FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 11 juli 2014

Darters Van Barneveld en Van de Pas uitgeschakeld

Raymond van Barneveld en Benito van de Pas hebben niet de derde ronde weten te bereiken van de European Darts Open. Barney verloor van Simon Whitlock en Van de Pas moest buigen voor Adrian Lewis. 

Van de Pas stond 5-3 voor en kreeg een leg later drie matchdarts voor de partij. Hij wist die leg niet te pakken. Lewis strafte dat af en gooide een leg later ook 130 uit. Ook in de beslissende leg was het Lewis die de betere was. Lewis had met 105 een beter gemiddelde dan Van de Pas. Big Ben gooide 96 gemiddeld. 

Ook Barney ligt eruit. Whitlock en Van Barneveld gingen tot 4-4 gelijk op. In het slot van de wedstrijd was het Whitlock die net iets scherper was en de partij met 6-4 won. Whitlock noteerde 99 gemiddeld terwijl Van Barneveld niet verder kwam dan 90. 

Zaterdagmiddag worden de overige partijen in de tweede ronde gespeeld. Ook dan komen twee Nederlanders in actie. Michael van Gerwen speelt tegen Mark Dudbridge en Ryan de Vreede neemt het op tegen Kim Huybrechts. 

Uitslagen tweede ronde - avondessie

Naam Naam Uitslag
Jamie Caven Stephen Bunting 6-4
Justin Pipe Rowby-John Rodriguez 6-2
Wes Newton Dennis Smith 6-5
Mervyn King Darren Johnson 6-3
Steve Beaton Kevin Painter 2-6
Adrian Lewis Benito van de Pas 6-5
Simon Whitlock Raymond van Barneveld 6-4
Andy Hamilton Darren Webster 6-2 

Scolari eist eerherstel tegen Oranje

Brazilië hoopt zaterdag ten koste van het Nederlands elftal brons te pakken op het WK. Het gastland heeft iets goed te maken. Terwijl Nederland woensdag dichtbij de finale was, werden de Brazilianen een dag eerder voor schut gezet door Duitsland: 1-7. "We willen een beetje eerherstel", zei Scolari volgens het ANP in de aanloop naar de troostfinale in Brasilia.

Scolari sprak na de blamage tegen Die Nationalelf van 'de ergste dag uit mijn leven'. Ook omdat hij als bondscoach verantwoordelijk is voor de prestaties. "Ik maak immers de opstelling", aldus de ervaren trainer.

De coach die Brazilië in 2002 nog naar de wereldtitel leidde, denkt echter niet aan opstappen. "Want we hebben we wel de laatste vier bereikt. Het ging goed, alleen die ene wedstrijd." Sinds november 2012, toen Scolari werd aangesteld, verloor Brazilië maar drie van de 28 interlands.

Eerder kreeg de trainer al bijval van bondsvoorzitter Marco Polo Del Nero: "Het tactische plan klopte niet. Dat heeft iedereen kunnen zien. Maar iedereen maakt fouten."

[Tour] Frank en Atapuma naar huis met dijbeenbreuk

Naast Stef Clement en Danny van Poppel is de Tour de France vrijdag ook Matthias Frank en Darwin Atapuma kwijtgeraakt. Zowel de Zwitser als de Colombiaan hebben een dijbeenbreuk opgelopen tijdens de zevende etappe.

Frank was als kopman van IAM naar de Tour gekomen om een goed klassement te rijden. In de voorbereiding reed hij sterk in de Ronde van Zwitserland, waar hij uiteindelijk tweede werd. De 27-jarige klimmer kon de etappe wonderbaarlijk nog wel uitrijden en werd 95e. Onderzoek wees op de aard van zijn blessure, waardoor hij zaterdag al geopereerd moet worden in zijn thuisland.

John Darwin Atapuma van BMC had als doel om Tejay van Garderen naar een topklassering te helpen. De Colombiaan kwam echter ook hard ten val en moest er al direct de brui aan geven. Volgens de organisatie van de Tour liep hij knieletsel op en kon hij zijn linkerbeen zelfs even niet bewegen. Dat was kortstondig, maar later bleek dat hij ook zijn linkerdijbeen gebroken heeft.

WK-finale is laatste duel van Sabella

Alejandro Sabella zit zondag voor het laatst op de bank bij een interland van Argentinië. Na de WK-finale neemt de bondscoach afscheid. Zijn zaakwaarnemer heeft dat vrijdag op de Argentijnse radio gezegd. Eugenio Lopez, zoals de vertegenwoordiger van Sabella heet, vertelt dat de coach op zijn hoogtepunt wil stoppen. "Hij heeft alles gegeven aan de nationale ploeg."

"Het is tijd om een andere coach de kans te geven", zei Lopez tegen FM Delta. Sabella is sinds augustus 2011 bondscoach van Argentinië. Hij werd aangesteld nadat de ploeg al vroeg werd uitgeschakeld in de strijd om de Copa América.

Voor zijn aanstelling als bondscoach was Sabella twee jaar werkzaam bij Estudiantes. Met die club veroverde hij in 2009 de Copa Libertadores. In zijn loopbaan als speler stond de 59-jarige coach ook bij de ploeg uit La Plata onder contract.

Sabella speelde zelf acht interlands voor Argentinië. Behalve Estudiantes droeg hij ook de clubkleuren van onder meer River Plate en Leeds United.

Beckenbauer weigert WK-finale te bezoeken

Franz Beckenbauer is zondag niet aanwezig bij de WK-finale tussen Duitsland en Argentinië. De voetballegende heeft andere plannen. Der Kaiser werd onlangs door de FIFA geschorst, omdat hij onvoldoende zou hebben meegewerkt aan een onderzoek naar corruptie rondom de toewijzing van de komende twee WK's. De schorsing werd alsnog opgeheven, nadat Beckenbauer een vragenlijst had ingevuld.

Voor de Duitser was de kous daarmee nog niet af. "Natuurlijk is de match in Maracanã iets uitzonderlijks. Maar ik heb me heel erg geërgerd aan de onrechtvaardigheid die mij onlangs is overkomen. Daarom heb ik beslist niet naar Rio te gaan", zegt hij op de officiële website van de Duitse bond.

Na de geweldige halve finale tegen Brazilië deed bondsvoorzitter Wolfgang Niersbach nog een poging om Beckenbauer over te halen. "Maar ik heb hem geantwoord dat ik andere plannen heb. Sommige mensen kan en wil ik immers niet zien."

Beckenbauer (68) werd in 1974 wereldkampioen met West-Duitsland, door in de finale het Nederlands elftal te verslaan. Zondag volgt hij de finale in familiekring. "Ik zal helemaal uitgedost zijn met hoed, vlag, sjaal en alles erop en eraan."

Speciale eenheden doden doorgedraaide politieagent

Speciale eenheden hebben vrijdagavond in de Duitse regio Beieren een wild schietende politieagent gedood. Dat meldt dpa. De 46-jarige man had zich in zijn huis verschanst.

De agent schoot een politiehond neer en richtte daarna de wapens op zijn collega's. Hierop grepen de speciale eenheden in en vuurden naar eigen zeggen ongeveer zeven keer terug. Volgens getuigen ging het zelfs om nog meer schoten. Niemand raakte verder gewond.

Het is onduidelijk waarom de agent begon met schieten. Pogingen om de man zich te laten overgeven leverden niets op. Hij had een privécollectie met legaal verkregen wapens en zou niet met zijn dienstpistool geschoten hebben.

De hond raakte gewond en is naar een dierenkliniek gebracht. De agent was getrouwd en woonde samen, maar was op het moment van de schietpartij alleen thuis.

Zico: "Duitsland duizend keer sterker"

Zico twijfelt er niet aan dat Duitsland zondag wereldkampioen wordt. Volgens de Braziliaan maakt Argentinië weinig kans. "Als ploeg is Duitsland duizend keer sterker dan Argentinië. Duitsland heeft organisatie, techniek, talent en een kern die al lange tijd samenspeelt", sprak de legende volgens het ANP. De Duitsers haalden de finale door Brazilië keihard van het veld te spelen: 1-7.

Argentinië versloeg Oranje pas na strafschoppen en de eerste duels werden allemaal met één doelpunt verschil gewonnen. Zico vindt dat de ploeg alleen dankzij Messi de finale heeft gehaald. "Hij heeft de kwaliteiten om met een actie beslissend te zijn."

Voor de Argentijnen is het pas de eerste WK-finale sinds 1990. Destijds verloren de Zuid-Amerikanen met 1-0 van West-Duitsland. Onze oosterburen haalden daarna alleen in 2002 de eindstrijd, waarin Brazilië met 2-0 te sterk was.

Zico benadrukt dat hij niet per se hoopt op een titel voor Duitsland. "Ik ben een Braziliaan. Ik wil vooral goed voetbal zien."

Boeljon en Schreefel uitgeschakeld op British Open

Christel Boeljon en Dewi-Claire Schreefel zijn uitgeschakeld op het British Open. De Nederlandse golfsters haalden vrijdag op de Royal Birkdale Golf Club in Southport de cut niet.

Boeljon kwam na de tweede ronde vrijdag uit op een totaal van 156, twaalf boven par. Schreefel had twee slagen meer nodig. Voor een vervolg in een toernooi was een score van 150 slagen vereist.

Boeljon stond na de eerste dag 47e, maar viel door een ronde van 81 terug naar de 116e plaats. Schreefel legde een tweede ronde van 76 op de mat. Dat was beduidend beter dan donderdag toen ze zes slagen meer nodig had. Schreefel eindigde als gedeeld 128e.

Halep bereikt laatste vier voor eigen publiek

Simona Halep is voor eigen publiek in Boekarest doorgedrongen tot de halve finale. De als eerste geplaatste Roemeense gunde de Spaanse Lara Arruabarrena slechts vier games: 6-3 en 6-1. Halep stuit nu op haar landgenote Monica Niculescu, die Polona Hercog (8) versloeg. De andere halve finale gaat tussen de Italiaanse Roberta Vinci (2) en Kristina Kucova uit Slowakije.

In Bad Gastein maakte Sara Errani eveneens geen fout. De als tweede ingeschaalde Italiaanse klopte de Zuid-Afrikaanse Chanelle Scheepers in drie sets: 2-6, 6-1 en 6-3. De Duitse Andrea Petkovic, Shelby Rogers en Grace Min bereikten ook de laatste vier op het Oostenrijkse gravel.

Tsunami-waarschuwing bij Fukushima

De Japanse noordkust werd vrijdag opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 6,8. Het Japans Meteorologisch Instituut heeft een tsunami-waarschuwing uitgevaardigd voor het kustgebied, waar ook de beschadigde kernreactor van Fukushima staat.

De aardbeving vond op zo'n tien kilometer onder het zeeoppervlak plaats bij de kust van Fukushima, ten noordoosten van Tokyo. Er wordt momenteel gekeken of de kerncentrale schade heeft opgelopen door de aardbeving. Er zijn tot nu toe geen doden of gewonden gemeld.

In 2011 werd de centrale verwoest door een veel zwaardere aardbeving en een daarop volgende tsunami. Hierbij kwamen negentienduizend mensen om het leven. Het was het ergste nucleaire incident ter wereld sinds de ramp van Tsjernobyl in 1986.

Ashmeade wint 100 meter Glasgow, blessure Blake

Nickel Ashmeade heeft in Glasgow de 100 meter gewonnen tijdens de Diamond League. De Jamaicaan snelde over de finish na 9,97 seconden, dezelfde tijd als de Amerikaan Michael Rodgers. De finishfoto wees echter uit dat Ashmeade iets eerder over de lijn sprintte.

Ook Nesta Carter liep met 9,98 onder de tien seconden, maar het verhaal van de race was het uitvallen van Yohan Blake. De wereldkampioen van 2011 leek eindelijk aan een degelijke race bezig te zijn, maar halverwege stortte hij ter aarde. The Beast stond wel op, hinkte naar een rolstoel en werd daarmee afgevoerd. Over de aard van zijn blessure is nog niks bekend. Vorig jaar moest Blake het WK in Moskou missen vanwege een hamstringblessure.

Acteur en bokser Dave Legeno (50) overleden

Acteur en bokser Dave Legeno is op 50-jarige leeftijd overleden. De Engelsman is om het leven gekomen tijdens een wandeltocht in de Amerikaanse Death Valley. Hij was te zien in onder meer twee Harry Potter-films. Daarvoor was hij in de boksring actief onder de naam Lone Wolf.

Het lichaam van Legeno werd zondag al ontdekt door twee passanten. Nu blijkt dat het om de acteur gaat. "Het lijkt erop dat Legeno's overlijden heeft te maken met de hitte", laat de politie weten aan het Amerikaanse tijdschrift The Hollywood Reporter. "Er zijn geen tekenen van kwade opzet."

Legeno speelde weerwolf Fenrir Greyback, in het Nederlands Fenrir Vaalhaar, in Harry Potter and the Half-Blood Prince en in beide delen van Harry Potter and the Deathly Hollows. Hij was ook te zien in Snatch en Batman Begins. Legeno laat onder anderen een dochter achter.

Vaticaan roept op tot wereldwijde wapenstilstand

Het Vaticaan heeft vrijdag opgeroepen om tijdens de WK-finale zondag wereldwijd een staakt-het-vuren in alle conflicten ter wereld in acht te namen. Dat heeft de Pontificale Raad van Cultuur bekendgemaakt, meldt AFP.

De rooms-katholieke kerk stelde een speciale hashtag op Twitter in ter ere van de mondiale wapenstilstand, #pauseforpeace. Een ondersecretaris van de Raad zei dat sportevenementen zijn voortgekomen uit religieuze vieringen. "Sporttoernooien waren momenten van vrede, wanneer oorlogen werden gestaakt, zoals bij het olympische bestand", aldus Melchor Sanchez de Toca y Alameda.

Het olympische bestand is een traditie die teruggaat tot de achtste eeuw voor Christus. Hierdoor konden sporters en toeschouwers zonder problemen naar de Olympische Spelen reizen. Het Internationaal Olympisch Comité houdt de traditie in ere door meerdere vredesinitiatieven te steunen.

Dode gevonden in Drents zwembad

In het zwembad van een vakantiepark in Drenthe is een dode man aangetroffen. Het lichaam werd aan het begin van de avond in het Hunzepark in Gasselternijveen uit het water gehaald, laat de politie weten. Het zwembad is ontruimd.

De doodsoorzaak is nog niet bekend. De politie gaat volgens RTV Drenthe niet uit van een misdrijf. Omstanders zouden een jongeman in het water hebben zien drijven. Er is nog geprobeerd hem te reanimeren.

Doden na instorten gebouwen Marokko

Bij het deels instorten van drie woningblokken in de Marokkaanse stad Casablanca zijn vrijdag twee mensen om het leven gekomen. Dat hebben lokale autoriteiten gemeld. Ook raakten 55 personen gewond.

Het ongeluk gebeurde 's ochtends vroeg toen veel bewoners nog lagen te slapen. Reddingsteams speuren de omgeving nog steeds af naar overlevenden. Het is onduidelijk waardoor de instorting is veroorzaakt.

Koning Mohammed VI bezocht het gebied samen met zijn 11-jarige zoon, kroonprins Moulay El Hassan. Ook vereerde de vorst de gewonden met een bezoek in het ziekenhuis.

Onweersbuien geselen luchthaven Frankfurt

Door onweer en zware regenval is het vliegverkeer vanuit en naar de luchthaven van Frankfurt ernstig ontregeld. Dat heeft een woordvoerder van het vliegveld vrijdag gezegd, meldt het Duitse persbureau dpa. Er zijn momenteel al honderdtwintig vluchten geannuleerd.

Volgens de woordvoerder doen medewerkers van de luchthaven hun best om de reizigers op andere vluchten te plaatsen. Hoewel de terminals van het vliegveld volstromen, 'heerst er geen chaos'.

Het gebied rondom Frankfurt wordt sinds donderdag geteisterd door noodweer. De regen leidde tot overstromingen, waterschade en verkeersproblemen.

Depay genomineerd voor talent van het WK

Memphis Depay maakt kans om tot talent van het WK verkozen te worden. De aanvaller van PSV is samen met de 21-jarige Fransmannen Raphaël Varane en Paul Pogba genomineerd voor de eretitel. Dat heeft de FIFA vrijdag gemeld.

De 20-jarige Depay maakte vooral in de groepsfase indruk. Hij wist zowel tegen Australië als Chili als invaller te scoren. Depay viel ook in de achtste finale tegen Mexico in en kreeg een ronde later tegen Costa Rica een basisplaats. In de halve finale tegen Argentinië, waarin Oranje zijn waterloo vond, werd Depay geen speeltijd gegund.

Varane, speler van Real Madrid, kwam alle vijf duels van Frankrijk in actie. Datzelfde gold voor Juventus-middenvelder Pogba. De Fransen werden in de kwartfinale uitgeschakeld door Duitsland, dat zondag in de finale Argentinië treft.

Pogba wordt door de bookmakers gezien als grote favoriet voor de eretitel. Depay lijkt dan weer meer kans te maken dan Varane.

Adèle Bloemendaal kan weer praten en lachen

Het gaat een stuk beter met Adèle Bloemendaal. "Ze verwachten dat ze redelijk terug kan komen", zei zoon John Jones vrijdag in RTL Boulevard. Eind vorige maand werd bekend dat de 81-jarige actrice en zangeres is getroffen door een beroerte. Ze kan inmiddels weer praten en ook de kenmerkende lach is alweer terug.

"Beetje bij beetje ging alles toch vrij rap", vertelde Jones, die vooral bekend is van de komedieserie Samsam. "Hij kwam er voorzichtig uit. Misschien niet zo krachtig, maar de bekende lach is er nog steeds." Bloemendaal zal er zeker 'iets aan overhouden'. "Maar elke dag verrast ons weer. Een oude Jordanees, die krijg je niet kapot."

Hassan verslaat wereldtop opnieuw in Glasgow

Atlete Sifan Hassan heeft in Glasgow haar tweede Diamond League-zege op rij gepakt op de 1500 meter. De 21-jarige Nederlandse deed dat dit keer niet in een absolute toptijd, maar wel versloeg ze regerend wereldkampioene Abebe Aregawi in een rechtstreeks gevecht. De Zweedse, net als Hassan een geboren Ethiopische, was de afgelopen anderhalf jaar nagenoeg onverslaanbaar op de 1500 meter.

Hassan begon zoals wel vaker in de allerlaatste positie. Na 600 meter schoof ze naar voren tot ze achter Aregawi op de zesde plek zat. Na 1100 meter, met één ronde te lopen, besloot Hassan de aanval te kiezen en de kop over te nemen. Alleen Aregawi kon haar volgen en dus konden de twee het in de eindsprint uitmaken. De Zweedse probeerde Hassan te passeren, maar de Nederlandse pareerde de aanval en pakte in 4:00,67 minuten haar tweede grote zege.

[Tour] Froome heeft pols en hand gebroken

Chris Froome heeft tijdens zijn valpartijen in de Tour de France twee breuken opgelopen. De winnaar van vorig brak zijn linkerpols en rechterhand, zo hebben MRI-scans uitgewezen. Froome meldde het nieuws vrijdag op zijn twitteraccount. De Brit stapte woensdag tijdens de vijfde etappe af.

De kopman van Team Sky was in de beginfase van de Tour meerdere malen gevallen. Zijn klap tegen het asfalt, de tweede woensdag, was de druppel. Froome gaf aan dat hij zijn fiets niet meer onder controle kon houden en stapte gehavend in een ploegleidersauto.

Fognini op koers voor titelprolongatie

Fabio Fognini ligt nog altijd op koers om zijn titel bij het tennistoernooi van Stuttgart te prolongeren. De als eerste geplaatste Italiaan bereikte vrijdag de halve finale door een simpele zege op Santiago Giraldo uit Colombia: 6-4 en 6-3. De wedstrijd nam 81 minuten in beslag.

Fognini treft nu de Spanjaard Roberto Bautista-Agut (3), die zijn landgenoot Guillermo García-López (6) versloeg: 3-6, 6-4 en 7-6 (1). De andere halve eindstrijd gaat tussen de Tsjech Lukas Rosol en Michail Youzhny (2) uit Rusland.

Beerens tekent tot 2017 bij Hertha BSC

Roy Beerens speelt de komende jaren in de Bundesliga. De 26-jarige vleugelaanvaller zette vrijdag zijn handtekening onder een contract tot medio 2017 bij Hertha BSC, meldt de Duitse club. Beerens komt over van AZ, waar hij de afgelopen drie seizoenen speelde.

Beerens had in Alkmaar nog een contract voor een seizoen. Over de hoogte van de transfersom zegt Hertha geen mededelingen te willen doen. Beerens speelde eerder voor sc Heerenveen, NEC en PSV, de club waar hij opgeleid werd.

Bij Hertha zwaait de Nederlander Jos Luhukay de scepter. Eerder werd ook al John Heitinga vastgelegd. Beerens is in zijn nopjes met zijn transfer. "Hertha BSC is een geweldige club met geweldige fans, en Berlijn een zeer mooie stad. Ik ben ontzettend enthousiast over mijn tijd hier."

Beerens miste afgelopen seizoen slechts een duel in de Eredivisie en scoorde vijf keer. Met Guus Hupperts van het gedegradeerde Roda JC had AZ al een vervanger gehaald.

