oekraïne van de baan

De protestwet in Oekraïne die de aanleiding was voor de gewelddadige protesten van de afgelopen week wordt ingetrokken. Dat heeft president Viktor Janoekovitsj maandag bekendgemaakt. In een verklaring zei Janoekovitsj ook dat oppositieleider Arsenij Jatsenjoek zijn aanbod heeft afgeslagen om premier te worden.

In Oekraïne wordt al maanden geprotesteerd tegen Janoekovitsj en zijn regering, maar de demonstraties verliepen lange tijd vreedzaam. Daar kwam ruim een week geleden verandering in, toen de regering een wet invoerde waarin de vrijheid van meningsuiting en het recht op vrije vergadering werden ingeperkt.

Janoekovitsj bood Jatsenjoek zaterdag het premierschap aan in een poging de massale protesten tegen de regering te sussen. Oppositieleider Vitali Klitsjko kon wat Janoekovitsj betreft vicepremier worden. De twee wezen het aanbod niet direct af, maar Jatsenjoek zei zaterdag al wel dat de protesten door zouden gaan.

Rosický en Mertesacker blijven bij Arsenal

Arsenal verlengt niet alleen met manager Arsène Wenger, maar gaat ook de contracten van Per Mertesacker en Tomáš Rosický openbreken. De Londense club gaat in navolging van het nieuwe contract van Arsène Wenger ook met Mertesacker en Rosický om de tafel.

Met de Duitse verdediger zijn de onderhandelingen al bijna afgerond. De 29-jarige verdediger tekent een nieuwe verbintenis, die hem tot 2017 aan de club verbindt, terwijl de 33-jarige Rosický één jaar bijtekent en tot 2015 vast komt te liggen.

Bronnen rond de club bevestigen aan Goal dat de komende dagen de handtekeningen worden gezet. Voor Rosický bestond ook interesse van Bayern München, maar de Duitsers lijken achter het net te vissen. Momenteel staat de Tsjech aan de kant met een gebroken neus, maar na Abou Diaby, Nicklas Bendtner en Theo Walcott is hij de langstdienende speler van The Gunners.

Ook over Mertesacker zijn de clubleiding en de technische staf erg tevreden. Na zijn komst van Werder Bremen in 2011 kende de Duits international een lastige eerste periode, maar gaandeweg heeft hij zijn draai gevonden. Dit seizoen is hij een vaste waarde in het centrum van de defensie.

Ook was er minder goed nieuws voor de fans van Arsenal, want Bacary Sagna lijkt aan zijn laatste maanden bij de club bezig. Arsenal en de rechtsback zijn al maanden aan het onderhandelen, maar het lijkt erop dat hij voor een transfervrij vertrek kiest deze zomer. Manchester City en AS Monaco worden gezien als belangrijkste kandidaten.

Arsenal is dan ook al bezig met de zoektocht naar een opvolger. Sebastian Jung van Eintracht Frankfurt is in beeld en moet in de zomer naar Londen komen. De 23-jarige Duitser heeft bij zijn club nog een verbintenis tot 2015, dus een transfer is na het seizoen voor alle partijen een optie.

Monique Smit blij met sexyer uiterlijk

Monique Smit is blij dat ze tegenwoordig een stuk slanker is dan toen ze nog bij haar ouders woonde. Volgens de zangeres en presentatrice vlogen de kilo's eraf toen ze het huis uitging.

"Vroeger was ik totaal niet bezig met mijn uiterlijk", zegt Smit in 100% NL Magazine. "Ik dacht altijd: je hebt dunne en dikkere meisjes, en ik behoor tot de laatste categorie. Maar nu ik ben afgevallen, ben ik daar heel blij mee."

Volgens de 24-jarige Smit lag er bij haar ouders altijd wel wat lekkers in de kast. "Bovendien werd alles voor me gedaan: schoonmaken, boodschappen doen, koken", somt ze op. "Toen ik zelf aan de slag moest, vlogen de kilo's eraf."

De blondine kan nu kleding aan in maat 36. "Ik kan strakke jurkjes aan en merk dat mannen toch op een andere manier naar me kijken. En welke vrouw vindt dat nou niet leuk? Door tv-programma Mijn Vader is de Beste heb ik ook meer de kans gekregen om een sexy kant van mezelf te laten zien. Eindelijk kan ik eens wat anders aan dan Mickey Mouse-shirts."

Essent ontslaat sjoemelende medewerker

Een medewerker van Essent die samen met klanten zou hebben gefraudeerd, is ontslagen door de energieleverancier. Ook heeft Essent aangifte gedaan tegen de medewerker die werkzaam was op het hoofdkantoor in Den Bosch. Dat bevestigt een woordvoerder van het energiebedrijf maandag na berichtgeving van Omroep Brabant.

De woordvoerder spreekt overigens niet van fraude, maar van geconstateerde 'onregelmatigheden'. Voor welk bedrag is gefraudeerd en wanneer dat gebeurde, wil de woordvoerder vanwege het politieonderzoek niet zeggen.

De medewerker had volgens de regionale omroep toegang tot de financiële administratie van het bedrijf. De man zou te veel betaald geld hebben teruggestort op de rekening van klanten, terwijl helemaal geen sprake was van te veel betaald geld. Een deel van het geld belandde in de zak van de medewerker.

De omroep meldt op basis van een anonieme bron dat sprake zou zijn van minstens tientallen fraudegevallen in Den Bosch, waar bedragen van gemiddeld zo'n tweeduizend euro per keer mee waren gemoeid. In sommige gevallen liep het bedrag op tot tienduizend euro.

Man met tweehonderd stroomstootwapens gepakt

Een 50-jarige man uit Enschede die tweehonderd stroomstootwapens in zijn auto had liggen is vrijdag betrapt. Bij een daaropvolgende doorzoeking van een bedrijfspand in zijn woonplaats, werden ook zesduizend viagrapillen gevonden, meldt de marechaussee maandag.

De man liep op de N35 tegen de lamp tijdens een controle die is gericht op het tegengaan van grensoverschrijdende criminaliteit. De man werd aangehouden, waarna een woning en het bedrijfspand werden doorzocht.

In het bedrijfspand lagen ook nepartikelen als horloges, tassen en kleding van dure merken. Verder werd er een buisje met mogelijk drugs aangetroffen en zo'n vijfduizend euro aan contanten.

De man is vastgezet.

Verbruggen: slachtoffer van een lekker verhaal

Voormalig UCI-voorzitter Hein Verbruggen heeft nogmaals benadrukt dat er niets klopt van het verhaal van Lance Armstrong. Volgens de Nederlander heeft Armstrong nooit positief getest op dopinggebruik. "Hij liegt. Ik ben het slachtoffer van een lekker verhaal", zei hij maandag in het televisieprogramma Eén op Eén.

De Amerikaanse oud-renner, die zijn zeven tourzeges moest inleveren na zijn dopingbekentenis, vertelde eind vorig jaar dat Verbruggen in 1999 een positieve test van hem liet verdwijnen. "Ik heb nooit iets onder het vloerkleed geschoven", ontkende de Nederlander die lezing. "Hij heeft nooit positief getest."

"De cortisonentest van 1999 werd maar op bepaalde dagen aangetroffen. Dat kwam door een zalf. Anders was hij wel elke dag positief bevonden", aldus Verbruggen, die stelt dat het onmogelijk is om een positieve test te laten verdwijnen. "Elke test gaat niet alleen naar de UCI, maar ook naar het WADA of USADA. En die hebben in hun archief ook geen positieve test."

Verbruggen had een e-mail meegenomen van Armstrong om zijn gelijk te bewijzen. "Ik heb hier nota bene een mail van hem en van zijn ploegleider Johan Bruyneel waarin hij zwart op wit aangeeft nooit positief te zijn geweest."

Naast Armstrong gaven de laatste jaren onder anderen Michael Boogerd en Michael Rasmussen hun dopinggebruik toe. Toch testten zij net als de Texaan nooit positief. "Ze hadden een methodiek om dat te omzeilen", wist Verbruggen te melden.

De Nederlander, die ook ontkende 250 duizend euro aan steekpenningen te hebben ontvangen, heeft geen idee waarom Armstrong hem zwart probeert te maken. "Hij zal er zijn redenen voor hebben. Misschien krijgt hij geld voor de interviews."

AZ gaat nog deze week voor Hupperts

Guus Hupperts moet nog deze week worden gepresenteerd als nieuwe aanwinst van AZ, althans als het aan de Alkmaarse club ligt. Volgens Voetbal International hoopt AZ de middenvelder van Roda JC nog vast te leggen voor het verstrijken van de transferdeadline op 31 januari.

Dat betekent dat de Alkmaarders snel moeten handelen. Het bestuur is daartoe bereid, omdat de aanvalslinie in de zomer flink zal uitdunnen. AZ raakt naar alle waarschijnlijkheid twee vaste krachten kwijt. Roy Beerens heeft in 2015 een aflopend contract maar richt zich op een zomers vertrek, terwijl de transfervrije Johan Berg Gudmundsson hoe dan ook een nieuw avontuur aan zal gaan.

Hupperts zou het offensief in Alkmaar binnen afzienbare tijd van een impuls moeten voorzien. AZ strijdt naar verluidt samen met Ajax en Anderlecht om de handtekening van de buitenspeler, die dit seizoen vier keer scoorde in twintig competitieduels.

Eerder deze winter kwam Simon Poulsen al naar Noord-Holland. De Deen zorgt ervoor dat de concurrentiestrijd op de linksbackpositie moordend is. Donny Gorter mag AZ op huurbasis verlaten, maar heeft al aangegeven dat hij wil vechten voor zijn kans.

Ridgeciano Haps lijkt de club deze week nog wel te verlaten. De jonge verdediger gaat naar verwachting ervaring Eredivisie-ervaring opdoen bij Go Ahead Eagles. In Deventer hoopt men zo snel mogelijk tot de presentatie van het 20-jarige talent over te gaan.

Pavlyuchenkova verslaat Schiavone in Parijs

Anastasia Pavlyuchenkova heeft ten koste van de Italiaanse Francesca Schiavone de tweede ronde van het WTA-toernooi in Parijs bereikt. De 22-jarige Russin was met 1-6, 6-4 en 6-1 te sterk voor de Roland Garros-kampioene van 2010. Haar volgende tegenstandster is de Zweedse Johanna Larsson of Carla Suárez Navarro uit Spanje.

Klara Zakopalova rekende in haar openingspartij af met thuisspeelster Caroline Garcia, die een wildcard had ontvangen. Het werd 7-6 (4) en 6-2 voor de Tsjechische. Ze stuit in haar tweede partij in de Franse hoofdstad op Angelique Kerber. De als vierde geplaatste Duitse had in de eerste ronde een bye. Kiki Bertens strandde in Parijs al in de kwalificaties.

In het Thaise Pattaya drong Sabine Lisicki door tot de tweede ronde. De als eerste geplaatste Duitse versloeg Donna Vekic uit Kroatië met 7-5, 2-6 en 6-4. Lisicki, vorig jaar verliezend finaliste op Wimbledon en de huidige nummer vijftien van de wereld, neemt het nu op tegen de Tsjechische Andrea Hlavackova.

De Chinese Shuai Peng (8) ontdeed zich van Patricia Mayr-Achleitner uit Oostenrijk met 6-1 en 7-6 (1). Voor Bethanie Mattek-Sands, de nummer zeven van de plaatsingslijst, viel het doek al in de eerste ronde. De Amerikaanse verloor met 6-2 en 6-4 van Karolina Pliskova uit Tsjechië.

Prince in actie tegen illegale opnames

Prince komt in actie tegen fans die via internet illegale opnamen verspreiden van zijn concerten. De zanger klaagt 22 internetgebruikers aan, van wie hij elk een miljoen dollar wil zien. Dat schrijft de Britse krant The Guardian.

De 55-jarige Prince heeft een broertje dood aan fans die tijdens zijn optredens filmpjes of foto's maken. Dat bleek onder meer in augustus, toen de zanger optrad in Paradiso. Verschillende fans werden weggestuurd omdat ze met hun telefoon foto's maakten van de popster.

De aanklacht van Prince is in sommige gevallen gericht tegen opnames die al tientallen jaren oud zijn, zoals van een concert uit 1983 in Chicago.

Steekvlam door winderige koeien in Duitsland

Zo'n 90 winderige melkkoeien hebben in Duitsland een explosie veroorzaakt. Het dak van hun stal raakte beschadigd en een van de koeien liep lichte brandwonden op door de steekvlam.

Het methaangas uit de koeien had zich in hoge concentraties opgebouwd in de melkveehouderij in Rasdorf, in de oostelijke deelstaat Hessen. De boel vatte waarschijnlijk vlam door statische elektriciteit van een massagemachine in de stal.

Steekvlam door winderige koeien in Duitsland
Steekvlam door winderige koeien in Duitsland (Foto: ANP)

NSA luistert Angry Birds af

Eindelijk hebben de vogels een reden om woest te zijn: de populaire Angry Birds (en veel andere apps) lijken te worden afgeluisterd door de NSA. Volgens klokkenluider Edward Snowden wordt informatie over het gebruik, de gebruiker en de locatie met Big Brother gedeeld.

Volgens documenten die door onder andere de New York Times en Guardian werden gepubliceerd, worden navigatie-, spelletjes- en sociale netwerk-apps afgeluisterd door beide de National Security Agency, alsook de Britse evenknie GCHQ.

Hoewel weinig details over de grootschaligheid en alomvattendheid van het programma bekend zijn, wordt in alle drie de vrijgegeven documenten gerept over dataminen door middel van apps als Angry Birds en Google Maps.

De NSA gaf desgevraagd aan héus 'alleen valide buitenlandse doelwitten te targeten'. GCHQ gaf niet meteen commentaar op de verstuurde e-mail. Vermoedelijk wisten ze wel exact door wie die mail wanneer getypt is en vanaf welke locatie de mail verstuurd is.

Doden bij botsing bus en bulldozer Brazilië

In Brazilië zijn maandag veertien mensen omgekomen toen de bus waar ze in zaten op een bulldozer botste. De bulldozer was van een truck afgevallen die het gevaarte transporteerde. De bestuurder van de truck nam de benen nadat zijn lading op de weg was beland.

Het ongeluk vond plaats in de noordoostelijke staat Bahia. Volgens twee lokale ziekenhuizen zijn zeker 21 mensen gewond geraakt. Hoe de gewonden er aan toe zijn is onbekend.

Eerste Nederlandse JSF-piloot geslaagd

De eerste Nederlandse piloot die werd klaargestoomd om te vliegen met de JSF is geslaagd voor de opleiding op het nieuwe jachtvliegtuig. Majoor Laurens-Jan Vijge slaagde eind vorige week op de Eglin Air Force Base in Florida, meldt het ministerie van Defensie maandagavond. Ook zes onderhoudspersoneelsleden zijn geslaagd.

Nederland bezit twee testtoestellen, die beide op de basis in Florida staan. De Amerikaanse vliegbasis biedt momenteel onderdak aan het Nederlandse detachement dat wegwijs wordt gemaakt op het toekomstige gevechtsvliegtuig van de luchtmacht.

Half februari begint de volgende vlieger aan de opleiding voor de JSF, die officieel de F-35 Lightning II heet. De komende tijd doorlopen vier vliegers de opleiding. Later dit jaar verplaatst het detachement naar Edwards Air Force Base in Californië.

Bejaard echtpaar gedwongen uit elkaar

Pieter en Coby Schouten, een echtpaar uit Leiden dat al 60 jaar lief en leed met elkaar deelt, wordt gedwongen uit elkaar te gaan. 84-jarige Pieter heeft namelijk de ziekte van Alzheimer en wordt opgenomen in een verpleeghuis. Zijn eega van 77 jaar mag niet mee.

Schoonzoon Jack Stikvoort is hier, op z'n zachtst gezegd, niet erg over te spreken Een Facebookpagina over de kwestie die hij heeft aangemaakt is al meer dan 45.000 keer 'ge-vind-ik-leukt'.

Coby mag, volgens de letter der wet, niet meeverhuizen naar de zorginstelling. Dit ondanks haar aandoening aan de hartkleppen en de blindheid aan een oog. De bejaarde dame heeft ook nog kanker gehad en draagt een pacemaker. Maar volgens het Centrum Indicatiestelling Zorg komt mevrouw niet in aanmerking voor een opname en worden de oudjes na zes decennia bruut uit elkaar gehaald. "je bent nog niet ziek genoeg en daarom mag je niet mee zeiden ze," vertelt Coby met tranen in haar ogen.

Jack is van plan om bij een miljoen 'likes' richting Den Haag te gaan. "Heel Nederland gaat hier straks last van krijgen. Het was zelfs zo dat mijn schoonvader naar een verpleeghuis in Amsterdam moest omdat hier in Leiden aanvankelijk geen plaats was. Gelukkig kan hij nu toch in verpleeghuis Robijnzicht in Leiden terecht." In de visie van de schoonzoon kan je mensen die hun hele leven keihard gewerkt hebben en alles samen hebben meegemaakt, dit niet aandoen.

Volgens het eerdergenoemde CIZ is dit een heel normale gang van zaken. Het is een vervelende situatie, maar de AWBZ (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten) is nu eenmaal bedoeld voor mensen die zorg nodig hebben.

[vid] 'Er wonen geen homo's in Sochi'

In een vraaggesprek met de BBC over de aankomende Olympische Winterspelen in zijn stad, heeft burgemeester van Sochi Anatoly Pakhomov aangegeven dat er helemaal geen homo's in Sochi wonen. Bekijk zijn uitspraken hieronder:


(De uitspraken van de burgemeester beginnen rond 1:20)

Volgens Pakhomov hoeven homo's hun voorkeuren niet te verbergen in de stad. "Nee, we zeggen dat het je eigen zaak is, het is jouw leven. Maar het wordt niet erg geaccepteerd hier in de Kaukasus, waar wij wonen. We hebben ze daarom niet in de stad."

Na BBC-doorvragen gaf hij geagiteerd aan niet zeker te weten of er echt geen enkele homo in Sochi woont. "Dat weet ik niet zeker, maar ik ken er verdorie geen één."  

Russische homorechtenactivist Nikolay Alekseyev vergelijkt Pakhomovs uitspraken met die van Mahmoud Ahmadinejad. De voormalig president van Iran zei ooit: "Er zijn geen homoseksuelen in Iran." Alekseyev voegde toe dat er 'in elke stad, elk land, elke cultuur en elke eeuw homoseksuelen waren en zijn.'

[Foto] Toro Rosso komt met de STR9

Scuderia heeft een dag voor aanvang van de eerste testsessie de STR9 onthuld. De bolides van het zusterteam van Red Bull Racing zullen bestuurd gaan worden door de Fransman Jean-Eric Vergne en de Russische rookie Daniil Kvyat.

Het eerste dat opvalt bij deze auto is de neus die behoorlijk uitsteekt. Verder is opvallend dat de sidepots relatief klein zijn. Grootste verandering is echter dat de Ferrari-motor ingeruild is voor een 1,6 liter V-krachtbron van Renault.

Zanka: "Ze hebben me niet meer nodig bij PSV"

Zanka Jorgensen keert liever vandaag dan morgen terug bij zijn oude club FC Kopenhagen. Hij heeft het gehad bij zijn huidige werkgever PSV. De Deen is van mening dat hij nooit een eerlijke kans heeft gekregen in Eindhoven.

"Ze hebben me anderhalf jaar niet nodig gehad", zegt hij in gesprek met Eindhovens Dagblad. "De komende veertien wedstrijden kunnen ze het dan ook wel zonder me."

"Ik ben op een leeftijd dat ik wedstrijden moet spelen in het eerste elftal, ik hoop dat iedereen dat begrijpt. Dan is het beter om naar een club te gaan waar ik wel kan spelen", aldus de verdediger.

Een terugkeer naar Kopenhagen ligt in het verschiet, vertelt hij aan Omroep Brabant. De enige kwestie die PSV en de Deense topclub nog uitvechten is het bedrag dat voor Zanka betaald moet worden. "Ik hoop dat de clubs eruit komen. Ik ben niet happy bij PSV, ik wil spelen."

Zanka speelde dit seizoen zes keer in competitieverband voor PSV. Daarvan stond hij slechts één duel vanaf het eerste fluitsignaal in het veld. Vijf wedstrijden mocht hij als basisspeler opdraven bij Jong PSV, dat uitkomt in de Jupiler League.

PSV nam Zanka anderhalf jaar geleden transfervrij over van Kopenhagen. In Denemarken was de 23-jarige speler jarenlang een vaste waarde. Met Kopenhagen, de huidige nummer drie in de Deense competitie, werd hij drie keer op rij landskampioen.

Vitesse lijdt verlies van 24,5 miljoen euro

Vitesse heeft over het seizoen 2012-2013 een nettoverlies geleden van 24,5 miljoen euro. Dat maakte de Arnhemse club maandag bekend. Dat bedrag is volgens Vitesse inmiddels via een fiscale constructie afgedekt door de eigenaren.

Het verlies van Vitesse van 1 juli 2011 tot en met 30 juni 2013 bedraagt in totaal 43 miljoen euro. Volgens de Financial Fair Play-regels mag dit over een periode van drie jaar maximaal 45 miljoen zijn. De Gelderse club heeft nog maar weinig speelruimte. Toch maakt algemeen directeur Joost de Wit zich geen zorgen.

"In de voetbalwereld moet er, net zoals in de zakenwereld, eerst geïnvesteerd worden voordat er succes geboekt kan worden", vertelt De Wit in een verklaring van Vitesse, dat kan worden uitgesloten van Europees voetbal als het de financiële regels overtreedt.