AZ ziet ook Jóhann Berg Guðmundsson vertrekken. De 23-jarige IJslandse international verkast transfervrij naar Charlton Athletic, dat uitkomt op het tweede niveau in Engeland.

Robben genomineerd voor Gouden Bal

Arjen Robben is in de race om tot beste speler van het WK te worden verkozen. De Nederlandse vleugelaanvaller staat op een shortlist van tien kandidaten voor de Gouden Bal, zo maakte de FIFA vrijdag bekend.

Na het WK zal de opvolger van de Uruguayaan Diego Forlán bekend worden gemaakt. Robben is de enige genomineerde Nederlander. Vier jaar geleden in Zuid-Afrika eindigde Wesley Sneijder als tweede.

Robben was tijdens de mondiale titelstrijd in grootse vorm. Toch kon hij uitschakeling van Oranje in de halve finale niet voorkomen. Argentinië was woensdag na strafschoppen te sterk.

De Zuid-Amerikanen zijn met drie spelers goed vertegenwoordigd op de lijst. Het gaat om Lionel Messi, Ángel di María en Javier Mascherano. De andere finalist Duitsland vaardigt liefst vier spelers af: Mats Hummels, Toni Kroos, Thomas Müller en Philipp Lahm.

De Colombiaan James Rodríguez, met zes goals vooralsnog topscorer van het toernooi, en de Braziliaan Neymar completeren het tiental. De in 1982 geïntroduceerde Gouden Bal werd nog nooit door een Nederlander gewonnen.

[Tour] Met vallen en opstaan

De jury zal nog lang bezig zijn vanavond. Ze moeten namelijk uitzoeken wie er nu eigenlijk echt op achterstand is binnengekomen en wie er door een van de valpartijen in de laatste drie kilometer op achterstand is geraakt. Stef Clement ging helaas al veel eerder onderuit en lag er niet lekker bij. Hij is dan ook uit de Tour. Het schijnt mee te vallen, maar hij kon niet verder. De Tour had geen clementie met Clement.

Italiaan Rizzoli mag WK-finale fluiten

De finale van het wereldkampioenschap voetbal tussen Duitsland en Argentinië zal worden geleid door een Italiaan. Nicola Rizzoli is door de FIFA aangesteld om de finale in goede banen te leiden. De 43-jarige scheidsrechter heeft dit WK Argentinië al twee keer eerder gefloten.

Rizzoli floot eerder dit toernooi Nigeria-Argentinië en België-Argentinië. Voor de Italiaan is het al de derde grote finale die hij mag leiden. In 2010 was hij de leidsman bij de finale van de Europa League tussen Atlético Madrid en Fulham en In 2013 floot hij de Champions League-finale tussen Borussia Dortmund en Bayern München. 

Met een wedstrijd tussen een Europees land en een Zuid-Amerikaans land werd verwacht dat Azië een scheidsrechter voor de finale mocht leveren. "Maar voor de beste wedstrijden kiezen we de beste scheidsrechters en de Italiaan zal de finale fluiten", aldus Jim Boyce, voorzitter van de scheidsrechterscommissie van de FIFA. Rizzoli floot ook op dit WK het duel tussen Nederland en Spanje. De Algerijn Djamel Haimoudi is al eerder aangewezen voor de wedstrijd om de derde plaats. 

Ajax verhuurt Meleg en Sporkslede

Ajax heeft twee spelers verhuurd. Dejan Meleg speelt komend seizoen voor SC Cambuur, terwijl Fabian Sporkslede verkast naar het gepromoveerde Willem II. Dat heeft de Amsterdamse club vrijdag bekendgemaakt.

De 19-jarige Serviër Meleg speelde afgelopen seizoen in Jong Ajax en scoorde twaalf goals. Hij heeft nog een contract tot medio 2016.

De verbintenis van de 20-jarige Sporkslede loopt volgend jaar zomer af. De middenvelder speelde vier officiële duels in de hoofdmacht. Hij kwam vorig jaar tot acht duels bij Jong Ajax.

Bobsleelegende Kiriasis neemt afscheid

Bobsleester Sandra Kiriasis heeft definitief haar afscheid van de wedstrijdsport aangekondigd. Dat heeft de Duitse bobsleebond bekendgemaakt. De 39-jarige Kiriasis gaat de geschiedenis in als de meest succesvolle vrouwelijke bobsleester aller tijden.

Van 2003 tot en met 2011 heeft de Duitse het bobsleeën bij de vrouwen in een ijzeren greep gehouden. Al in het seizoen 2000-2001 werd de toenmalige Sandra Prokoff tweede in de eindstand van de World Cup, net als de twee seizoenen daarna. 

Vervolgens was er echter geen houden meer aan. Vanaf het seizoen 2003-2004 domineerde ze de World Cup. De titel ging maar liefst acht keer op rij naar Kiriasis, die daarna in 2012 nog derde werd en in 2013 tweede.

Pas afgelopen seizoen haalde ze voor het eerst sinds 2000 de beste drie niet in de World Cup: Ze werd vierde. Kiriasis won veertig World Cup-wedstrijden, voor het laatst zegevierde ze in januari van dit jaar op haar thuisbaan in Winterberg. 

Kiriasis veroverde zes Europese- en drie wereldtitels, maar stond daarnaast vele malen op het podium. Ook op de Olympische Spelen was er succes, want in 2006 won ze de gouden medaille in Turijn. Dat kwam vier jaar na het zilver van Salt Lake City. In Vancouver in 2010 greep ze met de vierde plek net naast de medailles, in Sochi moest ze achter Esmé Kamphuis genoegen nemen met plaats vijf.

Vette gemodde Fallout 3-screenshots

Er ging een gerucht dat Fallout 4 op de gamescom gepresenteerd zou worden. Bethesda was zo vriendelijk om die droom af te schieten.  Na deze teleurstelling is er een verzameling screenshots verschenen waar Fallout 4 op zou lijken als het nu uit zou komen. 

Bethesda presenteert een Action-RPG op gamescom. De Fallout-fans voelden reeds kriebels in de buik. Pete Hines van Bethesda geeft duidelijkheid. Het betreft The Evil Within en Elder Scrolls Online.

tweet

Pc-gebruikers weten het al decennia: als je een spel wat leuker wilt maken, dan pas je het een beetje aan. Met een mod (modify = aanpassen) kun je een game mooier maken, sneller of helemaal anders. Er zijn namelijk mods om met een lightsaber van Star Wars rond te lopen, naakte vrouwen overal te zien, de doos van Metal Gear Solid te gebruiken of gewoon een oneindige hoeveelheid ammunitie te hebben. De standaarduitvoering van een spel wordt trouwens ‘vanilla’ genoemd.

Veel mods zijn er om de beeldkwaliteit te verbeteren. Denk maar aan Watch_Dogs. Voor Fallout 3 zijn er ook grafische aanpassingen gemaakt. Het mooiste resultaat (dat ik kon vinden) kun je hieronder bewonderen. Het betreft een heftig gemodde versie van Fallout 3 en dus niet Fallout 4, zoals elders op het internet wordt beweerd.

Bethesda heeft indertijd veel moeite gedaan om alle rechten van de Fallout-serie te bemachtigen. Pete Hines maakte in 2010 duidelijk dat ze niet al deze moeite deden om slechts één spel te maken. Tot de dag van vandaag is er geen duidelijkheid of er al aan het vierde deel wordt gewerkt.

F3

F3

F3

F3

F3

F3

F3F3

F3

F3

F3

F3

F3

F3

F3

F3

F3

F3

F3

F3

LeBron James terug naar Cleveland Cavaliers

LeBron James keert terug naar de Cleveland Cavaliers. Dat heeft de Amerikaanse basketballer vrijdag gezegd tegen Sports Illustrated. James liet enkele weken geleden zijn tot 2016 lopende contract bij Miami Heat ontbinden. Hij speelde vier jaar voor Miami en pakte daarin twee NBA-titels.

"Ik ben klaar om de uitdaging aan te gaan. Ik kom terug naar huis", vertelt James, die tussen 2003 en 2010 al bij de Cavaliers speelde. "Toen ik Cleveland verliet, was ik op een missie. Ik was op zoek naar kampioenschappen en we wonnen er twee."

James zegt dat hij een terugkeer naar Cleveland altijd is blijven overwegen. "Ik wist alleen niet wanneer", zegt hij. "Ik heb nu twee jongens en mijn vrouw is zwanger van een meisje. Ik begon na te denken hoe het zou zijn om mijn kinderen in mijn geboorteplaats op te voeden. Ik keek naar andere teams, maar wilde Miami enkel voor Cleveland inruilen."

James werd in 2012 en 2013 met zijn team kampioen van de NBA. Afgelopen seizoen verloor Miami de finale van San Antonio Spurs. Verder werd de 29-jarige basketballer vier keer uitgeroepen tot meest waardevolle speler van de NBA.

De Cavaliers wonnen voor het laatst de titel in 1964. "Ik ga geen kampioenschap beloven. Ik ben nog niet klaar, absoluut niet zelfs, maar het zal een proces van de lange adem worden", besluit James.

Emanuelson vindt in AS Roma nieuwe werkgever

Urby Emanuelson vervolgt zijn voetbalcarrière bij AS Roma. Dat meldt de Romeinse club vrijdag. Emanuelson tekende een contract voor een jaar, met een optie voor nog twee seizoenen. De 28-jarige linkerflankspeler komt transfervrij over van AC Milan.

Emanuelson verruilde Ajax in januari 2011 voor Milaan, maar in San Siro kon hij geen basisplaats afdwingen. De linkspoot werd vorig jaar uitgeleend aan Fulham. Afgelopen seizoen kwam hij 24 competitieduels in actie voor Milan.

De zestienvoudig international wordt bij de nummer twee van de Serie A ploeggenoot van Kevin Strootman. Emanuelson werd niet geselecteerd voor het WK in Brazilië.

Chrysler roept auto's terug om spiegellichtjes

Chrysler roept wereldwijd bijna negenhonderdduizend auto's terug vanwege problemen met de bedrading van het lampje bij de spiegel in de zonneklep. Daardoor kan in uitzonderlijke gevallen kortsluiting ontstaan en de auto mogelijk in brand vliegen. Door het defect zijn al zeker drie mensen gewond geraakt, meldt de Amerikaanse autobouwer vrijdag.

De terugroepactie geldt alleen voor de Jeep Grand Cherokee en de Dodge Durango en dan louter bij modellen gemaakt tussen 2011 en 2014. De problemen doen zich bovendien alleen voor bij auto's waarvan de zonneklep, of de bedrading daarin, sinds de aanschaf gerepareerd zijn, stelt Chrysler in een verklaring.

Hoewel de problemen waarschijnlijk slechts in een klein aantal auto's voorkomen, neemt Chrysler het zekere voor het onzekere. Het merendeel van de betrokken voertuigen is verkocht in de Verenigde Staten, aldus de autofabrikant, die sinds begin dit jaar in handen is van Fiat.

Grote brand in lege champignonkwekerij Limburg

In een voormalige champignonkwekerij in het Limburgse Grashoek is vrijdagmiddag een grote brand uitgebroken. Daarbij komt veel rook vrij. De brandweer waarschuwt dat mogelijk ook asbest is vrijgekomen. Omwonenden wordt aangeraden om ramen en deuren gesloten te houden en uit de rook te blijven. Uit voorzorg is het gebied rondom de brand afgezet.

De brand ontstond vrijdag even na 16.00 uur. De brandweer probeert uitbreiding van de brand naar een nabijgelegen woning en loods te voorkomen. Bij de brand zijn voor zover bekend geen slachtoffers gevallen.

De loods wordt onder meer gebruikt voor de opslag van landbouwvoertuigen.

Code geel ook voor Noord-Holland en Drenthe

Het KNMI heeft zijn waarschuwing voor gevaarlijk weer uitgebreid naar Noord-Holland en Drenthe. Eerder werd al code geel afgekondigd in Utrecht, Gelderland, Flevoland en Overijssel. Het verkeer heeft vooralsnog weinig last van het onweer, maar donderdagavond en -nacht veroorzaakten de regen en de wind veel overlast en zelfs een dodelijk slachtoffer.

Er moet rekening worden gehouden met onweersbuien en hagel. Lokaal kan opnieuw in korte tijd zeer veel regen vallen.

De dode viel in Amsterdam doordat een boom omwaaide en op een tramhokje terechtkwam, waarin iemand schuilde voor de regen. Verder had de brandweer het in Amsterdam druk met onder meer onder gelopen kelders. In Limburg viel in twee dagen evenveel regen als normaal in een maand.

Netanyahu: ik zwicht niet voor internationale druk

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu laat zich niet beïnvloeden door internationale druk om zijn offensief op Gaza te staken. Dat heeft hij vrijdag op een persconferentie gezegd. Israël stopt het offensief pas zodra de raketbeschietingen uit de Gazastrook worden beëindigd.

"Geen internationale druk weerhoudt ons ervan om op volle kracht op te treden", aldus een strijdbare Netanyahu.

De regeringsleider voerde de afgelopen dagen naar eigen zeggen 'goede gesprekken' met enkele staatshoofden, onder wie de Amerikaanse president Barack Obama en enkele Europese leiders. Ondertussen werd vanuit de Verenigde Naties, de Organisatie voor Islamitische Samenwerking, Turkije en andere landen kritiek geuit op het gewelddadige optreden van Jeruzalem.

Volgens Netanyahu bestookte het leger de afgelopen vier dagen meer dan duizend doelwitten in Gaza. De krijgsmacht zet twee keer zo veel middelen in als bij een vergelijkbaar offensief in 2012. Meer dan honderd Palestijnen vonden tot nu toe de dood.

Mensenrechten
Volgens de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Navi Pillay van de Verenigde Naties schendt het luchtoffensief op Gaza mogelijk het internationaal recht, dat het bestoken van burgerdoelwitten verbiedt.

Israël heeft naar eigen zeggen tot nu toe meer dan 1100 doelwitten in Gaza bestookt. Het zou daarbij gaan om raketlanceerinstallaties, wapenopslagruimtes en tunnels die gebruikt zouden worden om Israël aan te vallen. Strijders van Hamas hebben vanuit de Gazastrook meer dan 550 raketten op Israël geschoten. Pillay zegt dat beide partijen zich aan het internationaal recht moeten houden.

Bovendien zegt Pillay 'ernstige twijfels' te hebben 'over of de Israëlische aanvallen in lijn zijn met internationale wetgeving op het gebied van de mensenrechten'. Volgens haar zijn burgers de belangrijkste slachtoffers van het conflict tussen Israël, Hamas en andere gewapende rebellenbewegingen in Gaza. Pillay roept alle partijen op om de beschietingen onmiddellijk te staken.

Directeur Esther Voet van het Centrum Informatie en Documentatie Israël wijst er in de Volkskrant evenwel op dat Hamas zich juist met opzet richt op het veroorzaken van burgerdoden door het afschieten van talloze raketten. Ondanks dat slagen ze daar tot dusver niet of nauwelijks in. Israël zou er daarentegen juist alles aan doen om burgerdoden te vermijden.

Voortvluchtige dader monstransroof gepakt in België

Een 26-jarige man die was veroordeeld voor de monstransroof uit het Catherijneconvent in Utrecht is in België opgepakt. Hij is daar aangehouden in verband met oplichting. Dat zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Utrecht vrijdag. Marko K. keerde in maart niet terug van een proefverlof.

De Belgische justitie gaat de man eerst vervolgen voor zijn betrokkenheid bij de oplichtingszaak. Als de man daar geen straf meer heeft lopen, wordt hij overgeleverd aan Nederland, licht de woordvoerder toe. In Nederland moet K. nog twee jaar de gevangenis in.

De man stal de monstrans in januari 2013 uit het Utrechtse museum. Twee dieven sloegen op klaarlichte dag de vitrine kapot en namen met het religieuze voorwerp onder de arm mee. Ze werden een maand later opgepakt. K. werd door het gerechtshof veroordeeld tot drie jaar cel.

Omdat K. in een halfopen inrichting zat, mocht hij af en toe naar buiten gaan. Hij verdween op de dag dat het gerechtshof hem tot een langere gevangenisstraf veroordeelde.

De twee andere daders zitten nog vast. Ook zij moeten nog minstens twee jaar in de cel zitten. De Hoge Raad moet nog oordelen over de uitspraak van het gerechtshof, waartegen de daders in cassatie gingen.

Koerden bezetten olievelden Noord-Irak

Koerdische troepen hebben vrijdag de macht over twee olievelden in Noord-Irak overgenomen. Het Iraakse ministerie van olie is woedend.

De bezetting van de olievelden van Bai Hassan en Kirkuk door de Koerdische peshmerga 'maakt inbreuk op de grondwet', liet het ministerie weten. Ook zou de operatie 'de eensgezindheid van de bevolking ondergraven'. De peshmerga trokken volgens het ministerie vrijdag in alle vroegte binnen en verjoegen het personeel.

De Koerden, die in Noord-Irak een flinke mate van zelfbestuur genieten, en de sjiitische machthebbers in Bagdad zijn de laatste tijd steeds verder van elkaar vervreemd. Donderdag besloten de Koerden niet langer samen te werken met de regering. Ze eisen het vertrek van de sjiitische premier Nouri al-Maliki, die de Koerden woensdag ervan betichtte de strijders van IS een toevluchtsoord te bieden.

De Koerden hebben het al jaren met Bagdad aan de stok. Vooral de zeggenschap over grondgebied en over de olievoorraden zijn belangrijke twistappels. Maar de afgelopen jaren wisten de kemphanen toch vaak compromissen te sluiten en hielden de Koerden Al-Maliki in het zadel.

Sinds de opmars van IS lijken de Koerden meer en meer bereid voortaan hun eigen boontjes te doppen. De peshmerga nemen in grote delen van Noordwest-Irak de stellingen over die regeringstroepen op hun vlucht voor de oprukkende soennitische terreurbeweging verlieten.

De Koerden hebben de afgelopen tijd de macht overgenomen over betwiste delen van Noord-Irak, zoals de verdeelde oliestad Kirkuk. De peshmerga zeggen de burgerbevolking slechts te willen beschermen tegen IS, maar veel Irakezen verdenken hen ervan Kirkuk voorgoed te willen inlijven.

Het Koerdische plaatselijk bestuur wil op eigen houtje olie uitvoeren naar het buitenland, maar dat is tegen het zere been van Bagdad. De regering schrapte donderdag alle vrachtvluchten naar de twee vliegvelden van de Koerdische autonome regio.

Teeven neemt loterijenstelsel op de schop

Het percentage van de opbrengsten dat loterijen moeten afstaan aan goede doelen gaat van vijftig naar veertig procent. De verlaging moet loterijen stimuleren nieuwe spelen te bedenken die de daling van het aantal deelnemers van goededoelenloterijen kan stuiten. Dat heeft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) vrijdag na de ministerraad bekendgemaakt.

Nu dragen de loterijen jaarlijks 580 miljoen euro af aan goede doelen, maar het aantal deelnemers slinkt. Door nieuwe spelers aan te trekken, moet het totale bedrag aan afdrachten gelijk blijven.

"De loterijen hebben aangegeven dat het totaalbedrag dat wordt afgedragen aan goede doelen gelijk kan blijven bij een verlaging van de verplichte afdrachtpercentage", aldus Teeven. "Loterijen zijn belangrijk voor de samenleving. Er gaat veel geld naar goede doelen. Ook de sport wordt ondersteund. Om dat stelsel in de toekomst bestendig te houden is een aantal maatregelen nodig."

De vergunningen van de goede doelen lopen eind dit jaar af. Teeven verlengt de vergunningen om de loterijen tijd en ruimte te geven in te spelen op de online gokmarkt die vanaf 2015 wordt opengegooid. "We geven ze de tijd omdat ze ook een enorm maatschappelijk belang dienen. Ze dragen bij aan de sport, cultuur en ontwikkelingssamenwerking."

Teeven kondigde verder aan dat het kabinet de mogelijkheid onderzoekt om de Staatsloterij en de Lotto in de toekomst meer te laten samenwerken. De plannen worden na de zomer naar in de Tweede Kamer behandeld.

Aruba: besluit over begroting niet geldig

Het besluit van de rijksministerraad dat de gouverneur van Aruba de begroting van het land voor het komende jaar nog niet mag goedkeuren, is ongeldig. Dat stelt de Arubaanse regering, meldt het kabinet van de gevolmachtigde minister van Aruba vrijdag.

Aruba kan niet meewerken aan de uitvoering van besluiten die 'apert in strijd met het statuut voor het koninkrijk der Nederlanden en rijksregelingen zijn genomen', staat in een verklaring. Het besluit van de rijksministerraad is gebaseerd op het zogeheten Reglement voor de Gouverneur van Aruba.

Daarnaast heeft de gouverneur gezworen dat hij de zogeheten staatsregeling van Aruba zal onderhouden. "Het betreffende besluit van de ministerraad van het koninkrijk heeft derhalve naar het oordeel van de Arubaanse regering geen rechtskracht."

De Arubaanse regering zal hierover nog vrijdag overleggen met het parlement van het eiland, aldus de verklaring.