"Maar de club kan daarmee niet zo doorgaan. Dat betekent dat we stap voor stap werken aan het beheersen van de kosten en vergroten van de inkomsten", verklaart de directeur. Mede door de verkoop van Wilfried Bony en Marco van Ginkel verbetert het nettoresultaat voor het lopende jaar volgens hem aanzienlijk.

Vitesse wijdt de negatieve balans vooral aan het investeren in de selectie en de bouw van het nieuwe trainingscomplex. De club is blij met de komst van de Russische eigenaar Alexander Tsjigirinski, die onlangs de Georgiër Merab Jordania opvolgde.

"Tsjigirinski heeft vanwege het voetbal voor Vitesse gekozen: onze reputatie als opleider, onze cultuur, traditie en geschiedenis en de aantrekkelijkheid van het Nederlands voetbal", aldus De Wit. "Hij biedt ons financiële slagkracht om te blijven bouwen."

[vid] 'Hoogste waterglijbaan bijna af'

In het Schlitterbahn Waterpark in Kansas City, Kansas zijn een hele reeks waanzinnige glij- en wildwaterbanen te bezoeken. Aan het scala attracties wordt momenteel een glijbaan toegevoegd, die volgens de eigenaars de hoogste ter wereld wordt. De naam van het monsterding: 'Verrückt', Duits voor 'krankzinnig'.

Ter gelegenheid daarvan is al in december een teaser gereleased, die door recente aandacht op de YouTube Trends-pagina de afgelopen dagen door media als de Huffington Post werd opgepikt. Het filmpje is hieronder te bekijken:


Je moet ook wel verrückt zijn om er vanaf te willen glijden.

De exacte hoogte wordt pas bij de opening in mei bekendgemaakt, maar zal in elk geval de ruim veertig meter van de huidige hoogste waterglijbaan overtreffen. Vermoedelijk zal daarbij de vijftig meter gehaald worden, gezien in het filmpje geclaimd wordt dat de baan 'hoger dan de Niagarawatervallen' zal zijn; daar valt het water rond de 51 meter. Om de glijbaan te betreden moet men eerst zeven verdiepingen trappen op en daarna met drie man in een bobslee-achtig bootje gaan zitten.

Voordat de glijbaan officieel opent, zal er een net overheen gespannen worden om uit de baan vliegen te voorkomen. Het bootje zorgt er tevens voor dat de baan niet elke keer als een bezoeker van angst alles laat lopen, schoongeschrobd hoeft te worden. Daarnaast hopen de designers met de heuvel na de eerste afdaling 'airtime' te genereren voor de glijders.

Hoe lang dit goed zal gaan, hoor je vanzelf hier op FOK.nl als het na de opening in mei een keer flink verkeerd afloopt.

'Far Cry 4 in de maak'

Far Cry 4 is nog niet officieel bevestigd maar de hints er naar toe worden wel steeds duidelijker. Zo is er een LinkedIn-profiel verschenen waarop een medewerker de volgende functie heeft: 'content director on the next Far Cry' sinds septermber 2013.

Vorig jaar is door een componist al aangegeven dat hij werkte aan de game en Ubisoft heeft zelf ook al aangegeven dat ze een idee hadden voor een vervolg. Het is dus nog afwachten op de officiële bekendmaking maar vermoedelijk zal deze niet lang op zich laten wachten.

Nederland met 41 olympische sporters naar Sochi

De Nederlandse afvaardiging voor de Olympische Winterspelen van Sochi telt 41 sporters. Dat heeft sportkoepel NOC*NSF maandag bekendgemaakt. Het is de grootste Nederlandse equipe ooit op de Winterspelen. In Vancouver bestond de Oranje-ploeg vier jaar geleden uit 34 atleten.

De delegatie bestaat uit twintig schaatsers, tien shorttrackers, zes bobsleeërs en zes snowboarders. Jorien ter Mors doet zowel aan het shorttrack als aan het langebaanschaatsen mee. "We nemen deel aan meer wintersporten dan ooit tevoren", zegt chef de mission Maurits Hendriks. " Prachtig. Een team met potentie."

De meeste sporters vertrekken volgende week naar Sochi, waar de Winterspelen op vrijdag 7 februari worden geopend. De eerste van in totaal 51 begeleiders zijn al gearriveerd, om kwartier te maken voor het team. Er is een olympisch dorp in de zogenoemde coastal zone, waar de schaatsers wonen, en er is een dorp in de mountain zone, waar de snowboarders en bobsleeërs onderdak hebben.

"We zijn er klaar voor. Laat de Spelen maar komen", stelt Hendriks. "Ik hoop dat Nederland er ook van gaat genieten en ik hoop vooral ook dat men trots is op onze 41 sporters. Bijna iedere dag zijn we actief op het ijs of in de sneeuw."

Shorttracker Christiaan Bökkerink werd als laatste aan het team toegevoegd. Ook de namen van de remmers bij het bobsleeën zijn definitief ingevuld. Judith Vis stapt bij Esmé Kamphuis in de bobslee. In de viermansbob krijgt Edwin van Calker gezelschap van Sybren Jansma, Arno Klaassen en Bror van der Zijde.

Doosje met Pauselijk bloed gestolen

Een doosje met enkele druppels bloed van de in 2005 overleden paus Johannes Paulus II is dit weekeinde gestolen uit een kerkje in de bergen ten oosten van Rome. Dat heeft de koster van de kerk maandag laten weten. De Poolse paus, die in oktober 1978 tot paus werd gekozen, wordt op 27 april door paus Franciscus heilig verklaard. Daardoor zal de relikwie meer aandacht trekken en waardevoller worden.

Koster Franca Corrieri zei dat zij zondagochtend vroeg ontdekte dat een ruit was ingeslagen. Zij alarmeerde de politie, die vaststelde dat het gouden en glazen doosje met het bloed en een kruisbeeld waren verdwenen. De secretaris van Johannes Paulus, de eveneens uit Polen afkomstige Stanislaw Dziwisz, schonk de relikwie in 2011 aan het kerkje in de Abruzzen wegens de bijzondere band die Johannes Paulus met die bergketen had.

De paus verliet soms in het geheim het Vaticaan om in het gebied te wandelen of te skiën en bad dan graag in het kerkje.

Doosje met bloed paus uit kerk gestolen
Doosje met bloed paus uit kerk gestolen (Foto: ANP)

Details CE van Final Fantasy XIV voor PS4

Eerder maakten we al bekend dat Final Fantasy XIV: A Realm Reborn op 14 april zal uitkomen voor de PS4. Er komt ook een 'collector's edition' die alleen via de winkel van Square kunt verkrijgen.

Bekijk hieronder de inhoud van deze speciale editie, klik op het plaatje voor een beter beeld van alles:

• Special box featuring artwork by Yoshitaka Amano
• Art Book – The Art of Eorzea: A Realm Reimagined
• Special Soundtrack -The Sounds of Eorzea-
• Seventh Umbral Era Special Movie Content Disc – The Waning of the Sixth Sun
• Art Card Set
• Themed Security Token
• In-Game Items – Coeurl Mount, Behemoth Barding, Baby Behemoth minion, Helm of Light, Fat Chocobo Mount and Wind-up Moogle minion

FFXIV

BNN test IQ soapie, realityster en pornoactrice

BNN gaat woensdag bij de Nationale IQ-test de intelligentie testen van soapie Joël de Tombe, realityster Joey Spaan en pornoactrice Bobbi Eden. Ook actrice Gaby Blaaser doet mee.

"Dit is natuurlijk de ultieme kans om te laten zien dat iemand die doet wat ik doe niet per definitie een hersenloze fruitvlieg hoeft te zijn", zegt Bobbi Eden in een verklaring. "Ik leg de lat hoog voor mezelf en ga vol vertrouwen de strijd aan met alle andere BN'ers. Ik heb mijn vlucht van Los Angeles naar New York afgelopen weekeinde gebruikt om online toe oefenen. Ik ben er klaar voor!"

Eerder kwam al naar buiten dat Kelly van der Veer, Willibrord Frequin, Thijs Willekes en Prem Radhakishun in de herkansing gaan bij de Nationale IQ-test. Het programma wordt gepresenteerd door Patrick Lodiers en Valerio Zeno.

Van den Brom: "Uitstekend resultaat"

In de strijd om de Belgische landstitel boekte RSC Anderlecht zondag een belangrijke overwinning. Op eigen veld werd Club Brugge met 2-0 verslagen.

"Ik heb mijn ploeg veel complimenten gegeven, want dit is een uitstekend resultaat, op een zwaar veld", was de eerste reactie van Van den Brom in gesprek met Sporza. "We zijn goed in de organisatie gebleven. Als je met aanvallende intenties speelt, moet je ook verdedigend sterk staan, en dat was ook het geval."

Veel aandacht ging tijdens de wedstrijd uit naar Tom de Sutter. Hij verliet Anderlecht afgelopen zomer voor Club Brugge. Met een striemend fluitconcert werd hij onthaald. "De mensen hebben het recht om te fluiten", zei de spits van Brugge. Hij vond dat de ploeg van Van den Brom terecht had gewonnen. "Anderlecht had meer kansen dan wij."

Anderlecht pakte drie belangrijke punten. De achterstand op koploper Standard Luik is zeven punten. Club Brugge heeft nu een achterstand van tien punten op de koploper.

Van der Vaart luidt noodklok bij HSV

Het gaat niet goed met Hamburger SV. Afgelopen weekeinde verloor de ploeg kansloos in eigen huis van Schalke 04. Rafael van der Vaart vreest het ergste. De nederlaag betekende dat HSV afzakte naar de zestiende plaats in de Bundesliga.

Aan het einde van het seizoen verplicht deze positie de club tot het spelen van een promotie/degradatieduel met de nummer drie uit de 2. Bundesliga. Die Rothosen wonnen eind november voor het laatst in de Bundesliga. Wat volgde waren een gelijkspel en vier nederlagen. De ploeg van trainer Bert van Marwijk maakte daardoor een vrije val op de ranglijst.

Volgens sterspeler en aanvoerder Rafael van der Vaart moet men in Hamburg rekening houden met het ergste. "Als dit nog langer duurt, dan is degradatie mogelijk. Iedereen is heel erg teleurgesteld", aldus de Oranje-international tegen Bild.

"Het wordt steeds onrustiger bij de club en dat doet pijn", zegt de oud-Ajacied. Van der Vaart kwam in de zomer van 2012 juist terug naar Hamburg om de club weer uit het slop te trekken. Anderhalf jaar later zijn de problemen nog altijd aanwezig.

Na de 0-3 van Schalke stroomde het stadion in Hamburg leeg. Van der Vaart had wel begrip voor deze fans. "Ik had denk ik hetzelfde gedaan. Ik vond het nog vrij beleefd wat ze deden."

Skiër Reichelt niet naar Sochi

Skiër Hannes Reichelt heeft een streep moeten zetten door zijn olympische aspiraties. De Oostenrijker schreef zaterdag nog de prestigieuze Hahnenkammafdaling in Kitzbühel op zijn naam, maar moet door een hernia de Spelen aan zich voorbij laten gaan.

In Kitzbühel besloot de 33-jarige Reichelt voorafgaand aan de race pas laat dat hij zou starten, vanwege acute rugproblemen. Hij deed dit toch en werd de eerste Oostenrijker in acht jaar die de afdaling op de Streif won. Maandag liet hij echter een MRI-scan maken in Innsbruck. Hier kwam uit dat hij kampt met een hernia. Enkele uren later werd hij al geopereerd, maar kans om in Sochi te starten is er niet.

"Gelukkig heb ik besloten om me vandaag te laten onderzoeken, anders had het veel ernstiger gevolgen kunnen hebben. De scans spreken voor zich en een operatie is helaas onvermijdelijk", aldus de zevenvoudig winnaar van een World Cup-wedstrijd tegenover de Oostenrijkse bond ÖSV. "Mijn gezondheid gaat echter voor, en ook na mijn carrière wil ik nog in staat zijn om te sporten. Helaas betekent het ook dat mijn olympische droom voorbij is."

Hannes Reichelt tijdens de door hem gewonnen afdaling in Bormio in 2012 (Foto: Pro Shots)
Hannes Reichelt tijdens de door hem gewonnen afdaling in Bormio in 2012 (Foto: Pro Shots)

VRRROOOOAAAAW!!!

Lisa Belgetti: When people risk their lives, shouldn't it be for something very important?
Michael Delaney: Well, it better be.
Lisa Belgetti: But what is so important about driving faster than anyone else?
Michael Delaney: Lotta people go through life doing things badly. Racing's important to men who do it well. When you're racing, it's life. Anything that happens before or after is just waiting.

Olympiërs mogen zich in politieke discussie mengen

Deelnemers aan de Olympische Winterspelen van Sochi mogen zich uitlaten over politieke kwesties. Dat zei voorzitter Thomas Bach van het Internationaal Olympisch Comité maandag. Het is de sporters echter verboden om dat op olympische locaties te doen, zoals het podium tijdens medailleceremonies.

"Het is heel duidelijk dat de Spelen niet als podium kunnen worden gebruikt voor politieke demonstraties", vertelde de Duitser. "Aan de andere kant geldt ook voor de sporters vrijheid van meningsuiting. Dus als zij een politiek statement willen maken op een persconferentie, zijn ze vrij om dat te doen."

'Leger Egypte wil El-Sissi als president'

De Opperste Raad der Strijdkrachten van Egypte steunt een gooi van legerchef Abdel-Fatah el-Sissi naar het presidentschap. Volgens de Egyptische staatstelevisie maakt El-Sissi zijn kandidatuur mogelijk al binnen enkele uren wereldkundig.

Egypte kiest eind april een nieuwe president. Het gerucht dat El-Sissi als minister van defensie en opperbevelhebber wil aftreden om zich kandidaat te stellen voor de presidentsverkiezingen doet al maanden de ronde. Maandag bevorderde interim-president Adly Mansour de legerleider tot veldmaarschalk.

El-Sissi besprak een mogelijke presidentskandidatuur maandag met de legertop, meldde staatspersbureau MENA. De leden van de Opperste Raad der Strijdkrachten zouden El-Sissi 'unaniem' hun zegen hebben gegeven.

De 59-jarige legerleider geniet onder de Egyptische bevolking brede steun. Veel Egyptenaren zien El-Sissi als de redder van het land, omdat hij leiding gaf aan de staatsgreep van begin juli, waarbij president Mohammed Morsi het veld moest ruimen. Omdat er bovendien weinig alternatieven zijn, El-Sissi de pers achter zich weet en kritiek op zijn persoon niet wordt getolereerd, lijkt hij al zeker van de overwinning.

Volgens de Egyptische wet mag een militair niet deelnemen aan de presidentsverkiezingen. Als El-Sissi opgaat voor het presidentschap moet er een nieuwe legerchef worden gezocht en een nieuwe minister van defensie. Het leger heeft chef-staf Sedki Sobhi voorgedragen om El-Sissi in beide functies te vervangen, meldt de regeringskrant Al-Ahram. Een aspirant-minister van defensie moet volgens de grondwet de steun genieten van het leger.

Zondag maakte Mansour al bekend dat de volgorde van de verkiezingen is omgedraaid. Er worden nu eerst presidentsverkiezingen gehouden. Daarna moeten, in ieder geval voor eind juli, de parlementsverkiezingen plaatshebben.

De verboden Moslimbroederschap van de afgezette president Morsi en haar medestanders protesteren nog steeds regelmatig tegen de staatsgreep van het leger. De islamisten noemen El-Sissi een meedogenloze dictator in het spoor van Hosni Mubarak, die de dood van talloze politieke tegenstanders op zijn geweten zou hebben. "Het volk wil dat de moordenaar wordt terechtgesteld, niet dat hij tot president wordt benoemd", stellen zij in een zondag uitgebrachte verklaring.

Een verbond van islamisten riep zijn aanhang op dinsdag opnieuw de straat op te gaan. Egypte herdenkt dan de 'Dag van Woede' van drie jaar geleden, een van de bloedigste episoden uit de volksopstand tegen het bewind van Mubarak. Dinsdag is bovendien de openingszitting van een nieuwe rechtszaak waarin Morsi en tientallen van zijn bondgenoten terechtstaan.

Maandag diende een van de laatste gematigde bewindslieden in de Egyptische interim-regering zijn ontslag in. Vicepremier Ziad Bahaa-Eldin legde op Facebook uit dat hij al langer zijn handen vrij wilde hebben voor zijn Sociaaldemocratische Partij (SDP). Om 'onmin te voorkomen' is hij aangebleven tot de nieuwe grondwet was aangenomen, zei Bahaa-Eldin. De vicepremier geldt als een pleitbezorger van verzoening met de islamisten en een tegenstander van de harde aanpak van politieke tegenstanders.

Groothuis denkt Davis te kunnen kloppen in Sochi

Schaatser Stefan Groothuis dicht zichzelf op de Winterspelen in Sochi goede kansen toe op een gouden medaille. De sprinter uit Gelderland denkt dat hij de grote favoriet op de 1000 meter, Shani Davis, kan verslaan. "Als ik mijn beste race rijd, kan ik van hem winnen. Ik ben alleen tevreden met goud", zo zei Groothuis maandag na afloop van zijn training in Heerenveen.

De 32-jarige rijder van Brandloyalty wist zich op het olympisch kwalificatietoernooi in Thialf vorige maand op drie afstanden te plaatsen voor de Spelen: de 500, 1000 en 1500 meter. Groothuis richt zich vooral op de kilometer, maar acht zichzelf niet kansloos op de 1500. "Daar kan ik ook goud pakken. Er is niet echt een uitgesproken favoriet op die afstand, al is Davis natuurlijk wel de beste."

In 2006 in Turijn en in 2010 in Vancouver was Groothuis ook van de partij op de Spelen. In Italië werd hij achtste op de 1000 meter. Vier jaar later eindigde de sprinter op een vierde plek op de kilometer en zestiende op de 1500 meter. "De ervaring die ik heb, kan me helpen in Sochi. Zenuwen heb ik nog niet, die komen pas een of twee dagen voor de wedstrijd."

De terreurdreiging die sinds een tijdje over Sochi hangt, gaat grotendeels aan de wereldkampioen sprint van 2012 voorbij. "Natuurlijk lees ik het nieuws en zie ik de dreiging, maar ik ben er gerust op dat het allemaal goed komt", aldus de rijder. "Ik ga ervan uit dat er alles aan gedaan wordt om onze veiligheid te garanderen."

Groothuis liet twee weken geleden met pijn in zijn hart het WK sprint in Nagano schieten. "Ik vind het erg jammer dat het niet in mijn voorbereiding voor Sochi paste. Natuurlijk is dat mijn eigen keuze en wist ik allang wanneer het gehouden werd, maar ik vind het slecht gepland door de internationale schaatsbond ISU."

Damrak sluit opnieuw met verlies

De Amsterdamse beurs is maandag met verlies aan de nieuwe handelsweek begonnen, terwijl vorige week ook al werd afgesloten met een verlies van 3,5 procent voor de AEX. Bij het klinken van de slotgong noteerde de AEX 0,8 procent lager op 390,79 punten. Daarmee deed Amsterdam het slechter dan de omringende beurzen. De Duitse beurs leverde 0,3 procent in en de Franse beurs 0,4 procent.

In de AEX wist slechts een handjevol aandelen hoger te sluiten. De winsten waren echter mager. Zo was Fugro met een dagwinst van 0,3 procent de grootste stijger. Bij de dalers ging Imtech aan kop. De technische dienstverlener werd 3,1 procent minder waard, zonder aanwijsbare aanleiding.

Ook Ziggo had een slechte dag met een verlies van 2,9 procent op 32,30 euro nadat Liberty Global een bod uitbracht op de kabelaar van 34,53 euro. Het bod is echter slechts voor elf euro in contanten en voor de rest in aandelen Liberty Global.

In een vlakke AMX ook overwegend rood op de borden. Het grootste verlies kwam voor rekening van Tomtom met 3,9 procent. Een directe aanleiding voor het verlies ontbrak.

In tegenstelling tot Tomtom hadden BAM en Eurocommercial Properties wel een goede dag. De bouwer werd 1,4 procent meer waard na positieve woorden door ABN AMRO en het vastgoedfonds steeg na een koopaanbeveling door Goldman Sachs met 1,5 procent.

Bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde de Dow Jones Index vlak op 15.873,59 punten. De breder samengestelde S&P500 Index leverde 0,4 procent in en techbeurs Nasdaq koerste 0,9 procent in het rood.

Komst Heitinga leidt vertrek Amrabat in

Galatasaray heeft kort na het aantrekken van verdediger John Heitinga de aanvaller Nordin Amrabat verhuurd aan Málaga. Door de komst van Heitinga voelde de Turkse topclub zich gedwongen om enkele buitenlandse spelers te verkopen of tijdelijk elders onder te brengen.

In de competitie mogen namelijk slechts tien spelers met een andere nationaliteit dan de Turkse worden ingeschreven. Amrabat kwam in de eerste seizoenshelft amper in aanmerking voor een basisplaats bij Galatasaray. In Spanje hoopt hij zoveel mogelijk binnen de lijnen te verschijnen. "Een mooie kans om weer speelritme op te doen", legt hij uit aan Voetbal International.

Hoewel zijn nieuwe tijdelijke werkgever op de zestiende plek staat in de Primera Division, kijkt Amrabat uit naar het Spaanse avontuur. "Málaga is een goede club in een sterke competitie. Ik heb ook al een gesprek gehad met trainer Bernd Schuster. Hij ziet me graag komen."

Begin januari sprak Amrabat een vertrek uit Turkije nog tegen. Hij werd destijds genoemd bij de top van de Nederlandse Eredivisie. Met name FC Twente had het naar verluidt op de Marokkaan, die eerder bij PSV en VVV-Venlo speelde, gemunt.

Galatasaray lijkt deze week nog afscheid te nemen van Dany Nounkeu en Albert Riera. Ook zij worden de dupe van de koopwoede van de Turkse grootmacht. Gala versterkte zich deze winter niet alleen met Heitinga. Ook Alex Telles, Umut Gundogan en Izet Hajrovic spekken de spelersgroep.

Badr Hari: mijn kracht zal geen zwakte meer zijn

Badr Hari erkende maandag in de rechtbank dat zijn kracht ook zijn zwakte is geweest. "Ik kan u vertellen dat u mij hier nooit meer ziet. Dat beloof ik echt. Ik sluit voor mezelf een periode af waarin ik veel heb geleerd. Mijn kracht zal zeker niet meer mijn zwakte zijn, zowel binnen als buiten de ring", verzekerde hij de rechters.

De 29-jarige vechtsporter zei dit in zijn laatste woord op de laatste dag van het proces in de Amsterdamse rechtbank. Het Openbaar Ministerie eiste vorige week vier jaar celstraf tegen hem, waarvan een voorwaardelijk.

Hari staat terecht voor in totaal negen delicten, waaronder een reeks mishandelingen in het Amsterdamse uitgaansleven. De belangrijkste aanklacht is de ernstige mishandeling van zakenman Koen Everink tijdens Sensation White in skybox 233 in de Amsterdam Arena in juli 2012.

Hari's advocaat Bénédicte Ficq vindt dat voor de meeste feiten in de tenlastelegging geen bewijs is aangedragen. Zij pleitte evenals de advocaat van de ontkennende medeverdachte Ferhat Y. voor niet-ontvankelijkeid van het OM en vrijspraak voor de meeste aanklachten.

De raadsvrouw stelt dat Hari, die zelf als eerste naar De Telegraaf stapte, door alle media-aandacht al voldoende is gestraft. Wel opperde zij dat als haar cliënt toch wordt veroordeeld een lange voorwaardelijke straf, een boete en een horecaverbod een goed alternatief zou zijn voor de gevangenis. Ook stelde ze voor dat Hari een aantal lezingen aan jongeren geeft. Hij gaat zich sowieso inzetten voor een jongerenproject in Amsterdam-West tegen geweld, zei Ficq.

Hari, die eerder overigens heeft bekend Everink een 'corrigerende tik' te hebben gegeven in de Arena, heeft al ruim zes maanden in voorarrest doorgebracht. Everink wil van beide verdachten in totaal 63.000 euro schadevergoeding.

De rechtbank in Amsterdam sluit het onderzoek op 10 februari en doet 21 februari uitspraak.

'Tuchtklacht tegen Moszkowicz heeft nog steeds zin'

Voormalig advocaat Bram Moszkowicz hoort dinsdag van de Raad van Discipline het oordeel over een klacht van Estelle Cruijff over zijn exorbitante tarieven. De ergste straf die de Raad Moszkowicz kan opleggen, is schrapping uit het tableau. Dat is al gebeurd, maar toch heeft de behandeling van de klacht zin, zegt een woordvoerder van de Raad.

Op dit moment kan de Raad Moszkowicz geen extra maatregelen opleggen, maar de behandelde klachten worden wel aan zijn dossier toegevoegd. "Mocht hij ooit weer ingeschreven willen worden bij het tableau, dan komen dit soort zaken weer boven water", zegt de woordvoerder. "Ze spelen mee de beoordeling van eventuele toelating."

In theorie kan Moszkowicz in de toekomst een verzoek doen om weer toegelaten te worden. "Maar als je geschrapt bent door de tuchtrechter, is dat een lastig proces. Je moet laten zien dat je je leven gebeterd hebt", stelt de woordvoerder. "Dat is vaak niet zo waarschijnlijk."

Daarnaast, zegt de woordvoerder, geven ingediende klachten een signaal naar andere advocaten. "Uit de behandelingen van tuchtzaken wordt het voor de beroepsgroep duidelijk wat wel en niet mag. Ze vormen een voorbeeld voor anderen."

Advocaat Nico Meijering diende namens Cruijff de tuchtklacht in tegen Moszkowicz. Moszkowicz stond Cruijff bij toen ze moest getuigen in de zaak tegen Badr Hari. Volgens Meijering kreeg Cruijff een flinke rekening nadat ze van Moszkowicz op hem was overgestapt. Zo zou hij vijfhonderd euro per uur in rekening hebben gebracht en ook 1500 euro aan reiskosten tussen zijn kantoor en het Amstel Hotel, een kilometer verderop, hebben gedeclareerd.

Moszkowicz werd in april vorig jaar uit zijn ambt gezet. Het hof in Den Bosch bevestigde toen een eerdere beslissing daarover van de Raad van Discipline. Moszkowicz nam grote sommen contant geld aan van cliënten zonder dit te melden en miste verplichte bijscholingscursussen. Ook zijn administratie was niet op orde.

Lurling ruilt NAC in voor Heerenveen

Anthony Lurling is terug bij sc Heerenveen. De 36-jarige aanvaller heeft een contract tot het einde van het seizoen getekend, meldde de Friese eredivisionist maandag. Lurling, die Heerenveen al diende tussen 1999 en 2002, mocht transfervrij vertrekken bij NAC Breda.

De buitenspeler was in Brabant op een zijspoor beland door een verstoorde relatie met trainer Nebojsa Gudelj. De Bosniër hield hem buiten de selectie voor het duel tegen AZ van twee weken geleden. Lurling pikte dat niet en kondigde boos zijn vertrek aan.

Lurling had naar eigen zeggen meerdere opties. "De andere clubs die geïnteresseerd waren, spelen in de kelder van de Eredivisie, dan is de sportieve uitdaging bij Heerenveen groter. Toen ik vorige week een telefoontje kreeg van Heerenveen, was de keuze niet moeilijk", laat hij weten op de website van zijn nieuwe broodheer.

Lurling begon zijn loopbaan bij FC Den Bosch, waar hij een transfer naar Heerenveen verdiende. In Friesland kwam hij tot 94 competitieduels, voordat Feyenoord hem vastlegde. In de Kuip wist hij zijn niveau echter niet te halen, waarna hij via FC Köln en huurperiodes bij RKC Waalwijk en Den Bosch in Breda terechtkwam.

Bij NAC leefde Lurling weer op. Sinds zijn komst in 2007 was hij bijna altijd basisspeler, maar dat veranderde deze winter. De aanvaller denkt echter nog niet aan afbouwen. "Ik ben fit, heb plezier in voetbal en kan met mijn ervaring voor veel ploegen nog van waarde zijn. Is het niet in het veld, dan wel er buiten."

Lurling tekende een contract tot het einde van het seizoen, maar hoopt op meer. "Ik wil er graag nog een jaar aan vastplakken. Het is aan mij om verlenging af te dwingen." De ploeg van coach Marco van Basten staat momenteel vijfde in de Eredivisie.

Discriminatiemeldingen verdubbeld door Zwarte Piet

Het aantal meldingen over discriminatie van mensen van Surinaamse, Antilliaanse en Afrikaanse afkomst is vorig jaar bijna verdubbeld. Terwijl in 2012 nog 99 uitingen werden genoteerd in deze categorie waren het er vorig jaar 193. De forse stijging is volgens het Meldpunt Discriminatie Internet te wijten aan de discussie rond Zwarte Piet.

Het meldpunt noemt de plotselinge stijging in het maandag verschenen jaarverslag 'opvallend'. Zwarte Piet en de discussie omtrent zijn verschijning zouden de oorzaak zijn van de stijging. "Die discussie vindt weliswaar elk jaar plaats, maar was in 2013 ongekend heftig. Vooral op sociale media leidde dit tot veel discriminerende uitingen richting mensen met een donkere huidskleur", zo is te lezen in het jaarverslag.

Overigens steeg niet alleen het aantal uitingen. Ook het aantal strafbare uitingen nam toe. In 2012 werden nog 43 van de 99 uitingen als strafbaar beoordeeld en vorig jaar waren dat 103 van de 193.

In totaal kreeg het meldpunt in 2013 minder meldingen van discriminatie binnen dan het jaar ervoor. In 2012 werden nog 1033 uitingen geregistreerd, vorig jaar waren dat 924. Op de eerste plek staat discriminatie als gevolg van antisemitisme met 250 uitingen. Opmerkelijk, gezien de kleine omvang van de Nederlands-joodse gemeenschap, zo stelt het jaarverslag.

Op de tweede plaats volgt het discrimineren van Moslims met 222 uitingen. De discriminatie van mensen met een Surinaamse, Antilliaanse of Afrikaanse achtergrond is nieuw in de top drie. Vorig jaar gingen de categoriën 'discriminatie op basis van overige afkomst of nationaliteit' en 'discriminatie tegen Marokkanen' nog voor.

Geen voortgang bij Syrië-overleg in Genève

Delegaties van de Syrische regering en de oppositie spraken maandag in Genève voor het eerst rechtstreeks over de politieke toekomst van hun land. Van tevoren werd al verwacht dat er weinig resultaat zou worden geboekt en die voorspelling kwam uit. Na een uur werd er een punt gezet achter de bijeenkomst. Een van de vertegenwoordigers van de oppositie sprak van een 'dialoog tussen doven'.

De Syrische president Bashar Assad denkt er niet aan af te treden om plaats te maken voor een overgangsregering. Voor de oppositie is Assads vertrek een eis waarover niet onderhandeld kan worden.

De regeringsdelegatie presenteerde aan het begin van het overleg een rapport waarin de noodzaak werd benadrukt van het bestrijden van terrorisme. Ook moet er wat de regering betreft een einde komen aan de financiering en bewapening van rebellen door groepen van buiten Syrië en landen die de opstandelingen een warm hart toedragen.

Een adviseur van Assad noemde het rapport een 'blijk van goede wil' en zei verrast te zijn dat de oppositie het van tafel veegde. Volgens de oppositie past het rapport niet bij het hoofdonderwerp van de conferentie: het instellen van een overgangsregering.

Murhaf Joueijati van de oppositionele Syrische Nationale Coalitie hekelde de instelling van de regeringsdelegatie. "Ze stelden zich steeds agressiever op en begonnen ons op dictatoriale wijze de les te lezen", zei Joueijati. "We zagen het nut er niet van in om door te praten omdat het een dialoog der doven leek te worden."

Brahimi spreekt later op de dag nog afzonderlijk met beide partijen.

Zondag werd een bescheiden succesje geboekt op de conferentie. De regering en oppositie bereikten overeenstemming over een vrijgeleide voor vrouwen en kinderen in de belegerde stad Homs.

Tot drie jaar cel voor in brand steken 'dief'

Vier mannen van 18, 19 en 22 jaar zijn maandag veroordeeld tot celstraffen tot drie jaar voor het in brand steken van een man in een kelderbox in Den Haag. Een van de vier kreeg twee jaar jeugd-tbs opgelegd. Het slachtoffer, dat het incident overleefde maar huidtransplantaties moest ondergaan en er littekens aan over zal houden, werd ook geslagen en met een nepvuurwapen bedreigd.

Het voorval vond plaats in juni. Het slachtoffer zou spullen van een van de vier mannen hebben gestolen. Hij was naar een woning gelokt met het verhaal dat hij daar met meisjes zou gaan 'chillen'.

De mannen wachtten het slachtoffer op, sloegen hem en namen hem onder bedreiging mee naar de kelderbox. Daar kreeg hij het nepvuurwapen op zijn hoofd en in zijn mond en werd hij weer geslagen. De man moest zijn jas afgeven en vertellen waar de spullen waren die hij zou hebben gestolen.

Een van zijn vier belagers pakte een jerrycan met een mengsel van benzine en olie en overgoot het slachtoffer daarmee. Daarna moest het slachtoffer zijn aansteker afgeven, waarna een van de daders ermee klikte. Het slachtoffer vloog daarop in brand.

De man die het slachtoffer in brand stak is veroordeeld tot vier jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk. Twee anderen kregen een jaar jeugddetentie. Een van hen kreeg daarnaast twee jaar jeugd-tbs en de ander voorwaardelijke jeugd-tbs opgelegd. De vierde man, die niet wist van het plan en buiten in de gang voor de kelderbox bleef staan, kreeg een deels voorwaardelijke celstraf van twee maanden.

Smeekens vol vertrouwen ondanks matig seizoen

Jan Smeekens denkt volgende maand bij de Olympische Spelen in Sochi hoge ogen te kunnen gooien op de 500 meter. Vorig jaar was de schaatser uit Raalte de te kloppen man, maar dit seizoen gaat het wat stroever. "Ik heb vertrouwen opgedaan bij de trainingskampen afgelopen weken. In Sochi ga ik knallen", zei Smeekens maandag in Heerenveen.

Vorig seizoen was de rijder van BrandLoyalty schier onverslaanbaar op zijn favoriete afstand. Zeven wereldbekerwedstrijden zette hij op zijn naam. Bij het afsluitende WK afstanden won de 26-jarige sprinter nog de eerste 500 meter, maar verspeelde in de tweede omloop het goud. Brons was de uiteindelijke oogst. "Ik heb nog wat goed te maken wat betreft dat WK."

Dit seizoen wist Smeekens geen podiumplek te veroveren. Zesde, twee keer zevende en een zestiende plek waren de uitslagen bij de wereldbekers. "Mijn start liep dit seizoen slecht, het was te gehaast. Daar heb ik nu drie weken hard aan gewerkt en er alles aan gedaan om het weer op niveau te krijgen. In Sochi ga ik knallen."

De vijfvoudig Nederlands kampioen op de 500 meter heeft maar één kans om te knallen volgende maand. Hij plaatste zich alleen voor zijn favoriete afstand. "Ik vind dat wel mooi om maar op één afstand uit te komen. Het brengt enigszins stress met zich mee, maar het is de ultieme alles-of-nietswedstrijd. Het is dan nu of nooit."

De 500 meter wordt bij de Olympische Spelen twee keer verreden op één dag. De schaatser met de beste tijd over twee omlopen, wint de gouden medaille. De race vindt plaats op maandag 10 februari.

Een precieze planning voor na zijn races heeft hij nog niet. Een ding staat wel al in de agenda van Smeekens. "Ik ga zeker de longen uit mijn lijf schreeuwen bij ploeggenoot Stefan Groothuis als hij op zijn andere afstanden in actie komt."

Wenger gaat aflopende contract verlengen

Arsène Wenger gaat zijn aflopende contract bij Arsenal verlengen. Dat maakte algemeen directeur Ivan Gazidis van de Londense club maandag bekend. De 64-jarige Fransman staat sinds 1996 aan het roer bij de Gunners en werd sindsdien drie keer landskampioen.

Onder Wenger veroverde Arsenal daarnaast vier keer de FA Cup en vier keer de Community Shield, maar de laatste prijs dateert van 2005. Momenteel staat Arsenal wel bovenaan in de Premier League en is de ploeg ook nog in de race voor de beker.

Voeckler hoopt op rentree in de Algarve

Thomas Voeckler heeft goede hoop dat hij volgende maand in de Ronde van de Algarve kan terugkeren in het peloton. De Franse wielrenner brak twee weken geleden tijdens een training voor de Tour Down Under zijn sleutelbeen toen hij op een auto botste. De Portugese rittenkoers start op 19 februari.

"Het herstel gaat voorspoedig", vertelde de 34-jarige Voeckler maandag aan sportkrant L'Équipe. Desondanks verwacht hij niet in Portugal direct om de prijzen mee te kunnen doen. "Ik zal geduldig moeten zijn en rekening moeten houden met de achterstand die ik heb opgelopen op de andere renners."

Voeckler brak zijn sleutelbeen al twee keer eerder. Vorig jaar gebeurde dat tijdens de Amstel Gold Race, in 2009 ging het mis tijdens Parijs-Nice.

ANWB bepleit ander systeem verkeersboetes

Nederland gebruikt verkeersboetes om de rijksbegroting te dichten, niet om de verkeersveiligheid te verbeteren. Dat stelt de ANWB maandag in een brief aan de Tweede Kamer. De ANWB, die wil dat boetes worden ingezet om de verkeersveiligheid te verbeteren, wil dat het systeem voor verkeersboetes grondig wordt herzien.

Verkeersboetes zijn de afgelopen jaren steeds hoger geworden. Vorig jaar werd er een miljard euro mee opgehaald. De relatie tussen de hoogte van de boetes en de ernst van de overtreding wordt volgens de ANWB echter steeds onduidelijker. De ANWB noemt dit een slechte zaak. "Dit zijn wel essentiële factoren voor een effectief boetebeleid. Van verkeersboetes moet een educatieve werking uitgaan. Dat gebeurt niet door ze automatisch te verhogen."

De Nederlandse verkeersboetes behoren tot de hoogste in Europa, aldus de ANWB. Het aantal verkeersdoden is ondanks de verhogingen stabiel, terwijl het aantal gewonden wel stijgt. De politie laat steeds minder vaak automobilisten stoppen.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) moet volgens de ANWB het huidige stelsel onder de loep nemen. "Menige weggebruiker ervaart een bon niet als een correctie op verkeerd gedrag, maar als vervelende bijkomstigheid. Dat zou moeten veranderen."

Opstelten zou daarbij onder meer moeten meenemen dat er bij boetes een logische relatie is met de ernst van de overtreding. "Overtreders passen hun gedrag eerder aan als zij de sanctie als logisch beschouwen." Ook moet er gerichte handhaving op maat komen. Zo moet ook worden gewerkt met waarschuwingen. Verder moet binnen 24 uur een acceptgiro op de mat vallen, inclusief een bewijsstuk.

De Tweede Kamer spreekt binnenkort over het boetebeleid.

Man eet 15 asielkatten op

De politie van de Italiaanse provincie Brianza heeft een wel heel opmerkelijke kattenliefhebber opgepakt. De beste man heeft in een paar maanden tijd zeker vijftien asielkatten geadopteerd, om de poesjes vervolgens met smaak op te eten.

Tijdens het bezoeken van dierenasiels in heel de provincie deed de 50-jarige man zich voor als een echte kattenliefhebber. Hij had echter wel wat eisen. "Het liefst had hij zwarte katten", zo laat de Italiaanse Dierenbescherming Aidaa weten. "Een beetje vadsig, en een jaar of drie oud."

Omdat werd vermoed dat de kattenliefhebber satanist was, besloot men hem eens aans een routinecontrole te onderwerpen. Hij werd op heterdaad betrapt bij het villen van een kat met de bedoeling deze op te peuzelen. "Hij bekende de katten te hebben gedood om deze met vrienden op te eten."

De beste man, een getrouwd vader van twee kinderen, heeft zeker vijftien asielkatten gedood en opgegeten. Hij kan een zware gevangenisstraf van maximaal een jaar tegemoet zien. Ook een boete van 15.000 euro behoort tot de mogelijkheden.

Microsoft koopt Gears of War-franchise

Microsoft heeft de rechten voor de Gears of War-franchise van Epic Games gekocht. Het bedrijf uit Redmond heeft tevens aangekondigd dat er een nieuwe Gears-game in ontwikkeling is bij Black Tusk. Hoeveel geld gemoeid is met de overname is niet bekendgemaakt.

Black Tusk is een nieuwe Canadese first-party studio van Microsoft. Op de E3 2013 werd een teaser getoond van een spion-achtige game van de hand van Black Tusk. Phil Spencer, baas van Microsoft Game Studios, zegt daar nu het volgende over:
"The thing we showed at E3 last year, it was something that was done in Unreal and more of a concept piece."

Dit is op zijn minst vreemd, want zo werd die spion-game niet gepresenteerd. Mike Crumps, studio manager van Black Tusk zei iets langer dan een jaar geleden nog dat de studio bezig was met een nieuwe IP. “What that means is we are working on Microsoft’s next big entertainment franchise. We’re not working on an existing franchise, we’re looking to build the next Halo here in Vancouver, for example, which is really exciting. We are building something from the ground up. We have been officially green-lit by Microsoft executives to go ahead with the project that we’re on.”

Het lijkt erop dat die game ten behoeve van een nieuwe Gears of Wars opzij is gezet.

'Veel familie aanwezig bij dankfeest Beatrix'

De meeste leden van het koninklijk huis zijn zaterdag aanwezig bij het dankfeest in Ahoy voor Beatrix als koningin. Het feest stond oorspronkelijk gepland op 14 september vorig jaar, maar werd in verband met het overlijden van prins Friso uitgesteld. Dat meldt de NOS, die het feest live uitzendt.

Volgens de zender geven koning Willem-Alexander en koning Máxima in ieder geval acte de présence, net als veel andere familieleden. De kleinkinderen van prinses Beatrix zijn waarschijnlijk niet aanwezig, net als prins Bernhard, prinses Annette en prinses Aimée.

Op het dankfeest brengen 'gewone' Nederlanders onder leiding van de artistiek leider van het Nederlands Blazers Ensemble een muzikale ode aan de voormalig Koningin. Verder zijn er optredens van Corpus Acrobatics en het Nederlands Dans Theater. Het programma in Ahoy biedt alleen plaats voor genodigden.

'Kamer aansprakelijk bij doden door gaswinning'

De Tweede Kamerleden zijn persoonlijk aansprakelijk voor het besluit over de gaswinning in Groningen. Mochten er doden zijn, dan worden zij aangeklaagd voor dood door schuld. Daarvoor waarschuwde John Lanting van de actiegroep Schokkend Groningen maandag tijdens een hoorzitting over de gaswinning in Groningen.