De rijksministerraad - waarin behalve de Nederlandse ministers ook de drie gevolmachtigd ministers van Curaçao, Aruba en Sint Maarten zitten - besloot vrijdag dat gouverneur Fredis Refunjol zijn handtekening pas onder de begroting mag zetten als een onafhankelijk onderzoek naar de financiële situatie van het land klaar is.

De financiën van Aruba zijn een rommeltje. "Onder deze regering is de staatsschuld verdubbeld. En dat proces lijkt nog niet te stoppen", zei minister voor Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk (PvdA) vrijdagmiddag in een toelichting.

[Tour] Van Poppel had teveel last van knie

Danny van Poppel moest vrijdag al in de zevende etappe van de Tour de France de handdoek in de ring gooien. De pas twintigjarige renner van Trek, net als vorig jaar de jongste deelnemers in koers, bleek teveel last van zijn knie te hebben.

"Er is vandaag niet veel gebeurd. Ik had al een paar dagen last van mijn knie, maar ik hoopte dat het beter zou worden", stak Van Poppel van wal tegenover de NOS. "Het werd alleen steeds erger, met hele pijnlijke steken waardoor ik ook bijna niet meer aan kon zetten. Dan weet je eigenlijk dat het geen zin meer heeft."

"Hoe het ontstaan is weet ik niet echt, in elk geval niet met de val een paar dagen geleden. Ik had het nu voor de tweede dag en heb het nog met pijnstillers geprobeerd. De dokter heeft me van alles gegeven, maar je weet ook dat de Tour nog twee weken duurt en dat het dus eigenlijk gewoon geen zin meer heeft", aldus de gedesillusioneerde Van Poppel.

"Op de fiets was het natuurlijk een enorm lastige beslissing om ermee te stoppen. Ik wist dat het geen zin meer had, want elke keer als we een heuveltje over moesten deed het enorm pijn. Het werd ook gewoon niet beter, dus dan weet je eigenlijk wel genoeg", spreekt de zoon van Jean-Paul van Poppel.

De beslissing om af te stappen nam de renner zelf en werd dus niet door de ploeg genomen. "Ik geef echt niet snel op en heb nog geprobeerd om in elk geval de etappe uit te rijden. Maar het deed gewoon heel erg pijn op elk heuveltje en het ging gewoon niet. Nu ga ik maar op weg naar huis, ik weet alleen nog niet precies wanneer", sloot Poppeltje het gesprek af.

Kuijt: "Wil later geen spijt hebben"

Dirk Kuijt gaat er alles aan doen om zaterdag toch met de bronzen medaille te staan. De multifunctionele speler speelt wellicht zijn laatste duel op een groot toernooi.

"Natuurlijk ben ik ook teleurgesteld dat we zondag niet in de finale staan. Maar tegelijkertijd kunnen we wel trots zijn op datgene wat we dit WK met het team hebben gepresteerd", begint Kuijt zijn verhaal aan OnsOranje. "Daarom moeten we dit toernooi gewoon goed afsluiten en voor die derde plek gaan."

Hoe groot de teleurstelling ook is na de uitschakling tegen Argentinië, de knop moet om. Zestien jaar geleden had Oranje ook al de kans om derde te worden op het WK, maar destijds ging Kroatië er met het brons vandoor.

"Ik kan me nog herinneren dat de jongens in 1998, toen zij op het WK in Frankrijk die troostfinale in Parijs tegen Kroatië lieten lopen, daar achteraf grote spijt van hadden. Dat gevoel wil ik later niet hebben. Daarom moeten we gewoon derde worden."

Daley Blind wil eveneens aan de sportieve plicht voldoen. "Achteraf was het een prachtig WK en we gaan nog voor de derde plek", aldus de Ajacied. "We moeten als team karakter tonen zodat we het WK met een overwinning afsluiten. Je gaat altijd voor het hoogste. Zo zijn we dit toernooi ook gestart, ondanks dat de verwachtingen bij veel mensen laag waren. Ik ga niet ergens naartoe als ik niet denk dat ik kan winnen."

Vlaar: "Derde plek weggeven? Dat nooit"

Ron Vlaar is niet van plan om de bronzen plak op het WK te laten lopen. Ook al is de teleurstelling na de halve finale tegen Argentinië erg groot. Vlaar miste woensdag een strafschop in de halve finale tegen Argentinië. De kater was daarom voor de verdediger extra groot. Maar Oranje mag nog niet naar huis, want zaterdag staat nog de strijd om het brons op het programma.

"Goud is het enige dat telt in de sport", zegt Vlaar tegen OnsOranje. "Maar om de wedstrijd tegen de getergde Brazilianen zomaar weg te gooien, voor het oog van de hele wereld, dat nooit."

"Ik wil alles winnen, ook een wedstrijd om de derde plek", vult aanvaller Klaas-Jan Huntelaar aan. "Er is altijd teleurstelling als je niet in de finale staat. Maar ik wil het toernooi graag goed afsluiten. Aan de andere kant voel je de hele sfeer als een koude douche uit je lijf en uit de ploeg vloeien. Het gaat toch maar om één plek."

Nederland speelt zaterdag om 22.00 uur (Nederlandse tijd) in Brasilia tegen gastland Brazilië. De Seleção zal een goede beurt willen maken, aangezien de ploeg ongenadig hard werd afgedroogd in de halve finale tegen Duitsland (7-1).

Duitsland heeft speciaal plan voor Messi

Volgens assistent-bondscoach Hansi Flick heeft Duitsland een speciaal plan om Lionel Messi komende zondag af te stoppen. Messi was in het duel met Nederland onzichtbaar en Flick laat weten dat de Duitsers goed hebben gekeken naar de tactiek van Oranje.

"We hebben gezien hoe de Nederlanders Messi uit de wedstrijd hielden, maar wij hebben ook een speciaal plan voor hem", zegt de assistent van Joachim Löw tegen Duitse media.

"Maar ik ga natuurlijk niet zeggen hoe we dat gaan doen", vervolgt Flick met een glimlach. "We zullen tegen een compact en goed georganiseerde tegenstander spelen. Met Messi hebben ze daarnaast een van de uitblinkers van het toernooi."

Duitsland zal uiterst voorbereid aan de start van de WK-finale verschijnen, verzekert Flick. "We weten alles over Argentinië. Het wordt een wedstrijd die moeilijk te voorspellen is, zoals alle finales."

Doordat Die Nationalelf de halve finale met maar liefst 7-1 won van Brazilië, is het duidelijk wie de favorietenrol heeft in het Maracanã. "Dat accepteren we. Maar een finale is een wedstrijd op zich, met een geheel eigen script."

[Tour] Mooie klassering Dumoulin ondanks missen topvorm

Tom Dumoulin eindigde vrijdag in de zevende etappe van de Tour de France verdienstelijk als vierde, maar vond dat hij niet in topvorm stak. "Ik was niet eens zo heel goed", zei de Limburger van Giant-Shimano tegen de NOS.

"Ik zat goed gepositioneerd", aldus Dumoulin. "Dat is al de helft van het werk, maar ik had net niet genoeg snelheid. Uiteindelijk zijn die mannen dan toch iets sneller."

In de laatste kilometers van de etappe naar Nancy moesten twee colletjes van de vierde categorie worden bedwongen. Een select groep renners bleef over. " Op zo'n kort klimmetje rijden ze me er dan niet vanaf", grijnsde Dumoulin.

Eigenlijk hoopte Dumoulin in de laatste kilometer nog te demarreren. Michal Kwiatkowski voorkwam dat. "Hij zag mij komen en versnelde meteen", vertelde Dumoulin over de Pool. "Daardoor besloot ik maar mee te sprinten." De winst ging uiteindelijk naar Matteo Trentin.

Van Gaal wil historie schrijven met Oranje

Louis van Gaal wil met het Nederlands elftal geschiedenis schrijven. Dat zei de bondscoach vrijdag op zijn persconferentie een dag voor de troostfinale van het WK. "Er is nog geen Nederlands elftal dat ongeslagen is gebleven op een WK", weet Van Gaal. "Dat is ons volgende doel."

Nederland verloor van de eerste zes wedstrijden geen één. Daarvoor kijkt de FIFA namelijk naar de stand na maximaal 120 minuten. De uitschakeling tegen Argentinië geldt daardoor officieel als een gelijkspel, net als de gewonnen penaltythriller tegen Costa Rica. Bij beide wedstrijden was het na de verlenging 0-0.

Ongeslagen het WK afsluiten kan dus ook als Nederland na strafschoppen verliest van Brazilië en vierde wordt. Dat heeft Van Gaal echter niet voor ogen. Hij wil de Brazilianen verslaan op mentale kracht. Met welke spelers hij dan speelt, weet hij nog niet. "Ik wil met een elftal starten dat mentaal sterk is. De geest is sterker dan het lichaam."

Koeman: "Komst Pellè dichtbij"

Southampton is dicht bij een overeenkomst met Graziano Pellè. Dat heeft trainer Ronald Koeman gezegd bij zijn eerste persconferentie op de club. Southampton trok eerder al Dusan Tadic aan van FC Twente. Ook hoopt Koeman Dejan Lovren en Morgan Schneiderlin te behouden na het vertrek van drie belangrijke spelers. "We zijn geen verkoopclub."

"Ik was op de hoogte van het vertrek van Rickie Lambert, Adam Lallana en Luke Shaw", zei Koeman vrijdag. "De rest willen we behouden."

Southampton eindigde vorig seizoen als achtste in de Premier League. Met het vertrek van de drie topspelers lijkt dat moeilijk te evenaren. Koeman lijkt zich echter geen zorgen te maken. "Ik ben wel gewend om een team op te bouwen. In de eerste dagen heb ik veel talent gezien."

PAX niet blij met steun Nijmeijer

De vredesorganisatie PAX is ontstemd over de steun van Tanja Nijmeijer van de Colombiaanse guerrillabeweging FARC. Nijmeijer heeft via internet steun betuigd aan de actie die PAX tegen Colombiaanse 'bloedkolen' voert.

"Het geweld van de FARC is al jaren aan de orde en het is opmerkelijk dat we nu uit onverwachte hoek steun krijgen voor de actie Stop bloedkolen", aldus de reactie van PAX. "De slachtoffers van de mijnbouwbedrijven waarvoor de FARC zegt op te komen, hebben heel veel te lijden van de FARC. Over de ruggen van die mensen probeert Tanja nu de PAX-actie om onrecht aan de orde te stellen, in haar eigen voordeel te trekken. Dat is op zijn minst onkies. Het zou beter zijn als Tanja en de FARC eens naar hun eigen gewelddadige optreden keken", luidde de ontstemde reactie .

Nijmeijer steunt op een blog van de FARC uitgebreid de oproep tot een boycot van 'bloedkolen'. Volgens haar is de boycot van Nederlandse energiebedrijven die de kolen kopen, het laatste middel om iets te doen voor de slachtoffers van de internationale mijnbedrijven Drummond en Prodeco.

PAX kwam onlangs met een rapport over mensenrechtenschendingen door Drummond en Prodeco. Die zouden hebben samengewerkt met Colombiaanse extreemrechtse paramilitaire groepen die in de periode 1996-2006 duizenden mensen vermoordden of verdreven.

De paramilitairen zijn ontstaan als tegenkracht tegen de van oorsprong extreemlinkse FARC. Die zaait al decennia dood en verderf in Colombia. Nijmeijer is al 12 jaar bij de FARC en is lid van de FARC-delegatie die in Cuba met de Colombiaanse regering onderhandelt.

Ze wordt door de Amerikaanse justitie onder meer beschuldigd van terrorisme en medeplichtigheid aan ontvoering. Nijmeijer heeft de FARC-strijd gerechtvaardigd genoemd en betitelde "het executeren van vijanden" als onontkoombaar.

'Tentamens Haagse Hogeschool vooraf te zien'

Studenten van de Haagse Hogeschool krijgen eenvoudig de opgaven van tentamens die ze nog moeten maken. De toetsen zijn op bestelling te krijgen, meldt Omroep West vrijdag. Studenten zouden soms 1000 euro betalen om de vragen vooraf te kunnen zien. Het is niet bekend van wie de opgaven afkomstig zijn.

De regionale zender beschikte naar eigen zeggen donderdag al over de vragen van een tentamen Financiële Analyse van de opleiding Bedrijfskunde. Dat tentamen werd echter pas vrijdag afgenomen. Studenten bevestigden na afloop dat de opgaven die de omroep had, klopten.

De Haagse Hogeschool zegt in een reactie dat de mogelijke fraude nog niet bij haar bekend was. "Als daar aanleiding toe is, zullen wij niet schromen aangifte te doen", aldus een woordvoerder.

'Tentamens Haagse Hogeschool vooraf te zien'
'Tentamens Haagse Hogeschool vooraf te zien' (Foto: ANP)

Hooligans veroordeeld voor drugshandel

Vijf leden van de harde kern van Ajax zijn veroordeeld voor betrokkenheid bij een drugsbende. De twee hoofdverdachten, Daan van der E., en Tamara F., maakten onder meer xtc en speed in hun woning in België en kregen respectievelijk vijf en vier jaar cel opgelegd van de rechtbank in Amsterdam. Justitie had acht jaar cel tegen beiden geëist.

Van der E. is een bekende drugscrimineel. Samen met F. was hij in juni 2012 al veroordeeld tot een lange gevangenisstraf voor drugsdelicten. Het hoger beroep in die zaak loopt nog en in afwachting daarvan waren ze op vrije voeten. De rechtbank rekent het ze erg aan dat ze direct weer het foute pad op gingen.

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie kan nog niet zeggen of beroep tegen de strafmaat wordt ingesteld. "We moeten het vonnis in alle vijf de zaken nog bestuderen."

Een derde verdachte fungeerde als plaatsvervanger van Van der E. en F. Ook sloot hij zelf drugsdeals en stuurde hij koeriers aan. Hij kreeg drie jaar cel.

De overige twee verdachten hadden kleinere rollen. Zij zaten al bijna een jaar in voorarrest en dat vond de rechter genoeg. Ze hebben een gevangenisstraf gekregen die gelijk is aan de duur van hun voorarrest en daarnaast een taakstraf van 150 uur. Een van hen kreeg ook een halfjaar cel voorwaardelijk opgelegd voor als hij binnen twee jaar weer van het rechte pas afwijkt.

Rutte: niet gevraagd voor Brusselse topbaan

Premier Mark Rutte (VVD) blijft ontkennen dat hij is gevraagd EU-president Herman Van Rompuy op te volgen. "Ik ben niet gevraagd en ik ben ook niet in de markt", zei Rutte vrijdag voorafgaand aan de ministerraad.

De Telegraaf schreef vrijdag dat Rutte wel degelijk in beeld was om de nieuwe voorzitter van de Europese Raad te worden, maar in dat artikel staat 'niets nieuws'. De premier herhaalde dat hij een paar weken geleden ook al heeft gezegd dat hij niet is gevraagd.

In navolging van eerdere geruchten schrijft ook De Telegraaf dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel de kandidatuur van Rutte wel zag zitten. "Merkel had het in haar hoofd zitten", tekent de krant op uit kabinetskringen. Een andere ingewijde zegt dat Rutte zijn kabinet niet in de steek wilde laten. "Hij wil van zijn tweede kabinet een succes maken. Als hij nu zou overstappen, zou dat kabinet waarschijnlijk vallen."

Rutte wilde vrijdag verder niets kwijt over mogelijke Nederlandse kandidaten voor de nieuwe Europese Commissie.

Vakantieverkeer en regen doen spits niets

Het verkeer heeft tijdens de avondspits vrijdag geen last van vakantiedrukte. Ook de regen die in een strook over het land trekt heeft nog niet voor file gezorgd en volgens de ANWB gebeurt dat waarschijnlijk ook niet meer, zegt een woordvoerder. Het KNMI heeft code geel afgekondigd voor gevaarlijk weer in delen van het land.

Net als donderdagavond en -nacht kan regen opnieuw voor overlast zorgen, maar tot file zal het niet leiden. Het is geen drukke spits en het verkeer heeft ruimte genoeg om bij hevige regenval wat langzamer te gaan rijden. "Maar het is natuurlijk wel vervelend als je onderweg bent en opeens over een kletsnat wegdek moet."

Van een vakantie-uittocht is nog geen sprake. De schoolvakanties begonnen vrijdag in het zuiden van het land, maar de meeste Nederlanders gaan volgens de ANWB-zegsman gespreid op pad.

In het buitenland, met name Frankrijk, is het wel druk op de weg. In Frankrijk wordt maandag de nationale feestdag gevierd, waardoor veel Fransen een lang weekend weggaan. Rond Parijs en op de wegen naar het zuiden staan files.

Rus Petrov grijpt dagzege in Oostenrijk

De Rus Jevgeni Petrov heeft vrijdag de zesde etappe in de Ronde van Oostenrijk gewonnen. De renner van Tinkoff-Saxo kwam solo boven in finishplaats Villach-Dobratsch. Dayer Quintana (Movistar) gaf 24 seconden toe, terwijl klassementsleider Peter Kennaugh (Sky) twee tellen achter de Colombiaan als derde over de streep kwam.

Kennaugh blijft de leider in het klassement. Zijn voorsprong op de nummer twee Javier Moreno (Movistar) is 1.02 minuten. De Spanjaard passeerde Damiano Caruso (Cannondale) in het klassement. Ook de Oostenrijker Oliver Zaugg (Tinkoff-Saxo), die nu derde staat, staat nu boven Caruso.

Zaterdag staat in Oostenrijk een tijdrit op het programma. Het peloton moet dan 24 kilometer afleggen rondom Podersdorf.

[Tour] Trentin wint etappe naar Nancy

Matteo Trentin heeft vandaag de zevende etappe in de Ronde van Frankrijk weten te winnen. De Italiaanse wielrenner van Omega Pharma-Quick Step finishte nipt voor Peter Sagan. Fransman Tony Gallopin werd derde, Nederlander Tom Dumoulin eindigde als vierde. 

Na een tiental kilometers in de etappe vluchtte een groep met Bartosz Huzarski (NetApp-Endura), Nicholas Edet (Cofidis), Martin Elmiger (IAM Cycling), Matthew Busche (Trek), Alexandre Pichot (Europcar) en Anthony Delaplace (Bretagne-Séché) er vandoor. Ondanks de controle van de ploeg van Sagan (Cannondale) kreeg de groep toch ruim vier minuten voorsprong. 

In de tussensprint dacht Pichot makkelijk de punten binnen te gaan halen maar Elmiger wist hier een stoje voor te steken. De Zwitserse kampioen zette in extremis de sprint in en pakte de punten.

Hierna ging Cannondale gewoon verder waarmee het bezig was: de wedstrijd controleren. De voorsprong zakte hierdoor al gauw onder de minuut. Dat was het teken voor Huzarski en Elmiger om er vooraan vandoor te gaan. Hun medevluchters hadden geen antwoord in huis en werden zo op 45 kilometer van het einde -na een vlucht van bijna 200 kilometer- gegrepen. Elmiger en Huzarski wisten het 25 kilometer langer vol te houden, tot aan de voet van de eerste helling van de dag: de Côte de Maron.

Voor Thomas Voeckler was dat een reden om er vandoor te gaan. Door het beulswerk van Orica-GreenEDGE aan de kop van het peloton droeg zijn poging echter niet eens tot op de top. Dit maakte met Marcel Kittel en André Greipel meteen slachtoffers en moesten lossen. Op écht spektakel was het echter wachten tot in de afdaling, waar Tejay Van Garderen voorin het peloton ten val werd gebracht. Hij zou niet meer terugkomen in het peloton, ondanks de hulp van zijn ploeggenoten. 

Op slotklim Côte de Boufflers was het wachten tot op de top tot er een serieuze aanval kwam. Greg van Avermaet wist samen met groene truidrager Sagan uit het peloton te springen. Op twee kilometer van de streep werden zij alweer achterhaald, waarna het uitgedunde peloton zich opmaakte voor een sprint. Deze werd op nog een paar honderd meter voor de finish ontsierd door een valpartij van Jurgen van den Broeck en Jakob Fuglsang. Vlak voor de finish viel Andrew Talansky nog. In de spurt toonde Trentin zich nipt de snelste.

Voor de top in het eindklassement verandert er niets. Vincenzo Nibali behoudt het geel, voor Fuglsang en Sagan.

Nick & Simon heroveren koppositie in albumlijst

Nick & Simon staan weer bovenaan in de Album Top 100. De zangers stoten met hun verzamelaar Herinneringen de Australische popband 5 Seconds of Summer van de eerste plaats, die de koppositie vorige week juist van hen afsnoepte. "Weer terug op nummer een in de Album Top 100 met Herinneringen (onze 'best of'). Yes!", jubelt het Volendamse duo via Twitter.

In de Single Top 100 is te zien dat de Oranjesingles in het kader van WK-voetbal inmiddels aan de weg terug zijn begonnen. Vorige week stonden Rio van Gerard Joling en Juich voor Nederland van René Froger op één en twee. Froger zakt naar plek vijf, Joling nog een plaatsje lager. De nieuwe lijstaanvoerder is Prayer in C van het Franse duo Lilly Wood and the Prick.

De finale van het WK in Brazilië wordt zondag gespeeld zonder het Nederlands elftal. Oranje verloor woensdag in de halve finale tegen Argentinië.

Mogelijk tropische temperaturen tijdens Vierdaagse

De ruim veertigduizend wandelaars die volgende week meedoen aan de Vierdaagse van Nijmegen moeten zich opmaken voor zwaar wandelweer. De eerste twee dagen zijn de omstandigheden nog gunstig, maar daarna loopt de temperatuur op tot boven de 25 en mogelijk zelfs tot 30 graden. Dat meldt weeronline.nl vrijdag.

De Vierdaagse gaat dinsdag van start met lichte bewolking, wat regen en een maximumtemperatuur van 23 graden. Een dag later is het al een paar graden warmer en vanaf donderdag loopt de temperatuur richting de tropische 30 graden.

De voorspelling voor de aankomstdag is nog redelijk onzeker, maar dat het warm wordt is duidelijk. Of het droog blijft en 30 graden wordt en nat met 25 graden is nog afwachten.

Vorig jaar haalden 39.396 van de 42.493 lopers die zich bij de start meldden vier dagen later de finish in Nijmegen. Aan de Vierdaagse kunnen maximaal 46.000 wandelaars meedoen. Ongeveer negenduizend inschrijvers werden uitgeloot.

Herdenkingsbijeenkomst voor Kris en Lisanne

De families van Kris Kremers en Lisanne Froon houden volgende week vrijdag een herdenkingsbijeenkomst in Amersfoort voor de in Panama omgekomen vrouwen. Dat laten hun families vrijdag weten.

Tijdens de bijeenkomst, die wordt gehouden in de Sint Joriskerk, spreken vrienden of familie over het leven van de vrouwen en worden herinneringen opgehaald en gedeeld. Burgemeester van Amersfoort Lucas Bolsius houdt mede namens de ouders een toespraak.

Ook wordt hun favoriete muziek gespeeld en gedraaid. "De avond is gericht op het nalaten van een mooie herinnering aan Kris en Lisanne, passend bij hun leven. "Aan het einde van de bijeenkomst wordt een kaars aangestoken ter nagedachtenis aan de vrouwen.

Iedereen die de afgelopen maanden heeft meegeleefd, zowel vrienden en familie als onbekenden, is uitgenodigd. In de Sint Joriskerk is plaats voor negenhonderd mensen.

De 21-jarige Kris Kremers en de 22-jarige Lisanne Froon volgden een taalcursus in Panama. Ze waren sinds 1 april vermist. Ze vertrokken die dag voor een wandeling in de omgeving van het Panamese plaatsje Boquete. Eind vorige maand werd bekend dat weefsel dat is aangetroffen in de Panamese jungle dna van de vrouwen uit Amersfoort bevat.

E-mail en sms komen onder briefgeheim te vallen

E-mails, sms'jes en berichten via WhatsApp vallen voortaan onder het briefgeheim. Het kabinet heeft besloten dat alle vormen van communicatie voortaan grondwettelijk worden beschermd, zo is vrijdag bekendgemaakt na afloop van de ministerraad.

Het huidige brief-, telefoon- en telegraafgeheim wordt vervangen door het brief- en telecommunicatiegeheim. Hiervoor wordt de grondwet gewijzigd. Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) vindt het huidige briefgeheim niet meer van deze tijd. Het begrip 'telegraaf' is verouderd en wordt vervangen door een meer 'techniekonafhankelijke' formulering.

Dat betekent dat de grondwettelijke bescherming wordt uitgebreid naar alle huidige en toekomstige communicatiemiddelen zoals e-mail, telefoonverkeer via het internet en besloten communicatie via sociale media. De overheid mag de inhoud van de gesprekken niet bekijken, ongeacht het instrument waarmee wordt gecommuniceerd.

Op het verbod bestaat wel een aantal uitzonderingen. Onder voorwaarden mogen de politiek en inlichtingendiensten wel meekijken.

Het kan overigens nog jaren duren voordat de wetswijziging een feit is, omdat de grondwet moet worden gewijzigd. Dat betekent dat de Tweede Kamer er twee keer mee moet instemmen, met tussendoor verkiezingen.

Van Barneveld en Van de Pas winnen in Düsseldorf

De darters van de PDC zijn dit weekend in het Duitse Düsseldorf. Dit weekend is de European Darts Open, het zesde dartstoernooi van de Europese Tour. Zes Nederlanders doen mee en Michael van Gerwen zit al in de tweede ronde. 

Raymond van Barneveld won zijn eerste partij tegen Martin Schindler met 6-3. Ook Benito van de Pas en Ryan de Vreede zitten bij de laatste 32. Van de Pas versloeg Belg Ronny Huybrechts met 6-0. De Vreede was met 6-4 te sterk voor Gary Stone. 

Voor Jelle Klaasen en Christian Kist houdt het toernooi op. Klaasen werd met 2-6 verslagen door Darren Johnson. Kist moest met zijn meerdere erkennen in James Wade. Het werd 5-6. 

Vanavond worden de eerste acht partijen van de tweede ronde al gespeeld. Van Barneveld zal spelen tegen Simon Whitlock en Van de Pas neemt het op tegen Adrian Lewis. Zaterdagmiddag zullen Michael van Gerwen en De Vreede in actie komen. Van Gerwen speelt tegen Mark Dudbridge en De Vreede gooit zijn pijlen tegen Kim Huybrechts.

Uitslagen eerste ronde 

Darter Darter Uitslag
Martin Schindler Raymond van Barneveld 3-6 
Jay Foreman Mark Dudbridge 4-6 
Michael Hurtz Stephen Bunting 2-6 
Dean Winstanley Michael Smith 2-6 
Ronnie Baxter Darren Webster 5-6
Kevin Painter Keegan Brown 6-0 
Christian Kist James Wade 5-6 
Johnny Haines Andy Smith 1-6 
Ronny Huybrechts Benito van de Pas 0-6 
Ryan de Vreede Gary Stone 6-4 
Jamie Lewis Chris Aubrey 6-1 
Michael Rosenauer Mensur Suljovic 6-5 
Darren Johnson Jelle Klaasen 6-2 
Dennis Smith William O'Connor 6-4 
Gerwyn Price Colin Lloyd 6-2 
Arman Ertur Rowby-John Rodriguez 5-6 

Tweede ronde 

Darter Darter
Michael van Gerwen Mark Dudbridge
Jamie Caven Stephen Bunting
Kim Huybrechts Ryan De Vreede
Steve Beaton Kevin Painter
Peter Wright Michael Smith
Justin Pipe Rowby-John Rodriguez
Robert Thornton Andy Smith
Andy Hamilton Darren Webster
Gary Anderson Gerwyn Price
Wes Newton Dennis Smith
Ian White James Wade
Adrian Lewis Benito Van De Pas
Dave Chisnall Michael Rosenauer
Mervyn King Darren Johnson
Brendan Dolan Jamie Lewis
Simon Whitlock Raymond van Barneveld

Huta Galung bereikt halve finale in Scheveningen

Jesse Huta Galung heeft de halve finales bereikt van het challengertoernooi in Scheveningen. De tweevoudig winnaar versloeg vrijdag de Oostenrijker Martin Fisher met 6-1 en 6-4. In de volgende ronde speelt de laatst overgebleven Nederlander tegen de winnaar van de wedstrijd tussen Aleksandr Nedovyesov (4) en David Goffin (5).

Huta Galung en Fisher spelen dit toernooi samen in het dubbelspel. Het duo treft later op de dag de Argentijn Martin Alund en de Italiaan Matteo Viola in de kwartfinale op het Scheveningse gravel.

Psychiatrisch patiënten verhuizen door buurtterreur

Veertien psychiatrisch patiënten die in de Haagse Schilderswijk wonen gaan verhuizen omdat ze worden geterroriseerd door buurtjongeren. Dat meldt vrijdag de stichting Anton Constandse, die hen huisvest. De bewoners en medewerkers worden volgens de stichting bespuugd, uitgescholden en beroofd door de jongeren.

De veertien wonen op de locaties Terwestenpad en Terwestenstraat. De panden worden met onder meer stenen en etenswaren bekogeld. Ook is vuurwerk naarbinnen gegooid en was er onlangs een brand die vermoedelijk is aangestoken.

De bewoners zouden de deur niet meer open durven te doen en zo min mogelijk de straat op gaan. "Bewoners zijn niet langer veilig en voelen zich gevangen in hun eigen huis", aldus de stichting. Ook medewerkers zouden hun werkplek niet langer alleen durven te verlaten.

Pogingen van de gemeente, de politie en woningcorporatie Haag Wonen om de pesterijen te stoppen, hebben tot nu toe geen vruchten afgeworpen. Ook gesprekken van medewerkers met de jongeren en het geven van uitleg over de psychiatrische problemen van de bewoners hebben niet geholpen, geeft de stichting aan.

De stichting stelt geen oplossing meer te zien voor 'dit aanhoudende geweld' en maakt daarom per direct plannen om de bewoners een veiliger onderkomen te bieden. Waar de bewoners naartoe gaan en waar de medewerkers gaan werken, wordt nu bekeken. De stichting heeft 180 adressen in Den Haag voor psychiatrisch patiënten.

De stichting zegt de situatie zeer te betreuren. "Nog nooit zijn bewoners op deze extreme wijze geterroriseerd, zodat geen andere optie bestaat dan verhuizen. Iedereen in de stad Den Haag zou deze situatie onacceptabel moeten vinden."

Ruim 12 miljoen zagen verlies Oranje bij NOS

Maar liefst 12,4 miljoen mensen hebben woensdagavond bij de NOS gezien hoe Nederland in de halve finale van het WK verloor van Argentinië. Dat is een record, blijkt uit aanvullend onderzoek van bureau GfK op de eerder gepubliceerde kijkcijfers van de Stichting Kijkonderzoek.

De teller van dit onderzoek, uitgevoerd in opdracht van Ster, NOS, de Nederlandse Publieke Omroep en de Stichting Kijkonderzoek, komt hoger uit dan de 9,1 miljoen die eerder werd gemeld. Hierbij ging het namelijk om het gemiddeld aantal kijkers thuis op enig moment tijdens de wedstrijd. Het aantal mensen dat buitenshuis keek, is nu ook in kaart gebracht.

Bijna 10,9 miljoen mensen keken de wedstrijd met of zonder visite thuis en 1,5 miljoen voetbalfans volgden de halve finale buiten de deur, bijvoorbeeld in een café of groot scherm op een plein. Hiermee staat deze halve finale op nummer 1 in de top 10 van meest bekeken Oranje-wedstrijden ooit. Op de tweede plek volgt de halve finale uit 2010, Uruguay - Nederland met 12,2 miljoen kijkers. De finale Nederland - Spanje van 4 jaar geleden staat op nummer 3. Nieuw van dit WK in de top 10 zijn Nederland - Chili (7e plek) en Australië - Nederland (9e plek).

Ruim 12 miljoen zagen verlies Oranje bij NOS
Ruim 12 miljoen zagen verlies Oranje bij NOS (Foto: ANP)

Mourinho: "Robben de beste van het WK"

José Mourinho mooie woorden over voor Arjen Robben. De Portugees vindt dat de Nederlander de beste speler van het WK was. Op Lionel Messi is Mourinho wat kritischer. Mourinho begint zijn verhaal als ambassadeur van Yahoo over Lionel Messi.

"Ik denk dat Messi een fantastische speler is. Hij hoeft niet per se het WK te winnen om als een fantastische speler gezien te worden.Hij heeft ook geen WK-zege nodig om een historisch goede speler te worden van het afgelopen decennium", vervolgt The Speicial One. "Maar wat mij betreft is hij niet de beste speler aller tijden."

Verder liet Mourinho zijn licht schijnen over de prestaties van Arjen Robben. "Ik denk dat Robben de beste speler van dit WK was. Vanaf dag één tot en met de laatste wedstrijd heeft hij een hoog niveau gehaald. Nooit wisselvallig, altijd topniveau."

"Daarnaast vond ik Paul Pogba de meest talentvolle speler. Hij had een goed toernooi, ondanks dat Frankrijk in de kwartfinale werd uitgeschakeld", aldus Mourinho. "De beste doelman? Manuel Neuer is zo goed en solide dat hij tot nu toe de beste was."

'Ufo was ruimteafval'

De vuurbal boven het zuidoosten van Australië donderdagavond was geen ufo of vliegtuigongeluk. Australische media hebben vrijdag deskundigen aan het woord gelaten en hun oordeel luidde vrijwel unaniem: afval van een Russische Sojoezraket.

Een van hen, Jonathan McDowell van het centrum voor astrofysica van de Amerikaanse Harvard Universiteit, identificeerde het brandende object. Het was de derde trap van de Sojoezraket die afgelopen dinsdag in Kazachstan werd gelanceerd om een weersatelliet in de ruimte te brengen.

Het ruimteafval scheerde met een snelheid van bijna 29.000 kilometer per uur door het luchtruim. Het leidde tot verbazing en onrust in de regio. Een aantal mensen belde nooddiensten over een brandend vliegtuig of de komst van een meteoriet.

Over de plaatsen waar restanten zouden zijn neergekomen, heerst onenigheid. De Australische astronoom Brian Schmidt schat dat 'restafval' kan zijn neergekomen in een dunbevolkte streek circa 500 kilometer ten noordwesten van Sydney. Collega's denken dat veel zuidelijker in Australië of in de Stille Oceaan restanten van de Sojoezraket zijn neergekomen.

'Ufo boven Zuid-Australië was ruimteafval'
'Ufo boven Zuid-Australië was ruimteafval' (Foto: ANP)

[Tour] Ook Danny van Poppel naar huis

Na Stef Clement heeft ook een tweede Nederlander vrijdag in de remmen geknepen in de zevende etappe van de Tour de France. Danny van Poppel heeft er de brui aan gegeven.

Volgens diverse berichten reed de renner van Trek al enkele dagen rond met kniepijn en is een blessure daaraan de reden voor het afstappen. De twintigjarige zoon van Jean-Paul van Poppel was net als vorig jaar de jongste renner in de Tour. Dit jaar wilde hij de Tour wel uitrijden, iets wat hij vorig jaar met opzet niet deed.

Vierde zege voor Vos in Giro Rosa

Marianne Vos heeft haar vierde etappeoverwinning in de Giro Rosa gepakt. In de zevende etappe van Aprica naar Chiavenna was de wereldkampioene van Rabobank-Liv de snelste in een sprint heuvelop. De Italiaanse Giorgia Bronzini (Wiggle Honda) werd tweede, voor de Zweedse Emma Johansson (Orica-Ais).

Vos behoudt de leiding in het algemeen klassement met 54 seconden voorsprong op haar Franse ploeggenote Pauline Ferrand-Prevot. De Nederlandse Anna van der Breggen (Rabobank-Liv) staat vierde op twee minuten en twintig seconden.

De Ronde van Italië voor vrouwen telt nog twee etappes. Beide ritten eindigen bergop.

Adidas heeft Duitse shirts met vierde ster al af

Adidas is al klaar voor een eventuele Duitse wereldtitel. De kledingsponsor van die Mannschaft heeft volgens Der Spiegel al shirts gemaakt met een vierde ster op de borst. Voor iedere wereldtitel die een land boekt, mag een ster boven het bondslogo worden gedragen. Momenteel staan er drie sterren op de borst van de Duitse spelers.

Als Duitsland daadwerkelijk wint begint de productie van de nieuwe shirts in fabrieken in China op grotere schaal. Door direct na de finale al de eerste shirts klaar te hebben, wil de sportfabrikant de verkoop in Duitsland echter stimuleren.

Ook als Duitsland geen wereldkampioen wordt, wint Adidas echter. Het merk sponsort ook Argentinië en kan dan op korte termijn shirts van dat land met een derde ster produceren. Een kwart van de jaarlijks door Adidas verkochte shirtjes zijn echter van de Duitse nationale ploeg.

Volkert van der G. naar de rechter

Volkert van der G. stapt naar de rechter omdat hij de voorwaarden van zijn vrijlating te streng vindt. De zaak dient maandag, blijkt uit de rol van de rechtbank in Den Haag. Zijn advocaat vindt dat de maatschappij niet langer tegen hem hoeft te worden beschermd.

Van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn, kwam begin mei onder strenge voorwaarden vrij. Hij had twee derde van zijn straf van achttien jaar uitgezeten en mocht daarom zijn cel vervroegd verlaten. Begin juni bleek dat hij in Apeldoorn is gaan wonen.

De 44-jarige ex-gedetineerde moet zich in ieder geval zes jaar wekelijks melden bij de reclassering. Ook moet hij een enkelband met gps dragen en mag hij niet in Rotterdam, Den Haag, Hilversum en Tilburg komen. Daarnaast wordt hij verplicht begeleid door een psycholoog of psychiater en mag hij geen contact hebben met de media. Overtreedt Van der G. een van deze voorwaarden, dan kan hij direct weer in de cel belanden.

Van der G. heeft zich goed gedragen tijdens zijn detentie, voerde zijn advocaat Stijn Franken eerder al aan. Zo heeft hij bijvoorbeeld een opleiding gevolgd en zonder problemen deelgenomen aan een therapiebehandeling. Op basis daarvan zouden alle voorwaarden moeten worden opgeschort.

Voor het kort geding heeft Van der G. een nieuwe advocaat in de arm genomen. Mark Krul, gespecialiseerd in civiele procedures, was vrijdag niet bereikbaar voor commentaar.

Modellencontract WK-babe verscheurd

Even leek het leven Axelle Despiegelaere toe te lachen. De 17-jarige Belgische schone kreeg namelijk deze week een modellencontract aangeboden bij L'Oreal. Het cosmeticaconcern heeft het contract inmiddels weer verscheurd.

Het bloedmooie tienermeisje werd twee weken geleden wereldberoemd nadat zij de Rode Duivels stond aan te moedigen. De beelden van de blondine gingen de hele wereld over. En ondanks de uitschakeling van België, leek ze er toch iets moois aan over te houden.

L'Oreal bood haar deze week namelijk een vet contract aan om via sociale media een filmpje te maken voor de make-upboer. Helaas blijkt het vooroordeel over onze zuiderburen toch weer op waarheid te berusten. Axelle had namelijk een foto op haar Facebook gezet, waar ze trots poseert bij een door haar neergeschoten geit in Afrika.

Pech voor haar, want L'Oreal blijkt juist een diervriendelijk bedrijf. Twee jaar geleden schonken ze nog een grote som geld aan een organisatie die zich inzet tegen dierenleed. Het bedrijf heeft dan ook vandaag aangekondigd de samenwerking vroegtijdig te beëindigen.

Identiteit dode man Den Bosch bekend

De zwaargewonde man die woensdagavond overleed in een woning in Den Bosch is een 42-jarige man uit Wijk en Aalburg. Dat meldt de politie vrijdag.

De politie sluit een misdrijf niet uit en heeft de zaak in onderzoek. Een 49-jarige man uit Den Bosch en een 29-jarige vrouw uit Wijk en Aalburg zijn aangehouden wegens mogelijke betrokkenheid bij de dood van de man.

Agenten troffen de man woensdagavond zwaargewond aan in een woning aan de Buys Ballotweg. Reanimatie mocht niet meer baten, het slachtoffer overleed ter plekke aan zijn verwondingen.

Familie Selena Gomez vreest voor alcoholisme

De familie van Selena Gomez is bang dat ze afglijdt naar een alcoholverslaving. De 21-jarige zangeres en actrice zou de laatste tijd wel erg hard feesten, en nu gaan in de familie stemmen op dat ze naar een ontwenningskliniek moet. Dat schrijft de Amerikaanse krant New York Post.

De krant beroept zich op een hecht netwerk in New York dat Gomez voortdurend in de smiezen houdt. Ze zou woensdagmiddag zijn gespot met een whisky-cola tijdens wat een van de bronnen een zakelijke meeting noemt. Een paar uur later stond ze in een club, daarna is ze met een vriendin tot 02.00 uur gaan dansen.

Begin dit jaar liet Gomez zich ook al opnemen in een afkickkliniek, maar een woordvoerder liet weten dat dat niets met een verslaving te maken had. De kliniek in kwestie specialiseert zich naast verslavingen ook in tieners met jeugdtrauma's. In elk geval heeft Gomez al jaren een knipperlichtrelatie met zanger Justin Bieber, iets wat haar, gezien zijn geregelde rechtsgang, niet in de koude kleren is gaan zitten.

Afscheid van nog eens 175 slachtoffers Srebrenica

Vrijdag, op de negentiende gedenkdag van de val van Srebrenica, zijn in de voormalige Bosnische enclave nog eens 175 slachtoffers begraven. Hun stoffelijke resten waren het afgelopen jaar opgedolven uit opgespoorde massagraven en geïdentificeerd. Ruim zesduizend vermoorde Bosnische moslimmannen en -jongens gingen hun voor.

Met behulp van DNA-tests wisten onderzoekers afgelopen jaar bijna zevenhonderd onbekende slachtoffers van de moordpartij hun naam terug te geven. De nabestaanden van meer dan vijfhonderd van hen voelden echter niets voor de begrafenisplechtigheid van vrijdag.

Van veel slachtoffers is nauwelijks iets over. Dat stelt de nabestaanden voor de moeilijke vraag wanneer er voldoende stoffelijke resten zijn gevonden voor een begrafenis. De resten van het vijfhonderdtal dat vrijdag niet is begraven blijven in het mortuarium tot er meer opduikt of de nabestaanden het wachten moe zijn.