"Als het zover komt en er vallen hier doden, dan zijn jullie stuk voor stuk - ik kijk jullie allemaal even aan - betrokken bij de besluitvorming", zei Lanting. Hij zal het 'niet nalaten' om hen dan aan te klagen voor dood door schuld. "Zo, laat dat maar even op jullie inwerken."

De Kamer spreekt maandag met verschillende vertegenwoordigers van gedupeerde inwoners. Die hoorzitting wordt bij wijze van hoge uitzondering niet in de Tweede Kamer gehouden, maar in het provinciehuis van Groningen. De belangenorganisaties uitten forse kritiek op het kabinetsbesluit om de gaskraan weliswaar voor een deel dicht te draaien, maar niet helemaal.

Vanuit het oogpunt van de veiligheid is dit 'onbegrijpelijk', zei Corine Jansen van de Vereniging Groninger Bodem Beweging. Zij noemde de compensatieregeling van het kabinet 'een lachertje'. "Kamp neemt een onverantwoord risico met de bevolking van Groningen." Zij eist dat de gaskraan veel verder wordt dichtgedraaid dan Kamp wil.

Volgen Rudi Slager van de Vereniging Groninger Dorpen moet de versterking van de woningen en andere preventieve maatregelen de hoogste prioriteit hebben. Ook moet worden gewerkt aan herstel van vertrouwen. "Het vertrouwen is weg. De mensen leven in angst."

"Je wilt niet met angst en beven in je eigen huis verkeren, het moet er veilig zijn", hield hij de Kamerleden voor. "Als je steeds moet denken: wanneer komt de volgende klap, dan wordt het opeens heel anders. Die onzekerheid speelt een hele grote rol." En aan een scheur in je muur wen je. "Maar als je muur bol staat en gestut moet worden, dan gaan er hele andere dingen spelen. Dan is je huis niet meer je home."

Behalve met getroffen bewoners spreken leden van de Tweede Kamer maandag met bestuurders en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven. Maandagochtend hebben zij een aantal woningen bezocht die door de aardbevingen zijn aangetast.

Het kabinet besloot een paar weken geleden dat de gaswinning de komende drie jaar omlaag gaat van bijna 54 miljard kubieke meter naar veertig miljard kubieke meter. Daarnaast gaat er de komende vijf jaar zo'n 1,2 miljard euro naar Groningen. Daarvan is 850 miljoen euro bestemd voor het versterken van gebouwen, huizen en infrastructuur. Ook krijgt de regionale economie een impuls.

[vid] Het regent veel in inFamous Second Son

De developers bij Sucker Punch zijn er trots op dat inFamous Second Son in hun eigen stad Seattle speelt. Eén van de kenmerken van Seattle is dat het een natte plek is met veel regen en mist. Dankzij de kracht van de PlayStation 4 is het volgens de makers ook heel gemakkelijk om dat te laten zien. 

We krijgen als gamers niet alleen regen en mist te zien, ook gebouwen worden tijdens onze speelsessies langzaam nat en regenplassen kunnen ook dieper, of juist minder diep worden. Ook verwachten de makers dat er veel gebruikt gemaakt zal worden van de Share-knop op de Dual Shock 4. 

250 arrestaties na protest tegen Hollande

De politie van Parijs heeft 250 mensen opgepakt nadat een protestdemonstratie tegen president François Hollande zondagavond was ontaard in rellen. Bij de ongeregeldheden raakten negentien agenten gewond.

De aantallen gewonden en arrestanten zijn ongewoon hoog. Volgens de politie namen aan de demonstratie van zondag zeventienduizend mensen deel, maar volgens de organisatoren waren het er veel meer.

Hollande is weinig populair, vooral vanwege de manier waarop hij de economische problemen aanpakt. Bij de demonstratie van zondag waren een stuk of vijftig organisaties betrokken, waaronder extreemrechtse en conservatieve groepen. Aanwezig waren ook aanhangers van de omstreden komiek Dieudonné, die herhaaldelijk is beticht van racisme en antisemitisme.

Neckermann annuleert toch Xbox One pre-orders

Er is een nieuw hoofdstuk in de soap omtrent de Xbox One en het Duitse Neckermann. Het lijkt er namelijk op dat Neckermann alle pre-orders aan het annuleren is en de beloofde waardebon van 35 euro is vergeten.

Afgelopen zomer verraste Neckermann vriend en vijand door de Xbox One voor slechts 349 euro te koop aan te bieden. De adviesprijs voor de spelcomputer is maar liefst 499 euro. Massaal werd Microsofts nieuwste console in pre-order gezet, maar helaas, het zou gaan om een fout van Neckermann, dat alle bestellingen annuleerde.

De Consumentenbond stak hier echter een stokje voor waarna Neckermann iedereen beloofde zijn best te doen om de Xbox One toch te leveren voor 349 euro. Mocht dit niet lukken, dan zou iedereen een waardebon van 35 euro krijgen. Op Tweakers wordt op dit moment echter gemeld dat de bestellingen zonder bericht geannuleerd worden met als reden 'uitverkocht'.

De waardebon die men krijgt heeft bovendien slechts de waarde van 25 euro, tien euro minder dan aanvankelijk beloofd. Gamers die al kozen voor de waardebon van 35 euro, en die reeds gebruikt hebben, kregen ook nog eens de waardebon van 25 euro. Tweaker Zingo: "Ik koos voor de €35 waardebon, ook reeds gebruikt en zelfs ik heb die €25 ontvangen...terwijl die xbox altijd in het systeem heeft gestaan." 

Neckermann heeft officieel nog niet gereageerd op de berichten van Tweakers.

Eis: vijf jaar cel voor uitbuiten 'assepoesters'

Tegen de 40-jarige Braziliaanse Gersina B.C. uit Amsterdam heeft het Openbaar Ministerie maandag vijf jaar celstraf geëist. De vrouw wordt verdacht van uitbuiting en ernstige mishandeling van twee Braziliaanse meisjes.

De meisjes werden naar Nederland gehaald om een 'opleiding te volgen'. In plaats daarvan werden ze als 'moderne assepoesters' in het huishouden geëxploiteerd, aldus justitie. Tegen Alex C., ex-partner van B.C., eiste justitie negen maanden voorwaardelijke celstraf en een taakstraf van 180 uur.

Over twee weken doet de rechter uitspraak.

Groningen - Twente op 12 februari ingehaald

De Eredivisiewedstrijd tussen FC Groningen en FC Twente zal op woensdag 12 februari om 19.45 uur ingehaald worden, zo heeft voetbalbond KNVB laten weten. Gisteren ging de wedstrijd niet door, omdat scheidsrechter Richard Liesveld het veld afgekeurd had.

Afgelopen weekend sneeuwde het in Groningen en vormde zich een ijslaag op de grasmat die hierdoor keihard werd. Groningen zette nog vrijwilligers in om het veld sneeuwvrij te maken, maar Liesveld oordeelde een uur voor aanvang van het duel dat het veld te gevaarlijk was om op te spelen.

'Geen bewijs voor ei-actie Justin Bieber'

Justin Bieber komt mogelijk weg met het smijten van eieren naar zijn buurman. De politie heeft bij een huiszoeking van Biebers optrekje geen bewijs tegen het Canadese tieneridool gevonden. Dat schrijft entertainmentwebsite TMZ op basis van ingewijden.

De politie hoopte Bieber op bewakingsbeelden te betrappen. Op de beelden is de 19-jarige zanger volgens ingewijden echter niet te zien. Ook is het de politie niet gelukt sms'jes van Bieber te achterhalen waarin hij opschept over het gooien van de eieren.

Vooralsnog heeft de politie alleen twee getuigenverklaringen en een video van TMZ in handen. De verklaringen zijn van Biebers buurman en diens 13-jarige dochter. Op de beelden van TMZ is niet veel te zien, wel is te horen dat de buurman ruzie maakt nadat de eieren zijn gegooid. De man die terug gilt en dreigt nog meer eieren te smijten, zou Bieber zijn.

Volgens politiebronnen wordt de zaak deze week naar het Openbaar Ministerie in Los Angeles gestuurd. Dat moet vervolgens bepalen of Bieber vervolgd wordt of niet.

De 19-jarige zanger haalde zich woensdagnacht nog meer problemen op de hals. Toen werd hij in Miami Beach gearresteerd na een illegale straatrace. Bieber was onder invloed, verzette zich bij zijn aanhouding en had een ongeldig rijbewijs op zak. Het tieneridool riskeert daarmee onder meer een rijontzegging, boete en celstraf. Inmiddels wordt gefluisterd dat de politie de omstandigheden rondom Biebers arrestatie heeft overdreven.

Drie winnaars Tiger Awards korte film

Op het Internationaal Filmfestival Rotterdam (IFFR) zijn zondagavond prijzen uitgereikt voor drie korte films. The Chimera of M., Giant en La Isla wonnen de Canon Tiger Awards. De makers van de films krijgen elk 3000 euro en een videocamera. The Chimera of M. is vanuit het IFFR ook genomineerd voor de European Film Awards 2014.

De prijzen zijn voor de tiende keer uitgereikt. The Chimera of M. is gemaakt door Sebastian Buerkner uit het Verenigd Koninkrijk, de Fins/Roemeense Salla Tykkä maakte Giant en het Chileens/Pools/Deense duo Dominga Sotomayor en Katarzyna Klimkiewicz zijn de makers van La Isla.

De jury noemt La Isla "een verbazingwekkend sterke en sfeervolle film waar tijdelijkheid en ruimte op zo’n gevoelige en sensuele manier worden verbeeld dat het gevoel van drama je blijft achtervolgen." Sotomayor (1985, Chili) won in 2012 al eens een Tiger Award met haar eerste speelfilm De jueves a domingo.

Giant is gefilmd in de sporthallen van Onesti en Deva, beroemde turnscholen uit de communistiche tijd in Roemenië. Jonge topturnsters spreken over de liefde voor hun sport, hun angsten en dromen. Tykkä laat verbanden zien tussen de sport en de strenge modernistische architectuur van de sportcentra. "Een intens en puur portret van zowel een plek als een politieke geschiedenis", aldus de jury.

The Chimera of M. laat volgens de jury "een dubbelzinnig universum; een web van ruimtelijke misleiding, flarden van dialogen en morele dilemma's" zien. Buerkner maakte een ,,stereoscopische 3D-animatiefilm van abstracte interieurs, gestileerde vormen en vloeiende kleurvlakken."

Drie winnaars Tiger Awards voor korte film
Drie winnaars Tiger Awards korte film (Foto: ANP)

1,5 miljoen euro voor onderzoek naar privacy

Een onderzoek naar privacy in de 21ste eeuw heeft maandag een beurs van 1,5 miljoen euro gekregen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). In het onderzoek, door de Universiteit van Tilburg, worden nieuwe manieren gezocht om privacy van burgers juridisch te beschermen. Privacy is een populair onderwerp nu blijkt dat internetgedrag gevolgd wordt door bedrijven en overheden.

Omdat mensen hun privéleven door bijvoorbeeld het bezit van een smartphone constant bij zich dragen moet privacy 'opnieuw worden uitgevonden', stelt onderzoeker Bert-Jan Koops. Hij is een van de 31 wetenschappers die 1,5 miljoen krijgen van het NWO om onderzoek te doen en een onderzoekgroep op te bouwen.

NWO kreeg 202 aanvragen voor de zogeheten Vici-beurzen. 15 procent werd toegekend. Van de aanvragen die werden toegekend, sloten veel direct aan bij actuele maatschappelijke vraagstukken, zoals overstromingsrisico's en de beveiliging van computersystemen.

Bij het selecteren van voorstellen keken de beoordelaars naar de kwaliteiten van de onderzoeker, het innovatieve karakter en de wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel.

NWO is met een budget van 625 miljoen euro per jaar een van de grootste wetenschapsfinanciers in Nederland.

Vrees voor veiligheid kassameisjes

Supermarkten vrezen dat kassamedewerkers door de verhoging van de leeftijdsgrens voor de verkoop van alcohol en tabak vaker te maken krijgen met intimidatie, bedreigingen en geweld. Daarvoor waarschuwt het Platform Ondernemingsraden Groothandel en Grootwinkelbedrijven Levensmiddelenbranche (POGGL) maandag.

De vaak jeugdige kassamedewerkers voelden zich voor de nieuwe regel op 1 januari in ging al regelmatig onveilig bij de controle van identiteitsbewijzen en dat gevoel zal alleen maar toenemen, verwacht het platform. Ook buiten de winkel, bijvoorbeeld op school of tijdens het uitgaan, moeten ze op hun hoede zijn omdat ze daar de jongeren tegenkomen die zij eerder weigerden om alcohol mee te geven.

De ondernemingsraden van de supermarkten die verenigd zijn onder het platform hopen dat leidinggevenden en ouders extra aandacht hebben voor signalen die kunnen wijzen op mogelijk geweld. Ook willen ze dat de overheid veel serieuzer naar dit probleem kijkt.

Branchevereniging CBL hanteert een leeftijdsgrens van 25 jaar bij het vragen naar een identiteitsbewijs. De ondernemingsraden vragen zich af of deze grens in de praktijk uitvoerbaar is. Veel kassamedewerkers geven aan het inschatten van leeftijden rond deze grens lastig te vinden.

Vrijspraak bepleit voor medeverdachte Badr Hari

Ferhat Y., de Eindhovenaar die ervan wordt verdacht zakenman Koen Everink samen met Badr Hari te hebben mishandeld, moet vrijuitgaan. Dat betoogde zijn advocaat Warmolt Lunsingh Tonckens maandag. De rechtbank moet het OM niet-ontvankelijk verklaren of Y. anders vrijspreken, bepleitte de raadsman.

Het Openbaar Ministerie eiste vorige week twintig maanden celstraf tegen Y. Zijn raadsman betoogde dat het onderzoek onvoldoende bewijs tegen zijn client heeft opgeleverd. Diverse getuigen hebben verklaard dat Y. in juli 2012 samen met Hari Everink heeft afgetuigd tijdens het dancefeest Sensation in de Amsterdam Arena.

Tegen Hari eiste het OM vier jaar cel, waarvan een voorwaardelijk. Ook zijn advocaat bepleitte niet-ontvankelijkheid en vrijspraak.

'Drogisten weigerden Aziaten babymelkpoeder'

Twee vrouwen van Thaise en Chinese afkomst zijn naar het College voor de Rechten van de Mens gestapt omdat ze geen babymelkpoeder meekregen bij drogisten. Volgens het college hebben de twee vrouwen, apart van elkaar, een klacht ingediend omdat ze afgelopen zomer vanwege hun Aziatische uiterlijk geen melkpoeder mochten kopen. Dat meldt het College maandag. De zaak wordt donderdag behandeld.

Supermarkten en drogisten kampen momenteel met een tekort aan babymelkpoeder in de schappen. Oorzaak is de grote vraag vanuit China. Eerder riep het college supermarkten en drogisten al op te voorkomen dat hun filialen de verkoop van producten weigeren aan klanten vanwege hun uiterlijk. Iemand uitsluiten vanwege een Aziatisch uiterlijk is verboden, stelt het college.

De drogisten in kwestie zijn een Etos in Barendrecht en een Kruidvat in Vlaardingen, meldt het college. In maart wordt de uitspraak verwacht.

(Foto: FOK.nl)
Verkoop van babymelkpoeder is al langer onderhevig aan restricties (Foto: FOK.nl)

Politie zoekt in Limburg naar vermiste man

De politie is maandagmiddag in een woning in Nederweert op zoek naar sporen van een vermiste 50-jarige man. De recherche is al sinds december op zoek naar de man en houdt rekening met een misdrijf. Hij zat al een tijdje ondergedoken op de Veluwe met zijn vriendin, omdat hij werd bedreigd.

Een zoekactie met speurhonden en verklaringen van getuigen zijn volgens de politie aanleiding om te zoeken in het huis. De man vertrok waarschijnlijk op 6 december 's ochtends naar een afspraak op de Mildert in Nederweert met veel geld bij zich. Later die dag werd zijn auto gevonden gevonden in Rotem, net over de grens in België.

Een team van rechercheurs uit Oost-Nederland en Limburg is samen met de Belgische politie bezig met een onderzoek. De vriendin van de man is ondergebracht op een geheim adres.

Museumbezoeker sloopt megavaas

Een bezoeker van het Groninger Museum heeft zondag een vaas van de Spaanse kunstenaar Jaime Hayon omgestoten. Het kunstobject van meer dan een meter hoog viel aan gruzelementen, laat een woordvoerder van het museum maandag weten. De ontwerper had de vaas in 2010 voor het informatiecentrum van het museum gemaakt.

De bezoeker was aan het fotograferen in het museum in Groningen. Om een beter plaatje te kunnen schieten, liep hij achteruit tegen de vaas aan. Het tachtig kilo zware kunstobject stond op een verhoging, waar het vanaf kletterde. De vaas is niet meer te redden. "Daar kan geen lijm tegenop", aldus de woordvoerder.

Het museum in Groningen bekijkt of Hayon een nieuwe vaas zou kunnen maken. De kunstenaar is nog niet ingelicht over zijn gesneuvelde object. Hoe duur de vaas was, kon de woordvoerder niet aangeven.

Bezetters verlaten ministerie in Kiev

Tegenstanders van de Oekraïense regering hebben maandagmiddag gehoor gegeven aan herhaalde oproepen van oppositieleider Vitali Klitsjko om hun bezetting van het ministerie van justitie in Kiev te beëindigen. Dat meldt het Duitse persbureau dpa.

Op televisiebeelden was te zien hoe activisten het gebouw in het centrum van de stad verlieten. De demonstranten hadden het gebouw zondagavond bestormd.

Klitsjko heeft de tegenstanders van de regering opgeroepen 'provocaties' te vermijden. Minister van justitie Elena Loekasj had gedreigd de noodtoestand te laten uitroepen.

Helen Mirren krijgt Bafta Fellowship Award

Helen Mirren ontvangt volgende maand een Bafta Academy Fellowship Award. Dat maakte de organisatie maandag bekend. De 68-jarige actrice krijgt de oeuvreprijs voor haar uitzonderlijke bijdrage aan film. Mirren werd al elf keer genomineerd voor een Bafta voor zowel haar film- als haar tv-werk. In 2007 won ze voor haar hoofdrol als koningin Elizabeth II in de film The Queen.

"Dame Helen Mirren krijgt de Fellowship Award als een van de uitzonderlijkste actrices van haar generatie", zegt Bafta-voorzitter John Willis. "Haar ongelooflijk succesvolle carrière is het bewijs van haar doorzettingsvermogen, toewijding en vaardigheid die ze bij elke rol kan inzetten." Recente winnaars zijn regisseur Martin Scorsese en acteur Christopher Lee.

"Dit is de grootste eer van mijn carrière en ik had nooit verwacht hem te ontvangen", zegt Mirren. "Het is overweldigend me bij deze lijst van vorige winnaars te mogen voegen."

De Bafta's zijn de belangrijkste filmprijzen van Groot-Brittannië en de winnaars gelden als een goede indicator voor de Oscarwinnaars. De Bafta's worden op 16 februari uitgereikt, de Oscars op 2 maart.


Helen Mirren krijgt Bafta Fellowship Award (Foto: Novum)

Boyz II Men klaagt filmmaker aan

De R&B-formatie Boyz II Men heeft de maker van de nog te verschijnen film Boys 2 Men aangeklaagd. De film heeft niets met de band te maken en de zangers eisen dat de titel wordt aangepast, anders volgt een rechtsgang. Ook bioscopen waar de film wordt vertoond, zullen worden aangeklaagd. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

De a-capellaband stelt dat er nooit toestemming is verleend om de naam te gebruiken voor een filmtitel. De filmmaker heeft al aangegeven niet van plan te zijn de titel te wijzigen, tenzij daartoe gedwongen door een rechter.


Boyz II Men klaagt filmmaker aan (Foto: Novum)

Transfer Essien naar Milan beklonken

Michael Essien maakt toch de overstap van Chelsea naar AC Milan. De Ghanees kwam eerst niet door de medische keuring, maar hij wordt dinsdag alsnog gepresenteerd.

Chelsea meldt via de officiële kanalen dat de transfer van Essien (31) naar Milan is afgerond. De Ghanees, bij wie vorige week een knieblessure aan het licht kwam bij de keuring, had in Londen geen uitzicht op speeltijd. In de Serie A hoopt de middenvelder onder Clarence Seedorf zijn oude vorm te hervinden op weg naar het WK in Brazilië.

Essien heeft een contract voor anderhalf jaar getekend bij de Rossoneri. De Italianen kunnen Essien inzetten in de Champions League. In de achtste finale tegen Atlético Madrid ontbreekt Riccardo Montolivo vanwege een schorsing, net als Sulley Muntari (in de heenwedstrijd).

Chelsea-manager José Mourinho gunt Essien de nieuwe uitdaging. De Portugees nam de routinier na vorig seizoen mee naar Londen. Het duo werkte al eerder samen bij Chelsea en Real Madrid. "Ik heb veel respect voor hem, daarom wilden we graag meewerken", aldus Mourinho.

"We waren ook erg gelukkig geweest als hij was gebleven, maar er diende zich nu een mooie kans voor hem aan. Ik weet zeker dat hij nog lang op een hoog niveau kan spelen. Ik wens hem veel succes en geluk toe in Italië en tijdens het WK in Brazilië", zegt de Portugese trainer.