Hajrija Selimovic bracht vrijdag haar gezin voor even weer bij elkaar - al is ze de enige van hen die het drama overleefde. Ze begroef vrijdag haar twee zoons, naast het vorig jaar al gedolven graf van hun vader. De 23-jarige Samir en Nermin van 19 werden veertien jaar geleden doodgeschoten door een executieploeg.

Het viel Selimovic vorig jaar erg zwaar om haar man te begraven. Zijn hoofd en een paar botjes waren in 2001 al gevonden, maar ze bleef hopen op meer. Vrijdag ging het haar gemakkelijker af, zei ze. "Nu begraaf ik twee zonen. Ze zijn compleet. Enkel de jongste mist een paar vingers."

Ruim achtduizend moslimmannen en -jongens werden gedood toen Bosnische Serviërs Srebrenica op 11 juli 1995 bestormden. De stad was door de Verenigde Naties uitgeroepen tot veilige enclave en stond onder toezicht van Nederlandse blauwhelmen.

De duizenden doden werden begraven in massagraven. Hun resten werden door hun moordenaars vermengd om de sporen van de misdaden te verhullen. Maar gaandeweg worden ze opgegraven, geïdentificeerd en eens in het jaar - op 11 juli - herbegraven.

De slachting in Srebrenica is de grootste moordpartij op het Europese continent sinds de Tweede Wereldoorlog. Het team dat is belast met het opsporen en identificeren van de slachtoffers schat dat er nog ongeveer duizend lijken zoek zijn.

Oud-Kamerlid Bert Bakker, die ooit de enquêtecommissie voorzat die de val van Srebrenica en de rol van Dutchbat daarbij onderzocht, schreef vrijdag in Trouw dat de huidige generatie politici alsnog moet erkennen dat verontschuldigingen op zijn plaats zijn voor het bloedbad. Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert liet daarop weten dat Nederland niet wegloopt voor zijn verantwoordelijkheid. Volgens Hennis zet Nederland zich 'tot op de dag van vandaag' in voor de Bosnische stad.

Treinverkeer Maastricht komt weer op gang

Het treinverkeer ten noorden van Maastricht komt weer langzaamaan op gang. Dat heeft spoorbeheerder Prorail vrijdagmiddag gemeld. Treinverkeer was urenlang niet mogelijk, nadat een trein was ontspoord bij een aanrijding met een bulldozer.

Twee van de vier sporen zijn inmiddels weer vrijgegeven. Tussen Maastricht en Valkenburg rijden minder treinen, tussen Maastricht en Sittard rijden bussen. De verstoring is naar verwachting rond 19.00 uur verholpen. De NS waarschuwt dat de extra reistijd tussen Maastricht en Sittard kan oplopen tot meer dan een uur.

De aanrijding vond rond 08.00 uur plaats. Niemand raakte gewond. De trein kwam na de botsing zo'n driehonderd meter verderop tot stilstand met twee wielen naast de rails.

Duitsland verwacht snel vertrek inlichtingenman VS

De Duitse regering rekent erop dat de hoogste vertegenwoordiger van de Amerikaanse inlichtingendiensten in Duitsland 'spoedig' het land verlaat. Dat meldt het Duitse persbureau dpa. In het uitreisverzoek, waartoe Duitsland besloot na de arrestatie van een verdachte van spionage voor de VS, staat echter geen deadline.

Voorlopig ziet Berlijn ervan af de Amerikaanse inlichtingenchef tot persona non grata te verklaren. Dat acht de regering niet nodig, laat het ministerie van buitenlandse zaken weten. Wie wordt aangemerkt als ongewenst persoon moet het land binnen 72 uur verlaten.

De Amerikaanse regering heeft nog niet op het vertrekverzoek gereageerd. Minister van buitenlandse zaken Frank-Walter Steinmeier kondigde vrijdag aan zijn Amerikaanse ambtgenoot op de kwestie aan te spreken. Hij ontmoet collega John Kerry komend weekeinde bij de onderhandelingen over het Iraanse atoomprogramma in Wenen.

Ajax en Groningen profiteren van transfer Suárez

Ajax en FC Groningen kunnen een flink bedrag tegemoetzien. Beide clubs delen mee in de transfersom van Luis Suárez. De Uruguayaanse aanvaller werd vrijdag voor ruim negentig miljoen euro door Liverpool aan FC Barcelona verkocht.

Ajax bedong bij de verkoop van Suárez een percentage van de volgende transfersom. Dat zou rond de vijf procent liggen. Daarnaast krijgen de Amsterdammers een opleidingsvergoeding omdat de Uruguayaan voor zijn 23e verjaardag tweeënhalf seizoen in de Arena onder contract stond. Ajax kan in totaal mogelijk op rond de vijf miljoen euro rekenen.

Groningen moet het met minder doen. Die club krijgt alleen een opleidingsvergoeding omdat Suárez een jaar in Groningen speelde. Desondanks levert dat de club meerdere tonnen op.

Peter Jan Rens wil trouwen

Het houdt maar niet op met Peter Jan Rens. Nadat de 63-jarige kindervriend al wederom vader was geworden, wil hij nu zijn 42-jaar jongere Virginia trouwen.

Op Facebook kondigt hij dan ook blij het aanstaande huwelijk met het piepjonge vrouwtje aan. "De bruiloft gaan voorbereiden het heeft nu te lang geduurd ik wil snel trouwen met mijn liefde!", schrijft hij.

Het bericht heeft inmiddels 32 likes ontvangen, zo weet De Telegraaf. Vorige maand werd het stel al de ouders van dochter Djelisa.

Vrouw hoort werkstraf eisen voor busdrama Alkmaar

Een 36-jarige vrouw uit Alkmaar heeft vrijdag een werkstraf van zestig uur en een voorwaardelijke rijontzegging van zes maanden tegen zich horen eisen. De vrouw veroorzaakte in maart vorig jaar een aanrijding met een lijnbus. De bus gleed daarna van een talud. De buschauffeur raakte zwaargewond en ook enkele buspassagiers, de vrouw zelf en haar kind dat achter in de auto zat, liepen letsel op.

De Alkmaarse stond voor een rood stoplicht op de kruising van de Nieuwe Schermerweg met de N242 in Alkmaar. Ze was handsfree aan het bellen. Toen het stoplicht op de rijbaan naast haar, voor links afslaand verkeer, op groen sprong, begon ze echter te rijden. De officier van justitie stelde dat de vrouw door het telefoongesprek 'onvoldoende' haar aandacht bij het verkeer heeft kunnen houden.

Ook wordt de vrouw verweten dat ze, ondanks dat ze had gezien dat de bus van rechts met hoge snelheid naderde, toch besloot door te rijden. Ze heeft daardoor 'enorme risico's genomen voor de veiligheid van zichzelf, haar kind en andere weggebruikers', betoogde de officier.

Omdat de vrouw doorreed, moest de buschauffeur naar rechts uitwijken om te voorkomen dat hij de Alkmaarse en haar kind zou doodrijden. Hij kon een aanrijding echter niet voorkomen. De bus gleed daarna vlak voor een viaduct van het talud naar beneden.

Het OM verwijt de vrouw 'zeer onvoorzichtig rijgedrag'. Daarom is zij schuldig aan het veroorzaken van het ongeluk met zwaar lichamelijk letsel tot gevolg, besloot de officier. De rechtbank in Alkmaar doet 24 juli uitspraak.

'Gevaarlijke' stunts Fast & Furious 7 geschrapt

De makers van de actiefilm Fast & Furious 7 hebben op het laatste moment afgezien van een scène met autoraces. De stunts in de racescène zouden te gevaarlijk zijn, oordeelde de producent. Ze konden zich na de dood van hoofdrolspeler Paul Walker geen ongeluk permitteren, zeggen bronnen tegen de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

Walker overleed in november toen de auto waarin hij bijrijder was met veel te hoge snelheid van de weg reed en tegen een betonnen paal en twee bomen crashte. Zijn lichaam was door verbranding onherkenbaar geworden en hij kon alleen worden geïdentificeerd aan de hand van zijn tanden. De opnames van Fast & Furious 7 werden voor onbepaalde tijd stilgelegd. De nog resterende scènes met Walker werden afgemaakt met computeranimaties met zijn twee broers als stand-ins.

De dodemansrit van Walker was geen onderdeel van de filmopnames, maar sindsdien wordt er toch met andere ogen gekeken naar de Fast & Furious-films, waarbij het juist draait om doldrieste autostunts en snelle achtervolgingen. Hoe dan ook willen de makers koste wat kost een crash op de set voorkomen. Een nieuw ongeval, en zeker een met fatale afloop, zou waarschijnlijk het einde betekenen van de hele filmreeks, die wereldwijd tot nu toe goed was voor 2,3 miljard dollar.

De geschrapte scène omvatte een race tussen twee wagens, waaronder een omgebouwde gele Chevelle die met zijn voorwielen van de grond komt, tot luid gejuich van de omstanders. Een soortgelijke scène was ook te zien in de eerste Fast & Furious uit 2001.

De stunts waren de afgelopen dagen meermaals gerepeteerd, en ook enkele hoofdrolspelers als Vin Diesel waren op de set aanwezig. Op het laatste moment besloot producent Universal de scène echter af te blazen vanwege te grote risico's. De opnames van Fast & Furious 7 zijn hiermee officieel afgerond. De film verschijnt in april in de Nederlandse bioscopen.

Astma-inhaler doorboort opa

Een 74-jarige Fransoos is het slachtoffer geworden van een bizar ongeval. De borstkas van de krasse knar is doorboord door zijn eigen inhalator.

De beste man was aan het bladeren verbranden in zijn tuin toen hij plotseling een knal hoorde, gevolgd door een scherpe pijn aan de rechterkant van zijn borst. Hierop ging de man naar het ziekenhuis. Hier zagen dokters wel een ingangswond tussen zijn ribben, maar geen uitgangswond.

Uiteindelijk bleek er een een busje van een astma-inhaler in zijn borstkas te zitten. Artsen vermoeden dat deze tijdens het branden uit de zak van de astmapatiënt was gevallen en in het vuur is beland. De bejaarde heeft niets aan het voorval overgehouden.

Het bizarre ongeval is beschreven door dokter Stanislas Ledochowski van het Hospitalier Universitaire Lyons Sud te Frankrijk. Men wil nu waarschuwen voor de gevaren van 'ouderwetse' inhalers met een gasbusje onder hoge druk.

inhalerEen moderne inhaler, zonder gasbusje
(foto: Djeez, die zich herinnert zijn bureau nog te moeten opruimen)

Project Cars in 2015 naar Wii U

Goed nieuws voor Nintendo Wii U! Het was de laatste tijd angstvallig stil rond de Wii U-versie van Project Cars, maar uitgever Bandai Namco laat weten dat de game weldegelijk nog uitkomt op Nintendo's console. Project Cars komt in november al naar pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Het racespel ondersteunt 4K-resoluties en de Oculus Rift, op platforms die dit ook ondersteunen. Ontwikkelaar Slightly Mad werkt al sinds 2011 aan de game.

Wapens en vuurwerk gevonden bij lid No Surrender

Een lid van motorclub No Surrender is vrijdagochtend gearresteerd in zijn woning in Schijndel. Een arrestatieteam viel het huis rond 05.00 uur binnen en trof verboden wapens en vuurwerk aan.

Het gaat onder meer om ploertendoders, een boksbeugel, pepperspray, een imitatiewapen, een vuurwapen, munitie en zwaar illegaal vuurwerk. De politie heeft alles in beslag genomen voor verder onderzoek.

De aanpak van criminele motorclubs heeft hoge prioriteit voor politie, gemeenten en Openbaar Ministerie. Van de bij de politie bekende leden van beruchte motorclubs als Satudarah, Hells Angels en No Surrender heeft tachtig procent een strafblad. Bijna dertig procent is veelpleger. In veel gevallen zijn de leden betrokken bij of veroordeeld voor misdrijven als drugs- en wapenhandel, afpersing en mishandeling.

Volleyballers verliezen in tussenronde van Australië

Het Nederlands volleybalteam heeft de halve finale van de tussenronde van de World League niet weten te winnen. In Australië werd er met 3-0 verloren van het gastland. Oranje kan nu een plek in grote finale van de World League vergeten. 

Het Nederlands team startte de wedstrijd tegen gastland Australië met overtuiging. Maar nadat de start voor Oranje was, golfde de set op en neer. Uiteindelijk ging de openingsset naar Australië met 25-23. In de tweede set kon Oranje aanvallend totaal geen vuist maken. De set ging met 25-12 naar Australië. 

De derde set begon voor Nederland zoals de tweede set. Uiteindelijk kwam Australië liep de hele set drie tot vier punten voor, maar in de eindfase knokte Nederland zich met hard werken in de verdediging terug in de partij. Australië was de hele set stabieler en won uiteindelijk de derde set met 27-25. 

De andere wedstrijd in halve finale ging tussen België en Frankrijk. De volleyballers uit Frankrijk wonnen de wedstrijd met met 3-0. Nederland zatedag tegen België om de derde plaats van in de tussenronde. Australië en Frankrijk spelen daarna voor een plek in de finale van de World League. De finale van de World League is in het Italiaanse Florance. 

ANWB: nachtrit naar vakantieadres duurt langer

Nederlanders die vrijdagnacht al in de auto willen stappen om richting het zuiden van Europa te rijden in de hoop files te vermijden, komen bedrogen uit. Het AD schrijft vrijdag dat de ANWB heeft berekend dat de reis op drukke zaterdagen drie tot vier uur langer duurt voor mensen die 's nachts vertrekken.

Zelfs vakantiegangers die op een zaterdag voor 16.00 uur 's middags vertrekken, komen geheid in de file, meldt de verkeersdienst aan de krant. In de zomermaanden doen Nederlanders er dan ook goed aan om niet op een zaterdag door Frankrijk te reizen. Zondag en donderdag zijn het rustigst volgens de ANWB.

Deze zaterdag is een van de eerste zeer drukke dagen op de wegen naar het zuiden, omdat veel Fransen en Nederlanders tegelijk vakantie hebben gekregen. Problemen worden vooral verwacht op de A10 Parijs-Bordeau-Spaanse grens en op de A7 en A9 Lyon-Orange-Spaanse grens. Ook in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland wordt drukte verwacht door vakantiegangers die op weg zijn naar Italië.

Hoosbui fataal voor boeken bieb Opheusden

Het grootste deel van de boekencollectie van de bibliotheek in Opheusden is donderdagnacht verloren gegaan doordat het dak de overvloedige regenval niet aankon. De bibliotheek blijft naar verwachting de hele zomervakantie gesloten, meldt een woordvoerder vrijdag.

In de Gelderse plaats viel in korte tijd 87 millimeter en op sommige plekken zelfs honderd millimeter regen, laat het waterschap Rivierenland weten. De waterafvoer van het gebouw waarin de bibliotheek zit, raakte verstopt en het regenwater verzamelde zich op het platte dak boven de bibliotheek.

Het dak lekte toch al en de zwakke plek kon het niet meer aan, vertelt de woordvoerder. "Het water verzamelde zich onder het plafond. De plafondplaten bogen door. Daarop is besloten die eraf te trekken, want anders waren we nog verder van huis geweest."

Van de 8500 bibliotheekboeken waren er 2200 uitgeleend. De overige 6300 moeten als verloren worden beschouwd, zegt de woordvoerder. Ook boekenkasten moeten worden vervangen. De hoogte van de kostenpost is nog niet bekend. De bibliotheek is verzekerd, geeft de zegsvrouw aan.

Waterschap Rivierenland laat weten dat de extreme regenbui die donderdagnacht over de regio trok vooral in Opheusden tot ernstige wateroverlast en schade aan huizen heeft geleid. Omdat de riolering het vele regenwater niet meer aankon, werd besloten het water via de rivier de Linge weg te pompen. Ook werd ervoor gezorgd dat vanuit de Overbetuwe via de Linge geen extra water naar Opheusden werd gestuurd. Verdere wateroverlast in het gebied is hierdoor volgens het waterschap voorkomen.

Aan het einde van vrijdagmiddag worden meer onweersbuien verwacht. Het waterschap houdt de situatie in de gaten.

Tientallen militairen gedood in Oost-Oekraïne

Zeker dertig Oekraïense militairen zijn vrijdag omgekomen bij een raketbeschieting door pro-Russische separatisten. Dat heeft een adviseur van minister van binnenlandse zaken Arsen Avakov gezegd, meldt het Oekraïense persbureau Interfax.

Het bloedbad vond plaats in de oostelijke regio Loehansk. Volgens de autoriteiten gebruikten de separatisten Russische Grad-raketten, een zwaar soort artilleriegeschut dat in salvo's vanaf speciale trucks wordt afgevuurd.

Sainz junior lijkt snel F1-debuut te maken

Carlos Sainz junior lijkt de volgende telg uit de Red Bull-opleiding te zijn die zijn Formule 1-debuut zal gaan maken. De zoon van rallylegende Carlos Sainz leek in beeld te zijn om vanaf Hockenheim bij Caterham Kamui Kobayashi te vervangen. Een tweede mogelijkheid is vrijdagtrainingen voor Toro Rosso te rijden.

Volgens diverse Spaanse media hebben er vorig weekend op Silverstone gesprekken plaatsgevonden tussen Red Bull en Caterham, al zijn ze het niet eens over de uitkomst ervan. Red Bull zou de openstaande rekening voor de versnellingsbakken willen verscheuren als Sainz junior Kobayashi per direct zou vervangen.

Een bron rond Sainz weet te melden: "Nog niets is beslist, noch is het de enige optie. Op dit moment is Carlos gefocust op de race van de World Series by Renault dit weekend. Daarna zullen we praten en afwachten."

Volgens de Spaanse sportkrant AS was de overgang van Sainz naar Caterham in eerste instantie een optie, maar een deal tussen Red Bull en Caterham kon niet bereikt worden. El Mundo Deportivo houdt nog steeds vast aan de lezing dat er wel degelijk een reëele optie is dat de Spaanse rijder bij het team uit Leafield in zal stappen.

Rug kapot na neuken bloedmooie vrouw

Bakhtiyar Salimov komt voorlopig zijn bed niet meer uit. De Russische miljardair van 45 heeft zijn rug gesloopt. De seks met de bloedmooie, 38-jarige Anastasia Volochkova heeft hem zijn rug gekost.

De Russische, een wereldberoemde balletdanseres, was juist weer samen met Salimov. Om dit te vieren, ging het stel uit eten. Vervolgens belandde het stel op de bank, waarna de rijke stinkerd de bloedmooie blondine aan zijn glimmende tsaar reeg.

Ineens kreeg de Rus enorme pijn in zijn rug. Hierna moest een ambulance tot tweemaal toe uitrukken om de beste man pijnmedicatie te geven, maar die bleek niet te werken.

"Bakhtiyar kan niet meer uit bed komen", zo laat Anastasia aan de Russische pers weten. "Hij had de hele dag niet gesport, maar we hebben wel tweemaal geneukt. Hierna was de rugpijn zo hevig dat de ambulance twee keer moest komen voor pijnbestrijding, maar de medicijnen hielpen niet. Hij kan nu niet meer opstaan en is aan bed gebonden."

Een filmpje waarin de bloedmooie Russin haar kunsten vertoont

Suárez naar FC Barcelona

FC Barcelona en Liverpool zijn eruit. De Uruguayaanse aanvaller Luis Suárez zal komend seizoen in Catalonië spelen. Dat heeft de Spaanse club bekendgemaakt op haar website. Net als Jari Litmanen heeft de spits zo Ajax, Liverpool en FC Barcelona op zijn CV staan. Hoeveel er is betaald voor de speler is niet bekendgemaakt.

Luis Suárez zal in Barcelona naar het verluidt een vijfjarig contract tekenen als hij de medische keuring weet te doorstaan. Ondanks dat zal de club hem pas over enkele maanden kunnen opstellen vanwege de schorsing die hij kreeg vanwege zijn beet aan het adres van Mario Chiellini tijdens de WK-wedstrijd Uruguay-Italië. Desalniettemin meldt de clubwebsite dat hiermee een belangrijk doelpuntenmaker binnen is gehaald.

Suárez scoorde dan ook al 160 doelpunten in 249 competitiewedstrijden in Europa. Hij werd topscorer van Nederland voor Ajax in 2010 (35 goals) en was afgelopen seizoen topscorer voor zijn club Liverpool, met 31 goals in 33 wedstrijden. Met 41 goals voor het Uruguayaans voetbalelftal is hij daar ook topscorer aller tijden. Met zijn land behaalde hij ook de grootste titel in zijn carrière: In 2011 won Uruguay de Copa América.

Suárez, hier nog in actie voor Liverpool (PRO SHOTS/Action Images)

Poging om drugs gevangenis in te smokkelen mislukt

Een poging van drie vrouwen en een man om wiet de Arnhemse koepelgevangenis binnen te smokkelen, is donderdag mislukt. Een speurhond ontdekte bij een controle wat de bezoekers bij zich hadden en sloeg aan, zo meldt de politie vrijdag. De vier zijn daarop aangehouden.

De 38-jarige vrouw uit Arnhem, 58-jarige man uit Tiel en een 19- en 69-jarige vrouw uit Nunspeet wilden op bezoek bij een gedetineerde. Of zij familie zijn, wil de politie niet zeggen. Bij de controle werd zo'n honderd gram wiet in beslag genomen. Ze zijn na verhoor weer vrijgelaten.