Essien is de derde aanwinst voor Milan sinds de opening van de transferwindow. Keisuke Honda kwam over van CSKA Moskou en Adil Rami maakte de overstap van Valencia. Milan hoopt met de versterkingen en met coach Seedorf de weg omhoog in te slaan. De Milanezen staan negende in de Serie A.

Patentendeal Samsung en Google

De multinationals Samsung en Google gaan hun krachten bundelen. Beide bedrijven zullen de komende 10 jaar hun bestaande en te registreren patenten delen, zodat zij gebruik kunnen maken van elkaars technologieën. Dat hebben de partners zondag bekendgemaakt.

De overeenkomst zou naast mobiele technologie voor nog meer patenten gelden. Door de patentendeal zullen de bedrijven sterker staan in de peperdure rechtszaken die worden gevoerd met grote concurrenten. Zo moest Samsung van een Amerikaanse rechtbank al eens een boete van honderden miljoenen dollars betalen aan Apple, de grote rivaal op de smartphone- en tabletmarkt.

"Van Dijk speelt als een Rolls-Royce"

Virgil van Dijk (22) wordt bewierookt bij Celtic. Manager Neil Lennon is vol lof over de verdediger. Tegen Hibernian vond Van Dijk het net met een vrije trap.

Celtic gaat zonder problemen af op de landstitel in Schotland. The Bhoys wonnen voor de elfde keer op rij. De ploeg van Lennon hield in de laatste negen duels de 'nul'. "Ik ben erg blij dat we wederom geen tegengoals hebben geïncasseerd. Onze keeper heeft ons ook gered met drie geweldige reflexen", zegt Van Dijk tegen Sky Sports.

De mandekker uit Breda schoot zijn vierde doelpunt van het seizoen binnen. "Het was een goede vrije trap. Ik raakte hem perfect. Eindelijk is het me gelukt om te scoren uit een vrije trap", aldus Van Dijk, die al in verband werd gebracht met een overgang naar Arsenal en Manchester City.

Celtic-manager Lennon snapt wel waarom de Engelse topclubs worden gelinkt aan de centrale verdediger, die vorig jaar zomer overkwam van FC Groningen. "Bij die vrije trap was hij niet te stoppen. Ik denk dat de bal er ook in was gegaan als er twee keepers op doel hadden gestaan", aldus de Noord-Ier.

De Schotse club heeft volgens Lennon goud in handen met Van Dijk. "Virgil is zo ontzettend stabiel, hij is een class act. Hij lijkt op een Rolls-Royce wanneer hij speelt. Virgil is technisch zo begaafd en fysiek ijzersterk. Hij maakt tot nu toe een uitstekend seizoen door", besluit de manager van de Schotse topclub.

Whiplash wint jury- en publieksprijs op Sundance

Het drama Whiplash van de 28-jarige Damien Chazelle heeft zondag op het Sundance Film Festival zowel de publieksprijs als de juryprijs voor beste dramafilm gewonnen. Hiermee volgt de film in de voetsporen van het drama Fruitvale Station, dat vorig jaar beide prijzen in de wacht sleepte. Het Sundance Film Festival is het belangrijkste filmfestival voor onafhankelijke films in de Verenigde Staten.

Vorig jaar won de Amerikaan Chazelle al de prijs voor beste korte film voor de oorspronkelijke versie van Whiplash. Voor dit jaar bouwde hij de film uit tot een speelfilm.

Whiplash gaat over een man die het wil maken als jazzdrummer, gespeeld door Miles Teller. Hij wordt stevig op de huid gezeten door zijn veeleisende mentor, een rol van J.K Simmons. Het verhaal is deels gebaseerd op Chazelles eigen ervaringen als lid van een jazzband tijdens zijn middelbare schoolperiode.

Het Sundance Film Festival kende dit jaar ook Nederlands succes. De Noors-Nederlandse coproductie Blind van Eskil Vogt won er de prijs voor beste scenario. De Noors gesproken film is gemaakt met steun van het Nederlands Filmfonds en de soundtrack is verzorgd door Henk Hofstede, frontman van de Nits. Ook de postproductie was in Nederlandse handen. Blind verschijnt dit najaar in de Nederlandse bioscopen.

Op Sundance ging de prijs voor beste regie naar de Australische Sophie Hyde voor haar drama 52 Tuesdays, over een tienermeisje en haar moeder die zich laat ombouwen tot man. De prijs voor beste documentaire ging naar Rich Hill van Andrew Droz Palermo en Tracy Droz Tragos, over een groep achtergestelde tieners in Missouri.


Whiplash wint jury- en publieksprijs op Sundance (Foto: Novum)

Cambuur verhuurt Schokker aan Emmen

Oebele Schokker speelt de rest van het seizoen in de Jupiler League. SC Cambuur verhuurt de 29-jarige aanvaller voor een halfjaar aan FC Emmen. Dat maakte de nummer dertien van de Eredivisie maandag bekend.

Schokker werd door Cambuur in 2012 overgenomen van de amateurs van Harkemase Boys. In zijn eerste seizoen had de Fries direct een belangrijk aandeel in de promotie naar de Eredivisie. Dit seizoen raakte Schokker echter zijn basisplaats kwijt. Hij kwam nog slechts vier keer in actie, waarvan drie keer als invaller.


FC Twente-speler Đorđević (l) in duel met Schokker (r). (Foto: Pro Shots)

Schansspringer Morgenstern naar Sochi

Schansspringer Thomas Morgenstern mag naar de Olympische Spelen in Sochi. De Oostenrijkse bond ÖSV heeft maandag de selectie bekend gemaakt. Morgenstern, die eerder deze maand zwaar ten val kwam, zat daar bij.

Drievoudig olympisch kampioen Morgenstern kwam op 10 januari hard ten val tijdens de trainingen voor de World Cup skivliegen in Tauplitz/Bad Mitterndorf. Hij liep daarbij letsel op aan zijn schedel en longen, en werd zelfs een nacht in kunstmatige coma gehouden.

Tijdens een persconferentie vorige week gaf hij aan dat Sochi nog altijd zijn doel was en dat hij hoopte op de lijst van trainer Alexander Pointner te staan. Dat is nu dus het geval. Naast Morgenstern mogen ook Thomas Diethart, winnaar van de Vierschansentournee, Gregor Schlierenzauer, Michael Hayböck en Andreas Kofler mee naar de Spelen.

Morgenstern tijdens de nieuwjaarswedstrijd 2014 in Garmisch-Partenkirchen (Foto: Pro Shots)
Morgenstern tijdens de nieuwjaarswedstrijd 2014 in Garmisch-Partenkirchen, waar hij tweede werd (Foto: Pro Shots)

Mourinho: "Ik kon Mata niet beter maken"

Juan Mata verhuisde vorige week van Chelsea naar Manchester United. Manager José Mourinho betreurt het vertrek van de Spaans international.

Mourinho had Mata liever aan boord gehouden, maar de middenvelder zat vaak op de bank op Stamford Bridge. Eden Hazard, Oscar en Willian kregen de voorkeur boven de Spanjaard die dit seizoen dertien competitieduels voor Chelsea speelde. In de Champions League kwam hij twee keer in actie.

"Het spijt me dat ik geen betere speler van hem heb kunnen maken", zei Mourinho zondag tegen Sky Sports na de zege in de FA Cup op Stoke City (1-0). "Misschien was de reserverol nieuw voor hem. Het kan zijn dat hij daardoor sterker door is geworden als persoon en als speler, maar toch voel ik me schuldig", aldus de manager.

"Ik liet hem spelen op een positie waar hij zich niet op zijn gemak voelde, het was moeilijk voor hem. Dat spijt me, en om die reden had ik ook het gevoel dat we hem niet konden verbieden om naar Manchester United te gaan, al is dat een directe concurrent van ons", vertelt Mourinho.

Mata speelde 135 wedstrijden voor Chelsea en scoorde daarin 32 goals. Ook was hij goed voor 58 assists. De middenvelder kwam in de zomer van 2011 over van Valencia. Mata kan dinsdag zijn debuut maken voor United tegen Cardiff City. The Mancunians staan zevende met veertien punten achterstand op lijstaanvoerder Arsenal. Chelsea neemt de derde plek in beslag.

'Failliet land moet hulp bij burgers zoeken'

Landen die failliet dreigen te gaan zouden moeten overwegen een eenmalige heffing te houden onder de bevolking alvorens de hand in het buitenland op te houden. Die mening is de Duitse nationale bank, de Bundesbank, toegedaan. Dat blijkt maandag uit het maandelijkse rapport van de bank.

Met de uitspraak trekt de bank een duidelijke lijn bij het inschakelen van belastingbetalers uit andere landen. Die zijn de 'laatste reddingslinie', vindt de bank.

Volgens de bank zou een heffing getuigen van nationaal verantwoordelijkheidsgevoel. Ook zou een extra taks tot minder problemen leiden dan als een land failliet zou gaan, denkt de Duitse bank.

Griekenland kreeg van de eurozone en het IMF sinds 2010 bailoutpakketen van 240 miljard euro toegezegd om een chaotisch faillissement van het land af te wenden.

Willems: "Zien wel waar we staan na 34 duels"

Jetro Willems hielp PSV zaterdag aan een overwinning op AZ. De linksback (19) vindt het seizoen nog niet verloren voor de Eindhovenaren. Willems maakte zaterdag het enige doelpunt in het Philips Stadion.

"Zo vaak scoor ik niet, daarom is het extra mooi dat ik nu zelfs de winnende heb gemaakt", aldus de linksback tegen het ANP. "Ik dacht: laat ik maar gewoon proberen te schieten. Ik raakte de bal wel goed, maar niet vol."

"Heel langzaam rolde de bal toch in het doel. Volgens mij was het wel een beetje toevallig, maar dat maakt niet uit. Hij telde en we hebben er drie punten voor terug gekregen, dat was het belangrijkste. Mooier kan toch niet?", zei Willems, die zijn derde goal van het seizoen maakte.

PSV hervatte de competitie met een uitwedstrijd tegen koploper Ajax. De ontmoeting in de Amsterdam ArenA ging met 1-0 verloren. De ploeg van Phillip Cocu staat veertien punten achter op de regerend landskampioen. "We leven nu iedere week gewoon van wedstrijd naar wedstrijd", vertelt de 11-voudig international.

"Vorig jaar stonden we in de winterstop bovenaan en verloren we vervolgens ook de eerste wedstrijd. Toen zeiden we allemaal: maakt niet uit, het komt wel goed, we worden wel kampioen. Maar uiteindelijk kwamen we niet verder dan de tweede plek. Laten we nu dus maar niets zeggen. We zien na 34 wedstrijden wel waar we staan", besluit Willems. PSV speelt komend weekend tegen RKC Waalwijk.

Louis C.K. speelt dappere animatiehond

Stand-upcomedian en acteur Louis C.K. gaat de stem inspreken van een trotse reddingshond in een nog titelloze animatiefilm van de makers van Despicable Me. Het leven van de terriër wordt op zijn kop gezet als zijn baas met een kwijlende straathond thuiskomt. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Pets, zoals de film vooralsnog wordt genoemd, gaat over een groep huisdieren die elkaar in een appartement in New York ontmoeten als hun eigenaars naar hun werk zijn. Daar vertellen ze geestige anekdotes over hun eigenaars en leren elkaar trucjes om effectiever bij hun baasjes te bedelen voor snacks. Als het lief ogende maar doortrapte konijn Snowball met zijn straatbende probeert wraak te nemen op de mensheid, moeten de terriër en de straathond de poten ineen slaan.

Louis C.K. timmert de laatste jaren stevig aan de weg als filmacteur. Zo had hij een bijrol in het drama Blue Jasmine van Woody Allen en is hij te zien in het misdaaddrama American Hustle van David O. Russell, dat werd genomineerd voor een Oscar voor beste film en beste regie.

Tot de stemmencast behoren ook Eric Stonestreet, bekend van de sitcom Modern Family, en Kevin Hart. Het scenario is van Cinco Paul en Ken Daurio, die eerder Despicable Me schreven. Chris Renaud, die Despicable Me en Despicable Me 2 regisseerde, coregisseert Pets.

Despicable Me 2 was al de succesvolste film van filmstudio Universal. Dit succes kan alleen nog maar worden vergroot na de recente première in China.

Pets moet in februari 2016 uitkomen. Voordien is het echter alweer tijd voor de kleine Minions uit de Despicable Me-film. De gele rakkertjes zijn volgend jaar juli te zien in hun eerste eigen film.


Louis C.K. speelt dappere animatiehond (Foto: Novum)

International Baines blijft Everton trouw

Everton heeft international Leighton Baines langer aan zich gebonden. De linksback verlengde zijn contract bij de nummer zes van de Premier League met vier jaar en ligt nu vast tot medio 2018.

Met de contactverlenging lijkt een overgang naar Manchester United definitief van de baan. Zijn voormalig trainer David Moyes deed afgelopen zomer meerdere pogingen om de 29-jarige verdediger los te weken bij de club uit Liverpool.

Baines werd in 2007 door Everton overgenomen van Wigan Athletic en groeide bij de Toffees in een paar jaar uit tot een vaste waarde. Voor de Engelse nationale ploeg kwam hij tot nu toe 22 keer in actie.

[Upd] Zware beveiliging nucleaire top Den Haag

De nucleaire top die in maart in Den Haag wordt gehouden, wordt een ongekende veiligheidsoperatie. Er worden vier keer zo veel agenten ingezet als bij de troonswisseling vorig jaar. Dat is maandag bekendgemaakt op een persconferentie op het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De top wordt op 24 en 25 maart gehouden in het World Forum in Den Haag. Er komen wereldleiders als de Amerikaanse president Barack Obama op af.

Vanwege de top kunnen vliegtuigen vanaf 10 maart enkele weken lang niet landen op de Polderbaan op Schiphol. De baan wordt gereserveerd voor de hoge gasten. Vliegverkeer boven de Randstad wordt aan banden gelegd.

Update 13:48
Bijna alle inwoners van Den Haag gaan overlast ervaren als gevolg van de internationale nucleaire top die eind maart in hun stad wordt gehouden. "Wij vragen daarvoor begrip", zei verkeerswethouder Peter Smit maandag tijdens een persbijeenkomst.

Volgens Smit kan de stad gewoon functioneren als iedereen zich goed informeert. De wethouder wijst op de voordelen van de top voor Den Haag. De internationale positie van de Hofstad wordt 'verstevigd en versterkt', stelt Smit.

Hagenaars zullen met name in het verkeer te maken krijgen met de top. Zo is de N14 die naar het World Forum leidt van donderdagmiddag 20 maart tot en met woensdagochtend 26 maart afgesloten. Ook om de stad heen zijn verschillende wegen gedeeltelijk of helemaal afgesloten voor het vervoer van de wereldleiders.

De NS heeft aangekondigd extra treinen in te zetten om reizigers van en naar Den Haag te kunnen vervoeren. Ook in de stad zelf worden aanvullende maatregelen getroffen in het openbaar vervoer. Zo rijden er meer trams. Omdat het World Forum slecht bereikbaar is rijdt tram 1 om via de route van tram 9. Tram 17 blijft rijden, maar stopt niet bij het Gemeentemuseum, dat achter het World Forum is gelegen.

Ook het strand is niet altijd en op alle plekken even goed toegankelijk. Vooral in Scheveningen en Noordwijk, waar wereldleiders in hotels aan het strand verblijven, worden stukken strand afgesloten.

Behalve de inwoners van Den Haag krijgen ook omwonenden van Schiphol te maken met de nucleaire top. De Polderbaan zal namelijk afgesloten worden voor het parkeren van vliegtuigen van de wereldleiders. De druk op andere landingsbanen neemt daardoor toe en daarmee ook de geluidshinder. Omwonenden ontvangen hierover binnenkort een brief.

Zware beveiliging bij nucleaire top Den Haag
Zware beveiliging bij nucleaire top Den Haag (Foto: ANP)

Everink 'had liever kogel gehad'

De mishandelde zakenman Koen Everink verkeerde nadat hij was gemolesteerd tijdens het dancefeest Sensation in een staat van 'complete ontreddering'. "Het was onmenselijk", zei Everink tegen een van de organisatoren in een getapt telefoongesprek. "Ik had liever een kogel gehad, ik zweer het je", citeerde de advocaat hem maandag in het proces tegen Badr Hari en medeverdachte Ferhat Y. "Ik dacht dat ik dood ging, het bloed gutste eruit."

Everinks advocaat Alexander de Swart citeerde maandag uit het gesprek. Hij wilde het tapgesprek laten horen in de rechtszaal om de geestelijke toestand van Everink kort na het incident te illustreren. Dit zou de schadeclaim moeten onderbouwen. Everink wil in totaal 63.000 euro schadevergoeding van beide verdachten voor de 'ernstige' lichamelijke en geestelijke schade die hij heeft opgelopen.

Hari's advocaat Bénédicte Ficq zei niet te zien wat de meerwaarde en relevantie is van het afspelen van het tapgesprek. Volgens haar is het risico groot dat dat een eigen leven gaat leiden en aan Hari wordt gekoppeld. De rechtbank besliste dat afspelen niet nodig is, maar dat citeren uit het gesprek geen probleem is.

Naast breuken aan zijn gezicht werd Everinks linkervoet bijna van zijn been gescheiden. Hij heeft langdurig en moeizaam gerevalideerd. "Met bloed, zweet en tranen", aldus zijn advocaat. De laatste operatie is goed verlopen, zei hij verder. Het geestelijke letsel was net zo erg, zei De Swart.

Everink weet nog steeds niet waarom hij in juli 2012 werd mishandeld tijdens het feest in de Amsterdam Arena. Volgens zijn psychiater heeft hij een trauma opgelopen. Omdat hij bekend is geworden, mijdt hij de Amsterdamse binnenstad. Hij wordt vaak aangesproken en ook de media-aandacht heeft vervelende gevolgen voor hem, aldus de raadsman. Door deze 'zwartmakerij' zou hij opnieuw slachtoffer zijn geworden.

De schadeclaim is een symbolische vergoeding, die het leed niet kan verzachten, zei de Swart. Het bedrag bestaat uit twintigduizend euro voorschot op de immateriele schade. Zo was Everink een tijd arbeidsongeschikt, had hij veel pijn, moest hij langdurig revalideren en had hij last van straatvrees.

De materiele schade die wordt geclaimd bedraagt zo'n 43.000 euro, maar de werkelijke schade is veel hoger, zei de raadsman. Zo worden 130 ritten naar de fysiotherapeut bijvoorbeeld niet gedeclareerd. Later volgt mogelijk een civiele zaak over een hogere schadevergoeding.

De hoogste kostenpost is het inschrijfgeld van een autorally waaraan Everink een maand na het feest niet kon niet meedoen. Het ging om achttienduizend euro. Verder worden de kosten van de verpleging en verzorging thuis opgevoerd, in totaal bijna elfduizend euro. Daarnaast gaat het om tandartskosten, hij raakte twee tanden kwijt en de kosten van een second opinion bij een kliniek in Zwitserland. Ook wordt bijna negenduizend euro aan kosten voor rechtsbijstand geclaimd.

Collins John na twee invalbeurten weg uit Polen

Collins John vertrekt alweer bij Piast Gliwice. De Poolse club heeft het contract van de aanvaller (28), dat tot medio 2015 liep, ontbonden. John arriveerde vorig jaar zomer in Polen. In augustus tekende hij een contract bij de huidige nummer elf van de Poolse Ekstraklasa.

De tweevoudig international kwam tot twee invalbeurten voor Piast Gliwice. In totaal kwam hij zeventien minuten in actie voor de middenmoter. Piast Gliwice neemt afscheid van John omdat zijn conditie niet naar behoren is, meldt de club. De spits zou ook met problemen in de privésfeer kampen. De Polen denken dat de vele transfers van John in zijn loopbaan mede daardoor ingegeven zijn.

De aanvaller stond in zijn carrière bij twaalf clubs onder contract. John speelde in het verleden voor Barnet FC, Mes Sarcheshme, Qabala, Chicago Fire, SV Roeselare, N.E.C. Nijmegen, Watford, Leicester City, Fulham en FC Twente.

De spits heeft twee jongere broers Paddy (momenteel zonder club) en Ola (door Hamburger SV gehuurd van Benfica). De drie broers werden in Liberia geboren, maar kwamen op jonge leeftijd naar Nederland. FC Twente scoutte het trio in het verleden.

Aronian wint Tata Steel Chess Tournament

De Armeen Levon Aronian heeft het Tata Steel Chess Tournament in Wijk aan Zee gewonnen. Hij was na de voorlaatste ronde hier al zeker van. Anish Giri werd tweede, op anderhalf punt van de Armeen.

Aronian was de favoriet voor het belangrijkste Nederlandse schaaktoernooi en wist al vroeg in het toernooi de concurrentie achter zich te houden. Na tien ronden stond hij op slechts twee verliespunten zonder ook maar een verliespartij. In de laatste ronde verloor hij echter van Loek van Wely, die achtste werd.

Giri werd tweede en deed dat door geen enkele partij te verliezen. Hij versloeg zijn naaste belager, de Oekraïens-Russische Sergey Karjakin nipt, en eindigde het toernooi op zes en een half punt.

Van Hanegem: "Ik zie dat Ronald Koeman ook moe van ze wordt"

Na de uitschakeling door Ajax in de KNVB Beker haakte Feyenoord zaterdag voorlopig ook af voor de strijd om de titel. Willem van Hanegem is geschrokken van de Rotterdammers. Feyenoord kwam sterk uit de startblokken in de tweede seizoenshelft.

FC Utrecht werd met speels gemak en vooral goed voetbal opzij gezet. In het bekerduel met Ajax kwam de ploeg van trainer Ronald Koeman net tekort en verloor het met 3-1. Afgelopen zaterdag bleek ADO Den Haag met 3-2 te sterk.

Van Hanegem baalt er behoorlijk van dat 'zijn' Feyenoord een achterstand van zeven punten heeft opgelopen op koploper Ajax. Hierdoor haakt Feyenoord voorlopig af in de race om het kampioenschap. Van Hanegem haalt in zijn column in het Algemeen Dagblad flink uit naar de spelers van Koeman.

"ADO was zeer gemotiveerd. Inderdaad. Nou en? Feyenoord had uit van Ajax kunnen winnen en dan kun je niet in twintig minuten ADO van de mat spelen? Schei nou uit zeg. Zijn dit wel steeds dezelfde spelers? Luisteren ze wel naar hun trainer?"

"Ik zie dat Ronald Koeman ook moe van ze wordt, dat merk je aan zijn teksten na de wedstrijd", vervolgt De Kromme. "Hij zal zichzelf totaal niet herkennen in zijn spelers. Hij was een robuuste, vastberaden speler die heel goed kon voetballen en echt gemeen kon zijn. Zo heeft hij er geen een in zijn ploeg. Ze zijn extreem instabiel zelfs."

Feyenoord kan aanstaande vrijdag weer aan de bak. Dan komt nummer twee Vitesse op bezoek in De Kuip. Met nog veertien wedstrijden te gaan is die wedstrijd cruciaal met oog op de titel.

"Met één simpel telefoontje alles geregeld"

Ik sta oog in oog met mijn modem. Hij met zijn blauwe en groene lampjes. Ik met het vuur in mijn blauwe ogen. Ik tel tot honderd en praat met hem. Ik wijs hem de straat. "Wil je daar graag liggen? In stukjes? Kan hoor." Hij knippert wat met zijn lampjes, maar geeft verder geen krimp. Waarschijnlijk geïnstrueerd door de technici van Ziggo. Voorbereid op martelpraktijken.

FOK!toen: Eurythmics - Touch (1984)

Voor de FOK!toen van vandaag gaan we precies dertig jaar terug in de tijd. 'Relax' van Frankie Goes to Hollywood stond voor de tweede week op rij op de hoogste positie van de Britse singles hitlijst en in de Britse album top 100 van de week van 29 januari treffen we op de eerste plaats een album aan van een Brits duo genaamd Eurythmics getiteld Touch.

Eurythmics - Touch

De vroege jaren
Eurythmics was een duo bestaande uit Annie Lennox en David A. Stewart. De twee muzikanten zaten eerder samen in de groep The Tourists en toen deze in 1980 uiteenviel gingen Lennox en Stewart als duo verder. In 1981 verscheen het debuutalbum In the Garden dat aan velen geruisloos voorbij zou gaan. Het was pas in 1983 dat Eurythmics naam begon te maken met het tweede album Sweet Dreams (Are Made of This). De titelsong was in vele landen een grote hit en zorgde voor veel naamsbekendheid van het duo.

Na het grote commerciële succes van de hitsingle 'Sweet Dreams (Are Made of This)' besloten de muzikanten om meteen aan een opvolger te gaan werken. In een kleine drie weken werden in de Londense studio The Church negen gloednieuwe tracks op de gevoelige band vastgelegd. Naast Lennox en Stewart horen we gastbijdrages van Dean Garcia op basgitaar, Dick Cuthell op trompet, Martin Dobson op bariton saxofoon en het British Philharmonic Orchestra onder leiding van Michael Kamen.

De verwachtingen waren hooggespannen omdat Touch het allereerste album in de geschiedenis was, dat simultaan op zowel grammofoonplaat als op het op dat moment nog gloednieuwe geluidsdragersformaat cd uit zou worden gebracht in de Verenigde Staten. Vanaf november 1983 lag het album in de betere platenwinkels.

Het album

Eurythmics - Touch A

Kant A:
01 Here Comes The Rain Again 4:54
02 Regrets 4:43
03 Right By Your Side 4:05
04 Cool Blue 4:48
05 Who's That Girl? 4:46

Eurythmics - Touch B

Kant B:
01 The First Cut 4:44
02 Aqua 4:36
03 No Fear, No Hate, No Pain (No Broken Hearts) 5:24
04 Paint A Rumour 7:30

Eurythmics - Touch PD

De hoes
Op de voorkant van de hoes zien we een stoere foto van Annie Lennox. De foto werd gemaakt door Peter Ashworth, die we ook kennen van zijn mooie portretten van artiesten zoals Visafe, Soft Cell en Associates. Daarnaast zat Ashworth in bands zoals The Gadgets, Marc And The Mambas en The The.

Eurythmics - Touch 4

Op de binnenhoes zien we een mooi portret van Dave A. Stewart. Stewart werd op de gevoelige plaat vastgelegd door de Britse fotograaf Brian Aris. Aris maakte eerder naam als fotograaf van onder meer Amii Stewart, Nina Hagen, Blondie, Duran Duran en Wham!

Eurythmics - Touch TAPE

De ontvangst
Met het album Touch werden alle hooggespannen verwachtingen waargemaakt. Met uitzondering van Frankrijk, Zwitserland en Japan was het album een commercieel succes en was hoog in de album charts terug te vinden. In Groot-Brittannië en Nieuw Zeeland haalde Touch zelfs de nummer 1 positie.

Van het album worden drie singles uitgebracht. Zo verschijnt in juni 1983 de single 'Who's That Girl?' waarmee het duo in de Britse top 3 beland. In Nederland blijft de single op nummer 30 steken. Met 'Right By Your Side' is de groep in zowel de Britse als Nieuw Zeelandse top 10 terug te vinden, maar ook in Ierland en Zweden doet de single het goed. In Nederland moet de prima single het doen met een 31e plaats. Ook de derde single 'Here Comes The Rain Again' doet het goed in menig land met uitzondering van Nederland waar men klaarblijkelijk nog moest wennen aan het eigenzinnige stemgeluid van Annie Lennox.

De Heruitgave van Touch
De Heruitgave van Touch

De heruitgave
In 2005 wordt het album opnieuw uitgebracht met een aantal bonustracks. Naast de negen geremasterde liedjes van het oorspronkelijke album horen we 'You Take Some Lentils and You Take Some Rice' en 'ABC (Freeform)', een tweetal behoorlijk experimentele nummers van Stewart, die eerder op de B-kant van de 12" van 'Who's That Girl?' te horen waren. 'Plus Something Else' stond op de achterkant van de single 'Right By Your Side'. 'Paint A Rumour' stond op de B-kant van de 12" van 'Here Comes The Rain Again'. Dan volgen live-versies van 'Who's That Girl?' (ook terug te vinden op de 12" van 'Miracle Of Love') en 'Here Comes the Rain Again' waarna het geheel wordt afgesloten met een fijne cover van David Bowie's 'Fame'. De laatste twee nummers waren nog niet eerder uitgebracht.

Touch was het begin van een muzikaal avontuur, waarnij de groep Eurythmics nog vele mooie hits zou gaan scoren.

Ark van Noach was rond

Rond de Ark van Noach rijzen veel vragen. Waarvan is de boot precies gebouwd? Zijn er nog overblijfselen van? Hoe kreeg Noach er twee dieren van iedere soort op, samen met genoeg voedsel? Die vragen worden mogelijk nooit beantwoord, maar één ding is toch duidelijk geworden: de ark was rond.

Dat is de conclusie van Irving Finkel, een assyrioloog van het British Museum. Hij onderzocht een kleitablet ter grootte van een mobiele telefoon, dat bekrast is met Babylonisch spijkerschrift. En verhip, er bleek zowaar een bouwinstructie van de ark op te staan!

Hoewel de Ark al eeuwen wordt voorgesteld als een vierkant of rechthoekige boot, zegt Finkel dat uit het tablet blijkt dat de ark eigenlijk rond was. De ark was namelijk een coracle, een oeroude bootsoort die ook in Mesopotamië veelvuldig gebruikt werd.

Dat er op een Babylonisch kleitablet informatie over de ark van een joodse stamvader staat, is niet zo raar als het lijkt. Door Bijbelwetenschappers wordt namelijk algemeen aangenomen dat de schrijvers het verhaal van de ark baseerden op oude Mesopotamische verhalen.

Finkel is echter duidelijk over de waarheidswaarde van de verhalen: "Ik ben er 107 procent zeker van dat de ark niet bestaan heeft." De bron van het verhaal ligt waarschijnlijk in een bijzonder ernstige overstroming in 'het land tussen de rivieren', die als soort van waarschuwing in de vorm van een mythe voortleefde.

Velthuizen: "Hebben nog veel te leren"

Vitesse verspeelde zondag twee punten tegen rivaal N.E.C. Nijmegen. Keeper Piet Velthuizen baalde van het gelijkspel in de GelreDome. Velthuizen (27) vond dat de Arnhemmers het puntenverlies aan zichzelf hadden te wijten. "Wij zijn een topclub in wording en dit keer zag je vooral de 'in wording'", zei de keeper van de nummer twee van de Eredivisie tegen Metro.

"Als wij al een topteam zouden zijn, hadden we dit zakelijk uitgespeeld, de 2-0 gemaakt en dan was het klaar geweest. Dan zie je vandaag dat we nog veel te leren hebben", aldus Velthuizen. De Nijmegenaar kon in de tweede helft niet voorkomen dat Michael Higdon de gelijkmaker scoorde voor N.E.C..

Trainer Peter Bosz hoopte met invallers Bertrand Traoré en Zakaria Labyad nog voor de winst te gaan, maar de thuisploeg kwam, na het doelpunt van Dan Mori voor rust, niet meer tot scoren. "Als je dan zoveel mensen voor de bal hebt, moet je hopen dat ze bij N.E.C. ook foutjes maken en dat gebeurde gelukkig."

"Maar eigenlijk is Vitesse hier te goed voor. Vandaag hebben we niet laten zien wat we kunnen en dat moeten we ons kwalijk nemen. Daar moeten we maar eens goed over praten", besluit Velthuizen. Komende vrijdag gaat Vitesse op bezoek bij concurrent Feyenoord.

Nederland met zes veldrijders naar WK

Nederland doet komend weekeinde met zes veldrijders mee aan het WK in Hoogerheide. Bondscoach Johan Lammerts heeft Niels Wubben, Thijs Al en Eddy van IJzerdoorn aan de selectie toegevoegd, maakte hij maandag bekend. Thijs van Amerongen, Corné van Kessel en kopman Lars van der Haar hadden zich eerder al verzekerd van een startplaats.

De drie renners die op het laatste moment zijn opgeroepen, voldeden eigenlijk niet aan de selectiecriteria van de wielerbond. Daarvoor zijn aansprekende resultaten in de wereldbeker vereist. "Ze hebben ondanks het niet halen van de selectiecriteria progressie geboekt en ik acht ze goed in staat om een gedegen wedstrijd te rijden aankomend weekeinde", zegt Lammerts.

Nederland had van de internationale wielerunie UCI met maximaal zeven renners mogen deelnemen. De laatste aanwijsplek zal door Lammerts echter niet worden opgevuld.

Ook bij de vrouwen worden zes rensters afgevaardigd. Kopvrouw is titelverdediger Marianne Vos. Zij krijgt in het Brabantse Hoogerheide gezelschap van Sophie de Boer, Annefleur Kalvenhaar, Sabrine Stultiens, Thalita de Jong en Yara Kastelijn.

De vrouwen strijden zaterdagmiddag om de felbegeerde regenboogtrui. Een dag later is het de beurt aan de mannen.

Verslaafd aan je eigen pis (en meer)

In het kader van de vernieuwde weblog en het feit dat het maandag is, hier van elke dag het meest bekeken weblog-item.

Maandag: 
Verslaafd aan je eigen pis

Dinsdag:
IJsstorm

Woensdag:
De vriendin van Djeez

Donderdag:
Niet in slaap vallen achter het stuur

Vrijdag:
Back to the 90's met Internet Explorer

Zaterdag:
Top Gear testtrack op Google Maps

Zondag:
Bill Gates schaakt tegen wereldkampioen Magnus Carlsen

Winst voor finalisten Li en Cibulkova op ranglijst

Na Li en Dominika Cibulkova zien hun goede optreden tijdens de Australian Open beloond worden met een stijging op de wereldranglijst. Winnares Li schuift ten koste van Maria Sjarapova een plaatsje op en staat nu derde. Verliezend finaliste Cibulkova maakt een grote sprong van 24 naar dertien.

Serena Williams houdt ondanks haar verrassende uitschakeling in de achtste finales de eerste plaats vast. Victoria Azarenka, voor wie het doek viel in de kwartfinale, staat tweede. Simona Halep is de enige nieuwe naam in de top tien. De Roemeense stijgt een plaats van de elfde naar de tiende positie.

Kiki Bertens, in Melbourne de enige Nederlandse deelneemster aan het hoofdtoernooi, boekt vijf plaatsen winst van 93 naar 88. Arantxa Rus (158) en Richel Hogenkamp (199) behoren ook nog tot de beste tweehonderd tennissters van de wereld.

[Vid] Nieuw UFO-filmpje verbaast sceptici

Een splinternieuw ufofilmpje zou hét bewijs voor buitenaards leven moeten zijn. De video is nog maar twee dagen online, en nu al bijna 40.000 keer bekeken. En zelfs de grootste scepticus is verbaasd over de beelden.

De bewuste ufo is in november vorig jaar gefilmd boven Brazilië. Hierop is duidelijk te zien hoe een enorm moederschip kleinere ruimtescheepjes lanceert.

Het filmpje is zaterdag op YouTube gezet en inmiddels viral gegaan. Velen uiten hun verbazing over de kwaliteit van het filmpje. "Dit noem ik nu een echt UFO-filmpje!", jubelt een in de reacties. "Dit filmpje is niet te debunken", vindt een ander. Weer een ander vindt dat deze video thuishoort in iedere nieuwsrubriek.

Een ander reagast meldt voorheen een overtuigd scepticus te zijn geweest. Sinds hij dit filmpje heeft gezien, is hij overtuigd van het bestaan van buitenaards leven.


Dit bewijs is wel heel erg overtuigend

Havenaar binnenkort met Vitesse om tafel

Mike Havenaar hoopt zijn verblijf bij Vitesse met één seizoen te verlengen. De spits gaat op korte termijn met de directie in gesprek over een nieuwe verbintenis. Havenaar (26) heeft bij Vitesse een aflopend contract.

De Japanner wil graag langer blijven. Sinds dit seizoen is hij een vaste waarde. De boomlange aanvaller kreeg na het vertrek van Wilfried Bony van trainer Peter Bosz de kans zich te bewijzen in de punt van de aanval. In achttien competitiewedstrijden scoorde hij vijf keer en gaf zeven assists.

Het huidige contract van de aanvaller loopt in de zomer af. "Ik wil graag nog met een jaar verlengen. Binnenkort ga ik met de directie in gesprek. Ik denk dat het wel goed moet komen", aldus Havenaar tegen Goal. Eerder dit seizoen was nog sprake van interesse van Engelse clubs.

In de derby tegen N.E.C. Nijmegen maakte hij zijn rentree bij Vitesse na een schorsing voor drie wedstrijden. Een schop richting PSV'er Stijn Schaars betekende dat Havenaar in de duels met Roda JC (beker), Heracles Almelo en PEC Zwolle vanaf de kant moest toekijken. "Ik ben blij om weer terug te zijn. Ik vond het maar niets op de tribune. Ik wil altijd spelen", aldus Havenaar.

In de winterstop laadde hij de batterij op in Japan. "Ik ben met familie en vrienden op pad geweest. Naar de bioscoop en dat soort dingen. Alles wat normale mensen ook doen", zegt de spits inmiddels vergezeld wordt door vader Dido. De oud-doelman is met zijn vrouw teruggekeerd vanuit Japan, waar zoon Mike het levenlicht zag en voor Ventforet Kofu uitkwam. Sinds 1 januari 2012 speelt Havenaar voor Vitesse.

Luiten verstevigt positie op golfranglijst

Golfer Joost Luiten heeft zijn positie bij de beste vijftig van de wereldranglijst weten te verstevigen. De Nederlander steeg deze week twee posities en staat nu 41e. Een positie bij de beste vijftig geeft recht op deelname aan alle grote toernooien. Deze week neemt hij deel aan de Dubai Desert Classic.

Onbetwiste aanvoerder van de ranking blijft Tiger Woods die nu al 667 weken de beste ter wereld is. De Amerikaan leverde door een matig optreden in San Diego wel punten in, maar staat nog steeds ruim voor op de Australiër Adam Scott en de Zweed Henrik Stenson. Rory McIlroy staat nu zesde, ten koste van Zach Johnson die een positie zakte. Sergio Garcia is na zijn winst van de Qatar Masters weer de top tien binnengekomen met een negende plaats.

UPC opgeslokt bij overname

De merknaam UPC verdwijnt als Liberty Global kabelbedrijf Ziggo overneemt. Liberty Global wil Ziggo na de overname samenvoegen met UPC om zo negentig procent van de Nederlandse huishoudens van internet en telefonie te voorzien, blijkt uit het persbericht over het overnamebod.

Volgens Ziggo en Liberty Global leidt de samenvoeging tot groter bereik door het samenvoegen van beide netwerken en een sterker bedrijf. Brussel, de aandeelhouders en toezichthouder ACM buigen zich de komende weken en maanden over de voorgenomen overname.

Het Amerikaanse Liberty Global heeft UPC al in handen en deed maandag een bod van tien miljard euro op Ziggo, waardoor het een zeer dominante positie op de Nederlandse kabelmarkt kan verwerven. Het bestuur van Ziggo staat unaniem achter het bod.

Noodtoestand op Kefalonia na aardbeving

Op het Griekse eiland Kefalonia is de noodtoestand uitgeroepen nadat het zondagavond werd getroffen door een aardbeving. Scholen zijn gesloten en honderden inwoners hebben de nacht slapend in hun auto's doorgebracht. Twee veerboten zijn onderweg om mensen onder te brengen.

De beving had een kracht van 5,8 en het epicentrum lag in de buurt van Lixouri, 279 kilometer ten westen van Athene. Er volgden verschillende naschokken, waarvan de sterkste volgens het Instituut voor Geodynamica in Athene een kracht had van 5,2.

Aardbevingen zijn niet ongebruikelijk in Griekenland. In 1953 richtte een beving van 7,2 op Kefalonia en het nabijgelegen eiland Zakynthos grote verwoestingen aan.

'Leerlingen Ibn Ghaldoun worden dubbel bestraft'

De leerlingen die terechtstaan in het proces rond de examendiefstal op het Ibn Ghaldoun worden dubbel gestraft. Dat betoogde de advocaat van een van de meerderjarige verdachten maandag in de Rotterdamse rechtbank. Het ongeldig verklaren van hun examens is eigenlijk al een strafrechtelijke sanctie, zegt advocaat Idriss van Straalen. Hij wil dat het OM niet-ontvankelijk wordt verklaard.

Justitie heeft volgens Van Straalen twee wegen willen bewandelen door de verdachten zowel een administratieve als een strafrechtelijke sanctie te willen geven. Het OM heeft volgens hem invloed uitgeoefend op de beslissing de verdachten een diploma te weigeren.

Van Straalen wil bovendien extra verhoren. Hij wil dat onder meer de Rotterdamse hacker wordt gehoord die ervan wordt verdacht het vwo-examen Frans online te hebben gezet. Van Straalen beticht justitie ervan bewust informatie te hebben achtergehouden. "De officier wist al tijdens de regiezitting in november dat de man heeft bekend, maar heeft dat verzwegen. De verdediging is daarmee onkundig gehouden." Ook een verklaring van schooldirecteur Bart Renders zou bewust uit het dossier gelaten zijn.

Andere advocaten sloten zich bij de verzoeken van Van Straalen aan. De rechtbank beslist later maandag over de verzoeken.

Wawrinka naar derde plaats op wereldranglijst

Stanislas Wawrinka heeft dankzij het winnen van de Australian Open een mooie sprong gemaakt op de wereldranglijst. De Zwitserse tennisser, die zondag in de finale Rafael Nadal versloeg, stijgt van de achtste naar de derde plaats en bereikt daarmee zijn hoogste positie ooit. Nadal voert de ranglijst nog altijd aan, Novak Djokovic staat tweede.

Juan Martin del Potro stijgt ondanks zijn uitschakeling in de tweede ronde in Melbourne van de vijfde naar de vierde plaats. David Ferrer en Andy Murray dalen twee plaatsen naar respectievelijk de vijfde en de zesde stek. Roger Federer zakt gestaag verder weg. De Zwitser staat nu achtste, zijn laagste notering sinds oktober 2002.

Nederland blijft met drie tennissers vertegenwoordigd in de top honderd. Robin Haase daalt een plaatsje van 45 en 46. Igor Sijsling gaat elf plaatsen de goede kant op en staat nu 62e. Jesse Huta Galung klimt van de honderdste naar de 93e positie.

Robben zürück: "Fysio mee op vakantie"

2013 was voor Arjen Robben (30) met goud omrand. Het jaar eindigde met een bloedende knie. Na 51 dagen rusten en revalideren is Robben klaar voor de nieuwe prijzenjacht.

Een vrouw met een bontkraag over het hoofd achter de dugout krijgt een high-five. Robben balt zijn vuisten en steekt zijn armen in de lucht. Mario Götze schiet Bayern München na acht minuten op voorsprong tegen Borussia Mönchengladbach. De lach is terug op het gezicht van Robben. Een rood kleedje houdt zijn benen warm in dugout. Het is een paar graden boven het vriespunt in een uitverkocht Borussia-Park.