Zorgverzekeraar mag vrije artsenkeuze niet hinderen

Zorgverzekeraar CZ moet patiënten in de geestelijke gezondheidszorg de standaard 75 procent vergoeding geven als ze naar een psycholoog of arts willen die geen contract met de verzekeraar heeft afgesloten. Een lagere vergoeding belemmert de vrijheid van een patiënt om een behandelaar te kiezen. Dat heeft de Hoge Raad vrijdag bepaald in een zaak tussen zorginstelling Momentum en CZ.

CZ vergoedt verzekerden met een naturapolis nu de helft van hun kosten als ze naar een arts of specialist in de geestelijke gezondheidszorg gaan zonder dat die een contract met de verzekeraar heeft. Momentum spande daarover vorig jaar een kort geding aan, omdat in de wet staat dat een verzekeraar patiënten 75 procent moet vergoeden. De instelling heeft geen contract met CZ en vreest minder patiënten te kunnen behandelen omdat patiënten door de hoge kosten niet meer komen.

Het gerechtshof bepaalde vorig jaar juli dat CZ 75 procent van de kosten moet vergoeden. Daarop ging de zorgverzekeraar in cassatie. De Hoge Raad geeft Momentum nu gelijk. "Artikel 13 van de Zorgverzekeringswet zegt dat de vergoeding van de zorgverzekeraar niet zo laag mag zijn dat het de vrije artsenkeuze belemmert", schrijft de Hoge Raad. CZ zal met terugwerkende kracht mensen met een naturapolis 75 procent vergoeding moeten bieden.

"Het is zuur dat we nu mensen moeten betalen die naar zorginstellingen gaan die we niet altijd goed kunnen controleren", zegt een woordvoerder van CZ in een reactie. "We hebben contracten afgesloten met meer dan genoeg instellingen. Hoort een organisatie daar niet bij, dan zijn die of te duur, of te slecht, of ze bieden zorg aan waar wij al genoeg instellingen voor hebben. We vinden het jammer dat de drempel zo laag ligt dat patiënten naar andere instellingen kunnen." CZ gaat wel 'vanzelfsprekend' het oordeel van de Hoge Raad volgen.

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) wil artikel 13 van de Zorgverzekeringswet in 2016 aanpassen. Na deze wetswijziging kunnen zorgverzekeraars het vergoedingspercentage wel wijzigen. Een goedkope zorgverzekering wordt daardoor mogelijk. "Tot de wetswijziging mag een vergoeding echter niet zo laag zijn dat de vrije artsenkeuze in het geding komt", schrijft de Hoge Raad.

Bejaarde vrouw overleden na beknelling in traplift

Een 79-jarige vrouw is woensdagochtend om het leven gekomen nadat ze bekneld was geraakt in de traplift in haar woning in het Zeeuwse Breskens. De inzet van de hulpdiensten mocht niet meer baten. De vrouw overleed ter plaatse aan haar verwondingen, laat de politie vrijdag weten.

Forensisch rechercheurs hebben onderzoek verricht naar de toedracht van het tragische ongeluk in de woning aan de Ringlaan.

Gerard Joling loopt Will Smith tegen het lijf

Gerard Joling kan zijn geluk niet op nu hij Will Smith in levenden lijve heeft gezien. De zanger liep de Hollywoodacteur op Ibiza tegen het lijf. "Vanmiddag na de lunch had ik een leuk onderonsje met Will Smith hier op Ibiza", schreef Joling donderdag op Twitter.

De 54-jarige Joling werd als bijvangst op de foto gezet door de Britse krant Daily Mail, die een artikel wijdde aan de stoet dames achter Smith. 'Iedereen wil een stukje van Will Smith: hordes fans achtervolgden Will op het strand voor een foto', schreef de krant bij een kiekje waarop de zanger, de acteur en enkele schaars geklede dames, onder wie eentje topless, te zien zijn.

"De ene na de andere wereldster komt hier voorbij", zegt Joling in een filmpje op Instagram over zijn avonturen op het strand. "Net David Guetta, daar heb ik nog even mee staan praten: heel leuk, aardige man. En Will Smith zit hier nu te eten. Het is niet te geloven."

Turkije wijst Israël af tot geweld stopt

Zolang Israël zijn offensief in de Gazastrook voortzet kan geen sprake zijn van herstel van de betrekkingen met Turkije. Die waarschuwing heeft de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan uitgesproken.

Turkije en Israël spanden zich de afgelopen tijd in om het geschade vertrouwen tussen de twee landen te herstellen. De twee sleutelspelers in de regio waren lang bondgenoten, maar in 2010 bekoelde hun verstandhouding.

Israëlische commando's bestormden in dat jaar met veel geweld een schip vol Palestijnsgezinde actievoerders. Negen Turken lieten daarbij het leven.

''Jullie moeten een eind maken aan deze onderdrukking'', sprak Erdogan Israël donderdagavond toe. ''Zolang het doorgaat is normalisering van de betrekkingen met Turkije onmogelijk.''

Dave Grohl heeft bloedhekel aan talentenjachten

Dave Grohl moet niets hebben van programma's waarin amateurzangers tegen elkaar strijden om een platencontract. De frontman van de Foo Fighters vindt het huidige format, waarbij kandidaten geregeld in het openbaar worden afgebrand, weinig verheffend.

Muziekmakers moeten volgens Grohl niet in een rij staan om een 'miljardair te laten vertellen dat je niet kunt zingen', zei hij tijdens donderdag een paneldiscussie, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. "Breek me de bek niet open", lachte hij.

De 45-jarige Grohl is juist een groot voorstander van het ploeteren en zwoegen in een aftandse kelder om een eigen sound te ontwikkelen. Hij sprak gepassioneerd over de talrijke Amerikaanse bands die in matige studiootjes hun authentieke geluid en smaak ontdekten. "Die kleine, bescheiden studiootjes zijn nu een soort kerken, monumenten, heilige grond. In de hele VS is in dat soort krotten geschiedenis geschreven."

Grohl brak door met de grungeband Nirvana, waarvan hij drummer was. Na de dood van frontman Kurt Cobain richtte hij de Foo Fighters op. Grohl is niet te beroerd om, twintig jaar later, af en toen gewoon te jammen met een onbekend bandje. "Gisteravond ben ik naar een buurtcafé hier in Encino gegaan om met een coverbandje te spelen. Ik had gewoon geen zin om al om tien uur naar bed te gaan."

De Foo Fighters brengen in november hun achtste album uit. De nog titelloze cd is in acht Amerikaanse steden opgenomen. Grohl regisseerde een achtdelige documentaireserie over de opnamesessies, getiteld Foo Fighters: Sonic Highways. Hierin laat hij ook zien waar de band vandaan komt en dat hij nog steeds af en toe de voorkeur geeft aan opnemen buiten de studio. "Ik wilde laten zien wat we de afgelopen vijftien jaar hebben gedaan en waarom we soms nog steeds in mijn garage staan te spelen."

Bouwman trainer Zuid-Koreaanse schaatsploeg

Eric Bouwman stopt als trainer van Jong Oranje en gaat aan de slag als hoofdcoach van de nationale schaatsploeg van Zuid-Korea. De 41-jarige Groninger heeft een contract getekend tot en met de winterspelen van 2018 in Pyeongchang, meldt de KNSB vrijdag. Jeroen van der Lee volgt Bouwman op bij Jong Oranje.

Bij Zuid-Korea gaat Bouwman onder meer wereldtoppers Sang-Hwa Lee, Tae-Bum Mo en Seung-Hoon Lee trainen. "Het wordt een enorme uitdaging om mijn werkwijze en visie in Zuid-Korea te integreren", zegt de coach in een persbericht. "Daar komt bij dat de zomer al bijna voorbij is. Het zal daarom vooral eerst een kwestie zijn van veel observeren en nadenken hoe ik de juiste mix tussen beide culturen kan creëren."

Bouwman kan Jong Oranje met een goed gevoel achterlaten. "Natuurlijk verlaat ik de groep met pijn in het hart, maar Jeroen, die de laatste jaren al meedraaide als assistent-trainer, kan dit uitstekend voortzetten. Jeroen was meer dan een assistent, we deden het echt samen. Afgelopen seizoen leidde deze goede samenwerking tot het beste WK junioren in de Nederlandse geschiedenis."

Start Giro 2016 waarschijnlijk in Apeldoorn

De Giro d'Italia zal in 2016 vrijwel zeker van start gaan in Apeldoorn. Dat zegt Martin de Kok, manager bij organisator Libéma. De provinciale staten van Gelderland heeft zes miljoen euro beschikbaar gesteld voor de start en daarmee de belangrijkste hobbel genomen.

"Het draagvlak voor de Giro in zowel Apeldoorn als de provincie is enorm. Nu de provincie ook financieel bijdraagt, gaan we Apeldoorn voordragen al startplaats bij RCS, de Italiaanse organisatie van de Giro", aldus De Kok. Den Bosch, de andere kandidaatstad, trok zich eerder deze week terug en daarmee lijkt de keuze voor Apeldoorn bijna zeker. Volgens De Kok hakt de RCS over enkele weken definitief de knoop door. 

De Ronde van Italië gaat in 2016 in principe drie dagen door Nederland. De presentatie van de teams en de proloog zouden in Apeldoorn plaats moeten hebben. De dag erna is er een etappe door heel Gelderland met als finishplaats Nijmegen.

Agüero: "Druk ligt bij Duitsland"

Argentinië neemt genoegen met een rol als underdog in de WK-finale van aankomende zondag. Duitsland is door de monsterzege op Brazilië veruit favoriet. Waar Argentinië nog grote moeite had en pas via strafschoppen zegevierde, was Duitsland binnen een halfuur al klaar met de Seleção. In Belo Horizonte werd Brazilië met 7-1 voor schut gezet.

Volgens aanvaller Sergio Agüero bestaat er geen twijfel: Duitsland is favoriet. "Samen met Brazilië was Duitsland al het gehele toernooi favoriet voor de eindzege", zegt hij op een persconferentie. "En dat zijn ze nu dus nog steeds. Wij moeten gewoon ons eigen spel spelen. Het komt niet slecht uit dat de druk bij hen ligt."

Een afstraffing als de Brazilianen dinsdag krijgen ziet Agüero niet snel bij Argentinië gebeuren. "Wij willen de bal onder controle houden, maar we weten hoe goed de Duitsers zijn. Zij spelen al lang samen bij hun clubs en land, dus kennen elkaar goed."

Voorzichtig
Een zelfmoordtactiek als Felipe Scolari hanteerde tegen Die Mannschaft is volgens El Kun niet verstandig. "Natuurlijk spelen we om te winnen, maar in een wedstrijd moet je soms voorzichtig zijn. We hebben allemaal maar één doel en gaan er alles aan doen om dat te bereiken."

"We staan uiteindelijk in de finale en we moeten vol voor de winst gaan. Ik denk dat Duitsland zich wel zorgen maakt over ons. Wij hebben namelijk een aantal spelers in de aanval die ze problemen kunnen bezorgen."

Cazorla: "Tijdperk tiki-taka niet voorbij"

Santi Cazorla verwacht niet dat de nationale ploeg van Spanje na het dramatisch verlopen WK van spelopvatting verandert. La Furia Roja werd uitgeschakeld in de groepsfase.

Spanje werd gezien als een topfavoriet voor de wereldtitel, maar de formatie van bondscoach Vicente del Bosque verloor van Nederland (1-5) en Chili (2-0). Alleen tegen Australië (0-3) wisten de Spanjaarden een zege te boeken. Cazorla kwam in de duels met Chili en Australië binnen de lijnen.

De middenvelder is inmiddels terug in Londen en bereidt zich met Arsenal voor op het nieuwe seizoen. Cazorla verwacht niet dat Spanje de komende jaren genoegen moet nemen met een bijrol op het international podium. "Het tijdperk van het tiki-taka is niet voorbij", zei de Spanjaard tegen Goal.

"Ieder team en land heeft een eigen speelwijze. Deze filosofie heeft ons veel moois gebracht en ook bij Arsenal spelen we op deze wijze. Als je vasthoudt aan een spelopvatting kan dat tot successen leiden. Waarom zou je er dan mee stoppen", aldus Cazorla, die thuis naar de WK-finale kijkt.

"Ik ben aardig hersteld, maar het WK was een grote teleurstelling. Ik ben nu gelukkig om terug te zijn bij Arsenal en ik ben klaar om weer aan de slag te gaan. Ik heb veel contact gehad met teamgenoten die ook op het WK speelden. Ook mijn Duitse ploeggenoten. Ik wens hen veel succes toe."

"De finale is voor hen een mooie beloning. Het is geweldig voor de Duitse jongens om als wereldkampioenen terug te keren. Dat zal ze vertrouwen geven en dat kan Arsenal weer helpen", aldus Cazorla. Teamgenoten Per Mertesacker, Lukas Podolski en Mesut Özil spelen met Duitsland in de finale tegen Argentinië.

[Tour] Clement geeft op na val

Bauke Mollema is één van zijn knechten al in de eerste week van de Tour de France kwijtgeraakt. Stef Clement kwam in de beginfase van de zevende etappe ten val en moest daarna opgeven. De Belkin-renner is inmiddels ter controle op weg naar het ziekenhuis.

De renner heeft volgens zijn ploeg last van duizeligheid en een pijnlijke elleboog. Clement is na onder andere Chris Froome, Andy Schleck en Mark Cavendish al de tiende uitvaller in deze Tour de France

De Tour de France in de oorlog

In de Tour de France rijdt men dezer dagen over de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog. Onder de miljoenen slachtoffers waren uiteraard ook veel sporters, met daarbij vele wielrenners. In de eerste edities van de Tour, vanaf 1903 gereden, eindigde bijna altijd wel iemand in de toptien die het leven liet in de 'Grote Oorlog'. Vandaag, met behulp van het Forum Eerste Wereldoorlog, aandacht voor deze mannen, nu het peloton langs veel van hun laatste rustplaatsen koerst.

Dat is vooral het geval voor een van de gevallen renners, Octave Lapize. Hij won de Tour de France in 1910 en werd tijdens de oorlog in zijn vliegtuig neergeschoten. Dat gebeurde nabij Flirey, waar het peloton vandaag langs zal komen. Met ongeveer zestig kilometer te rijden zal er ongetwijfeld stil worden gestaan bij de dood van Lapize, bijna een eeuw geleden.

Kijk hier voor het tragische verhaal van de tourdeelnemers- en winnaars die tijdens de Eerste Wereldoorlog hun laatste adem uitgeblazen hebben.

Trein ontspoord na botsing met bulldozer

Na een aanrijding met een bulldozer is vrijdagochtend een trein ontspoord bij Maastricht. Er zijn geen gewonden gevallen, meldt een woordvoerder van ProRail. De trein kwam na de botsing zo'n driehonderd meter verderop tot stilstand met twee wielen naast de rails.

"Op zich valt dat nog mee, maar officieel spreken we wel van een ontsporing", aldus de woordvoerder. Het wachten is op een evacuatietrein waarmee de aanwezige passagiers verder kunnen worden vervoerd.

Tussen Sittard en Maastricht rijden bussen. De NS meldt dat de extra reistijd oploopt tot een uur. De verstoring is naar verwachting rond 19.00 uur verholpen. "Een ontspoorde trein en een kapotte bulldozer haal je niet maar zo even weg", zegt een woordvoerder van de spoorwegen.

Drager Willems-Orde Albert Hoeben (94) overleden

Oud-marinier Albert Hoeben is donderdag op 94-jarige leeftijd overleden in Stramproy. Hoeben werd in 1947 benoemd tot Ridder Militaire Willems-Orde, de hoogste Nederlandse dapperheidsonderscheiding. Hij kreeg de titel voor zijn 'heldendaden' in Nederlands-Indië.

Hoeben trad in maart 1945 als oorlogsvrijwilliger in dienst bij het Korps Mariniers. In november 1945 werd hij op Oost-Java geplaatst als ploegcommandant van een automatischegeweergroep. Daar veroverde hij in 1946 met zijn groep een stelling.

Voor zijn 'uitstekende daden van moed, beleid en trouw' sloeg koningin Wilhelmina Hoeben in mei 1947 tot Ridder der 4e klasse der Militaire Willems-Orde. Met het overlijden van de oud-marinier zijn er nu nog vier levende Ridders Militaire Willems-Orde, de Engelsman Ken Mayhew (1917), Edward Fulmer uit de Verenigde Staten (1919), Cornelis van den Hoek (1921) en infanteriekapitein Marco Kroon (1970).

'Volwassenen kunnen langer lenen voor extra studie'

Volwassenen die naast hun werk een extra studie willen volgen, kunnen hiervoor binnenkort tot hun 55e geld lenen bij de overheid om het collegegeld te betalen. De leeftijdsgrens, die nu nog vaststaat op 30 jaar, wordt opgerekt. De Telegraaf schrijft dat het voorstel vrijdag in de ministerraad wordt besproken.

De verruiming wordt volgens de krant mogelijk gemaakt omdat het kabinet wil dat Nederlanders zich vaker gaan bijscholen, zodat de concurrentiekracht van de economie op peil blijft.

Het terugbetalen van het geld moet ongeveer hetzelfde gaan als bij het nieuwe leenstelsel voor studenten. Dat betekent dat er lang mag worden afgelost, en het maandbedrag gemaximeerd wordt tot een klein percentage van het inkomen. De termijn om terug te betalen is volgens De Telegraaf nog onderwerp van gesprek.

Code geel voor onweersbuien in Midden-Nederland

Het KNMI heeft vrijdag code geel voor gevaarlijk weer afgegeven voor de provincies Utrecht, Flevoland, Gelderland en Overijssel. Vrijdagmiddag en -avond worden stevige onweersbuien verwacht en is er kans op hagel. Er kan plaatselijk in korte tijd bovendien veel regen vallen, zo meldt het weerinstituut.

De kans op 'noodweer' is het grootst in het midden en oosten van het land. De dag is in het midden en het zuiden van het land nevelig begonnen en in het noorden zijn er flinke perioden met zon. Richting de middag schijnt de zon op meer plaatsen. Alleen in het uiterste zuiden en zuidwesten blijft het bewolkt.

De temperaturen variëren van 20 graden aan de Zeeuwse kust tot lokaal 28 graden in het noordoosten. De wind is zwak tot matig. Zaterdag wordt soortgelijk weer verwacht. Ook dan begint de dag vrij zonnig in het noorden en is er elders meer bewolking. In de loop van de middag neemt in het zuiden de kans op buien, onweer en hagel opnieuw toe.

Kleuters verdronken bij verkeersongeluk China

Een bus met schoolkinderen is donderdag in China van de weg geraakt en in een vijver terechtgekomen. Acht kleuters en drie volwassen zijn verdronken, meldt persbureau Xinhua vrijdag.

Het ongeval vond plaats in de oostelijke provincie Hunan. De bus had de kinderen opgehaald om ze naar huis te brengen toen hij te water raakte. De bus werd vrijdagochtend uit het water gehaald. De lichamen van kinderen en de bestuurder zaten er nog in. De lichamen van twee leraren werden een uur later gevonden.

Politiehelikopter botst op zendmast

Een Macedonische politiehelikopter is donderdagnacht tegen een telefoonmast gevlogen, neergestort en vervolgens ontploft. Geen van de vier inzittenden heeft het ongeval overleefd.

De heli maakte volgens minister van binnenlandse zaken Gordana Jankulovska een nachtelijke oefenvlucht boven Strumica, een stad in het zuidoosten van het Balkanstaatje. Ooggetuigen vertelden de plaatselijke televisiezender TV Nova dat de helikopter met gedoofde lichten boven de stad cirkelde. Toen de piloot probeerde te landen raakte hij de zendmast en ging het mis.

De vier bemanningsleden waren stuk voor stuk doorgewinterde vliegers, aldus minister Jankulovska. De helikopter was goed onderhouden en van technische problemen was haar niets bekend.

[vid] Nieuwe dildo maakt kutfoto's

Soms wordt er wel eens een uitvinding voorbij waarbij je denkt: "Waarom heb ik dat verdomme niet zelf verzonnen!" De nieuwe vinding van Svakom is er zo eentje. De fabrikant heeft namelijk een vibrator gelanceerd met een ingebouwde camera.

Het wat lullig gevormde seksspeeltje is verkrijgbaar in drie kleuren en is 'Gaga' gedoopt. De fabrikant denkt hiermee te zijn ingesprongen op een gat in de markt. Het is dan ook werkelijk briljant.

Terwijl de vrouw in kwestie hevig ligt te kronkelen en te soppen met de vibrerende neppiemel in haar schede, kan ze tussendoor een kiekje nemen. Met flits uiteraard, want ook in een druipsteengrot hangt geen schemerlamp. En zo'n foto van het meest nuttige onderdeel van een vrouwenlichaam zou echt voorzien in een behoefte.

Volgens de maker is het speeltje 'ontworpen voor de vrouwelijke gezondheid' en kun je hiermee 'in de schoenen van je gynaecoloog kan stappen terwijl je jezelf bevredigt'. Geen idee waarom je 180 euro zou moeten uitgeven voor een peperdure camera die alsnog kutkiekjes maakt, maar altijd leuk voor je huisarts.

Gelukkig kun je de Gaga vanaf een afstandje besturen met je smartphone. Ook zit er een USB-kabeltje bij, opdat je de fotootjes via social media aan de hele wereld kunt laten zien.


Gaga, een gat in de markt voor kutkiekjes

Terreurverdachte mag niet worden uitgeleverd aan VS

Het gerechtshof heeft in juli vorig jaar terecht besloten dat terreurverdachte Sabir K. niet wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Dat heeft de Hoge Raad vrijdag bepaald. De staat was bij de hoogste rechter in cassatie gegaan na de uitspraak van het gerechtshof in Den Haag.

Het gerechtshof bepaalde vorig jaar dat de Nederlandse staat te weinig heeft gedaan om er zeker van te zijn dat de VS niets te maken hadden met de foltering van Sabir K. in Pakistan. Omdat de staat niet wilde meewerken met het onderzoek, bleef daar onzekerheid over, aldus het gerechtshof. De staat ging daarop in augustus in cassatie. De Hoge Raad neemt nu het vonnis van het gerechtshof over.

Het hof heeft nog de mogelijkheid gegeven om de foltering van K. te onderzoeken. "Omdat de staat het onderzoek niet heeft uitgevoerd, heeft het hof mogen oordelen dat de uitlevering moet worden verboden", schrijft de Hoge Raad in het vonnis. "Daarmee wordt het grote belang gediend dat foltering in de hele wereld wordt tegengegaan."

In mei stelde de procureur-generaal in een advies aan de Hoge Raad ook al dat het gerechtshof een terechte beslissing had genomen. Dit onafhankelijke advies is zwaarwegend en wordt vaak opgevolgd.

De VS hadden verzocht om K.'s uitlevering omdat hij banden zou hebben met Al-Qaida. Bovendien zou hij in 2010 een zelfmoordaanslag hebben beraamd op een Amerikaanse legerbasis in Afghanistan. K. werd in 2011 vanuit Pakistan naar Nederland uitgezet.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) gaf eerder toestemming voor de uitlevering, maar alleen als K. wordt zou worden behandeld aan zijn psychische stoornis. K. ging daartegen in beroep, omdat hij in de VS niet de juiste behandeling zou krijgen en de VS betrokken zouden zijn geweest bij de martelingen die K. moest ondergaan. Omdat het laatste argument vragen opriep, wilde het gerechtshof eerst weten of de VS waren betrokken bij de folteringen van K.

Hennis 'loopt niet weg' voor rol in Srebrenica

Nederland loopt niet weg voor de verantwoordelijkheid die het heeft voor de fouten die in 1995 zijn gemaakt in Srebrenica. Tegelijkertijd moet niet worden vergeten wie de aanstichter is van de 'hel' die zich in de moslimenclave heeft afgespeeld. Dat zei minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) vrijdag voorafgaand aan de ministerraad.

"Het is verschrikkelijk wat daar is gebeurd, dat hebben het kabinet en ook zijn voorgangers bij herhaling uitgesproken", zei Hennis, die benadrukte dat er nota bene een kabinet over is gestruikeld. "Nederland geeft zich goed rekenschap van wat daar is gebeurd en loopt niet voor zijn verantwoordelijkheid, ik ook niet. Maar laten we niet vergeten dat de gewapende vijand van toen onder leiding van Mladic de schuldige is."

De bewindsvrouw reageerde op een oproep van oud-voorzitter van de parlementaire enquêtecommissie Bert Bakker. De D66'er stelt in Trouw dat de huidige generatie politici alsnog moet erkennen dat verontschuldigingen op zijn plaats zijn voor de slachtpartij in 1995 onder moslims in Srebrenica.

Volgens Hennis zet Nederland zich 'tot op de dag van vandaag' in voor de stad in Bosnië en Herzegovina. Onder meer met financiële steun en de 'aanwezigheid van opbouwactiviteiteiten'.

Servische troepen vielen Srebrenica vrijdag exact negentien jaar geleden binnen. Ze deporteerden en vermoordden ongeveer achtduizend mannelijke moslims. Nederlandse militairen is altijd verweten daar niet adequaat op te hebben gereageerd.

Chinese pers mag info niet langer delen

China heeft Chinese journalisten verboden informatie te delen met buitenlandse media of bij anderen dan hun werkgever te publiceren. De Chinese persautoriteit verwijt journalisten 'de normale nieuwsgang' te hebben verstoord en het landsbelang te hebben geschaad.

Beijing zou de nieuwe richtlijnen hebben uitgevaardigd om chantage door journalisten tegen te gaan. Verslaggevers zijn er de laatste tijd meermalen van beticht hun kennis te misbruiken om anderen onder druk te zetten.

Maar de strengere regels treffen ook journalisten die, uit frustratie over de strikte censuur die bij hun werkgever geldt, met hun verhalen uitwijken naar buitenlandse en sociale media.

De staatsdienst voor Pers, Publicatie, Radio, Film en Televisie legde de nieuwe richtlijnen eind juni op, maar ze zijn nu pas aan het licht gekomen.

Vrijspraak voor nudisten op opgeheven naaktstrand

Acht mensen die naakt rondliepen op een voormalig nudistenstrand in het natuur- en recreatiegebied Delftse Hout worden hiervoor niet bestraft. De rechtbank had de groep eerder een boete opgelegd, maar het gerechtshof in Den Haag veegde die vrijdag van tafel en sprak hen vrij.

De gemeente Delft hief het naaktstrand in het gebied in april vorig jaar op. Na die tijd bleven de acht er echter komen om naakt te recreëren. In de wet staat dat 'ongeklede recreatie' niet is toegestaan op openbare plaatsen die daarvoor 'niet geschikt' zijn. De groep had aangevoerd dat voor hen niet duidelijk is wat daarmee wordt bedoeld.

Het gerechtshof legt de wet zo uit dat naaktrecreatie niet is toegestaan op openbare plaatsen die daarvoor niet geschikt zijn. In dit geval is volgens de rechters onvoldoende aangetoond dat deze plek ongeschikt zou zijn. De groep hoeft de boete die de rechtbank oplegde daarom niet te betalen.

Bier van Brooklyn Brewery uit Nederlandse tap

Brooklyn Brewery breidt haar internationale activiteiten uit naar Nederland. Het bier van de bekende Amerikaanse brouwerij vloeit vanaf volgende week donderdag uit de tap in horecagelegenheden in acht steden, waaronder Amsterdam en Groningen. Het gaat in eerste instantie alleen om het merk Brooklyn Lager.

Aan het hoofd van de Brooklyn Brewery staat brouwmeester Garrett Oliver, een van de voornaamste namen in de internationale brouwersgemeenschap. Na uitbreidingen van Brooklyn Brewery naar onder meer Zweden, Japan en Frankrijk wordt Nederland het 25e land waar het bier wordt geschonken.

Het Amsterdamse Bier & Co is de exclusieve importeur van het bier. De drankgroothandel haalt sinds 1990 Amerikaanse bieren naar Nederland. "Een merk van deze succesvolle brouwerij met een Nederlandse geschiedenis - Brooklyn komt van Breukelen - hoort in onze stal thuis", licht exportmanager Rick Kempen van Bier & Co toe.

Eric Ottoway, algemeen directeur van Brooklyn Brewery, beaamt dat. Maar vooral de toenemende populariteit van exotische, ambachtelijk gebrouwen bieren in Nederland is voor hem een belangrijke factor om de stap te zetten. Plannen om dat in 2008 al te doen met distributeur De Brouwketel, een dochterbedrijf van Heineken, gingen niet door.

Brooklyn Brewery heeft een brouwerij in New York en sinds april ook in Stockholm. Het bedrijf brouwt jaarlijks meer dan dertig miljoen liter bier. Zo'n dertig procent van de omzet komt uit buitenlandse verkoop, in onder meer Brazilië, China en Japan. Na Amerika is Zweden de grootste afzetmarkt voor Brooklyn Brewery.

Schandaal rond kwalificatie Vanessa-Mae voor Sochi

De kwalificatie van violiste Vanessa-Mae voor de Olympische Spelen van Sochi is niet eerlijk verlopen. De Sloveense skibond heeft nu vier officials geschorst omdat ze de uitslagen van Mae hadden aangepast zodat ze zich kon plaatsen. Dat zou zijn gebeurd 'op verzoek van de Thaise skibond'.

De Britse kwam voor Thailand, het land van haar vader, uit nadat ze zich bij wedstrijden in Zweden, Noorwegen, Slovenië en Zwitserland vlak voor de deadline had geplaatst. In Sochi werd de 35-jarige als Vanessa Vanakorn 67e en laatste op de reuzenslalom, na twee abominabele afdalingen. Zo kon ze zich in de meeste bochten nog maar net staande houden en kwam ze toch over de streep alsof ze goud had gewonnen.

Sneijder kilometervreter op WK

Wesley Sneijder heeft van alle spelers op het wereldkampioenschap voetbal de meeste kilometers afgelegd. De middenvelder van het Nederlands elftal kwam in zes wedstrijden tot maar liefst 69,6 afgelegde kilometers, meer dan anderhalve marathon.

Ook de nummer twee op de FIFA-lijst is van Nederlandse komaf. Arjen Robben kwam in zes duels tot 69,1 kilometer. Dit aantal wordt nog hoger omdat Nederland morgen nog in de troostfinale in actie komt tegen Brazilië. Nummer drie op de lijst is de Duitse aanvaller/middenvelder Thomas Müller met 68,8 kilometer. Hij had hiervoor wel minder speelminuten nodig dan Sneijder en Robben en speelt zondag nog de finale tegen Argentinië.

Baby gered uit glasbak

Reddingswerkers uit het Noord-Franse Rouvroy hebben gisteren een bizarre reddingsactie ondernomen. Zij hebben namelijk een pasgeboren baby uit een glasbak gehaald. De zuigeling was door haar moeder gedumpt.

Rond half 6 gisteravond liep een voorbijganger langs de glasbak toen deze plotseling gehuil hoorde. Ervan uitgaande dat het hier een kat betrof, opende de voorbijganger de klep. Toen bleek dat het hier om een klein meisje ging, werden direct de hulpdiensten gebeld.

Het meisje, slechts enkele uren oud, had zelfs nog haar navelstreng aan haar buik hangen. Het arme kind is met snijwonden en onderkoelingsverschijnselen overgebracht naar het ziekenhuis. Zij maakt het naar omstandigheden goed en is buiten levensgevaar. De Franse politie heeft inmiddels de klopjacht geopend op de moeder.

Dode bij gasexplosie in Turkije

Een gasexplosie in het zuidwesten van Turkije heeft vrijdag aan zeker een persoon het leven gekost. Vijfentwintig mensen raakten gewond, meldde staatspersbureau Anadolu.

De explosie deed zich voor in een bakkerij in de stad Denizli. Of de explosie is veroorzaakt door bijvoorbeeld een defecte gasleiding, of dat er gasflessen in de bakkerij stonden is nog onduidelijk. De autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld.

Vriend actrice Becca Tobin dood gevonden in hotel

De vriend van Glee-actrice Becca Tobin is donderdag dood aangetroffen in een hotel in Philadelphia. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. Het is niet duidelijk waaraan de 35-jarige man, Matt Bendik, is gestorven.

Bronnen vertellen dat Bendik, die eigenaar is van meerdere nachtclubs, in Philadelphia was wegens zaken. De 28-jarige Tobin, die Kitty Wilde speelt in Glee, was met hem mee. Het stel ging woensdagavond op stap met vrienden en wat er daarna is gebeurd, is onduidelijk. Een schoonmaakster van het hotel waar Tobin en Bendik verbleven vond het lichaam van Bendik.

Het is zondag precies een jaar geleden dat Cory Monteith, die Finn Hudson speelde in Glee, dood werd aangetroffen in een hotelkamer in Vancouver. Hij stierf aan een overdosis drugs in combinatie met alcohol.

Opnieuw gewonden bij stierenrennen Pamplona

Zeker twee waaghalzen zijn vrijdag gewond geraakt bij het stierenrennen in Pamplona. In tegenstelling tot eerder deze week werd er echter niemand op de hoorns genomen in de smalle straatjes van de Spaanse stad.

Twee mannen werden ter plaatse behandeld voor lichte verwondingen die ze bij een val opliepen, zei het Spaanse Rode Kruis. Het aantal gewonden loopt waarschijnlijk nog wel op. De geplaveide straatjes waren nat, waardoor veel mensen vielen.

Whirlpool neemt wasmachinemaker Indesit over

Whirlpool betaalt 758 miljoen euro om een meerderheidsbelang in zijn Italiaanse branchegenoot Indesit te verkrijgen. De Amerikaanse fabrikant van huishoudelijke apparaten neemt een belang van 67 procent in Indesit. Donderdag rondden de bedrijven de gesprekken hierover af.

Eind dit jaar moet de overname zijn afgerond. Voor die tijd moeten toezichthouders hun fiat nog geven. Door de overname moet Whirlpool meer voet aan de grond krijgen in de Europese markt, meldt het bedrijf in een verklaring.

Hof VS: homostel mag burgerlijk ongehoorzaam zijn

Stellen van hetzelfde geslacht in de Amerikaanse staat Colorado mogen in afwachting van hoger beroep gewoon trouwen. Dat heeft de rechtbank in Denver donderdag besloten.

Het verbod op het homohuwelijk dat Colorado eerder had uitgevaardigd sneuvelde onlangs voor de rechter. Omdat buurstaat Utah daarop naar het Hooggerechtshof stapte, werd die uitspraak echter voorlopig opgeschort.

Volgens rechter Andrew Hartman mag het stadhuis van Denver die schorsende werking negeren en homoparen in het huwelijk blijven verbinden. Formeel is het homohuwelijk in Colorado dan wel verboden, maar omdat het homohuwelijk niemand benadeelt staat het homo's toch vrij om te trouwen. Hij haalde kerkvader Augustinus en burgerrechtenboegbeeld Martin Luther King aan, 'die stelden dat een onrechtvaardige wet helemaal geen wet is'.

Hartman waarschuwde wel dat de huwelijken die nu worden gesloten niet meer geldig zijn als de rechter uiteindelijk beslist dat het verbod toch mag blijven bestaan. Maar het lijkt hem sterk dat dat gebeurt. Hij wees erop dat het de laatste tijd uitspraken tegen een verbod op het homohuwelijk regent.

Volgens rechtsgeleerde Nancy Leong van de universiteit van Denver bevestigt de uitspraak van donderdag dat de grondwet ruimte biedt voor burgerlijke ongehoorzaamheid aan staatswetten. Dan moeten wel de grondbeginselen van het land op het spel staan, aldus Leong.

Hoverboard uit Back to the Future II onder de hamer

Het lijkt erop dat Marty McFly eindelijk afstand moet doen van een van zijn favoriete stukken speelgoed. Het zwevende skateboard waarop Michael J. Fox' personage was te zien in Back to the Future II wordt geveild, evenals vele andere filmrekwisieten. Dat schrijft het Britse Radio Times.

De opbrengst van het hoverboard wordt geschat tussen de tien- en vijftienduizend pond, zo'n dertien- tot negentienduizend euro. De organisatie benadrukt dat het plankje niet echt kan zweven, om eventuele klachten van kopers voor te zijn.

Onder de 375 veilingstukken bevinden zich ook het gouden kaartje uit Willy Wonka en de Chocoladefabriek, geschat op vijftien- tot twintigduizend pond, de Nautilus Car uit The League of Extraordinary Gentlemen, geschat op veertig- tot zestigduizend pond, en de leren jas die Arnold Schwarzenegger aanhad in Terminator 2: Judgment Day, die voor 22 duizend pond wordt aangeboden.

De veiling vindt van 1 tot en met 16 oktober plaats in een bioscoop in Londen.

Hierro volgt Zidane op als assistent bij Real

Fernando Hierro is komend seizoen assistent-trainer van Carlo Ancelotti bij Real Madrid. Dat heeft de Spaanse Champions League-winnaar vrijdag bekendgemaakt. Daarmee vervangt hij Zinedine Zidane. De Franse oud-middenvelder krijgt komend seizoen Real Madrid Castilla, het tweede team van de Madrilenen dat uitkomt in de Segunda Division B, onder zijn hoede.

Voor Hierro betekent het een terugkeer naar Real na elf jaar. De oud-verdediger kwam 601 keer uit voor de Koninklijke en was 89 keer Spaans international. Hij was sinds zijn vertrek als speler van Real onder meer technisch directeur van de Spaanse voetbalbond en Malaga.

Maldonado blij met extra pk's voor Hockenheim

Pastor Maldonado is blij dat hij eindelijk de nieuwste Formule 1-motor van Renault tot zijn beschikking krijgt. Tot nu toe heeft de Lotus-coureur het moeten stellen met een oudere versie van de krachtbron.

Maldonado heeft al meermalen met problemen met de betrouwbaarheid aan de kant gestaan, de laatste keer was vorig weekend op Silverstone toen hij met een rokende auto vlak voor het einde uitviel. In de nabije toekomst zou het beter moeten gaan met de Venezolaan.

De Lotus-coureur kreeg op Silverstone zijn eerste voorproefje met de nieuwe krachtbron, zo meldde Speed Week. "Het voelde alsof ik plotseling twee motoren in de auto had. Gebaseerd op de data is het verschil tussen de oude en de nieuwe specificatie van de motor zestig pk."

Büttner: "Teleurgesteld in Van Gaal"

Alexander Büttner had graag met Oranje op het WK gespeeld. De linksback zag de voorbije weken dat aanvaller Dirk Kuijt als vleugelverdediger werd ingezet in Brazilië. Büttner had lange tijd goede hoop op een uitverkiezing voor het Nederlands elftal. De Doetinchemmer werd niet uitgenodigd door bondscoach Louis van Gaal.

De vleugelverdediger, die deze zomer Manchester United verruildde voor Dinamo Moskou, zat ook niet bij de voorselectie.  De oud-speler van Vitesse zag dat Oranje het WK begon met Daley Blind als linksback, maar dat ook aanvaller Kuijt die positie bezette. "Ik wil niet over andere voetballers praten, want ik gun iedereen het allerbeste en ik geniet van de wedstrijden van Oranje", zei Büttner tegen de Gelderlander.

"Ik ben fan. Maar als ik zie hoe de linksbackpositie wordt ingevuld, dan weet ik dat ik dat ook had gekund. Ik sta met Manchester United in de kwartfinale van de Champions League tegen Arjen Robben en wordt man van de wedstrijd", aldus de linksback, die twee seizoenen onder contract stond in Engeland.

"Ik ben teleurgesteld in Van Gaal, omdat ik nooit een kans heb gekregen", besluit Büttner, die via Dinamo Moskou wel een plek wil afdwingen in het Nederlands elftal. Na het WK begint Guus Hiddink als bondscoach. Van Gaal gaat aan de slag bij Manchester United, de oud-werkgever van Büttner.

[Tour] Etappe van vandaag

André Greipel pakte gisteren in Reims eindelijk zijn dagzege, maar vandaag is het nog maar de vraag of de pure sprinters weer een goede kans gaan krijgen. Ook vandaag rijdt het peloton over en langs de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog, maar daar zullen de renners natuurlijk weinig oog voor hebben.

Startplaats
De start vindt plaats in Épernay, de plek waar in 1998 TVM-ploegleider Cees Priem zich elke dag moest melden bij het politiebureau in verband met de dopingaffaire. Het stadje van zo'n 25.000 inwoners heeft een rumoerige geschiedenis. Zo werd het tijdens de Honderdjarige Oorlog zwaar beschadigd en werd het honderden jaren geleden platgebrand door een Franse koning. In deze streek speelt champagne een grote rol, vooral de productie hiervan. Het is dan ook niet verrassend dat we ons bevinden in de regio Champagne-Ardenne. 

De Tour is vijf keer eerder in Épernay geweest, waarvan vier keer als startplaats. In 1978 was het de voorlaatste etappe, gewonnen door onze eigen Jan Raas. In 1963 kwam de eerste etappe hier aan en in 2010 en 2012 vertrok hier een sprintersrit, gewonnen door respectievelijk Mark Cavendish en Peter Sagan.

Een van de vele champagnehuizen in Épernay, de startplaats van vandaag (Bron: WikiCommons/sand)
Een van de vele champagnehuizen in Épernay, de startplaats van vandaag (Foto: WikiCommons/sand)

Finishplaats
De finish ligt vandaag in Nancy, een stad die al vaak werd aangedaan door de Tour. Al in 1905 en 1906 eindigde hier een etappe, na de Tweede Wereldoorlog won Fausto Coppi er twee keer. Nederlands succes is gevierd in Nancy, want in 1971 en 1973 waren Rini Wagtmans en Joop Zoetemelk de eersten. In 2005 was de Tour er voor het laatst, na een afwezigheid van zeventien jaar. Lorenzo Bernucci won destijds een sprint-á-deux van Alexandre Vinokourov. 

Ook in Nancy is gevochten, zoals in vele steden. In 1477 vond hier bijvoorbeeld de Slag bij Nancy plaats, een massale veldslag tussen de hertogdommen van Bourgondië en Lotharingen. Voor de Bourgondiërs was het het einde van hun hertogdom, hun leider Karel de Stoute overleed. Ook Nancy werd tijdens de Eerste Wereldoorlog zwaar gebombardeerd door de Duitsers. Ook buiten oorlogen en wielrennen om is er geschiedenis: Voetbalclub AS Nancy speelt hier, de club waar UEFA-voorzitter Michel Platini gedurende de eerste zeven jaren van zijn profbestaan heeft gespeeld.