Tien minuten eerder kwam Robben vlak voor de start van de wedstrijd als laatste uit de kleedkamer. Vlak na coach Pep Guardiola. De bestbetaalde trainer in de Bundesliga geeft tijdens de wedstrijd als een bezetene aanwijzingen langs de zijlijn. Het verbale en non-verbale overleg met sportief directeur Matthias Sammer, ook zittend op in de dug-out, oogt obsessief. De armen vliegen alle kanten op.

Als het scorebord in Mönchengladbach 61 minuten en 55 seconden aangeeft, wijst Guardiola naar Robben, zittend in een soort leren vliegtuigstoel. Hij mag warmlopen. Bayern staat 0-2 voor. Thomas Müller schoot eerder een penalty binnen, waarna Robben opnieuw opsprong en juichte. Hij legt nu het kleedje op de stoel, doet zijn jas uit en trekt een geel hesje aan.

Voor de Nordkurve (fanatieke fans van Mönchengladbach) doet Robben de warming-up. Rekken, strekken en korte sprintjes onder begeleiding van fitnesscoach Lorenzo Buenaventura, meegekomen met Guardiola. Na ruim tien minuten zwaait de trainer naar zijn adjudant. Robben trekt een laatste sprintje en snelt naar Pep.

Alleen zijn hoofd en nek zijn niet roodgekleurd als Robben klaarstaat om in te vallen. De armen zijn bedekt door een thermoshirt en een thermobroek omklemt de benen. Guardiola geeft een tikje tegen de kont van de Groninger. Na vier minuten wachten naast de vrouwelijke vierde official mag hij er in. 51 dagen na de charge van FC Augsburg-keeper Marwin Hitz op zijn knie, waaruit toen bloed door een witte thermobroek druppelde.

"Het is nu zeven weken geleden en ik moet heel blij zijn", zegt Robben na vrijdagavond na zijn rentree tegen Goal. "Het was een pittige blessure en toch ben ik al heel ver. Het liep echt als een trein voor de winterstop. Totdat die keeper van Augsburg langs kwam. Ik moet via trainingen en wedstrijden weer in het ritme komen, want ik ben nog niet honderd procent fit. Ik ben toch meegegaan omdat er enkele blessures waren en er veel jonge jongens op de bank zitten."

Robben is terug in de spotlights. De knie is hersteld. De schop van Hitz betekende een vroeg einde van het Super-Jahr voor de 72-voudig international. Hij had zijn moment of fame in de Champions League-finale en won ook nog de Duitse titel, de DFB Pokal én de Europese Super Cup.

Hij moest alleen toekijken hoe zijn teamgenoten op 21 december wereldkampioen werden in Marokko. "Ik mocht niet reizen vanwege mijn knie, dus ik zat thuis op de bank voor de televisie de finale te kijken. Ik vond het erg jammer dat ik er niet bij kon zijn. Dat was wel frustrerend. Maar het is heel mooi voor het team en de club dat we ook die prijs hebben gewonnen. Dat is dan toch een toetje na een mooi jaar", zei Robben.

De periode van rust en revalideren speelde zich voor een groot deel af onder de winterzon. "We hebben een heerlijke vakantie gehad. Daar was ik ook eigenlijk wel aan toe na zijn druk jaar. We zijn niet naar Groningen geweest, maar met de familie richting de zon. De fysiotherapeut ging mee, dus ik kon gewoon doortrainen. Tijdens het trainingskamp in Qatar hebben we alles verder opgebouwd om weer snel terug te kunnen keren."

Dat lukte. Een dag na zijn dertigste verjaardag maakte Robben zijn rentree. Een feestje tot laat op de avond was niet mogelijk. "We zaten toen in het vliegtuig en daarna in een hotel. Mijn ploeggenoten hebben nog wel voor mij gezongen. En we hebben taart gegeten. Het beste deel van de dag was 's ochtends. Toen kreeg ik van mijn kinderen ontbijt op bed. Ze hadden hele mooie tekeningen gemaakt en ook zij hebben gezongen."

Een jaar ouder en vele ervaringen én prijzen rijker. Robben behoudt zijn drang naar succes in 2014, het jaar van het WK in Brazilië én het jaar waarin Bayern dominant wil blijven in Duitsland en Europa. Vooralsnog ziet het er weer goed uit voor Der Rekordmeister. Het gat met nummer twee Bayer Leverkusen is tien punten. Bij een zege in het inhaalduel met VfB Stuttgart (woensdag) loopt de voorsprong op.

"We zijn denk ik zelf onze grootste vijand. We hebben een ruime voorsprong. Het is aan ons om die vast te houden. Deze zege op Mönchengladbach was erg belangrijk. Ze hadden volgens mij thuis acht wedstrijden gewonnen thuis en twee gelijk gespeeld. We zijn super tevreden hoe we ervoor staan", vertelt Robben in de drukke mixed zone in Borussia-Park, waar Duitse journalisten dringen om Bayern-spelers als Philipp Lahm, Thomas Müller en Manuel Neuer vragen te stellen.

Het met goud omrandde 2013 kan voor Robben in 2014 eigenlijk alleen overtroffen worden door met Bayern opnieuw alles te winnen én deze zomer te stunten met Oranje in Brazilië. "Veel mensen vragen of 2013 het beste jaar uit mijn loopbaan was. Dan moet ik weleens lachen. Het is ook gewoon een kwestie van dat alles goed valt. Ik speelde veel en was lang fit, dan val je ook sneller op. Zeker als je dan ook nog prijzen wint."

"Misschien heb ik één of twee jaar geleden wel betere periodes gekend, alleen ontbraken toen prijzen. En dat is waar het uiteindelijk om draait", sluit Robben af. Hij krijgt een seintje van een man met grijze haren in een Bayern-kostuum. De bus gaat vertrekken. Op naar de volgende wedstrijd, de volgende titel en een nieuwe huldiging op de voor Robben bekende Marienplatz in München, voorlopig dé voetbalhoofdstad van Europa.

Lurling: "Geweldig om terug te keren"

Anthony Lurling verlaat NAC Breda voor sc Heerenveen. De aanvaller rondt zijn transfer naar alle waarschijnlijkheid maandag af. De 36-jarige aanvaller werd voor het duel met AZ niet opgenomen in de wedstrijdselectie door trainer Nebojsa Gudelj.

Vanaf dat moment stuurde Lurling aan op een vertrek uit het Rat Verlegh Stadion. Meerdere clubs meldden zich bij de zaakwaarnemer van Lurling. Toen ook de naam sc Heerenveen opdook, was de keuze snel gemaakt. Al was de speler zelf wel verrast dat zijn voormalige club interesse in hem had.

"Mijn jaren bij Heerenveen waren misschien wel de beste uit mijn carrière", zegt Lurling in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Geweldig om daar nu terug te keren."

"Ik was enigszins verrast dat ze mij wilden hebben, maar ik wil graag bewijzen dat ik op mijn leeftijd nog van meerwaarde kan zijn", aldus Lurling.

De voormalige speler van onder meer FC Den Bosch en Feyenoord verlaat NAC met pijn in zijn hart. "Ik had hier verwacht mijn carrière af te sluiten, maar vertrek nu op een vervelende manier door de achterdeur. Dat doet pijn."

Lurling stond sinds 2007 onder contract bij NAC. Onlang speelde hij zijn tweehonderdvijftigste wedstrijd. Afgelopen zaterdag voorafgaande aan het duel met PEC Zwolle zou hij gehuldigd worden, maar dat ging niet door. "Jammer, maar het is niet anders", was de reactie van Lurling.

"Ik keek er eigenlijk wel naar uit. Zeker omdat het bij de thuiswedstrijd tegen Cambuur ook al niet doorging. Ik snap het ook wel. Ik verwachtte eigenlijk niet dat de huldiging vervelend zou worden. Het past wel bij deze week. Nog een gevoelig tikje."

[Pic] Borst Kim Kardashian lek

Kim Kardashian heeft gisteren een gênant probleempje gehad op televisie. Tijdens de aflevering van 'Keeping Up With The Kardashians' gisteren, stroomde de moedermelk uit haar rechterborst.

Kim zat met zus Khloe en broer Rob in de keuken toen haar topje ineens nat werd. "Je tiet lekt als een gek!", riep Khloe uit toen ze de vlek zag. "Het is net een waterfontein!"

Rob was geschokt en had er zichtbaar moeite mee. "Wat de neuk, ik word stapelgek!", riep broerlief uit. Hierop liep hij de kamer uit.

Kim zelf zag het als een natuurlijk deel van het moederschap. Ze herschikte haar voorgevel en pakte een papieren zakdoekje. Dit duwde ze tussen haar tepel en topje, om zo het lekken te stoppen. Eind goed, al goed.

Benieuwd naar de lekkende tieten? Pics zijn hier te zien!

Cruijff tevreden met roulatiesysteem Ajax

Johan Cruijff vindt dat Frank de Boer er goed aan doet om belangrijke Ajacieden rust te gunnen. Vooral met het oog op het WK. Ajax heeft een succesvolle week achter de rug met drie overwinningen.

De Amsterdammers klopten PSV (1-0), Feyenoord (3-1) en Go Ahead Eagles (0-1). Dat gebeurde metdrie verschillende formaties. "De doorstroming vanuit de jeugd heeft ervoor gezorgd dat Frank de Boer tegen Feyenoord vier posities anders kon invullen", zegt Cruijff in De Telegraaf.

"Als je dan toch met 3-1 wint, dan zet dat de boel binnen de selectie alleen maar op scherp. Spelers beseffen dan, dat de onderlinge verschillen zo klein zijn dat als er iemand verslapt er meteen een ander klaar staat om hem te vervangen. Zo wordt een talent op natuurlijke wijze ook mentaal aangescherpt", aldus de voormalig topvoetballer.

Rouleren is volgens Cruijff een goede keuze met het oog op het WK. "Want het zou zonde zijn, als iemand Ajax aan nieuwe successen helpt en dat straks in Brazilië de pijp leeg is. Daarom is het ook heel positief wat er in de beker tegen Feyenoord is gebeurd. Vier andere spelers opstellen en toch een goed resultaat pakken. Dus én presteren én tegelijk is de onderlinge concurrentie aangescherpt. Zoals dat in het topvoetbal hoort te zijn."

De Amsterdammers gaan na dit weekend alleen aan de leiding in de Eredivisie. Ajax profiteerde zondag van een gelijkspel van nummer twee Vitesse. Het gat met de Arnhemmers is nu twee punten. Komend weekend gaat Ajax op bezoek bij FC Utrecht.

A7 en A22 weer vrij na ongelukken

Rijkswaterstaat heeft de Afsluitdijk richting Friesland en de A22 bij Beverwijk weer vrijgegeven. Beide wegen waren maandagochtend gedeeltelijk gestremd na meerdere ongelukken.

Beide ongelukken zorgden voor behoorlijk wat overlast voor weggebruikers. Automobilisten die op weg waren naar Friesland moesten omrijden via Flevoland. Het ongeluk op de A22, waar een dode viel, zorgde voor files rond Velsen, IJmuiden en Beverwijk.

Industriële ondernemers weer positief

Industriële ondernemers zijn in januari iets positiever over de economie dan eind vorig jaar. Na 2,5 jaar negatieve cijfers nam het het producentenvertrouwen in januari toe naar 0,7. In december stond de stemmingsindicator nog op 0,1. Dat blijkt maandag uit de cijfers van het CBS.

De stand van de orderportefeuille en de verwachtingen voor de komende drie maanden zijn meegewogen in de stemmingspeiling van het statistiekbureau. Ondernemers waren hier positiever over dan in december. Over de voorraden zijn de ondernemers juist wat pessimistischer.

In de industriële sector nam de bezettingsgraad voor het derde achtereenvolgende kwartaal toe. In januari benutte de Nederlandse industrie 79,6 procent van de beschikbare productiecapaciteit. In april vorig jaar was dit 75,6 procent, blijkt verder uit de cijfers.

Baas Japanse omroep onder vuur om troostmeisjes

De nieuwe baas van de Japanse publieke omroep NHK ligt onder vuur, omdat hij in een interview afgelopen weekeinde heeft gezegd dat 'troostmeisjes' een gebruikelijk verschijnsel waren in de Tweede Wereldoorlog. Volgens Katsuto Momii werden niet alleen in Japan, maar ook in andere landen vrouwen ingezet als prostituee voor militairen. Momii liet zich tevens kritisch uit over Zuid-Korea.

"Het systeem van troostmeisjes is naar hedendaagse maatstaven verkeerd, maar het systeem was destijds realiteit. (...) De kwestie wordt extra lastig nu Zuid-Korea kritiek heeft op Japan, als zou het het enige land zijn dat vrouwen in dat systeem dwong", aldus Momii. "Zuid-Korea eist nu geld, een schadevergoeding. Waarom halen ze deze kwestie naar boven? Dit is toch al opgelost met een bilateraal verdrag? Het is verkeerd."

Momii's opmerkingen kwamen hem op een boze reactie van Zuid-Korea te staan. Politieke partijen in Zuid-Korea eisen excuses van Japan en het ontslag van Momii. Ook slachtoffers zijn woedend. De 87-jarige Kang Il-chul uit Zuid-Korea zei op haar 15e te zijn ontvoerd door Japanse militairen en vervolgens als seksslaaf te zijn gehouden. Ze noemde de uitlatingen van Momii absurd.

Op een persconferentie probeerde Yoshihide Suga, de hoogste regeringswoordvoerder, de situatie te redden. Volgens Suga heeft Momii slechts op persoonlijke titel gesproken en deed hij zijn uitspraak niet als baas van NHK.

De vrees bestaat dat NHK opschuift naar de rechterkant van het politieke spectrum. De regering van de Japanse premier Shinzo Abe heeft kritiek op NHK, omdat de programma's van de zender te liberaal zouden zijn. Sinds Abe aan de macht is lijkt zijn ideologische voorkeur ook door te werken in de omroep. De regering beslist onder andere mee over de inhoud en benoemt de baas van de omroep.

Usher gaat Justin Bieber achterna

Usher is naar Panama gevlogen voor een onderonsje met Justin Bieber. De r&b-zanger, die het Canadese tieneridool vijf jaar geleden ontdekte, is door verschillende Amerikaanse entertainmentmedia gespot in het Centraal-Amerikaanse land. Bieber arriveerde vorige week in Panama nadat hij in Miami Beach was gearresteerd.

Volgens entertainmentwebsite TMZ is niet alleen de 35-jarige Usher naar Panama gevlogen voor Bieber. Ook Scooter Brown, de manager van het 19-jarige tieneridool, en een jeugdvriend van Bieber zouden bij de zanger zijn. Volgens TMZ gaat het hoogstwaarschijnlijk om een interventie, geruchten dat Bieber verslaafd is aan verschillende verdovende middelen doen al langer de ronde.

People stelt dat het helemaal niet duidelijk is of Usher naar Panama is gevlogen om Bieber bij te staan 'in moeilijke tijden'. Het Amerikaanse tijdschrift stelt dat Usher mogelijk gewoon op vakantie is met zijn protegé.

Bieber werd woensdagnacht gearresteerd in Miami Beach na een illegale straatrace. De zanger zat onder invloed achter het stuur, hij had alcohol gedronken, wiet gerookt en medicijnen geslikt. Na het betalen van een borgsom van 2500 euro was Bieber weer vrij om te gaan en staan waar hij wil.

Inmiddels wordt gefluisterd dat de politie van Miami Beach de omstandigheden rondom Biebers arrestatie heeft overdreven. Zo zou het tieneridool helemaal niet te hard hebben gereden en veel minder hebben gedronken dan aanvankelijk werd beweerd.

Man zoekt einde van Minecraft

Er zijn gigantisch veel mensen die Minecraft spelen en iedereen heeft zijn eigen voorkeur voor bezigheden. De een bouwt dingen, de ander jaagt. Speler Kurt J. Mac heeft zichzelf een wel heel bijzonder doel gesteld. Hij is op zoek naar het eind van de Minecraft-wereld.

In een interview met The New Yorker legt Mac uit dat hij op het idee kwam toen Minecraft-bedenker Notch begin 2011 sprak over een gebied dat hij The Far Lands noemt. Dit is een gebied in het spel waar het algoritme dat de wereld opbouwt te groot wordt en als het ware in elkaar zakt.

Gewapend met met name een zwaard, een pikhouweel en een kompas is Mac op reis gegaan met The Far Lands als eindbestemming. Inmiddels heeft Mac wel wat spijt van zijn besluit. Na bijna drie jaar reizen heeft hij namelijk een afstand van zo'n 700 km afgelegd, waar Notch ooit heeft berekend dat The Far Lands een reis van 12.000 km zou betekenen.

Of deze speler ooit het einde van de Minecraft-wereld gaat bereiken valt nog te bezien, maar wie zijn reis wil volgen kan dat doen via Macs YouTube-kanaal 'Far Lands or bust'.

Klitsjko praat in op bezetters ministerie

De Oekraïense oppositieleider Vitali Klitsjko heeft de demonstranten die het ministerie van justitie in Kiev hebben bezet opgeroepen het pand te verlaten. "Ze willen blijven, maar ik probeer hen van het tegendeel te overtuigen", zei hij maandag. Het gaat er om een politieke oplossing te vinden en provocaties te vermijden, zei de voormalige wereldkampioen boksen.

Minister van justitie Jelena Loekasj heeft de bezetters gemaand het gebouw te verlaten. Zij hoopt dat dit zij dit uit eigen beweging doen, maar gebeurt dit niet dan zal zij de toestand met de nationale veiligheidsraad bespreken, zei Loekasj, die zinspeelde op het afkondigen van de noodtoestand.

Radicale tegenstanders van de regering hebben het ministerie zondagavond bezet. Ook andere overheidsgebouwen in Kiev en in de provincie zijn bestormd.

Eurogroep buigt zich over noodleningen Griekenland

De ministers van financiën van de achttien eurolanden (de Eurogroep) buigen zich maandag in Brussel over de noodleningen van de Europese Unie aan Griekenland. Daags erop praten de ministers met hun collega's van niet-eurolanden binnen de Europese Unie over de voortgang van de bankenunie.

Griekenland heeft nog geen groen licht gekregen voor de uitbetaling van de eerstvolgende schijf uit het leningenprogramma, de 'trojka' van de Europese Commissie, Europese Centrale Bank en Internationaal Monetair Fonds meent dat Athene nog niet aan alle voorwaarden heeft voldaan. Of en wanneer dat wel zo zal zijn moet blijken uit de voortgangsrapportage van de trojka, maar het is nog niet bekend wanneer dat rapport uitkomt.

De Eurogroep, onder leiding van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA), bespreekt maandag ook de situatie in Portugal, Spanje en Slovenië.

Op de Ecofin-raad dinsdag in Brussel buigen de ministers van alle 28 lidstaten de voortgang van de bankenunie, waartoe de EU in december besloot. De discussie gaat vooral over het kader om falende banken te ontmantelen, het zogeheten Single Resolution Mechanism (SRM).

Deze afspraak is in een intergouvernementeel akkoord tussen de lidstaten onderling gegoten, maar daar heeft het Europees Parlement moeite mee. De twee partijen (en de Europese Commissie) moeten hierover een akkoord bereiken voordat het parlement medio april met reces gaat vóór de Europese verkiezingen.

Directeur Brazilië kritisch op organisatie WK

De organisatie van het WK voetbal is er niet in geslaagd om Brazilië in aanloop naar het WK op een goede manier aan de wereld te tonen. Dat stelt technisch directeur van het Braziliaanse voetbalelftal Carlos Alberto Parreira. "Brazilië heeft een grote kans laten liggen om te bewijzen dat het in staat is iets goed te organiseren en te verbeteren."

Het WK lijkt langzaam uit te draaien op een infrastructurele chaos. De twaalf stadions komen weliswaar waarschijnlijk allemaal op tijd af, hoewel dat in het geval van de arena in Curitiba nog moet blijken. Daarover neemt de wereldvoetbalbond FIFA 18 februari een besluit. Grote problemen zijn er echter met de infrastructuur, waarbij het merendeel van de projecten pas na het WK af is of volledig is geschrapt.

Na veel kritiek van de FIFA de afgelopen weken, haalt de 70-jarige Parreira in een radio-interview in harde bewoordingen uit naar de organisatie van het toernooi. "Ze hebben gefaald om de wereld te laten zien dat we ons land verbeteren en ontwikkelen. Een toernooi bestaat niet alleen uit stadions. De fan komt aan op het vliegveld, hij huurt een auto. In Londen bijvoorbeeld kun je kiezen, ik ga met de bus, taxi of trein. Hier heb je geen keus."

Volgens de voormalige bondscoach van de Goddelijke Kanaries had Brazilië een heel ander gezicht kunnen laten zien. "Ons land heeft het geluk dat het zo mooi is, zodat het door zal blijven gaan met het misleiden van toeristen. Er is geen stad als Rio de Janeiro, maar er zou betere service en veiligheid moeten zijn."

Parreira is samen met bondscoach Felipe Scolari verantwoordelijk voor het verzorgen van de optimale omstandigheden voor het Braziliaanse team. Doel is om in eigen land die zo felbegeerde zesde wereldtitel te winnen. Parreira ziet dat het Braziliaanse elftal er goed voor staat. "Natuurlijk is er na de winst van de Confederations Cup meer verantwoordelijkheid en druk. Maar de spelers willen graag. Het is weliswaar een jonge groep, maar met heel veel vertrouwen."