De beroemde 'Fontaine d'Amphitrité' op het Place Stanislas in Nancy (Foto: WikiCommons/Enslin)
De beroemde 'Fontaine d'Amphitrité' op het Place Stanislas in Nancy (Foto: WikiCommons/Enslin)

Etappebeschrijving
Vandaag staat de op één na langste rit van deze Tour de France op het programma. Voordat de renners in Nancy aankomen moeten ze maar liefst 234,5 kilometer afleggen, een kleine klassieker. Na ruim dertig kilometer passeren we het minieme dorpje L'Épine met nog geen duizend inwoners. Toch zal het kastelen- en monumentenboek klaarliggen, want hier staat een schitterende basiliek, de Notre Dame de L'Épine. In 1405 begon men met bouwen, pas ruim 120 jaar later was het klaar.

Na 116 kilometer komt het peloton langs Douaumont, waar in gedachten even stilgestaan moet worden bij de gruwelen van 1916. Destijds werd in deze omgeving de Slag om Verdun uitgevochten, wat aan zeker 300.000 mensen het leven heeft gekost. In Douaumont staat een monument met daarin de resten van 130.000 ongeïdentificeerde soldaten, zowel Frans als Duits.

Het profiel van de etappe is niet heel ingewikkeld. Na 148 kilometer wordt er eventueel voor een paar punten gesprint en pas ruim daarna volgen er twee klimmetjes. Deze zijn allebei van de vierde categorie, maar ze zouden wel eens roet in het eten van de sprinters kunnen gooien. Op 17 kilometer van de streep ligt de Côte de Maron van ruim drie kilometer. Met 5% stijging moet deze wel te doen zijn, maar in combinatie met het tweede klimmetje kan het aanvallers een perfecte kans geven op de zege. De top van de Côte de Boufflers ligt op 5,5 kilometer van de finish. Het is ruim een kilometer klimmen tegen bijna 8% stijging, pittig dus.

Profiel etappe 7 (Bron: letour.fr)
Profiel etappe 7 (Bron: letour.fr)

Favorieten
Het zijn maar twee klimmetjes, maar toch lijkt de kans op een massasprint niet heel erg groot. Sterker nog, volgens de bookmakers is het bijna uitgesloten. Favoriet voor de zege is toch weer Peter Sagan, hoewel de Slowaak eerder in de Tour een dergelijke rit uit handen gaf. Ook in de Ronde van Zwitserland kon hij een vergelijkbare etappe pakken, maar ook daar verzaakte hij. Andere sprinters die het laatste klimmetje kunnen verteren zouden Alexander Kristoff of John Degenkolb kunnen zijn, hoewel het de vraag is of Degenkolb 100% fit is.

Naast de sprinters kunnen ook veel anderen hier een poging wagen. Wellicht wil Thomas Voeckler zich weer eens op tv rijden, terwijl Michal Kwiatkowksi gisteren liet zien zin te hebben in de aanval. Dat heeft ook Fabian Cancellara al bewezen, maar of zijn sprint snel genoeg is? Simon Gerrans kan een dergelijk heuveltje prima aan en als hij inmiddels weer helemaal fit is zou hij erg gevaarlijk kunnen zijn in de sprint. Voor Nederland lijkt het lastig te worden. Tom-Jelte Slagter kan mee, maar de finish - licht bergop - zal te 'makkelijk' zijn voor hem.

Vandaag lijkt het weer een uitgelezen kans voor Sagan, kan hij het nu wel waarmaken? (PRO SHOTS/Dppi)
Vandaag lijkt het weer een uitgelezen kans voor Sagan, kan hij het nu wel waarmaken of gooit hij de rit weer weg? (PRO SHOTS/Dppi)

Noodweer eist leven in Amsterdam

Het noodweer dat donderdagnacht over Amsterdam is getrokken, heeft aan een man het leven gekost. Dat meldt de brandweer vrijdagochtend. Het slachtoffer overleed nadat een boom op hem was gevallen.

De boom viel om toen daar de bliksem in was geslagen. Het slachtoffer schuilde voor de hevige regen onder een abri in de buurt van de boom. Het incident vond plaats op de Nieuwezijds Voorburgwal in het centrum van de stad. Voorbijgangers probeerden het slachtoffer nog te redden, maar dat mocht niet meer baten.

De boom viel tevens op de bovenleiding van de tram. Over de Nieuwezijds Voorburgwal rijdt een groot deel van de Amsterdamse trams, waardoor het tramverkeer in de stad momenteel een chaos is. GVB Amsterdam is druk bezig met herstel.

Het was een drukke nacht voor de Amsterdamse brandweer. "Er zijn veel meldingen van ondergelopen kelders en afgewaaide takken binnengekomen", vertelt een woordvoerder. Hij spreekt over veel water- en materiële schade.

Teleurstellende start voor Boeljon en Schreefel

Golfsters Christel Boeljon en Dewi-Claire Schreefel hebben op de eerste dag van het British Open niet kunnen overtuigen. Boeljon had op de Royal Birkdale Golf Club in Southport de eerste dag 75 slagen nodig en finishte daarmee op drie boven par. Schreefel had zelfs tien slagen meer nodig dan het baangemiddelde.

Boeljon staat na de eerste ronde op een gedeelde 47e plaats. Schreefel kan met haar 132e positie de cut al bijna niet meer halen. De eerste plaats is in handen van Ayako Uehara. De Japanse had 68 slagen nodig (-4), eentje minder dan Mo Martin uit de Verenigde Staten.

A5 dicht na ongeluk met vrachtwagen en auto's

De A5 van Hoofddorp richting Amsterdam is vrijdagochtend afgesloten tussen de knooppunten De Hoek en Raasdorp. Er heeft een ongeluk plaatsgevonden tussen een vrachtwagen en twee personenauto's. Er ligt olie op de weg, meldt de ANWB.

Het letsel lijkt volgens een woordvoerder van de politie mee te vallen. "We houden een slag om de arm, maar het lijkt op een aanrijding met uitsluitend materiële schade." Verkeer dat naar Haarlem moet, wordt geadviseerd om de borden Amsterdam-Amstelveen te volgen. Het is niet duidelijk hoelang de situatie gaat duren.

Payday 2 Countdown op officiële website

Payday 2 krijgt over iets meer dan een maand een verrassing voorgeschoteld, zo lijkt het. Ontwikkelaar Overkill Software heeft een countdown geplaatst op de officiële website. De timer loopt af op de dag dat Payday 2 een jaar uit is.

De kans is groot dat Overkill de verjaardag van misschien wel de beste co-op game van het moment gaat vieren met een birthday dlc. We houden je op de hoogte!

Payday 2

'NN Group zet 240 miljoen opzij voor bonussen'

Nationale-Nederlanden heeft ongeveer 240 miljoen euro aan aandelen opzij gezet die bestemd zijn als bonussen voor de toplaag van de verzekeraar. Dat is drie procent van het totale aantal aandelen van de sinds vorige week beursgenoteerde NN Group. NRC Q meldt dat vrijdag na de prospectus van de beursgang te hebben doorgespit.

Als de aandelen allemaal bij het topkader van ongeveer honderd personen terecht zouden komen, betekent dat per persoon een gemiddelde bonus ter waarde van 2,4 miljoen euro. Dat bedrag wordt over meerdere jaren uitgespreid.

De bonus per persoon zal waarschijnlijk wel wat lager uitvallen omdat een deel van de aandelen in een spaarpotje voor lager personeel komt en een deel bestemd is voor de uitkering van eerder toegekende bonussen, schrijft NRC Q. Als de beurskoers schommelt, wordt het spaarpotje van NN Group meer of minder waard. De toplaag van NN Group kan overigens ook nog een bonus in cash tegemoet zien.

NN Group betrad vorige week de beursvloer. Eigenaar ING moest zijn verzekeringstak verkopen van Brussel omdat de bank staatssteun had ontvangen tijdens de crisis. Voor het einde van 2016 moeten alle aandelen zijn verkocht.

Spin duikt na 124 jaar weer op

De beekpiraat, een zeer zeldzame wolfspin, is tijdens de lente voor het eerst na 124 jaar weer in Nederland gezien. Dat meldt Natuurbericht.nl vrijdag. Het dier werd eind mei aangetroffen langs de Geul in Zuid-Limburg.

"Op de dag van de vondst was nog niet duidelijk dat het hier om een bijzondere ontdekking ging. Dat werd pas later, na microscopisch onderzoek, duidelijk", aldus de natuurwebsite.

De spin werd in 1890 voor het laatst in Nederland gezien. Of het dier zich al die tijd verborgen heeft gehouden of zich opnieuw in ons land heeft gevestigd, is niet te achterhalen. "Er zijn namelijk niet veel mensen die spinnen inventariseren", schrijft Natuurbericht.

Onderzoek moet uitwijzen of de bijzondere spin in een grote populatie voorkomt langs de Geul en mogelijk zelfs op meer plekken in Zuid-Limburg. In Nederland komen bijna 650 spinnensoorten voor. Sommige soorten zitten in elke tuin, maar andere, zoals de beekpiraat, zijn zo zeldzaam dat ze zelden worden waargenomen.

Elke Destiny bèta-code drie keer te gebruiken

Elke Destiny bèta-code laat drie mensen toe tot de testperiode, zo is te lezen op de registratiesite voor de bèta. Als je Destiny preordert kunt je dus je vrienden, als je die hebt, uitnodigen om de bèta ook te proberen.

Bungie kopt boven de keyselectie: "Each code will grant you 3 download keys, enough to field a full Fireteam on the console of your choosing!"

De downloadcodes worden verstuurd op het moment dat de bèta daadwerkelijk van start gaat; op 17 juli voor PlayStation 3 en 4. Op 23 juli kunnen spelers op Xbox 360 en One met de bèta aan de gang. Overigens zijn de Europese keys op dit moment nog niet te selecteren, maar volgens Bungie is dit mogelijk “before the Destiny Beta begins on 7/17.”

Check hier onze Destiny preview.

Destiny

Klose: "Ronaldo blijft beste spits ooit"

Miroslav Klose is sinds dinsdag WK-topscorer aller tijden. De Duitser nam het record over van Ronaldo. Klose vindt niet dat hij daardoor beter is dan de Braziliaan. Klose (36) scoorde dinsdagavond in de halve finale tegen Brazilië zijn zestiende doelpunt op een WK.

De spits van Duitsland en Lazio maakte in Belo Horizonte één van de zeven doelpunten voor Die Mannschaft. De Duitsers bereikten de WK-finale door het gastland te vernederen (1-7). Ronaldo zag vanaf de tribune hoe Klose het WK-record alleen in handen kreeg. De routinier kwam op 21 juni met een doelpunt tegen Ghana (2-2) al naast de voormalig Braziliaans international (vijftien doelpunten). Met de treffer tegen Brazilië is Klose de meest trefzekere speler in de WK-historie.

"Ronaldo stuurde mij eerder al een bericht: welkom in de club van 15. Nu kan ik iedereen een bericht sturen: Klose in de club van 16 en iedereen is welkom om toe te treden", zei Klose tegen diverse media. De Duits international heeft veel respect voor voormalig wereldkampioen Ronaldo.

"Hij was een geweldige speler. Ik speel in Italië en veel mensen zeggen dat Ronaldo de beste speler was die ooit in Italië heeft gespeeld. Hij blijft wat mij betreft de beste spits ooit. Het moet vast een teleurstelling zijn geweest dat ik het record overnam terwijl hij op de tribune zat", besluit Klose.

Honderden Nederlandse bommen op Afghanistan

Nederlandse piloten van de luchtmacht hebben in de afgelopen twaalf jaar vele honderden bommen en granaten afgevuurd op vijandelijke doelen in Afghanistan. Dat deden ze om eigen militairen en grondtroepen van bondgenoten in nood te helpen.

Dat blijkt uit gegevens die Defensie voor het eerst op verzoek van persbureau ANP heeft verstrekt. Precieze aantallen wil het ministerie om ,,operationele redenen’’ niet geven. Door de aanvallen zijn vijandelijke strijders omgekomen en onbedoeld een beperkt aantal burgers. Maar het ministerie kan volgens een woordvoerder niet zeggen hoeveel slachtoffers er zijn gevallen door Nederlands vuur.

Piloten van F-16-gevechtsvliegtuigen hebben gedurende de twaalf jaar ,,een paar honderd’’ lasergeleide bommen gegooid en met het boordkanon ,,een veelvoud’’ aan 20 mm-patronen afgeschoten. Vliegers van Apache-gevechtshelikopters waren korter in Afghanistan, maar vuurden ook ,,honderden’’ raketten af en schoten met het boordkanon eveneens ,,een veelvoud’’ aan 30 mm-patronen af, aldus Defensie.

De grootste inzet was van 2006 tot en met 2010, toen Nederland de militaire leiding had in de Afghaanse provincie Uruzgan. In 2007 waren volgens Defensie de meeste gevechtscontacten en zijn ook de meeste wapens gebruikt. Ook boordschutters van Nederlandse transporthelikopters kwamen herhaaldelijk in actie om zichzelf en anderen te beschermen.

Het Openbaar Ministerie heeft alle wapeninzet onderzocht en volgens Defensie blijkt daaruit dat in alle gevallen aan de strikte regels is voldaan.

'Rutte gevraagd om Van Rompuy op te volgen'

Premier Mark Rutte (VVD) is wel degelijk gevraagd om EU-president Herman van Rompuy op te volgen. Hij heeft het aanbod echter afgeslagen. Dat melden Haagse bronnen vrijdag in De Telegraaf.

Speculaties over de nieuwe topfunctie voor Rutte staken eind juni de kop op. De Italiaanse krant La Repubblica meldde dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel Rutte naar voren wilde schuiven als voorzitter van de Europese Raad, het orgaan van de EU-regeringsleiders.

Rutte ontkende. "Het is een gerucht en het is niet waar. Ik heb een prachtige baan", aldus de premier in een reactie. Hij zei dat hij geen kandidaat is en ook niet is benaderd voor de functie.

Volgens De Telegraaf blijkt nu het tegenovergestelde. "Merkel had het in haar hoofd zitten", tekent de krant op uit kabinetskringen. Een andere ingewijde zegt dat Rutte zijn kabinet niet in de steek wilde laten. "Hij wil van zijn tweede kabinet een succes maken. Als hij nu zou overstappen, zou dat kabinet waarschijnlijk vallen."

Aboutaleb blijft burgemeester Rotterdam

Ahmed Aboutaleb blijft nog eens zes jaar de burgemeester van Rotterdam. De gemeenteraad van de Maasstad heeft daar donderdagavond mee ingestemd, zo meldt RTV Rijnmond. Aboutaleb's partij de PvdA bevestigt het nieuws op Twitter. De eerste termijn van de burgemeester loopt in januari af.

De gemeenteraad kwam donderdagavond bijeen voor een besloten vergadering. Na een drie uur durend overleg bleek volgens de regionale omroep dat een meerderheid van de gemeenteraad door wil met Aboutaleb. Hoeveel raadsleden tegen de herbenoeming hebben gestemd, blijft geheim.

In het najaar zal de herbenoeming officieel worden beklonken door koning Willem-Alexander.

Algerijn Haimoudi fluit troostfinale

De troostfinale tussen het Nederlands elftal en Brazilië wordt gefloten door Djamel Haimoudi. Dat heeft de FIFA bekendgemaakt. De Algerijn was dit WK ook al scheidsrechter bij het groepsduel van Oranje tegen Australië (3-2 winst). De wedstrijd om de derde en vierde plaats begint zaterdag om 22.00 uur Nederlandse tijd.

Voor Haimoudi wordt het in totaal zijn vierde wedstrijd deze eindronde. Naast Nederland - Australië floot hij ook Costa Rica - Engeland en de achtste finale tussen België en de Verenigde Staten. Wie de eer krijgt om zondag de finale tussen Duitsland en Argentinië te leiden, maakt de FIFA pas later bekend.

Watch Dogs is 8 miljoen keer verscheept

Ubisoft kon tijdens de investeerdersvergadering over de kwartaalcijfers melden dat Watch Dogs, de nieuwe franchise van Ubisoft, 8 miljoen keer verscheept is naar de winkels. Voor de duidelijkheid, dat staat niet gelijk aan de verkoopcijfers, maar geeft wel een indicatie hoe die gaan zijn.

"Het succes van Watch Dogs en de kwaliteit van onze portfolio dat we gepresenteerd hebben op E3 van dit jaar markeert onze strategische positionering en onze continue drang naar innovatie, en bevestigt onze aanpak op lange termijn", zei kleine baas Yves Guillemot. "Watch Dogs is nu goed gepositioneerd als een belangrijke franchise en we zijn in staat om dat succes te repliceren en daarop voort te bouwen in de komende jaren. De verkoopresultaten getuigen van deskundigheid bij Ubisoft als een ontwikkelaar van blockbuster-merken."

Watch Dogs is uit voor PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en pc. We wachten nog op een Wii U-versie die in ontwikkeling is.

Watch Dogs

Binnenkort Assassin's Creed-nieuws voor old-gen

Ubisoft gaat binnenkort meer vertellen over de nieuwe Assassin's Creed voor PlayStation 3 en Xbox 360. Het spel is niet bepaald een geheim, het staat ondertussen bekend als Assassin's Creed: Comet.

Dit meldde Yves Guillemot tijdens een investeerdersvergadering tijdens het uitbrengen van hun kwartaalrapport. "We hebben gezegd dat we er binnenkort meer informatie over zouden geven en dat zal snel komen."

Dat zal ook wel moeten, want volgens Ubisoft zou Assassin's Creed: Comet in dezelfde periode komen als de current-gen broer: Assassin's Creed: Unity. Deze komt in oktober uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc. Misschien een bliksemaankondiging tijdens gamescom met twee maanden later een releasedatum? We gaan het binnenkort horen.

Assassin's Creed Unity

Man vastgezet en kinderen bevrijd

De politie heeft donderdagavond in Hoek van Holland een man in een woning aangehouden nadat gevreesd werd voor een gijzeling. In de woning waren twee jonge kinderen aanwezig. Zij zijn in goede gezondheid en worden overgedragen aan hun moeder, meldt de politie.

De woning aan de Vergulde Draeckweg werd door een arrestatieteam omsingeld nadat een melding was binnengekomen over onenigheid in de woning. Het machtsvertoon leidde tot tal van speculaties op Twitter. De politie zette een onderhandelaar in om met de man te praten.

De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd.

Toch weer hiv bij 'genezen' Amerikaanse baby

Bij een Amerikaans meisje dat genezen zou zijn van hiv is het virus dat aids veroorzaakt toch weer geconstateerd. Dat hebben de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten donderdag bekendgemaakt. Het kind, bekend als de 'Mississippi baby', is inmiddels 4 jaar.

Ze werd in 2010 in een kliniek in Mississippi geboren. Het meisje kreeg als baby een zeer vroege behandeling tegen hiv. Na 18 maanden behandeling verdween ze uit het vizier van de artsen. Maar na haar terugkeer werden het virus of sporen daarvan niet meer gedetecteerd. Ze heeft 2 jaar geen medicatie gehad. Herhaaldelijk werd ze getest, maar tot afgelopen week waren die onderzoeken steeds negatief.

Het is een domper op de hoop die bestond dat een zeer vroege behandeling een remedie tegen het virus zou kunnen zijn. "Uiteraard is dit een teleurstellende wending voor dit jonge kind, de medische staf en hiv/aids-onderzoekers", aldus dokter Anthony Fauci, de directeur van het Amerikaanse Nationale Instituut voor Allergie en Infectieziekten.

De doktoren weten niet hoe het kan dat het virus weer de kop heeft opgestoken. Het meisje krijgt weer virusremmers, die ze waarschijnlijk haar hele leven moet blijven nemen.

Raad Rotterdam steunt herbenoeming Aboutaleb

Ahmed Aboutaleb lijkt zo goed als zeker van een herbenoeming als burgemeester van Rotterdam. De gemeenteraad van de havenstad heeft donderdagavond besloten om de burgemeester aan te bevelen voor een nieuwe termijn van 6 jaar.

De voorgenomen herbenoeming van Aboutaleb is doorgegeven aan de Commissaris van de Koning, Jaap Smit. Die stuurt de aanbeveling door aan de minister van Binnenlandse Zaken, waarna hij formeel wordt benoemd door koning Willem-Alexander.

De huidige termijn van Aboutaleb loopt af op 5 januari 2015.

Raad Rotterdam steunt herbenoeming Aboutaleb
Raad Rotterdam steunt herbenoeming Aboutaleb (Foto: ANP)

WK 2014: RTFM!

Hoe kan je als voetballer, na een lange dag werken, je vrouw en kinderen nog recht in de ogen aankijken? ‘Daar is papa, je-weet-wel, die we net op teevee zagen huilen in het gras en die meneer de scheids uitschold’ kirt moeder terwijl rugnummer 9 naar de tafel loopt om het vlees te sneijden. Het is immers zondag. Als volwassen vent zou vaderlief er eigenlijk impotent van moeten worden. Instantaan alstublieft.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1258
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.