De aanwezigheid van de duizenden Braziliaanse fans in de stadions, zal het team extra energie geven, verwacht Parreira. "Tijdens de Confederations Cup waren we bang voor veel kritiek, maar de supporters waren juist geweldig. In elk stadion probeerden de fans fanatieker te zijn dan in het andere stadion."

Het WK gaat 12 juni van start in São Paulo met het openingsduel tussen Brazilië en Kroatië.

Politie doodt krokodillen na aanval op kind

De Australische politie heeft twee krokodillen doodgeschoten tijdens een zoektocht naar een vermist kind. Een krokodil kreeg zondag een 12-jarige jongen te pakken, die met andere kinderen aan het zwemmen was in een nationaal park in het noorden van het land. Het kind is nog niet teruggevonden, meldde de BBC maandag.

Onderzoek wees uit dat de doodgeschoten krokodillen allebei een lege maag hadden. Daarop ging de zoektocht verder. De krokodil die de kinderen aanviel, had in eerste instantie ook een andere jongen beetgepakt. Hij wist te ontkomen.

Volgens de autoriteiten in het nationaal park Kakadu worden bezoekers altijd gewaarschuwd dat het te gevaarlijk is om te zwemmen.

"Lotus in contact met Whitmarsh"

Er lijkt een opmerkelijke ruil plaats te vinden in de Formule 1. Eric Boullier wordt veelvuldig genoemd als nieuwe teambaas voor McLaren terwijl Martin Whitmarsh nu in verband wordt gebracht met Lotus. De Daily Mail zegt een bron binnen het Lotus F1-team te hebben.

Afgelopen vrijdag tijdens de presentatie van de nieuwe McLaren was Whitmarsh nergens te bekennen. Sportief directeur Sam Michael en teamdirecteur Jonathan Neale vertegenwoordigden de leiding van de Britse renstal tijdens de presentatie van de MP4-29.

"Er is contact geweest tussen Martin en Lotus. Hij is niet de enige die ze hebben benaderd, ze hebben een lijstje met een paar kandidaten. Maar Whitmarsh is gezien zijn ervaring wel de meest aantrekkelijke optie", aldus een insider van de Daily Mail.

Afellay: "Een droom om weer terug te zijn"

Ibrahim Afellay maakte zondagavond in de wedstrijd tegen Málaga zijn rentree in het shirt van Barcelona na een afwezigheid van bijna twee jaar.

De Nederlandse middenvelder annex aanvaller stond ruim een jaar aan de kant met een chronische peesblessure in zijn rechterbovenbeen. "Een droom om weer terug te zijn. Ik ben sinds een paar dagen volledig fit verklaard, dus ik heb nog wel meer training nodig om beter te worden. Het gaat elke dag beter."

In de 87ste minuut was Afellay bij een 3-0 voorsprong de vervanger van Alexis Sánchez. De Nederlandse international betrad het veld onder luid applaus. "Het was maar een gewone wedstrijd, maar wel een heel belangrijke dag voor mij. Die staande ovatie was helemaal te gek", aldus Afellay tegenover diverse media.

Of Afellay dit seizoen nog vaker in het shirt van Barcelona te zien zal zijn valt te betwijfelen. Hij heeft geen uitzicht op een vaste basisplaats. Voor de middenvelder is het zaak om zo veel mogelijk minuten te maken en die kans lijkt hij niet te krijgen in Camp Nou. Eerder gaf de clubleiding van Barcelona nog aan dat zij niet nadenken over een eventueel verhuur.

Aanstaande woensdag speelt Barcelona opnieuw een wedstrijd. Dan komt Levante op bezoek in kader van de Copa del Rey.

Zeer ernstige verkeershinder tijdens nucleaire top

De Randstad staat 'zeer ernstige verkeershinder' te wachten tijdens de nucleaire top die op 24 en 25 maart wordt gehouden in Den Haag. Mensen die niet per se in de omgeving moeten zijn, kunnen beter thuisblijven, luidt het advies van Rijkswaterstaat.

Het gaat om de wegen tussen Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. Ook in Wassenaar, Leiden, Katwijk, Noordwijk, de Bollenstreek en Haarlemmermeer wordt ernstige hinder voorspeld. Wie toch in Den Haag, Schiphol en omgeving moet zijn, moet buiten de spits reizen of met de trein. De NS zet extra lange treinen in tussen Amsterdam en Rotterdam.

Tijdens de top wordt er vier keer zoveel politie ingezet als bij de troonswisseling op 30 april vorig jaar.

Huntelaar: "Lang op dit moment gewacht"

Klaas-Jan Huntelaar maakte zondag zijn rentree bij Schalke 04. Op bezoek bij het Hamburger SV van trainer Bert van Marwijk wist hij gelijk het net te vinden.

De 30-jarige spits stond de afgelopen vijf maanden buitenspel. Op bezoek bij het noodlijdende HSV scoorde Huntelaar na een half uur spelen op aangeven van Jefferson Farfán. De Nederlandse international kopte de voorzet van de Peruaan tussen twee verdedigers in tegen de touwen. "De voorzet van Jeff (Farfán) was zeer goed, ik hoefde er alleen maar mijn hoofd tegenaan te zetten", zei Huntelaar na afloop tegenover diverse media.

"Ik heb heel lang op dit moment gewacht, hier heb ik hard voor gewerkt", vervolgt de aanvoerder van de Königsblauen. "Uiteraard ben ik tevreden met mijn rentree. Na 5,5 maand zonder voetbal heb ik het toch 75 minuten volgehouden op het veld."

De voormalige spits van onder meer Real Madrid en AC Milan was niet alleen blij met zijn rentree, maar ook met het spel dat Schalke op de mat legde in de Imtech Arena. "Het was een uitstekend optreden. We waren extreem agressief en speelden daarnaast ook nog eens goed voetbal", zegt Huntelaar op de clubwebsite van Schalke.

Het was de eerste wedstrijd van Schalke 04 na de winterstop. "We beginnen gelijk goed aan de competitie en daardoor maken we het onszelf ook makkelijk. We hebben gedomineerd en laten zien hoe graag we wilden winnen. We staan nu nog vijfde, maar willen de plekken die recht geven op de Champions League weer in het vizier krijgen. Daarvoor is dit succes alleen niet genoeg. Volgende week moeten we het weer laten zien."

De talentvolle Max Meyer wist ook te scoren. Hij was blij dat zijn naam achter die van Huntelaar op het scorebord kwam te staan. "We waren dodelijk in de afronding. Er bestaat geen twijfel dat Huntelaar ontzettend sterk is voor het doel. Het ziet er bij hem zo makkelijk uit. Nu richten we ons op de wedstrijd tegen Wolfsburg. Dat gaat een zware wedstrijd worden."

Verdachten Rotterdamse examendiefstal voor rechter

De rechtbank in Rotterdam buigt zich vanaf maandag over de examenfraudezaak. Elf jongeren die worden verdacht van betrokkenheid bij de examendiefstallen bij de Rotterdamse scholengemeenschap Ibn Ghaldoun moeten zich deze week verantwoorden. Ze horen woensdag welke straf het Openbaar Ministerie voor ze in gedachten heeft.

De jongeren, twee meisjes en negen jongens, worden verdacht van de daadwerkelijke diefstal van de examens, betrokkenheid daarbij of het daarna verder verspreiden van de examens. Uit de islamitische school zijn 27 eindexamens gestolen. Het ging om vijftien vwo-, tien havo- en twee vmbo-examens.

Acht van de verdachten waren eindexamenleerlingen van het Ibn Ghaldoun. De andere drie verdachten zijn een niet-eindexamenkandidaat, een oud-leerling van de islamitische school en een eindexamenkandidaat van een andere school. Laatstgenoemde deed examen op het vbmo en wordt ervan verdacht de inbrekers ertoe te hebben aangezet twee vmbo-examens te stelen.

De dieven kwamen de school binnen via een dakraam. Ze zijn eind april, begin mei waarschijnlijk meerdere keren in het pand geweest. Waarschijnlijk maakten ze geen gebruik van een in 2010 zoekgeraakte sleutel van de kluisruimte.

De daders maakten vermoedelijk foto's van de examens en legden de originelen weer terug. De examens werden vervolgens via internet en usb-sticks verder verspreid.

De zaak kwam eind mei aan het rollen toen bleek dat het vwo-examen Frans op internet was gezet. Dat gebeurde een dag voor het examen zou worden afgenomen. Voor de bijna zeventienduizend vwo'ers met Frans in hun pakket moest een nieuwe toets worden gemaakt, waardoor het examen een dag moest worden uitgesteld. Toen vervolgens bleek dat veel meer examens waren gestolen werd besloten dat de leerlingen van het Ibn Ghaldoun de examens van alle gestolen vakken opnieuw moesten maken.

De examens zijn ook terechtgekomen bij leerlingen op andere scholen dan het Ibn Ghaldoun en ook buiten Rotterdam. De politie heeft meer dan honderd scholieren getraceerd die mogelijk gestolen examens hebben gekregen of gekocht. De namen van tientallen eindexamenkandidaten die ervan worden verdacht gebruik te hebben gemaakt van de gestolen examens zijn doorgegeven aan de onderwijsinspectie.

Toen de diefstal aan het licht was gekomen stelde staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) een zogenoemde inkeerregeling in. Leerlingen die vrijwillig meldden inzage te hebben gehad in gesloten examens, mochten die overmaken. 26 eindexamenkandidaten maakten gebruik van de regeling.

Degene die het vwo-examen online zette is waarschijnlijk een 19-jarige Rotterdammer die in oktober werd aangehouden. Hij heeft volgens justitie ingebroken op duizenden computers en wordt onder meer vervolgd voor het hacken van de computer waarmee het examen op internet is gezet. Een Rotterdammer die in mei werd aangehouden voor het publiceren van het examen is inmiddels geen verdachte meer.

De rechtbank in Rotterdam begint maandag met de zaken van de negen meerderjarige verdachten. Een dag later staat de behandeling van de zaken tegen de twee minderjarige verdachten op het programma. Die vindt achter gesloten deuren plaats. Justitie wilde ook deze zaken in het openbaar behandelen, maar de rechtbank wees een verzoek daartoe af. Woensdag formuleert het OM in alle zaken de strafeis.

Als de verdachten worden veroordeeld, moeten ze waarschijnlijk ook een fikse schadevergoeding betalen. Het College voor Examens wil de gemaakte kosten voor de examens die opnieuw moesten worden gemaakt op de daders verhalen. Hoe hoog de claim wordt is nog niet duidelijk, maar volgens het college kost het een ton om een examen opnieuw te maken, produceren en distribueren.

De Rotterdamse scholengemeenschap werd in oktober failliet verklaard doordat staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) de geldkraan had dichtgedraaid. De ruim zeshonderd leerlingen zijn ingeschreven bij de christelijke scholengemeenschap Melanchthon. Ze krijgen nog les op dezelfde locatie, maar van andere docenten.

Het AD schreef zaterdag op basis van het strafdossier dat er veel misstanden waren op Ibn Ghaldoun. Leraren werden weggepest, er werd fraude gepleegd met proefwerken en leerlingen wilden geen Nederlands volgen 'omdat zij het vak niet nodig hebben'. De leerlingen van de vwo-eindexamenklas stonden boven de wet 'omdat de klas de eindstreep moest halen'. De meesten van hen zouden qua leerniveau en schoolprestaties niet thuishoren op het vwo. Ze zouden 'aartslui' zijn.

Moederbedrijf UPC koopt Ziggo

Kabelbedrijf Ziggo wordt overgenomen door Liberty Global. Dat maakten beide bedrijven maandag bekend.

De waarde van Ziggo wordt geschat op 10 miljard euro. Per aandeel biedt Liberty Global 34,53 euro. Het bestuur van Ziggo staat unaniem achter het bod. De aandeelhouders moeten hun goedkeuring nog geven aan het plan.

Liberty Global is de moedermaatschappij van UPC en had al een belang van dertig procent in de Nederlandse marktleider.

Zweedse stennisschopper uit vliegtuig gehaald

De marechaussee op Schiphol heeft zondagmiddag een 25-jarige Zweed opgepakt die zich had misdragen aan boord van een vliegtuig. Hij stal onder meer drank en gooide met spullen.

Het toestel dat volgens de marechaussee afkomstig was uit Scandinavië zou eigenlijk doorvliegen naar Groot-Brittannië maar de gezagvoerder besloot vanwege de grote overlast een tussenlanding te maken op Schiphol. De man was waarschijnlijk onder invloed van alcohol. Hij moet zich later verantwoorden voor de rechter.

'Bedrijven laten wanbetalers steeds vaker lopen'

Steeds vaker laten bedrijven wanbetalers vrijuit gaan. Door hogere tarieven van de rechtbank schrijven veel ondernemers openstaande facturen noodgedwongen af als verlies, in plaats van de gang naar de rechtszaal te kiezen. Daarom wil de Raad voor de Rechtspraak lagere tarieven voor vorderingen tot vijfduizend euro, schrijft het AD maandag.

Het aantal rechtszaken is in de afgelopen twee jaar met twintig procent gedaald, concludeert de krant op basis van CBS-cijfers. De Tweede Kamer spreekt binnenkort over de kwestie. De PvdA, D66 en SP zouden wel oren hebben naar een aanpassing van de regels, schrijft het AD.

Voorheen konden ondernemers voor zeventig tot tweehonderd euro een conflict over een niet-betaalde rekening aanvechten bij de rechter. Met de huidige griffierechten zou de balans tussen de openstaande rekening en de rechterlijke kosten zoek zijn, vooral bij bedragen tot vijftienhonderd euro, schrijft de krant.

Bij een vordering van zeshonderd euro zijn de griffierechten 462 euro, zegt een gerechtsdeurwaarder het AD. Daar zouden nog diverse kosten bovenop komen. Wanbetalers in het midden- en kleinbedrijf krijgen daardoor vrij spel, omdat ondernemers niet meer naar de rechter stappen, aldus de krant.

3000 liter benzine gemorst bij tankstation

Op een benzinestation van Tamoil in Bergen op Zoom ruimt de brandweer maandagochtend een plas van drieduizend liter benzine op. Tijdens het lossen van een tankauto brak een koppeling af, waardoor de grote hoeveelheid benzine op de grond terechtkwam. Er is geen gevaar voor de omgeving, meldt de brandweer.

Met een laag schuim heeft de brandweer de plas afgedekt. Automobilisten kunnen het tankstation op de Van Konijnenburgweg niet bereiken, omdat de plek is afgezet.

'Toeslag op avond- en weekendwerk moet afgeschaft'

De toeslag op loon bij avond- en weekenddiensten is niet meer van deze tijd en moet verdwijnen. Dat zegt voorzitter van werkgeversorganisatie MKB-Nederland Michaël van Straalen maandag in Het Financieele Dagblad.

De werkgeversorganisatie vindt dat de economie tegenwoordig veel flexibeler is dan vroeger en 'al lang niet meer gebonden is aan de tijden van negen tot zes'. "We leven niet meer in 1960", zegt Van Straalen.

Volgens Van Straalen kunnen bijvoorbeeld zelfstandige winkeliers het niet opbrengen om personeel meer uit te betalen op koopavonden en koopzondagen, terwijl ze door de concurrentie van de grote ketens wel worden gedwongen om open te zijn.

MKB-Nederland doet een oproep aan de vakbonden om de regeling af te schaffen, maar stuit naar eigen zeggen op veel weerstand. "Als onze leden dit aan de cao-tafel aankaarten, leidt het meteen tot conflicten", zegt Van Straalen in de krant.

Ali B walgt van eerste theatervoorstelling

Ali B denkt vol afschuw terug aan de eerste voorstelling waarmee hij in het theater stond. "Ik kreeg bij mijn eerste voorstelling positieve recensies, maar als ik het terugzie snap ik daar geen reet van", zegt de rapper.

"Het was slecht, vooral de timing", geeft Ali B maandag toe in Spits. "Ik deed het goed voor iemand die rapper was. Als mijn zoontje de dvd ervan bekijkt, dan gooi ik spullen naar de tv."

De nieuwste voorstelling van de rapper is getiteld Ali Beken(d)t, waarin hij zijn masker helemaal afzet. "Nu ben ik een echte theatermaker geworden."

Online in beroep tegen verkeersbon

Weggebruikers die een verkeersboete krijgen, kunnen voortaan digitaal in beroep als ze het oneens zijn met de bon. Justitie heeft op internet een Digitaal Loket Verkeer geopend.

Mensen die een prent krijgen, kunnen met het CJIB-nummer van de beschikking en hun DigiD beroep aantekenen op de site. Net als normaal gesproken per post kunnen argumenten en eventuele bewijsstukken worden toegevoegd. Flitsfoto's kunnen via het loket worden opgevraagd.

Volgens het Openbaar Ministerie past het loket in het streven om 'waar mogelijk digitaal met burgers te communiceren'. Justitie hoopt tevens een stuk efficiënter te werken doordat er minder papierwerk binnenkomt.

Explosie beschadigt winkels in Zeist

Een explosie heeft zondagnacht zeker zes winkels beschadigd in een winkelcentrum in Zeist. De ontploffing vond volgens RTV Utrecht plaats bij een islamitische slager. De schade is groot. Niemand raakte gewond.

De explosie vond plaats rond 03.00 uur. Na de ontploffing brak brand uit, maar het vuur was snel onder controle. De politie onderzoekt de zaak. Het winkelcentrum blijft voorlopig dicht.

Boek: Ruth Rendell - Het Genootschap

In de Londense wijk Pimlico wonen de rijke, chique mensen met hun mooie, witte huizen, hun blinkende auto’s en hun veelal inwonend personeel. In de wijk verblijft ook een een bont gezelschap van au pairs, chauffeurs en schoonmakers, dat regelmatig bijeenkomt in de plaatselijke pub om hun frustraties te uiten. Onder hen is de jonge Dex. Hij werkt als tuinman in de wijk. Er is alleen iets vreemds aan hem. Sommigen zeggen zelfs dat hij een tijd in een psychiatrische kliniek heeft gezeten vanwege een poging tot moord op zijn moeder...

Geen Grammy voor Armin van Buuren

Armin van Buuren heeft zijn Grammy Award-nominatie zondag niet kunnen verzilveren. De dj was genomineerd voor de prestigieuze Amerikaanse muziekprijs in de categorie beste dancenummer met This Is What It Feels Like. De Nederlander produceerde het nummer, Canadees Trevor Guthrie verzorgde de zang.

"Teleurgesteld dat ik niet heb gewonnen", reageert Van Buuren via Twitter. "Maar bedankt voor de eer om genomineerd te zijn."

De dj legde het af tegen producer Zedd. Zijn Clarity, waarop zangeres Foxes is te horen, werd uitgeroepen tot beste dancenummer. De categorie kwam aan bod tijdens de pre-telecast ceremonie, de show rond de kleinere Grammy-categorieën voordat de grote ceremonie in het Staples Center in Los Angeles begint.

Snowden bang voor aanslag VS op zijn leven

De voortvluchtige Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden (30) is bang dat er een aanslag op zijn leven wordt gepleegd door de Amerikaanse autoriteiten. Dat heeft hij zondag tijdens een tv-interview met de Duitse publieke omroep ARD gezegd.

"De vertegenwoordigers van de regering willen me dood hebben", meent Snowden. Als bewijs voor zijn uitlatingen wees hij op een artikel op de webiste BuzzFeed. "Leden van het Pentagon hebben gezegd dat ze me een kogel door het hoofd willen jagen of me willen vergiftigen."

Snowden wordt gezocht door de VS omdat hij informatie heeft gelekt waaruit bleek dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA op grote schaal afluistert. Hij vluchtte na zijn onthullingen vorig jaar naar Hongkong en later naar Rusland, dat hem tijdelijk asiel verleent.

Snowden is bang voor aanslag VS op zijn leven
Snowden is bang voor aanslag VS op zijn leven (Foto: ANP)

Duitsland wil leger vaker inzetten

De Duitse regering wil het leger vaker gaan inzetten voor internationale missies. Dat heeft de Duitse minister van defensie Ursula von der Leyen gezegd, meldt weekblad Der Spiegel.

Von der Leyen is vooral een voorstander van het inzetten van Duitse militairen voor humanitaire missies. Volgens de minister kan Duitsland niet 'toekijken als er dagelijks mensen worden vermoord en verkracht'. Als voorbeelden van conflictgebieden waar Duitsland een rol zou kunnen spelen noemde Von der Leyen de Centraal-Afrikaanse Republiek en Mali.

De Duitse bevolking is van oudsher niet happig op militaire avonturen in het buitenland. Daarom leverde het land in 2011 geen bijdrage aan de militaire interventie in Libië, wat internationale kritiek opleverde.

[Serie A] Hattrick Aquilani volstaat niet voor Fiorentina

Fiorentina heeft zondag in de thuiswedstrijd tegen Genoa twee punten verspeeld. De nummer vier van de Serie wist ondanks een hattrick van Alberto Aquilani thuis niet van Genoa te winnen: 3-3. Door het gelijkspel komt voor Fiorentina een einde aan een indrukwekkende reeks van zeven opeenvolgende thuiszeges in alle competities.

Aquilana maakte na een halfuur spelen gelijk nadat Alberto Gilardino de score had geopend. Na de 1-2 van Luca Antonini leek de oud-speler van AS Roma, Juventus, AC Milan en Liverpool de thuisploeg met goals in de 42e en 57e minuut aan de zege te helpen. Sebastian de Maio zorgde een kwartier voor tijd echter voor de 3-3 eindstand.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.